- Day 1–2
- Altitude: 21 m
NorwayVågen60°23’50” N 5°19’31” E
Dag 1
Jan 15–16 in Norway ⋅ 🌧 7 °C
We werden vanmorgen luidkeels gewekt door de wekker ⏰
Ik was al een eeuwigheid wakker, maar John zat rechtop in z’n bed van schrik en ik lag dubbel van het lachen. De stemming zat er meteen goed in!! 🤣🤣
Op weg naar Schiphol. Het was mistig en erg druk…onderweg flinke file ivm een ongeluk, maar we waren ruimschoots op tijd, dus geen stress.
Auto geparkeerd en met de shuttlebus naar de terminal. Koffers gedumpt en meteen alle administratieve handelingen maar verricht…het kan maar gebeurd zijn.
Met een uur vertraging zijn we vertrokken. We hebben geluk gehad, want er zijn best heel veel vluchten gecancelled vanwege de dichte mist, maar op het moment dat wij vertrokken, trok de lucht net open.
Na een goede vlucht aangekomen in Bergen, alwaar onze taxi al klaar stond om ons naar het hotel te brengen.
Mooie kamer, die gepoetst bleek door ene Tippiwan 🤣 (waar kenden we díe ook alweer van??😉).
Eerst ff uitgerust en daarna wat te te eten en drinken gescoord 🥢🍱🥤.
Pootjes omhoog….morgen weer een dag!Read more
- Day 2
- Thursday, January 16, 2025 at 10:04 PM
- ☁️ 7 °C
- Altitude: 14 m
NorwayVågen60°23’50” N 5°19’28” E
Dag 2
January 16 in Norway ⋅ ☁️ 7 °C
Na een goede nachtrust en ontbijt zijn we richting de oude stad Bergen gegaan (Bryggen). Het nieuwe Bergen ziet eruit zoals elke stad. Wél met mooie gebouwen en winkels enzovoorts, maar winkelen kun je overal en daar komen we niet echt voor.
Na Bryggen het we de kabeltrein 🚠 (soort van metro) genomen naar boven, alwaar we een gewéldig uitzicht hadden over Bergen.
Eind van de middag werden we weer opgehaald bij het hotel om naar de terminal te gaan. Na het boarden en een korte instructiefilm konden we aan boord van de Richard With
🚢
In onze cabin werden we welkom geheten met een fles heerlijke champagne 🥂 🍾
En na een korte kennismaking met de crew was het tijd voor de afvaart!
De reis is begonnen! 🍀🥰Read more
- Friday, January 17, 2025 at 9:34 AM
- 🌬 9 °C
NorwaySnegleværet62°27’48” N 6°3’35” E
Dåg 3
January 17 in Norway ⋅ 🌬 9 °C
Afgelopen nacht hebben we Florø, Måløy en Torvik aangedaan, de boot is daar niet langer dan 15 minuten. Gordijnen in de hut hoeven niet dicht, er loopt niemand voorbij en het is toch donker buiten én als je de ogen wél open hebt, dan zie je wel de contouren van de bergen …. Vanochtend afgemeerd in Ålesund en op het schip al het hele dagprogramma uitgelegd gekregen. We liggen hier tot 20:00 uur en dan weer verder. Alleen kreeg mijn Sh.ll maritiem veilheidgevoel een kleine knauw, ….. laat los Wijnhoven, laat los 🤔🤣🤣
De ochtend rustig door gekomen met een heerlijk ontbijt, een bijeenkomst waarbij alle bijzonderheden van de dag werden besproken en verder wat lezen. In de middag Ålesund bekeken, zoals aangegeven in de ochtend was dat met een klein uurtje geregeld 🤭
Vanavond in de bar nog kennis gemaakt met wat lokale producten, Hurtigruten maakt over de hele reis gebruik daarvan in hun keukens en afgesloten met een ander streekproduct… de Linie Aquavit. Deze drank wordt oorspronkelijk gemaakt uit aardappel, tijdens het destilleren wordt er een kruidenmengsel aan toegevoegd. De drank gaat dan in houten sherryvaten die aan dek van een schip gelegd worden en zo een heen-en-weer reis maken van Noorwegen naar Australië. Door temperatuurverschillen, golfbewegingen en zoute lucht ontstaat de specifieke smaak ….. weer wat geleerd vandaag ….z 👋Read more
- Friday, January 17, 2025 at 12:31 PM
- 🌬 10 °C
NorwayFiskerimuseet i Ålesund62°28’27” N 6°8’60” E
Dag 3 ochtend
January 17 in Norway ⋅ 🌬 10 °C
Na dag 2 én een bak vol met informatie over de boot, de crew en de reis lagen we best wel moe op ons bedje in de schitterende hut.
De boot voer rustig en nog een beetje onwennig (een bewegende boot, allerlei geluiden die we niet kennen, etc etc…) sloten we onze ogen en probeerden we de slaap te vatten.
