• Po Kozji cesti na 1320

4 мая, Испания ⋅ ☀️ 13 °C

Ponavljava, kar sva včeraj zaradi dežja izpustila. Tja, v smer kamor sva namenjena, gredo v takem vremenu samo optimisti. Dežja sicer ne kaže, oblakov je pa veliko, različnih sort. Greva že zato, da vidiva, kakšna je Goat Road, ki jo je menda treba videt in zvozit, če si že v teh koncih, greva za lepe razglede, za mišice, za kondicijo, malo pa tudi iz trme. Pa se je splačalo. Ogledi krasni, meglice iz oblakov so se sprehajale nad nama, vmes se je pokazalo tudi sonce. Vsega malo, tudi prometa zelo malo, kakšen kolesar, nekaj motoristov, avtov skoraj nič. Kozja cesta je lepa, vztrajno vijuga v klanec z redkimi spusti, ko veš, da bodo potem spet klanci. Malo pred vrhom je most, ki ima 'vrata v smrt', vmes namreč ni dela ograje, da lahko vidiš v globel. Tik pred vrhom pa je tunel, ki je predmet vseh fotografij s tega konca. Seveda je tudi na najinih. Prišla sva na 1320, gostilna je bila zaprta in sva odšibala navzdol. To je letelo! Skupaj sva prevozila 39 kilometrov in naredila 1.091 višincev. In gonilke sva premikala skoraj točno tri ure.
    Potem pa sva še za rep ujela kosilo v našem mestecu Almuñécar in ležanje na plaži. Pihalo je kot zmešano, da se v vodo sploh ni dalo in že med ležanjem na plaži, je veter prinašal mivko in pršce vodnih kapljic z morja.
    In se je zložil en krasen dan med morjem in hribi, med vetrom, oblaki in soncem.

• Zakaj me ogledi mest stresirajo?

5 мая, Испания ⋅ ☀️ 21 °C

Ful mi je bed ker tudi Málaga ni najboljš ratala. Sploh na Majin rojstni dan.
    Me v teh večjih mestih spravi iz špure več stvari. Se odločit kako vse skupaj organizirat: it v kamp (3,5 km do centra piše da je) in od tam na ogled ali obratno. Jaz bi tako. K sreči je Maja predlagala obratno. Kemp je ful gor in ful stran (3,5 km je zračne linije), definitivno bi preklela vse, če bi bilo po moje.
    Potem je treba najti parking, kamor zguziš kamperja plus ne sme bit nekje v božji materi. To je dokaj hitro ratal. Potem 'sprogramirat' traso, da bova videla, kar je treba videt, vmes spravit v tajming ta pravo hrano... Vse to sem sicer vnaprej pripravil, zapisal in shranil v mapsih... in seveda, ko iščeš po telefonu, tega ne najdeš več... plus nimam na kolesu nastavka za telefon. V roki držat in gledat na telefon, bremzat in šaltat pa ne gre. Še enkrat risanje v garminu. Vsaj prvi del do gradu gor na hribu nad Málago (kar je fino, ker ti da šanso za orientacijo). Nama je na pol ratal. Do stopnic, namesto okoli, kot je kazal garmin. Potem peš gor. Penziča iz EU sva plačala 6 € za sprehod po gradu, penziča iz GB pa 20 €. Grad precej ok!
    Dol do merkadota (stres, ker je ura že čez eno, ob dveh pa ga zaprejo), ki ga je treba videt. Ful imajo stvari. Do tja je bilo fulkrat levo-desno (s telefonom v roki) med milijardo folka po ogromni peš coni (skoraj vsa stara Málaga je peš cona). Sva uspela in nakupila.
    Potem nov slalom do LaTabernille, ki sem jo izbral za kosilo. Malce me je dajalo, ker so bili vsi lokali krcati, če bova sploh dobila plac. In potem sva prišla do nje in je bila totalno prazna 🤔. V tak lokal ne greš, a ne, kljub zelo dobrim ocenam. In potem moraš pač enega na brzino izbrat (in ja, ni bilo glih).
    Po kosilu novi slalomi med narodom in zajebana orientacija, kjer sem stokrat falil googlovo smer. In potem nimaš fokusa na sicer krasne ulice in uličice, ker ves čas sam paziš, kje si in kam je treba peljat.
    Majina AI frendica ji je predlagala top šit sladoledarnico. Sva jo našla, pa so naju postrojili z listkom s številko kot v banki. Pol so poklicali številko, pa sva bila prepočasna... OMG! Me je minila želja po njihovem sladoledu. Maja je polizala mangota in lešnika. Jaz pa tečnobo 🙈.
    Pa spet okrog in lutanje (ok, je kar šlo) do avta. Maja je šla prečekirat plažo, pa se je odločila, da greva kar do kempa... To je bila štala! Okrog in okrog, da sva prišla okrog na isto mesto in še enkrat okrog in okrog, da bi še enkrat prišla na isto mesto. Da ne bi, sem zavil drugam 🥴. Pa spet drugje levo-desno, gor in gor in spet levo-desno in gor in gor. In v ulico s koncem, pa nazaj. Pa gledat moj google, pa Majinega, pa primerjat, pa gledat ven, pa spet obračat, pa še enkrat obrnit nazaj, ker je bila vmes neka ozka ulica v nek strm hrib, ki sva jo falila, pa skoz una vrata, ki asociirajo na 'privat property', sam google je kazal, da je prav. Pa makadam strmo dol kar nekam (še dobro, da sem med grmovjem zaznal avtodome). Skratka 3,5 km, midva pa skoraj eno uro.
    No, pač... take stvari me kar pošteno stresirajo.
    Sori draga, da ni šlo kot bi moralo iti.

