• Dieter De Vos

• Trip start
    February 28, 2025

Aankomst Saigon

February 28 in Vietnam ⋅ ☀️ 33 °C

Qatar air stelde terug niet teleur, alles ging vlot en de tussenstop van 3 uur in doha was aangenaam gezien die luchthaven zeer mooi is om in rond te wandelen, vooral de nieuwe binnentuin.
    Het spannenste moment was natuurlijk de aankomst in een nieuw land. Ik heb een aantal zaken anders gedaan, in plaats van een sim kaart te kopen heb ik een e-sim app geïnstalleerd en in plaats van een ordinaire taxi heb ik de grab app geprobeerd. Beide zijn niet echt te installeren voor oudere mensen, vooral de e-sim was moeilijk, maar het is veel goedkoper.
    Pasport controle aan de luchthaven was meer dan een uur aanschuiven, maar vrij simpel, geen vingerafdrukken scannen of gezichtsherkenning, gewoon pasport en visa afgeven en wat wachten. De bankautomaten op de luchthaven weigerden mijn kaart dus werd het cash omruilen, en dat gaat ook zonder gedoe.
    Het is 35 graden, en ik ben doodmoe, dus veel spook ik niet meer uit, gewoon veel eten en wat wandelen in de chaos.

Na wat wandelen sluit ik af in een brouwerij ´heart of darkness´, die op black metal geïnspireerde bieren brouwt. De vermoeidheid begint te voelen dus zal het kort moeten houden.

• Uitgaansleven

February 28 in Vietnam ⋅ 🌙 28 °C

Op weg naar hotel met de bedoeling van te slapen kreeg ik plots terug energie en besloot ik toch eens naar de uitgaansbuurt te gaan, gezien het maar ern kwartier wandelen is van mijn hotel.
    En natuurlijk ben ik dan blijven plakken in een cafe waar een live coverband rock nummers speelde..
    Ik denk dat ik nu ongeveer 35 uur wakker ben, morgen slaap ik misschien wat uit.

• Wandelen in ho chi ming

March 1 in Vietnam ⋅ ☀️ 32 °C

Na zeker 10 uur geslapen te hebben rolde ik rond 9u uit bed en vroeg ik mij af wat ik ging doen vandaag. Er is geen ontbijt op hotel, maar de manager raadde mij twee plaatsen aan verderop in de straat. De eerste zat bomvol en de tweede had nog 1 plekje, waar ik traditioneel Vietnamees ontbijt gegeten heb: pho.
    Die noedelsoep is goed maar licht en na een uurtje wandelen zat ik terug te eten in een streetfood markt (ben nghe, en nee dit is geen typfout).
    Het independance paleis lag vlak bij de food markt, en toen ik klaar was met mijn tweede ontbijt zag ik dat de lange wachtrij verdwenen was, waardoor ik besloot een kijkje te nemen. Toch gemakkelijk wanneer je niet met een georganiseerde toer meebent en alles zelf kunt beslissen. Daarna ben ik ook eens het war remnants museum binnen gelopen (entree: 1€), om een uurtje later terug op de streetfood markt te zitten voor lunch.
    Een uitgebreide wandeling was nodig om dat allemaal te verteren, en omdat ik daar passeerde en het spotgoedkoop is ben ik ook het historisch museum en de zoo binnen gelopen. De zoo was het duurste van de dag: 2,3€. Ik ben niet voor opgesloten dieren, maar de botanische tuin is mooi en de apen zaten allesbehalve opgesloten.
    Na de zoo moest ik even uitrusten in de heart of darkness brouwerij, die toevallig op mijn weg lag naar de Japanse wijk. Die Japanse wijk zag er leuk uit, maar ik werd teveel lastig gevallen door 'massage' meisjes. Wel kon ik het niet weerstaan om een restaurant binnen te glippen om takoyaki en okonomi yaki te eten, dat laatste is niet te vinden in België.
    De avond was ondertussen gevallen en ik ben via een wandeling langs het water en tussenstop op het hotel terug naar de uitgaansbuurt gegaan.

