• Danyell Onbehauen-Frigge
  • Danyell Onbehauen-Frigge

Twaalf minivakanties in 2022

In plaats van één lange vakantie heb ik in 2022 twaalf minivakanties gehad.
12 maanden, 12 provincies, 12 bijzondere overnachtingen.
  • Début du voyage
    1 janvier 2022

Giethoorn

25 janvier 2022, Pays-Bas ⋅ ☁️ 1 °C

Mijn 12 provincien vakantie begon in januari in de provincie Overijssel. Eén overnachting, dus ik had voor twee dagen een korte wandeltocht uitgezocht. De eerste dag liep ik Groene Wissel Giethoorn. Echt een aanrader, ik ga hem zeker nog eens lopen met zon (en geopende horeca, ik was net een dagje te vroeg). Maar ook op deze grijze en windstille dag was het een prachtige tocht, veel water, veel bruggetjes en veel bootjes. Ik was een hele tijd niet in Giethoorn geweest en ik voelde me gewoon een beetje toerist in eigen land. Prima passend bij een minivakantie dus!En savoir plus

• De Oude Jan, Hasselt

25 janvier 2022, Pays-Bas ⋅ ☁️ 4 °C

Na het wandelen was het een half uurtje rijden naar Hasselt en daar was binnenvaartschip “De Oude Jan” snel gevonden. Wat een plaatje zoals hij daar aan de kade ligt bij de oude kalkovens!

En ook het schip zelf is helemaal geweldig! De schipperswoning (de roef genaamd) is helemaal in oude stijl bewaard, nog van de eerste eigenaar, en alle moderne gemakken zijn zodanig weggewerkt dat je er niks van ziet. Ook staan er veel gebruiksvoorwerpen uit vroegere tijden, zoals een oude telefoon, een koffiemolen en een ouderwetse radio. En als ontzettend leuk gastenboek: een ouderwetse schrijfmachine met een blanco vel papier erin!

De ruimte is wel heel erg klein, ik kan in m'n eentje m'n kont al zowat niet keren. Onvoorstelbaar dat ze hier vroeger met 5 kinderen hebben gewoond...... Er is een pietepeteuterig keukentje, een kachel waar vroeger ook op gekookt werd en in een zijhokje is de douche gemaakt. Het toilet is ook in oude stijl, een plank met een deksel, maar daaronder zit wel een moderne roestvrijstel wc-pot.

Ik slaap in een echte bedstee (dat waren vroeger twee bedsteden van 1.40 lang, mensen sliepen toen zittend) en heb heerlijk uitgebreid koffie zitten drinken in de stuurhut. Die is nog helemaal in bedrijf, want in de zomer vaart het schip nog. De eigenaren hebben in het voormalige ruim hun woning gebouwd en zijn voor vandaag dus mijn buren! In de stuurhut heb ik het langzaam donker zien worden en na een paar fotootjes van het verlichte schip gemaakt te hebben, ben ik heerlijk de bedstee ingekropen.

De volgende morgen

Kom uit de bedstee, m'n liefste! Nou, dat viel nog niet mee, want ik heb zoooooo heerlijk geslapen! Om 08.30 werd het ontbijt gebracht, en dat was veel en lekker. Er zat een plastic zakje bij voor een lunchpakketje, dus ik heb een krentenbroodje ingepakt voor onderweg. Ik heb nog wat fotootjes gemaakt en een praatje met de schippersvrouw en toen was het alweer tijd om te vertrekken. Ik heb het echt geWELdig naar m’n zin gehad, als alle overnachtingen zo worden als deze, dan heb ik een TOPjaar!

• Dalfsen

26 janvier 2022, Pays-Bas ⋅ ☁️ 2 °C

Nadat ik de “Oude Jan” gedag gewuifd heb ging ik op pad naar Dalfsen voor de Landgoedwandeling. Die begon heel leuk, veel boerenland, af en toe een stukje bos en een paar mooie landhuizen. Een eerste bankjesrust heb ik al na ca. 4 km ingelast, eigenlijk vooral om een extra pufje te nemen, want ik had het erg benauwd. Grappig dat het Jan's bankje heette, wel toepasselijk als je op de Oude Jan hebt geslapen.

Daarna kilometers lang door het bos gelopen, niet echt mijn ding dus, zeker niet met die benauwdheid! Wel een heel leuke tweede bankjesrust genomen en op het eind kwam er gelukkig nog wat boerenland.