• Dunas de Artola-Marbella-La Bella Vista

6 мая, Испания ⋅ ☁️ 20 °C

Danes se je zložil lep dan. Za začetek sva sla na sipine Dunas de Artola, zelo lepo urejeno z mostički in klopca mi, pripravljeno za množico obiskovalcev, ki jih danes pač ni bilo. Sprehod ob plaži in ležanje na topli mivki. Je pasalo, ker je bilo vetrovno. Po takšnem uizi uvodu v dan, sva šla do Marbelle. Marbella je kombinacija starega andaluzijskega šarma, luksuza in dolgih plaž. Ker je parking kar izziv, sva parkirala na enem redkih zunanjih parkirišč (sicer imajo ogromno garažnih hiš prav v centru mesta) in se odpeljala s kolesi. Za videt je staro mestno jedro – srce mesta. Najlepši del Marbelle je zagotovo Casco Antiguo, ozke tlakovane ulice. Ki so me totalno očarale, bele hiše, cvetje na balkonih in lončkih na fasadi, množica luštnih restavracij. Ogledala sva si Cerkev na Plaza de los Naranjos, ki je izjemno razkošna s pozlatami in srebrom. Zapeljala sva se do tržnice, ki so jo že zapirali in še za las ujela nakup listov in lignjev. Še nisva videla, kako se to mojstrsko očisti. Tip prime lista, naredi tri vbode tam nekje pri glavi, zatakne v luknjo nož in potegne kožo dol. En zamah. Potem naredi isto še na drugi strani. Vrhunsko.
    Šla sva mimo obzidja gradu in poiskala muzej nadrealistov, Museo del Grabado, ki pa je bil žal zaprt. Počakati bi morala 3 ure, pa nisva. Mogoče je res čas priganjal, mogoče lakota, mogoče ribe v nahrbtniku, tako da se nisva ustavila na kofetu ali si privoščila helado. Vračala sva se ob obali, mimo marine in bahavih jaht, vozila po čudovitih tlakovcih, ki bodo ostali v spominu, tako kot tudi šarm in urejenost Marbelle.
    Odločila sva se, da se za dva dni umiriva in še malo uživava na Costa del Sol. Sva v lušnem kempu tik ob morju. Že ime je privlačno, La Bella Vista. Spekla sva ribe in šla ležat na plažo. Kemp bo pa do večera Completamente lleno.

• Čas za žehto

7 мая, Испания ⋅ ☀️ 22 °C

Na polovici sva in velik kemp sva izbrala za čistilno akcijo. Ipak se nabere dovolj za pralnico.
    Tale Bella Vista ima 4 pralne in 2 sušilca in danes se je pol kempa odločilo za pranje 🫣. Dva krat dva stroja = celo dopoldne. Med zadnjega sušilca sva uguzila še trgovino (zmanjkalo je gina).
    Sicer je kamp 90% poln. Vsaj pol je Britancev. Penzičev. Stacionarnih tule, kot da so za skoz. Parcele so, za nas premikajoče, majhne, tko da bi lahko ves dan poslušala španske soapice, ki jih ob neprestanem hranjenju konzumirata španska soseda. A bi lahk raje to počela kar doma? Neverjetno, kak lajf živijo eni!
    Maja je dans skuhala piščančja bedra (jebenti, španske kure imajo duplo bolj mesnate tace kot naše!) z narabutanimi nešplami. Neka specialiteta iz teh koncev. Dobro!
    Malce plaže je bilo tudi, a brez kopanja. Pihalo je in sonce se je precej skrivalo za oblaki.
    Tko nekak. Zdaj pa alkohol na mizo in en kvirkl...

• Gibraltar

8 мая, Гибралтар ⋅ ⛅ 17 °C

Jaz sem ga splaniral z bajkom. Majina AI frendica je rekla ne, ne, ne. Pejta peš. Ok, greva peš. Je fajn kombinacija z gondolo gor in potem peš dol. Prideva čez mejo in naju napadejo 'sales meni' z najboljšimi ponudbami. Se upiram in ponujam svojo peš opcijo: lahk, sam traja več kot pet ur, saj gondola že tri leta ne dela, plus ne bosta našla tega, kar ponujamo mi, plus vstopnine morata plačat 40€ tkoaltko... Torej sva skartala 114 € za oba in se vsedla v kombi, na prve zice in smo pičili gor.
    Verjetno res najboljš opcija. Vse vidiš, ne gužvaš se, majmune obvlada stric in ti sedijo na rokah (ok, Maji je mal šla tudi po glavi), in na koncu ti pusti svobodo, da si lahk ogledaš tunele iz bitk v 18. stoletju in tunele iz II. svetovne vojne samostojno in greš sam peš čez letališče nazaj. Sva vzela to opcijo in bilo je vredno. V skali Gibraltarja je namreč 45 km tunelov!
    Sploh je zgodba tega mesta izjemno zanimiva... Od neuspešnih osvajanj, do tragičnih izselitev več kot 10.000 prebivalcev ob začetku II. svetovne vojne na Madeiro (bogati, ki so ta eksodus sofinancirali), na Irsko, v Španijo in na Jamajko. Zadnji so se lahko vrnili domov šele leta 1951! Potem je bila štala, ko je je fašist Franco zaprl mejo za 18 let, ker je hotel z izolacijo uničit Gibraltar. V glavnem so funkcionirali tako, da so se v Španijo ali na Portugalsko vozili z ladjami do Maroka in potem nazaj.
    Skratka. Fin izlet, ki je vključeval tudi peš hojo čez letališče. Aja. Edina letalska povezava je z Londonom. Lahko greš pa z ladjo 1 uro do Maroka. Pa zanimiva main street z zlatarnami, parfumerijami, alkoholom in mnogo kiča. Pa jama z mnogimi kapniki je tudi navdušila. Mišljena je ba kot skrita bolnišnica, ki pa k sreči nikoli ni odigrala te vloge. Zdaj jo uporabljajo kot koncertno dvorano. Fino, res fino je bilo. Prehodila 9 km.

