Förberedelser hemma
29 de agosto de 2016, Suécia ⋅ 🌧 11 °C
Välkomna till vår resedagbok som vi kommer uppdatera under vår jorden-runt-resa som startar om bara två veckor! Här kommer vi lägga upp text och bilder om upplevelser under resans gång.
Vi är nu i sluttampen av allt som ska fixas i förväg, till exempel reseförsäkringar, bokning av flyg och hyrbil, vaccinationer, vandringsskor, backpackingryggsäckar, visum och införskaffning av andra viktiga saker. På vår inköpslista är det drygt 20 saker som ska köpas, allt mellan funktionella kläder, första-hjälpen-kit och förvaringsfickor. Vi har dock insett att vi måste skippa vissa saker med tanke på att vi ska orka bära allt på ryggen också! Det har varit guld värt med alla tips från nära och kära om vad som behövs både innan och under resan. Vi har även fått många rekommendationer om platser vi borde besöka och med hjälp av dessa har vi kommit fram till en resrutt.
Så här ser vår aktuella (och preliminära) resrutt ut:
Lima, Peru --> Cusco, Peru --> San Fransisco, USA --> Beijing, Kina --> Xián, Kina --> Shanghai, Kina --> Tokyo, Japan --> Hongkong --> Hanoi, Vietnam --> andra delar av Asien om tid och pengar finns.
Resrutten är absolut inte satt i sten (särskilt inte de sista resmålen) utan kommer kunna ändras allt eftersom.
Nu har vi bara några få arbetspass och en handfull punkter på att-göra-listan kvar.
Den 13 september bär det av!
/Magdalena & FredrikLeia mais
Farväl-turné och nervositet
13 de setembro de 2016, Suécia ⋅ ⛅ 19 °C
Dagen med stort D är här.
I skrivande stund sitter vi på Starbucks på Arlanda och ska boarda om 20 minuter. Vi kommer mellanlanda i Amsterdam och sedan Madrid innan vi når Lima kl 05 imorgon.
Vår farväl-turné startade för två veckor sedan då Fredrik avtackades på Södersjukhuset för sin insats där under sommaren. Därefter bar det iväg till Dalarna för några farväldagar med familj och släkt. Sen har vi varvat vänner och familj här i Uppsala och Magdalena har tackats av på Ica. Supermysiga dagar har det varit med andra ord!
Vi har även storstädat lägenheten i etapper, med lite sista-minuten-hets-skurning nu på morgonen. Den har nog aldrig varit så ren som nu :) därför är den nog i väldigt bra skick för en hemkomstfest som heter duga :):)
Nervositeten har varit på låg nivå länge, mest för att alla andra varit oroliga och insett vad vi ska göra medan den inte slagit oss förens nu i helgen vad som kommer hända. Nervositeten har uttryckt sig i både illamående, pirrighet och virrighet. Till exempel har Fredrik använt kylskåpet som ett diverseskåp istället och råkat ställa elvispen där och försökt micra vatten för snabbkaffe, vilket inte gav önskat resultat.
Vi ska även introducera vår resekompis Justus som vi fått av Moa. Det är ett litet får som hänger på Magdalenas ryggsäck. Han kommer följa med under resans gång och kommer förhoppningsvis inte vara lika vit när vi kommer hem igen :)
/M&F (och Justus)Leia mais
Dinner deluxe in Amsterdam
13 de setembro de 2016, Países Baixos ⋅ ☀️ 31 °C
Mamma update: Ja mamma (or) vi tar hand om oss, ja vi har landat säkert, ja vi har ätit/druckit/ordnat toalett och inga fula gubbar har vi sett.
Efter att ha traskat runt på hela (!) flygplatsen efter ett schysst matställe så blev det ändå det första vi kikade på😅 Snart blir det fiesta del noche i Madrid ..Leia mais
Laddar batterierna
13 de setembro de 2016, Espanha ⋅ ⛅ 17 °C
Nu har vi mellanlandat i Madrid. Flygresan hit var både trång, obekväm och turbulent men huvudsaken är att vi kom fram iallafall.
Nu sitter vi och laddar både våra egna och mobilernas batterier och vädrar fötterna i förebyggande syfte inför nattflyget till Lima.
Egentligen skriver vi bara ett inlägg för att Fredrik vill ha en till plutt på kartan 😁 det är tydligen coolt att ha varit på många ställen!
/MagdaLeia mais

Hytt'n'MagzOm någon, någonsin vill följa vår resrutt måste de ju veta vart vi mellanlandat!! /Fredrik
¡Hola Peru!
14 de setembro de 2016, Peru ⋅ ☁️ 17 °C
Efter en lite mer bekväm men lång flygresa på 11 timmar (!) är vi äntligen framme i Lima.
Enligt Fredriks beräkning behövde vi absolut inte köpa vatten på flaska att ha mellan madrid-lima (vilket han argumenterade starkt för), för att på planet skulle vi ju ändå bara sova och det skulle endast ta 5 timmar (dep 23.55-arr. 05.10). En ganska stor felbedömning då F 8 timmar senare vaknade törstig och undrade varför vi inte var framme ännu ;)
Väl på planet blev vi ganska direkt ombedda att byta plats då det blivit felbokat. Dock fick vi nödutgångsplats och bättre benutrymme 👍. Dock fick Magdalena inte en plats med vinklat nackstöd, vilket gjorde det lite svårare att sova bekvämt. Väl vid framkomst och en stel nacke kom dock M på att det gick att vinkla nackstödet för hand :) tokigheter som gav oss ett gott skratt.
Immigration och väskhämtning gick smärtfritt.
Båda hade spekulerat att buss borde vara rimligt färdsätt till hostlet. "Peligroso" och "dificil" tyckte vår taxichaufför som övertalade oss till en rafflande bilfärd i rusningstrafik utan trafiklagar till synes. Vi upplevde bilfärden som "peligroso"! Jämfört med Sverige så krävdes en liten bön till högre makter för att komma fram med skinnet i behåll, eller så är vi bara bortskämda med hur laglydiga bilister och trafikanter är hemma. Kulturkrock #1. Nu, 60 solas (150kr) och 50 minuter senare andas vi ut på hostlet.
Klockan är endast 10.08 här men vi börjat redan bli sugna på middag. Våra magar undrar var lunchen tog vägen. Snart ska vi gå på upptäcksfärd!