Halverwege de nacht werd ik wakker door een enorme deining. We zaten nu op volle zee en het woei behoorlijk. Ah!…dat veroorzaakte de deining. Nou oké dan….en doorrr! 😴
Een paar uurtjes later meerden we aan in Måløy. Het was inmiddels 5:15, wat dus betekende dat we door de stop in Florø heen geslapen hadden. We hebben nog een poos uit het raam gekeken vanuit bed (ja, zolang het kan laten we de gordijnen open ‘s nachts, om ze weinig mogelijk te hoeven missen), wat erg leuk was. Al die lichtjes aan wal, veel huizen ook nog in de kerstsfeer en op veel bergen ook nog een verlichte kerstster.
Eenmaal weer varende nog geprobeerd te slapen, maar toen dat niet lukte dacht ik de krant te kunnen lezen. Ai….met zóveel deining jezelf focussen op lezen bleek minder prettig 🤢 en al snel besloot ik dat het wellicht handiger was wanneer ik maar weer plat ging. De énige juiste beslissing! 👍🏻
Na nog een tussenstop in Torvik, meerden we om 09:00 af in Ålesund, alwaar we blijven tot vanavond 20:00. Alle tijd dus om het pittoreske stadje te bezoeken. Waarover later meer.Read more
- Friday, January 17, 2025 at 4:03 PM
- 🌬 7 °C
NorwaySkansen62°28’32” N 6°9’9” E
Dag 3, middag
January 17 in Norway ⋅ 🌬 7 °C
Vanmiddag naar het oude gedeelte van Ålesund gelopen Ålesund was oorspronkelijk bebouwd met houten huizen, maar na de brand in 1904 waarbij heel Ålesund in de as gelegd werd, besloot Keizer Wilhelm van Duitsland de stad te herbouwen. Maar dán van steen. Prachtige huizen in Jugendstil.
Ook zagen we nog wel houten huizen, maar daarbij was duidelijk geen gebruik gemaakt van de spijkers van Van Leeuwen! 🤭
Het was enórm ruig en stormachtig weer. Ik was érg blij met mn, gisteren aangeschafte, zuidwestertje. Níet modieus; wél functioneel! 👍🏻🍀
Vanavond om 20:00 varen we verder richting Molde.Read more

Haha wat een kwante namen hebben ze daar. Denk plaatsnamen zoals op de bus Ikkje. Goede vaart vanavond [Francien Cuijpers]

TravelerDat heeft het ook. Letterlijk vertaald betekent het : Niet in het verkeer 😉
- Day 4
- Saturday, January 18, 2025 at 7:15 PM
- ☁️ 2 °C
- Altitude: 2 m
NorwayRavnkloløpbrua63°26’10” N 10°23’34” E
Dag 4
January 18 in Norway ⋅ ☁️ 2 °C
Vanmorgen waren we lekker vroeg aan het ontbijt. De boot meerde om kwart voor 10 in Trondheim af en daar hadden we 3 uur de tijd om aan wal te gaan. Blij toe dat John de weg nog een beetje wist van 40 jaar geleden 👍🏻🍀
Het commerciële gedeelte dus links laten liggen en meteen naar de ‘altstadt’ gelopen. Prachtige houten huizen in geweldige kleuren. Daar word je gewoon vrolijk van. Daarna doorgelopen naar de Dom van Trondheim. Dat is tevens de kerk, waar alle Noorse koningen/koninginnen gekroond worden, aangezien Trondheim heel vroeger de hoofdstad van Noorwegen was.
Een prachtige kerk, enórm groot! Met heel veel beelden aan de buitenkant van de kerk verwerkt. De reisleider op de boot wist te vertellen, dat er elk jaar een beeld gerestaureerd werd en de restaurateur had dan een bepaalde vrijheid om een beeld iets extra’s te geven. Zo is er dus een beeld, met het hoofd van Bob Dylan. We dáchten ‘m gevonden te hebben, maar helaas.
Het bewuste beeld bleek heel veel hoger te zitten….🤭
Eind van de middag was weer veel deining aan boord, en vanaf nu nóg meer omdat we vanaf 19:00 een paar uur op open zee varen. Zelfs de liften aan boord zijn nu buiten dienst.
Dus we houden ons vrij rustig op in onze cabin. Lekker schommelen…..
En hopelijk worden we niet zeeziek….Read more
- Sunday, January 19, 2025 at 11:17 AM
- 🌫 1 °C
- Altitude: 7 m
NorwayØrnesskjær66°52’6” N 13°42’7” E
Dag 5 ochtend
January 19 in Norway ⋅ 🌫 1 °C
Ook vandaag waren we weer vroeg uit de veren, want we zouden al op tijd de Poolcirkel passeren. Dat gebeurde uiteindelijk om 07:36:10 uur exact. We hadden de middag hiervoor kunnen gokken hoe laat dit zou gebeuren, maar we zaten er ruim naast! 🤭
Om 10:00 was er een Arctic Ceremony aan boord, om te vieren dat we de Poolcirkel waren gepasseerd. Daarvoor moesten we de zeegod Njord oproepen. Een voor een werden we door hem gedoopt en daarna waren we gezegend om verder te varen naar de Noordkaap.
Het landschap wordt nu ook steeds mooier en indrukwekkender. Prachtige bergen met sneeuw.
Eigenlijk wil je alles filmen en fotograferen maar dan zou ik, in principe, steeds dezelfde soorten foto’s plaatsen. Je komt tijd tekort, want het liefst wil je álles zien.
