China

April 2017
A 24-day adventure by Corné en Aniëlla 2017 Read more
  • 8footprints
  • 1countries
  • 24days
  • 43photos
  • 0videos
  • 3.2kkilometers
  • Day 1

    Yangshuo in Guilin Shi

    April 3, 2017 in China ⋅ ☁️ 21 °C

    Laat in de avond komen we aan in ons hotel in Guilin, waar we worden verwelkomd door een enthousiast en goed Engels sprekend meisje. Ze tekent meteen voor ons uit waar we de volgende dag allemaal naartoe kunnen in Guilin. We vinden het echter niet zo'n interessant stadje en besluiten om de volgende dag meteen door te reizen naar Yangshuo om de li rivier te zien. We boeken hiervoor een excursie (jawel, de eerste groepsexcursie van onze reis) en worden de volgende ochtend al vroeg opgehaald. De omgeving van de li rivier is uniek in china en de wereld, want de bergen zijn prachtig gevormd en helemaal groen. Je ziet ook geen dalen, alleen maar bergen (nouja bergjes). Op een bamboevlot (geen echte bamboe helaas) varen we in kleine groepjes over de prachtige rivier. Het voelt een beetje als jurassic park, zo mooi ziet het er uit. Ons 'groepje' van drie bestaat verder uit een Chinees meisje, genaamd Sujean. Ze kan vrijwel geen Engels, maar met hulp van ons point it boekje en Google translate kunnen we toch een gesprek voeren. Ze stelt ons even later voor aan haar vriendin yaya die 'heel goed engels' (lees: meer dan twee woorden) kan. Ook zij overnachten in yanshuo en we besluiten 's avonds samen te gaan eten. Tot onze verbazing worden we bij ons hotel opgehaald door een vriend van de twee, die een restaurantje heeft. Daar maken we kennis met echt Chinees eten en de bijbehorende accessoires (allerlei kommetjes en en glaasjes). We hebben nog niet de kans gehad om Chinees geld te pinnen maar dat geeft niet, de rekening wordt voor ons ons betaald. 'S avonds verkennen we samen de avond markt en drinken we een biertje, de volgende dag verkennen we de prachtige omgeving op elektrische scootertjes (jawel, met zonnescherm). Ook knauwen we op aandringen van onze chinese vriendinnen voor het eerst in ons leven op een suikerrietstengel. Het smaakt zoet en is sappig, en de overgebleven droge pulp mag je natuurlijk gewoon op straat of in de bosjes spugen. We sluiten de laatste avond af met zijn tweeën, met een korte klim naar een geweldig uitkijkpunt over het stadje en een feestmaal waar je u tegen zegt: beer fish!! Deze vis, in een memorabele saus op bierbasis, is een lokale specialiteit en superlekker! De volgende dag nemen we afscheid van Sujean en Yaya en pakken we de bus+trein naar onze volgende bestemming: Zhangjiajie National Park!Read more

  • Day 3

    China

    April 5, 2017 in China ⋅ ⛅ 27 °C

    China is met 1,4 miljard inwoners het 'volste' land ter wereld. 1 op de 5 wereldburgers is dus chinees, en 'Lee' is dan ook niet verrassend meest voorkomende achternaam ter wereld. De meest voorkomende voornaam is overigens Mohamed, en de combinatie van deze twee komt juist weer zelden voor... afijn er zijn dus veel chinezen. En het worden er steeds meer, sinds een aantal jaren is de 1-kind-politiek afgeschaft en dus zie je overal jonge gezinnen met meerdere kleine kinderen. Lange tijd wilde de regering de bevolkingsgroei beperken maar dit had als vervelend gevolg dat er door allerlei illegale praktijken (geboorte-runs naar hong kong, maar ook abortussen) een 'overschot' aan mannen ontstond. In combinatie met het Chinese gebruik voor mannen om 'omlaag' te trouwens zorgde dit ervoor dat er een grote sociale onderlaag ontstond van laagopgeleide mannen die geen partner konden vinden. De druk die op de schouders van de enig kinderen rustte om maatschappelijk te slagen en voor nageslacht te zorgen was, en is voor velen nog steeds, enorm.