• Bergen op Zoom

23 février 2022, Pays-Bas ⋅ ☀️ 5 °C

Mijn tweede provincie-uitje van dit jaar voerde naar Brabant. En natuurlijk heb ik weer een originele overnachting uitgezocht, zo bijzonder dat het wel eens de mooiste van allemaal kan worden! Maar daarover straks meer. Eerst "moet" er natuurlijk gewandeld worden. Voor de eerste dag had ik een Groene Wissel bij Bergen op Zoom gekozen. En wat had ik een heerlijk weer vandaag! Wat een genot om weer eens onder een mooie blauwe hemel in het zonnetje te lopen.

Het was een mooie route, iets teveel bos naar mijn smaak. Ik was blij dat de zon scheen, bos met een zonnetje vind ik nog wel leuk! En een stukje door een natuurgebiedje stond een beetje onder water, daar ben ik omheen gewandeld. Het laatste stukje door de binnenstad van Bergen op Zoom, waar ik het eerste finishijsje van dit seizoen heb gescoord. Dat er nog maar veel mogen volgen!

• De Fokker Friendship, Hoogerheide

23 février 2022, Pays-Bas ⋅ ⛅ 12 °C

Mijn B&B voor dit Brabanttripje is in Hoogerheide. Een vliegtuig (Fokker Friendship F27) helemaal voor mij alleen! Vanuit Bergen op Zoom is het een half uurtje rijden naar Hoogerheide. Ik meld me bij het huis en de B&B eigenaar loopt met me mee naar het vliegtuig. WOW, dat is echt wel gaaf zeg, als je dat daar zo ziet staan.

Binnen ziet het eruit als een plaatje, uiteraard een lange smalle ruimte, met een keukentje, een eethoekje, een zithoekje met TV, het slaapgedeelte met 2persoonsbed met elektrische bedbodem en helemaal achterin het toilet en de badkamer, met als klap op de vuurpijl een regendouche en een sauna! En dan natuurlijk de cockpit, die nog helemaal in originele staat is. Het is helemaal geweldig!

Mijn gastheer legt alles uit, hoe de deur open en dicht gaat, hoe de verwarming, de verlichting en de sauna werken en hoe het geregeld is met de ventilatie. Ik zet m’n bagage binnen en wandel dan allereerst een rondje helemaal om het vliegtuig heen, even van alle kanten op de foto zetten. Dan maak ik een kopje koffie voor mezelf en wacht tot de sauna op temperatuur is. Wat een luxe, zelfs een badjas voor na afloop ontbreekt niet!

Na het badderen houd ik een klein verkleedpartijtje voor mezelf, ik poseer als stoere piloot, als gezagvoerder en als lieftallige stewardess. Leuk dat die pakjes daar hangen en dat je er gebruik van mag maken! Met eten houd ik het simpel, ik heb brood en kaas meegenomen en neem een drankje uit de koelkast (behalve de dure bubbels zijn alle drankjes bij het verblijf inbegrepen)

Als het donker wordt loop ik natuurlijk nog een rondje en bewonder het vliegtuig met de buitenverlichting erbij. Ook even alle lampjes in de cockpit laten branden en dan wordt het tijd om te gaan slapen.

Toen het ontbijt gebracht werd was het somber en het regende. De gastvrouw van de B&B zei dat ik tot 12 uur mocht blijven en raadde me aan lekker op de bank naar een filmpje te gaan kijken. Maar toen ik het ontbijt op had, trok de lucht helemaal open en werd het heerlijk zonnig.

Een blik op Buienradar leerde dat dat zeker tot 13.00 zou duren, en daarna zou het gaan plenzen. En tja, toen leek binnen zitten tot 12 uur niet meer zo'n goed idee, ik had immers gisteren al volop van de Friendship genoten! En dus ben ik gedag gaan zeggen aan m'n gastvrouw (ik kreeg nog een presentje in de vorm van een bonbon-vliegtuigje) en heb ik de Friendship gedag gewuifd. Het was een fantastische overnachting!!!

• Bergen op Zoom

24 février 2022, Pays-Bas ⋅ ☁️ 7 °C

Ik ben wederom naar Bergen op Zoom gereden en heb daar een Groene Stadswissel van ruim 7 km gelopen. Heerlijk van de mooie stad lopen genieten en onderweg een latte gedronken. En ik had goed gekozen, want in Kiaatje onderweg naar huis werd de lucht helemaal grijs en toen ik thuis was stortregende het inderdaad.

En dus zit mijn tweede provincietripje er ook weer op, volgende maand nummer drie. Dat wordt ook een heel leuke, maar dat blijft nog wel een verrassing natuurlijk.......

