November 2014
 • Day4

  Van Keulen naar Düsseldorf

  November 28, 2014 in Germany ⋅ ⛅ 8 °C

  De boegmotor is hersteld deze nacht, toen we in bed lagen hoorden we hem af en toe draaien tot het waarschijnlijk in orde was. Om 6u gingen we zachtjes van de kade weg, we draaiden in de goede richting en we vaarden weg. Blijkbaar moet het schip met zijn boeg stroomopwaarts liggen om rustig in het water te liggen, het was mij al opgevallen dat er zo veel gedraaid werd voor we aanlegden of vertrokken.
  Omdat ik toch wakker ben maak,ik de valiezen klaar vóór 't ontbijt. Als we aan tafel, zitten is er een prachtige zonsopgang met roze wolken, nu heb ik toevallig mijn fototoestel niet bij!
  De kelners en hotelpersoneel is overwegend Surinaams, de hotel manager is Nederlander, de kapitein Duits en de matrozen waarschijnlijk Polen. We kregen een enveloppe voor de fooien, zoals op cruises gebruikelijk is vraagt men een bedrag per persoon per dag, kn dit geval is het 5€, bij zeecruises is het 8€, maar dit is graag gegeven voor een goede bediening.
  Om 9u leggen we aan in Düsseldorf waar de bussen ons opwachten, van de bagage moeten we ons niets aantrekken. Na afroeping van de bestemming even onze koffer aanwijzen en we stappen de bus op naar Antwerpen.
  Read more

 • Explore, what other travelers do in:
 • Day3

  Van Rüdesheim naar Keulen

  November 27, 2014 in Germany ⋅ ⛅ 7 °C

  Heerlijk geslapen, ik vond een oplossing voor mijn kussengevecht, en we werden wakker om 6u omdat het schip vertrok. Min of meer rustig de aanlegplaats verlaten, een bocht naar links waardoor we een romantisch uitzicht kregen op nachtelijk Rüdesheim, met de torens en het Denkmal allemaal verlicht, heel de nacht door, hier geen dreigend electriciteitstekort.
  Terug wat soezen tot het tijd werd om te gaan ontbijten. We zijn wat vroeger dus is het rustiger aan tafel, wij zitten naast een tafel met luidruchtige mensen. Soms wel leuk maar vermoeiend.
  Het is bewolkt en fris op het zonnedek, we maken er een promenadedek van want zon zien we niet. We zijn hier op het meest romantische stuk van de Rijn, mooie vakwerkhuizen en regelmatig zien we burchten of ruïnes en beseffen dat taxen en belastingen van alle tijden zijn, vele burchten zijn eigenlijk tolburchten en je kon geen 20 km varen zonder drie keer tol te betalen! Hoe dat in de praktijk ging weet ik niet maar duur was het wel.
  Nog wat gepraat met Aline en Monique, moeder en dochter en de eerste stappen van Wordfeud uitgelegd, Aline krijgt van haar kinderen een IPad en leert nu de eerste les.
  Dan nog wat in de kajuit waar het landschap aan ons voorbijdrijft. Het is druk op het water en regelmatig spatten de golven over de ruit, eerst is het verschietachtig maar dan is het plezant, water spatten zonder nat te worden.
  Om 12,30u aan tafel voor:
  -pompoencrèmesoep met geroosterde pompoenpitjes (Dirk zal dat willen proberen te maken)
  -Saladebuffet
  -Wildgoulash met jeneverbessaus, groentenmix en wilde rijst
  -Crème Brûlée.

  We zijn meer dan een uur te laat in Keulen, volgens Edgar de Hotel-manager omdat het heel druk was maar er blijkt toch ook een defect aan de stuurboordmotor te zijn want de manier waarop we aanleggen is helemaal niet zoals het zou moeten zijn, de matrozen hebben alle moeite om het schip aan de kade te krijgen. De motor die het schip opzij moet aandrijven doen dit niet zodat we heel traag afdrijven tot we tegen de kademuur botsen (zachtjes weliswaar). Het is 7° en hier en daar een flintertje blauw in de lucht toen we vertrokken. Twee kerstmarkten hebben we bezocht, jammer genoeg begon het te regenen, dus gingen we maar stillaan terug naar het schip. De stad hebben we al uitgebreid gezien en voor het gala diner moeten we ons toch even optutten hé. Het vieruurtje in het salon missen we natuurlijk weer.
  Gala - Diner:
  -Eendenmousse met mango sherry tomatenchutney
  -Cappuccino van kastanjes met truffelolie
  -Shooter met cassissorbet en sekt
  -Angus ossenhaas met rode uimarmelade en portsaus, wortel en prei in vanilleboter en aardappelkoekjes
  -Baked Alaska, zijnde omelet Siberienne met bosvruchtenragout.

