Sri Lanka

• 240Fotos
  • 23Gefällt mir
  • Negombo

5.–6. Apr. in Sri Lanka ⋅ ☁️ 27 °C

Eindelijk is het zover, we vertrekken naar Sri Lanka!
    We zijn nog niet in het vliegveld en we hebben ons eerste spannend momentje al: in de gereserveerde parking moet je je sleutel afgeven. Daar staan we dan met een Tesla en een telefoon... Gelukkig mochten we hem zelf ergens in een hoekje parkeren. Met een beetje geluk hebben ze hem niet met de heftruck verzet.
    Op naar de luchthaven dan waar het gelukkig heel rustig was. Onze 2 gehandicapten konden rustig naar de gate pikkelen. Omdat 2 nog niet genoeg is besloot Dries zijn hoofd op de roltrap tegen een paal te stoten met een kap in zijn wenkbrauw als gevolg. Op zoek naar de EHBO om het te laten plakken wist de mevrouw aan de balie te zeggen dat hij niet mee mocht vertrekken als het geplakt moest worden. We hebben het dan maar met een plakker opgelost.
    Aangekomen in Abu Dhabi stonden het welkomst comité ons al op te wachten met 2 rolstoelen. Kristel en Frederik werden heel de vlieghaven door gereden, en da's best een eind.
    Dat we in Colombo lang op een taxi hebben moeten wachten waren we snel vergeten als we aan ons hotel aankwamen. De kamers waren heel mooi en het zwembad heel verfrissend. Het eten in het restaurant was lekker: Jules was content met zijn bordje frietjes en Free weet nu ook dat noedels pikanter zijn dan gewone rijst :-)

• Dag 2: het echte begin van de reis

6. April in Sri Lanka ⋅ ⛅ 28 °C

Vandaag was onze eerste echte dag in Sri Lanka. Het was een dag van ontdekkingen. Als eerste hebben we ontdekt dat het hier 's morgens al heel warm kan zijn. Vervolgens hebben we ontdekt dat niet alle taxi's voorzien zijn op een familie van 10 MET koffers. De eerste taxi die ons kwam ophalen had zo goed als geen kofferruimte en er was ook een zitje te weinig. Dries heeft nog geprobeerd te puzzelen maar een rit van 3u zagen we op deze manier toch niet zitten. Dus een nieuwe taxi besteld, wat even wachten betekende. Onze tieners treurden niet. Zij hebben van de wachttijd gebruik gemaakt om nog wat te verfrissen in het zwembad. Uiteindelijk konden we met zijn allen in de taxi. 's middags hebben we ons eerste eetstalletje uitgeprobeerd. Voor minder dan 7 euro waren we voor 10 man gesteld. We hebben toen ontdekt dat zelf de plaatselijke Srilankees zwaar onder de indruk wat voor een pikant eten Aline aankon. Zonder darmproblemen zijn we na een rit van 3u aangekomen in Sigirya. Daar stonden onze tuktuks klaar en kregen we onze eerste tuktukles. We hebben toen ontdekt dat het Srilankees verkeer toch net iets anders is. Dat zal nog wennen worden🫣. Omdat we nog wat vermoeid waren van de vliegreis zijn we de avond gewoon rustig in het hotel gebleven en daar gegeten. Tijdens het eten was er plots wat tumult omdat er blijkbaar een wilde 🐘vlak achter het hek van het hotel was. We zijn toen in de boom van het hotel gekropen om een glimp ervan op te vangen. Zalige laatste ontdekking van de dag.Weiterlesen

• Dag 3: we hangen de toerist uit!