Maar ja…..als je links kijkt dan zie je rechts niks 🤣
Of, om in scheepstermen te blijven: als je aan bakboord kijkt dan zie je aan stuurboord niks…😉
Nu we de poolcirkel gepasseerd zijn komen we ook in het gebied waar we de kans krijgen om het Noorderlicht te zien, de ‘Aurea Borealis’.
Dat is iets wat ik al zó lang wilde zien! In het écht!
Dát was ook de reden waarom ik over m’n schouder moest springen en m’n vliegangst opzij moest schuiven. Voor de meeste dingen zeg ik : Google maar en dan vind ik het wel best zo, maar het Noorderlicht dat wilde ik met m’n eigen ogen kunnen aanschouwen. We hebben de telefoon in de hut ingeschakeld, zodat we een alarm krijgen. Ik heb een app gedownload waarop we bericht krijgen. En op dit moment heeft John aan boord een kleine workshop hoe hij mooiste kiekjes kan maken van het Noorderlicht.
Het is nu alleen wachten tot alle toeters en bellen afgaan! Al is het midden in de nacht en sta ik met m’n pyjama (ja, wel een jas erover!) op het dek. Maar zodra de bellen gaan rinkelen, dan sta ik buiten op dek 7! 👍🏻🍀Read more
- Sunday, January 19, 2025 at 2:15 PM
- 🌬 1 °C
NorwayMolobukta67°16’54” N 14°22’7” E
Dag 5 middag
January 19 in Norway ⋅ 🌬 1 °C
UPDATE: Helaas gaat onze Viking-ervaring niet door ivm ziekte van diverse ‘Vikingen’. Jammer, we hadden het heel graag meegemaakt maar dit is overmacht.
Om 13:00 zijn we aangemeerd in Bodø. Hier hebben we een kleine 2 uur om het stadje in te gaan. Ikzelf laat even verstek gaan, ik vermaak me wel even zelf op de boot. En daardoor kan John 2 x zo snel stappen….’elk nadeel hep se voordeel’….zo óók nu 😉
Om 15:20 vertrekken we weer vanuit Bodø richting Stamsund. Daar gaan wij van boord af voor een excursie waarbij wij, voor even, het leven van de Vikingen gaan ervaren. Intussen vaart de boot door naar Svolvær, alwaar wij, 2 ½ uur later, afgezet worden 🚌 en weer aan boord gaan.
Aangezien ik slechts 2 filmpjes per footprint kan toevoegen wil ik jullie mijn ‘doop’ 🧊🧊🧊 van vanmorgen ook niet onthouden. Het was koud en lekker fris tegelijk, maar het kan áltijd erger.
De stagiaire van deze Hurtigruten-reis kreeg namelijk, na afloop als ontgroening, de rest van alle ijsblokjes ínclusief al het ijswater over haar hoofd gegoten 🤭🤣Read more
- Sunday, January 19, 2025 at 11:59 PM
- ☁️ -3 °C
NorwayKjeøya68°13’52” N 14°33’59” E
Dag 5 avond
January 19 in Norway ⋅ ☁️ -3 °C
Dat de Viking-excursie niet doorging was even een teleurstelling, maar dat werd vanavond rúimschoots goedgemaakt.
Aangezien we vanmorgen de Poolcirkel waren gepasseerd, was de kans dat we het Noorderlicht te zien kregen ook aanwezig. Ik had daarvoor een app gedownload, die me een melding zou geven.
En vlak voor het avondeten gebeurde het….dé melding voor iets waar ik al jaren een enorme wens voor had.
Snel naar buiten, en ja hoor…..in de verte, nog heel vaag gebeurde het….zacht groen licht….het Noorderlicht! 💚
Walsend….dansend….als een soort van groene mistflarden, die figuren maakte in de donkere heldere sterrenhemel.
Adembenemend, onwerkelijk en magisch tegelijk!
Ik vergat eigenlijk dat ik daar zonder jas stond….maar ik had het, gek genoeg, niet koud. Dat kwam even later wel toen we weer binnen waren.
Na het avondeten riep ook de kapitein om via de intercom dat er, opnieuw, Noorderlicht te zien was. Ik heb nog nooit zo snel iedereen zijn tafel zien verlaten 🤣 Dit keer was het een stuk vager. Wél mooi, maar minder fel.
Tijdens de stop in Svolvær, op de eilandengroep Lofoten, hebben we een kleine avondwandeling gemaakt in de sneeuw.
Later op de avond werden we getrakteerd op heerlijke warme viskoekjes en een beker Glögg, een typisch Noorse drank wat iets weg heeft van Glühwein.
En last but not least werden we tegen de nacht ook nog verrast door de kapitein dat hij, dat hij toestemming van de overheid had gekregen om langs de ingang van de Trollfjord te varen. Iets wat door de stormen van de afgelopen weken niet had gemogen.
Je kunt wel zeggen dat dit een dag is geweest om in te lijsten!!
Inmiddels is het bijna 01:00 uur, dus…..