    Ook in veel andere opzichten is China een heel ander land dan de landen die we tot nu bezocht hebben. China trekt zich weinig aan van 'het westen' en waarom zouden ze ook, ze zijn immers met heel veel. Dat naar binnen gerichte maakt China voor ons enorm interessant om te ontdekken en we staan tijdens onze reis dan ook meerdere keren versteld van de gewoontes, de omgangsvormen en de reacties op ons als buitenlanders (weigo-ren).

    Hieronder wat leuke feitjes op een rij, deels uit eigen ervaring:

    China heeft maar liefst 260 steden met meer dan 1 miljoen inwoners.

    Rijke Chinezen komen graag naar Europa, met name Londen is populair onder de elite. Een Chinese toerist in Londen besteed gemiddeld 4000 euro aan winkelen bij Harrods. Geld hebben ze want ze hebben de grootste economie ter wereld.

    Ook in China zelf lopen Chinese toeristen de hele dag in grote groepen achter een vlaggetje aan, vaak met een felgekleurd petje op zodat je kan zien dat ze bij elkaar horen.

    Chinezen zijn praktisch ingesteld en generen zich ogenschijnlijk nergens voor. Hard praten, voordringen, overal roken, boeren, scheten laten en op straat spugen (na eerst luidkeels een flinke rochel te te hebben gemaakt) is doodnormaal(zelfs vrouwen). Echt niemand kijkt ervan op (behalve wij natuurlijk!).

    Chinezen gaan ervan uit dat alle buitenlanders chinees kunnen spreken. Als blijkt dat wij dit niet kunnen vinden ze dat gek en gaan ze er vanuit dat we het dan toch in ieder geval kunnen lezen...

    Chinezen zijn dol op hun selfiestick, deze zit vaak standaard aan hun mobiel vast. We hebben veel Chinezen gezien die aan het bellen of appen waren terwijl dat ding er aan vast zat.

    Baby's en peuters dragen broeken met een groot gat in de onderkant. Super praktisch, een kind met 'aandrang' kun je dan zo boven een prullenbak houden en klaar is kees.

    Chinezen hurken boven het toilet, en deze houding lijkt ook buiten het kleine kamertje favoriet, overal zitten Chinezen gehurkt, soms zelfs op een stoel of bankje.

    Op straat zie je geen armoede. Bovendien zijn de straten overal superschoon. Veel auto's en scooters zijn elektrisch. Toch zijn er 100 miljoen chinezen die van minder dan een dollar per dag leven, dit is met name op het platteland. Ook bijzonder is dat 35 miljoen chinezen nog steeds in grotten leven. Opvallend veel flats worden er gebouwd in heel China, één flat iedere vijf dagen. China heeft tussen 2011-2013 meer cement gebruikt dan de V.S. in de hele 20ste eeuw.

    Chinezen kaarten graag, de oude generatie doet dit het liefst de hele dag.

    Maar 7% is religieus daarmee is het het minst religieuze land ter wereld (Thailand het meest met 94%). Toch gaan er elke zondag meer mensen in China naar de kerk dan in heel Europa.

    Een chinees die de deur uit gaat heeft in ieder geval een thermoskan met theebladeren bij zich. Overal is heet water gratis verkrijgbaar en zo kun je dus de hele dag gratis thee drinken. Ook weer zo praktisch!

    Nog een praktisch ding: alle scooters zijn uitgerust met een deken en wanten tegen mogelijke kou en een parasol (ja ECHT!) tegen de zon en de regen.

    Chinezen gaan graag met buitenlanders op de foto en steken dan meestal twee vingers in de lucht. Peace!

