• Dieter De Vos

• Trip start
    May 10, 2026

Aankomst Vilnius

May 10 in Lithuania ⋅ ☁️ 10 °C

De vlucht naar Vilnius was met air baltic, en ik zat duidelijk in een nieuwe vlieger, een kleintje van een model dat ik nog niet eerder gezien heb met twee stoelen aan de ene kant en drie aan de andere.
    De vlucht verliep vlot en na een harde landing kwam ik aan in een zeer kleine luchthaven die er op sommige plaatsen nog uit ziet als in de Sovjet jaren.
    De bus was rap gevonden, maar degene die ik wilde was 25 min wachten, en ik zag dat er een trein vertrok in 7 min. Met drie minuten overschot wis ik het station te vinden en een ticket te kopen door voornamelijk te gokken op welke knoppen ik moest drukken op de betaalterminal. Ticket was 0.45 €, het treintje een overschotje dat ze nog ergens liggen hadden van het trein museum leek mij.
    Mijn eerste indruk van de stad is rustig, misschien omdat het zondag is, en zeer wandelbaar. Ook de grote hoeveelheid kerken viel op.
    Doordat ik zo vermoeid was dat ik bijna in slaap gevallen was op het vliegtuig, besloot ik niet veel meer te doen dan eten en een korte wandeling. Morgen verken ik de stad grondig.

• Vilnius verkennen

May 11 in Lithuania ⋅ ⛅ 8 °C

Het doel van de dag was rondwandelen in de stad en genieten van de zon. Het ontbijt was pas om 7:30, waardoor het al na 8 uur was toen ik de straat op liep in de richting van de heuvel met de drie kruisbeelden. Ik wilde bovenaan zijn voor de wolken eraan kwamen, en dat lukte mij, maar het was wat zweten.
    Na een tussenstop bij een aantal kerken kwam ik aan een boswegel die mij het park in bracht, je hoeft hier niet ver te wandelen om in de natuur te zijn, het is een van de groenste hoofdsteden van Europa. Het uitzicht is de moeite en ik heb gelezen dat het bij zonsondergang ook mooi is, maar ik ga geen twee keer die helling opklimmen dezelfde dag.
    De rest van de voormiddag stond ik amper stil, mijn voeten brachten mij naar een kasteeltje, een rivier om langs te wandelen en een hoop kerken, tot ik wel moest stoppen om te rusten en eten. Ik koos de foodhal van een shopping center om te eten, maar wat ik koos was niet de moeite.
    De namiddag bracht ik wat rustiger door met een pauze om mezelf en mijn telefoon wat op te laden. Ik had al een aantal keer mijn oog laten vallen op een terrasje aan het water en dat werd mijn laatste doel van de dag, want ik besloot daar ook te eten. Een avondwandeling zat er niet meer in, mijn stappenteller zat boven de 30000 en ik was uitgeteld.
    Een traditioneel gerecht van dit land kan ik ook al afvinken: de roze soep, koud en gemaakt van bieten, en verrassend lekker. Ze hebben een festival ieder jaar dat rond die soep draait, ergens in de zomer, ik heb al affiches zien hangen. Morgen doe ik het misschien iets rustiger.

