Luxemburg 2024

april 2024
  • Danyell Onbehauen-Frigge
Een kort tripje naar Luxemburg, 4 overnachtingen in Wiltz en van daaruit autotripjes maken. Læs mere
  • Danyell Onbehauen-Frigge

Liste over lande

• Frankrig Frankrig
  • Tyskland Tyskland
  • Luxembourg Luxembourg
  • Belgien Belgien
  • Holland Holland
Kategorier
Bil, Bytur, Vandring, Natur, Fotografi, Kort rejse, Seværdigheder, Rejser alene, Rundrejser
  • 908rejste kilometer
  • 48fodaftryk
  • 5dage
  • 304fotos
  • 47kan lide
  • Grindweggetje achter de betonblokken.
    Daarboven is de weg!En kijk dan, opeens mooi aangelegde wandelpaden!Daar is de grenspaal op het Drielandenpunt!Over de brug om aan de Franse kant te komen.

Drielandenpunt F L B

28. april 2024, Frankrig ⋅ ☁️ 13 °C

Ook vandaag stond er een Drielandenpunt op het programma en wel Frankrijk, België en Luxemburg. Ik had de coördinaten en Klein Duimpje stuurde me netjes naar het punt....... En zei toen: bestemming bereikt, midden op een brug op een drukke weg. Niks te bekennen, dus ik heb een parkeerplaats opgezocht om eens uitgebreid op Google Maps te gaan kijken. En ja hoor, daar was het Drielandenpunt, onder de brug. Maar hoe daar te komen? Geen enkel pad of weggetje te bekennen. De reviews bij het punt brachten een oplossing, de weg oversteken, over de brug lopen en dan naar beneden. Maar op die drukke weg lopen? Veel te smal met dat voorbijrazende verkeer, dat durfde ik niet. Dus met spijt in mijn hart weer in de auto gestapt. En toen zag ik op de brug een heel smal doorgangetje waardoor je achter grote betonblokken kon lopen. Nou, dat durfde ik wèl! Dus weer terug gereden naar de parkeerplaats, voorzichtig de weg overgestoken en zo snel mogelijk achter de betonblokken.

En toen wees het zich vanzelf, ik liep er zo naartoe en het gekke was dat er opeens mooie bruggetjes, plankieren en wandelpaden waren! Wat raar dat dit niet beter staat aangegeven. Maar goed, zo'n avontuur is ook wel leuk natuurlijk. Ik heb de grenspaal snel gevonden en de Belgische en Franse kant waren geen probleem, maar aan de Luxemburgse kant was een sloot. Ik heb de footprint balancerend tussen paaltje en sloot ingevoerd, maar of het gelukt is????? Deze footprint is in ieder geval aan de Franse kant.

• De Luxemburgse kant

28. april 2024, Belgien ⋅ ☁️ 13 °C

Balancerend tussen sloot en grenspaal. Je ziet het landenvlaggetje pas als je de footprint geupload hebt, dat ga ik dus NU doen!

Jammer, deze is dus niet gelukt, ik was er al bang voor. De grens zal wel in de sloot lopen en ik zag daar geen mogelijkheid om die over te steken.Læs mere

• MacDonalds

28. april 2024, Frankrig ⋅ ☁️ 13 °C

Ik eet een hapje bij een Franse MacDonalds, Klein Duimpje stuurt me over Belgische wegen en dan ga ik op een smal weggetje Luxemburg weer in. Het was een mooie dag in drie landen en een prachtige hoofdstad!Læs mere

• Die trap...... 😅😅😅
    Lekker ontbijtje.Mooi kerkje onderweg, aparte bouw!Kijk dan! Dat belooft wat voor straks!

Onderweg naar de Klovenwandeling

29. april 2024, Luxembourg ⋅ ☁️ 11 °C

Eigenlijk had ik voor vandaag opnieuw een stadswandeling gepland, in Esch zur Alzette, vooral omdat daar ook street art in was opgenomen. Maar ja, gisteren was ik ook al in een stad geweest en 2 dagen stadswandelen achter elkaar is ook weer zowat.

Maar in mijn reisgids stond ook een klovenwandeling in Berdorf in het Müllerthal. En dat trok me toch ook wel heel erg aan, hoewel ik weet dat zoiets erg zwaar voor me is tegenwoordig. Het heerlijk schijnende zonnetje gaf de doorslag, tenslotte had ik de hele dag de tijd en de trail was "maar" 4 km.

Eerst maar ontbijten, dat ontbijt is iedere dag prima, enige nadeel is dat ik er een trap van 19 treden voor op moet....... 😅 Daarna krummel ik weer over binnenweggetjes helemaal naar Berdorf, best ver weg! Onderweg stop ik wel even voor een mooi kerkje en vlak voor de start kom ik alvast in de stemming op een parkeerplaats waar het al erg rotsig is.

• Bij het informatiegebouw.
    Bij de brandweerkazerne gaat de route de bush-bush in.Leuk begin, gelijk al trappetjes. Af..... dus ik moet straks ook weer omhoog 😂Uitstekende markering.Het wordt al wat kloofachtiger.Dit soort bos zo met dat frisse jonge groen kan me wel bekoren!

De start van de Klovenwandeling

29. april 2024, Luxembourg ⋅ ☁️ 13 °C

In Berdorf is de start gauw gevonden. Het blijkt hier behoorlijk toeristisch te zijn, er is een camping en een groot informatiegebouw. Ik zie ook veel mensen rondlopen met grote rugzakken en bergschoenen, de schrik slaat me al om het hart. Eerst maar even binnen vragen voor de trail. De mevrouw achter de balie verzekert me dat de route (ik moet B2 hebben) prima te doen is, maar wel gewoon voorzichtig zijn. Nou, dat was ik echt wel van plan!