7. April in Sri Lanka ⋅ ⛅ 27 °C

Vandaag staat de wekker om 7u want we gaan de leeuwenrots beklimmen. We hebben de vorige dagen al mogen ondervinden hoe 🥵 het hier kan zijn overdag dus we willen zo vroeg mogelijk vertrekken. Voor de eerste keer erop uit met onze tuktuks. Spannend! We waren nog niet aan de parking aangekomen of we kregen al parkeerinstructies. De man die ons parkeerinstructies gaf, bleek toevallig ook een gids te zijn. Samen met de gids zijn we dan de Leeuwenrots gaan bezoeken. Een prachtige gigantische ruïne uit de 5de eeuw waar een voormalige koning zijn optrekje had. Beneden waren zijn zomerverblijf en de botanische tuinen met zwembaden waar zijn 500 concubines dagelijks baden. Na 1251 trappen naar boven konden we de overblijfselen bezichtigen van het eigenlijke paleis. En daarbovenop konden we genieten van een prachtig uitzicht. Met de gids erbij zagen we net wat extra details en kregen we wat meer context. Zelfs onze 2 beperkte medereizigers hebben deze stevige klim met succes volbracht. Indrukwekkend 💪
    De gids gaf ons een tip voor een stekje om 'smiddags te eten. Ze waren een beetje overdonderd door onze komst en ons aantal maar hebben met veel liefde een zalig verse maaltijd bereid. Beste maaltijd tot nu toe 😋. In de namiddag was het tijd voor welverdiende rust aan het zwembad. Van groot tot klein hadden we er deugd aan.
    's Avonds gingen we op nachtsafari op zoek naar de 'slanke Lori's'. Na 1,5u in stilte achter elkaar wandelen in een donker bos met de bliksem en de donder (gelukkig geen regen) hadden we nog niets gespot. Sommige tieners (ik noem geen namen) zagen de fun er niet meer van in. Gelukkig wilden ze ons een succes ervaring geven en besloten ze nog wat langer te zoeken en werden er nog wat extra gidsen bijgehaald. Zo hadden we 3 kwartier later een lori, een babylori, een ringtale fischingcat, a mousedeer en zeldzame vleermuizen gespot. Ons geduld werd gelukkig beloond. Op de taxirit naar huis spotten we nog een wilde olifant naast de weg. Na de safari iedereen op tijd in bed, want morgen gaat de wekker om 4u!

• Dag 4: trying to blend in 🥸

8. April in Sri Lanka ⋅ ☁️ 28 °C

Na een heel korte nacht ging de wekker al heel vroeg. We hadden gelezen dat we de rots die we gisteren beklommen hadden heel mooi konden bezichtigen via de pidurangala rots. 's Morgens vroeg was het meest aan te raden. Dan zou het nog fris zijn (hoewel dat relatief is) en zouden we de zonsopgang kunnen meepikken. We waren echter niet de enige die er zo overdachten 😬. Eerst een hele klim naar boven met op het einde een echte file 🫣. Er was wat schrik om de zonsopgang te missen. Boven aangekomen snapten we waarom er zoveel mensen deze tocht zo vroeg ondernemen. Het uitzicht op de Lion Rock is adembenemend. Tijd voor wat toeristenfoto's en even rustig genieten. Daarna stevig ontbijtje want we gingen onze eerste echte trip doen met de tuktuk. 100km van Sirigya naar Kandy... Time to Blend in 😁. Onze eerste stop stond gepland na ongeveer 17 km. Dit eerste stuk reden we door rustige baantjes langs een prachtig meer. Wat wel spannend was dat we het laatste stukje ook echt door het meer moesten rijden met onze tuktuks. Gelukkig goed aangekomen bij de Golden Tempel in Dambulla. Onze eerste tempel van de trip. Snel bezoeken was geen optie want eerst moesten we nog een hele reeks trappen doen naar de rots waarin de tempel gehouwen was. Opnieuw de kuiten opspannen en ons zweet proberen onder controle te houden 🥵.
    We hebben er bloemen gekocht om te offeren. Een achttal grote paarse bloemen voor nog geen 65cent, daar kan Pelckmans nog iets van leren. Alhoewel Een deel van de bloemen niet tot bij het altaar is geraakt. Hongerige apen ritsten ze gewoon uit onze handen.
    Vervolgens moesten we nog heel wat kilometers met onze tuktuk overbruggen. Het drukke verkeer, de toch wel 'vlotte' rijstijl van de SriLankezen en het nog wat onwennig zijn (vooral bij de moeders) met de tuktuks zorgden toch voor nog meer klamme handjes en stressmomentjes. We denken niet dat het gelukt is om volledig op te gaan in de massa. Met de handrem de berg oprijden, stilvallen in een overvolle stad omdat er plots iemand voor u de baan opschiet, rechts rijden terwijl je eigenlijk links moet rijden, moeten wisselen van chauffeur omdat we de berg niet opgeraken, enz hebben er misschien voor gezorgd dat ze ons herkenden als toeristen. Gelukkig kregen we heel wat 👍 en lachende gezichten van de plaatselijke bevolking en zijn we veilig in Kandy geraakt. Om de dag af te sluiten zijn ze in de populaire plaatselijke 'frituur' gaan eten waar we heerlijk gegeten en gedronken hebben voor 21 euro voor 10 man 😇.