Oogjes dicht…en snaveltjes toe! Slaap lekker! 🦉Read more
- Day 6
- Monday, January 20, 2025 at 10:30 PM
- ⛅ -12 °C
NorwayTromsø Harbour69°39’3” N 18°57’43” E
Dag 6
January 20 in Norway ⋅ ⛅ -12 °C
Toen ik vanmorgen wakker werd tegen 7 uur, zag ik állemaal lichtjes en zo te zien was het een redelijk grote plaats. We waren we aan het afmeren in Harstad. En het sneeuwde als een malle! 🌨️❄️
Toen het licht werd, was het al snel te zien dat het een mooie heldere dag zou kunnen worden. Een van de crewleden vertelde ons dat de zon vandaag voor het eerst in drie maanden weer te zien is.
Dríe maanden geen zon zien! ☀️ Dat is toch bijna niet voor te stellen?
En het werd inderdaad een prachtige dag. Onderweg kregen we de mooiste beelden te zien van witbesneeuwde bergen, waar de zon prachtig tegenaan scheen. Echt fantastisch!
Werden we de eerste nacht aan boord nog geregeld wakker van de deining en van het afmeren; inmiddels zijn we aan alle bewegingen en geluiden gewend en slapen we overal dwars doorheen 🫣😴
Hoe hoger we komen in Noorwegen, des te korter worden de dagen.
Vanmiddag waren we in Tromsø. Toen we van boord gingen om 14:20 begon het al te schemeren. Een uur later was het gewoon helemaal donker! Zodat je denkt…einde van de dag! Klaar en naar huis.
Voor de Noren is dit werkelijkheid en zij moeten dan nog gewoon een paar uur doorwerken.
Als je niet beter zou weten dan zou je je wanen in december, aangezien alles nog in kerstsfeer is🎄🎅🏻🤶🏻 Wél heel gezellig!
Vanavond was er een zeer uitgebreid visbuffet. Een feestmaal, om te vieren dat de zon vanaf vandaag weer te zien is. Krab, zalm, heilbot, mosselen, kleine kreeftjes, garnalen….🦐🦀🦞🐟…en nog véél meer!
Morgen staat er een excursie naar de Noordkaap op ons programma. Dat wordt vast ook weer een bijzonder moment! 🍀Read more
- Day 7
- Tuesday, January 21, 2025 at 6:47 PM
- 🌬 -7 °C
- Altitude: 283 m
NorwayJuksanberget71°10’12” N 25°47’9” E
Dag 7
January 21 in Norway ⋅ 🌬 -7 °C
Weer en mooie dageraad gezien. We waren op tijd opgestaan aangezien we om 10:55 worden afgehaald in Hönningsvåg, om naar de Noordkaap te rijden 🚌
Na een busrit van ca. 45 min kwamen we daar aan. 45 zeer indrukwekkende minuten. Niet alleen omdat de buschauffeur er een behoorlijke vaart inhad - gewoon 85-90 km/u over de besneeuwde wegen, hè 🫣 ; de locals hier rijden met spikes, zodoende - maar ook vanwege de immense pracht die het landschap ons bood.
Enorme bergheuvels met een gigantische laag sneeuw. Kleine dorpjes waar wat mensen wonen en, hogerop in de bergen, piepkleine gehuchtjes, waar ‘s zomers de Sami wonen met hun rendieren. Sneeuwheuvels en stuifsneeuw wat over de weg ‘danst’, als het ware. Het is bijna niet te beschrijven wat we gezien hebben.
Uiteraard hebben we onszelf vereeuwigd bij het monument op de Noordkaap! Het woei daarboven behoorlijk, het was -10, maar voelde aan als -20! De wind sneed behoorlijk, maar van binnen waren we warm.
Vandaag begon de schemer om 13:00 al en was het om 14:00 donker.
We hebben zóveel indrukken opgedaan vandaag, dat we er gewoon stil van zijn! 😶Read more
- Day 8
- Wednesday, January 22, 2025 at 2:20 PM
- ☁️ -14 °C
NorwayDynamittneset69°43’60” N 30°2’39” E
Dag 8
January 22 in Norway ⋅ ☁️ -14 °C
Kirkenes, Woensdag, 22 Januari 2025
Zonsopgang 09:38, Astronomische middag: 11:12, Zonsondergang: 12:46, Duur van de dag: 03:08, Duur van de nacht: 20:52.
Kirkenes!
We zijn alweer halverwege! Het is hier vandaag -16 graden 🥶, maar gelukkig zijn we daarop goed voorbereid ⤵️
Thermosokken….helaas waren die van mij tóch te groot, had ik beter eerst thuis kunnen passen en daarna te heet kunnen wassen🤣, maar goed…twee paar sokken over elkaar helpt ook 👍🏻; thermoshirts, en diverse laagjes over elkaar dragen; goeie muts, sjaal en dubbele fleece handschoenen.
Ik heb het hier nog niet koud gehad! Wél warm! Zweten als een otter met al die thermolaagjes in een donzen jack 😂
Tot nu toe is deze reis één groot sprookje! We zien prachtige berglandschappen! Grillig. Op de heenreis zagen we de landschappen ook langzaam veranderen. Begonnen in het groen, met soms een klein beetje sneeuw op de bomen. En naarmate je noordelijker komt, wordt het steeds witter en kouder. En hierboven in het hele hoge noorden is het één grote sneeuwmassa van méters sneeuw! ❄️
Dat zagen we gisteren maar ál te goed tijdens de busrit van de boot naar de Noordkaap. We varen door de prachtigste plaatjes. Immense fjorden, hoge bergen, de schattigste huisjes in allerlei mooie kleuren! De ene plek nog mooier dan de andere!