Een uur of twee, drie langer gebleven in de uitgaansbuurt dan ik bedoeld had. Maar het was zaterdagavond, volgende dagen zullen wel rustiger zijn (hoop ik).
    Het komt voornamelijk door het tijdsverschil, denk ik, het is nu bijna 1u hier, wat 19u is in België, en toen ik eerder wilde naar bed gaan voelde ik mij totaal niet moe dus ben blijven plakken in een cafe waar ze live rock muziek speelden. Nu nog effe de dafalgan klaar leggen voor morgen want ik vermoed dat het nodig zal zijn.

• Tempels en streetfood

March 2 in Vietnam ⋅ ☁️ 30 °C

Iets minder fris opgestaan dan dat ik zou willen deze ochtend, en na een licht ontbijt met een lange broek ipv short een grab taxi genomen om wat tempels te bezoeken. De tempels waren mooi, maar gewoontjes, ik heb al betere gezien in Azië. De roze kerk is zeer mooi, maar enkel toegankelijk indien je de mis wil meevolgen en daar had ik echt geen zin in.
    De taxi die ik nam naar de streetfood markt was behoorlijk geavanceerd, hij had 360 graden camerabeeld rond de auto, zeer handig met al die scooters.
    De namiddag heb ik gevult met wat wandelen en een boekje lezen op cafe, want ik mocht niet eten tot de avond, ik had een streetfood tour met gids geboekt om 18:30, met een stuk of tien gerechten. Het beloofde dus een goed gevulde avond te worden in meerdere opzichten.
    De tour was zeer leuk, er was buiten ik nog een portugees homokoppel mee die er was voor hun huwelijksreis, dus met de gids erbij waren we met ons vieren wat het gezellig maakte. Het eten was lekker, niet het niveau van Thailand maar gewoon goed, gezond en gevarieerd. En tussen de maaltijden door kregen we uitleg over de cultuur. Zo weet ik nu dat de naam van het ontbijt, pho, als pfa uitgesproken moet worden, want als ik het uitspreek zoals geschreven vraag ik naar een hoer. Gelukkig wijs ik altijd naar de menu.
    Ook een handig weetje is dat bij accidenten er niet gekeken wordt naar wie in de fout is, degene die met het duurste voertuig rijd betaald. Vandaar dat iedereen hier zo traag rijd en uitkijkt. Het is een soort van sociale regel dat diegene die het kan permitteren opdraait voor de kosten.
    Deze avond wordt vroeg slapen, morgen om 7u op ten laatste om het vliegtuig te halen.

• Naar hoi an

March 3 in Vietnam ⋅ ☁️ 30 °C

Het was echt niet nodig geweest om vroeg op te staan. Ik had een ruime marge genomen in geval de ochtendspits hier erg was en omdat ik niet wist hoe lang de wachtrij aan de luchthaven security ging zijn (het meer dan een uur aanschuiven bij aankomst nog vers in geheugen). Er was geen file, de wachtrij was een paar meter en mijn vlucht had een uur vertraging. Het werd dus 4 uur op de luchthaven een boekje lezen, om dan iets meer dan een uurtje te vliegen.
    Hoi an is het best te vergelijken met brugge op eerste gezicht: historisch stadje bestaande ui 90% souvenirwinkels en veel te veel touristen. Het is zeer mooi, met een paar duizend toeristen en tuutende scooters minder zou het perfect zijn.
    Ik heb voor de avond een show geboekt, een soort van musical over de geschiedenis van de stad en deze overtreft mijn verwachtingen. Het was in open lucht met enkel zang en dans dus ik moest niets proberen te verstaan, en volgens de affiche 500 acteurs, ik heb ze niet geteld. Het was zo goed dat ik overweeg om nogmaals te gaan kijken.
    Na 21u lijken de dagtoeristen verdwenen te zijn en is het een stuk aangenamer om door de mooi verlichte stad rond te lopen. Ik heb de avond afgesloten in een irish pub met live muziek. Morgen heb ik niets gepland dus ik kan uitslapen.

