Omdat Travelpod niet meer bestaat, gebruiken we nu FindPenguins. Op ons blog van Travelpod stonden: India, Sri lanka, Thailand en Cambodja
Message
 • Explore, what other travelers do in:
 • Day49

  Sa pa (tavan vallei)

  July 28, 2017 in Vietnam ⋅ 🌙 17 °C

  De reis naar Sapa is al bijzonder op zich, vanuit Hanoi nemen we een hele luxe slaapbus. In Vietnam is het een gewoonte om binnen in huis geen schoenen te dragen. En jawel ook in de bus, bij binnenkomst van de bus moeten we onze schoenen uit doen bij de chauffeur. Bij een wegrestaurant stappen we uit en ja hoor voor iedereen zijn er slippers. De busreis was ondanks de haarspeldbochten in de bergen comfortabel. Vanuit Sapa rijden we tijdens zonsopkomst door de bergen naar de Ta Van. Het uitzicht is geweldig, overal rijstterrassen en bijna geen bebouwing. Het guesthouse dat we hadden geboekt bleek niet meer te bestaan het was leeg, gelukkig konden we bij de buren terecht. Met de scooter verkennen we de prachtige omgeving overal zien we lokale mensen in hele mooie klederdracht. In Sapa wonen verschillende minderheden aan de kleding is te zien tot welke groep iemand behoort. Het gebied is niet ontwikkeld, dat is ook te merken aan de wegen. We zijn één keer onderuit gegaan bij een waterval over de weg en stonden toen vol verbazing te kijken toen er een kerel bellend met een hand aan het stuur voorbij kwam. Daarna kwam er een kerel voorbij met onder zijn arm een enorm tv scherm.

  Het toerisme is sterk in opkomst, overal wordt gebouwd. Vorig jaar is de langste kabelbaan aangelegd op Fansipan de hoogste berg van Vietnam. Het uitzicht wilde wij natuurlijk niet missen en nu Corné geen hoogtevrees meer heeft kon hij ook van de rit in de kabelbaan genieten. De top was een mystieke plek omgeven met wolken die snel voorbij waaien. De avond brengen we zoals iedere avond door in het guesthouse. Onder het genot van een biertje en met helder zicht op de Melkweg kletsen we met een Amerikaan en de Vietnamees van het guesthouse. De Vietnamees kwam toevallig uit hanoi en werkt als vrijwilliger in het guesthouse om zijn Engels te verbeteren. De familie sprak geen Engels en kon op deze manier toch toeristen ontvangen.

  Voordat we naar huis gaan laten we de scooter repareren die vol krassen zat en een afgebroken handvat had. Tja, onze reisverzekering ging dit niet vergoeden en we lazen op Facebook dat mensen soms flink afgezet worden door honderden euro's te moeten betalen. Het was spannend.. hoeveel moesten we betalen.. het handvat moest gerepareerd worden... dat was maar liefst 4 euro inclusief arbeid! En de krassen: oh dat geeft niet, in sa pa hebben bijna alle scooters krassen of modder erop.
  Read more

 • Day29

  Nihn Bin

  July 8, 2017 in Vietnam ⋅ 🌙 21 °C

  Nihn bin is een klein stadje 2 uur rijden vanaf Hanoi. Niet ver er vandaan liggen prachtige bergen zonder dalen, het doet ons denken aan Yangshuo in China en Halong Bay maar dan zonder water. De eerste avond fietsen wat rond door het rustgevende landschap met tempels en zien langs de kant vuurvliegjes. We drinken bij ons guesthouse samen met de eigenaar rijstwijn en leren hoe de Vietnamezen proosten. Mot hai bat zoi, twee keer tot 3 tellen en dan proosten. De volgende dag nemen we de scooter en zien hoe mooi de velden zijn vol lotusbloemen. Overal zien we eenden. Vietnam blijkt de meeste eenden ter wereld te hebben! Ongeveer 27 procent van de eenden populatie in de wereld leeft in Vietnam. We bezoeken de prachtige filmlocatie van king kong. Het bootje wat ons er naartoe brengt komt met moeite door de grotten heen en we moeten flink bukken omdat het water hoog staat. Het hoogtepunt is letterlijk en figuurlijk hang mua een berg met uitzicht over de andere bergen en rijstvelden tot aan de horizon.