    Sowieso lijkt een foto het hoogste doel bij een bezoek aan een toeristische attractie, hier wordt dan ook uitgebreid de tijd voor genomen. Dat ze hierbij pontificaal in het midden gaan staan (en voor iedereen het zicht belemmeren) is iets waar we wel even aan moesten wennen...

    Verbazend genoeg (maar gelukkig!) zijn chinezen 1 op 1 juist geweldig aardige, behulpzame mensen en zijn we meerdere keren verrast geweest door hun hoffelijkheid en geduld.
    Read more

  • Day 9

    Zhangjiajie

    April 11, 2017 in China ⋅ ⛅ 14 °C

    Het nationale park van zhanjiajie is wereldberoemd binnen china, maar georganiseerde reizen vanuit andere landen gaan er meestal niet heen omdat de stad wat lastig te bereiken is en een bezoek dus te veel tijd kost. Wij hebben deze beperking echter niet en dus gaan we ervoor! Na een bus-trein-overnachting-bus-overnachting-bus komen we aan in een schattig hotelletje vlakbij de westingang van het zhangjiajie nationale park. De hoteleigenaar, lucas, is een geweldig behulpzame die goed engels spreekt en dat is fijn, want we kunnen wel wat hulp gebruiken met het uitstippelen van onze routes. Ook helpt hij ons met het regelen van tickets, vragen over onze vlucht en hij brengt ons als het even kan weg met de auto. Op onze aankomstdag was het mistig, maar als we de volgende dag het park intrekken is het stralend weer. We beginnen met een zuidelijke route, die ons via een kabelbaan op ongeveer 1,5 kilometer hoogte brengt. Daar lopen we in alle rust een prachtige route langs de unieke begroeide rotspilaren, die bestaan uit aardlagen die over een periode van duizenden jaren omhoog gestuwd zijn. Door de hoge luchtvochtigheid zijn rotsen afgebroken en zijn bijzondere vormen ontstaan. Het is echt fenomenaal mooi en we krijgen, ondanks het grotendeels ontbreken van de kenmerkende laaghangende wolken, echt een avatar gevoel. Het kan inderdaad niet anders of dit park heeft 'model' gestaan voor de film. Dat de Chinezen verbeeldingskracht hebben blijkt uit de prachtige namen die ze de verschillende rotsformaties hebben meegegeven, zoals "the remaining pillars of the heavenly bridge" en "The five ladies visiting the general".

    Het park is schitterend aangelegd en gratis shuttle busjes brengen je van hotspot naar hotspot. Handig, want de afstanden zijn enorm. Op onze tweede dag pakken we de middelste route. Dit is de populairste route bij chinese touristen en dus is het druk! NIET NORMAAL! bij de shuttle bussen richting de avatar rots en bij de glazen lift staat een enorme rij dringende mensen. En dan bedoelen we ook echt dringend: we zouden onze beide benen kunnen intrekken zonder te vallen! De Chinezen hebben de grootste lol als ze de massa naar voren duwen. Opvallend genoeg zijn het veel ouderen die flink duwen.

    Het blijkt de moeite waard, want deze route is nog sprookjesachtiger dan die van gisteren. Dit is ongetwijfeld de mooiste plek van China. We komen langs twee rotsen die samen een brug vormen en waar je overheen kunt lopen. Het is de hoogste natuurlijke brug ter wereld en vooral eronderdoor kijken vanaf de zijkant is spectaculair.

    We eindigen deze drukke maar fantastische dag met nog een record: de hoogste glazen lift ter wereld brengt ons weer naar beneden waarna we het park aan de oostkant verlaten. Onze koffers zijn dan inmiddels ook al onderweg, daar heeft lucas voor gezorgd. 'S avonds eten we met een andere reizigers uit Nederland bij een straatstalletje. Hij heeft in Vietnam lesgegeven en zijn verhaal geeft ons de nodige inspiratie voor ons voorgenomen be