Voor ons is het een sprookje; voor de Noren is het gewoon hun land, hun huis, hun thuis 🍀🇳🇴
Soms varen we heel rustig; dan varen we in een fjord. Maar ook is er soms enorme deining, dan varen we op een open stuk zee en gaat de boot soms “ van voor, naar achter, van links naar rechts”….
Zeg, kennen we daar niet een liedje van?? 🎤 🎶
Als je dan heen en weer van bakboord naar stuurboord loopt, dan lijkt het net alsof je dronken bent, alleen dán zonder maar één druppel gedronken te hebben 🤣
Als ik tijdens de deining in bed wil stappen, wacht ik eerst tot de boot de goede kant op deint en dan kan ik er zó inrollen! 🤣
Eenmaal de oogjes gesloten wiegt de deining je vanzelf in slaap.😴
De zeeziekte is tot nu toe enorm meegevallen. Zelf heb ik er geen last van. John gisteren een klein beetje 🤢; hij heeft daardoor ook het diner een keer laten schieten. Maar ik kreeg van de serveerster voor hem een mandje brood en zoute biscuits (soort Tuc) mee voor hem! Superlief! 🍀
Om 12:30 zijn we weer aan de terugreis naar Bergen begonnen. Aan thuis denken we nu nog maar even niet, alhoewel ik de teckels écht wel mis nu!! 🥹🐕🦺🦮❤️
Het eten aan boord is werkelijk fantastisch!
‘s morgens en ‘s middags een zeer uitgebreid buffet. En met een zeer uitgebreid buffet bedóel ik ook een zeer uitgebreid buffet.
‘s Morgens brood, broodjes toast, knäckebröd, eieren (gekookt hard en zacht, gebakken, omelet, roerei), worstjes, witte bonen in tomatensaus (veel Engelsen aan boord 🇬🇧), havermoutpap, yoghurt met diverse cerials, noten, kaas, worst, gerookte zalm of gravad lachs , fruit, sapjes, koffie thee….
‘s Middags soep, warme vis, warm vlees, warme aardappelen en groenten, diverse soorten salade en gemengde sla met allerlei toevoegingen en soorten dressings, diverse vormen van dessert.
‘s Avonds kunnen we kiezen uit 3 soorten 3-gangen menu’s en wordt het diner uitgeserveerd. En dat is elke keer weer een feestje op je bord 🎊
Afgelopen week hadden we ‘s avonds een heel luxe buffet omdat er gevierd werd dat de zon zich, na 3 maanden, weer liet zien. Toen was er een overvloed aan schaaldieren en vis (kreeft, krab, mosselen, zalm, kabeljauw, forel, haring…), vlees, salades..enzovoorts.
Iedereen aan boord doet zó enorm zijn of haar best om het de gasten naar de zin te maken. En dat wordt ook gevoeld en gewaardeerd. Dat mag ook wel eens gezegd.
Deze reis voelt eigenlijk wel een beetje als een tweede huwelijksreis!
🤵🏻💍👰🏼♀️🥂🍾Read more

TravelerDus toch een soort van love boat. Is toch heerlijk om zo verwend te worden? Thuis gewoon weer een agv’ tje.

TravelerIk mis alleen Captain Stubing wel een beetje! 🤣 Maar idd...thuis weer gewoon een 2-gangenmenu: een glas water en een vlieg! 🤭🚰🪰

TravelerVoor de tijd van het jaar is het warm volgens een van de crewleden, die uit noordelijk Noorwegen komt.

Traveler-16 met windkracht 5 voelt idd aan als -20….maar met onze thermokleding worden alleen neus en wangen koud en rood 😂
- Day 9
- Thursday, January 23, 2025 at 4:40 PM
- ❄️ 0 °C
NorwayRossmolbukta70°40’9” N 23°40’10” E
Dag 9
January 23 in Norway ⋅ ❄️ 0 °C
Donderdag, 23 Januari 2025 Hammerfest
Zonsopgang 10:27, Astronomische middag: 11:37, Zonsondergang: 12:48, Duur van de dag: 02:21, Duur van de nacht: 21:39.
Hieperdepiepppp!! Mijn hubby is jarig! 🎈🎊🥳
Ik denk dat ik hem vanavond maar mee uit eten neem! 🤣
Goed! Hammerfest dus!