• Tarifa

8 мая, Испания ⋅ ☁️ 20 °C

Po Gibraltarju je ostal še lep del dneva in mene je vlekla Tarifa, čeprav sploh ni bila v planu. In sva šla in bil je zadetek v polno. Tarifa je mestece na južni obali Španije na obali luči (Costa de la Luz). Je najjužnejša točka evropske celine, ki se čez Gibraltarsko ožino spogleduje z Marokom. Tukaj afriško obalo zelo dobro vidiva. Plaže so čudovite, pesek posebne peščene barve, kakršnega se ne spomnim, da bi ga kdaj videla. Pihalo je res na ful, saj je tukaj raj za srfarje in kajtarje, ki jih je veliko prav na enem rtu. Šla sva v restavracijo na obali, čudovit ambient, pogled na morje, prijazni, vrhunska hrana, ni za prehvalit. In potem z vetrom v laseh in mivko v čevljih sprehod po plaži in sedenje na topli mivki. Potem pa s kolesi do rta, kjer pot do polotočka ločuje Mediteransko morje in Atlantik. In tam ogromno kajtarjev. Za zaključek še pivo in aperol v osrčju mesteca. Čudovit dan, poln vtisov in lepih doživetij.Читать далее

• Cádiz

9–10 мая, Испания ⋅ 🌧 18 °C

Ideja je bila, da narediva en kolesarski potep po Parque Natural Bahía de Cádiz, ki je eno pomembnejših mokrišč za mnoge ptice, ribe, rake... pa nama je prvič zagodlo vreme. Dež, zabasano nebo in močan veter. Sva jo potegnila direkcion v Cádiz na parking čisto na koncu mesta. Še dva placa sta bila frej, od tega se v enega ne bi naguzil, drugi je bil pa prvi v vrsti, tik ob cesti. Sva prestavila na boljše mesto, ko so eni šli ven. Zdajle (torej zvečer) je na vhodu napis 'caravanes complet'. Zanimivo.
    Sicer sva prehodila stari del mesta podolgem in počez (čez 10 km). Še večje fikuse imajo, ful kipov enih stricev in tet, kjut uličice, fini mercato z ogromno izbiro rib in res bogato zgodovino, ki je dolga precej več kot 2000 let. Totalen razcvet je doživel, ko je zaživela plovba z ladjami proti Ameriki, saj leži na vhodu v Sredozemlje. Otoček pred Cádizom so povezali z mestom, na otoku pa imeli karanteno za prišleke iz drugih svetov (ha, že takrat so znali rešit 'hantavirus' probleme). Mestne hiše so bile razkošne, glavne so imele 'stolpe', s katerih so spremljali dogajanje na morju. Najvišji je urejen v razgledno točko, ki je 'must see'. Res je! Genialen razgled je in fini filing dobiš o tem, kako so se imeli in kako se imajo.
    Spet sva dobro papcala in po hrani nadaljevala ogled mesta. Rimski teater za 10.000 folka, ki ga lahko vidiš samo skozi steklo in na finem animiranem filmčku o tem kako so gledali predstave, ženske čisto na vrhu, kao, da ne bodo videle nekaterih bolj kinki kadrov; potem moška raja, nižje trgovci in uradniki, spodaj pa ta bogati in ta cerkveni) in kaj so gledali (pantomimo, tragedije).
    Sprehod zaključila na otoku v sončnem vremenu in v še vedno norem pihanju. Zvečer sem hotel peljat ženo na kapirinjo in sladoled, pa google laže, da je lokal odprt, pa ni. Mamicu im! No, še dobro, ker spet malce dežuje).

• Sevilja in flamenko

10 мая, Испания ⋅ ☁️ 19 °C

Odhod iz Cádiza v dežju in prihod v Seviljo v dežju. Čekirava napoved in ugotoviva, da lahko računava na vremensko pestrost, sonce in dež vse do treh popoldne. Odločila sva se, da greva kar peš do centra, kar je 3,7 km od camper stopa. Sevilja ima sicer še tramvaj, metro, avtobus in prevoz s kočijo. Šla sva skozi mestna vrata, velik portal, nato po dolgi nakupovalni aveniji do centra mesta, z mogočnimi in lepo urejenimi stavbami, mnogimi ozkimi ulicami, mimo čudovite katedrale, ki je največja gotska katedrala na svetu, stolnice Svete Marije, Giralda stolpa in še mnogo drugih čudovitih stavb, vodnjakov in skulptur, vse do Santa Cruza, ulice z mnogimi kjut lokalčki, kjer sva se v enem od njih tudi midva odlično najedla in naključno prevedrila. Po kosilu sprehod do Setas de Sevilla, čudovite lesene skulpture z razgledno točko. Impozantno. Medtem se je segrelo in sva šla k Mito-tu na sladoled z oceno 4,9 in do slaščičarne s 'sin gluten' slaščicami in seveda nabavila top izdelek cimetove rolice in odlično zgledajočo čokoladno torto. Nato pa zopet čez staro mestno jedro do La Casa del Flamenco, ker iz Sevilje pa res ne moreš brez ogleda flamenko predstave. Zelo lep ambient v stari seviljski hiši/patiu. Prostor za max 50 ljudi se je napolnil, oder je čisto blizu občinstva in midva sva bila v prvi vrsti. Čudovita, temperamentna in z energijo nabita predstava. Krasen zaključek dneva in vso pot nazaj do najinega potujočega doma naju je spremljalo sonce. Fajn sva se nahodila, ampak Sevilja in flamenko sta več kot izpolnila najina pričakovanja.Читать далее

