• Katjusa Zajec

Malezija

Una aventura de 44 días de Katjusa Leer más
  • Prvi vtisi Kapita

14 de abril de 2023, Malasia ⋅ ☁️ 33 °C

Po učnih urah smo začeli lov na zasluženo kosilo. Najprej smo malo šetkali po lokalnem marketu, kjer se najde vse, od svežega sadja in zelenjave, do ročno izdelanih torbic in nakita, barvitega blaga, polžev, opičjih lobanj (naj bi bile fejk), itd. Za predjed smo si uzeli krompirjeve spomladanske zavitke in pa zelenjavne krokete, ki so narejeni s posebno lokalno zelenjavo, ki se imenuje midin. Raste znotraj tropskega gozda in nas po okusu in teksturi spominja na mešanico špargljev in okre. Zelo zelo dobro (na sliki 4).Leer más

• Johnny's longhouse

14 de abril de 2023, Malasia ⋅ ☁️ 34 °C

Po kosilu nas Johnny odpelje do svojega doma, dolge hiše sredi jungle, čisto ob reki. Namestimo se v njegovi dnevni sobi in spoznamo njegove sosede; mamo, sestro, prijatelje in pa poglavarja (Longhouse chief) ter njegovo ženo. Sramežljivi otroci tekajo naokoli in nam od daleč mahajo.Leer más

• Druženje

14 de abril de 2023, Malasia ⋅ 🌧 30 °C

Johnny nas pelje do hiše svojega bratranca, ki je skrita v gozdu, med poljem popra in majhnim ribnikom. Povesta nama, da je pridelava popra precej popularna za Sarawak, izvažajo tako beli kot črni poper (ista stvar, samo proces pridelave drugačen). Zelo gostoljubni ljudje, postrežejo nam s čajem, sladicami in pa tuakom, domačim riževim vinom.🥂 Iban ljudje so ornk pivci, in tudi goste veselo spodbujajo k pitju😅. Po drugem kozarcu sem Johnnyja prosila za polovičen kozarec, saj se v soparnem, 30°C+ popoldnevu, pijača hitro prime. On mi lagano natoči do roba poln kozarec in reče 'Iban say no half'. Za probat nam ponudijo celo domači med izdelan by 'stingles bees', za katerega za eno flaško računajo tudi po 100dolarjev! Noro dober med, vleče celo na sirup, s sadnimi prikusi, malo kiselkast. Nikoli do zdaj še nismo probali nič podobnega! 🐝🍯
    Po slabih dveh urah klepetanja se vrnemo domov, kjer nas že čaka večerja. Prijazni poglavar, njegova žena in Johnnyjeva mama in sestra so nam pripravili celo pojedino. Ribe, piščančja obara, popražn midin, riž, kumarice in ziher še kaj. Skupaj smo preživeli klepetav večer, Finn in jaz sva jih zasula z vprašanji o njihovi kulturi in običaji, naš tretji člen Grant pa je šel bolj zgodaj spat, saj se ga je tisto riževo vino malo bolj prijelo😇🥴.
    Za konec sva se s Finnom ob sončnem zahodu še pridružila ta mladim, ki so igrali kitaro in klepetali. En ' I wish you were here' od Pink Floyda iz najine strani, pa sva bila sprejeta v družabni krog.🥰

• Zgodnje jutro

15 de abril de 2023, Malasia ⋅ ☁️ 24 °C

Vstanemo že ob pol šestih, in še pred sončnim vzhodom odrinemo na pot. Eno urna vožnja od Johnnyjeve hiše nazaj do središča Kapita je nepozabna, posebaj ko jutranjo meglo in počasno prebujanje gozda opazuješ iz prtljažnika pick-upa. 🌫️😴
    Zajtrk pojemo v priljubljenem lokalnem kafiču, potem pa si mi trije privoščimo še en hiter sprehod čez tržnico in lov na prigrizke za na pot. Čaka nas namreč sedem urna vožnja z ladjo do naslednje postojanke, Belaga.

