Camino Frances

aprile – ottobre 2023
  • Roy Larsen
Camino Frances eller Jakobsveien er pilegrimsveien som leder fram til byen Santiago de Compostela i regionen Galicia i Spania. Santiago de Compostela er et av Europas viktigste pilegrimsmål Leggi altro
  • Roy Larsen

• 370fotografie
  • 178Mi piace
  • Astorga til Rabanal del Camino

28 settembre 2023, Spagna ⋅ ☀️ 24 °C

Det ble en hyggelig avslutning på dagen i går, med felles middag på Albergue My Way. Siden Noreen (damen som sitter ved siden av meg) hadde bursdag for leden dag, ble det kake, skåling og bursdagssang.

Ved seks-tiden var jeg på veien opp til Astorgas torg for frokost, ikke noe uvanlig; omelett med poteter, kaffe og juice. Den eneste variasjonen er appelsinjuice eller cola.
    Fin temperaturen, rundt 12 grader og vindstille. Det gikk greit å komme seg ut av byen, forbi katedralen, og snart var vi ute i det åpne landskap med en vakker soloppgangen. Mesetaén er slutt og landskapet er i ferd med å lukke seg mer, flere åser, skogholt og ikke minst flere bakker - oppoverbakker. Etter hvert dukket det opp en landsby og det var tid for en kaffepause. Veien videre er det ikke så mye mer å si om, bortsett fra at det ble varmt etter hvert som dagen skred fram. Dagens etappe var på ca. 20km. De siste 5 km var det rundt 26 grader og det ble en svett opplevelse.
    Vel framme i Rabanal sjekket jeg inn på Albergue La Senda. Jeg var tidlig ute, ved 12 tiden, og da kunne jeg velge seng. Den nedre køyesengen er ettertraktet og den ble det - en av dem. Dusj av et svett legeme, vask av svett tøy, lunsj og hvile hører med til dagens orden og slik ble det. Litt sosialisering med andre pilegrimer er hyggelig og hører med.
    Klokken syv er det bønn i et benediktiner kloster (kirke), hvor munkene synker bønnene - gregoriansk bønnesang. Det ble en fin opplevelse. Så ble det et lett måltid og tid for sengen. De fleste legger seg gjerne ved ni-tiden og lyset slukkes snart etter. Så var nok en dag over.

• Rabanal til Villafranca del Bierzo

29 settembre 2023, Spagna ⋅ ☀️ 26 °C

Fra Rabanal del Camino til Ponferrada er det ca. 32 km. Og fra Ponferrada til Villafranca del Bierzo ca. 24 km. Fra Rabanal er det en sterk stigning fra ca. 1150 til 1500m, som det tar vel to timer å gå. På det høyeste punktet finner man Cruz de Ferro, et jernkors på toppen av en søyle, med mengder av stein rundt korset. Steiner fra hele verden, som symboliserer de ting en ønsker å legge igjen - kanskje håp, bekymer, kjærlighet, sorg - følelser. Det er et veldig emosjonelt sted, hvor følelser har akkumulert seg over mange hundrede år og skapt en underlig energi. Jeg, og de andre som ankom sammen med meg, reagerte på samme måte - grepet av stedet og stunden. Blir stille, tankefull og følelsene strømmer på. Et veldig spesielt sted, hvor jeg håper jeg har klart å legge noe bak meg.
    Fra Cruz de Ferro er det en nedstigning på ca. 1000m over 20km. Meget bratt, så det ble taxi ned til Ponferrada. Derfra gikk leden ca. 24 km til Villafranca del Bierzo, ca. 6 timers gange. Ut over ettermiddagen ble det mer enn varmt, ca. 30 grader. Vel framme ved Albergue Hospederia San Nicolas El Real i Villafranca var jeg svett, sliten, men ved godt mot. Dagen ble avsluttet med dusj, skylling av svett tøy, middag med felles pilegrimer og sengen. En begivenhetsrik dag.

• Villafranca til Las Herrerias

30 settembre 2023, Spagna ⋅ 🌙 14 °C

Det ble en hyggelig kveld og middag i går i sammen med en tysker, en kanadier og en koreaner. Det er lett å komme i kontakt med folk langs leden, på mange måter er vi rimelig like - det er kun litt spesielle mennesker som går Camino de Santiago og ingen amerikanere som stemmer Trump (så langt som jeg har erfart). I retrospekt; Koreaneren traff jeg titt og ofte langs leden.