• Hoi An

March 4 in Vietnam ⋅ ⛅ 28 °C

Rond 4:30 werd ik wakker door het gekraai van verschillende hanen en nam ik mij voor om de hele dag kip te eten om wraak te nemen. Het gekraai was continue dus veel slaap zat er niet meer in en rond 8u rolde ik uit bed om te gaan genieten van het ontbijt buffet. Het buffet had alles, van croissants tot chicken nuggets en sushi. Ik ging voor de fried rice, met kip.
    De voormiddag spendeerde ik met rondwandelen in het oude centrum en het bezoeken van tempels en oude ontmoetingsplaatsen die er ook uitzagen als tempels. Het ticket systeem is simpel: je koop 1 ticket en dat is geldig voor 5 plaatsen, een koopje voor maar ongeveer 5€. De mooiste tempels lagen echter buiten het centrum en waren gratis.
    Mijn namiddag plan was een fiets huren en naar de rijstvelden en strand te fietsen, maar het is 30 graden en de fietsen hier zijn gene waar je lange afstanden op wilt doen, waardoor ik mijn plan veranderde naar baantjes trekken in het zwembad en wat lezen.
    Mijn plan voor de avond lukte wel: streetfood, naar de lichtjes kijken en nog wat relaxen in de irish pub.
    Het streetfood was in massale hoeveelheid aanwezig, maar er zat niet veel variatie in de stalletjes. De voornaamste soorten waren brochettes op de bbq, en een soort van pannenkoek van rijstpapier, wat het lekkerste bleek te zijn. Ik heb op zeker gespeeld, eerst een paar standjes, dan een uurtje pinten drinken in de irish pub om af te wachten hoe mijn maag reageert, en toen dat ok was nog twee bbq worsten met ongedefinieerd vlees erbij. Van een van de brochettes weet ik zeker dat het kikker was (niet slecht maar niet speciaal)
    Zeer tegen mijn zin vertrok ik rond 21u naar het hotel, ik moet om 6:30 terug op en wil niet te veel slaapgebrek opbouwen. Ik heb mijn wekker gezet maar weet zeker dat een of ander soepkieken ervoor zal zorgen dat het niet nodig is.

• Da Nang dagtrip

March 5 in Vietnam ⋅ ☁️ 26 °C

De hanen zorgden ervoor dat ik mooi op tijd wakker was voor mijn ontbijt om 6:45, een half uurtje voor de tour begon. Het was het soort tours dat ik graag doe, in een klein busje met nog 6 andere mensen, en niet de volledige dag, rond 13:30 was ik terug in het hotel.
    Er waren maar twee stops: de lady boeddha tempel en de marble mountain. De lady boeddha is een vrij nieuwe tempel, van 2004 denk ik, met een enorm standbeeld van een vrouwelijke boeddha, beetje de grootte van een kerk. Het mooie aan de tempels hier is dat ze vol staan met bonsai boompjes, het is de gewoonte om dit te schenken aan de tempels voor goed geluk, hoewel ik vermoed dat het eerder een kwestie van prestige is.
    Na het tempel complex gingen we naar marble mountain, een heuvel die nogal opvalt want het land errond is vlak. De naam is goed gekozen, de steen is marmer, en natuurlijk werden we eerst naar een winkel met beeldjes gestuurd waar ze met de hand gemaakt. De gebruikelijke shopping stop die alle tours doen is wel gelukt in mijn geval, ik heb wat decoratie bij voor in mijn living (en probeer niet te denken aan de prijs).
    Het bezoek aan de berg, die vol zit met grotten en op iedere hoek een tempel was minder aangenaam. Niet enkel door de grote massa touristen, maar doordat ik erin slaagde mijn beide dijspieren te verrekken toen ik wat uitgleed op de marmeren trappen. Ik kon amper nog trappen doen daarna, plat wandelen lukt nog gelukkig.
    Er zat lunch inbegrepen in de tour maar die was zo licht dat ik daarna nog naar een cafe strompelde voor een pint met nacho's. Veel meer heb ik niet gedaan, buiten bijna in slaap vallen op mijn bed in hotel rond 17u, waarna ik besefte dat ik misschien wat slaap moet inhalen. Wel dat zal niet lukken, want morgen moet ik om 6u30 op om mijn vlucht richting hanoi te halen. De avond werd streetfood en een pub met live muziek.
    Tegen de avond voelde ik de pijn in mijn spieren wat minder en ik hoop dat het komt doordat ze genezen en niet door die pinten in de pub.