• Čakamo našo ladjico

15 de abril de 2023, Malasia ⋅ ☁️ 29 °C

Johnny nas odloži na pristanišču v Balagi in prevede postopek vkrcanja; počakamo na našo ladjico, ki se že maja proti nam v daljavi, odvržemo prtljago na streho in se zagrebemo za dobre zice ob oknu. Simple.
    Poslovimo se od našega vodiča in se mu iskreno zahvalimo za super dan in pol, ki smo ga preživeli skupaj. Ko čakamo si skočimo hitro iskat še nekaj za popit, Grant vzame birds nest drink (več o tem kasneje🤭), jaz se raje držim ledenega čaja.
    Zelo kmalu opazimo našo ladjo, ki ob pomolu spušča sidro. Vsi navdušeni se postavimo v kolono in malo nervozno opazujemo lokalce pred nami. Vse gre skozi gladko, fantom na strehi podamo naše ruzake in zlezemo v notranjost ladje.
    Pred nami je ornk avantura. Čaka nas osem ur vožnje s 'Flying coffin', oz. letečo krsto, kar je neuradno ime za tip ladjice, s katero potujemo. Tako se imenuje zaradi svoje oblike (temu se odločimo verjeti😉😬).
    Letssssgo!!!🌊🛥️🚀⚰️

• Flying in the 'Flying Coffin'

15 de abril de 2023, Malasia ⋅ 🌩️ 33 °C

Vožnja, ki bo zavedno vtisnjena v našem spominu.
    Vijugamo po reki Rajang, ki teče čisto sredi tropskega gozda. Bili smo samo mi, prijazni malezijski sopotniki, zabavni fantje, ki so delali na ladji, mirno pljuskanje valov in čista, nedotaknjena narava.
    Oči smo imeli na peclju v upanju, da bi opazili kakšnega krokodila, vendar brez sreče. Nič za to, izkušnja se je samo izboljšala, ko nam je bil dovoljen dostop na streho. To pomeni, da smo imeli najboljši možen razgled na osupljive razglede, ki so se nam odrivali za vsakim ovinkom.
    All in all, nepozabna izkušnja, zelo unikatna in hvaležni smo bili vsi trije, da smo imeli tako noro srečo, ki nas je pripeljala do tu.
    1. Grant, Finn in jaz na strehi naše leteče krste
    8. Razgledi razgledi razgledi
    9. Sledi za ladjico

• Belaga

15 de abril de 2023, Malasia ⋅ 🌧 32 °C

Okoli treh prispemo v žgoče vročo Belago, kjer najprej iščemo ledeno kavo. Tam počakamo Daniela, našega vodiča, ki je prava slavnostna oseba v Balagi. Turistični vodič je že dolgo časa in pove nam, da uživa v medkulturnem povezovanju turistov z manjšimi domorodnimi skupinami.
    Naša prva neprijetna izkušnja v Maleziji se zgodi ravno tu, ko k mizi iz nikjer prisede brezdomec in začne vsem težit za denar, Finna pa celo prime za koleno. Na srečo nam domačini in Daniel pomagajo in ga napodijo stran, ter nam zagotovijo, da četudi posega v osebi prostor, ni nevaren. Daniel nas nato namesti nas v svoj Guesthouse, potem pa smo že na poti nazaj do pristanišča, od koder bomo z manjšo ladjico šli obiskat pripadnike Kayan ljudstva.