• Woudenberg

22 mars 2022, Pays-Bas ⋅ ☀️ 6 °C

En zo ben ik weer op pad voor een provincietripje, mèt bijzondere overnachting natuurlijk! Maar dat komt later, blijft nog even een verrassing, eerst werd er uiteraard gewandeld. Provincie Utrecht was dit keer aan de beurt en voor de eerste dag had ik gekozen voor een Groene Wissel in Woudenberg. Met een paar kleine files (irritant hoor, steeds die knipperende matrixborden) arriveerde ik rond half 10 in Woudenberg en kon ik op pad, voor het eerst dit jaar in zomerjasje!

Het was best een mooie route, over Landgoed Den Treek en langs de Heiligenbergerbeek. Beetje veel bos naar mijn smaak, maar goed, zo in de lente zit er nog niet zoveel blad aan de bomen en in het zonnetje vond ik het toch wel mooi. Bekende stickers tegengekomen van de Koninklijke Weg en het Grebbeliniepad. Vroeg in de middag was ik weer terug en kon ik op pad naar mijn B&B.

• Werfkelder de Hoendervorst, Utrecht

22 mars 2022, Pays-Bas ⋅ ☀️ 21 °C

En dat had even wat voeten in de aarde, want waar mijn vorige twee overnachtingen een beetje buitenaf waren, was deze in het centrum van de stad Utrecht. En ja, dat is een dingetje met parkeren natuurlijk. Op aanwijzing van mijn gastvrouw zette ik Kiaatje in de parkeergarage Vaartsche Rijn en wandel op mijn gemakje met rolkoffertje de ca. 600 meter naar mijn logeeradres. En dat was wel helemaal SUPER-Utrechts natuurlijk, want ik had een werfkelder aan één van de grachten geboekt!

Mijn gastvrouw zat al buiten op me te wachten en hielp me met het sjouwen van het koffertje de steile trap af. En daar was dan mijn originele overnachting nummer drie, een historische werfkelder, helemaal voor mij alleen. Alles zag er prachtig uit, en dat niet alleen, alles was ook nog eens helemaal duurzaam ingericht, inclusief warmtepomp en inductiekookplaat. Ik installeerde mijn spullen een beetje en ging onder het genot van een kopje koffie genieten van de prachtige middag buiten op de kade.

Leuk hoor, er kwam van alles voorbijvaren, van rondvaartboten tot kano’s, vervelen hoef je je hier echt niet. Ik las ook een (foto)boek van hoe de verbouwing van de werfkelder tot stand is gekomen, wat een verhaal en wat kwam daar veel bij kijken! De middag was nog steeds jong, dus ik besloot om gezellig even het centrum van Utrecht in te gaan. Gewoon de gracht volgen en dan kom je er vanzelf. Ik heb een hapje gegeten en spontaan een rondvaart gemaakt, waarbij ik voorbij m’n “eigen huis” kwam.

Daarna lekker gedoucht, nog even buiten van de mooie avond genoten en natuurlijk foto’s gemaakt van de Hoendervorst bij avond. Het zag er als een plaatje uit, met de verlichting aan en de lantarens op de gracht. En toen werd het tijd om te gaan slapen, glazen deur en de houten deur dicht en even wennen aan het geluid van het verkeer op de gracht boven de kelder, dat rijdt natuurlijk als het ware over je dak heen. Maar zo laat op de avond reed er niet zoveel meer en ik heb heerlijk geslapen.

Bij deze overnachting werd geen compleet ontbijt geserveerd, maar er was yoghurt, muesli, beschuiten, boter, jam, jus d'orange en koffie natuurlijk. In een leuk winkeltje vlakbij ben ik vanmorgen vroeg twee verse croissantjes gaan kopen. Gelijk een klein ommetje dus waarbij ik mijn kelder vanaf de overkant van het water heb bewonderd. Daarna heerlijk ontbeten en koffie buiten gedronken, in gezelschap van twee eendjes die voor m'n deur in slaap waren gevallen. Nu alles weer opruimen, koffertje pakken en op voor wandeling 2, bij Soestdijk.

• Soestdijk

23 mars 2022, Pays-Bas ⋅ ☀️ 12 °C

Na een prima ontbijtje wuif ik de werfkelder gedag en zet koers naar Soestdijk waar ik wederom een Groene Wissel op het programma heb staan. Zonder problemen rijd ik de parkeergarage uit en na een halfuurtje ben ik bij station Soestdijk.

De Groene Wissel vond ik een beetje tegenvallen, je liep eigenlijk helemaal om Paleis Soestdijk heen, vaak langs het hek dat er omheen staat. Maar dankzij het heerlijke weer was het toch lekker lopen. Veel in het bos, veel zand en bekende plekjes van de Koninklijke Weg en de Trage Tocht Baarn die ik hier vaak in de herfst loop.