    Onze derde en laatste dag brengt ons nog één hoogtepunt en tevens een record: we mogen over de hoogste glazen brug van de wereld lopen!! Deze gloednieuwe attractie is niet geschikt voor mensen met hoogtevrees, maar daar heeft Corné gelukkig (bijna) helemaal geen last meer van. De brug ziet er hypermodern (en hyperveilig) uit en bevat grote glazen platen waar je overheen kunt lopen. Je kijkt zo 300 meter naar beneden! Wat blijkt, behalve een prachtig uitzicht biedt deze brug ook een legio aan mogelijkheden voor spannende en grappige truccage foto's. We gaan dus lekker los! Na een royale fotosessie (ook Chinezen blijken trouwens maar wat graag met ons op de foto te gaan), keren we terug naar ons hotel. We mogen ons namelijk al weer gaan klaarmaken voor de volgende halte: chengdu! 🐼
    Read more

  • Day 13

    Chengdu

    April 15, 2017 in China ⋅ ☀️ 28 °C

    Voor Chengdu kiezen we een wat meer tijdsefficiente route; via een bus en een (vertraagde) binnenlandse vlucht komen we laat in de avond aan in Chengdu. De volgende dag is een belangrijke dag en die wilden we niet in de trein doorbrengen: Aniëlla is jarig! We Skypen met familie en vrienden, het voelt even alsof we in Nederland zijn. Het was een heerlijke dag, lekker uit eten geweest en een luxe appartement.

    In Chengdu bezoeken we de Tibetaanse wijk en een leuk straatje/park met allemaal kraampjes en terrasjes.

    Waar we voor gekomen zijn is het panda fokcentrum. ‘Panda’ is een verbastering van het Nepalese woord poonya wat zoveel betekent als ‘bamboe-eter’. De reuzenpanda is een van de meest bedreigde diersoorten ter wereld. Wetenschappers hebben na talloze mislukte pogingen een manier gevonden om met succes jonge panda’s te fokken. Het is niet gemakkelijk, want het vrouwtje is slechts één tot hooguit drie dagen per jaar vruchtbaar. Met behulp van kunstmatige inseminatie is het het centrum in Chengdu gelukt. Het totaal aantal panda’s in gevangenschap bedraagt nu zo’n 300. In totaal leven er nog ongeveer 1.600 panda’s in het wild, verdeeld over 40 reservaten in China. Hun aantal loopt nog wel terug, onder meer door ontbossing.

    Het is erg interessant om te leren over deze panda's en daarnaast is het erg leuk om naar ze de kijken, omdat ze vaak knullig uit de boom vallen.
    Read more

  • Day 15

    Xian

    April 17, 2017 in China ⋅ ☀️ 24 °C

    China heeft in slechts een paar jaar tijd een heel netwerk van supersnelle bullet trains uitgerold. Helaas is deze service nog niet op alle belangrijke routes beschikbaar en dus nemen we een nachttrein vanuit Chengdu naar onze volgende stop: Xi'an. Deze stad is wereldberoemd door het ooit per toeval ontdekte terracotta leger van de voormalige Chinese keizer Qin Shi Huang. Hij was tweeduizend jaar geleden de eerste keizer van China en liet het terracotta leger in elf jaar door 700.000 arbeiders bouwen. Hij was de meedogenloze heerser van koninkrijk China en met zijn leger veroverde hij vijf omliggende koninkrijken. Zo maakte hij het Keizerrijk China en werd hij de eerste goddelijke keizer.

    Qin Shi Huang wilde niet dood omdat hij bang was dat de zielen van zijn vijanden die hij had laten ombrengen, wraak zouden nemen in het hiernamaals. En omdat dat er nogal wat waren, liet hij een leger bouwen om hem te beschermen in het leven na de dood. Er brak een opstand uit en het terracottaleger werd door rebellen in stukken geslagen. Het leger werd geschiedenis en de geschiedenis een legende. Eeuwenlang dacht men dat het terracottaleger van de keizer niet meer dan een mooi verhaal was. Tot boer Yang in 1974 tijdens het slaan van een waterput de brokstukken ontdekt.