  Het is een ontzettend fotogenieke plek waar we nog veel meer mooie foto's hebben gemaakt.
  Read more

 • Day29

  Halong bay

  July 8, 2017 in Vietnam ⋅ ⛅ 24 °C

  Regel 1 als je naar Halong bay gaat in het weekend: boek je overnachting vooruit! We kwamen aan na een busreis van bijna 5 uur, op een afgelegen parkeerplaats nabij het sfeerloze Halong city. Onderweg stopten we zo vaak, dat toen Corné na het eerste uur wakker werd en vroeg waar we al waren Aniëlla antwoordde met: nog steeds in Hanoi, we hebben 6 kilometer gereden... afijn we kwamen uiteindelijk aan en hadden een leuke homestay op het oog, maar die was helaas vol. Het bleek een voorteken! Eerst wilden we echter wat van de omgeving zien, dus we gingen naar bai tho, een bergje met een uitkijkpunt vlakbij de baai. De toegang was een smal steegje, dat in eerste instantie een halletje naar een woning leek. Via een moeilijke stenen trap kwamen we boven, op een hoogte van zo'n 150 meter. Wat een schitterend uitzicht! Ongelofelijk. Het liep al tegen zonsondergang dus de lucht was ook prachtig. Op het topje werd een scène opgenomen voor een film of zoiets, dat was ook erg leuk om te zien. Na een uitgebreide foto sessie gingen we weer naar beneden, op zoek naar een slaapplaats. 2 uur, 2 taxiritten en 20 hotels later hadden we nog niets gevonden. Alles, maar dan ook echt al-les was vol. Uiteindelijk gingen we een hostel binnen dat we al een paar keer bewust waren voorbijgelopen en die bleken warempel een tweepersoons kamer vrij te hebben en tevens excursies aan te bieden. Een geschenk uit de hemel, want de kamer was prima en de boottour die we de volgende ochtend deden door de halong bay was super. We bezochten een prachtige, enorme grot, we kanoden tussen hoge rotsen met aapjes en beklommen nog een hoge rots naar een mooi uitkijkpunt. Toen gingen we met een busje naar Hanoi, sommige mensen gingen slapen. Een van hen lag zo diep te slapen dat hij tegen Corné aan ging liggen. Moe maar extreem voldaan kwamen we ‘s avonds weer naar Hanoi. Halong Bay was echt gaaf!Read more

