Satellite
Show on map
  • Day 6

    Buranken Aasaa part 2: fun facts

    September 15, 2023 in Japan ⋅ ☁️ 28 °C

    In deze vervolgpost maak ik een lijstje van dingen die me zijn opgevallen de afgelopen week. Sommige al wat interessanter dan andere ;)
    Om te beginnen ga ik even in op hoe Japan omgaat met afval. Dat is redelijk gelijkaardig aan het Belgische systeem, behalve dat PET-flessen en blikjes elk hun eigen zak krijgen, en alle andere dingen die wij in de PMD-zak steken bij het restafval terechtkomen. Restafval wordt hier trouwens burnable/combustible trash genoemd wordt: op zich een goede reminder dat afval niet gewoon 'verdwijnt' nadat het wordt opgehaald. Door PET-flessen en blikjes elk apart te houden is hun recyclage heel efficiënt, maar voor recyclage van alle plastics samen scoren ze echter lager dan België. Vuilbakken op straat vind je nauwelijks, behalve heel af en toe naast een drankautomaat. Toch vind je nauwelijks afval op straat, zelfs in de drukkere buurten. Ik denk dat de meeste mensen hun afval dus bijhouden tot ze weer thuis zijn, en dat stadswerkers regelmatig afval oprapen dat toch op de grond belandt. Op de universiteitscampus zijn er wel vuilbakken.
    Dan wil ik het even hebben over de mode. Je ziet hier vanalles passeren, behalve korte broeken, die worden zelden gedragen door Japanners, zelfs bij 35 graden. Driekwartsbroeken zie je wel af en toe. Ik ben echter niet bereid om mijn korte broeken op te geven, en al zeker niet voor een driekwartsbroek. Waar ik me wel graag aan aanpas is de geen-schoenen regel in de shared house, in plaats daarvan: simpele plastieken sandalen, die je hier overal kan vinden.
    Schooluniformen zijn de norm, en op weekdagen zie je ze vanaf 16u overal. Later op de avond zie je dat emo en goth hier nog steeds sterk leven. "Tokyo hotel" had hun naam goed gekozen.. Verder heb ik de indruk dat er wel wat parallellen te trekken zijn tussen Japanners en Fransen: de gegoede klasse lijkt heel trots op hun 'deftigheid', elegantie, goede manieren... In de winkelcentra zie je ook letterlijk veel Franse merken, met Europeaanse modellen op de reclameposters. In mijn 'shared house' liggen ook veel Franstalige boeken en folders, en mijn vlucht was met Air France, dus er lijkt toch een link te zijn tussen beide landen. Een laatste opvallende kleding-item: wat ik een 'body-cooler' zou noemen: het tegengestelde van een body-warmer. Ze hebben een ventilatortje en vermoedelijk een soort koelingselement, waardoor de vest zich vult met koele lucht. Werkmannen dragen ze zodat ze kunnen blijven werken bij de dagelijkse 35 graden. Misschien iets voor België in de toekomst, als de hittegolven blijven toenemen.
    Andere fun fact: Shinjuku (en misschien zelfs heel Tokyo of Japan: I'll let you know) is enorm toegankelijk voor slechtzienden en blinden. Bijna elk voetpad is voorzien van tegels met ribbels die blinden kunnen voelen met hun voeten en stok. De verkeerslichten geven met gebiep aan wanneer het groen is. Elke dag zie ik ook meerdere blinden personen, precies meer dan in België. Is er zo'n goede infrastructuur omdat er veel blinden zijn? Komen blinden uit andere delen van Tokyo/Japan naar hier omwille van de goede infrastructuur? Misschien kom ik erachter in de volgende weken..
    Ook nog: roken is bijna overal verboden, zelfs op straat in de openbare ruimte. Aan het treinstation moeten rokers zich verzamelen in glazen kooien, het lijkt wel een zoo met als doel public shaming van rokers. Efficiënt, maar wel een beetje erover als je het mij vraagt.
    Tot slot: de hitte blijft de grootste uitdaging. Ik ben volledig afhankelijk van mijn air conditioning. Gisterenavond had ik al een lichte paniek toen ik hem even niet aankreeg toen ik wou gaan slapen. Zelfs met airco is het nog niet ideaal: mijn bed is een hoogslaper, maar de koude lucht blijft onderaan in de kamer hangen, dus het is nog steeds warm 's nachts.. misschien leg ik mijn matras op de grond, of misschien koop ik een ventilator die de koele lucht naar boven blaast, in ieder geval: hopelijk koelt het de komende weken ook buiten wat af.
    Tot de volgende!
    Read more