/M&FLeia mais
Dragonfly hostel
14 de setembro de 2016, Peru ⋅ ☁️ 19 °C
Här är lite bilder från vårt hostel. Vi bor i ett lugnare och säkrare område i Lima som heter Miraflores. Det ligger cirka 30 minuter med buss från centrum och är rekomenderat att bo i pga att områdena närmare centrum inte är så säkra att bo i som turist. Rummen är rymliga10-bäddsrum och man delar på ett kök och ett par badrum. Det finns en liten takterass med hängmattor, bar och spel som blir som en oas från all trafik utanför. Hela hostlet känns lite ungdomligt med målningar på väggarna och färgglad inredning :)Leia mais
Dag 1: promenad i Miraflores
14 de setembro de 2016, Peru ⋅ ⛅ 20 °C
Vi började vår upptäcksfärd med att promenera runt hostlet. I Miraflores finns några riktigt fina parker med överflöd av blommor (mamma Kerstin skulle trivas 😙) och nästan lika många katter. Miraflores har även en högt belägen kustpromenad där man kan kika på folk som surfar nedanför och det verkar populärt att flyga skärmflyg ut över den branta slänten som skiljer stranden från kustpromenaden.
Förresten så är vi både lite chockade över vädret. Ingen solsemester här inte.. 15 grader varmt, fuktigt och molnigt. Vi ska kolla med någon lokalinvånare imorgon om det är normalt att det är så här kallt. Vi befinner ju oss på södra delen av halvklotet och hade väntat oss "vårväder". Tur att vi har packat med varma kläder också!Leia mais
Inlägg pågår!
17 de setembro de 2016, Peru ⋅ ☁️ 16 °C
Vi ligger lite efter med uppdateringar. Men räds icke, de kommer! Vi har fullt upp med saker om dagarna och kvällarna så vi har inte hunnit/orkat:)
Det kommer saker om plaza de armas, metropolitano, parque del agua, Museo Rafael Larco, larcomar, rooftop party, subte club och huaca pucllana bland annat. Vi funderar även på att fixa ett Facebook album med fler bilder:)
M&FLeia mais
Dag 2: Centrala Lima
18 de setembro de 2016, Peru ⋅ ⛅ 19 °C
Vi vågade oss på att åka kollektivt från Miraflores till centrum via en snabbuss som åker från norra till södra Lima. Linjen kallas "El Metropolitano" och är egentligen det enda snabba färdsättet för alla de 10 miljoner invånarna i Lima. Bussen har en egen fil och man kliver på via plattformar som liknar tunnelbaneperronger. Det finns andra bussystem med massa privatbussar men lättast är att ta taxi eller Metropolitano. Bussarna blir lätt överfulla och varje på/avstigning sker relativt kaotiskt pga av tidsbegränsning, genom att folk som ska av vrålar "bajo" (ner/av) och pressar sig fram till utgången samtidigt som folk vill stiga på och pressar sig in i bussen. För Fredrik är det inget problem dock, då hans mäktiga 183cm tornar upp som en gigant över de små peruanerna (medel män: 164cm, kvinnor: 151cm) som förövrigt får höra "oye, mira el muchacho" nu och då (oj, kolla killen) utan att tro att vi inte förstår en del spanska.
Väl inne i centrala Lima besökte vi plaza de armas ("stora torget") och gick runt. Helt plötsligt blev det ett spektakel med en militärorkester liknande högvakt som pompade och spelade på en slottsgård (?). Enligt en dam har de ett uppträdande varje dag vid kl 12. Efter en lunch på en lokal restaurang begav vi oss på en (lång) promenad till parque de las aguas, en fontänpark. Fredrik lyckades roa en bilkö när han osmidigt sprang över vägen och försökte ta sig över ett "kedjestaket" och snubblade på kedjan och gjorde en fin vurpa :)! Fontänparken var stor med 10+ av diverse stora fontäner. Vi var där på dagen men på kvällen har de tydligen en spektakulär ljusshow där också. Trötta tog vi oss hemåt och lyckades utslagna somna innan kl 20 (!), vi skyller på jetlag.Leia mais
Dag 3: museum och nattklubb
18 de setembro de 2016, Peru ⋅ ⛅ 17 °C
Vi delade taxi med en amerikan från Seattle som bor på samma hostel till Museum Rafael Larco Herrera. Museets samling består av arkeologiska fynd som Rafael tillsammans med sin pappa grävt upp från Perus tidiga historia, allt från första bosättningen till efter att spanjorerna kom dit. Det var en enorm samling!
Precis när vi trodde att vi var klara så hittade vi istället en erotisk samling. Som tur var hade den pryde amerikanen gett upp och åkt hem. Väldigt kul att kolla på pornografi i form av lerkrukor hehe.
Vi åt därefter på museets restaurang som har väldigt bra recensioner. Vi provade flera peruanska rätter, bland annat en potatisförrätt, peruanskt ris med kött och till efterrätt dulche the leche (karamelliserad mjölk) med portvinsmaräng. Kommer inte ihåg nån av namnen på rätterna tyvärr. Provade även Chicha morada som är en dryck gjord på lila majs som är väldigt läskande :) vår kypare gjorde sitt yttersta för att få oss att må väl.
Vi promenerade mot havet och kom då till "Larcomar", ett exklusivt köpcentrum som ligger i stupet mot stranden.
På kvällen var det rooftop party på hostlet med beer pong och egenbryggt öl som hostlet gör själv . Vi avslutade med att besöka en nattklubb i området, "Subte" som hade tunnelbanetema. Såklart spelades bara sydamerikansk musik och det blev mycket dans a la vifta på höfterna!Leia mais
Dag 4: Huaca Pucllana
18 de setembro de 2016, Peru ⋅ ☁️ 16 °C
Vår "lediga" dag blev istället till en utflykt till pyramidruinen "Huaca Pucllana". Vi kunde inte låta bli då det äntligen blev sol och värme :)
Pyramiden var troligtvis en cermoniell och administrativ mötesplats för eliten och deras undersåtar mellan 200 och 700 år efter Jesu födelse där man bland annat dyrkade gudarna och offrade till dem. Anledningen till att mötesplatsen byggdes till en högre och högre pyramid är oklart, men en teori är att de ville komma närmare gudarna och visa uppskattning. När spanjorerna kom försökte invånarna att dölja sin helgedom genom att täcka pyramiden med jord. Samtidigt som spanjorerna satte sitt kors på jordkullen dyrkade sydamerikanerna sina gudar i hemlighet.
På vägen hem passerade vi en folkfest i parkerna i Miraflores. Både yngre och äldre peruaner dansade till Sydamerikansk musik och det var marknad runt omkring. Mysig stämning!Leia mais

Angelica SundströmVad kul det är att läsa om er resa 😍 Chile hade nationaldag igår och de firar tydligen en hel vecka. Kanske var något sånt ni såg? 👌🏽😚
Dag 5: Ny stad!
