- Dzień 52
- poniedziałek, 23 czerwca 2025 16:23
- 🌬 21 °C
- Wysokość: 46 m
AngliaColchester51°56’25” N 0°56’54” E
A Walk in the Woods (2015, R. Redford)

23 juni 2025 – Helder met witte wolken, 20 °C
Erica’s billen hadden na de 70 kilometer van gisteren even wat rust nodig. Dus vandaag geen lange fietstocht.
Fietsen in Engeland is een waar genot. Er zijn talloze achterafweggetjes en veel fietspaden en bospaden die fietsen heel aangenaam maken. Even opletten met links fietsen, maar verder is het hier heerlijk trappen. Maar nog meer is Engeland een wandelland. Het aantal wandelpaden kent bijna geen grenzen. Overal slingeren paden door weilanden, graslanden en bossen. Je kunt eindeloos wandelroutes maken over die paden, vaak zonder ook maar één asfaltweg tegen te komen.
Al die paden zijn het gevolg van een eeuwenoud systeem genaamd rights of way (wandelrechten), dat publieke toegang tot privégrond mogelijk maakt. De meeste van die wandelpaden zijn ontstaan uit oude routes die mensen gebruikten om van dorp naar dorp te reizen, naar de kerk of naar de markt. Als een pad minstens twintig jaar onafgebroken door het publiek wordt gebruikt, kan het een wettelijk recht van doorgang worden. En Engelsen zijn in dat soort zaken conservatiever dan een Yorkshire pudding. Dat wordt dus niet veranderd. En dus kom je om de halve kilometer wel een bordje tegen: “Public Footpath”, “Bridleway” of “Byway”.
En daar maken wij vanochtend fijn gebruik van als we rond Boxted Cross (zo’n vijf kilometer fietsen) een wandeling uitstippelen. Mooie variatie van weggetjes, bospaden en weilanden. Als we na een uurtje lopen een weiland met een groepje stieren willen oversteken, is niet helemaal duidelijk of de stieren ons niet moeten of gewoon nieuwsgierig zijn. Twee van hen gaan pontificaal midden op het wandelpad staan en blijven ons strak aankijken. Erica had net een artikel gelezen over een oude boer die door zijn eigen stier te grazen was genomen. Dus ja, wat te doen. Teruglopen kan, maar dan moeten we weer de heuvel op over het pad vol bramenstruiken, en onze blote onderbenen hebben al genoeg krassen en schrammen. We wachten een kleine tien minuten. Dan gaat het de stieren vervelen en druipen ze af. Kunnen wij verder, over het eeuwenoude footpath.
We drinken koffie bij een zelfpluk-aardbeienboer – zo’n typisch Engels tafereel waar niemand zich druk maakt en alles op goed vertrouwen gaat. Uiteraard heeft ze er een fruittaartje bij. Een paardentrailer is omgebouwd tot hippe koffietruck en eromheen zijn picknickbanken gezet. Om de haverklap komen Engelsen voorbij met armen vol aardbeien die ze zelf geplukt hebben op de farm.
Een paar kilometer verder kopen we vlees bij een slager die zijn slagerij gewoon bij de boer op het erf heeft. Beetje bijzondere plek, maar naast groente en fruit ligt er verrassend veel lekker vlees in de vitrines op de rommelige plek op het erf. In de diepvries zelfs wild. We gaan voor de wilde zwijnworsten met appel.
Na een klein tukkie in de middag fietsen we nog een paar kilometer naar het oosten, naar bierbrouwer (en wijnmaker) Jack Rabbit. In de zon, tussen de wijnranken, drinken we een fris pilsje. En ze verkopen er Baron Bigod, een kaas in Brie-stijl. En ik moet zeggen: die kaas is echt heel erg smaakvol en smeuïg. Zo zie je maar, een zee ertussen doet er culinair niet zoveel toe.
Morgen gaan we weer 80 kilometer op de fiets, dan richting Mersea Island. Kijken hoe het eiland erbij ligt in de Noordzee. Czytaj więcej
- Dzień 53
- wtorek, 24 czerwca 2025 15:30
- 🌬 26 °C
- Wysokość: 46 m
AngliaColchester51°56’25” N 0°56’54” E
Sliding Doors (1998 – Gwyneth Paltrow)

Datum: 24 juni 2025
Weer: s Ochtends zwaar bewolkt, rond 20 °C, later opklarend met zon — droog en fris fietsweer.
