Rim 2023

January - February 2023
A short but fine adventure by cerotravels Read more
 • 6footprints
 • 2countries
 • 6days
 • 40photos
 • 0videos
 • 1.2kkilometers
 • Day 1

  Slovenske Konjice - Zagreb - Rim

  January 30, 2023 in Italy ⋅ 🌙 5 °C

  Pa smo dočakali spet malo potovanja. Tokrat, ker so nam prestavili zimske počitnice, je izbrana destinacija večno mesto, Rim. Po tem, ko smo oddali našo Iso v varstvo, smo se odpravili proti Zagrebu. Park’n’go v mestecu Odra je super opcija, 36 Eur parking za 5 dni, enkrat manj kot na letališču in prevoz na letališče in nazaj je v ceni. Pustimo avto, peljejo nas na letališče, kjer več ali manj vse poteka brez težav. Edino cene, odkar so prešli na EUR so pobesnele. Pločevinka 3 dcl Pipi oranžade 4 Eur, mali Heineken 5,20 Eur, dve pol literski vodi, 6,30 eur. Bolno.

  Ryanair nas lepo in varno pripelje v Rim, kjer iz Fiumicina še 45 minut z avtobusom (18 Eur za vse tri), prispemo na postajo Termini. Od tam še dve postaji z metrojem in smo v naši nastanitvi. Lokacija super, cena za Rim odlična. Dan se je kar vlekel in je naporno cel dan potovati, zato se odpravimo do prvega vogala v majhno gostilnico, kjer si privoščimo nekako klasično italijansko večerjo. Ni poceni :), bo treba najti opcijo, da nas na pizzah ne olupijo v 5 dneh.

  Danes samo še počitek, jutri pa začetek raziskovanja in da naši popotnici v puberteti, razkažem eno mojih najljubših mest.
  Read more

 • Day 2

  Kolosej, Pantheon, Fontana di Trevi…

  January 31, 2023 in Italy

  Mlada popotnica je celo noč kašljala in je za nami težka noč. Kljub vsemu opravim nakup kart za Kolosej in se okoli 9 ure odpravimo na zajtrk, rogljič in kava in čaj. Prd tem še v lekarno po sirup, potem pa se pred nami odpre eno izmed sedmih čudes modernega sveta. Kolosej.

  Kolosej v Rimu je bil zgrajen v prvem stoletju po naročilu cesarja Vespazijana. Amfiteater meri 189 krat 156 metrov in ima kompleksen sistem obokov. Sprejel je lahko 50.000 gledalcev, ki so spremljali raznovrstne dogodke. Najbolj znani so bili gladiatorski boji, čeprav so bili pogosti tudi moški, ki so se borili z živalmi. Poleg tega so včasih črpali vodo v Kolosej za lažne pomorske spopade. Prav tako se razpravlja o prepričanju, da so bili kristjani tam mučeni – in sicer tako, da so bili vrženi levom. Po nekaterih ocenah je v Koloseju umrlo okoli 500.000 ljudi. Poleg tega je bilo ujetih in nato ubitih toliko živali, da so nekatere vrste domnevno izumrle.

  In res je ta gigant zanimiv in mogočen. Od tukaj, ko se naužijemo Koloseja, nadaljujemo proti hribčku Palatin in Forum Romanum pod njim. Glavni trg, center življenja antičnega Rima. Forum je bil stoletja središče vsakodnevnega življenja v Rimu, prizorišče zmagoslavnih procesij in volitev, prostor za javne govore, kazenske procese in gladiatorske tekme in jedro komercialnih zadev.

  Tu so kipi in spomeniki v spomin na velike može mesta. Prepolno srce starega Rima so ga imenovali najbolj slavno zbirališče na svetu in v vsej zgodovini.Forum se nahaja v majhni dolini med Palatinom in Kapitolskim hribom. Zanimivo bi se bilo vrniti nazaj v času in to dejansko doživeti.

  Naš dan nadaljujemo mimo Kapitola, piazza Venezia do Pantheona. Pantheon je nekdanji rimski tempelj in od leta 609 n. št., katoliška cerkev. Stavba je valjaste oblike s velikimi granitnimi korintskimi stebri spredaj, osem v prvi vrsti in dve skupini po štiri zadaj. Znotraj pa poleg groba Vitoria Emanuele II, očeta domovine, fascinira betonska kupola, s sredinsko odprtino proti nebu. Skoraj dva tisoč let po tem, ko je bila zgrajena, je Panteonova kupola še vedno največja kupola iz nearmiranega betona na svetu.