• Cabra-Luque-Laguna-Zuheros

11 мая, Испания ⋅ ⛅ 18 °C

Jutranji premik iz Seville do Cabre. Plan je bil, da odkolesariva do mokrišč in vidiva kakšnega rozastega ptiča, 30 km v eno smer. Glede na temne oblake sem nežno predlagala krajši izlet, pa sem bila prav tako nežno ignorirana. Bo kot bo, sem si rekla in si spakirala za vse vremenske neprilike. Oblake nad nama in za nama sva prehitevala in končno so se nama naveličali slediti in so šli v drugo smer. Vozila sva se po odlično urejenih kolesarskih poteh, med neskončnimi oljčnimi nasadi, špalir so nama delale barvite rože. Pot je vodila preko nekaj atraktivnih mostov in skozi v skalo vklesan tunel, seveda neosveltjen, luči pa tudi nisva imela. Je bilo malo avanturistično.
    Prvi postanek je bil v mali vasici Luque, ki ima grad in gostilno, ki je delovala precej neprepričljivo. Ampak je presenetila. Res da se je bilo težko zmenit, saj mladenič ni znal nič angleško, je bil pa simpatičen (ne vem kaj delajo v šoli). Hrana pa super, želodčki pocrkljani. Nadaljevala sva do mokrišča Laguna del Sobra, kjer sva res videla roza ptiče, samo bolj od daleč. Nazaj grede sem ob poti zagledala murvo, ogromno belo murvo. Itak da sem si privoščila te dobrote. Naslednji postanek je bila vasica Zuheros, ena od belih vasic, ki leži visoko v hribu in se moraš pošteno potrudit in poganjat v hrib po noro strmih ulicah, da prideš na ploščad s čudovitim razgledom in graščino. Fasade so dekorirane s cvetličnim lončki, vse je ljubko in urejeno. Pot nazaj je zopet vodila po krasni pokrajini med cvetočimi oljkami. Zanimivo, da ob toliko oljčnih nasadih, nikjer nihče ne prodaja olja. Hvaležna Mitju, za izris krasne poti, vremenu, da je pričaralo tudi sonce in sploh dnevu, da se je zgodil. Skupaj se je nabralo 66,5 km in 600 višincev.

Par tehničnih dodatkov: tale pot sodi v širok sistem Vias verdes. Španci so zrihtali ogromno kilometrov kolesarskih poti po trasah nekdanjih železniških prog. Tipa Parenzana, le da so izkoristili EU sredstva in vse skupaj lepo uredili. Tale najin del je sklop 114 kilometrske proge. Smotano je edino, da moraš tja in nazaj po isti poti. Midva sva sicer ene 9 km ubrala drugo pot do lagune, ki je tudi bila fina.

Zuheros sodi v sistem najlepših španskih vasi in v sklop andaluzijskih belih vasi. Eno belo sva odkljukala, v naslednjih dneh jih bova še ene par...

• Pueblos Blancos dos: Olvera

12 мая, Испания ⋅ ⛅ 16 °C

Olvera ni bila v planskem dokumentu. Sva se peljala že mimo, a sva obrnila in šla gor, saj je bila videt krasna. Sva dobila parking skoraj najbolj možno vrhu, tako da je bil na vrh, kjer je veličastna cerkev in izjemno razgledna in dobro ohranjena grajska ostalina iz mavrskih časov. Tudi kip v gradu (look like črna Marija z otrokom iz Tople) govori o tistih časih.

Na stolp se moraš dobesedno zguzit po izjemno ozkem stopnišču in na vrhu se odprejo čudoviti razgledi daleč na okrog in predvsem dol na cerkev, pokopališče in celo velo mesto.

Ulice so klasično ozke in hiše urejene in s cvetočimi teglci. Nad parkingom je bil drevored mandarin. Spet sva malo porobutala. Hecno, a očitno imajo sadja vrh glave...

Pokrajina do Olvere je bila noro oljčna. Milijarda dreves kamor seže oko. Vsi hribi, griči in ravnine - samo oljke. Noro. Kaj takega nisva še nikoli videla. Za čeking sva kupila pol litrčka bio olja. Da primerjava z našim 🤔😜.

• Pueblos Blancos tres: Zahara

12 мая, Испания ⋅ ⛅ 17 °C

Zahara je še ena bela lepotica porinjena gor v hrib, pod katerim je krasno umetno jezero. Najprej sva šla na dve rižotki (ne paelji) in zame obvezno cervezo.