En dan ineens is er weer regen. Als we wakker worden, is alles nat – inclusief ons versgedraaide wasgoed. Gelukkig duurt het niet lang, dus rond half negen zitten we alweer op onze zadels. De lucht is nog zwaarbewolkt, maar het is droog.
Vandaag fietsen we naar Mersea Island. Een deel van de route is bekend terrein, want we rijden via Colchester. Het is een fijne route over B-weggetjes en fietspaden die ons feilloos door de stad loodsen. Na Colchester verandert het landschap ineens: open, zacht glooiend en verrassend mooi. De weg naar het eiland is wel drukker, maar er is dan ook maar één toegangsweg – een smalle strook asfalt over een drooggevallen zeebodem, met aan weerszijden schitterende natuur die net boven water komt. Soms staat de weg onder water en kun je er niet door, maar vandaag kunnen we er gelukkig overheen.
West Mersea is het grootste plaatsje van het eiland. Een slaperig vissersdorpje met wat horeca en winkels. We drinken koffie en eten een verrukkelijk kleffe Sticky Orange Cake – zo’n cake die net iets te veel boter en suiker bevat om verantwoord te zijn, maar precies goed is na dertig kilometer trappen.
Het plan is om via East Mersea een kleine veerboot te nemen over de River Colne naar Brightlingsea. De River Colne mondt hier vlakbij uit in de Noordzee. De ferry is piepklein, gaat slechts zes keer per dag, dus reserveren is eigenlijk noodzakelijk. Als we proberen te reserveren blijkt de ferry vandaag niet te gaan. De wind is te hard voor het kleine bootje (“we care about your safety”). A bummer. Maar we willen toch nog even naar Cudmore Grove, een natuurreservaat tussen de Colne- en Blackwater-estuaria. Mooie uitzichten, zandstrandjes, kwelders, graslanden en glooiende weilanden. En dan breekt – precies bij het uitzichtpunt – de zon door. Perfect getimed.
Er is maar één manier om weer van het eiland te komen: dezelfde weg terug, maar dan tegen de wind in. Onderweg stoppen we bij de enige pub aan deze kant van het eiland, The Dog & The Pheasant. De lunch is eenvoudig: een broodje met iets. En dat ‘iets’ is letterlijk wat er staat. Broodje worst met ui is… een broodje worst met ui. Niks meer, niks minder.
De rit terug is vlak, maar met 35 kilometer stevige tegenwind voelt het af en toe als ploeteren. Net voordat we Colchester weer binnenrijden, duikt ineens zo’n typisch Engelse ijswagen op – roze, met een vrolijk deuntje (meestal Greensleeves of The Entertainer). In Engeland rijden deze wagens nog steeds rond, alsof de tijd heeft stilgestaan. Ze verkopen er vooral de “99 Flake”: een soort romig softijsje met een kruimelige chocoladereep van Cadbury erin. Niemand weet precies waarom het ‘99’ heet – misschien ooit de prijs, misschien een verwijzing naar een elite-regiment, misschien de voetmaat van een Italiaanse ijsverkoper. Maakt niet uit, het voelt gewoon typisch Engels. En ik ben er gek op.
Rond half drie zijn we terug in Langham, na 65 kilometer. We trakteren onszelf op een aardbeienlimonade bij de zelfplukboerderij, gooien een chicken pie van de slager in de oven en strekken onze benen op tafel.
Was weer een lekker dagje fietsen. Sliding doors, sticky cake, zachte weilanden en een vleugje Brits absurdisme. Czytaj więcej
- Dzień 54
- środa, 25 czerwca 2025 10:27
- ☁️ 21 °C
- Wysokość: 11 m
AngliaBabergh51°58’18” N 0°59’7” E
Local Hero (1983, Peter Riegert)

Datum: 25 juni 2025 – Route: Suffolk, Engeland
Local Hero (1983, Peter Riegert)
Vandaag fietsen we nog een laatste rondje Suffolk. Deels bekende paadjes en deels nieuwe stukjes, over rustige weggetjes, bospaden en fietspaden. Fietsen hier blijft een genot. Links fietsen voelt inmiddels als vanzelf: soms vergeet ik zelfs dat hier het verkeer anders loopt.