• Druženje s Kayani

15 de abril de 2023, Malasia ⋅ 🌧 30 °C

Iz ladje na ladjico. Daniel 'the business man' ima valda svojo malo ladjico, s katero se ob sončnem zahodu odpeljemo do manjše vasice, kjer bivajo Kayan domačini. Žal je pred sedmimi dnevi umrl starejši gospod, vendar nam je to hecno ponudilo unikatno izkušnjo, saj v njihovi kulturi smrt in pogreb ljudi povežeta. Tako da smo se jim Grant, Finn in jaz pridružili pri večernem pitju ~klasika. 🍻
    Za mizo je bilo približno 15 gospodov (sami moški) par starejših, večina pa v svojih poznih dvajsetih, zgodnjih tridesetih. Je pa treba rečt, da malezijci izgledajo noro dobro za svoja leta. Vsakič, ko smo morali oceniti njihovo starost, smo sfalil vsaj za 10 let!
    V družbi smo preživeli prelep, klepetav večer, nepozabna pa nam bo pot nazaj, ko smo v čisti temi počasi pluli nazaj proti Belagi. Nekje na sredini je Daniel ugasnil motor in luči in pustil, da smo v čisti temi lebdeli na reki, obdani iz vseh strani z zvoki tropskega Sarawaka, nad nami pa jasno nebo z tisočimi zvezdami. Vsi trije smo se zleknili na mokrih tleh ladjice in v tišini uživali trenutek, ki bo zasidran v srcu in spominu for days on end.
    🌜🌌✨
    9. Jaz&moj Californian bestie
    10. Finn gleda zvezdice

• Belaga ➡️ Bintulu

16 de abril de 2023, Malasia ⋅ ☁️ 23 °C

V Danielovi hiši spoznamo starejši biker par, dva kanadčana BJ in Jim. Drug drugega se spomnimo že iz Baku nacionalnega parka, kjer smo si parkrat na daleč pomahali. Ugotovimo, da gremo vsi v isto smer in tako ob rosnih jutranjih urah krenemo na pot v Pick up avtu. Voznik je naš kuhar od prejšnjega večera, mala vas pa to. Ko ga vprašamo, koliko časa traja vožnja, reče, da sicer 4 ure in pol, ampak da nas bo on pripeljal v treh, saj ima nov avto, ki gre rad hitro😆🏎️⚡.
    Ker ima avto pet sedežev, voznik s sabo prijatelja za družbo, nas je pa pet, bosta po hitrem izračunu dva celo vožnjo sedela v prtljažniku. Če me poznate, dobro veste da sem se sama takoj zagrebla za zunanji VIP 'sedež'.
    Okoli pol osmih krenemo na pot in s Finnom se udobno namestiva med kupom nahrbtnikov in opazujeva ovinkasto pot med palmami. Ne mine niti 15 minut, nakar nenadoma hitro zabremzamo in s pogledom ravno ujameva velikega črno-belo-oranžnega ptiča, ki nad nami poleti v meglen jutranji gozd. Veselje ne opiše dovolj dobro naših čustev, saj je tale ptica bila na našem seznamu 'Must-see-in-sarawak' že od prvega dne in do zdaj nismo imeli sreče. Imenuje se Hornbill in v naravnem okolju se jih lahko najde samo na Borneou! Grant je od vseh najbolj navdušen, saj ga kot biologa živalski del Malezije oz Sarawaka najbolj zanima. Odličen začetek dneva! 🐦🤭
    1.Jutranji razgled iz Danielovega Guesthousa
    2. Klapa na zajtrku ( mi 3je, BJ&Jim in pa vodič Daniel)
    3. Prebujajoča Balaga
    4. Daniel's corner - Danielova mala zunanja telovadnica
    5. Green lotus Bao bun aka Green goodnes
    6. Zelenjavni nudli za zajtrk
    7. Razgled iz najbolših sedežov ga Balagi
    8. Še par kolen pa lep razgled
    9. The dream team; Grant na levi, Finn v sredini.
    10. Slika hornnbilla iz Googla

• Drivin'