    We zijn erg benieuwd! We checken in in een gezellig hostel (met ondergrondse discotheek!) dat net binnen de stadsmuren ligt. De stad zelf is eigenlijk veel leuker dan we hadden verwacht. Het heeft gezellige straatjes, een grote markt in het moslimkwartier en een plein met twee mooie pagodes. Maar we komen natuurlijk maar voor één attractie: het terracotta leger.

    Met een speciale "terracotta army" bus (ja echt, het stond er gewoon in het engels op) worden we op onze tweede dag naar onze bestemming gebracht. De site bestaat uit 3 "pits", overdekt door kolossale, maar sobere gebouwen. We bezoeken ze, op advies van onze lonely planet, van klein naar groot. De kleinste pit bevat een aantal officieren en paarden, die je van behoorlijk dichtbij kunt bekijken. Het is erg indrukwekkend om te zien hoe elke beeld anders is; gezichten, lengte, kleding, de schoenen, allemaal zijn ze anders en dus is elke soldaat uniek. In de twee pit, die enorm groot is, zijn de soldaten nog bedolven onder het zand en de balken die destijds dienst deden als dak. Wel kun je een paar soldaten en een paard van heel dichtbij (achter glas) zien. Nu zien we nog meer details; van vlechtjes in het haar tot schoenzolen met profiel. Soms zie je nog wat kleur, het bewijs dat de soldaten beschilderd waren om nog echter te lijken. Dat is ook de reden dat de meesten nog niet uitgegraven zijn, de verf bladdert af en vervliegt nu namelijk nog binnen enkele minuten na contact met de buitenlucht. Daar willen de archeologen eerst iets op vinden. Hoe langer je naar ze tuurt, hoe minder je van ze begrijpt, het is gekkenwerk geweest om hen te maken. Dan komen we bij pit 1, het klapstuk en grande finale. De Chinezen schreeuwen naar elkaar alsof ze flink ruzie hebben. Niets is minder waar: zo tonen ze hier in China hun enthousiasme. In pit kunnen we de honderden, of misschien wel duizenden, uitgegraven soldaten bewonderen en krijgen we pas echt gevoel bij de grootsheid van dit leger het totale aantal wordt geschat op ongeveer 10.000!). Het zou wat ons betreft zo een wereldwonder mogen heten. We vangen nog ergens op dat alle soldaten voorzien zouden zijn van een eigen naam. We vragen ons af of dit leger niet een waarheidsgetrouwe kopie zou kunnen zijn van het echte keizerlijke leger uit die tijd?
    Met een kistje terracotta soldaatjes onder de arm stappen we zeer voldaan de bus weer in om met de bullet train naar Pingyao te gaan.
    Read more

  • Day 21

    Pingyao

    April 23, 2017 in China ⋅ ☀️ 23 °C

    Met de trein arriveren we in Pingyao en de bus brengt ons tot dichtbij een van de stadspoorten. Pingyao is een heel oud stadje waar je de oude Chinese sfeer kunt ervaren. Pingyao is de best bewaard gebleven omwalde stad van China en ongeveer 2700 jaar! oud. Pingyao was het financiële centrum van China in de late Qing Dynastie (19e eeuw). De meeste van deze stadjes zijn in de tijd van Mao afgebroken omdat er geen waarde meer werd gehecht aan zaken als cultuur, historie en erfgoed. Deze stad is echter perfect bewaard gebleven en hoewel erg toeristisch, een hele fijne plek om rond te wandelen en ontelbare foto's te maken. Vooral 's avond, als de lampionnen aan gaan en een groot deel van de toeristen weg is, is het prachtig. Ook buiten de stadsmuren is het aan het begin van de avond is het leuk, want er zijn overal vliegers. We slapen in een kleine homestay in een eigen kamertje waar we ons verblijf maar blijven verlengen (one more night? Yes, one more night). Als we niet aan het rondwandelen, winkelen (zo'n zwaar leven) of eten (zooo lekker dat eten hier!) zijn, dan zijn we op onze kamer de reis naar Japan aan het voorbereiden. Het winkelen kan alleen lastig zijn want pinnen dat ging dus niet, want in het hele stadje (toeristisch als het is!!) bleek geen automaat te vinden... zelfs buiten de stad, waar wel een bank was, konden we niet terecht met onze pasjes. Na 2 dagen brinta eten op onze kamer stond corné op het punt een treinrit te maken naar de volgende stad (2 uur reizen) om daar zijn geluk te beproeven, toen we er achter kwamen dat er mogelijk nòg een automaat was buiten de stad. Het stond op wikipedia...(ja echt!) en Corne ging op pad en warempel, het bleek te kloppen EN de automaat lustte onze pasjes! Halleluja er is weer geld!! Na een heerlijk diner verlaten we de stad op naar Bejing.Read more

