• Möte med jättesköldpaddor på Curieuse

March 2 on the Seychelles ⋅ 🌧 27 °C

Efter en halvtimmes båtfärd nådde vi Curieuse, en av Seychellernas öar som idag är nationalpark.

Vi började med en guidad vandring tvärs över ön. Nästan direkt förändrades landskapet. Mangroven slöt sig omkring oss. Träsken var täta, fuktiga och fulla av liv. Här växer fyra olika mangrovearter sida vid sida, var och en med sina märkliga rötter som sticker upp ur leran eller sträcker sig ner i vattnet. Det är ett helt eget ekosystem, stilla men samtidigt myllrande.

Ganska snart fick vi syn på den första jättesköldpaddan. Trots att vi visste att de fanns här var det svårt att riktigt ta in storleken och värdigheten hos dessa urtida djur. Snart såg vi fler. De kan väga upp mot 250 kilo och bli över hundra år gamla. De rör sig långsamt och lugnt mellan öppna ytor och mangroveskog, helt oberörda av vår närvaro.

Vi fick tillåtelse att mata dem med överbliven frukt och grönsaker. Att stå så nära, se de kraftfulla, repiga skalen och de kloka mörka ögonen det var mäktigt på riktigt. Man vill inte ta blicken ifrån dem. Skalen bär spår av ett långt liv i tropisk sol, och deras lugn smittar av sig.

Efter vandringen väntade en härlig lunch med grillat kött och fisk innan vi fortsatte dagen till sjöss. Båten tog oss vidare till två olika korallrev för snorkling. Det är svårt att beskriva känslan – det är verkligen som att simma rakt in i ett akvarium. Enorma stim av färgsprakande fiskar rörde sig runt oss bland korallerna. Vid strandkanten fick vi till och med syn på några hajar, ungefär en meter långa och helt ofarliga. Ännu en sådan där stund då man nästan måste nypa sig i armen.

Curieuse gav oss en dag fylld av naturupplevelser vi sent kommer att glömma. Hit vill vi gärna igen!