16 de abril de 2023, Malasia ⋅ ☁️ 28 °C

Prvo uro vožnje debatiranje o svetu s Finnom in kako je to življenje prekratko za videt vse, kar si želiva videt.
    Imamo kratko pavzo, kjer najdemo enega izmed najboljših prigrizkov ever! Neka mešanica med palačinko in krekerjem, s spicy čili omakico! Finn je kupil samo za probat, jaz sem pa takoj laufala še po en paket za na pot (slikico dodam kasneje).
    Za zadnji dve uri vožnje se mi pridruži Grant, s katerimi imava cel koncert. Nabijava Guns and Roses, Queene in Its raining men naglas in brez sramu pojeva zraven. Seveda narediva obveznih 16 selfijev, da se bo vedlo, da sva se mela ful fajn😝.
    Vožnja mine čisto prehitro, spomin nanjo pa bo poleg slikic tudi malo rdeče barve, saj me je kljub konstantnem nanašanju sončne kreme uspelo opečt.🍅

• Večerni Bintulu

16 de abril de 2023, Malasia ⋅ ⛅ 30 °C

S fantoma rezerviramo isti hotel kot naša biker prijatelja BJ in Jim in gremo na en ornk potreben počitek v naši air-conditioned hotelski sobi. Po ene dobrih dveh urah se končno zbrcamo in odločimo za sončni zahod it na lep sprehod do plaže, pa iskat nekaj za večerjo. Sledimo oranžno rožnatem soncu, ki se prehitro spušča, in sama se vsake 10 metrov ustavim za fotko. 🌅📸 Na plažo pridemo ravno ko se nebo obarva prečudovite vijolične barve in morje nas vabi zaplavat. Naj bi ob obali plavali krokodilčki, a ker jih žal vedno zamudimo, se slikam pač ob znaku kot dokaz. Posvojili smo pravilo 'sladica pred glavnim obrokom' in si privoščimo en mango 🥭 ice, preden se s taksijem zapeljemo do nočnega marketa, malo izven centra mesta. Market je manjši kot smo mislili, vendar z veliko karakterja in simpatičnimi prodajalci, ki nam mahajo in ponujajo svoje dobrote. Najprej si skupaj razdelimo smešno veliko porcijo kuhane čičerike (random, vemo, a nam je zapasala), potem pa še Malezijsko specialiteto, Rojak. Narezano sadje, ponavadi ananas, jabolka, papaja in kumarice ter tofu, z zelo zanimivo gosto sladko-slano omakico, ki vleče na mix čokolade in nekakšnega preliva za nudle??? Čez pa so potreseni praženi arašidi. Čuden combo, vendar deluje! Fotke nimam, se bom probala spomnit poslikat v prihodnje. Sedimo ob pločniku in obujamo spomine, ko k nam pristopijo radovedni otroci in nas sprašujejo, kako nam je ime, iz kje smo, kako nam je všeč Malezija.
    Zmatrani se vrnemo v hotel, kar malo žalostni, saj vemo, da Grant naslednji dan ob šestih zjutraj že gre na pot...

• Bintulu➡️Niah

17 de abril de 2023, Malasia ⋅ ☁️ 27 °C

Ob šestih se poslovimo, Grantu se mudi na letalo do Kota Kinabalu. Najin najbolj zabaven in duhovit popotnik gre nazaj domov😢, midva s Finnom pa nadaljujeva pot, čisto do vzhoda Sarawaka. Okoli osmih se nalimava na avtobusno postajo, kjer srečava BJ in Jima, ki gresta v isto smer. Skupaj gremo na zajtrk in klepetamo skoraj tri ure, ko čakamo na avtobus, ki nas odpelje v Niah nacionalni park. Ob 10.30 odrinemo, vožnja naj bi trajala slabi dve uri. Umes se vstavimo na neki pumpi na pavzi, tako da vsi hitimo na WC in iskat nekaj za jest. Navdušeni smo nad postajališčem, saj je čisti raj za vegetarijance; zelenjavni Bao bunsi, buffeji s tofujem, tempejem in različnimi zelenjavnimi prilogami, na drugi strani pa še tržnica z zelenjavo in sadjem. Nahitro nekaj izberemo in laufamo nazaj na avtobus. Na zemljevidu smo precej blizu Niah, vendar se s Finnom strinjava, da bomo najbrž prišli še bližje, da zaradi dela na cesti najbrž naredimo ovinek in se vrnemo. Hja... Naša vmesna postajanka je bila v resnici naš cilj in mi smo ga sfalili. Malo slabe volje, malo pa v smehu ugotovimo, da smo že na poti proti Miriju, ki je še dve uri vožnje stran. Voznik nas ni nič opozoril, mi pa tudi nismo vprašali. Nič zato, hvala bogu imamo čas na razpolago in veliko prigrizkov od prej😝. Ko pridemo do Mirija kupimo karte za nazaj, in se počimo na klop v kafiču, ter vsi štirje skupaj spet hitro udarimo debato. BJ (70) in Jim(67) sta sam navdih. Iz vzhodne Kanade, imata tri biološke otroke, bila pa sta foster parents še šestim skozi leta. Živita na kmetiji, imata vsak svojega konja in mnogo drugih živali, kar ju pa najbolj veže skupaj je pa ljubezen do motorjev in vožnje z njimi, posebaj Harley Davidson 🏍️. Prepotovala sta skoraj da cel svet, tako da midva s Finnom lepo v tišini in z čeljusti skorajda na tleh poslušava njune prigode.Leer más