  • Day 23

    Beijing deel 1

    April 25, 2017 in China ⋅ 🌙 7 °C

    Met de bullit trein komen we in de voormiddag aan in Beijing. We hebben pas aan het eind van de middag afgesproken met ons allereerste couchsurf adres ooit (spannend!), dus we hebben wat tijd om lekker in de zon te zitten in een park vlakbij tiananmen square. De tulpen staan in bloei, dus we voelen ons weer een klein beetje in Nederland ;).

    Onze gastheer heet Yonglin en woont in een kleine kamer, eigenlijk een soort studentenwoning, inclusief vergelijkbare Ikea meubels die we in Nederland naar de kringloopwinkel hadden gebracht. Hij woont vlakbij een metrostation en vlakbij zijn werk. Yonglin zijn Engels is uitstekend en we konden kletsen over vanalles en nog wat: reizen, films, de verschillen tussen China en Amerika/Europa, de 1 kind politiek enz. Hijzelf is als gevolg van de 1 kind politiek ook enigst kind. Hij verteld dat hij een hele sterke band heeft met vrienden. Zijn ouders wonen buiten Beijing en als er iets met hen is dan vraagt hij of een van zijn vrienden voor hen wil zorgen als dat op dat moment voor hemzelf niet mogelijk is. Samen met hem hebben we heerlijke Peking eend gegeten een biertje gedronken in een speciaalbier café. Heel gezellig! S avonds sliepen we op zijn uitgevouwen Ikea bank en de volgende ochtend namen we al weer vroeg afscheid. Voor Yonglin was het immers gewoon een werkdag (al was het wel de laatste dag voor zijn vakantie naar Thailand). Wij hadden inmiddels een hostel gevonden in het centrum, pal naast een metrostation. Van daaruit gingen we naar de verboden stad.
    We kwamen er al gauw achter dat men het ook in Beijing niet erg vind om lang te wachten. Ruim 2 uur duurde het voordat we door de tassen check waren (waarbij blanke toeristen tot onze verbazing bleken te worden ontzien). Het viel ons overigens wel op dat de Chinezen in Beijing een stuk betere (naar onze standaard) manieren hebben dan in meer zuidelijke delen van China. Erg prettig!

    De verboden stad was erg indrukwekkend, met name de omvang. Het is echt een ommuurde stad met mooi versierde tempels en huizen, waar de gewone burger destijds niet naar binnen mocht. Toepasselijke naam dus! Via de achteruitgang gingen we na ons bezoek nog een heuvel op, van waaruit je een mooi uitzicht had op zowel de verboden als op de niet verboden stad.