19 de setembro de 2016, Peru ⋅ ⛅ 17 °C
Från början var vår tanke att bara se Lima, cusco och machu picchu, men efter att fått tonvis av rekommendationer har vi ändrat vår resrutt med tillagda orter! Dags att lämna Lima och åka söderut. Med ett bussbolag som heter Cruz del Sur blev den tre timmars bussresan till Paracas väldigt bekväm. Det kändes snarare som en flygresa då vi fick mat, kuddar, filtar, service av en bussvärd och de hade till och med en säkerhetsgenomgång i början som om vi skulle flyga därifrån.
När vi började åka ut ur Lima insåg vi att vi bara hade sett en bråkdel av staden. Hundratusentals små skjul med nästan bara väggar och tak stod på sandhögar längs vägen, otrolig diskrepans mellan levnadsförhållanden i Lima!
Under de tre timmarna insåg vi att den sidan av Peru som vi åkte längs (kuststräckan) bara består av sand och sten med fåtal planterade gröna enheter. Peruaner på landsbygd verkar ha en förkärlek att ringa in tomma (?) områden med med murar av sten eller annat, i till synes den tomma öknen?
Nu är vi framme på hostlet i Paracas. Imorgon ska vi besöka Ballesta islands, också kallat Poor man's Galapagos. Många vilda djur hoppas vi på att se! 😃Leia mais
Dag 6: Poor Man's Galapagos
21 de setembro de 2016, Peru ⋅ ⛅ 19 °C
Ballestas Islands är öar cirka 30 minuter med snabbåt från Paracas hamn. Öarna ligger inom ett naturreservat och är hem åt sjölejon och tusentals fåglar, bland annat pelikaner, pingviner, tärnor och vadare. Öarna kallas även Poor Man's Galapagos vilket de verkligen lever upp till. På båtturen såg vi ett stort inristat märke i berget som liknar en kaktus. Märket har funnits jättelänge och man vet inte riktigt varför det existerar. Coolt!
Efter att vi besökt öarna åkte vi även på en busstur genom naturreservatet utanför Paracas. Liten besvikelse när vi insåg att turen bestod av att nästan bara se sten och sand (som man kan hitta överallt annars också). Höjdpunkten var när vi fick se flamingos (!) och vara med när de matade pelikaner och sjölejon. På kvällen kollade vi på solnedgången från stranden och Magdalena fotade entusiastiskt en strandskata.
Nu är vi på väg till staden Huacachina, en oas mitt i öknen, där vi ska åka "pulka" ned för sanddynerna.Leia mais

Hytt'n'MagzNej det är Perupelikaner, men de har den karaktäristiska näbben iallafall :)
Oasen i öknen
21 de setembro de 2016, Peru ⋅ 🌙 14 °C
Gårdagen spenderades i staden Huacachina som är en by mitt i öknen som omringar en liten sjö. Oasen är naturlig och har funnits där länge. Dock har många brunnar för jordbruk grävts i närområdet och vattennivån därmed hotats. Dock insåg invånarna att sjön är viktig för turismen och nu har man istället börjat pumpa in vatten för att sjön inte ska försvinna.
Vi började med att strosa runt i byn och avslutade sedan med den populära turistattraktionen: sand buggy och sandboarding. Då racar man ut i öknen med bil och åker sedan ned för sanddynerna på en liten bräda. Vi fick först öva på en "liten" sandkulle. Magda tyckte snarare att det liknade ett stup. Ned åkte man antingen sittandes, liggandes eller ståendes på brädan. Sedan tog guiden oss till "The death dune" som han kallade det. Han pekade på Fredrik och uppmanade att "sueco"-n skulle åka först, vilket han också gjorde. Death dune visade sig vara ett 3-sektions-"stup" på närmare 200 meter - alla åkte och ingen dog tack och lov.
Nu är vi framme i Cusco efter en 17 timmars bussresa uppe i bergen. Vi satt näst längst fram i bussen så det var som att hela resan var en enda lång scen ur Sagan om ringen. Otroligt vackert! Dock visste man inte under natten om man åkte upp eller ner, uppochner (?), höger eller vänster, för det var bäcksvart på alla små kringelikrokvägar och fördragna fönster.Leia mais

Hytt'n'MagzDet var kul och man fick en riktig adrenalinkick! Lite läskigt dock.. :)
Sjukdagar i Cusco
26 de setembro de 2016, Peru ⋅ ⛅ 13 °C
Cusco = 3400 meter över havet = tunn luft/lågt tryck = höjdsjuka.
Under de senaste tre dagarna har vi varit ganska förstörda och inaktiva här i Cusco. Hög puls, andfåddhet (en trapp känns som 100 m sprint), feber, huvudvärk och värst av allt opålitliga magar.
Vi har mest tagit det lugnt. Läst bok, suttit på toa, sovit och lyssnat på vad de andra på hostlet har hittat på för kul.
Igår vågade vi oss ut lite längre och gick på en gratis guidad tur i gamla delen av cusco (centro de historico) i ett par timmar. Vi fick lära oss att på alla ställen där det står katolska kyrkor har det ursprungligen varit religiösa monument för inka-folket som spanjorerna har rivit. Vi kan nu även skilja på spanskt kolonialt bygge från 400 år sedan och urbefolkningens bygge från 1000 år sedan. Vi fick prova några olika instrument också, bland annat en skallra gjord av alpacka-naglar (!). Guiden försökte lära oss några ord på ursprungsspråket quechua, men vi kommer inte ihåg ett enda hehe. Samtidigt som vi gick vår tour så var det en stor parad på plaza de armas (stora torget) med militärer, barn och orkestrar bland annat. Det höll på i 2-3 timmar och tydligen så är det en sådan parad varje söndag året om. Peruanerna gillar nog pompa och ståt på sina lediga dagar 😆
Efter turen bestämde vi oss att på egen hand ta oss upp till en jesus-staty som blickar över staden. Påvägen dit blev vi för första gången lurade på pengar. Vi betalade 100 svenska kronor för en liten bilfärd som skulle kostat max 20 kr där personen i fråga krånglat fram och tillbaka med vad som ingick i överenskommelsen, men som inte stämde till fullo. Fredrik påstår att hans cusco-resa är förstörd nu (skämt o sido).Leia mais
Djungelvandring till Machu Picchu
6 de outubro de 2016, Peru ⋅ ⛅ 30 °C
Det var dags för Peru-resans höjdpunkt: Machu Picchu. För att ta sig dit valde vi att göra en 5-dagars äventyrstripp i djungeln. Allt började med att vi på kvällen den 28/9 skulle dubbelkolla kvittot för att få reda på kontaktinfo, då vi skulle byta hostel och så vidare, så vi kunde kontakta byrån och berätta vilket hostel de kunde hämta upp oss på. Då såg vi att vi tagit fel på datum. Alltså ska vi åka redan morgonen efter och inte två dagar senare (!). Paniken slog till rejält innan vi insåg att vi kunde gå till resebyrån och prova att skjuta upp en dag. Som tur var så gick det. Phew!
