• Samuel Maes

Samuël en Veerle naar BENIN

Et 70-dags eventyr af Samuel, Veerle & Joachim Læs mere
  • Kleren maken de man

12. marts 2023, Benin ⋅ ☁️ 34 °C

Nieuwe kleertjes zijn toegekomen, ze zijn prachtig en zitten zoals het vorige pak als gegoten. One happy and stylish kiddo here!

De laatste foto is mijn eerste tenue en hoe ik er toe uitzag, wie kan raden hoeveel ik in 7 weken (de tijd tussen de eerste keer kleren laten maken en de 2 de keer) ben vermagerd?Læs mere

14. marts 2023, Benin ⋅ ☀️ 36 °C

Medicine general zit er op. Normaal was het voorzien dat ik 3 volle weken hier ging staan maar ik nog 2 dagen gaan meelopen op materniteit. Dat ik voor komende donderdag en vrijdag. Verder heb ik in de afgelopen 2,5 weken heb ik heel veel bijgeleerd; voor het eerst een ziekenwagen gezien, veel geschiften ontcijferd en pathologieën vertaald, moeilijke wonden verzorgd (let op grafische foto), een reanimatie gehad…
    Maar vooral ook heel veel gelachen! Het team behandelde mij alsof ik hun kleine broertje was die ze wilden beschermen en soms commanderen. Ik haalde fratsen uit en plaagde graag, 10 000 vragen komen nog niet in de buurt van hoeveel ik er stelde. En heb ik steeds mijn gedachten en kennis gedeeld over de topics waar ik meer of andere info had dan hen.
    Merci medicine, eiisaba!

• 2 dagen materniteit

18. marts 2023, Benin ⋅ ☁️ 26 °C

2 dagen materniteit is niet veel maar ongelooflijk veel gezien en bijgeleerd. Dag 1 heb ik me voornamelijk bezig gehouden met het volgen van de vroedkundige die prenatale consultaties doet. Daarbij examineren ze de borsten, oksels en nek op knobbels. Voelen ze of de buik soepel is, meten ze de uitstulping van de buik, voelen ze waar het hoofdje is en de rug om zo met een stethoscoop het hartje te beluisteren. Verder wordt er een vaginaal touche uitgevoerd om zeker te zijn dat de baarmoederhals niet open is en er geen massa in de weg zit.
    Dag 2 heb ik mee gevolgd met de gynaecoloog. De consultatie bestonden uit koppels die niet zwanger raken, dames die een malaria/hiv behandeling krijgen en dames die zwanger zijn en voor een echo komen.
    Verder wordt er veel ingezet op gezinsplanning en het gebruik van contraceptie.
    Ik heb na mijn dienst 1 natuurlijke bevalling gezien maar het kindje is dood geboren. Verder heb ik 4 keizersneden mogen meevlogen waarvan 3 levende kindjes en 1 doodgeboren kindje. In conclusie waren het 2 heel bewogen dagen (die lang duurden omdat de keizersneden tussen 17 en 7 uur ´s nachts hebben plaats gevonden).
    ‼️ laatste foto is een grafische foto van een baarmoeder die geopend is en zich buiten het lichaam bevindt ‼️

• Drukke zaterdag

18. marts 2023, Benin

Het was een drukke dag, van 17-7 uur in de operatie zaal en materniteit om vervolgens iets na 7 aan de wekelijkse voetbal work out te beginnen. Het was echt gezellig en we hebben langer kunnen spelen omdat het bewolkt was en mijn huid dus niet na een half uur zo rood als een kreeft staat…
    Dan om 14 uur naar de markt in dogbo voor groentjes en brood.
    Om 17 uur stond Marcos al voor de deur op mij mee op stap te nemen met vrienden die ik en Veerle eerder deze reis hebben ontmoet. Het jongetje is hun jongste zoon en is in slaap gevallen in mijn armen tijdens de autorit. We zijn in een gezellige pub iets gaan drinken, ze hadden ook eten voorzien. Op het menu stond schaap met heel veel pikante kruiden. Jammer genoeg kan je hier niet echt neen zeggen tegen een maaltijd… (ik lust geen schaap en mijn mond heeft nog een uur na getinteld van de pikantheid) daarna hebben we ook gedans, blijkbaar liggen mijn dansskilz dichter bij de Afrikaanse cultuur dan de Belgische want ik heb belachelijk veel complementen gekregen! De avond sloot ik af met een prachtige zonsondergang en om 21 uur heb ik mijn framily gebeld en hebben we samen online gespeeld en goed gelachen. Het heeft deugd gedaan hen nog eens te zien, want met 8 studenten een gepast moment vinden om te bellen is moeilijker dan je denkt.