• Dag 5: Een tuktuk dag

9. April in Sri Lanka ⋅ 🌧 20 °C

Na een ontbijtje en een stop in de stad bij de plaatselijke bakker voor lunch zijn we vertrokken voor een tocht van 120km van Kandy naar Nuwara Eliya. Dit stadje ligt in de bergen op een hoogte van 1800meter. We waren met zon vertrokken maar vanaf de middag begon het dicht te trekken en hebben we buien en mist gehad. Niet zo'n interessante weersomstandigheden om met de tuktuks door de bergen te rijden. Onderweg zijn we nog gestopt om de Ramboda watervallen te bezichtigen. De bedoeling was om er zelf met de tuktuks naar toe te rijden maar toen de weg plotseling stopte, hebben we toch maar wijselijk besloten om met wat plaatselijke tuktuks mee te rijden. De weg er naar toe was nauwelijks een weg te noemen. Dus na een hobbelig parcours hebben we de waterval nog kunnen bezichtigen net voordat de mist het uitzicht belemmerde.
    's Avonds zijn we gaan eten in een restaurant dat wat meer gericht is op westerse backpackers. Aline en Sam waren stiekem aan de obers gaan vragen om voor een verassing te zorgen voor Bart zijn verjaardag. Na het eten klonk Happy Birthay door de boxen en werd er een gepersonaliseerde taart aan tafel gebracht🥳. Geslaagde avond van een drukke dag.

• Dag 6 : tsjoeke tsjoeke tuut tuut

10. April in Sri Lanka ⋅ 🌧 24 °C

Nog voor 6 uur liep onze wekker af want we moesten de trein halen. Tijd om gezellig te ontbijten was er dus niet. Maar geen nood, het hotel had ontbijtpakketjes voorzien die we konden meenemen. Een lekkere belegde boterham, een banaan, een hard gekookt ei en een wel erg fluogroen stuk cake. Gelukkig hadden we ook de overschot van de verjaardagstaart mee.
    Om 7uur stonden we aan het station waar we werden opgewacht door chauffeurs van tuktukrental.com. Zij reden onze tuktuks, inclusief bagage, naar Ella zodat wij relaxt de trein konden nemen.
    Eenmaal op de trein bleek dat onze gereserveerde zitplaatsen niet vlak naast elkaar waren, gelukkig werd er niet zo nauw naar gekeken en eenmaal de trein vertrok liep iederen toch continu doorheen de trein om de mooiste vergezichten te kunnen bewonderen.
    We reisden tweede klas (zonder airco) en konden dus de ramen helemaal openen. Meer zelfs... de treindeuren bleven ook openstaan zodat iedereen eens uit de trein kon hangen voor de typische instragamfoto's🙃
    In het begin vreesden we voor het weer. Het regende immers toen we vertrokken en door de mist zagen we NIETS, gelukkig klaarde alles na een uurtje op.
    Eenmaal in Ella aangekomen stonden onze tuktuks mooi op ons te wachten zodat we meteen verder konden rijden om de bekende Nine Arch bridge van dicht bij te bekijken.
    Lang leve onze tuktuks waardoor we wel heel dicht bij konden rijden en enkel het laatste stuk te voet moesten afleggen over de sporen. We waren helaas niet de enige toeristen dus zijn er snel weer vertrokken richting Ella centrum waar we onze was dropten bij een laundry service en snel iets aten. Nu ja, snel? Telkens wanneer we iets bestellen lijkt het alsof ze eerst alle ingrediënten nog moeten gaan kopen. 🤭
    Na afloop zijn we opgesplitst, Mies, Dries en Jules bezochten er het plaatselijke hondenasiel en verfristen zich in een waterval terwijl de rest een theeplantage bezocht.
    En terwijl Free en Griet als echte theepluksters met aangepast hoofddeksel en draagmand de velden indoken, kreeg de anderen een rondleiding in de fabriek. Eindigen deden we uiteraard met een thee-tasting.
    Tijdens het laatste ritje, in het donker, richting ons hotel belandden we nog even in een nooit eerder geziene verkeersdrukte in een drukke stad.
    Verkeerslichten kennen ze hier blijkbaar niet goed. Agenten die op fluitjes blazen, daarentegen wel.
    Gelukkig kom je met stalen zenuwen en een portie geduld al een heel eind. Waardoor we niet veel later onze nieuwe slaapplaats bereikten, de train view chalet.