Dag 1.
Kl 07.15 den 30/9 väntade vi spänt i hostlets reception på att bli upphämtade av guiden. Eftersom att vi måste uppge alla namn på passen uppstår det problem då hostel och resebyråer blandar ihop mellan- och tilltalsnamn. Det resulterade i missförstånd och vi höll nästan på att inte få komma med. Receptionisten påstod för chaffören att vi hade checkat ut och lämnat redan dagen innan trots att vi stod där framför dem.
Till slut hamnade vi på rätt buss iallafall tillsammans med tio andra personer. Vi startade med en tre timmars bussresa upp till 4300 meters höjd (till molnen bokstavligen!) till ett bergspass som heter Abra Malaga. Där bland molnen stannade vi för att sätta på oss utrustning för downhill mountainbiking och sedan rulla nedför kringelkrokigt i fyra timmar. Under denna tiden fick vi åka genom regnskurar, se vattenfall, se cyklister välta och nästan bli påkörda och se vacker natur. Alla tog sig helskinnade ned till djungeln! Väl framme på hostlet i den lilla byn Santa Maria fyllde åtta deltagare sina skor med ris och två med tidningspapper för att de skulle hinna torka till morgondagens vandring. Den lilla byn som nästan har fler matbutiker än invånare slog säljrekord av ris. Under natten bröt helvetet ut och vi trodde att taket skulle rasa in pga thunderstorm. Alla hade även sällskap av diverse trevliga kryp (Magdalena sov med en ficklampa och Fredrik med en insektsspay tryckt mot bröstet hela natten). Dessutom fick vi uppleva cirkadornas ljuvliga sång som ekade bland bergen. Bergen fungerade som en förstärkare och därför blev det som om att man plötsligt fått tinitus. Förvirrande innan vi fick svar på vad det var som lät.
Dag 2.
Med nästan torra skor vandrade vi in i djungeln. Vår guide Gido berättade entusiastiskt om olika växter och vi stannade i små hus längs vägen för att fylla på med energi. Vid första stoppet vid en liten stuga halvhögt i en bergssluttning, hos en söt tant som sålde godsaker behövde Fredrik gå för att göra numero dos, nöden krävde att det behövdes göras vid detta stopp. Där fick F sin värsta erfarenhet av toalettbesök i livet och första erfarenhet av ett hål i golvet på ett litet dass. Inget rinnande vatten fanns, så det fick medtagas i en hink. Länge stod F och kliade sig i huvudet och undrade hur han skulle klara av denna svårgenomtänkta uppgift, medan nöden tryckte på. Bäst var nog att ta av ett byxben och hålla i det för att bäst huka sig och slippa få... avföring... på kläderna, så att säga. Hastigt och lustigt balanserades på ett ben fick F av sig byxbenet, samtidigt som en fin Samsung s6 ramlade ur fickan och med en studs föll ner i det kära hålet i golvet! (😧), instinktivt gjorde F det han fick lov att göra för att rädda telefonen - fiska upp den snabbt med handen och köra ned den i hinken med bergsvatten (observera att nöden fortfarande tryckte på.. ordentligt). Efter att inledningen av toa-(hålet)-besök börjat olyckligt efterföljde en mycket mödosam kamp på huk. Precision med att sikta, statisk styrka i låren och ett orimligt varmt skithus ledde till enorma svettpärlor med myggsprej och solkräm som blandades i både ögon och mun vilket gjorde att samtliga sinnen fick obehagliga intryck. Mer beskrivning behövs nog inte, men allt slutade framgångsrikt tillslut, och ja - telefonen fungerar än. Efter bataljen fortsatte vandringen längs den klassiska inka-leden. Otroligt vacker natur och delvis läskigt pga att stigen oftast bara var nån meter i bredd, med en bergvägg på ena sidan och stup på andra. Klättring längs vattenfall, vinglig hängbro, linbana i en liten korg och bäcksvart tunnel gjorde att det kändes som att vi var med i en Indiana Jones-film. Vandringen avslutades välbehövligt med bad i en varm källa. På kvällen kom vi fram till Santa Teresa där vi skulle spendera natten. Lite smått chockade över att för första gången på tre veckor få ett eget rum med badrum passade vi på att tvätta i handfatet. Ett riktigt djungelmisstag eftersom att inget torkar pga den höga luftfuktigheten. Vid middagen på en restaurang lyckades restaurangägare vända en stillsam middag till en fullskalig fest. Ägaren, som inte snålade med att hälla i folk billig rom (gratis!) jobbade frenetiskt som bartender under den konstanta "happy hourn", en glödlampa byttes ut mot en diskokula och musikvolymen höjdes till max. Höfter och rumpor skakades till sydamerikansk musik! En väldigt rolig och lyckad dag.
Dag 3.
Under morgondagen överröstes F av komplimanger över sina dancemoves från kvällen innan. Ingen trodde väl att en frusen nordbo kunde ha så rörliga höfter. Efter frukosten bussades vi till resans äventyrligaste punkt: zipline. I en liten sele hakades vi fast i en vajer och åkte sedan rakt ut mellan bergen. Vilken adrenalinkick (eller nära-döden-upplevelse enligt Fredrik)! Sedan väntades en tre timmars vandring längs ett tågspår till Aguas Calientes, staden närmast Machu Picchu.
Dag 4.