Sem počekiral nadaljevanje poti, ki sem se ga veselil (dangerous roads, scenic views, hairpins...), saj te je peljala čez hribe, kjer se dvigneš skoraj za 1.000 metrov. No, google mi je pokazal, da je zaprta 🫣. Sem šel vprašat fanta za šankom, ki odlično govori angleško, kaj je to zdaj za en hudič. Dobil sem noro zgodbo: pred dvema letoma (se spomnimo iz poročil) je deževalo nekaj dni in zapadlo 2.000 litrov namesto povprečnih 100!!! V jezero se je nateklo 8 milijonov litrov vode! In ceste v hribih je pač demoliralo. Sem ga vprašal, če lahk z bajkom in sem dobil drugo zgodbo: zaradi toliko vode je narava znorela. Vse je raslo kot ubrisano in živali so se namnožile na polno. Če so prej lahko ulovili max 16 jelenov, jih zdaj morajo 200. Podobno je z medvedi in drugimi vrstami. Zato nikakor ni pametno in varno it tja gor z bajki, čeprav bi teoretično šlo.

No, miško je vprašal od kod prihajava, kar je tukaj zelo pogosto. In ko sem povedal, je 'padel na rit' rekoč "What's going on in Slovenia today!“ in pokazal k mizi ob šanku, kjer sta bila še dva naša Idrijca. Ha, smo se potem srečali v mestecu in poklepetali...

Sva šla na vrh (190 metrov v hrib; nov grad) slikat 😎.

• Pueblos Blancos quatros: Grazalema

12 мая, Испания ⋅ ⛅ 15 °C

Je četrta od najinih belih vasi. Tu bova danes prespala v kempu na vrhu vasi, s 7 AD prostori. Midva sva z veliko sreče na sedmem. Mestece je visoko v hribih, stisnjeno v breg. Tu okoli je veliko pohodniških poti. Šla sva na večerni ogled mesta, ki pa, vsaj mene, ni prevzelo tako kot dosedaj ogledana. Kroži pa zanimiva zgodba o prebivalcih mesta, ki je razdeljeno na spodnji in zgornji del. Prebivalci so si med sabo dali šaljive vzdevke. V spodnjem delu mesta so živeli bogataši, gospoda (fizično šibkejši), ki so jim rekli Jopiches (small bull penis), v zgornjem delu mesta pa so živeli delavci in kmetje (pravi dedci, mišičnjaki) Jopones (big bull penis), To rivalstvo je bilo del identitete mesta. Merjenje moči vedno in povsod.
    Sva naredila danes kar nekaj višincev z vzponi na graščine in premiki po strmih ulicah in stopnicah.
    Dan zaključujeva z lepimi občutki, s kozarcem vina in qwirklom. Medtem se pa še golaž in marmelada kuhata.

• Pueblos Blacos cinco, Ronda

13 мая, Испания ⋅ ☀️ 18 °C

Ronda je res lepotica, je mestece z dušo. Stoji na vrhu kanjona El Tajo, ki ga je izdolbla reka Guadalevin. Okolica mesta je obdana z obširnimi žitnimi polji in oljčnimi nasadi. Kanjon El Tajo mesto deli na dvoje. Ronda se sicer ne ponaša z zgodbo o prebivalcih enega in drugega dela, tako kot Garzalema ali pa to ostaja lokalna skrivnost. So pa zato že Rimljani postavili prvi most, ki je povezoval oba dela. Nasploh ima Ronda 3 znamenite mostove. Novi in najznamenitejsi je zgrajen leta 1793, ostala dva sta bila zgrajena prej in sta pod njim in del njega. Najprej sva šla skozi mestece, si ogledala mostove, lepo dekorirane hiše in utrip mesta. Lepo, urejeno, očarljivo. Potem sva si šla ogledat Palačo mavrskih kraljev, ki je ime dobila zaradi svojih vrtov, zasajenih v mavrskem slogu. Te vrtove so obiskali tudi Michelle Obama, Hemingway, Orson Welles in Madonna, ki je tam posnela videospot za pesem Take a bow. Po strmih in mnogih stopnicah znotraj palače, sva se spustila do dna kanjona, kjer je vodno zajetje. Tako so med obleganji oskrbovali mesto z vodo. Smart. Mitja je naštel 228 stopnic. Žal nama je bilo, da je bila zaprta pot po lesenih mostičkih, ki vodijo do slapu pod mostom. Je bil pa čudovit razgled od spodaj navzgor in med drugim tudi na teraso restavracije, kjer sva potem jedla in gledala v obratno smer, navzdol v kanjon. Hrana je bila odlična, ambient vrhunski, sončka glih prav. Potem še sprehod do poti, ki vodi pod most, vse do slapu. Veliko razglednih točk ponuja lepe razglede. Zopet stopnice, mnogo njih. Mestni utrip sva opazovala na glavnem trgu, sedeč na kamniti klopci. Skratka, Ronda je očarljiva kraljica med belimi vasmi., ki ima vse, kar imajo velika mest ali še kaj več.Читать далее

• Pueblos Blancos seis: Setenil

13 мая, Испания ⋅ ☀️ 21 °C

Setenil je špecialac! Hiše so zmečkane not pod skale in misel, ki me je prešinila je tista "A je kaj trden most? Kakor skala kost!" Skala je očitno trdna, saj ni nikjer videti, da bi kakšna fasada ali pa streha (ok, teh skoraj ni) počena, razpokana ali kakorkoli poškodovana. Noro in tega nikakor ne smeš spustiti, če si v teh krajih.

Pa še kemp je strašno nobl!