• Prispeli v Niah

17 de abril de 2023, Malasia ⋅ ☁️ 29 °C

Z malo večjim ovinkom in par urc zamude, se vrnemo v majhno mesto Niah. Na postaji si nadevamo polno hrane, nad katero smo bili prej tako navdušeni, ki bo šla z nami v nacionalni park. Sama navežem stik z zelo simpatično gospo, ki mi pove malo o svojem življenju in vprašam jo, če ima kakšen nasvet, kako priti do parka. Avtobusna postaja je namreč kar daleč od dejanskega parka, zaradi prenove cest velik avtobus težko pride bližje. Gospa mi predstavi nekega fanta, ki mi reče da nas za 50 Rinngitov spoka v svoj mali avto in vse 4 (Finn, JB, Jim in jaz) odpelje do naše nastavitve znotraj parka. Najprej malo skeptično pogledujemo med majhnim avtočkom in količino naše prtljage, potem pa rečemo, ma ja, dejmo probat. In res, vse nam nekako use zbasat v prtljažnik, nekaj imamo po rokah, Finn ima moj ruzak v naročju spredaj. Vsem nam in vožnikom je prav smešno in spet lahko dodam novo nepozabno vožnjo na svoj seznam.
    Parku smo že iz avtobusa sporočili da bomo zaradi nesporazuma glede postaj😅 malo zamudili in rečejo, da ni panike, da nas bo nekdo počakal. In res, ob mraku prispemo do prečudovitega rezervata, kjer naju s Finnom ena soba s štirimi posteljami stane 40 Rinngitov - to je manj kot 10 €!!!!
    Namestimo se vsak v svojo sobo, potem pa se z najinima prijateljema dobimo na večerji; BJ posodim moj švicarski nož, in v zameno z nama deli papajo in ananas. 🍍
    Spet imamo družaben večer, poln smeha, pridružijo pa se nam mnogi gekoti in par glasnih muck.

