• Gert Maulin
Current
  • Gert Maulin
  • Gun-Britt Maulin

Seychellerna 2026

Seychellerna är en suverän östat bestående av cirka 100 öar i Indiska oceanen, utanför Afrikas östkust.
De var tidigare en brittisk koloni, men blev självständiga år 1976 🇸🇨
Vi flyger från Kastrup via Doha till Mahe, som är huvudön.
  • Currently in
    🇸🇨 La Réunion, Seychellerna

I spåren av Robinson Crusoe

Yesterday on the Seychelles ⋅ ☁️ 28 °C

Dagens regnskur prickade in exakt när vi satte oss till frukost. Som tur är sitter vi under tak, med havet precis nedanför oss, och även idag simmar stim av fiskar lugnt fram och tillbaka under bryggan.

Regnet här beter sig lite nyckfullt. Ofta är det väldigt lokalt, så man kan sitta på en regnig strand och samtidigt se solen lysa över stranden bara några hundra meter bort. Ett ganska fascinerande skådespel.

Frukosten fortsätter dock att utmana våra invanda rutiner. Åtminstone en av oss har mycket bestämda idéer om hur en frukost ska serveras men här fungerar det inte riktigt så. Istället kommer allt in i en charmig men något förvirrande blandning: kaffe, frukt, ost, kall müsligröt, toast och lite annat smått och gott – helt utan någon tydlig ordning. Det är bara att anpassa sig till ö-livet. Idag gjorde vi faktiskt ett tappert försök och åt upp allt som serverades.

Efter frukosten hoppade vi upp på våra cyklar och trampade iväg till en park där man, förutom fina badplatser, kunde se hur man odlar bland annat kokos och vanilj. Intressant att se hur dessa tropiska klassiker faktiskt växer innan de hamnar på våra tallrikar hemma.

Sen väntade dagens lilla äventyr: en kajaktur i glasbottnade kanoter. Vi paddlade längs kusten och stannade till vid flera fantastiska stränder och dramatiska klippformationer. Vid en av stränderna berättades det att filmen Robinson Crusoe spelades in för många år sedan. Oavsett om det är helt sant eller inte var platsen så vacker att man lätt kunde föreställa sig att vara skeppsbruten ensam där. Tyvärr blev det inga vykortsliknande bilder med turkos vatten och kritvit sand eftersom solen lyste med sin frånvaro.
    Efter solnedgången delade vi en thairätt på hotellets restaurang.

• På cykel längs La Digue

March 4 on the Seychelles ⋅ ⛅ 28 °C

Ännu en fantastisk dag med växlande sol, moln och en kort men kraftig regnskur.
    Tydligen ett typiskt väder på tropiska breddgrader.

Vi vaknade tidigt och tog ett bord på restaurangen allra längst ut mot havet. Precis nedanför oss simmade hundratals fiskar fram och tillbaka. Man får nästan känslan av att de har full koll på resortens frukosttider. Här serveras ingen buffé – istället kommer tallrik efter tallrik in till bordet.
    Mängden mat är nästan obeskrivlig. Vi orkade inte äta ens hälften, och resten fick mycket tacksamma fiskar ta hand om. 😀

Efter frukosten hyrde vi cyklar och gav oss ut i morgontrafiken (cyklar i mängd) för att utforska ön.
    På morgonen är det ebb och stränderna ser ibland lite rufsiga ut, men vi lyckades ändå hitta några riktiga guldkorn – stränder som är precis så paradisvackra som man drömmer om.

Till lunch stannade vi vid ett bageri där det blev en baguette och några lokala kakor.

Efter lunch tog vi lite olika vägar. Jag testade hotellets solstolar medan Gun-Britt cyklade vidare i jakten på ännu vackrare stränder.

Kvällen började med ett besök i den närmaste supermarket för att köpa vin. Vinkunskaperna i butiken låg på en nivå där man knappt kunde skilja vitt från rosé, och där man inte alls kunde förstå att vi helst inte ville köpa ett sött vin🥹.

Men till slut hittade vi ändå en flaska vitt till rimligt pris. Nu sitter vi med varsitt glas medan solen sakta går ner över havet.