• Trakai

May 12 in Lithuania ⋅ ☁️ 13 °C

Vilnius heb ik gisteren volledig doorkruist dus het is tijd voor een uitstapje naar de meest toeristische attractie in het land, het kasteel van Trakai.
    Ernaartoe gaan is redelijk simpel, gewoon de trein nemen naar trakai en dan te voet naar het kasteel. Er is een zeer aangenaam wandelpad langs het meer waar ik bijna alleen liep, waarschijnlijk omdat het een omweg is.
    Ik had een eerste klas ticket genomen, dubbel zo duur als tweede klas: 5.30 € retour, en zat bijna alleen in de wagon, waardoor ik dacht dat er niet veel volk ging zijn. Die dwaze gedachte werd rechtgezet toen ik uitstapte en zag dat de rest van de trein massaal leeg stroomde.
    Eenmaal aangekomen aan het kasteel werd de populariteit nog eens extra bevestigd met busladingen toeristen die in intervallen losgelaten werden in het kasteel, bestaande uit ofwel gepensioneerden ofwel schoolgroepen.
    Ik nam mijn gemak en kon alles rustig zien tussen de groepen door, en terwijl de gidsen riepen dat iedereen zich naar de bus moest haasten ging ik nog een toertje door de zalen doen, want het was licht aant regenen.
    De restaurants in de regio waren ook het slachtoffer van de bustoeristen: de ene moment stampvol, en later terug volledig leeg. Ik vond er eentje met wat plaats over en bestelde een traditioneel streekgerecht dat verdacht leek op spaanse empanadas. Het was lekker, maar de Spanjaarden kunnen het beter.
    Om de namiddag te vullen ging ik op wandel, ik had via de komoot app ontdekt dat er een interessante wandelroute in de buurt was, en ik had een hele namiddag tijd, de regenbui was over tot vanavond.
    De wandeling bleek een zeer goed aangelegd pad, met in intervallen uitleg over de natuur van de streek aangeduid door zwarte kraaien in hout, wat mij een beetje het gevoel gaf dat ik in een donker sprookjesbos rondliep. Ik was er dan ook alleen, niet meer dan drie andere wandelaars heb ik gekruist over de hele route. Wat mij betreft het hoogtepunt van de dag.
    Eenmaal terug in Vilnius heb ik niet veel meer gedaan dan eten in een uitstekend Aziatisch restaurant dat stampvol zat, met daarna nog effe kort een café, om op tijd terug te zijn in het hotel voor de grote regenbui. Meer kan ik ook niet doen, ben uitgeput, op een goeie manier.

• Regendag in Vilnius

May 13 in Lithuania ⋅ ☁️ 7 °C

Het weer zat niet mee vandaag, koud en nat, ideaal om mijn regen uitrusting eens te testen, mijn waterafstotende wandelbroek en vest kwamen goed van pas. Gelukkig werd het niet erger dan wat lichte regen.
    Het merendeel van wat er te zien valt had ik al gezien, op een paar zaken na die wat meer buiten het centrum liggen. Als eerste werd dit de lokale markt halès turgus, een oud gebouw dat er van buiten niet aanlokkelijk uit zag maar binnen meer dan goed maakte met goed verzorgde eetstalletjes en kraampjes.
    Daarna was het goed doorwandelen naar het hoogtepunt van de barok in de stad: de petrus en paulus kerk, 1 heilige was niet genoeg voor die kerk. Het interieur was een overdaad aan beeldhouwwerk in witte steen, zeer mooi, maar ik kreeg kramp in mijn nek van naar boven kijken.
    Na terug gewandeld te hebben werd de rest van de middag gevuld met een hamburger in een kiosk langs de straat en wat lezen, tot rond 16u de regen ophield. Er was nog 1 bezienswaardigheid op mijn lijstje: de voormalige gevangenis. Sinds 2021 of zo niet meer in gebruik en nu een plaats voor de jeugd en artiesten. Er worden tours gegeven, maar ze waren uitverkocht voor de dag, maar ik kon wel een kijkje nemen binnen en iets drinken aan de bar. Het is een leuke lokatie, op de wc's na. Blijkbaar heeft deze lokatie ook als filmset gedient voor stranger things, wat de populariteit verklaart.
    Het avondeten was verrassend goed, ik had op goed geluk een restaurant uit gekozen en het bleek in een middeleeuwse kelder te zijn met een menukaart van voornamelijk wild. Ik heb de stoverij van bever gekozen en het smaakte. Ook had ik geluk een plaatsje te hebben, het zat stampvol: https://lokys.lt/en/
    Morgen op het gemak naar Kaunas, met de trein dus ik hoef mij niet te haasten.

Bijna vergeten: ik heb ook het nationaal museum bezocht, maar dit was saai en gevuld met groepen jonge militairen die naar een gids moesten luisteren.