• Naar Hanoi

March 6 in Vietnam ⋅ ☁️ 17 °C

Het contrast kon niet groter zijn, van 34 graden in de zon in een klein stadje naar 18 graden met wat lichte regen in de chaos van Hanoi. Een groot pluspunt is dat het hotel in een klein zijstraatje ligt waar zodanig veel scooters geparkeerd staan dat auto's er niet meer in kunnen. Ook geen hanen gezien in die straat dus ik denk dat ik zal kunnen slapen.
    Rondwandelen in de stad is serieus wennen, op het voetpad kun je niet wandelen, want daar staan de scooters geparkeerd en op straat is het zigzaggend door de scooters.
    Veel ga ik niet doen vandaag, buiten wat rondwandelen en eindigen in de uitgaansbuurt die 'beer street' noemt. En wat slaap inhalen.
    Mijn middageten was toevallig in een indisch restaurant, omdat het begon te regenen en ik het eerste binnen ging die ik tegen kwam. Het was stukken beter dan het Vietnamees dat ik in de avond at, daar had ik de verkeerde locatie uitgekozen.
    Naast de kathedraal die ik vanaf nu het spookkot noem vanwege hoe die snachts eruit ziet is er een ietwat chique wijk en heb ik nog wat gedronken in een brouwerij, om daarna een wandeling te doen door de uitgaansbuurt. Die is niet zo leuk als die in ho chi ming, ik werd teveel lastig gevallen door gasten die mij vrouwen of drugs wilden verkopen, het nadeel van als man alleen rond te lopen in zo'n buurt. Tegen 21u zat ik mooi op hotel met twee latten chocolade, de rest is voor morgen.

• Hanoi

March 7 in Vietnam ⋅ ☁️ 16 °C

De chaos van hanoi begint langzaam te wennen. Na een laat ontbijt om 8u ben ik te voet naar het historisch museum van vietnam gewandeld, wat niet echt de moeite was, om daarna de ene tempel na de andere te doen. En die waren wel de moeite, geen top attracties maar gewoon mooi. Een enkele keer heb ik een grab taxi genomen, de rest was gewoon te voet, en het is daardoor dat ik toevallig ook train street passeerde. Dit is een smalle straat waar een trein door passeert en hierdoor een hype geworden is op instagram en youtube. Ik zou de straat eerder selfie street noemen. Ieder huis is mooi gedecoreerd en het zijn allemaal cafés of restaurants. Het was wel ambetant lopen erdoor over de spoorweg tussen de selfie nemers door. Ik ben nu officieel ook een spoorloper.

Het was rond drie uur dat in, na mijn tweede middagmaal, terug was op hotel. Ik dacht aan een rustige namiddag met wat lezen en een wandeling rond het meer om de rest van de dag te vullen. Beide zijn gelukt maar anders dan ik dacht. Alle straten rond het meer waren afgezet, er was druk bezig met de opbouw van een podium, en de politie deed demonstraties met hun honden. Ik denk dat het hele weekend zaken te doen zullen zijn. Rond de avond werd ook het grote deel van het oude centrum verkeersvrij en omgetoverd in een nachtmarkt. Nog altijd chaotisch maar veel aangenamer. Het was enkel omdat ik naar het wc moest dat ik nog vroeg terug op hotel was.