De boot heeft ietwat vertraging opgelopen, maar alle excursies gaan gewoon door. In Hammerfest zijn we met een bus door de highlights van de stad gereden met een gids, die wat weg had van Brutus uit Popeye 💪🏻🤭 Leuke tour! Op een paar plekken uitgestapt voor extra informatie, nog in een klein museum rondgelopen. Er was weinig extra tijd, want de boot moest weer verder. En het liefst zonder éxtra vertraging 😉
Overigens: de boot wacht wél op vertraagde, geplande, excursies. Maar niet op passagiers, die op eigen houtje naar de stadjes lopen en de tijd vergeten zijn
Om 14:30 was het alweer donker. Eigenlijk is het best gek om mee te maken dat het maar een uur of 4 écht licht is en 20 uur donker. Het gekke is dat je brein daarin meegaat en na een uur of twee donker denkt: ‘het is nú tijd om moe te worden’, dus je krijgt slaap. Maar ja…om nou al om 16:30 je nest in te duiken? 🥱😴🛌….Ik kén iemand , die dat kan 😂
Míj́n brein, daarentegen, denkt bij de eerste schemering zoiets van: ‘Wijntje doen?’ 🍷 Óók geen goed plan om 14:00 🤭
Maar gelukkig heeft de crew daar iets op bedacht. Er is een dagelijks leuk programma-aanbod waar je gebruik van kunt maken, maar het is niet verplicht.
Elke dag is er een samenkomst waarin de dagelijkse dingen worden besproken: de steden, waar we stoppen; de weersvoorspelling, of we te maken krijgen met storm voor wat betreft de deining, enzovoorts…. Er worden foto’s vertoond, anekdotes uitgewisseld. Alles met de nodige humor. Het team doet er ook alles aan om ons op diverse manieren te vermaken.
We worden via de intercom op de hoogte gehouden van de excursies, of er Noorderlicht is en van de activiteiten aan boord, zoals bv het Poolcirkel-ritueel, of als er op het bovendek een bezienswaardigheid voorbij komt, al dan niet vergezeld van een hapje en/of drankje.
Allemaal vrijblijvend. Wie er geen zin in heeft, blijft lekker in z’n hut zitten 😉
Voor vanavond hebben we een excursie bijgeboekt. Dan gaan we in Tromsø in het kleine gele kerkje naar een middernachtconcert, speciaal georganiseerd voor deze reis.
En zoals ik aan het begin al meldde dat de boot wat vertraging heeft opgelopen door tegenwind; daardoor wordt het concert ook uitgesteld totdat we aanwezig zijn.
Het wordt dus een heel kort nachtje, want morgenochtend om 08:00 moeten we weer klaar staan voor een volgende excursie: ‘A taste of Vesterålen’. Een ruim 4 uur durende trip 🚌.
Waarover morgen meer! 😉Read more
- Day 10
- Friday, January 24, 2025 at 7:57 PM
- 🌙 -3 °C
NorwayGammalhamn68°58’28” N 15°38’42” E
Dag 10 Vesterålen
January 24 in Norway ⋅ 🌙 -3 °C
Vrijdag, 24 Januari 2025 Risøjhavm
Zonsopgang 10:06, Astronomische middag: 12:10, Zonsondergang: 14:14, Duur van de dag: 04:08, Duur van de nacht: 19:52.
Het middernachtsconcert in de kathedraal van Tromsø was echt geweldig. Het was zó speciaal, dat de drie solisten speciaal voor ons waren opgebleven om ons toe te spelen en zingen. Het prachtige zachte geluid van de dwarsfluit sneed dwars door m’n ziel en ik merkte aan alles dat ik dat geluid al té lang niet meer gehoord had! 🥹
Vol van álle bijzondere indrukken doken we om 02:00 ons bed in…we hebben de boot nog nét horen afvaren, maar daarna gingen de luikjes toch wel toe.
Voor een heel kort nachtje, want om 6:30 kraaide de haan weer voor de volgende dag. Er stond ons een excursie te wachten vanaf 08:00. Nu had de boot al ietwat vertraging, dus het werd iets later….daar hadden we dan weer géén rekening mee gehouden voor wat betreft de wekker 🥱
Om 8:30 gingen we in Harstad aan wal de bus in voor een prachtige tour van ruim 4 uur langs een aantal fjorden over de Vesterålen.
We begonnen met een kleine kerkdienst in een prachtig kerkje, die daartoe speciaal voor de reizigers van de Hurtigruten zo vroeg geopend werd.
Onderweg kregen we de mooiste beelden te zien. Prachtige uitzichten over de diepe fjorden, met de hoge besneeuwde bergen eromheen.
De opkomende zon, wat niet altijd automatisch betekent dat de inwoners de zon ook werkelijk te zien krijgen! Doordat de zon in de wintermaanden zo laag staat moeten ze het soms 3 maanden doen met alleen een uur of 2 daglicht per dag.
Maar ook de zon die de bergtoppen beschijnt, wat werkelijk adembenemende kleuren oplevert, die niet altijd op de foto’s terug te zien is.
Álles bij elkaar is werkelijk zó mooi, dat je automatisch begint te fluisteren, als je het ziet! Ken je dat gevoel?
Onderweg kwamen we ook nog een aantal rendieren tegen, die op zoek zijn naar plekken, waar ze nog met hun hoeven naar voedsel kunnen graven. En dat kan! Dichterbij de dorpen, dichtbij de mens….eigenlijk gewoon in hun achtertuin.
Met de veerpont over een fjord gevaren, waar we binnen getrakteerd werden op koffie met 2 specialiteiten van Noorwegen, waarvan de ene wafels met brunost (een zoete Noorse kaassoort, wat eerder doet denken aan ‘dulce de leche’ dan aan Edammer…het ís ook een soort gekaramelliseerde melk…en dan in plakjes gesneden) was en de andere een soort van crèpe met kaneelsuiker ertussen.