Det var meldt varmt vær i dag, med over 30. grader ut over dagen. Klokken 06.45 var jeg ute av Albergue Leo og på vei til Casa Lixa Hotel i Las Herrerias, som til tross for navnet er et herberge. Fint og rent med bra fasiliteter.
    Det ble en fin vandring i dag, en sval morgen, stjerneklart og nær fullmåne. Det var stort sett oppoverbakker, men av det mer slakke slaget. Jeg var framme ved 12 tiden, før den værste varmen satte inn. En fin dag langs leden, hvor kroppen fungerte bra.
    I morgen blir det en mer strevsom dag, Ut av døren og inn i en stigning fra 850 til 1300m over ca. 8 km. Det er bratt, men det hører morgendagen til.

• Las Herrerias til Fonfria

1 ottobre 2023, Spagna ⋅ 🌙 17 °C

I dag ble det mye bakker - oppoverbakker. Las Herrerias ligger på ca 660 m og O´Cebreiro ligger på ca. 1300m en stigning på 640m over 8,3km - det er bratt.

Jeg startet ut i mørket med en ambisjon om å nå toppen ved soloppgang. Det ble i drygeste laget, men noe av soloppgang fikk jeg med meg. Leden startet på asfalt, men gikk snart over til en steinete sti i et skogsterreng, med en del hestebæsj (det er mulig å leie ridehest fra Las Herrerias til O`Cebreiro). Etter hvert åpnet landskapet seg, med flott utsikt ut over fjell-landskapet.

Vel oppe på toppen ble det frokost - det vanlige - kaffe juice og potetomelett . På veien opp gikk vi inn i den autonome regionen Galica, som har Santiago de Compostela som hovedsete. Jeg nærmer meg sluttmålet om ikke så fort så med et skritt av av gangen.
    Turen videre til Fonfria var kupert, med nok en monsterbakke - som et pek - du er ikke der ennå. Ditt kom jeg og sitter i skyggen og nyter dagens dont.
    Senere blir det fellesmiddag hos Casa Nunez hvor jeg bor på enkeltrom, med rent sengetøy og myke håndklær.

• Fonfria til Sarria

2 ottobre 2023, Spagna ⋅ 🌙 18 °C

Kvelden i går ble avsluttet med fellesmiddag på Albergue Casa Nunez, med gamle og nye ansikter. Nye ansikter er de som går raskere eller saktere enn en selv og gamle er de som holder noenlunde det samme tempo. Noen av de gamle ansiktene blir man bedre kjent med og ekteparet Jim, Lisa og deres datter Anne Lise Bear er noen av dem. Veldig hyggelige amerikanere og middagen ble en hyggelig avslutning på dagen.
    Camino France, den franske veien til Santiago de Compostela, kan deles i tre deler;
    - Body (Saint-Jean-Pied-de Port til Burgos ca. 285 km.)
    Kroppen og sinnet tilpasser seg til vonde føtter, øm muskulatur og gnagsår i et krevende landskap. En fysisk tilpasning for å kunne gå langt.
    - Mind (Burgos til Astorga ca. 290km.)
    Meseta, det øde og endeløse platået. Tid for refleksjon i et monotont landskap.
    - Soul (Astorga til Santiago de Compostela ca. 260km.)
    Kropp og sinn er i balanse - tid for konklusjon.

Tre stadier av en personlig utvikling.

Jeg er nå i den siste delen av «Soul», som går fra Sarria til Santiago de Compostela - ca. 120 km. Lørdag 7 oktober planlegger jeg å være fremme i Santiago de Compostela. Det blir spennende å se om jeg har klart å legge ting bak meg. Finne litt mer indre ro og leve mer her og nå.
    Dagen i dag har vært ved den gjevne. Dvs. jeg tok bussen ned de bratte bakkene fra Fonfria til Triacastela ca. 10 km. Veien videre til Sarria var kupert, med noen oppover og mange nedoverbakker, ca 20 km. Knærne holder fremdeles, men trenger ikke flere bakkeutfordringer. Leden går gjennom små landsbyer omkranset av jordbruksområder, med mye kyr og kreaturene. Det er mye store hunder å se. Jeg tror at det er ulv i området og at de store hundene er gjeterhunder.
    Vel framme i Sarria ble det en resitasjon fra alle tidligere dager; dusj, stell av tøy og gnagsår, mat og hvile. Jeg ser fram til en ny dag i morgen.