Alarmet ringde klockan 03.30 för att snöra på sig vandringsskorna och bege sig mot Machu Picchu. I mörker och regn startade vi våra 1868 trappsteg som vi räknade (eller 3770 totala fotsteg) upp till ingången. När vi kom upp täcktes Machu Picchu av moln men sakta men säkert trädde staden fram. Staden består bara av cirka 200 hus och man tror att max 500 personer bodde där samtidigt. Pga den svåra framkomligheten tror man att staden inte beboddes året om utan mer fungerade som ett residence för inka-hövdingar. När spanjorerna invaderade Peru flydde folket in i djungeln och Machu Picchu glömdes bort, och hittades inte förän i början av 1900-talet. Lite giriga över att få en klassisk vy över staden trodde vi att vi var tvungen att gå upp för det så kallade Machu Picchu-berget. En liten stig upp tänkte vi, men ack så fel vi hade. Redan utslagna efter att virrat runt i byn för att hitta till stigens start insåg vi att att den klassiska vyn hade vi redan sett, och anade ugglor i mossen. Berget tycktes inte se överdrivet högt ut och när vakten som släppte in för "bergsklättring" påstod att det skulle ta 2 timmar upp, trodde vi att hon menade för äldre/långsamma människor. Från ca 2400 till 3000+ meter kämpade vi oss upp (ibland på alla fyra), kommentarer osade i luften så som "vafan håller vi på med!", "jävla berg, vart i helvete är toppen någonstans!" och så vidare samtidigt som svetten flödade och alla muskler i kroppen värkte. Detta utfördes på nästan tom mage då ingen ordentlig frukost hunnits med, till råge på allt mötte vi turist(jävlar) som redan varit på toppen som var påväg ned, som hånflinade och log på ett överglättigt sätt, medan vi andra höll på att avlida pga andnöd! Väl uppe möttes vi av moln, moln, regn och åter moln. Ibland syntes Machu picchu (byn) som en knappnål mellan molnen. Fredrik struntade i utsikten och grisade i sig sin matsäck i ett nafs för att inte dö av svält för att sedan linda in sig i sin regnponcho för att sova bort kroppssmärtan. Efter en tupplur och några foton med tappra leenden bar det av nedåt igen. Om det värkte i lungorna på väg upp så höll knäna istället på att gå av på hela vägen ned. Trots all värk och osande kommentarer kunde inte Machu Picchu- upplevelsen gjorts bättre på något annat sätt. Otroligt häftigt var det! Hela upplevelsen och erfarenheten av att ha varit där känns fortfarande overklig.
Dag 5.
Med ömma ben vandrade vi tillbaka längs tågspåret för att ta en buss tillbaka till Cusco. Pga dålig info höll vi på att missa den här också (tredje gången gilt...hehe). Till slut hittade vi rätt! Bussresan var i sig återigen en nära-döden-upplevelse enligt Fredrik som bad till Gud, Jesus och alla andra Inka-gudar för en snabb och behaglig död ifall bussen skulla fara ut för berget på den lilla grusväg som busschauffören lekte rally på. Magda som var lugn som en filbunke och har lite Colin McRae i blodet tyckte det var spännade att åka som vi gjorde bland stenblock och kors längs vägen efter tidigare dödsolyckor.
Nu spenderar vi några lugna dagar i Cusco innan vi beger oss till usa på söndag :)Leia mais
Mellanlandning i Florida
9 de outubro de 2016, Estados Unidos ⋅ ⛅ 28 °C
Kl 04 gick vi upp i morse och var pigga och glada över att åka mot USA. Vi möttes dock av en timmes försening i Cusco och det blev riktigt tight att hinna med flyget mot USA. När vi landade i Lima fick Fredrik springa i förväg för att checka in medan Magda fick vänta på väskorna. Som backpackers åker vi så billigt som möjligt vilket leder till att automatisk transfer av väskor tyvärr inte ingår. Lite läskigt att behöva skiljas åt på en stor flygplats. Trots lite sura miner hos personalen att vi var sent ute, så gick allt bra!
På flygplatsen Fort Lauderdale har vi unnat oss en varsin burgare som första riktiga maten för idag.
Snart bär det av mot San Fransisco!Leia mais
Framme i San Fransisco
10 de outubro de 2016, Estados Unidos ⋅ ⛅ 13 °C
På grund av att vi kom fram så sent till San Fransisco i går kväll (kl 00) så var alla hostel/hotell i närheten av flygplatsen upptagna eller jättedyra. Eftersom att vi ska hämta ut vår hyrbil vid flygplatsen idag kl 10 så valde vi därför att sova på flygplatsen. En upplevelse i sig! Vi hittade en hemsida med en guide på hur man bäst sover på en flygplats. Efter lite letande efter ett privat men ändå säkert ställe att sova på så hittade vi ett bra litet skrymsle. Med väskorna som huvudkudde/mur och kläder och handdukar som madrass så sov vi faktiskt riktigt bra.
Utvilade och med frukost i magen ska vi snart hämta ut bilen och köra mot Los Angeles.Leia mais
Los Angeles
13 de outubro de 2016, Estados Unidos ⋅ ☀️ 24 °C
Allt gick smidigt när vi hämtade ut bilen hos Hertz. En jättetrevlig dam hjälpte oss och vi fick en 2015 års modell av Toyota Corolla. Därefter turades vi om att köra längs highway 5 ner till Los Angeles där vi hade en särskild uppgift att göra/prioritera - fixa våra kinesiska visum! (Ej nämnt tidigare, men vi hann aldrig få våra visum i Sverige pga krångel).
På vägen ned stannade vi några gånger, första stoppet på en rastplats där F ville köpa amerikanskt godis i en automat. Såklart hade F sedvanlig otur och den lilla chipspåsen fastnade halvägs i automaten. F var då girig och tänkte att en den kanske kunde lossna om han köpte en godisbit ovanför "förstoppningen" som kunde falla på påsen och lösgöra den. Men ack. Godisbiten la sig på påsen och fastnade den också :(. Väldigt vanligt problem enligt en kvinna som tog en liten vajer och petade ner både chipsen och godisbiten.
Vi kom fram till Los Angeles lagom till solnedgången och möttes av otrolig trafikstockning som verkar vara vardagsmat. Hostlet låg i en typisk amerikansk tvåvåningsvilla i ett typiskt amerikanskt villaområde. Tidig sänggång och sedan tidigare uppgång dagen efter för att åka till kinesiska ambassaden och försöka fixa visum till Kina. Sista chansen! Efter två timmars väntetid och lite krångel med papper fick vi lämna in våra ansökan och bli lovade att hämta ut visumen dagen efter. När vi kom till bilen möttes vi av en p-bot.. 63$ hade de lappat sju minuter efter att biljetten gått ut. Tråkiga pengar men vi är ändå nöjda eftersom vi äntligen fick våra visum!
Efter ambassaden tog vi en promenad i Hollywood och såg hollywoodskylten från en utkikspunkt i Bronson Canyon-Griffith park. Tanken var att åka hem direkt efter det men sen när vi såg på kartan att Universal studios låg precis i närheten så valde vi att åka dit. Utan att ha planerat nåt i förväg slutade det med att vi betalade 18$ för parkering och hamnade bara i den så kallade universal studio city där det finns butiker och restauranger. På grund av tidsbrist hann vi tyvärr inte besöka den riktiga "theme park" utan fick nöja oss med att strosa runt bland butikerna och ta bild på universalgloben.
Vi avslutade dagen med att se solnedgången på venice beach och gå förbi den så kallade muscle beach (ett känt utomhusgym på venice beach).