  Posedamo na sončku pred Pantheonom, si privoščimo še pravi rimski sendvič z odojkom, se sprehodimo do Piazza Navone in potem skozi uličice do znamenite Fontane di Trevi. Fontana di Trevi je fontana iz 18. stoletja, ki jo je zasnoval italijanski arhitekt Nicola Salvi, dokončal pa Giuseppe Pannini in več drugih. Je največji baročni vodnjak v mestu in eden najbolj znanih vodnjakov na svetu. Vsak vrže svoj kovanec vanjo, za srečo in se sprehodimo še do Piazza Spagna in znamenitih Španskih stopnic.

  Kljub temu da nas je danes grelo sonce in za ta čas prijetnih 13 stopinj, gremo na metro in počivat. Za večerjo bomo še poskrbeli, upamo da tudi kašelj neha in jutri nas čaka spet dolg dan in Vatikan s svojimi muzeji.
  Read more

 • Day 3

  Vatikan in ostalo

  February 1, 2023 in Italy

  Danes pa je bil dan, za več kot 20.000 korakov. Po zajtrku z metrojem v Vatikan in ogled trga in bazilike Sv.Petra. Vedno znova vzame dih velikost in mogočnost trga in same bazilike. Na vrh se nismo vzpenjali, smo pa videli Michelangelovo Pieta, grobnico papeža Janeza Pavla II, grobnico pred kratkim pokopanega Benedikta XVI in ostalih papeżev, se naužili mogočnosti vseh oltarjev in lepot te neverjetne bazilike.

  Ko oddelamo ta ogled, se na ulici ustavimo na kosu pizze in arancinijih, za kosilo odštejemo cca 16 Eur za nas, kar je super ugodno, saj nekateri hočejo imeti za 2 dcl piva tudi po 5 Eur. Cene so ponekod nore, tudi med 20-30 Eur na osebo, kar je milo rečeno, rop.(za testenine ali pizzo).

  Ko se okrepčamo, gremo v Vatikanske muzeje, kjer verjetno poleg Louvra v Parizu in British museuma v Londonu, hranijo največja bogastva, ki jih premore ta planet. Prvič, da ni nobene pretirane gneče tukaj in ogled je tokrat bil celo bolj sproščen in brez nepreglednih množic in čakanja. Tukaj bi kdo znal preživeti cel dan, mi vseeno opravimo “tekoč” ogled, si ogledamo Sikstinsko kapelo, kjer je vedno gneča, prepovedanje slikanje ali snemanje, vidimo znamenite freske, med ostalim tudi Bogovo stvarjenje Adama, skratka, oddelano.

  Zapustimo Vatikanske muzeje in se mimo Angelskega gradu, odpravimo preko angelskega mosta (iz katerega je skočila Tosca), skozi rimske uličice do tržnice Campo di Fiori. Poskušamo z odmorom v lokalu tam, in ob cenah 14 Eur za cocktail ali 6 Eur plus za pivo, nadaljujemo raje naprej. Ob Tiberi se po lepem soncu sprehodimo še do Bocca della Verita (usta resnice), opravimo obvezno tiščanje roke v usta :) in mimo Circus Maximusa, kjer so imeli konjske dirke v antičnem Rimu, počasi zaključimo dolg in naporen dan. Samo še večerja in počitek utrujenih nog, jutri pa malo iz mestnega vrveža na obalo, proti Tirenskemu morju, v Ostio.
  Read more

 • Day 4

  Ostia Antica in Lido di Ostia

  February 2, 2023 in Italy

  Danes pa je dan, ko smo se umaknili iz mestnega vrveža in odšli na izlet z vlakom. Po zdaj že ustaljeni jutranji rutini, na metro, en prestop, do postaje Piramide in na vlak proti Ostia Antica in Lido di Ostia.

  Prvo izstopimo v majhnem mestecu Ostia Antica, kjer je tudi arheološka cona in kar nekaj za videti, pa se nekako odločimo, da imamo zaenkrat dovolj in si v majhnem mestecu privoščimo poceni malico in posedimo v majhnem baru na soncu. Vrnemo se na vlak in se odpeljemo naprej proti Lido di Ostia (centro). Obmorsko turistično mestece, z dolgo peščeno plažo ob Tirenskem morju.