• Perfume pagoda dagtrip

March 8 in Vietnam ⋅ ☁️ 16 °C

Mijn dag begon met voor het eerst achterop op een scooter te zitten. Gezien de straat afgezet was voor auto's was dit de enige manier om naar de bus te gaan. Ik hoop dat het ook de laatste keer is, die dingen zijn veel te klein, en helmen zijn blijkbaar een luxe optie.
    Ik had de dagtrip geboekt als last minute optie via het hotel omdat ik anders niet onmiddellijk iets te doen vond in de stad.
    Het was anderhalf uur met de bus, dan effe op een elektrisch busje en uiteindelijk nog een uur met een roeiboot om er te geraken, er zijn geen wegen naar de tempel. Ik vroeg mij af waarom de gids een grote luidspreker op wielen meesleurde en voorop een van de boten installeerde, tot hij begon te zingen. Vietnamezen zijn dol op karaoke, en we mochen allemaal meedoen als we wilden, wat enkel de Vietnamezen deden. We waren niet de enige boot, vrijwel de hele tocht hadden we muziek, soms drie nummers door elkaar. Mijn gebuur had zijn noise cancelling headphones opgezet.
    We hadden geluk dat het rustig was volgens de gids, een maand geleden hadden ze een miljoen bezoekers op 1 weekend, geen toeristen maar om te bidden. Het blijkt een zeer beroemd pelgrimsoord te zijn, 99% van de bezoekers is Vietnamees, en het viel op dat mijn groep een van de weinige waren die overal foto's van namen.
    We hebben enkel de hoofdtempel en de grot bezocht, voor het volledige complex te bezoeken heb je 3 dagen nodig want de berg is bezaaid met tempels.
    Tussen de tempel en de grot was een pad van iets meer dan 3km volgens de gids, bergop, en we konden kiezen tussen kabelbaan of te voet. Natuurlijk ging ik te voet, samen met een paar anderen. Het was volgens de gids 45 min en we kregen een uur. Ik kwam tegelijk met de gids aan die de kabelbaan nam, na 25 min goed doorstappen, lichtjes bezweet maar bijlange niet moe. De rest van de wandelaars was ver achter mij, mijn competitieve geest kon het niet laten van eens gas te geven.
    De grot was zeer mooi, de klim meer dan waard. Volgens de gids komen veel koppels die het moeilijk hebben om kinderen te krijgen hier bidden, ze offeren hierbij speelgoed op de altaren. Ik vroeg mij al af waarom er zoveel speelgoed winkels waren bij de tempel.
    De rest van de dag was boekje lezen, een uur op de boot, anderhalf uur op de bus en in de avond langs de straat met een pint. Ik heb nog effe de nachtmarkt gedaan, maar de energie is op.
    Betreft het eten: wat je krijgt als lunch bij een tour is nooit lekker, welk land of tour je ook boekt. Ik heb dus int geniep worsten gegeten van streetfood standjes tijdens de tour, gezien ik toch overal de eerste was.

• Naar Cat Ba

March 9 in Vietnam ⋅ ☁️ 18 °C

Vanochtend was het afscheid nemen van de chaos van hanoi, mijn laatste twee lokaties zijn kleine steden, en deze is op een eiland in hai long bay. De rit was eerst op een bus, dan effe speedboot en dan weer bus. Het verliep allemaal vlot, maar enkel omdat ik reizen in Azië gewoon ben en dus mijn weg wist te vinden naar de plaats waar de bus vertrok, de chaos op de overboekte speedboot kon negeren, en het hotel vond na ergens in de omgeving ervan gedropt te zijn.
    Cat ba eiland is nu geen aanrader om te bezoeken, het is een bouwwerf geworden. Waar vroeger het strand was hebben ze nu aan grondwinning gedaan en is er een werf ontstaan voor resorts en appartementen groter dan de stad zelf. Mijn kamer met zeezicht was kamer op bouwwerf geworden, dus ik vroeg direct naar een andere kamer aan de achterkant van het hotel.
    Hoe lelijk de stad er nu uitziet en hoe slecht mijn hotel ook is, op de restaurants heb ik niets aan te merken, zeer goed en spotgoedkoop. Op de dijk aan de kust in België kun je waarschijnlijk niet eten voor 5€ inclusief bier. Eten, drinken en een wandeling doen langs de kust is al wat ik gedaan heb vandaag. Voor morgen heb ik een tour geboekt om 8u, dus ik kan uitslapen. Zonet een gecko door mijn kamer zien lopen, hopelijk eet die alle muggen op.