Dagen efter blev det Six Flags Magic Mountain för hela slanten! Magdalenas barndomsdröm sedan hon och Georg såg en bild på en av deras berg- och dalbanor på ett annat nöjesfält. Six flags har bland världens högsta, längsta och snabbaste banor. De har även lite annorlunda banor, tex en där man står upp, en där man har "virtual reality glasögon" på sig och där man hänger horisontellt. Vårt andra åk blev just denna horisontella bana (Tatsu heter den). Vi trodde att man bara skulle dingla med benen som kvasten på Gröna Lund, så vi blev rejält förvånade när vi plötsligt vinklades så att vi hängde med ansiktet nedåt. Läskigt! Tyvärr hann vi bara med sju åk under hela dagen pga att köerna var mellan en och två timmar på varje bana. Sista åket var det läskigaste! Vi åkte en bana som heter X2. Tänk er Insane på Gröna Lund fast 15 gånger värre både i höjd, snabbhet och längd. Bra avslut på dagen!
Vi bilade sedan upp mot highway 1 och stannade på ett motell. Rena lyxen med eget rum, kingsize säng och ordentlig dusch. Dagen efter åkte vi längs kusten på den vackra highway 1. Där var det som att uppleva Perus bergiga och kurviga vägar på nytt fast i bättre skick. Vi stannade vid en strand där hundratals sjölejon låg och solade och senare vid en annan strand för att se solnedgången. Längs vägen har vi även haft diverse dispyter om varandras kartläsning och körning. Men det hör väl till när man åker på roadtrip ;)
Idag är det Magdalenas födelsedag och det har vi firat med att vara i den vackra yosemite- nationalparken.Leia mais

Angelica SundströmÄnnu roligare att läsa om alla plasterna när jag också precis har varit där, förstår verkligen precis hur bra ni har det!! 😍❤️
Yosemite nationalpark
15 de outubro de 2016, Estados Unidos ⋅ ☀️ 8 °C
Den vackra highway 1 efterföljdes av den stora Yosemite nationalparken. Vägen dit var slingrig och omringad av stora träd och vattendrag. Vi var långt ifrån de enda besökarna i parken. Alla boenden var nästan fullbokade och vi som tyckte att hotellen nära flygplatsen i San Fransisco var dyra... Att hyra ett ouppvärmt tält en natt kostade 135$ dvs 1150 kr! Och ett vanligt rum kunde kosta upp emot 3800 kr. Helt galet! Vi bestämde oss istället för att åka tillbaka till en annan stad för natten. I parken vandrade vi till ett fint litet vattenfall. På vägen såg vi näst intill tama rådjur och ekorrar. Vi kom även nära en del fina fåglar. Tidsoptimister som vi är kom vi till vattenfallet lagom tills det blev mörkt, vilket gjorde tillbakavägen till en skräckvandring. I parken sitter massor av skyltar på hur man ska hantera björnar om man råkar träffa på en, så vi trodde att var och varannat träd var en björn. Dagen efter var det Magdalenas födelsedag. Det firade vi med en ytterligare dag i nationalparken. Vi åkte upp till den kända "glacier point". Här såg vi söta "piff och puff"-ekorrar och ripor. Utsikten var fantastisk och vi hamnade faktiskt mitt i ett bröllop. Tyvärr missbedömde vi istället bensinförbrukningen den här gången. När vi var på väg upp till utkikspunkten började bensinlampan att lysa. Med tanke på att närmsta bensinmack låg en timme ifrån på en slingrig och backig väg höjdes nervositeten rejält i bilen. Vi pratade till och med med en parkvakt för att ta reda på hur vi skulle ta oss till väga ifall att vi fick soppatorsk mitt i skogen. Vi båda drog en lättnads suck när vi kom fram till macken. Vi avslutade med att kolla på stora sequoiaträd innan vi körde mot staden Modesto.Leia mais
NFL
16 de outubro de 2016, Estados Unidos ⋅ 🌧 16 °C
Dags för en av usa-resans höjdpunkter: NFL-match mellan Oakland Raiders och Kansas City Chiefs. Massor av trafik som vanligt och dessutom så illa spöregn att vi knappt såg framför bilen. Vi lyckades komma i tid iallafall (efter en liten felkörning) och det det rätt uppstyrt när vi kom till arenan Coliseum i Oakland. Vi betalade 300 kr för att stå på en lerparkering med 10 minuters gångavstånd till arenan. Spöregnat eskalerade och vi utrustade oss med regnjacka, poncho och vandringsskor. Väl på arenan eskalerade vädret ytterligare till hagel (!?) men som tur var inte höll i sig så länge. Vi var många tappra människor som stannade till slutet av matchen trots att hemmalaget förlorade ganska stort. En spännande upplevelse trots omständigheterna! Tyvärr blev Fredriks mobil fuktskadad under matchen så vi har delat på Magdalenas mobil den senaste veckan. Nu har vi dock fixat en extratelefon tills vidare :) Efter matchen körde vi till Sacramento för att övernatta och ladda batterierna inför resan mot Lake Tahoe dagen efter.Leia mais
Lake Tahoe
17 de outubro de 2016, Estados Unidos ⋅ ⛅ 4 °C
Bilresan mot Lake Tahoe skulle ta drygt två timmar men blev istället till sex timmar för att vi hittade flera fina ställen på vägen. Bland annat hittade vi till sjön "Eco lake" där vi plötsligt hade ett lager av snö på marken och sjön var omringad om snötäckta berg. Otroligt vackert! Vid Lake Tahoe i staden South Lake Tahoe var det också rätt kallt och vi hade bergstoppar med snö runt omkring oss. Där lyckades vi hitta usa-resans billigaste hotell. Endast 335 kr för en natt (vanligtvis var de billigaste mellan 500-800 kr/natt). Minst lika fint var det dessutom. Det tackar man för. Dagen efter startade vi med en tre timmars långpromenad i en skog vid sjön. Mycket fin vy fick vi över sjön och en del fina fåglar såg vi. På en skylt läste vi att en person slängde en cigarett i skogen 2002 vilket orsakade en jättestor brand. Många hektar av skog brann ned och 550 boenden hotades. Totalt kostade branden tre miljoner dollar. Helt galet! De har nu planterat små träd för att återskapa skogen. Från South lake Tahoe bilade vi nordost runt sjön. Under en del av vägen hamnade vi i staten Nevada där kasinon är populärt. Lite lustigt att se stora kasinon i skyskrapor mitt i den fina naturen. Slutdestinationen blev Tahoe city som ligger norr om sjön. När solen gått ned (alltså runt kl 18.30) började vi åka tillbaka mot San Francisco och vi övernattade i Vallejo "strax" utanför.Leia mais
San Francisco
19 de outubro de 2016, Estados Unidos ⋅ ☀️ 20 °C
Vi började bila mot San Francisco i "lagom" tid för att lämna tillbaka hyrbilen. Klockan tio och inte en minut senare hade vi fått instruktioner att vara där (annars skulle vi få betala en avgift). Trots alla nio dagar på Kaliforniens vägar så lyckades vi även denna gång missberäkna den korta sträckan in till San Francisco. Vi fastnade i bilköer, tullar och fler bilköer och klockan bara tickade. Prick klockan tio rullade vi dock in på uthyrningscentret. Phew! Efter att ha hittat till hostlet tog vi en promenad till fishermens wharf och gick längs stranden och ut på en pir för att se solnedgången över Golden gate.