Terug in Soestdijk geen ijsboer tegen gekomen, dus bij het station op het terras van het café dat daar zit een grote latte genomen. Zo zit het derde provincietripje er ook alweer op, ik heb er weer van genoten! 😍

• Borculo

20 avril 2022, Pays-Bas ⋅ ☀️ 6 °C

En dan ben ik op pad voor mijn vierde provincietripje. Gelderland is dit keer aan de beurt, daar heb ik mijn origineel overnachten adresje uitgezocht in de Achterhoek. 't Is weer een leuke, maar daarover straks. Eerst heb ik in een zonovergoten landschap de Groene Wissel Borculo gelopen.

Aanrader! Wat een prachtige route was dat, boerenland, heel veel weggetjes en paadjes omzoomd door hoge bomen, een stukje natuurgebied compleet met grote grazers, en niet te vergeten Geesteren en Borculo.

In Borculo staat de watermolen Olliemölle en daar heb ik op het terras van het gelijknamige restaurant uitgebreid zitten genieten van koffie met mango bavarois, met een bolletje ijs erbij.

• Hooiberg de Smale, Geesteren

20 avril 2022, Pays-Bas ⋅ ☀️ 17 °C

En daarna naar mijn overnachtingsadres, dat had ik van de buitenkant al gezien, want de Groene Wissel komt er langs, en ik heb in overleg Kiaatje vanmorgen daar al neergezet en heb dat als startpunt gekozen. Kwam ook beter uit met de doorkomst door Borculo, dat was nu mooi op tijd voor de koffie. Anders heb je alleen koffie bij de start en verder niks meer.

Op dit tripje ga ik in Geesteren voor Swiebertje spelen, want ik heb een B&B geboekt in een hooiberg! En dat is weer helemaal een schot in de roos, een heuse hooiberg, achter een boerderij en alle kanten op onbelemmerd uitzicht over boerenland. En de buren die ik hier heb, helemaal geweldig! Een kudde koeien staat op een paar meter afstand van de hooiberg en die gluren onbekommerd naar binnen en vermaken me soms met gestoei en geloei.

Van binnen is het huisje veel ruimer dan van buiten lijkt, en heel compleet ingericht. Zithoekje, eethoekje, keukentje, natuurlijk een slaapgedeelte en een douche met wc. Naast de hooiberg heb ik ook nog een eigen parkeerplaats, allemaal superdeluxe dus!

Als welkomstcadeautje lagen er een paar speciaal gebakken koekjes, met uitleg erbij en natuurlijk heb ik die onder het genot van een kopje koffie lekker op zitten smikkelen. Ze waren heerlijk, en ik heb er buiten mee gezeten, aan een grote picknickbank. Niet al te lang, want hoewel het stralend zonnig weer is, staat er wel een koude wind en die woei precies op de picknickbank.

Na het eten even een ommetje gemaakt om de zonsondergang te bekijken, die was weer prachtig! En daarna net zoals de vorige keren een paar avondfoto's van m'n logeeradres gemaakt. Daarbij werd één van de koeien opeens hevig verliefd op me en holde zelfs met jolige bokken(koeien)sprongen achter me aan toen ik een paar foto's van wat verder weg wilde maken. Het was gewoon weer "the end of a perfect day"!

Vanmorgen hoefde ik niet vroeg mijn bed uit om de zonsopkomst te zien! Ik kon de zon vanuit mijn bed op zien komen, ik hoefde alleen maar vroeg wakker te zijn, hoe bijzonder is dat! Maar natuurlijk ben ik toch even naar buiten gegaan om van de mooie ochtend te genieten en een klein ommetje te maken. Het heerlijke en overvloedige ontbijt smaakte daardoor dubbel lekker! Daarna heb ik de hooiberg gedag gewuifd, het was een geweldig logeeradres, voor herhaling vatbaar!

• Laren

21 avril 2022, Pays-Bas ⋅ ⛅ 7 °C

En toen op pad voor de Trage Tocht Verwolde in de buurt van Laren. Nou, die was precies wat je van een Trage Tocht kan verwachten, 95% onverhard en 90% bos Niet helemaal mijn ding dus, maar zo in de lente als het bos nog niet zo dichtbegroeid is, vind ik het wel leuk. En de stukjes boerenland vergoedden veel.