• Niah Caves pt.1

18 de abril de 2023, Malasia

Niah jama je največja in najstarejša jama v Maleziji, po imenu The Great Cave. Je izredno pomembno pred historično odkritje, saj so bili v njej najdeni znaki življenja, ki segajo 40.000 let nazaj. Arheološka dediščina je zavarovana s strani UNESCA. Mi trije s Finnom in JB smo se v torek zjutraj podali na krajši trek do treh jam, ki so nahajajo v temle nacionalnem parku. Že prej omenjena Great cave, Traders cave in pa Painted cave. Do prve jame smo imeli prečudovit sprehod po gostem gozdu, družbo so nam na vsakem koraku delale živo rdeče stonoge. Prva po poti je Traders cave, ki je ime dobila po dejstvu, da so tam trgovali z ptičjimi gnezdi, natančneje swiftlet nests (male ptičke, ki so doma v Jugovzhodni Aziji). 🪶🐦Bivajo v jamah in svoja gnezda gradijo visoko na stropu, na višini približno 60ih metrov. Dejstvo, ki me je presenetilo je, da so ta ptičja gnezda užitna in cela delikatesa na Kitajskem in pa tudi na Borneu. Pravijo jim celo 'The Caviar of the East'. Slina teh ptičk je polna glutena, za katero verjamejo, da ima mnoge medicinske učinke. Ko je bila jama ponovno odkrita v 19. stoletju, so bili takratni prebivalci navdušeni, ko so odkrili da je jama dejansko 'zlata jama' za ta business. Na trgu v Hong Kongu in Singapurju lahko kila gnezd prinese tudi čez US$ 1000. 🤯
    Naravno je to postala ogromna tržna niša, ki je šele par desetletij nazaj postala kontrolirana. Zdaj gnezda lahko nabirajo le prebivalci Niah, s posebnimi dovoljenji in plačano vstopnino na uro.
    Podobna stvar se je dogajala tudi z netopirjevimi iztrebki, ki naj bi bili zelo dobro naravno gnojilo.

• Niah Caves pt.2

18 de abril de 2023, Malasia ⋅ ☁️ 33 °C

Čisto sami smo se sprehajali po The Great cave, spremljalo nas je le oglašanje zaspanih netopirjev🦇, ki smo jih iz spanca dramili s svojimi lučmi. A drugače ni šlo, pol poti je bilo speljano v predelu čiiiiste teme. Ob ograjah smo s svetilkami odrivali velike pajke in celo videli enega, kako je ujel svoj plen in bogo muhico zavil v svojo mrežo🕸️🕷️. Globlje v jami, tam, kjer je najtemnejše, pa je mrgolelo z jamskimi črički. Velike živalce, lahko tudi do 10cm, z debelimi trebuščki🦗. Do zadnje jame, the Painted cave, sva šla s Finnom sama, saj se je BJ obrnila in vrnila nazaj v camp k Jimu. Tam se je žal videlo samo zelo od daleč neke daljne podobe risb na stenah ob vhodu v jamo.
    Na poti nazaj sva zavila še do manjše vasi, do katere je vodila ena izmed letvenih potk. Simpatične majhne deklice so nama že od daleč mahale in naju spraševale, od kje sva. V upanju, da v grozni vročini 🥵najdeva kakšen lokal ali pa trgovino s hladnimi pijačami, sva bila razočarana, ko ni bilo čisto ničesar. Mlačna voda iz ruzaka it is😅.
    Pičiva nazaj proti najini hiški, dovolj raziskovanja za danes.

• Niah, adijo👋

19 de abril de 2023, Malasia ⋅ 🌧 28 °C

Zgodnje vstajanje once again. S Finnom si zrihtava prevoz iz Nacionalnega parka do avtobusne postaje, s postajanko v centru Niah, saj imajo v celem mestu samo eno banko in posledično se bankomati nahajajo samo tam. Ker sta najini denarnici že malo prelahki se s prijaznim voznikom zmeniva, da gremo najprej torej do avtomata, potem naprej. Res naju odloži pri ATMu, in se postaviva v dolgo vrsto, ki se nič ne premika.💸💰 Po ene dvajsetih minutah nas obvestijo, da je zmanjkalo denarja in da bo treba pol ure počakat, da pripeljejo rezervo potem pa da vse zamenjajo. Nimava ravno veliko izbire, saj na avtobusni postaji ne sprejemajo kartic, tako da se čakanje začne. Finn drži mesto v koloni, medtem nama jaz skočim po nujno jutranjo kavo in kokosove palačinke.🥞🧋
    Po ene 45ih minutah končno uspejo vse zamenjat in oba dvigneva dovolj, da bova mirna naslednjih par dni. Najin car od voznika naju trpežno čaka cel ta čas, tako da mu dava zasluženo napetnino. Sledi odličen 100% veganski zajtrk na avtobusni postaji. Buffeji me tu rešujejo, saj je edini način kako dobit zelenjavo. Oba sva čisto navdušena nad tofujem in temphejem in pa bučnim curryjem. Bom probala skuhat doma!😋👌
    Še prigrizke za na pot pa gremo naprej (oz nazaj upsss) proti Miriju.