• Pueblos Blancos siete, Ardales

14 мая, Испания ⋅ ☁️ 18 °C

Na poti do Caminito del Rei je mestece Ardales, še ena od belih, 'must to see', vasic. Vsaj chat gtp pravi tako, glede na najin tip potovanja. Mestece ni turistično razvpito, prav zato pa izraža avtentičen značaj andaluzijskih vasic. Mirno, ljubko, s strmimi ulicami vse do vrha, kjer je kapelica, in tam te za vso prehojeno strmino nagradijo čudoviti razgledi. Sva hotela do neke vzpetine z ruševinami pa naju je ustavil tip, ki je mešal malto, in hitel nekaj po špansko razlagati (s tem, da je zelo iskal besede). Potem je doumel, da nič ne razumeva, vprašal, če govoriva angleško in potem v perfektni angleščini prijazno povedal, da ima to njegov prijatelj in da ne moreva tja, naj pa greva do kapelice iskat razglede. Kaj so vse Angleži pokupili! Od kapelice je bil lep razgled tudi do angleževe skalnate vzpetine s hišico ob razvalini. Sprehodila sva se tudi do tržnice in si v lokalni trgovini napasla oči z vrtninami in sadjem in seveda nakupila toliko, da je Mitja težko nosil. Za pokušino sva kupila tudi kurkumo v originalu (ne zmleto).

Tale ne planiran postanek v Ardales nama je bil prav všeč. V kempu so pa malo pojamrali, ker so precej zasedeni, ampak se je našlo mesto za 2 dni. Super kemp, urejen kot park, ob jezeru, z natur terasami za ADje, z mnogimi mizami in klopcami med borovci, zelo naravno. In danes domača hrana, golaž, polenta in paradižnikova solata.

• Bike trail okoli Caminita

15 мая, Испания ⋅ 🌬 22 °C

Danes s kolesi malo naokrog, po dolinah in vzpetinah okoli Caminita. Naj bi bilo v povprečju 5,6% vzpona, se pa najde nekaj klancev, ki so nad 18. V povprečju je vse fajn. Ceste so super, brez prometa, celo tako brez, da se grmički že stegujejo na cesto. Kulise so se precej spreminjale, od jezu, reke, jezerc tako čudovitih barv, da fotoaparat ne ujame takega tona, oljčnikov, rumenih grmovnic (najverjetneje so to sestrične brnistre), do zanimivih kamnitih skulptur, ki jih je ustvarila narava v arheološkem parku. Stalnica vsem vizuram so bili klanci gor in dol in spet gor in dol. Na posameznih odsekih se je videlo na pot in mostičke Caminito del Rei. Zgleda precej atraktivno.
    Lep izlet, dolg 38 km in 828 višincev.

• Mirador Tajo Encantada

16 мая, Испания ⋅ ☀️ 18 °C

Čakajoč na nedeljo ob 12:40, ko naju pripustijo v Caminito del Rey, sva najprej morala menjat plac v kempu iz C2 na še boljšo 223. Ker C2 je rezerviran čez vikend (tam so zdaj, ko je že nova runda čas, parkirani trije osebni avtomobili, česar ne razumem povsem dobro...). Ampak 223 je bolj kul, ker se vidi spodaj jezero 🤩.

Potem sva šla s kolesi na naslovni mirador. V tem koncu ni glih nekih tras in sva vzela tisto, kar se najde na climbfinderju. Enega kratkega strmega. 9 kilometrov do vrha, od tega 4 km dol in 5 km gor. Gor se začne s 18% (mamicu mu strmu!) in je potem polovico klanca nad 10%. Malce pod vrhom so ruševine mavrske vasice, a je bilo zaprto. Tako da sva šla do konca. Mirador nama je pokazal del pokrajine, ki sva jo prekolesarila včeraj, ni nama pa pokazal orlov, ki radi preletavajo ta vrh (je povedal možakar iz Nizozemske, ki se je pripeljal gor z džipom jih gledat in čakat, da bodo, če bodo prileteli mimo).

Pod vrhom je veliko zajetje vode, zraven pa skrito (Maja odkrila bolj kot ne iz firbca)... kdo bi vedel kaj. Škoda, da nimajo nobenega zapisa. Zdi se, da je bilo nekoč nekaj tam, saj so vidne vklesane stopnice, luknja, ki bi lahko bila vodnjak, in skale, ki gledajo 'čez' in delujejo kot zavetišče. Zanimivo in fotogenično 😜. Mogoče je to povezano z Bobastrom in ostalinami, ki jih nisva mogla obiskati. Zadeve so se tod okrog dogajale tam v 9 in 10 stoletju in "Omar Ibn Hafsun se je s pomočjo obsežne mreže zaveznikov utrdil v Bobastru in zgradil trdnjavo, številne obrambne zidove in cerkve. Prebivalci tega uporniškega mesta so se razširili po pečinah, gradili in izkopavali hiše in jame." Recimo, da je to, kar sva videla povezano s tem pečinskim delom.

Dol je letelo! Ravno pred nama sta se odpeljala modela na rolkah. Niti slučajno jima nisva mogla slediti! Noro...

Na koncu sva sledila še tabli za geografsko značilnost in v fotoaparat ujela 'čudne skale'.

Sva skupaj odpeljala 550 višincev in 19 kilometrov.

Kopanje v jezeru (manj piha, nekaj je sonca) in uizi popoldan.

• Caminito del Rey

17 мая, Испания ⋅ ⛅ 20 °C

Evo, pa ga imava! In to s totalno vremensko srečo. Zdaj dežuje, ko sva vstopila v avtobus, ki pelje iz konca na začetek se je pooblačilo, prej je bil pa čudovit sončen dan.

Notr bi naj šla ob 12:40. Kot prava piflarja nisva prišla na 'štart' pol ure prej, ampak skoraj uro prej. In kot 'piflarja' sva bila ziher, da morava počakat svojo skupino desetih srečnežev, ki ima kao malce poseben status. My Ass! Not greš kadar prideš. Lahk sam zbiraš z vodenjem ali sam. Zdelo se nama je, da je boljše, da greva sama...