• Dag 7: Watervallen

11. April in Sri Lanka ⋅ ☁️ 18 °C

Vandaag konden we iets langer slapen en hebben we op een rustiger tempo de omgeving van Ella verkend en watervallen gaan opzoeken. Maar niet zonder eerst een lunch te gaan kopen in de stad. De landschappen blijven ons verbazen! Tijdens het tuktuk rijden stoppen we dan ook af en toe om al dat moois op camera vast te leggen zoals de rijstvelden, theeplantages, varanen, tempels enz. De eerste waterval die we bezochten was bijzonder krachtig. In het verleden zijn er al 6 mensen verdronken. Vandaar dat er (hoewel er bijna geen volk was) een politieagent en redder aanwezig waren. Omdat er niet veel te redden viel, hebben ze onze groepsfoto genomen. De eerste keer dat we het in het water gingen werden we persoonlijk begeleid. We hebben dan maar flink geluisterd en zijn er dus ook veilig terug uitgeraakt.
    Bij de tweede waterval was het rustiger om te zwemmen. Er was zelfs een kleiner natuurlijk glijbaantje. Wat vooral voor de jongens leuk speelgoed was.
    'S Avonds hebben we een adresje van de lonely planet gevolgd. In het gezellige restaurantje had je keuze tussen westerse maaltijd of de srilankeese. Halverwege de reis was het nog eens tijd voor wat westerse eten. De puree en de brownie werd door iedereen gesmaakt. Met ons buikje vol is het weer tijd voor ons bedje.

• Dag 8 : tuktuk meets elephant

12. April in Sri Lanka ⋅ 🌙 28 °C

Na een deugddoend Engels en Sri Lankaans ontbijt sprongen we weer gezwind de tuktuks in richting Yala. 124km verder.
    Eenmaal we de bergen uit waren, werden de wegen niet alleen vlakker maar ook breder en het landschap weidser. Waardoor we snel veel kilometers aflegden.
    De laatste 40km reden we door een prachtig nationaal park waarbij we wel 3 olifanten op de weg tegen kwamen.
    Hertjes, lievere aapjes, levende en platte varanen passeerden ook de revue.
    Eenmaal terug in de bewoonde wereld stopten we bij een restaurantje. Helaas 'The cock 😜was to town' dus moesten we bij de buren gaan eten! En wat hebben we lekker gegeten waaronder verse krab (voor nog geen 10euro).
    Niet veel later kwamen we aan op ons fantastisch resort. Zwemmen met uitzicht op de zon die ondergaat achter de rijstvelden. Het heeft iets😍!
    Op de patio passeerde plots een slang van 2meter. Maar we werden gerustgesteld. Volgens de medewerkers zit er maar 1 slang🤔 die altijd op bezoek komt. Geloven wie wil. Maar wij niet... Het was wel een ratsnake, dus niet giftig.
    De plons in het zwembad deed vree deugd!
    De mannen hebben op hun zoektocht naar cash geld nog een stuk of 100 vleerhonden kunnen bewonderen.
    En bovendien hebben ze ontdekt dat de straatverlichting s'avonds wordt opgezet door een local die met de fiets passeert en aan elke paal de lichtschakelaar opzet. Uiteraard hebben ze het uitgetest door de verlichting even terug af te zetten. 🤪
    Het avondeten hebben we weer buitenshuis gedaan, waar we genoten van mahi mahi vis, calamares, en tonijn. De asian palm civet (google maar😉) was een leuke afsluiter van de dag. En neen, die lag niet op ons bord maar zat verstopt in de struiken.