    In de avond spraken we af met yaya, die we in Yangshuo hadden ontmoet. Ze nam ons mee uit eten en trakteerde ons op een waar feestmaal. Vooral het lamsvlees met gecarameliseerde ui en koriander was geweldig! Ondanks haar beperkte Engels (en ons zwaar gehandicapte chinees) hadden we veel lol en na het eten besloten we om nog even langs het grootste ziekenhuis van Beijing te gaan, om te kijken waar Yaya sinds kort werkte. Erg interessant om te zien en daarna werden we ook nog voor ons hostel afgezet.
    De volgende dag stond er een heus wereldwonder op het programma: de Chinese muur! We keken hier al heel lang naar uit en dat bleek ook zeer het terecht; het was werkelijk fantastisch!
    Read more

  • Day 24

    Beijing deel 2

    April 26, 2017 in China ⋅ 🌙 16 °C

    De Chinese muur kun je op verschillende locaties bezoeken; wij besloten om met een lokale bus naar Badaling te gaan, een toeristisch maar spectaculair mooi (en goed gerestaureerd) deel van de muur. Natuurlijk stikte het er van de Chinezen, maar er hing een prettige sfeer en het weer was fantastisch. Wat ons meteen opviel was de sierlijke vorm van de muur. Geen kaarsrechte muur dwars door het landschap maar een organisch ogend geheel dat eigenlijk nog het meeste weg heeft van een slang die sierlijk over de bergkammen kronkelt. Geen verpesting van de natuur dus, maar een prachtige aanvulling. Behalve van links naar naar rechts kronkelt de muur ook van boven naar beneden en dat maakte een wandeling hier en daar tot een uitdaging, vooral voor de oudere toeristen. Na een tijdje wandelen merkten we dan ook dat rustiger werd en tegen het einde van de middag waren we bijna nog de enigen op de muur! We konden dus naar hartelust van het schitterende uitzicht genieten en uitgebreid de tijd nemen voor foto's filmpjes (van liggen op de muur tot glijden van de railing ;)). Vlak voor sluitingstijd, na nog door een beren verblijf, liepen we als aller laatsten het terrein af. De eetkraampjes waren inmiddels gesloten en de laatste bus al lang vertrokken, maar we hadden een topdag gehad. Een taxi bracht ons naar het metro station en zo ploften we, moe maar ongelofelijk voldaan, weer in ons bed.

    Behalve de vele bezienswaardigheden heeft Beijing ook nog andere dingen te bieden, en daar kwamen we in onze laatste 2 dagen China achter. Zo shoppen we allebei een nieuwe garderobe bij elkaar (onze shabby backpack kleding kon echt niet meer, zeker niet in onze volgende bestemming Japan), en bezochten we twee musea. In het nationale museum zagen we onder andere een jaden lijkwade en oude munten in de vorm van messen, net als een verzameling van alle relatiegeschenken die china in de afgelopen 65 jaar van staatshoofden heeft ontvangen (o.a. een prachtig gouden/diamanten zwaard namens Marokko, twee enorme porseleinen zwanen namens Amerika en een lullig roze vaasje uit Nederland). In het museum van Urban planning zagen we een prachtige, grote maquette van de stad. Op onze laatste avond spraken we af met Jie Tang bij wie onze laatste nacht zouden doorbrengen. Hij werkt als monteur op het vliegveld en kon ons dus mooi voor de deur afzetten ;). Hij kwam op het briljante idee om met ons hotpot te gaan eten. Dit typisch Chinese gerecht is geweldig lekker, en niet per sé pittig zoals we hadden verwacht. Verzonken in het midden van de tafel zit een ketel waar je verschillende bouillons (eigenlijk een soort soepen) in kunt laten koken. Vervolgens bestel je allerlei bakjes met vlees, noedels of groenten en die gooi je in de bouillon om te garen. Zooo lekker, en gezellig ook, dit is een gat in de markt in Nederland! We leerden weer een heleboel dingen bij over China, o.a. dat het Chinese eten dat wij in Nederland kennen deels uit het zuiden van China komt maar onder een andere naam (fou yong hai en babi pangang) en deels niet eens Chinees is (van een gebakken banaan had hij nog nooit gehoord maar hij vond het er wel lekker uitzien). Na een goede nachtrust in zijn mooie appartement pakten we met veel zin het vliegtuig naar onze volgende bestemming: Japan!
    Read more