 • Day1

  Vietnam algemeen

  June 10, 2017 in Vietnam ⋅ ⛅ 32 °C

  Eerst wat interessante feitjes over Vietnam:
  - De vlag van Vietnam bestaat uit een gouden ster met vijf punten, dit staat voor de boeren, werknemers, intellectuelen, kinderen en soldaten. Het rood staat voor de bloederige oorlogen.
  - Vietnam is verantwoordelijk voor 16% van de wereldwijde koffieproductie (nr. 2 na Brazilië). En oh wat is die (ijs- of kokosnootijs-) koffie heerlijk! Zelfs Corné, diehard gloeiendhete espresso drinker, is ijskoffie gaan waarderen. Zelfs met melk en ijsblokjes!! Sterker nog, een verslaving is geboren...
  - 37% van alle cashewnoten komt uit Vietnam. Hier zijn ze dus nog betaalbaar ;) Verder is Vietnam de grootste exporteur als het gaat om zwarte peper. Andere belangrijke export producten zijn: rijst, garnalen, vis en latex.
  - Voor elke auto in Vietnam zijn er maar liefst 18,5 scooters! Dat zijn er in totaal 7,5 miljoen. Je ziet ze echt overal en ze vervoeren hele gezinnen en zelfs koelkasten of hele huisraden op die kleine dingen.
  - Onderwijs is extreem belangrijk in Vietnam. Maar liefst 94% van de bevolking kan lezen en schrijven. We zien dan ook overal scholen.
  - De belasting op auto's kan oplopen tot ruim 100%, waardoor weinig mensen een auto kunnen kopen. Een nieuwe Kia picanto is in Vietnam dan ook fors duurder dan in Nederland!
  - De meest voorkomende achternaam is nguyen ("win"), maar liefst 40% heeft deze naam!
  - Er wonen 96 miljoen mensen in Vietnam daarmee behoort het land tot de veertien volkrijkste landen ter wereld.
  - In Vietnam betaal je met de dong. Voor Engelssprekenden is dit best wel grappig. Als je niet weet waarom, dan moet je dat maar zelf opzoeken ;)
  Read more

 • Day1

  Wonen in Hanoi

  June 10, 2017 in Vietnam ⋅ ⛅ 28 °C

  Het leven in Hanoi was relaxed, in de ochtend maakte Duoan, Quang, May Anh of Mrs. Hay stokbrood en fruit voor ons. Niet iedereen kwam daar het bed voor uit, want dan hadden we daarvoor een gezellig avond gehad en waren we laat naar bed gegaan. Tijdens de lunch eten we warm eten en na het lesgeven rond half 9 krijgen we weer warm eten. Onze favoriete gerechten zijn Pho (noedelsoep) en vooral verse spring rolls. Dit zijn een soort loempia’s maar dan niet gefrituurd. Twee maanden lang in een klein appartementje met 12 tot 15 mensen en slapen in harde stapelbedden ging prima. Af en toe was het wel wat druk in huis, maar dan zochten we een cafeetje op, zoals het buscafe waar ze overheerlijke coconut coffee serveerden. Dit was ook een fijne plek om de lessen voor te bereiden. In de buurt zat een bioscoop, waar Corné regelmatig met anderen heen ging en Aniëlla ging met anderen naar ‘the sweaty gym’. Buiten was het gemiddeld 32 graden zonder te bewegen liep het zweet van je lijf. De sweaty gym noemde we zo, omdat het geen airco had. De stad ingaan was ook altijd leuk omdat je dan weer nieuwe cafeetjes (Harry Potter café, social club restaurant met live music, jazz bar, beer garden, beerstreet, dakterras met zwembad), winkeltjes of tempeltjes ontdekt. We hebben daar een keer afgesproken met Bram en een goede vriend van hem. Bram is een oud collega van Aniëlla, leuk om elkaar weer eens te zien aan de andere kant van de wereld. Regelmatig gaan we ook met de andere vrijwilligers de stad in. We bezochten het mausoleum van Ho Chi Minh (ja zijn echte, verbluffend goed gebalsemde lijf) dat al bijna 50 jaar te bezichtigen is in Hanoi. En dat terwijl hij hier zelf fel op tegen was. De oud leider van het land is nog steeds erg populair, overal zie je zijn poster hangen en hij prijkt op alle bankbiljetten. Van de andere vrijwilligers leerden we ook veel, meestal bleven ze 4 tot 8 weken. De meesten waren Amerikaans (Jane, de zussen Nicky en Sammy en hun moeder, Amy, Kris, Tyler, Jennifer, Sarah, Alex en Lisa), ook hadden we een aantal mensen Engeland (Edgar, Hannah, Geoff, Lilly), iemand uit Ierland (Sean), uit Schotland (andere Hannah), uit Singapore (Sonia), uit de Filipijnen (Jona), uit Nieuw-Zeeland (Nick), uit Polen (Aga), uit Oostenrijk (Elisabeth), uit Spanje (Ari) en last but not least Lien uit België. In de avond na het eten speelden we vaak dobble, een reactiespel voor alle leeftijden (Ari won meestal), kaartspellen of scatagories. Bij scatagories moest je zoveel mogelijk woorden bedenken met dezelfde beginletter die binnen een bepaalde categorie passen. Door dit spel hadden we interessante discussies en leerden we ook over elkaars landen. Na wat biertjes gingen we soms nog naar de karaokebar met onze Vietnamese vrijwilligers. De kamer die we dan huurden zag eruit als een kermisattractie: overal lampjes, aan de zijkanten banken en in het midden een grote tafel vol met frisdrank, bier en snacks.