• Église évangélique

19. marts 2023, Benin ⋅ ☁️ 25 °C

Om 7 uur vertrok ik met de ZIM naar Azorvè, daar ontmoette ik Madame Elisabeth met wie ik 4 weken op de pediatrie gewerkt heb. Ik volgde met haar de zondag les die om 8 uur begon over ‘la parole de Jean’. Om 9 uur was het gedaan en begon de effectieve mis. Deze heeft tot 12u 15 geduurd! De mis verloopt niet zoals de dienst die ik volg in gohomey, daar is het trouwens ‘église katholieke’. Er was super veel volk in de kerk, ik schat zo’n 200 à 250 personen en er was een duidelijke opdeling tussen mannen, jonge vrouwen en oudere dames. Er waren ook 2 koren aanwezig die prachtig klonken! De mis wordt hier niet door een priester geleid maar door een groepje van een soort predikanten. Er werden verhalen verteld, gebeden en er werd heel veel rondgelopen en gedans. Wat opviel is dat er heel veel halleluja en amen werd geroepen. De dienst werd afgesloten met mij die nog een woordje moest zeggen omdat ze altijd vragen of er nog mensen van het buitenland zijn, die dan worden begroet door de hele kerk. Er is een filmpje van en ik hoop deze zo snel mogelijk te pakken te krijgen!
    Daarna ging ik nog even mee Elisabeth haar huis bezoeken en heb ik daar mee gegeten. Als afsluiter speelde ik nog een spelletje ‘pique’ met haar nichtjes en neefjes (met kaarten). (Uit respect voor hun privacy heb ik bij heb thuis geen foto’s genomen.)

• Bloc operatoir

23. marts 2023, Benin ⋅ ☀️ 35 °C

5 dagen op bloc opératoire waren leerrijk! Ik mocht de operatiezaal 6 keer betreden voor een keizersnede. Waaronder ook de tweeling te zien op de 3de foto. Verder bestaan de dagen uit nemen van parameters en geven van medicatie. Het andere grote deel van de job hier is ambulante wondzorg. De keizersneden moeten elke 4 dagen verzorgd worden en draadjes worden bij consult 3 deels verwijderd en bij consult 4 de overgebleven draadjes ook. Verder heb ik ook al een aantal complexe wond zorgen uitgevoerd, hier ben ik het niet altijd eens met hun manier van behandelen. Ik ga altijd met hen in gesprek hier over. Als ik de gene ben die de wondzorg doet en ik de liefelijkheid zie om het verkeerde product niet te gebruiken ga ik het wel doen. ( voor de verpleegkundigen onder ons; als er zuurstof water wordt gebruikt op een mooi granulerende wonde [foto 4] of eosine op skintears en brandwonden [foto 5]…). Verder heb ik mij ook al geërgerd en heel wat zorgen gemaakt, ik heb een patiënt met een diabetisvoet waar ze heel nalatig mee omspringen, ik heb het 5 dagen verzorgd [foto 7-9] en elke dag werd het zichtbaar erger. De wonde moet dringen chirurgische geopend worden en gedebrideerd maar enkel in het weekend is de chirurg aanwezig… laat ons hopen dat ik geen gelijk krijg en dat door een week te wachten de voet tot aan de knie niet moet geamputeerd worden.Læs mere

• Césarienne

23. marts 2023, Benin ⋅ ☁️ 26 °C

Niet voor de gevoelige kijkers, deze baby wordt ter wereld gebracht door een keizersnede. Een wondertje die geboren wordt maar toch even slikken om van dichtbij te kijken. De baby en de mama zijn ok, als er vrijdag keizersneden gebeuren mag ik 1 helpen assisteren. Ik doe nu al in mijn broek maar ben wel benieuwd…Læs mere

