• Oasen i öknen

21 september 2016, Peru ⋅ 🌙 14 °C

Gårdagen spenderades i staden Huacachina som är en by mitt i öknen som omringar en liten sjö. Oasen är naturlig och har funnits där länge. Dock har många brunnar för jordbruk grävts i närområdet och vattennivån därmed hotats. Dock insåg invånarna att sjön är viktig för turismen och nu har man istället börjat pumpa in vatten för att sjön inte ska försvinna.

Vi började med att strosa runt i byn och avslutade sedan med den populära turistattraktionen: sand buggy och sandboarding. Då racar man ut i öknen med bil och åker sedan ned för sanddynerna på en liten bräda. Vi fick först öva på en "liten" sandkulle. Magda tyckte snarare att det liknade ett stup. Ned åkte man antingen sittandes, liggandes eller ståendes på brädan. Sedan tog guiden oss till "The death dune" som han kallade det. Han pekade på Fredrik och uppmanade att "sueco"-n skulle åka först, vilket han också gjorde. Death dune visade sig vara ett 3-sektions-"stup" på närmare 200 meter - alla åkte och ingen dog tack och lov.

Nu är vi framme i Cusco efter en 17 timmars bussresa uppe i bergen. Vi satt näst längst fram i bussen så det var som att hela resan var en enda lång scen ur Sagan om ringen. Otroligt vackert! Dock visste man inte under natten om man åkte upp eller ner, uppochner (?), höger eller vänster, för det var bäcksvart på alla små kringelikrokvägar och fördragna fönster.