En ook het heerlijk zonnige weer! Het was wel koud, maar in het zonnetje was het prima uit te houden. Ook veel gezelliger voor de foto's natuurlijk. En ook de bomen komen nu nog prachtig uit tegen de blauwe lucht, nu de takken nog niet zo vol met bladeren zijn. Kortom, ondanks dat die bossige tochten bij mij niet favoriet zijn heb ik toch lopen genieten!

• Huis Verwolde

21 avril 2022, Pays-Bas ⋅ ☁️ 16 °C

De Trage Tocht in Laren was maar 11 km en daarna heb ik Huis Verwolde uitgebreid bewonderd en een ommetje gemaakt in de tuinen. De terugreis ging niet zonder files, maar al met al viel het mee. Ik heb weer een heerlijk tripje gehad en kijk alweer uit naar de volgende, in Groningen, daar ga ik twee nachten naartoe en die wordt ook weer heel leuk!En savoir plus

• Appingedam

17 mai 2022, Pays-Bas ⋅ ☁️ 15 °C

En dan ben ik alweer op pad voor mijn vijfde provincietripje dit jaar! In mei is Groningen aan de beurt.

Als eerste heb ik een Groene Wissel Appingedam uitgekozen en WOW, het gaf me weer echt het "er gaat niets boven Groningen- gevoel". Wat een schitterende route en wat een heerlijk landschap! Highlights waren wel Appingedam zelf, met de hangende keukens, een soort strandstoel voor een bankjesrust in the middle of nowhere en het valse orgel in de kerk van Krewerd: de schreeuwerd van Krewerd.

Terug in Appingedam werd er een heel speciaal ijsje in een grooooote cappuccinokop voor me gemaakt. Overheerlijk!

• Het gereformeerde kerkje, Zijldijk

17 mai 2022, Pays-Bas ⋅ ⛅ 21 °C

Na mijn tochtje in Appingedam heb ik nog wat boodschapjes gedaan, want bij deze overnachting zit geen ontbijt en bij deze temperatuur kon ik natuurlijk ook niks van huis meenemen en in de auto laten staan. Want het was behoorlijk warm vandaag en morgen schijnt het nog erger te worden, ga ik lekker om 6 uur starten of zo.

En dan op pad naar Zijldijk (spreek uit: Zieldiek) voor mijn overnachting. Dit keer voor twee nachten, dat was de minimum huurperiode voor deze locatie. De route naar Zijldijk toe vond ik alweer helemaal geweldig, wat hou ik toch van dat open platteland! Ik slaap in een kerkje de komende twee nachten, een heel kerkje voor mij alleen.

Ik kan naar binnen via een cijferslot waarvan ik de combinatie al per email had gekregen en eenmaal binnen word ik bevangen door een soort pleinvrees…… Wat een enorme ruimte! Als eerste een halletje met daarin een orgel (mijn eigenste Schreeuwerd dus) en aansluitend de woonkamer. Heel erg groot, met prachtige ramen en mooie details zoals een vaas verse bloemen, een poster van een prachtige brug en een tafelvoetbalspel!

De slaapkamer zit in dezelfde ruimte en is afgeschermd door een open room-divider. Het bed is een heus hemelbed met prachtige kanten gordijnen. Achter de slaapkamer is een halletje met daarin de uitgang naar de gigantische tuin en een dames- en een herentoilet. Daar weer aan grenzend een hele grote, lange keuken, die van alle gemakken is voorzien.

Ik neem een heerlijke douche, lees de geschiedenis van het kerkje en ga ook boven even een kijkje nemen. Daar is alleen een kantoortje, maar je hebt er wel mooi uitzicht door de ramen heen. Ik eet een hapje, drink koffie in de tuin, kijk wat TV, werk m’n sociale media even bij en dan wordt het tijd voor de avondfoto’s. Ik knip alle lichtknopjes die ik kan vinden aan en geniet buiten van het feeërieke schouwspel dat het kerkje zo biedt. Ik vind het weer een schitterende overnachtingsplek!

Na een prima nachtrust in het hemelbed ben ik inderdaad vroeg op en geniet van een lekker ontbijtje. Dat heb ik gisteren zelf gekocht, want deze overnachtingen zijn weer zonder ontbijt. Zo heel erg vind ik dat niet, ik ben niet zo'n grote ontbijter en nu kan ik precies kopen wat ik nodig heb.

• De Noordkaap

18 mai 2022, Pays-Bas ⋅ ☀️ 16 °C

Vandaag staat er een wandeltocht naar de Noordkaap van Nederland op het programma. Ik heb heerlijk kunnen genieten van het weidse Noord-Groningse polderlandschap. In feite liep ik gewoon een rechthoek van 16 km, veel mensen zouden dat saai vinden, maar ik vond het heerlijk!