• Boottocht door krastgebergte

March 10 ⋅ ☀️ 19 °C

De enige reden waarom iemand naar dit eiland komt is om de baai te bezoeken. De bekendste is de hai long bay, maar deze is vooral voor tours met overnachting op een boot, wat meer dan 300€ per nacht kost en ze rekenen ook een single supplement aan. Ik koos dus voor de kleinere minder toeristische baai die met een dagtocht bezocht kan worden.
    Het was op een groot luxeschip, dus stabiel en stil in het water. En voor het eerst sinds hoi an zag ik de zon terug, wat een serieus verschil maakt. Het was een volledige dag gevult met activiteiten zoals zwemmen en kayak, maar ik ben mooi op het schip gebleven om een boek te lezen en te genieten van het uitzicht.
    Het kwam dus eigenlijk neer op een dag luieren. Ik had wel zin in de kayak, maar het was per twee en de rij was logal lang. Zoals bij alle tours was de lunch wel goed maar niet om te onthouden.
    Verder is er niets te doen in dit dorp, dus het wordt eten, boekje lezen en morgen 5 uur op de bus, nog meer lezen dus.

• Naar ninh binh

March 11 in Vietnam ⋅ ⛅ 27 °C

Waar cat ba een dieptepunt was in mijn reis qua hotel en locatie, is ninh binh terug een hoogvlieger op eerste gezicht. Na 5 uur op de bus kwam ik eindelijk aan in Tam Coc en werd ik gedumpt langs de hoofdbaan op ruime afstand van het hotel dat in een straat was waar geen grote bussen in kunnen. Gelukkig heb ik een degelijke rugzak als bagage, zoals iedereen op de bus, en geen onhandig ding op wieltjes.
    Terwijl ik door de straten naar het hotel liep zag ik het ene restaurant na het andere en ging mijn humeur er met sprongen op voorruit. Bij aankomst aan het hotel kreeg ik onmiddellijk een welkomstdrankje, wat een sterke tegenstelling was tot het vorige hotel waar ik via WhatsApp de eigenaar moest bellen om te zeggen dat ik aan de deur stond.
    Na een middageten van geroosterde geit ben ik te voet de stad en omgeving gaan verkennen. Het weer is niet perfekt, bewolkt en soms wat lichte regen, maar wel 26 graden. De streek is schitterend, een vlak landschap met krast gebergte die ertussenuit steekt. Perfect voor fietstochten, wat ik morgen plan te doen.
    Avondeten werd eend op de bbq. Tijdens het wandelen door de stad zag ik drie restaurants na elkaar die een bbq buiten staan hadden met enkel eend. De logische conclusie is dat dit de specialiteit is van de streek, en dus geprobeerd moet worden. Veel finesse was er niet aan, de eend werd gewoon met een bijl in stukken gehakt en op het bord gesmeten met wat rijst, maar het was zeer lekker. Wat nog meer verbaasde was de rekening: 7.5€, en dat was met 3 pinten.
    Effe vroeg gaan slapen, morgen wil ik een toeristische attractie bezoeken voor de bustouristen toekomen, dus vroeg opstaan.
    Nog een mysterie dat ik moet oplossen morgen: waarom zijn er zoveel winkels met sportschoenen in stad? Zeker om de 50 meter heb je er een, en geen kleerwinkels of souvenirwinkels, enkel sportschoenen.