Dagen efter var det uppgång redan klockan sex för att gå mot hamnen igen och ställa sig i biljettkö till Alcatraz. Den här dagen var det inte så lång kö och vi fick plats på den tidiga turen klockan nio. På ön vandrade vi först runt och kollade på naturen och fann två supersöta och orädda små kolibris. Vid första tanke kanske man inte tänker på vacker natur när man tänker på Alcatraz men ön är faktiskt en del av ett stort narurreservat. Sen gick vi en så kallad "audio tour" (man har en ljudspelare och hörlurar) i fängelsebyggnaden. Det är föredetta fångar och vakter som berättar om livet på Alcatraz. Från början var Alcatraz ett fort som skulle skydda San Francisco bukten, sen ett militärfängelse och sen ett vanligt fängelse för federala fångar. Efter att Alcatraz lades ned 1963 blev ön övergiven mark som en grupp indianer ockuperade i 18 månader. Tanken var att jämna Alcatraz till marken och bygga annat på ön. Vi kunde se budskap och texter på väggar m.m. som indianerna hade skrivit. De lämnade dock ön pga att levnadsvillkoren var rätt svåra och USA gjorde istället fängelset till ett naturreservat och museum. Vi fick lära oss om det dagliga livet i fängelset både för fångar och vakter, om de olika rymningsförsöken och till sist fick vi lyssna när de stängde och öppnade de tunga celldörrarna.
När vi kommit tillbaka till fastlandet hyrde vi en tandemcykel. Mycket svårare än vad vi hade tänkt och det krävdes mycket samarbete och tålamod! Vi cyklade över den mäktiga Golden gate och sedan till staden Sansolito på andra sidan. Därifrån (med en obligatorisk glass i handen) cyklade vi till en skog med Redwood-träd. Redan här var vi riktigt trötta i benen och vi skulle "bara" cykla till hamnen i Tiburon för att ta färjan tillbaka till San Francisco. Det visade sig vara superlångt och det tog en hel timme att ta sig dit. Vi båda gick in i nån sorts andra andning och samarbetet var på topp! Allt som allt cyklade vi tre mil tillsammans på denna tandemcykel. Heldagen avslutades med att vi åkte de kända San Francisco spårvagnarna hem till hostlet.
Sista heldagen i USA firades med en collegematch i Berkeley mellan California Bears och Oregon Ducks. Vi passade även på att byta boende till ett bättre läge för att enkelt kunna ta oss kollektivt både till matchen och till flygplatsen. Vi hamnade i det lilla samhället Union city. Där köpte vi en ny mobil till Fredrik (eftersom hans gick sönder på nfl-matchen) och sen åkte vi mot Berkeley. På matchen blev vi riktiga hardcore Bears fans och vi klappade, stod upp och highfivade sällskapen bredvid när de gjorde poäng. Matchen blev dessutom en riktig rysare när det med tre minuter kvar stod 42-42. Att tillägga är att Bears förlorat mot Oregon de senaste sju gångerna, vilket gjorde det extra roligt när de vann på förlängning!
Vi startade dagen med en ordentlig hotellfrukost och tog oss sedan kollektivt till flygplatsen. Allt gick smärtfritt och flygturen var faktiskt rätt bekväm trots att den var hela 12 timmar. Det blev en ordentlig tidomställning när vi kom fram till Beijing eftersom att vi gick från att vara nio timmar efter svensk tid till att nu vara se timmar före, det vill säga en total skillnad på 15 timmar. Inte konstigt att vi har lite jetlag!Leia mais
Ny världsdel
26 de outubro de 2016, China ⋅ ⛅ 16 °C
Nu är vi alltså framme i Beijing i Kina. Det gick bra att hitta till hostlet och tunnelbanesystemet är bättre än vad vi tänkt! Vi kom fram kl 19 och somnade direkt. På morgonen insåg vi hur svårt det är att använda sociala medier i Kina och det krävs lite knep och knåp för att använda fb tillexempel. Vi gick en promenad runt området och det visade sig att vi bor väldigt nära Förbjudna staden och nationella museet. På hostlet träffade vi en tysk kille som pluggar i Shanghai som följde med oss till en nattmarknad där de säljer mat. På vägen lärde han oss lite om Kina och även lite ord och fraser på kinesiska. På marknaden hade de friterade insekter och andra djur, bland annat ormar, sjöstjärnor och fladdermöss. Skorpionerna levde fortfarande när de satt på grillspettet innan de skulle friteras. Så sorgligt!
Igår besökte vi nationella museet. Hela museet är enormt och har cirka 30 stycken olika utställningar. Trots detta är det gratis att gå in. Vi mjukstartade med att lära oss om Kinas historia. Det visade sig vara en utställning på 17000 kvadratmeter! Det var uppdelat i åtta olika todsepoker och det tog oss tre timmar att ta oss igenom (och då kollade vi inte på alla smågrejer). Utställningen var tydlig med olika storlek på skyltar så man visste vad som var viktigast att läsa och de olika epokerna var tydligt markerade. En riktigt bra utställning!
Idag ska vi besöka Förbjudna staden!Leia mais
Beijing
3 de novembro de 2016, China ⋅ ☀️ 8 °C
I förrgår var det dags att lämna Beijing och åka snabbtåg till X'ian. Ett ljudlöst tåg som gick i 300 km/tim. Det kostade oss 650 kr per person för att åka hela 120 mil på bara fyra timmar. Den senaste veckan har varit späckad med turistgrejer och god/spännande mat i Beijing.
Förbjudna staden var en given sak att besöka. Namnet kommer från att staden förr i tiden på Ming- och Qingdynastin var ett kejserligt palats där vem som helst inte fick komma in. På högtider fick vanligt folk komma in i det så kallade yttre området för att lyssna på sin kejsare. Annars var området bara för kejsaren, hans ämbetsmän, hans konkubiner och anhöriga. Området består av 1000 byggnader på 720000 kvadratmeter med olika funktioner så som bostäder, tempel och paviljonger. Våra västerländska ögon kunde inte urskilja några skillnader på husen utan de flesta såg näst intill identiska ut. Som tur var blev vi tipsade av pappa Jalle att gå en audiotour som förklarar palatsets historia och de olika funktionerna för byggnaderna. Palatset var som nutidens Big Brother tack vare isoleringen från "världen utanför" där vad som helst kunde hända (dödsfall, intriger, konflikter, svek osv.). Det sägs att vissa levde där större delen av sitt liv näst intill isolerat. Området avskärmades från omvärlden med murar och en stor vallgrav.