• Sarria til Portomarin

3 ottobre 2023, Spagna ⋅ ⛅ 15 °C

I natt var den første natten jeg har blitt sjenert av snorking. En ung koreaner var en hel kakofoni av snorking og på et tidspunkt ble jeg veldig lei og sendt han et spark bak - et eller annet sted. Han ble helt stille, og en stund var jeg nervøs for at han hadde tatt skade. Ak nei, han fortsatte med sin kakofoni. For å unngå eventuelle kontroverser på morgenen, fant jeg det best å forlate åstedet tidlig – før vedkommende våknet.

Ut i morgenmørket, en kjølig og disig morgen, hvor disen etter hvert utviklet seg til yr. Etter 2,5 timers gange var det tid for frokost. Etter hvert dukket det opp kjente ansikter og det hele utviklet seg til en hyggelig morgenstund.

Veien videre til Portomaritime, dagens mål, gikk gjennom et variert kulturlandskap og noen mindre stusslige landsbyer, landsbyer i forfall, som bærer preg av fraflytting og urbanisering.
    Det er mange bakker i Galicia, spesielt syntes motbakkene å dominere. Det til tross, kroppen fungerer bra. Vel framme i Portomarin sjekke jeg inn på Albergue El Caminante, nok en sovesal - uten en snorker håper jeg.

Det ble lite av refleksjoner i dag, men de nærmeste dagen bør jeg forsøke å summere opp og kanskje komme til noen konklusjoner eller erkjennelser.

• Portomarine til Palas de Rei

4 ottobre 2023, Spagna ⋅ ⛅ 25 °C

Det ble en litt bratt start på dagen i dag. Det var tåkete og yr i luften og etter en km ble hodet kaldt, men der var ingen hatt til å varme et kaldt hode. Så var det bare å rusle oppover den bratte bakken, tilbake til Albergue El Caminate og der på bordet lå hatten, og bra var det.
    Etter bakken ned fra Albergueén, ble det en svett morgen med dugg på brillene i 5 km med oppoverbakke, tildeles meget bratt. Etter ca. 8 km dukket en bar opp med en rikholdig frokostmeny, men det ble det vanlige. Etter hvilen kom solen fram og straks ble livet langt mer positivt og gledelig.
    Etter en stund ble det en avstikker til noen celtiske ruiner jeg hadde lyst til å se. De skriver seg fra rundt år 0 og er bygd på en høyde som gir et godt utsyn til mulige fiendtlige tilnærminger.
    Resten av dagen gikk gjennom mindre landsbyer og et kulturlandskap. Det som er den store endringen fra de tidligere dagene - dagene før Sarria - er mengden av spanske pilegrimer. Mange studenter og turgrupper, som delvis er på pilegrimsreise og delvis på heisatur, gjør det folksomt på leden. Jeg forsøker å starte tidlig på dagen, for å ligge litt i forkant av hordene og velger overnatting på de mindre stedene - slik kan jeg være i min egen boble.

Etter dagens 26 km har jeg 67 km til Santiago. Lørdag er jeg framme og mandag reiser jeg hjem. Damen på bildet går pilegrim med sin 2,5 år gamle sønn - imponerende.

• Palas de Rei til Ribadiso da Carretera

5 ottobre 2023, Spagna ⋅ ⛅ 12 °C

Kvelden i går ble avsluttet med felles middag på Albergue di Marcello. Eieren profilerer seg som italiener og til middag ble det pasta og salat med rødvin. Det var ikke den mest fantasifulle menyen, men smakfullt var det - i godt selskap med nye ansikter.
    Klokken 06.45 var jeg på veien igjen, 28 km i klar høstluft til Ribadiso da Carretera og Albergue Milpes. I dag følte jeg meg sterk og klar til veien som lå foran meg. Etter ca. 8km var det klart for frokost, i hyggelig selskap med koreaneren som jeg har truffet tidligere.
    Veien videre gikk gjennom et blandet landskap, kulturlandskap, landsbyer og en større by (Melide). Etter 18km ble det en ny frokost, sammen med flere gamle kjent, det ble en kjærkommen og svært hyggelig pust i bakken.
    Resten av leden tok meg gjennom et hyggelig skogsterreng, skyggefullt og svalt i en ellers varm ettermiddag. Klokken to var jeg framme ved dagens mål; Albergue Milpels. Et hyggelig sted med et fotbad hvor en kan nyte en øl og svale føttene, og det gjorde jeg. Nå er det kun to dagsmarsjer tilbake, 23 km i morgen og 20 km på lørdag. Jeg tror det kommer til å bli emosjonelt når jeg kommer til Santiago de Compostela.
    Turen nærmer seg slutten og det er tid for en oppsummering, og i dag den viktigste;
    Jeg er veldig heldig som har verdens (min verden) beste barn, som er storsinnet, kjærlige og gode mennesker. Jeg er veldig stolt av dem.