Wel was het vandaag onbehoorlijk warm, en schaduw in deze contreien vind je niet zoveel. Ik heb me zorgvuldig ingesmeerd om niet te verbranden en zowaar twee maal toch in de schaduw koffie kunnen drinken, de eerste keer op een bankje in Valom en de tweede keer op een trapje in de schaduw van een hele grote windmolen.

En zo kan ik na de Noorse Noordkaap dus ook de Nederlandse Noordkaap op mijn palmares schrijven.

• De Menkemaborg

19 mai 2022, Pays-Bas ⋅ ☁️ 18 °C

Ik heb ’s avonds weer in “mijn” kerkje gegeten en toen bleek dat er voor 19 mei onweer werd verwacht, heb ik de geplande Groene Wissel voor de derde dag laten vallen. Wel een beetje jammer want die zou door het dorpje Doodstil komen en van dat plaatsnaambord heb ik nog steeds geen foto……. Maar och, ik kom vast nog wel eens terug hier! Ook de tweede nacht heb ik heerlijk geslapen, en na het ontbijt heb ik onder een dreigende lucht nog even een ommetje in de buurt gedaan.

Toen mijn spullen gepakt en vertrokken naar de Menkemaborg, daar heb ik een audiotour gedaan, echt een prachtige borg en ook daar een ommetje door de tuinen gemaakt. Daarna ben ik terug naar huis gereden, waarbij ik in een enorme regenbui terecht ben gekomen en de nodige files voor mijn kiezen heb gehad. Op die laatste twee dingen na was het een fantastisch “stukje vakantie”!

• Oude Tonge

16 juin 2022, Pays-Bas ⋅ ☀️ 14 °C

Wat vliegt de tijd toch voorbij, hè! Ben ik alweer met m'n 6e Provincietripje bezig, op de helft dus na deze. Zuid-Holland, mijn eigenste provincie was aan de beurt en ja, ook voor deze heb ik een superdeluxe overnachting (2 nachten ook dit keer) geregeld. Maar dat komt straks. Eerst liep ik de Groene Wissel Oude Tonge, op de Zuid-Hollandse eilanden.

Vroeg vertrokken om ook vandaag voor de warmte binnen te zijn en dat is aardig gelukt. De route was schitterend, vooral die lange dijk langs het water. Leek Finland wel met al die eilandjes. Na ca. 13 km kon ik aan de koffie en appelgebak en bij gebrek aan bankjes heb ik een straatnaambordjesrust ingelast. Sommige stukjes in de volle zon waren wel een beetje afzien, maar voor de rest heb ik weer van de rust en de ruimte lopen genieten!

• Het ss Rotterdam

16 juin 2022, Pays-Bas ⋅ ☀️ 25 °C

En dan mijn originele overnachting in Zuid-Holland, ik ben heel dicht bij huis gebleven. Daarbij speelt ook mee dat het morgen mijn trouwdag is, Rob en ik zouden 30 jaar getrouwd zijn. En ik weet zeker dat hij deze overnachting ook geweldig zou hebben gevonden, ik heb namelijk voor 2 nachten een superdeluxe hut op het ss Rotterdam geboekt! Dat was ik al heel lang van plan en in deze “vakantie in stukjes” paste hij natuurlijk perfect.

Ik had gelezen dat er voldoende parkeerruimte bij het schip was, maar dat was wel erg duur (€ 16,00 per dag!). En omdat het zomer is en je dus veel minder bagage nodig hebt dan in de winter besloot ik om gewoon met het openbaar vervoer te gaan. Ik heb Kiaatje gratis achtergelaten op metrostation Hoogvliet en ben met de metro naar Rijnhaven gegaan. Vandaar kan je met een bus naar het schip, maar het is amper 2 kilometer lopen en ik besloot tot het laatste.

Ik was eigenlijk nog nooit op Katendrecht geweest en door te gaan lopen maakte ik alvast kennis met dit stukje Rotterdam. Ik voelde me gelijk thuis toen ik langs Café Norge kwam en wat verderop een schip met de naam Iduna (een godin uit de Noordse mythologie) zag liggen. Wel was het onbehoorlijk warm en dan is twee kilometer met een rolkoffertje nog best lang, vooral omdat ik natuurlijk al een tochtje achter de rug had.

Maar de aankomst bij het schip vergoedde alles, wat ligt het daar mooi! En wat een mazzel heb ik met het weer, want eerlijk is eerlijk, in de regen was alles veel minder mooi uitgekomen. Ik ben snel ingecheckt en ook m’n hut is snel gevonden. Inderdaad heerlijk luxe, een gigantisch bed, een leuk zitje, een bureautje, minibar en natuurlijk een ruime natte cel. Ik installeer me in m’n hut, ruim een beetje m’n spullen in en ga dan op een eerste onderzoek op het schip.