Ik heb de track in mijn gps staan en samen met de markering verwacht ik geen problemen, hoewel ik geen kaart had geprint. Dit is echt een beslissing van het moment om deze te gaan lopen! Iets verder langs de weg, bij een brandweerkazerne, is het begin van het pad. Dat begint gelijk al goed, met trappetjes en bruggetjes. De markering is prima en ik zie ook markering van de Müllertrail, een bekend langeafstandspad in Luxemburg.

• O kijk, leuk! We gaan een soort hangbrug over!
    Zulk soort dingen, daar ben ik dol op!De mensen voor maken even een fotootje van me.Een steile trap af en dan gaan we daar beneden verder.Steenmannetje wijst de weg 👈WOW, geweldig dit!Die mensen gaan de andere kant op, kan je nagaan hoe ik geklommen heb.En er komt nog veel meer!

Onderweg in de kloof

29. april 2024, Luxembourg ⋅ ☁️ 14 °C

Tjonge jonge, dit is echt wel prachtig hoor! Er komt een soort wiebelige hangbrug en ik laat een grote groep even voorgaan, ik wil zo'n meute niet ophouden met mijn slakkentempo! Er is ook een stel met twee honden en een van die twee honden vindt het doodeng. Uiteindelijk dragen ze haar maar even over de brug, best nog een lang stuk. Daarna gaat het via een hele steile trap dieper de kloof in, helemaal geweldig! Maar natuurlijk gaat het niet allemaal naar beneden, er moet ook flink geklommen worden en soms vraag ik me af waar ik aan begonnen ben. Maar dan neem ik weer een paar minuten om op adem te komen en dan gaat het wel weer. Hier en daar staat ook een bankje, dus dan puf ik even extra uit.Læs mere

• Verder door de kloof.

29. april 2024, Luxembourg ⋅ ☁️ 15 °C

Het blijft een geweldig mooie trail, maar met mijn huidige conditie is het eigenlijk te zwaar voor me. Ik geniet er wel van hoor, zeker van de manier waarop die grote rotsformaties boven me uittorenen, maar de tussenpozen om op adem te komen komen steeds vaker. En mijn gps staat al op ruim drie kilometer terwijl ik nog een hele grote lus aan zie komen. Dat gaat vast en zeker dik over de 4 km heen, ik schat dat het er eerder 6 worden. Oeffffff...... 🥵Læs mere

• Het laatste stukje door de kloof

29. april 2024, Luxembourg ⋅ ☁️ 15 °C

Ik kom bij een klimplaats, waar blijkt dat het altijd nog enger kan! Vol bewondering kijk ik naar de mensen die als vliegen op de rotsen kruipen en ik ben blij dat ik met beide benen op de grond sta.

Ik zie hier ook een stippellijntje op mijn gps waarmee ik de komende lus af kan steken. Er komen mensen van die kant af en ik vraag of die doorgang te doen is. Helemaal geen probleem zeggen ze, alleen een hoge trap op. Nou, dat vind ik minder erg dan die hele lus nog te moeten doen, niet wetend wat me daar nog te wachten staat. En hoewel ik een beetje de smoor in heb besluit ik toch om verstandig te zijn en af te steken.

Het levert me nog een prachtig stukje op dwars tussen grote rotsblokken door en de trap van 50 treden hak ik in vier stukjes van 12. De laatste twee verdring ik 😅🤣😂. Boven staat een bankje en daar neem ik een wat langere rust om mijn ademhaling en hartslag even helemaal op orde te krijgen. Dan wandel ik op mijn gemakkie terug naar de start, waar ik met de grote letters Luxembourg op de foto ga en mezelf op een ijsje trakteer Ik heb dan wel niet de hele trail volbracht, maar ik ben toch blij dat ik gegaan ben, het was in één woord PRACHTIG!

• Drielandenpunt L F D

29. april 2024, Luxembourg ⋅ ☁️ 16 °C

En na mijn inspannende wandeling in de kloven ben ik naar het derde Drielandenpunt gereden. Best een aardig eindje rijden en tijdens de rit trok de lucht helemaal dicht en werd het gelijk weer een stuk guurder. Echt blij dat ik dat mooie zonnige weer vanmorgen zo goed heb benut!

Dit Drielandenpunt van Frankrijk, Duitsland en Luxemburg blijkt in Schengen te liggen. Beroemde naam natuurlijk, maar ik heb nooit geweten dat dat op een kruispunt van grenzen lag. In tegenstelling tot gisteren is hier een heleboel te beleven, alles rondom het punt ademt de sfeer van één Europa. Er staan grote foto's van beroemde verdragen (Rome, Schengen, Maastricht en meer), een groot beeld Unitatis, een paaltje met "vrede op aarde" in verschillende talen en een bouwwerk waar je slotjes uit alle landen op kan hangen. Er staan zelfs restanten van de Berlijnse muur. Ook wapperen alle vlaggen van de Europese landen er, ik maak even een selfie met de Nederlandse vlag.

Het eigenlijk Drielandenpunt ligt midden in het water en wordt aangegeven door een boei. Heel ver weg, dus lastig te zien, maar het valt me op dat hij heen en weer draait en als ik heel ver inzoom met m'n camera zie ik de drie vlaggen van Frankrijk Duitsland en Luxemburg op de boei staan, met daaronder in grote letters Schengen. Ik heb er een filmpje van gemaakt. Heel apart en op deze manier heb ik drie heel verschillende Drielandenpunten bezocht!