  Jasno je, da februarja ni sezona, morje je hladno, piha, kljub vsemu pa posedimo, eni poležimo in zadremamo na plaži, punci božata vse pasme psov, ki se sprehajajo po plaži, in malo se nadihamo morskega zraka.

  Na poti nazaj še dobro kosilo v ameriškem pubu Old Wild West in nazaj na vlak proti Rimu. Danes smo se več vozili in manj hodili, zdaj pa že počivamo v sobi in jutri še predzadnji dan. Mlada popotnica je vesela, peljali jo bomo še v živalski vrt v Rimu, popoldne pa pred pakiranjem zaključili v stari židovski četrti Trastevere.
  Read more

 • Day 5

  Bioparco Roma in Trastevere

  February 3, 2023 in Italy ⋅ 🌙 10 °C

  Pa je še za nami en dan. Po jutranji rutini tokrat na tramvaj in do živalskega vrta. Je kar daleč iz centra, k sreči je tramvaj postaja oddaljena 3 minute hoda od vhoda v živalski vrt. Karta je 17 Eur po osebi in že smo z zemljevidom v rokah med živalmi.

  Dejansko je to kar velik živalski vrt in ima kar nekaj živali, tako da tukaj preživimo skoraj 4 ure in vidimo žirafe, leva, tigre, nosoroge, orangutane, šimpanze, anakondo, pingvine, konje v pižamah (zebre) in še mnogo ostalih živali. Pod črto, je za videt.

  Nazaj na tramvaj in po isti liniji, do konca skoraj, ter izstopimo v stari židovski četrti Trastevere. Barvit Trastevere je zabavno, boemsko območje. Tukaj se izgubimo med uličicami, kjer je ogromno tradicionalnih in inovativnih gostiln, pivnic z craft pivom in trgovine z obrtnimi izdelki. Od passeggiate (promenade) pred večerjo do poznih ur se mlada množica vrvi okoli trga Piazza di San Calisto in Piazza Santa Maria in Trastevere, kjer stoji pozlačena cerkev z mozaiki. Malo hodimo, dvakrat malo pojemo in se preko Tibere, mimo Campo de Fiori, mimo Pantheona in Fontane di Trevi preko metroja vrnemo v sobo.

  Rim nas je utrudil, fizično in finančno :) Jutri še moramo do Fiumicina in letimo zvečer nazaj v Zagreb, potem pa zaslužen počitek.
  Read more

 • Day 6

  Ciao Roma

  February 4, 2023 in Slovenia ⋅ ☀️ 6 °C

  Moj Rim....to je bil že moj četrti obisk v Rimu. Vedno sem govoril, da je to eno mojih najljubših mest na svetu. Še vedno ima Rim svoj čar, vendar se je spremenil. Napisal sem že, da nas je utrudil, fizično in finančno. In ja, postal je hudo drag. Ko ti prodajajo testenine za med 12-35 EUR, capuccino za 3-5 EUR in prav iščeš, kjer boš lahko dokaj ugodno kaj pojedel ali popil, potem to malo vzame čar vsemu skupaj. Žal je večno mesto s skoraj 3 mio prebivalci postalo tudi "utrujeno", saj se ne spomnim, da je bilo tako umazano s smetmi. Prav tako ne pomnim, da brezdomci spijo v šotorih okoli postaje Termini in prav tako ob zidovih Vatikana. Kar je samo po sebi žalosten kontrast. Znotraj največja bogastva in vse kar naj bi rimokatoliška cerkev zastopala, par metrov stran pa brezdomci, na cesti, v nekih šotorih, prosijo za drobiž, in doživeli smo tudi, da so nune hodile mimo in ignorirale vse. To je žal svet danes.

  Mi smo našli svoje prostore, dobro smo jedli, vseeno malo popazili kje smo pili, ker so cene tudi za pijačo izredno visoke. Videli smo vse, kar smo želeli, po 3 obiskih Vatikanskih muzejev lahko mirno rečem, da sem v tem življenju jih videl dovoljkrat. Zadnji dan smo šli od Vatikana, mimo Angelskega gradu, mimo Piazze Navone, Pantheona, Kapitola, Koloseja nazaj in proti večeru nazaj domov. Nekakšen sprehod "best off" skozi Rim, ki nekako lepo zaključi naš obisk. Grazie Roma, morda pa še kdaj.
  Read more