Dat leidt me naar het Lidodek, waar ik heerlijk in de schaduw van een koel drankje bij het zwembad geniet. Wel een beetje vreemd om op een schip in te schepen en vervolgens niet te vertrekken…… Ik verwacht ieder moment het “trossen los”. Maar dat komt er natuurlijk niet, en ik ga wat later weer van boord om wat te eten te kopen in een supermarkt om in m’n hut te eten. Morgen ga ik met Henk en Marjan uitgebreid dineren, dus nu doe ik het rustig aan.

En ja, dan moeten natuurlijk de avondfoto’s gemaakt worden, dat wordt ieder tripje later dat ik die avondfoto's kan maken! Maar het was de moeite waard, een heerlijk ommetje gemaakt in de avondkoelte, met een werkelijk schitterende lucht. En natuurlijk niet alleen foto's gemaakt van het schip, maar ook van de omgeving. Bijzonder fotogeniek!

• 17 juni "onze dag"

17 juin 2022, Pays-Bas ⋅ ☁️ 19 °C

De volgende dag is mijn trouwdag en heel bijzonder zit ik dan te ontbijten van een placemat waarop het hotel staat afgebeeld waar ik exact 30 jaar geleden m’n huwelijksnacht hebt doorgebracht! Het ss Rotterdam en Strandhotel Seeduyn behoren allebei tot de Westcordgroep, met als eigenaar Harry Westers, die Rob en ik nog kenden van ons verblijf in Hotel de Wadden op Vlieland, ook van dat hotel is hij de eigenaar. Ik wist het allemaal wel maar had me niet gerealiseerd dat ik memories van Vlieland op het ss Rotterdam tegen zou komen. Het maakt deze originele overnachting nog mooier!

Na het ontbijt ga ik op pad voor een Groene Wissel Rotterdam, aangevuld met een aanloop- en een uitloopstukje over Katendrecht. En ondanks de warmte heb ik daarvan weer volop lopen genieten, wat is Rotterdam toch een prachtige stad! Vanwege de warmte is het wel een stads-slenter-tocht geworden met talloze bankjes- en drankjesrusten. Uiteindelijk heb ik toch nog 16 km gelopen.

Daarna uitgebreid gedoucht en een heerlijk etentje met Henk en Marjan gehad in het Lido-restaurant op het schip. Nadat Henk en Marjan weer waren vertrokken heb ik buiten op het dek van een mooie zonsondergang genoten en wederom even een ommetje in de avondkoelte gemaakt. En daarna naar bed voor de tweede en laatste nacht op het schip. En wederom heb ik heerlijk geslapen!

• Rondleiding op het ss Rotterdam

18 juin 2022, Pays-Bas ⋅ ☀️ 20 °C

Ook de tweede ochtend heb ik me het ontbijt prima laten smaken, en voordat het opnieuw warm zou worden heb ik even een Rondje Katendrecht gelopen. Daarna heb ik een rondleiding door het schip genomen. Was erg leuk, een combi van audiotour met overal vrijwilligers die nog meer ter plekke konden vertellen. Wat een prachtige zalen hebben ze aan boord en wat een enorme ruimte. Door de machinekamer was een aparte rondleiding, ook die heb ik gevolgd en hoewel de technische kant van dat soort dingen me altijd een beetje ontgaat vond ik het allemaal erg indrukwekkend.

Na afloop kon ik meerijden met het pendelbusje van het schip en dat zette me keurig pal voor station Rijnhaven af. Nog even een kwartiertje in de metro en toen met Kaatje naar huis. Het was weer een geweldig tripje!

• Coevorden

12 juillet 2022, Pays-Bas ⋅ ☁️ 16 °C

Mijn zevende tripje voert me naar Drenthe, voor 2 nachtjes. Maar voor ik naar mijn overnachtingsadresje ga, ga ik natuurkijk eerst wandelen, dat hoort erbij!

Drenthe is bekend gebied, maar ik was nog nooit in Coevorden geweest, dus heb ik daar een Groene Wissel uitgezocht. En dat was een hele leuke route, iets meer dan 22 km. Wel heb ik het vandaag heel erg benauwd gehad.

Ik heb vandaag geleerd dat Coevorden natuurlijk een hele geschiedenis heeft, maar dat daar nagenoeg niets meer van te vinden is. Stad van scherven (in de grond) wordt het wel genoemd. En de omgeving was mooi, veel bos, maar ook stukken door open land en natuurgebieden. Na afloop van een heerlijk softijsje genoten.