• Dag 9 : Yala safari

16. April in Sri Lanka ⋅ ☀️ 29 °C

Om kwart voor 5 werden we opgewacht door de jeeps die ons naar Yala brachten voor een 7 uur durende safari.
    Al snel hadden we prijs, na een jakhals, wat konijnen, herten en pauwen, kreeg onze chauffeur een telefoontje met de melding dat er een luipaard was gespot.
    Snel reed hij die richting uit, waardoor we een paar minuten later een goed zicht hadden op zijn 'poep' en staart.
    We waren niet de enige die ingelicht waren,waardoor er binnen de kortste keren een kijkfile stond van wel 50 jeeps die stonden te wachten.
    Maar ze moesten geduld hebben want onze chauffeurs bleven koppig vlak voor de boom staan. Niet veel later, schrok iedereen want er bleek ook een luipaardjong te zitten dat plots heel duidelijk over een tak klom.
    Dubbel geluk dus.
    Uiteraard spotten we ook nog olifanten, waterbuffels, varanen en de meest schattige kleine schildpad.
    Een vruchtbare dag dus, die we al chillend aan het zwembad hebben afgesloten.
    's Avonds hebben we nog een stoeppa bezocht naast het Tikkameer waar we genoten van een prachtige zonsondergang terwijl de reuze vleerhonden uitvlogen.
    Dineren deden we nadien in 'The Smokey kitchen', een lokale maar hippe open keuken waar ze de verse curry's op een houtvuur bereidden zodat we nadien konden aanschuiven voor een buffet terwijl Free en Jules genoten van verse chickennuggets met frietjes.🫣

• Dag 10 : Happy Newyear!

16. April in Sri Lanka ⋅ ☀️ 30 °C

Het is Sri Lankees nieuwjaar. Vandaag probeerden we uit te slapen tussen de knallen door. Want in tegenstelling tot bij ons schieten ze hier vuurwerk af om 12uur 's nachts, om 4uur 's morgens en om half 8 's morgens.
    Gelukkig stond er deze voormiddag niet veel op de planning. Rustig ontbijten en het zwembad in kruipen waar we gefascineerd keken naar een varaan die besloot om even langs zwembad en terras te wandelen. En we babbelden er met de drie andere koppels die in het kleine resort verbleven.
    Het waren allemaal Belgen en Nederlanders die dezelfde route volgden maar dan wel met taxi.
    In de namiddag reden we met de tuktuk richting ons guesthouse in Udawalawe en stopten we even aan het strand in Kiranda en het Tikkalake om de vleerhonden in de bomen hun dutje te zien doen. Enkele van hen vlogen even uit om hun vleugels te drogen na de serieuze regenbui waar we door gerden waren. En ook een hele grote watervaraan kwam even piepen aan Bart's voeten toen hij fotootjes nam.
    Prachtig om te zien.
    De ganse dag werden we nog getrakteerd op knallend vuurwerk langs de weg. En ook in Sri Lanka heb je jeugd die denkt dat het grappig is om zo'n bommetje naar een rijdende tuktuk te gooien.🤨
    In het guesthouse werd er s'avonds voor ons een buffet voorzien. Je zou denken dat we de rijst en noedels beu worden, maar dit buffet smaakte weer zo goed af. Super lekker!!!