Onderweg in veel fjorden zie je vaak ronde bassins. Daarin wordt zalm gekweekt.
We eten op de boot ook vrijwel elke dag wel ergens zalm bij.
Ontbijt, lunch of diner….het komt in velerlei vormen voorbij: gravad lachs, warm gerookt, koud gerookt, sashimi, gebakken, etc….
En terwijl ik dit stukje schrijf…(14:00)….begint het alweer te schemeren.
We hebben een prachtig stuk daglicht gehad, met een heldere lucht en een zalig zonnetje. Hopelijk blijft onze donkere ‘dag’ ook zo helder en worden we vanavond nog een keer verrast door het Noorderlicht, nu het nog kan! Want morgen varen we de Poolcirkel weer over en dan is dat weer van de baan.
Om 12:45 werden we weer afgezet in de haven van Stokmarknes. Perfect getimed, want terwijl de bus over de brug naar de haven reed, voer onze boot van de Hurtigruten Ms.Richard With onder diezelfde brug door en de andere passagiers stonden aan dek naar ons te vlaggen.
Later vandaag zijn we nog een keer langs het uiterst smalle Trollfjorden gevaren. We stonden op het voordek buiten en konden meekijken. De schijnwerpers stonden op het Trollfjord gericht; de lucht was helder; er straalde een prachtige sterrenhemel. Het plaatje voor vandaag is méér dan compleet!!
Noorwegen, wat ben je mooi!! 🤩🇳🇴❤️
PS. De foto’s zijn niet altijd even scherp, maar het is lastig fotograferen wanneer de bus hobbelt of de boot vaart 🤪Read more

TravelerDe rondrit was geweldig mooi! Het was het afzien van te weinig slaap dubbel en dwars waard! We hebben van vandaag wel meer dan 100 foto’s gemaakt, maar ik kan er maar 20 kwijt hier 🤭
- Day 11
- Saturday, January 25, 2025 at 10:10 AM
- 🌬 -1 °C
NorwayListia66°15’59” N 12°54’24” E
Dag 11, ochtend
January 25 in Norway ⋅ 🌬 -1 °C
Dag 11, in de buurt van Tomma 🚢
Zaterdag, 25 Januari 2025
Zonsopgang 09:30, Astronomische middag: 12:20, Zonsondergang: 15:11, Duur van de dag: 05:41, Duur van de nacht: 18:19.
Gisteravond laat werden we nog een keer getrakteerd op het Noorderlicht. Het was wel vaag in het begin en de beelden zijn ook niet scherp. Maar zie je maar eens, al fotograferend, staande te houden op een varend schip met een snelheid van 14 knopen, bij windkracht 5 🚢💨
Na een uur nóg eens geprobeerd en daarna hielden we het voor gezien. Eenmaal terug in onze hut, toen we het licht uitdeden hebben we nog een aantal beelden geschoten vanuit ons raam. En tijdens een sanitaire stop vannacht kon ik het ook niet laten om nog even uit het raam te kijken en ja hoor! Weer raak!! Het is ook een té mooi fenomeen om er níet naar te kijken!
Wát een cadeautjes! 💚💚💚
Vanmorgen tussen 8:30 en 9:00 zijn we weer over de poolcirkel heen gegaan, zuidwaarts, dus de kans op Noorderlicht is nu nagenoeg verkeken.
En dat is ook goed te merken, geen dikbesneeuwde bergen meer, geen ijsschotsen, geen sneeuw meer maar regen.
En +1 in plaats van -16 ❄️🤭Read more
- Day 11
- Saturday, January 25, 2025 at 10:09 PM
- 🌧 6 °C
NorwayHalmøyråsa64°34’17” N 10°42’23” E
Dag 11 Middag/Avond
January 25 in Norway ⋅ 🌧 6 °C
Lekker rustige middag dag zo. We hebben een volle dag aan boord; geen uitstapjes meer in de planning en de stops zijn nu ook te kort om nog van boord te gaan. Heb ik mooi de tijd om m’n verslag, in het papieren dagboekje, bij te werken. Ik heb me genesteld op een mooi plekje in de Bistro, met een mooi uitzicht naar buiten.
Was het gisteren al om 15:00 pikkedonker buiten…nu is het nog gewoon licht, zelfs nog geen schemering. We komen duidelijk weer zuidelijker.
Halverwege de middag krijgen we de melding dat de kapitein besloten heeft om de stop in Brønnøysund in te korten ivm de verwachtingen van nalopers van een storm, die we dan op volle zee zouden treffen. Door de stop met 5 kwartier in te korten zijn we eerder in de volgende fjord en hopelijk in rustiger vaarwater. Het geeft uiteraard geen garanties, maar het voelt wel goed, dat de kapitein deze beslissing neemt!
Hij mag blijven 👍🏻🍀
Tijdens het diner zien we dat ook de stop in Rørvik zo kort mogelijk gehouden wordt.
Eind van de middag komen we nog langs een gebergte, wat ze ‘De Zeven Zusters’ noemen…ofwel de Syv Søstre.