• Naar Kaunas

May 14 in Lithuania ⋅ ☀️ 14 °C

Mijn tweede en laatste lokatie in Litouwen is kaunas, op iets meer dan een uurtje met de trein van Vilnius, waardoor het eigenlijk te doen is als daguitstap maar ik wilde het op mijn gemak doen.
    De treinrit was levendig, drie wagons vol met kinderen die op school uitstap of zoiets waren, gelukkig had ik mijn oortjes mee om naar muziek te luisteren.
    De stad lijkt uit 1 langerekte autovrije winkelstraat te bestaan, vol terrasjes, waar alles een beetje rond gebouwd is. Zeer aangenaam om door te wandelen en ik heb de rest van de dag niets anders gedaan, wetende dat ik nog twee dagen heb om de rest te ontdekken.
    Onverwacht kon ik ook een stukje klassieke muziek oppikken, niet ver van het hotel was een podium opgezet waar een orkest op speelde, aangekondigd door een priester die vooraf een gebedje deed, dus ik denk dat het een of andere herdenking was. Ik was een van de jongste in het publiek en lang heb ik het niet volgehouden.
    Voor avondeten was het mij weer gelukt om een speciaal restaurant te vinden, een brouwerij in een kelder die traditionele keuken serveert. Mijn voornemen om wat minder te eten is terug goed mislukt, misschien doe ik morgen een zware wandeling om te compenseren.

• Kaunas

May 15 in Lithuania ⋅ ☀️ 15 °C

Het doel van de dag vandaag was rustig kaunas verkennen, ik heb wat last van vermoeidheid gezien ik 9 uur geslapen heb en nog enigszins vermoeid was bij opstaan. Er is niet zo veel te zien in de stad, waardoor ik begon met een park te bezoeken op weg naar een uitzicht over de stad. Het was 14 graden in de ochtend en ik liep al in mijn hemd rond, de zon voelt zeer warm aan.
    Mijn wandeling bracht mij door een mooi park op een eiland in de rivier, naar een uitzicht punt aan de overkant dat niet de moeite is voor het aantal trappen die ik moest doen omdat de lift niet werkte. Op de terugweg naar het centrum, op zoek naar een lichte hap passeerde ik een saai uiziende bakstenen kerk die ik gisteren al genegeerd had, maar waarvan nu de deur open stond waardoor ik toch eens binnen keek en het contrast kon niet groter. Het interieur is barokke stijl, nogal roze, en geen baksteen te zien. Zeer mooi maar echt vreemd door het verschil met de buitenkant.
    Een kerk is niet genoeg, er stond nog ern tweede op mijn lijst en die is even saai zowel buiten als binnen, maar ik ging er naartoe omdat deze een plat dak had waar je op kunt met uitzicht op de stad. Niet slecht maar de kerk is echt wel een witte betonblok met gaten, in sovjet tijden was het een fabriek volgens wat ik lees.
    En toen was mijn energie op, de rest van de dag heb ik op een terrasje gezeten met een boek, maar ik was niet de enige, de rest van de stad deed ook een terrasje en bij sommige restaurants zag ik zelfs een wachtrij.

• Kaunas wandelen

May 16 in Lithuania ⋅ ☁️ 14 °C

Het weer zag er niet te best uit, maar na lang delibereren besloot ik om een grote wandeling te doen, van ongeveer 3u15 door een park en bos en langs de rivier. Gelukkig beef de regen bij enkel wat licht druppelen. Er zijn nog een aantal zaken te zien hier zoals een grote abdij, maar ik heb al genoeg religieuze zaken gezien voor een paar jaar ver.
    Het mooiste deel van de wandeling was het bos met goed aangelegde paden en zitbanken met hout sculpturen, langs het water kwam ik niet zo veel volk tegen en dit deel zou leuker zijn met de fiets.
    Als eindpunt had ik een shopping center aangeduid, omdat ik in het droge wilde eten, en dit bleek een voltreffer te zijn. Het complex noemt akropolis om een of andere reden en heeft een zeer uitgebreide en gezellige verdieping met restaurants. Het beviel mij zo dat ik er savonds ook ben gaan eten, mede omdat het toen goed regende.
    De namiddag was gezien het weer en wat spierpijn in de benen uitrusten in de hotel bar met een boek.
    Als avondmaal heb ik eens een georgisch restaurant genomen en twee fouten gemaakt: een grote portie nemen en nog eens dessert erbij. Het was wel lekker, maar ik voel het gewicht op mijn maag Morgenavond terug naar België, op het gemak.

Trip end
    May 17, 2026