  Naast dat we met onze mede vrijwilligers optrokken spraken we ook wel eens met de studenten af. Een van hen studeerde architectuur en nam ons mee naar zijn universiteit en zijn werk. Hij werkte als interieur ontwerper en liet een modelappartement zien. Het was hartstikke leuk om te zien, hijzelf vond het niet zo bijzonder, maar Corné en ik vinden het leuk om iemands dagelijks leven te zien. Als afsluiting dronken we Chè, een traditioneel drankje met zoete bonen, rijst, gelly en kokosmelk.

  Buiten de les speelden we ook met Bao (5jr), de zoon van Mrs. Hay. Hij riep altijd teacher, teacher, teacher door het huis heen en dan moest hij laten zien wat hij had getekend. Hij was ook gek op de brandweer en keek de hele dag youtube filmpjes over brandweeroefeningen. Daarna ging hij deze aan iedereen uitbeelden. Als je even niet meekeek naar zijn filmpjes, dan riep hij ‘teacher teacher look look’. Hij kon ook ontzettend goed tekenen. In de woonkamer ging hij op een kruk staat tegen de muur om daar de wereldkaart met bijbehorende vlaggen na te tekenen. Hij zei dan tegen iedereen, ‘I’m from Hâ noi’, wees op de wereldkaart, en zei ‘here Hanoi, where you from?’. Hij wist precies waar alles vrijwilligers vandaan kwamen.

  Mrs. Hay was ook erg geïnteresseerd in ons land. Ze heeft een brede interesse ze wilde bijvoorbeeld weten wat we eten, in wat voor huizen we wonen en wat alles kost. Ze heeft vol bewondering naar de huizen op Funda zitten kijken, ze vond onze huizen erg mooi. De huizen in Hanoi bleken duurder te zijn, dan een vergelijkbaar huis in Nederland. Ook heeft ze van ons en Lien wat woordjes geleerd die ze vaak voor de lol gebruikte zoals: ‘ik vind Lien de leukste’, ‘ik vind Lien stom’ en ‘bedankt’.

  In het weekend worden er ook activiteiten georganiseerd voor de vrijwilligers en studenten samen. Meestal trokken wij er in het weekend met zijn tweeën op uit (wij hadden dan namelijk allebei vrij) en bezochten we één van de mooie plekken in Noord Vietnam, maar we zijn bijvoorbeeld een keer eten gaan geven aan daklozen in de stad. Alle vrijwilligers konden achterop de scooter van een student. Met een groep van ongeveer 15 scooters gingen we de stad in. Het verkeer dat er zo chaotisch uitziet, blijkt minder chaotisch te zijn. De Vietnamezen zeggen zelf ook dat er harmonie in zit. Alle scooters en auto’s rijden ongeveer hetzelfde tempo. Om naar de stad te gaan namen we ook vaak een Grab of Uber scooter, dat gaat nou eenmaal sneller dan een auto. De laatste dag namen ze ons mee naar Tram mountain, het was een leuke ontspannen dag en het voelde als een leuke afsluiting van twee maanden vcv.
  Read more

Never miss updates of Corné en Aniëlla 2017 with our app:

FindPenguins for iOS FindPenguins for Android