We stoppen bij twee hippe boerderijwinkels met cafés: bij de eerste ploffen we neer met een heerlijk stuk citroentaart. Zo’n typisch Engelse taart met luchtige cake, lekker citroenpers ertussen en erbovenop, en dan een beetje slordig wat meringue erover gestrooid. Echt precies het tegenovergestelde van die strakke taartjes bij de patisseries in Frankrijk. Bij de tweede stop nemen we een lekkere lunch met ons koppie in de zon op een stoeltje op de grote groene weide. Het is in deze gelegenheden verrassend druk, blijkbaar hoeven de Engelsen op woensdag niet te werken.
Met wolken én een graad of 24 is het weer perfect om te fietsen. Wat opvallend is in deze streek: overal zie je roze boerderijtjes met rieten daken, vaak met patroonwerk bovenop. Na even speuren ontdek ik het verhaal erachter: de roze kleur is kalkverf gemengd met lokale rode oker. En dat komt toevallig in deze streek voor. En elke rietdekker (thatcher) voegt zijn eigen “handtekening” toe in het rieten dak in de nok.
Vanavond eten we in het naastgelegen dorp een mix van Bengaals en Indiaas – vrolijke kleuren in m’n bord.
Nog maar drie ritjes te gaan tot ik thuis ben. Morgen fietsen we naar Harwich, van daaruit pakken we de boot naar Hoek van Holland en fietsen in twee etappes terug naar Almere.
Onvoorstelbaar dat twee maanden bijna voorbij zijn. Ik zou hier zo kunnen blijven – leven vanuit mijn tassen, reizend van plek naar plek.
Nu nog snel de was laten doen zodat ik komende dagen schone kleding heb. En spullen in die twee tassen proppen – het leuke is: je moet niks bijkopen, elk nieuw item heeft plek nodig en die is er niet.
Maar eerst: morgen nog één mooie rit naar Harwich. Czytaj więcej
- Dzień 55–56
- 26 czerwca 2025 13:10 - 27 czerwca 2025
- 1 noc
- ☁️ 23 °C
- Wysokość: 12 m
AngliaParkeston51°56’34” N 1°15’18” E
A Fish Called Wanda (1988)

26 juni 2025, deels bewolkt en harde wind, 26 °C
Vandaag bereikt de kilometerteller van mijn fiets het mooie aantal van 3.333 kilometer sinds 4 mei. En we zijn er bijna.
We fietsen van Langham naar Harwich. Geen lange rit, zo’n 40 kilometer, maar wel een hele mooie. We rijden langs de zuidkant van de monding van de River Stour. Eerst een stuk door het vriendelijk glooiende Suffolk over rustige landweggetjes, en vanaf Manningtree volgen we de loop van de rivier richting de Noordzee.
In Manningtree stoppen we even bij Penelope’s. Een piepklein koffiehuisje met vijf tafeltjes en een keukentje waar Penelope druk in de weer is met de voorbereidingen voor de lunch. Op het aanrecht liggen tomaatjes klaar om in de oven gedroogd te worden, een plaat vol croutons staat af te koelen en de pannetjes soep pruttelen al op het fornuis. Op de hoge houten toonbank staan vier glazen stolpen met daaronder scones, brownies, cupcakes en… een vers gedecoreerde witte aardbeien Victoria Sponge Cake. “Net klaar met decoreren,” zegt Penelope trots. Ze draagt een koksjasje en een guitig papieren mutsje – alsof ze in het leger zit, of misschien eerder in een schoolkantine uit de jaren zestig.
De cake is supervers en superlekker. De Victoria Sponge is een klassieker uit de Engelse keuken, genoemd naar Queen Victoria zelf, die naar verluidt dol was op een plakje bij de thee.