• Ribadiso da Carretera til O Pedrouzo

6 ottobre 2023, Spagna ⋅ ⛅ 28 °C

Dagen i går ble avsluttet med middag på Albergue Milpes, sammen med to hyggelige damer, en fra Sverige og den andre fra Holland. Vi var kun to i et seks-sengers rom, den svenske damen og jeg, så det ble en stille natt uten sjenerende snorking.
    Klokken 06.30 var jeg på veien til O Pedrouzo og Albergue O Triquel, en distanse på ca. 23 km. Morgenen var sval og stjerneklar, en fin start på dagens tur. Den første delen gikk langs en landevei og inn i en mindre by, som hadde ATM og det var bra for jeg hadde lite med kontanter.
    Veien videre gikk gjennom en blanding av kulturlandskap, mindre skoger og gjennom en og annen landsby. Alle inspirert av Egner sin Kardemommeby, eller kanskje det var motsatt. I dag ble det to frokoster, en av det vanlige slaget og en med en salat av kalde poteter, majones og tunfisk. Smakfullt og bra.

Jeg traff flere kjente, som ble et hyggelig selskap langs leden. Noe selskap mens jeg går er ok, men for det meste foretrekker jeg å gå alene med mine egne tanker. Dagens konklusjon er;
    Jeg vil forsøke å være den beste versjonen av meg selv, og meningen med livet er forbedring (en forenklet versjon).

Nå skal jeg hvile meg og senere blir det middag sammen med andre pilegrimer. I morgen er det 20km til Santiago. Jeg er spent på hvordan jeg kommer til å reagere når jeg kommer til plassen foran katedralen, som er slutten på leden og eventyret for denne gangen.

• O Pedrouzo til Santiago de Compostela

7 ottobre 2023, Spagna ⋅ ☀️ 31 °C

Siste etappe inn til Santiago de Compostela. Jeg ønsket å ankomme i god tid før pilegrimsmessen klokken tolv. Etter en god frokost på herberget bar det av sted ved seks-tiden, på den 20 km lange veien til Santiago. Leden gikk gjennom en blanding av landsbyer, skog, og forsteder. Jeg var vel egentlig så ivrig og spent på å komme fram, at jeg vel ikke var helt til stede i omgivelsene. Noen stopp og frokost nummer to ble - det vanlige - potet omlett - turens siste.
    Noen kilometer før Santiago, på en høyde, kunne jeg se kirketårnene på katedralen - det ble følelsemessige veldig sterkt. De siste kilometerene inn ble veldig lange og sekken tung, så når jeg kom fram til plassen foran katedralen ble jeg forvirret - hva nå - jeg ble bare tom. Den siste timen eller så gikk jeg sammen med en dame fra Romania, en pensjonert lege. Hun tok ansvar og på sitt østeuropeiske vis gå hun instrukser; sekken kan vi ikke ta med inn i katedralen. Etter messen henter vi våre Compostela bevis, etc - en litt spesiell, men hyggelig person.
    Messen ble veldig spesiell, da de på slutten av messen fyrte opp en stor røkelses-sak på 80kg (Botafumeiro) som trekkes av opp til flere personer til orgelmusikk. Så ble det besøk til pilegrimskontoret, et glass vin med damen og vi tok farvel.
    Ferden gikk til Albergue Seminario Menor, som er et tidligere presteseminar og nå huser mer enn 250 pilegrimer. Jeg fikk mitt eget rom for de neste to dagene, dog med felles bad.
    På kvelden ble det en bedre middag, av Michelin klasse, med gamle kjente og så var den dagen over. En spesiell dag, som jeg trenger tid for å kunne fordøye og ta inn over meg.
    I morgen blir det å se seg omkring i Santiago og avslutte det hele, men skriveriene venter jeg med til jeg kommer hjem.