Zanimivo je, da je na 'štartu' kar štalasta gužva, potem se pa vse nekak porazgubi in sva šetala okrog precej sama, celo tako sama, da sva precej na blizu srečala mamo lisico in jo mirno fotkala (španske majo bolj klinčev rep v primerjavi z našimi).

Kanjon je veličasten koj po vhodu, vmes je tak sprehajalen in na koncu spet veličasten. Vsekakor vredno ogleda in 10 kilometerskega 'matranja'.

Ob novi poti je fino videt tudi precej uničeno staro pot, ne za prezreti pa je tudi v sosednji breg vklesana in vkopana železniška proga, ki je bila pravo remek delo tam iz leta 1865. Noro, kaj so bili sposobni zgraditi že takrat! 17 tunelov, 8 viaduktov in 18 mostov v delu, ki sodi v tkim El Chorro kanjon, katerega del prepešačiš po temle caminitu. Proga je bila pomembna povezava med Malago in Seviljo vse do leta 2007, ko so zgradili novo, hitro progo.
    Po 12ih km še eno plavanje pred dežjem. Popoln dan, vse sva pokljukala.

• El Torcal in Antequera

18 мая, Испания ⋅ ⛅ 13 °C

Jutranji premik do El Torcal de Antequera, visoko ležečega naravnega parka, kjer se zdi, kot da bi se narava igrala in zlagala ploščate gmote eno na drugo. Tako kot mi delamo stolpiče s polaganjem kamnov enega na drugega. Zbrala sva rumen hike od treh možnih, srednjega. To pomeni tudi srednje težkega, so pa imeli nekateri kar težave s kondicijo in strahom, so močno sopihali in se oprijemali vsake možne skale. Sicer pa zanimiv sprehod med skalnatimi skulpturami in med ozkimi prehodi med skalami. Narava res dela čudeže.

Popoldan pa Antequera. Po dobrem kosilu sva se sprehodila po glavni ulici, in si na vzpetini nad mestom ogledala mavrsko trdnjavo nad Alcazaba de Antequera. Ima dva stolpa z mnogo stopnicami. Sva šla na oba, ker so naju razvajali krasni razgledi.

Po Antequeri pa večerna vožnja do kempa pri Granadi, ki jo osvajava jutri.

• Granada

20 мая, Испания ⋅ ☀️ 13 °C

Pa je prišla na vrsto še kot zadnja v planu velikih mest. Lepa. Mami je rekla, naj mi Mitja pred odhodom zapoje znano pesem Granada, da pričara vzdušje. In ker mi je ni, sem mu dala youtube v dveh verzijah. Rezultat: nobenega navdušenja.
    Na ogled sva šla s kolesi 7 km iz kempa. Malo divja pot skozi center, veliko prometa. Ogledala sva si mesto, vse pomembne točke, meni se je pogled ustavil na kipu plesalca Mario Maya, enega najpomembnejših flamenco plesalcev in koreografov v Španiji. Zanimiv je Albaicín, stara mavrska četrt z ozkimi belimi ulicami. V mestu kup restavracij, barčkov in trgovinic. Na vzpetini nad mestom sva si hotela ogledat mavrsko trdnjavo Alhambra pa je pač tako, da so bile prve karte na voljo čez 2 tedna. Sva si jo pa lahko ogledala od zunaj in kasneje še s strani Sacromonte, kamor sva šla po daljšnjici in je bil Mitja jako nezadovoljen, ker je imel 'mestne' kratke hlače, kilometri so se pa nabirali in klanci tudi. In na koncu sva prišla zopet na mesto, kjer sva bila že dvakrat :) . Jaz bi šla na sladoled pa se heladaria ni postavila pred naju. Pa meni bi obisk njihovega slavnega hamama zelo godil, Mitja se je pa kar naježil, ker bi ga umivali moški. No ja, bo ostalo za drugič. Granada ni za zamudit, nabralo se je 32 km in več kot 500 višincev.

(Dodajam še moj komentar: še eno veliko mesto, ki me je spravilo v stres. Najprej pokažejo kolesarske steze kot so v Ljubljani, potem jih po par sto metrih ni več in si v kaosu. Milijon ljudi povsod in z bajkom se moraš muvat okrog japonk, ki klasično fotkajo povsod in vse. Kocke po tleh so bed za vozit se okrog. Vrtiš se po enih in istih ulicah in se nikakor ne znajdeš kje si, kam bi moral it in kam bi bilo dobro it. Ok. Vsaj 500 višincev je bilo narejenih...)

• Pico de Veleta

20 мая, Испания ⋅ ☀️ 12 °C

Pico je v osnovi eden najbolj zahtevnih klancev v Evropi, saj je od podna do vrha 2.700 in en drobiž višincev. Dolg pa je 43 kilometre. Preveč. In tudi prvi del, od 720 do 1670 višine je tudi precej avtocestni (široko in prometno). Zato sva se z avtodomom zapeljala do parkinga na 1830 metrih nad morjem. Opisi kompleta so vznemirljivi, poanta vsega je, da je klanec nor in da je od številnih faktorjev odvisno, če te bo pustil do vrha. Predvsem je odvisno od vremena. Če je oblačno, je štala. Če je mraz, aja, vrh je na 3375 metrih, tudi ne gre. Lahko piha in ne gre...