• Weerbericht

24. marts 2023, Benin ⋅ ☁️ 34 °C

Ik denk dat ik officieel kan zeggen dat het regenseizoen begonnen is. De weersvoorspellingen geven het aan maar vooral de avond onweders zijn onmiskenbaar bewijs. Al sinds vrijdag avond heeft het elke avond geonweerd en gestormd met veel wind en hevige regen. Meestal begint het rond 21 a 22 uur en zijn we vertrokken voor een heel aantal uur. Gelukkig blijft het voorlopig tijdens de dag droog. (Behalve een toevallige plaatselijke bui van enkele minuten.) Het weer zorgt voor de nodige verkoeling en geeft indrukwekkende zichten, het was hier al groen maar nu is het nog opmerkelijker groener aan het worden. Geen mens die zich buiten bevindt in dit weer maar ik ga toch altijd even genieten op het overdekt terrasje vooraan het huis van het klank en licht spel. Het is betere en meer rustgevende entertainment dan tv (die hier niet is) etc..Læs mere

• Instrumendverpleegkundige

24. marts 2023, Benin ⋅ ☁️ 29 °C

Even een heftige vuurdoop gehad als operatie verpleger …
    2 césarienne en 1 verwijdering van een gesprongen tumor op de baarmoeder waardoor de patiënt in kritieke toestand was en veel bloed verloor die zich in de buik opstapelde. Een hele ervaring waar ik met knikkende knietjes aan begon maar het uiteindelijk wel leuk vond. De gynaecoloog was echt super lief en heeft mij goed geholpen, beide operaties bleken moeilijker dan vooraf gedacht waardoor het voor ons beide soms zweten was. Hij heeft zich vele keren geëxcuseerd maar voor mij was het niet zo erg. Ik heb super veel bijgeleerd en het was de kers op de taart als afsluiter van bloc en de 10 weken hierLæs mere

• Adja (fonetische)

28. marts 2023, Benin ⋅ ☁️ 32 °C

Als je naar een ander land gaat is het altijd handig om de lokale taal/ dialect aan te nemen. De officiële taal in Benin is het Frans en dat leren ze ook op school, maar niet alle kinderen en ouderen gaan/gingen naar school. De taal in Dogbo/Gohomey is het Adja. Naast deze taal is er ook nog het Fone, …
    Hieronder een overzicht van de woorden die ik leerde. Het is een gesproken en geschreven taal maar de woorden in de lijst zijn gericht op de uitspraak en niet op de correcte schrijfwijze. (Fonetisch geschreven)[er moet nog een beetje aan gesleuteld worden maar dat is voor thuis]

“Vocabulaire”

- Okkorisso : hallo
    -> addosso : u ook halo (respons) (1 persoon)
    -Myo okkorisso : gedag aan meerdere mensen te gelijk
    - Yovo : blanke persoon
    - Meiïbo : zwarte persoon
    - Vah : kom
    - Éeh : ja
    - Ooh : nee
    - Nbe : iets weigeren
    - EHfvo : het is gedaan (!! Evo : penis)
    - Akbéam : danku
    - Iké : alstublieft (als je iets [terug] geeft)
    - Eenough : mond
    - Eiisaba : tot ziens
    - Devio(s) : kind (eren)
    - Ehoo : geld
    - Chi : water
    - painpainmih : gewicht (spreek het uit als een eend die pain zegt)
    - (Myo) Equéh : (u) leeftijd
    - Djidji methouw : de lengte
    - Dehcoucou : alsjeblieft (als je iets vraagt)
    - Dadjé ; jongen
    - Tchougbédjé: fille (touchbegé)
    - Megan / onsue : man
    - Eledwa :tu va bien
    - Miadongnuitdé:
    - Dekoe :
    - Naï non :

“Zinnen”

-Va maliechino : ik ga je wassen

- a nou chi : neem je water?

- Deviolée : hoe gaat het met het kind

- Elejia = Elonoiu : ben je wakker (tu Est là?)

- Dogodénie : geen kleren aanhebben

- Lewah : hoe gaat het

- Leewa nowo : hoe gaat het ( comment ça evolu?)

- Ehoo delibah : ik heb geen geld

- Njiwa cowoe : wat heb je/ wat is het probleem

- Deviomilénwa : de kinderen zijn daar

- Va nounouh : kom eten

- Efonuidia : goed geslapen?
    -> Efonuidié : ik heb goed geslapen danku

- Éwakan = Éwadowo

- Mi aya dodo no : dat stoort me (ça me derange)

Slut på rejsen
    28. marts 2023