• Miri

19 de abril de 2023, Malasia ⋅ ☁️ 29 °C

Na avtobusni postaji si s Finnom privoščiva mrzlo pivo medtem ko nama jaz rezerviram hotel (ni dovolj turistično mesto za hostle), potem pa naju Grab(taxi) 🚕 že pobere. Namestiva se v sobici in popoldne preživiva ločeno. Finn gre prečekirat Canada hill🇨🇦 (valda), jaz pa grem do morja in marine. Sprehodim se skozi Miri town park, ki je super urejen s palmami, drevesi in nasadi čudovitih rožic. 🌴🌺Leer más

• Večerni sprehod

19 de abril de 2023, Malasia ⋅ ☁️ 27 °C

Kasneje se s Finnom dobiva na kafetu in greva skupaj na še eno šetnjo skozi Miri. Išceva nekaj za jest in najprej nimava sreče, saj je nočni market, na katerega sva računala, ob devetih že zaprt. Narediva en krog, za ideje, kje jesti, vprašava lokalce, ki nama pokažejo smer. Večinoma so odprte samo restavracije z morsko hrano, a nakoncu le najdeva en štant, ki ima na slikah velko zelenjave. Na najino naročilo žal pozabijo, tako da na dve porciji riža, dva krožnika mešane zelenjave in šest piščančjih nabodal za Finna čakava skoraj 45min. Nič za to, imava simpatičen večer, ko Finna poučujem o slovenskem alkoholu in vseh likerjih, ki jih moja ljuba starša delata doma☺️. Ati, mami, imata zelo zainteresiranega kanadčana, ki bi z veseljem probal čisto vsak smrekov/orehov/limonin/ribezov itd. liker, kar se jih najde!Leer más

• Rentava skuter

20 de abril de 2023, Malasia ⋅ 🌩️ 30 °C

Na Finnov zadnji dan v Maleziji greva zjutraj najprej na odličen zajtrk in obvezno ledeno kavo, potem pa rentat skuter za en dan.🛵 Malo razmišljava, kako izkoristit zadnji dan najbolje in se odločiva odpeljati do Lamber Hills nacionalnega parka, kjer naj bi bila lepa peš pot po gozdu mimo treh slapov.
    Sledi dobre pol ure vožnje po cesti, ki je ravno v stanju prenove, tako da je veliko spreminjanja pasov, lukenj in ležečih policajev.

• Lambir Hills

20 de abril de 2023, Malasia ⋅ 🌧 33 °C

Lamber Hills, še zadnji nacionalni park v Sarawaku. Parkirava skuter in stopiva do okenca, vendar nikogar ni. Pet minut kličeva in hodiva v krogih, jaz vmes najdem slovensko zastavo🇸🇮, preden srečava gospoda, ki je zgleda pozabil na možnost obiska turistov.
    Trek naj bi trajal dve uri in pol, videt naj bi bilo mogoče tri velike slapove. Po 15ih minutah res prideva do prvega, kjer se skupina mladih igra in čofota po malem tolminčku. Nadaljujeva pot, malo v klanec, in že slišiva neko grmenje. Pohecava se, da bi bilo smešno, če bi doživela dež v tropskem deževnem gozdu. Hja...niti pet minut kasneje začne kapljati, sledi naliv. 🌧️ V slabih petnajstih minutah sva mokra od glave do peta, jaz izgledam, kot da sem izpod tuša. Lasje, oblačila, ruzak, čevlji. Vse je mokro. Ampak se nič ne pritožujeva in se odločiva pot kar nadaljevati, seveda zelo previdno. Saj sva itak že mokra. Res narediva cel krog, obkljukava še en slap, potem pa čisto proti koncu najdeva zavetrje v mali leseni kučici. Odličen timing za malico.🤫🌤️
    Zadnji kilometer in pol izza oblakov sramežljivo sonček, najina oblačila se med hojo počasi sušijo. Ko sva že na parkingu in praktično vidiva najin skuter v daljavi, pa imava noro srečo, saj nad nama poleti Hornbill! Veličasten ptič Bornea, ki smo ga prej videli le za sekundo nekje globoko v jungli blizu Belage. Finnu rata ujet video, kako leti nad nama. Neverjetno. Nepozabno.