Današnji dan je bil najlepši letos. Popolnoma jasno, brez vetra. Edina težava je sneg, ki ga je gor ogromno. Na Fb sem dobil včeraj info, da plužijo. Do kam bo šlo niso napisali. Stric na križišču za Sierra Nevadi je povedal, da gre do 2.700. Možakar na vrhu, do koder je dovoljeno za avtomobile je priznal, da nima pojma. In sva peljala naprej. Ta del, za rampo, ki je dovoljen samo kolesarjem in planincem je fantastičen. Nora narava, izjemne vizure na vse strani in Pico ves čas pred tabo. Do 2.700 je šlo uizi. Držala sva pesti, da bova lahko prišla vsaj do 3.000. Je šlo. Nekaj fantov pred nama se je vračalo in poročalo, da gre le še ene 300 metrov naprej, potem pa stric z buldožerjem pluži. Preden sva midva prišla do tam, je že nehal, tako da sva lahko prilezla do 3047 metrov nad morjem (moj Garmin) oziroma do 3120 (Majin Garmin). Do vrha se ni dalo. Nič hudega!
    Spust je bil krasen, srečala sva trop kozorogov (ali nekaj sorodnega), ki so se nama pustili mirno fotkati. Mičkeno sem bil pameten in sem naju peljal po drugi poti, ki naj bi po mojem 'filingu' prišla na najino pot navzgor. In super se mi je zdelo, ker se je Garmin strinjal z mano in pokazal, da je to resnično prava pot. Plus ekipe Lidl Treka in Bora Hansgrohe so prihajale po tej poti gor, ko sva šla midva gor, so oni šibali po najini strani dol. Hudič je bil, ker najina pot gor nikakor ni prišla... teren okrog naju je bil popolnoma neznan. Malce te zagrabi slab občutek, če boš sploh našel un parking z avtodomom... Ipak na koncu Garmin pomaga, saj ima narisano izhodiščno točko, tako da sva našla pot, s tem, da sva naredila še dodatne 3 kilometre in še skoraj 200 višincev. Skupaj 40 km in 1.400 višincev. Lepo.

In to je to za letošnji program Španije. Sva jo obrnila proti domu in odpeljala prvih 300 kilometrov, tja nekam blizu Cartagene. Prvi poskus kempa je bil neuspešen, spat na plaži ni šlo, sva videla policaje, ki so parkirance zganjali stran. Drugi je bil ok. Je ob plaži (kopanje ob pol desetih zvečer je bilo krasno, morje ima že 21 stopinj), v kamperstopu za 100 avtodomov nas je 5 🤪. 10 € z vključenimi super tuši.

• Alcossebre je luškan

21 мая, Испания ⋅ ☀️ 23 °C

Takole nama dogaja: kopanje - vožnja - brzinska hrana - vožnja - hrana - kopanje. Tako bo verjetno še teh par dni transferja. Sva v Alcossebre ju, ki je nekako na pol poti med Valencio in Barcelono. Prijeten kamper kamp, ki je precej poln. Očitno se bo zdaj počasi že začelo dogajati, da bojo placi tudi polni. Tale ima še ene tri, štiri fraj... Zdaj pa ene dva kvirkla pa smo ready. Aja, še to, tukaj je blazno dolg dan. Šele zdaj, malo pred deveto gre sonce spat.Читать далее

• Vmes med tam, kjer sva že bila

22 мая, Испания ⋅ ☀️ 21 °C

Maja je prevzela komando in izbrala tale El Molino. Sva se odpeljala z avtoceste dol nekam proti morju in se peljala po končku, kjer sva se vozila že pred mesecem dni. Sva na pol poti med Cadequesom in Begurjem.

Zaliv, v katerem je velik, precej u nulo spedenan kemp, je še precej ne turističen. Sicer je na začetku zaliva manjši kraj s par hoteli, potem pa naprej od kempa ni nič, razen enih 10 kilometrov mivkaste plaže. Parcele so velike, na travi in do plaže imava 20 metrov. Cena je ful nizka za to kar nudijo, le 19.80 €. Štrom je v ceni, tuši pa so za doplačat 50 centov. In zanimivo, chek-out je do šestih popoldan. Tega nisva še nikjer doživela.

Sva v dilemi kaj naredit. Ostat dve noči in potem v nedeljo in ponedeljek naredit po 700 km ali pa pot razdelit bolj na izi na tri dele...

Tko je

• The sign to go home

23 мая, Испания ⋅ ⛅ 18 °C

Ob 6:45 sva šla na sončni vzhod kopanje. Pa zajtrk glih še v sončku. Zdaj je pa prišel oblak/megla. Edini plac v Evropi, ki nima sonca (kar ni zadržalo Maje, da gre še enkrat v vodo, tokrat v megli). Spakirava in greva...Читать далее

• Okus Italije za konec

23 мая, Италия ⋅ ☀️ 24 °C

Po enih 650 kilometrih in manjšem lutanju pri iskanju kempa sva se ustavila v Imperiji. Koj šibala na plažo, saj sva komaj čakala, da se shladiva. Potem sva šla iskat nekaj za usest in pojest in sva pristala v krasni piceriji, tudi z brezglutenskimi. Ful so kreativni pri pripravi in obliki kar je meni ful sedlo, Maji malo manj, saj je imela svoje predstave in pričakovanja o vegetarijanski pici... ki jo je dobila s porovimi pečenimi nitkami 🤣😂🫣.

Sva razgibala noge s sprehodom do in po stari Imperiji. Tako zelo italijanska je!

Evo, jutri pa skok do doma. Še 720 jih je...