• Med färjan till La Digue

March 3 on the Seychelles ⋅ ⛅ 27 °C

Idag var det dags att packa ihop våra saker och ta farväl av Praslin. Väskorna stängdes, en sista blick över omgivningarna och sedan styrde vi mot färjeterminalen där hyrbilen skulle lämnas tillbaka.

Vår lilla “röda Ferrari”, som uthyraren med glimten i ögat kallade den, var kanske mer charmigt sliten än sportig, men den har troget tagit oss dit vi velat. Och det är ju det som räknas. Allt var i sin ordning och vi kunde kliva ombord på 11.30-färjan mot La Digue.

Överfarten tog knappt en halvtimme. Havet låg relativt lugnt och snart såg vi den nya ön växa fram framför oss – grön, lågmäld och lockande.

Vårt nya hotell är litet, endast 10 rum och det ligger betydligt mer centralt än det förra. Här är det mer liv och rörelse, fler människor, fler cyklar som susar förbi. Kontrasten är tydlig, men på sitt sätt charmig.

Vi hittade en mysig uteservering för lunch och lät tempot sjunka in i semesterlunken igen. Efteråt tog vi en promenad i omgivningarna för att känna in platsens små vägar, vajande palmer och havet som hela tiden finns där som kuliss.

Under eftermiddagen varvade vi mellan poolen och havet och lät både kropp och själ njuta av livet. Sen satt vi en stund och betraktade strandlivet nedanför oss.

Imorgon börjar vi utforska öns många paradisstränder. Det känns som att La Digue har mycket kvar att visa oss.

• Farväl Praslin – vidare mot nya äventyr

March 3 on the Seychelles ⋅ ☁️ 27 °C

Efter fyra helt fantastiska dygn är det idag dags att lämna Praslin. Dagar fyllda av mjuk morgonsol, plötsliga tropiska skurar, fantastiska solnedgångar och den där ljumma luften som bara finns här. Vädret har skiftat mellan sol och regn – precis så som vi tycker om, och varje dag har haft sin egen sköna rytm.

Vi har hunnit uppleva så mycket. Vandrat, badat, sett platser vi länge drömt om. Och vårt hotell… det överträffade verkligen alla förväntningar. En plats där man landar direkt. Där utsikten, lugnet och atmosfären gjort att vi känt oss nästan som hemma – om än på andra sidan jordklotet.

Oron i Mellanöstern kan mycket väl ställa till det för hemresan. Kanske blir flyget inställt. Kanske får vi några extra dagar här. Men det bekymrar oss faktiskt inte särskilt mycket. Att bli ”fast” i paradiset är trots allt ett ganska angenämt problem.

Nu väntar nästa ö – La Digue. Vi tar färjan över till denna mindre granne, känd för sina vykortsvackra stränder och sitt lugna tempo. Där ska vi hyra cyklar och låta dagarna rulla fram i samma takt som tramporna, dvs inte alltför fort!😊

Vi lämnar Praslin med stor tacksamhet och med förväntan inför nya upplevelser på La Digue.

Här kommer några bilder från vårt vackra hotell. Hoppas nästa plats blir lika bra.

• Möte med jättesköldpaddor på Curieuse

March 2 on the Seychelles ⋅ 🌧 27 °C

Efter en halvtimmes båtfärd nådde vi Curieuse, en av Seychellernas öar som idag är nationalpark.

Vi började med en guidad vandring tvärs över ön. Nästan direkt förändrades landskapet. Mangroven slöt sig omkring oss. Träsken var täta, fuktiga och fulla av liv. Här växer fyra olika mangrovearter sida vid sida, var och en med sina märkliga rötter som sticker upp ur leran eller sträcker sig ner i vattnet. Det är ett helt eget ekosystem, stilla men samtidigt myllrande.

Ganska snart fick vi syn på den första jättesköldpaddan. Trots att vi visste att de fanns här var det svårt att riktigt ta in storleken och värdigheten hos dessa urtida djur. Snart såg vi fler. De kan väga upp mot 250 kilo och bli över hundra år gamla. De rör sig långsamt och lugnt mellan öppna ytor och mangroveskog, helt oberörda av vår närvaro.

Vi fick tillåtelse att mata dem med överbliven frukt och grönsaker. Att stå så nära, se de kraftfulla, repiga skalen och de kloka mörka ögonen det var mäktigt på riktigt. Man vill inte ta blicken ifrån dem. Skalen bär spår av ett långt liv i tropisk sol, och deras lugn smittar av sig.