• Zadnji skupni večer v Miriju

20 de abril de 2023, Malasia ⋅ ☁️ 28 °C

Še zadnji večer v družbi kanadčana. Po izletu najprej opereva eno ornk žehto perila pri sosedih, saj nama obema že zelo primanjkuje čistih (dišečih) oblačil. Zvečer šetnja po Miriju, dobra večerja in vožnja s skuterjem med različnimi nočnimi marketi. Za sladico sladoled valda, potem pa jaz vozim! Najprej naredim en krog po parkirišču sama, potem pa se Finn usede zadaj in greva na ene 10minutno vožnjo. Res zabavni, tele skuterji! 😝🛵⛑️Leer más

• Adijo Finn🥺👋

21 de abril de 2023, Malasia ⋅ ☁️ 25 °C

Vstanje ob šestih zjutraj, tako da Finn umiru spakira in da imava še čas spiti eno instant kavo.
    Po 12ih dneh skupnega potovanja je bilo kar težko rečt adijo, posebaj ko veš, da se najverjetneje nikoli več ne vidiš 🥺. Super popotnik in dober prijatelj, hvala Finn za vse skupne avanture!Leer más

• Novim dogodivščinam naproti

21 de abril de 2023, Malasia ⋅ ☁️ 27 °C

No, pa sem spet sama! Ko Finna odpelje taksi, jaz vzamem skuter in se podam do glavne avtobusne postaje. Plan je bil iti še bolj proti vzhodu, v območje Sabah, ki je znano tako kot po nacionalnih parkih, tudi po gorah in prečudovitih plažah. Miri je najbližja točka, zato se mi zdi samoumevno, da bo avtobus ziher peljaj do Kota Kinabalu, malo večjega in precej turističnaga mesta, saj se tam nahaja najvišji vrh Malezije. A gospa na postaji me obvesti, da ni nič več avtobusov, samo privat avto ali pa letalo. Preverim še pri treh drugih, vsi pravijo isto, tudi na spletu nič ne najdem.
    Odločim se, da brez jutranje kave nebom naredila pomembnejših odločitev(tista instant zjutraj je bila bolj voda z okusom) in grem na en Kopi O ter Red bun Bao za lahek zajtrk. Vmes precekiram vse moje opcije; leti v Sabah so zelo dragi, minimum je 60€ v eno smer, pa še to brez prtljage. Tudi ko enkrat prideš na tisti konec, ni avtobusov, tako da so letala res edino prevozno sredstvo. Preverim vse možne kombinacije letališč (Sarawak->Sabah) in je žal vse precej podobno. Začnem raziskovati opcijo, da se vrnem na celinsko Malezijo in svoje popotovanje nadaljujem tam. In res, najdem let za 35€ v Johor Bahru, mesto čiiiisto na jugu Peninsular Malezije. Se mi zdi čisto fajn ideja, da si lahko vzamem čas in se umiru premikam proti severu. Karta je kupljena✅.
    Vrnem skuter, zamenjam hotel, s čimer sem imela čisto preveč težav in grem na zasluženo kosilo, kje prvič probam chilled tofu! Njam😋

• Goodbye Miri

22 de abril de 2023, Malasia ⋅ ☀️ 30 °C

Še zadnje šetkanje po temle mestu, za katerega imam že občutek, kot da ga na pamet poznam. Najdem odlične noodle za zajtrk in valda ledeno kavo, ker brez nje se dan pač ne začne.
    Hecno, da so edino sadje, ki je na voljo, jabolka in mandarine.Leer más