Vatnfjorden biwak

Bardzo malownicze jezioro które okazało się fiordem gdzie rozbiliśmy się na noc, top widoki i pełno grzybów do zbierania o które idzie się potknąć, generalnie w 5 minut wytrawny grzybiarzЧитать далее
Okoliczne wzgórze nad miejscowością Henningsvær, legenda głosi że roztacza się z niego piękna panorama na miejscowość to akurat sprawdziliśmy jest niczego sobie oraz na okolice, tego nieЧитать далее
Drugi i szybki trek nad miejscowością Svolvær która jest tzw stolicą lofotów czyli największą miejscowością archipelagu. Spacer krótki ale za to bardzo malowniczy jak z katalogu ikea, naЧитать далее
Pogoda miała dzisiaj trochę inne plany niż my ;) a więc zamiast iść na trekking, postanowiliśmy przeczekać zachmurzony dzień i odłożyć trek na jutro.
Na pierwszy rzut padł spacer poЧитать далее
Muzeum ciekawe, dosyć rozległe - obejrzeliśmy film opowiadający o dziewczynie która wyjechała z ojcem na Islandię, po to żeby po latach wrócić do Borg. Generalnie Dawid trochę przysypiałЧитать далее
Szybki trekking nad miastem, zaś masa schodów zbudowanych przez nepalskich sherpów . Dzisiaj pogoda dopisała, widoczność mega + 20 stopni - miła odmiana po wczoraj
Przerywnik w drodze na południe czyli trek po parku narodowym Rago, miejsce raczej nie jakoś mocno popularne wśród turystów a dziwne bo bardzo widokowe z przyjemnym trekiem i niezłymi widokamiЧитать далее
Koło podbiegunowe północne, czyli umowna granica gdzie zaczyna się Arktyka. Jeśli ktoś liczy że są tam super atrakcje, ciekawostki naukowe i eksponaty związane z arktycznym klimatem to takЧитать далее
Wczoraj mieliśmy długi przejazd, pranko itp, więc nic ciekawego się nie działo.
Dzisiaj z rana spacer po Trondheim - miasteczko całkiem ładne. Lepiej by się zwiedzało gdyby wiatr nie urywałЧитать далее
A więc klasyczne nasze szczęście - mega się jaraliśmy na punkt widokowy Snøhetta. Można z niego obserwować piżmowoły i renifery. W dodatku jest ładny, drewniany, przeszklony itp (ktoЧитать далее