• Ninh Binh rondfietsen

March 12 in Vietnam ⋅ ☁️ 23 °C

Het weer zat niet zo mee vandaag, ik was van plan om vroeg naar een uitzicht te gaan voor de bustoeristen, maar toen ik er aan kwam was de berg volledig in de mist gehuld. Ik besloot gewoon wat in het rond te fietsen en in de namiddag opnieuw te proberen.
    De streek is zeer mooi om in rond te fietsen, en alle hotels verhuren fietsen hiervoor. Ik had de keus tussen kleine en zeer kleine fietsen, alle zonder versnellingen, maar ik had al erger meegemaakt, een van de remmen werkte zelfs.
    Na drie uur rond fietsen was ik mooi nat van de motregen en hongerig, en na teveel eten zat ik een boekje te lezen op bed en mij af te vragen of ik nog iets ging doen vandaag.
    Gelukkig slaagde ik erin uit bed te rollen en nogmaals op de fiets te springen voor een tweede poging, want het uitzicht 'lying dragon mountain' was vrij van wolken en meer dan de moeite. De trappen waren ook de moeite, 500 volgens een plakaat, maar ik denk dat het wat overdreven was.
    Ik had het goed getimed want toen ik terug vertrok naar het hotel begon het terug te motregen. De rest van de dag werd eten en drinken, dieeten is voor volgende week, vandaag twee restaurants gedaan savonds omdat het eerste tegenviel. Maar ja, het regende dus iets anders viel er niet te doen.

• Dagje natuur

March 13 in Vietnam ⋅ ☀️ 26 °C

Voor mijn laatste dag had ik een uitstap geboekt naar het nationaal reservaat cuc phuong op 70 km van de stad en een boottochtje door de wetlands ergens in een andere plaats met onuitstaanbare naam.
    Het was terug in een kleine groep van 12 man, wat stukken aangenamer is dan een grote bus. In het reservaat is er een onderzoekscentrum voor apen, waar ze gewonde en illegaal gevangen apen verzorgen voor ze die terug in het wild loslaten. We moesten daar mondmaskers dragen, gezien apen gevoellig zijn voor menselijke ziektes.
    Na een klein bezoek aan een grot was het tijd voor lunch en een wandeling in de jungle, welliswaar een aangelegd pad.
    Hier heb ik een tip: ga niet op sandalen en in short de jungle in. Het voordeel is wel dat je de bloedzuigers rap ziet zitten tussen je tenen, de eerste was wat schrikken maar de vijf erna waren al routine. Wel spuiten die beesten bloedverdunner in waardoor ik een tijdje bleef doorbloeden en mijn sandalen aan mijn tenen begonnen te plakken van het opgedroogd bloed. Na de wandeling heb ik een grondige inspectie gedaan van mijn voeten want je voelt totaal niets van de beten, in die zin zijn ze beter dan muggen, maar die vriemelende dingen van je lijf proberen los te trekken is echt niet leuk. Ik was gelukkig niet de enige, diegenen die sportschoenen droegen hadden niet door dat die beesten je schoenen opkruipen en onder je broekspijpen naar je benen gaan. Zelfs de gids had er eentje, en hij zei dat het meeviel, er zijn er normaal veel meer. Niemand heeft mijn record van 5 verbroken.
    Het weer was mist en motregen, dus zeer veel zagen we niet op de boottocht erna, maar het had wel iets mystieks met de mist rond de bergen en was zeer relax. Het eerste wat ik deed toen ik terug op hotel was, was de douche in om iedere vierkante cm van mijn lijf te controleren.
    Nadat ik mezelve volledig bloedzuigervrij verklaard had, en bespoten met ontsmettingsmiddel, was het avond en tijd om 2x te gaan eten. Veel te veel, maar morgen ga ik naar huis en mijn restant cash moet op, wat niet gemakkelijk is in zo'n goedkoop land waar het duurste hoofdgerecht op het menu rond 6€ is.

Trip end
    March 15, 2025