Efter vandringen väntade en härlig lunch med grillat kött och fisk innan vi fortsatte dagen till sjöss. Båten tog oss vidare till två olika korallrev för snorkling. Det är svårt att beskriva känslan – det är verkligen som att simma rakt in i ett akvarium. Enorma stim av färgsprakande fiskar rörde sig runt oss bland korallerna. Vid strandkanten fick vi till och med syn på några hajar, ungefär en meter långa och helt ofarliga. Ännu en sådan där stund då man nästan måste nypa sig i armen.

Curieuse gav oss en dag fylld av naturupplevelser vi sent kommer att glömma. Hit vill vi gärna igen!

• Barfota längs vattenbrynet

March 1 on the Seychelles ⋅ ⛅ 27 °C

Vi gav oss av till fots längs stränderna intill hotellet, nyfikna på vad som väntade runt nästa udde. Då och då stoppades vi av dramatiska klippformationer som tvingade oss att ta vägen genom havet, med vatten upp till midjan. Det var ingen uppoffring för vattnet var ljummet och klart, och små fiskar pilade nyfiket runt benen på oss.

Innan vi gick hade vi blivit varnade för stingrockor som gärna ligger nedgrävda i sanden. Trampar man på en kan den försvara sig med ett snabbt snärtande slag från svansen. Vi tog därför för vana att stampa lite bestämt i sanden när vi vadade fram. Några gånger såg vi hur sanden plötsligt virvlade upp och en meterlång rocka elegant gled iväg över botten – en påminnelse om att vi bara är gäster i deras värld.

Stränderna vi passerade låg nästan öde, och bara väntade på att bli upptäckta. Kokospalmerna lutade sig mot havet och rörde sig långsamt i vinden. Det var den där sortens vy man tror är överdriven på vykort tills man står mitt i den själv och nästan får nypa sig i armen!😃

Vid lunchtid återvände vi till hotellets solstolar, lite saltstänkta och nöjda. En clubsandwich och en kall öl smakade precis så bra som bara enkel mat kan göra efter några timmar i hav och sol.

Kvällen innan hade vi unnat oss middag på hotellet. Under tiden uppträdde ett lokalt dansgäng som bjöd på traditionella rytmer och färgstarka danser – en levande inblick i den kreolska kulturen.

Ikväll tänker vi ta oss till närmaste by. Där finns små “take away”-ställen som serverar lokala rätter – enkelt, genuint och ofta både billigt och riktigt gott. Det känns som ett perfekt sätt att komma ännu närmare vardagslivet här på ön.

• Vallee de Mai, ett världsarv mitt på ön

February 28 on the Seychelles ⋅ ☀️ 27 °C

Nationalparken Vallée de Mai är upptagen på UNESCO:s världsarvslista. Vi startade dagen tidigt och möttes av vår guide George som tog oss in i den orörda regnskogen som han kallade ”Garden of Eden”.

Här växer den mytomspunna ”Coco de Mer”, världens största och tyngsta kokosnöt. Palmen finns som hon- och hanträd och honträden kan bära enorma frukter på upp till 20–25 kilo. När frukten mognat och fallit ner tar naturen god tid på sig – först efter många år utvecklas roten som så småningom kan bli ett nytt träd. Allt sker i långsam, nästan högtidlig takt.
    Det hela börjar med att honträdet under 72 timmar öppnar upp sina fruktämnen. Blir dessa befruktade av han-trädets pollen, bildas en nöt. Ca 9 månader senare börjar frukten bli mogen.

Vi hade tur och fick även se den sällsynta Seychelles Black Parrot, en utrotningshotad papegoja som bara finns här.

Eftermiddagen tillbringade vi på Anse Lazio som sägs vara en av världens vackraste stränder. Återigen såg vi många färgglada fiskar och som alltid på Seychellerna, kritvit sand, kokospalmer och turkos vatten!😀

Idag var det ganska så mulet, men med närmare 30 grader i luften och 29 i vattnet gör det inte så mycket. Till lunch delade vi en fish & chips på en vackert belägen strandrestaurang.