De route loopt door via Bradfield en Wrabness. Telkens met de River Stour aan onze linkerkant. Af en toe slaan we een zandpad in richting de oever van de Stour om van het uitzicht te genieten. Riet, water, kwelders, vogels en vergane vissersbootjes.
Vlak voor Wrabness valt ons oog op een merkwaardig gebouw aan de rand van het dorp. Het detoneert – positief of negatief, daar zijn we nog niet uit – met de rest van de omgeving. Het is “A House for Essex”, een kunstwerk én huis, gewijd aan een vrouw die nooit bestaan heeft.
Het gebouw is het geesteskind van kunstenaar en pottenbakker Grayson Perry, samen met architectenbureau FAT Architecture. Het oogt als een middeleeuwse kapel, maar dan in glanzende groene tegels, met een aluminium windvaan in de vorm van Julie Cope – de fictieve vrouw aan wie het huis gewijd is. Julie is Perry’s ode aan de ‘gewone vrouw uit Essex’: geboren in 1953, moeder van twee, gescheiden, hertrouwd, maatschappelijk werkster. Haar leven wordt verbeeld via keramiek en wandtapijten, cassettebandjes, zwangere vrouwen en veiligheidsspelden op de groene tegels buiten, en een zorgvuldig ingerichte binnenkant vol boeken, cd’s, souvenirs. Alsof ze er echt woonde. Als je het huurt, kom je dus in het huis van een ander… die niet heeft bestaan.
Als we het huis van dichterbij bekijken, komt een oudere vrouw met haar hondje onze kant op.
“Do you like it?” vraagt ze, op een toon die al verraadt dat ‘yes’ niet het juiste antwoord is.
“In a way it is beautiful,” probeer ik.
Ze zegt enigszins afgemeten: “I like the shape, but the ceramic tiles look like it’s a toilet building.”
Grayson Perry noemt ze “een soort Homo, of hoe noem je dat” – een verwarring die iets blootlegt van de culturele botsing die dit huis ook probeert te bevragen. Perry verkleedt zich graag als vrouw en gebruikt zijn kunst om thema’s als klasse, gender en identiteit aan te snijden. De vrouw moppert nog vrolijk een tijdje door.
Het is een bijzonder gebouw. Juist doordat het detoneert, wordt het interessant.
We lunchen bij The Castle Inn & Campside in Ramsey, de enige pub die we nog passeren op het resterende deel van de route voor Harwich. De pub ziet er wat sleets uit: een beergarden met kunstgras, een wankele schutting die meedeint met de harde wind en zes picknicktafels met parasols van een goedkoop biermerk. Maar dan: ze toveren bordjes tevoorschijn met knapperig gefrituurde visjes (whitebait), zalm in een krokant korstje, springrolls met hoisinsaus en krokante zoete aardappelfriet. Boven verwachting lekker.
Dan rijden we Harwich binnen via de zuidkust. Het stadje is een beetje rommelig, zelfs groezelig. Op de dijk staan rijen houten gekleurde strandhutjes waar, op zomerse dagen, gezinnen met witte benen dromerig over de betonnen rand naar zee turen. Harwich is ruig. Je proeft en ruikt dat mensen hier nog écht werken – vooral in de haven. Er is wat toerisme, maar het is niet gepolijst. Rauw, eerlijk.
We drinken nog een koffie op de pier en sluiten de dag af in een pub. Pubvoer zoals het hoort: een klodder aardappelpuree met wortelen en vis die zichzelf ‘fish pie’ noemt, en een opengemaakte rug van een krab vol krabvlees met saus, bruinbrood en aardappelsalade. Biertje erbij. Klaar.
Morgen om 9 uur vertrekt de boot naar Hoek van Holland. Zet ik na twee maanden weer voet op Nederlandse bodem. Czytaj więcej
- Dzień 57–58
- 28 czerwca 2025 14:08 - 29 czerwca 2025
- 1 noc
- ☁️ 24 °C
- Wysokość: Poziom morza
HolandiaAalsmeer52°17’2” N 4°47’47” E
Alles is Liefde (2007, met Gaite Jansen

27 juni 2025 — Zon, 18 °C, stevige westenwind langs de kust
Gisterochtend fietsten we in alle vroegte, tussen auto’s, caravans en motoren door, de Hollandica van Stena Line op voor de overtocht naar Hoek van Holland. Erica had – heel luxe – de lounge gereserveerd, dus zaten we prinsheerlijk in twee comfortabele fauteuils aan het raam, pal onder de kapiteinsbrug. Hapjes, drankjes, cakejes en snacks in overvloed, en de lunch keurig geserveerd op onze plek.
