- Show trip
- Add to bucket listRemove from bucket list
- Day 186
- Thursday, March 7, 2019
- ☁️ 5 °C
- Altitude: 44 m
ArgentinaBase Naval Ushuaia54°48’14” S 68°18’3” W
Ushuaia, End of the World!
March 7, 2019 in Argentina ⋅ ☁️ 5 °C
Ushuaia, de meest Zuidelijke stad ter wereld. De hub naar de Zuidpool en gelegen aan de kust van de provincie Vuurland, Antarctica en Zuid-Atlantische eilanden van Argentinië.
Het is zo gaaf om hier te zijn. Ver weg van alles. Al op weg naar het stadje zie je de besneeuwde bergtoppen, het water, konijnen en roofvogels langs de weg. Dit voelt als natuur. En uitgestrekt.
Ushuaia doet Scandinavisch aan. Met houten huizen, geur van haardvuur en er heerst een bepaalde rust. Groepen met veelal mensen op leeftijd die wachten op hun cruise naar Antarctica en reizigers die in een outdoor outfit (afritsbroeken everywhere) door de straten lopen. Geen gezinnen met kinderen. Overdag is de temperatuur fris en aangenaam en 's avonds voel je een ijzige wind over het stadje waaien. Heerlijk.
Vanuit Ushuaia hier kost een trip naar Antarctica tussen de $6.000 (last minute) tot $30.000 dollar afhankelijk van dagen en luxe. Dat bewaar ik maar voor een andere keer (ha ha).
Ik heb me een dagdeel op een boot door het Beaglekanaal, de Zuidelijkste zeestraat van Zuid Amerika, laten rondvaren inclusief een hike op het H-Island. Heel bijzonder. Zeeleeuwen, vogels, pinguïns en vergezichten. Het geeft echt een beetje het Zuidpool gevoel.
Verder leef ik hier het dagelijkse leven. Loop hard, ontbijt met havermout, lunch met brood en het laatste restje pindakaas uit NZ en kook elke dag, met basic producten uit de lokale supermarkt. Reizen door Patagonië is duur en ik word steeds beter in 'hoe maak ik grote voedzame porties met weinig investering'.
Ook heb ik gister in een lokale pub de Champions League wedstrijd Real Madrid - Ajax kunnen volgen. Argentijnen zijn gek op voetbal. Ze volgen alles, vooral als er een Argentijn in het team speelt. Zelf dit soort stukjes 'dagelijks leven' kan je dus op 13.000 kilometer afstand en in het Zuidelijkste plaatsje ter wereld in je reis inbakken.
In het hostel is momenteel een vrouw van 66 aanwezig die connect met alle jonge reizigers, morgen naar Antarctica gaat en volgens mij de tijd van haar leven heeft. En een Nederlandse studente die 8 maanden reist en voor 4 weken een kosteloze stage heeft geregeld bij een onderzoeksbureau en morgen 3 weken per boot Antarctica in trekt. Wat ik ermee wil zeggen: niets is onmogelijk :-).
Na Ushuaia gaat het echte werk voor mij beginnen. Ik maak me op voor een reis verder Patagonië in. In ruim drie weken wil ik via vier Nationale parken Noordelijk reizen. Ik heb de tijd....en neem de tijd, wat heerlijk is.
Morgen vertrekt mijn bus voor een eerste lange rit van twaalf uur naar Puerto Natales, Chili. Om vervolgens een dag later met een andere bus in drie uur op weg te gaan naar Puerto Natales. Een dag later start mijn eerste vijfdaagse trekking in National Park Torres del Paine.
Al in Nieuw Zeeland heb ik deze route uitgestippeld en de vlucht naar Ushuaia, bussen, verschillende campingplaatsen en toegang tot het National Park zo op elkaar weten af te stemmen dat ik in op eigen gelegenheid, zonder tour of organisatie, de vijfdaagse 'W-trekking' ga hiken. Overnachten in de natuur en in het park. Het moest allemaal aansluiten, ook budget technisch, en dat is gelukt. Wat bijzonder is gezien de populariteit, mijn last minute plan en er niet zoveel info beschikbaar is. I'm excited!
Op naar de volgende stap!Read more

TravelerFantastisch zoals jij je leven nu leeft.... er zo van geniet ... en het ook nog met ons deelt! Dat wordt een bijzondere verjaardag in National Park Torres del Paine, Jesper! Prachtige foto’s! Liefsxxx
Frans BrüningJesper , dit hepad ik precies verwacht. Patagonië. Ik daar gaat Jesper heen en zie.... even een. Leuke samenloop van omstandigheden. Floortje Dessing , je weet wel , die dame die alle onbereikbare plekken van de wereld bezoekt is op tv nu op het eiland south Georgia , midden in de atlantic op de zelfde zuiderbreedte . Vertrokken van uit Argentinië Verder moet je als je weer thuis bent absoluut de reis met de Beatle gaan kijken met die Engelse historicus Redmond O Hanlan. Die met die Engelse ouderwetse bakkebaarden. Zij hebben de kaap omzeilt en hebben aangelegd bij Punta Arenas . Dus de beelden die jij stuurt zijn herkenbaar. Patagonië is prachtig. Ik blijf je volgen. Frans
Frans BrüningIk bedoel natuurlijk de Beagle in mijn verhaal! Apple verzint altijd zelf die woorden.