Dit is een majestueuze keten van pieken met uitzicht op het scheepvaartkanaal dat door de Hurtigruten is geplooid. Hun toppen steken 1000 meter boven de kustlijn uit en vormen een dramatische achtergrond voor de talloze eilanden en het weelderige culturele landschap.
Vanavond Captains Dinner!
In Nederland houdt dat in dat je raasdonders eet, met spekjes, uitjes, piccalilly en augurken 🫘 🥓 🥒 🧅….óók lekker!
Maar daar ga ik voor vanavond niet van uit 😉
En dat klopte!
Bij binnenkomst kregen we allemaal een glas Prosecco aangereikt. De kapitein en stuurlui, inclusief al het restaurantpersoneel stonden ons op een rij te begroeten. Daarna werden we getrakteerd op een 5-gangen menu, waarbij we voor het hoofdgerecht konden kiezen voor vis of vlees. Dat het diner, net als het eten de héle reis, weer fantastisch was hoef ik vast niet meer te vermelden. Zie de foto’s.
Daarna lekker m’n bedje ingerold en me laten meedeinen met de, inmiddels best wel hoge, golven.
Als het vannacht niet erger wordt dan dit, dan teken ik daarvoor.
Volgende stop is pas morgenochtend rond 5 uur in Trondheim.Read more
- Day 12
- Sunday, January 26, 2025 at 6:15 PM
- ⛅ 4 °C
- Altitude: 5 m
NorwayKirkelandet63°6’43” N 7°43’58” E
Dag 12, Trondheim
January 26 in Norway ⋅ ⛅ 4 °C
Zonsopgang 09:10, Astronomische middag: 12:31, Zonsondergang: 15:53, Duur van de dag: 06:43, Duur van de nacht: 17:17.
Na een roerige nacht meerden we om 6:45 aan in Trondheim. Later dan de verwachting, maar nog wel steeds volgens schema.
Ik ben een aantal keer wakker geweest vannacht. De ene keer van flinke deining, de andere keer omdat ik dan weer dacht dat we stil lagen. Niet dus..
Maar de storm heeft vannacht flink heeft geraasd💨
Na Trondheim voeren we voornamelijk binnendoor naar Kristiansund, dus over rustiger vaarwater. Wel wat deining, maar niet zodat we rondliepen als dronken droppies 🤪
In de tussenliggende tijd zijn we door de crew bijgepraat omtrent alle afhandelingen van het uitchecken morgenmiddag in Bergen.
De winnaar van de fotocompetitie werd bekend gemaakt én we hebben de film bekeken die van onze reis gemaakt is.
Ook was er nog een kleine proeverij van de blauwe mosselen uit de regio rond Trondheim. Die waren zeker lekker, maar zelf geven wij toch de voorkeur aan onze eigen Zeeuwse varianten uit Bru! 🍀
Vanaf nu is alles aan boord voor de laatste keer. Vanavond het laatste diner…de laatste keer aan boord slapen. Nog één keer op dek 7 over het water uitkijken…
Morgen is het tijd om de koffers weer in te pakken…makkelijk zat:
klep open, alles erin 🧦🥾👖👚🧣👔🪥….klep dicht en klaar! 🤣🤭🧳Read more

TravelerLekker weer in je eigen huis, je vertrouwde bed en niet te vergeten de twee takkies. Heerlijk toch.
- Day 13
- Monday, January 27, 2025 at 11:44 AM
- ☁️ 2 °C
- Altitude: 9 m
NorwayVågen60°23’50” N 5°19’27” E
Dag 13
January 27 in Norway ⋅ ☁️ 2 °C
Zonsopgang 09:06, Astronomische middag: 12:52, Zonsondergang: 16:38, Duur van de dag: 07:32, Duur van de nacht: 16:28.
Terug in Bergen 🇳🇴
Tja….en dan komt er toch een einde aan deze fantastische reis!
We hebben er 5 maanden naar uitgekeken.
We hebben zóveel gezien en evenzoveel indrukken in ons hart geborgen.
Honderden foto’s gemaakt van sneeuw en bergen, en van bergen sneeuw! ⛰️🏔️🌨️🗻❄️🏔️⛰️
Mijn missie en langgekoesterde wens was het Noorderlicht, maar ik kreeg er zó veel extra’s bij!
Ik heb Noorwegen en de Noren in m’n hart gesloten! ❤️🇳🇴🚢❤️
De koffers staan in de hal op ons dek. Die worden in Bergen naar de terminal gebracht en kunnen we daar van de band oppikken, net als op Schiphol later op de avond.
Morgen de teckels weer ophalen ❤️🐕🦺🦮❤️!
Ik heb ze gemist!….ik hoop zij mij ook!! 🍀🤭Read more

TravelerWat fijn dat de vlucht erop zit en goed is gegaan, nu op naar een geweldige vakantie! 😘
TravelerLeuk om te lezen lieverds en jullie boffen dus maar met Tippiewan. 🤣
TravelerHey hallo, en lekker uitgerust en klaar voor de volgende trip? Mooie foto's er zullen vast en zeker nog mooie volgen. Groetjes van ons allen