Bye bye Engeland, tot gauw.
Tegen vijven meerde de Hollandica aan in Hoek van Holland. We hebben direct aan de haven een hotel geboekt, met een uitstekend restaurant: de Torpedoloods. Ooit, in 1886, gebouwd voor torpedoboten als onderdeel van de verdediging rond het Fort aan den Hoek van Holland – strategisch belangrijk voor de bescherming van de Nieuwe Waterweg en de haven van Rotterdam.
Het hotel zelf zit in het oude badhuis, destijds de plek waar militairen die van zee kwamen konden douchen en zich omkleden. In 2013 is de torpedoloods nieuw leven ingeblazen, en sindsdien doet het dienst als restaurant en hotel. Prima plek, en het restaurant is nog beter dan het bed.
Vanmorgen, kwart over acht, draaien we vanuit het hotel rechtsaf het fietspad op. Daarna volgen zeker veertig kilometer strak asfalt over keurig onderhouden fietspaden door een prachtig en afwisselend duinlandschap. De vroege ochtend en het weer werken mee: stevige wind, maar pal in de rug. De zon op onze rechterwangen. Zonder al te veel inspanning genieten we van de Nederlandse kust.
Iedereen die beweert dat Nederland kapot, failliet of ‘verrot’ is, zou eens door Europa moeten fietsen en dan bij Hoek van Holland het fietspad op moeten draaien. Alles ligt er strak bij. Alles werkt. Alles onderhouden. Alles aangeharkt. Alles heel. We hebben het allemaal goed geregeld in ons verwende landje.
Bij Strandtent 14 in Den Haag ontbijten we op het strand met French toast, en in Katwijk drinken we koffie aan zee bij SandCbar (ja, woordspelingen genoeg hier aan zee). Dan rijden we via Katwijk en Sassenheim naar Aalsmeer. Het eerste stuk is even doorbijten – veel woonwijken, snelwegen, omgevingslawaai – maar eenmaal aan de oevers van de Westeinderplassen ontvouwt zich een ansichtkaart die Hollandser dan Hollands is: polders, molens, slootjes, bootjes en fietsers. Véél fietsers. Vooral wielrenners. Een peloton op zichzelf.
In Aalsmeer wacht onze laatste overnachtingsplek: een B&B met uitzicht op het Molenhoekmeer. Indiaas eten om de hoek als laatste avondmaal.
Morgen rijden we de laatste etappe naar huis. Dan zit het erop: twee maanden fietsen door Europa, van 3 mei tot en met 29 juni. Nog twee dagen schema’s, foto’s, filmpjes en notities uitwerken, en dan begint het werkleven weer.
Het was een bijzondere reis. Vooral omdat ik nog nooit zo lang alleen ben weggeweest, en nog nooit zó lang op de fiets heb gezeten. Alles wat ik hoopte dat het zou zijn, was het. Alles waarvan ik vreesde dat het zou kunnen zijn – te zwaar, te saai, te eng, te eenzaam, te ver, te overmoedig – was het niet.
Erica vroeg me eergisteren: “Wat zou je, achteraf gezien, anders hebben gedaan tijdens de reis, met de kennis van nu?”
“Ik zou een standaard hebben laten monteren onder mijn fiets… Verder niets. Alles was precies goed. Of beter.”
Het was één van de leukste dingen die ik in mijn korte leven tot nu toe heb gedaan. Smaakt naar (veel) meer. Of zoals mijn collega Jan het voor mijn reis al zo mooi verwoordde: “Het zet een luikje open.”
Dank voor het meelezen, het reageren, het aanmoedigen. Ook het schrijven was leuk om te doen.
Het was me een waar genoegen.
En hier het laatste filmpje: https://youtu.be/Vx-RZbwWZ4w?si=Nt3sfTAEGzYNZNHg Czytaj więcej