• De Plaggenhut, Roswinkel

12 juillet 2022, Pays-Bas ⋅ ☁️ 26 °C

Tja, en als je Drenthe zegt, dan denk je aan hunebedden natuurlijk! Ik weet dat je ergens een hunebedovernachting kan boeken, maar daar heb ik toch niet voor gekozen. Want hoewel het leuk klinkt, vind ik een hunebed eigenlijk toch niet om in te slapen. Verder zoeken dus, en toen ik op deze plaggenhut stuitte, was ik gelijk verkocht. Op de foto's vond ik hem al leuk en nu in het echt is ie helemaal geweldig. Ik waan me 100 jaar terug in de tijd.

Het plaggenhutje staat achter een woonhuis en maakt deel uit van een B&B (Rust en Reuring) met meerdere onderkomens, een vakantiehuis, een appartement, een pipowagen en dan “mijn” plaggenhut. De pipowagen en de plaggenhut hebben binnen geen sanitair, maar iets verderop (nog geen 50 meter) hebben ze allebei hun eigen douche, wc, en gootsteen. Het is een soort kamperen dus, maar in plaats van in een tent slaap ik in het hutje.

Daar heb je een zithoekje, met twee lekkere leunstoelen, een eethoekje en een keukentje (met een jerrycan om wat water binnen te hebben). Achter in de hut zit de grote tweepersoonsbedstee, hartstikke leuk, achter rood-geruite gordijntjes en met een dekbed in een bijpassende rode kleur. Achter in de bedstee zit een luikje, voor frisse lucht en het kan ook als nooduitgang dienen. Daarnaast zijn er twee eenpersoons bedsteden voor kinderen (soort stapelbed, maar dan in de muur). Ik kan me indenken dat kinderen het hier geweldig vinden!

Buiten heb ik heel gezellige buren, paarden, konijntjes, een geit, kippen en een poes. Die laatste liet zich wel even zien, maar was niet van plan om zich aan te laten halen. Een van de kippen daarentegen was zo brutaal om gezellig een vorkje met me mee te komen prikken. In een supermarkt in het naastgelegen dorp Emmer Compascuum had ik sandwiches en salade gekocht voor het avondeten, dat ik met dit warme weer lekker buiten aan de picknickbank kon nuttigen.

Natuurlijk heb ik gewacht op de zonsondergang om een paar mooie avondfoto’s te maken. Kostte dit keer wel wat moeite, want na het vroege opstaan en die vermoeiende warme wandeltocht was ik behoorlijk moe. Maar het loonde de moeite. Niet alleen de plaggenhut zag er prachtig uit met alle verlichting aan, maar ook in de tuin hing overal sfeerverlichting. Ik vind deze “originele” overnachting weer helemaal geslaagd!

• Nieuw-Amsterdam

13 juillet 2022, Pays-Bas ⋅ ⛅ 22 °C

Ik had afgesproken om 07.30 voor het ontbijt en dat werd stipt op tijd gebracht door gastheer Paul. Het was warm genoeg om buiten voor m’n hutje te eten. Heerlijk. Daarna op pad voor een Groene Wissel in Nieuw Amsterdam.

En ook dat was een hele leuke route, maar wel erg warm! Thermometertje stond ruim boven de 30 graden, maar een lekker windje (af en toe zelfs stevig) maakte dat het uit te houden viel.

Na afloop had ik totaal geen puf meer om boodschappen te doen, maar ik had wel berehonger gekregen en dus heb ik heerlijk bij de Mac in Emmen van een hamburgertje met frietjes en een milkshake zitten genieten.

• Orvelte

14 juillet 2022, Pays-Bas ⋅ ☀️ 16 °C

Ook deze tweede nacht heb ik heerlijk geslapen en ’s morgens werd ik uit mezelf wakker. Het was een heel stuk afgekoeld, dus dit keer binnen in de plaggenhut gegeten, was ook heel erg leuk.

Vandaag heb ik een korte Groene Wissel rondom Orvelte gelopen. Veel door weilanden, stukjes bos (muggen!!!) en een flink stuk over de hei. Was een leuk tochtje, en gelukkig koeler dan gisteren.

Na de wandeling natuurlijk nog een paar uurtjes in Orvelte doorgebracht. Heerlijk rondgeslenterd, veel winkeltjes gekeken, ijsje gegeten, koffie met krentenwegge gedronken en als souvenir een schaapje voor op bed gekocht. Provincietripje nummer 7 zit er ook weer op, ik heb ervan genoten!