• Strändernas strand - Anse Georgette

February 27 on the Seychelles ⋅ ☀️ 28 °C

Idag har vi passerat den ena vackra stranden efter den andra, alla med sina poetiska namn som börjar på Anse. Efter ett gott tips från Tobbe, som bor här halva året, styrde vi mot Anse Georgette.

Det krävdes en promenad på drygt en kilometer för att nå fram, men det var värt varje steg. En strand så vacker att den nästan känns overklig. Vi badade i det turkosblå vattnet, solade och snorklade. Inga koraller just här, men desto fler färgstarka fiskar.

Till lunch köpte vi generösa palmblad fyllda med uppskuren färsk frukt – serverat med kokosmjölk direkt ur en nyöppnad kokosnöt. En enkel men fantastisk måltid i en oslagbar miljö.

På vägen hem tog vi en liten omväg för att lära känna ön ännu bättre. Ännu en dag att lägga till minnesbanken.

• Praslin vår första paradisö!

February 26 on the Seychelles ⋅ ☀️ 29 °C

Flygresan gick fint och hyrbilen stod redo när vi landade. Allt flöt på precis som man hoppas när man har ett dygns resa bakom sig.

Nu har vi kommit fram till vårt hotell, L’Archipel, där vi ska bo fram till den 3 mars. Hotellet ligger vackert vid stranden Baie Sainte Anne på ön Praslin.

Seychellerna består av många öar som ligger utspridda mitt ute i Indiska oceanen. De flesta är obebodda, men några är små resortöar för folk med obegränsad budget.
    På de tre större öarna – Mahé, Praslin och La Digue – bor landets cirka 130 000 invånare, och det är också hit de flesta besökare kommer. Även vi har valt att utforska dessa.

Vi blev välkomnade med kalla handdukar och en frisk drink på lemongrass, precis vad man behöver i värmen. Rummet har en terrass med utsikt över stranden, med palmer och ljus sand nedanför. Det känns lugnt och väldigt vackert.

Nu ska vi ta en första runda och bekanta oss med pool, strand och restauranger – och landa lite efter resan.

• Nu är vi framme! 😀

February 26 on the Seychelles ⋅ ⛅ 28 °C

Vi landade på Seychelles Intl. Mahé 08.30 (svensk tid 11.30). Vår rundresa börjar på ön Praslin. Dit tar man sig med färja eller flyg. Vi valde flyg eftersom vi redan är på flygplatsen. Resan till Praslin tar 15 minuter och planet avgår snart. Oj, så litet flygplan i jämförelse med det jättestora som vi reste hit med! Innan vi drar vidare ska vi äta lite frukost, hämta ut vårt bagage och fixa e-sim till våra mobiler.Read more

• Nu flyger vi!

February 25 in Denmark ⋅ 🌬 2 °C

25 februari – Nu drar vi!

I dag, kl 15.05, lyfter vi från Kastrup med Qatar Airways. Första etappen går till Doha i Qatar där vi landar kl 23.00 lokal tid (21.00 svensk tid).

Efter fyra timmars väntan fortsätter resan vidare mot Seychellerna. Vi landar på Mahé kl 08.30 lokal tid (11.30 svensk tid) – förhoppningsvis lite lagom resetrötta men fulla av förväntan.

Från Mahé flyger vi vidare med ett litet plan till Praslin. Den flygturen tar bara cirka 15 minuter, så redan kl 10.30 lokal tid (13.30 svensk tid) ska vi vara framme på vår ö.

Där väntar hyrbil och sedan cirka 30 minuters bilfärd till hotellet.

Sammanlagt har vi alltså nästan ett helt dygns resa framför oss innan vi är framme , så dags att slå på riktigt rese-mood och bara följa med äventyret!

Nu håller vi tummarna för en lugn och smidig resa hela vägen!

• Framme i Doha

Feb 26–Mar 6 in Qatar ⋅ 🌙 18 °C

Efter 6 timmar i luften landade vi på Hamad International i Doha. Vilken enorm flygplats som dessutom är fylld av spännande (men dyra) affärer, en ”oas” med bänkar där man kan koppla av och roliga skulpturer.

Här blir det en 4 timmars paus vartefter vi går ombord på nytt flygplan och lämnar Qatar 02.50 lokal tid (00.50 svensk tid). I morgon bitti är vi framme på Seychelles Intl. på Mahé. Vi får hoppas vi kan sova lite under resan.

Trip start
    February 25, 2026