Kinesiska muren: vi valde att göra det enkelt för oss och tog ett tour-paket som rekommenderades av flera andra gäster på Leo hostel. Istället för turistiga "badaling" så åkte vi till "ancient secret badaling", vilket var uppskattat för vår 15-manna buss var i princip de enda turisterna där. Vi frågade en kines dagen innan vad för väder det skulle vara och fick svar på halvknackig engelska att det skulle vara fint men att det var kallare utanför staden. "4" lät det som att hon sa men vi tolkade det som att hon hade försökt säga 14 grader celsius (eller något annat med talet 4 i :) ). Ca 2 timmar bussarna dit och när vi klev ut fick vi en köldchock! 2.8 grader i dalen (vi har inga mössor, vantar eller sjalar för det trodde vi inte behövdes på vår "ljumma" resa) och subzero uppe på muren. Magdalena hade t.o.m förberett shorts under byxorna ifall det skulle bli för varmt att vandra på muren så hon kunde sola sina yppiga lår. Men icke. Byxorna satt på och alla lager kläder som gick att täcka kroppen med gjordes så. Vi gick en sträcka kallad "seven towers".. logiskt nog gick vi alltså 7 vakttorn från utgångsplatsen ca 5-6 km fram och tillbaka. Det tog ca 3 timmar att gå/klättra/krypa/släpa sig fram på den isfläckiga, branta och blåsiga muren. På sommaren brukar det vara 40 plusgrader och -25 grader på vintern. Kineserna som byggde muren hade aldrig en ledig dag på året. Om man var kines på den tiden muren byggdes kunde man få välja att dö på två sätt. Första var att dö långsamt genom att dag ut och dag in i -25° till +40° slita med stenblock i de bergiga Kina och bygga muren, eller att dö snabbt genom att försvara Kina mot dess farliga motståndare norr om muren (hunner, mongoler, manchurier etc.). Muren kallas Great Wall just pga hur många människoliv som har offrats/"investerats" för att bygga 8800 km mur.
Trots det hårda men soliga vädret var det fantastiskt att se stenmuren ringla sig fram över landskapet genom dalar och upp på berg. Svårt att begripa den historia som är ingjuten i muren.
Vi hade blivit tipsade om att se Kungfu på den så kallade röda teatern. Wow vilken show! Det var en kombination av teater och Kungfu och handlade om en pojkes väg att bli en mästare. Innan showen var vi på pärlmarknaden som har fått sitt namn för att det går att köpa pärlsmycken i överflöd där. I flervåningshuset finns även försäljare av äkta och oäkta väskor, kläder, teknik och andra prylar. Pruta som att livet hänger på det är ett uttryck som passar bra. Fredrik pressade priserna så kineserna nästan skrek på honom, men sålde gjorde dem ändå. En del blev så upprörda när det inte blev en deal att de kunde slita och försöka dra en tillbaka till deras "stånd". Vi tog sen en kvällspromenad i Habeiparken och hamnade på en bargata där det var stim och stoj. Vi gick in på en restaurang/pub med liveband för att äta. Bra liveband men mindre bra mat. Vi blev serverade en köppizza som de antagligen bara hade värmt på lite snabbt i ugnen eller mikron och en skål nudlar och flaskölen kostade 66 kr/flaska. Efter ett tag gick livebandet av scenen och en poledancer klev upp. Det var vi inte beredda på! Vi satt närmast fönstret så precis utanför samlades en folksamling för att kolla och filma. Lite genant tyckte M..
"Temple of good harvest" anses vara den finaste byggnaden i hela Beijing byggd utan en enda spik! Det är ett runt tempel där kejsare offrade och bad till gudar för bra skördar och regn. Templet ligger i en fin park med många andra fina byggnader och det är ett populärt ställe för Beijingbor att mötas för att träna, dansa och umgås. Vi hittade till exempel ett utegym fullt med hurtiga 60+are som svingade sig mellan stänger och gjorde andra styrkeövningar som inte ens vi kan. Ett annat gäng stod och sjöng till en liten orkester och många satt i små grupper och spelade kort eller sparkade boll.
Vi är positivt överraskade över vad Beijing har erbjudit och Kinas kultur generellt. Trots att engelska inte är så vanligt så har det gått att göra sig förstådd med kroppsspråk och samarbete och många skyltar har varit på engelska. Tunnelbanesystemet är enkelt och det är lätt att hitta på stationerna. Trots att det är helt okej att glo ohämmat och harkla, spotta och peta näsan mitt framför andra så är människorna annars vänliga och hjälpsamma. Maten är god och kryddig. Vi har inte provat några konstiga grejer så som sköldpaddor, ormar, hajfenor, insekter eller aphjärnor som går att hitta i menyerna. Oftast finns det bilder i menyerna så för oss som inte kan kinesiska är det bara att peka på nåt som ser gott ut. Vanligtvis blir det nudlar, fried rice eller dumplings. Man får inte vara kräsen när det gäller utgångsdatumen i butikerna. Även fast vi oftast handlar på stora supermarkets har de flesta torrvaror passerat sitt bäst-före med ett par månader. Det värsta vi har hittat än så länge är en alkoläsk som gick ut 2014. Trafiken är värre än i Sverige men här är det krav på att alla nya mopeder ska vara eldrivna. På så sätt ska det bli mindre luftföroreningar i centrum. Trots det så har det ibland varit så mycket "smog" att solen inte synts trots att det borde vara strålande sol. Enligt tysken som vi träffade för några dagar sedan har halten av luftföroreningar minskats ordentligt de senaste åren. Nu ligger mätvärden mellan 60 och 180 AQI jämförelsevis för några år sedan då den var på 700 ibland (sverige har 2 till 15 AQI) och allt över 200 är hälsovådligt!Leia mais

Wow, helt fantastiskt! Oerhört avundsjuk på er resa och älskar att läsa om allt ni upplevt! Tänkte bara kommentera lite att "utgångsdatumen" på maten i Kina oftast är produktionsdatumet, på förpackningen står det sedan hur många månader produkten håller efter det, dock på kinesiska så kanske lite svårt att tyda... Kan ju vara bra att veta om ni stöter på det igen. Lycka till på er resa, ser fram emot att få läsa mer! :D

Hytt'n'MagzDet låter ju mycket mer rimligt haha! Vi som har kliat oss i huvudet när vi varit i affärer för att allt har varit utgånget. Knasigt! Vi har till och med känt av placeboeffekt då vi ätit "gammal" mat hehe :)

<3 <3