  Na het diner gaan we naar de bar om nog een gezellige avond door te brengen, we nemen de cocktail Rhein Prinzessin, en Edgar kwam zingen zodat het extra gezellig werd en we nog een tweede namen. Spijtig dat het dansen niet goed gaat door Dirk zijn pees want anders waren we niet om elf uur naar bed gegaan!
  Read more

 • Day2

  Van Boppard naar Rüdesheim

  November 26, 2014 in Germany ⋅ ☁️ 5 °C

  Goed geslapen na een gevecht met het kussen, oogjes even open om half vijf met het gedacht dat de maan binnenscheen maar het was een straatlantaarn, daarna terug in slaap tot kwart voor acht.
  Het buffetontbijt staat van 7,30 tot 9u en het was ruim voorzien. We waren al snel aan de Lorelei en iedereen stond op het zonnedek om foto's te nemen. Het was minder spectaculair als vorige keer, mogelijk door het mindere verkeer op de Rijn maar ook een betere schipper en/of een beter schip?
  Nog wat Tai Chi om de spieren los te gooien en cocoonen in de kajuit we varen tot half twee en leggen dan aan in Rüdesheim.
  Maar voor we daar zijn nog een middagmaal zoals we zelf gekozen hebben bij het ontbijt:
  Crèmesoep van kikkererwten en spek
  Saladebuffet
  Mahi Mahi; goudmakreelfilet met selder, tuinbonen en kruidencouscous
  Appelstrudel met vanille-ijs.
  Na het geslaagde middagmaal gaan we wandelen naar Rüdesheim, gelukkig is het terug droog want deze voormiddag viel er een druilerige regen, het is 8°. Langs de kade staan kraampjes, hier is het een Weinachtsmarkt der Nationen. We wandelen via de Drosselgasse naar boven, daar zijn allemaal winkeltjes dus er kunnen geen kraampjes meer staan, tot de Oberstrasse waar weer kraampjes staan. We drinken een gesoigneerde Rüdesheimer kaffé, dit wil zeggen aan tafel geflambeerd, de prijs navenant (7,50€/pp) maar we voelen ons dan een koning te rijk! En Dirk vond een handgemaakte kaasschaaf uit Finland aan 15€ te duur! Omdat de zetellift naar het Niederwald Denkmal het niet doet wandelen we maar de Panorama wandeling door de wijngaarden. Bladeren zijn er niet meer aan de wijnstokken maar op sommige wijngaarden hangen nog druiven, ik denk dat men deze laat hangen om op de eerste vorst te wachten om er ijswijn van te maken, maar ze zijn ondertussen al uitgedroogd. Dan wandelen we weer via de kraampjes, achter iedere hoek staan er weer andere, terug naar het schip. We hebben nog een uurtje om ons te verfrissen en het diner komt er aan, we durfden onderweg geen braadworst eten omdat we anders ons lekker avondmaal niet zouden opkrijgen.
  Gerookte zalmterrine met komkommer en dille- zure dressing
  Helder runderbouillon met pannekoekreepjes
  Botervis of parelhoenborst met ratatouille en aardappeltaart
  Kaasplankje
  Het is heerlijk, juist genoeg en fijn opgediend. De kerstmarkt is dicht vanaf 8u en Dirk zijn pees doet pijn dus houden we het gezellig op het schip, wat UNO spelen en dan is het bedtijd.
  Read more

 • Day1

  Met bus -> Koblenz per schip -> Boppard

  November 25, 2014 in Germany ⋅ ⛅ 6 °C

  Om 7 u vertrekkensklaar, Stefaan was vandaag onze chauffeur, niet zo ver, we vertrokken aan de luchthaven van Deurne. Niet met een vliegtuig echter maar met een dubeldekbus, ze bracht ons tot Koblenz waar het riviercruiseschip op onze inscheping zou wachten.
  Het was nog donker en voor de eerste keer dit jaar nachtvorst, je zag het goed onderweg, alles wit en hoe verder naar Duitsland hoe kouder het eruitzag, wel prachtige zichten. We namen nog mensen mee vanuit Hasselt en Sint Truiden zelf waar het organiserend reisbureau "De Blauwe Vogel" gevestigd is.
  Één plasstop aan de Duitse autobahn en even na 13u waren we in Koblenz.
  Mooi schip, groter en moderner dan vorige riviercruise, twee bussen werden uitgeladen en we werden ontvangen zoals op een zeecruiser, cabinepersoneel mooi in uniform ze brachten ons naar onze kajuit nr 109 op het Neptunedek. Onze valiezen werden door het personeel uitgeladen en aan de kajuiten geplaatst. Wij werden aan het restaurant verwacht. We haasten ons een beetje want we wilden naar een tafel voor 2 vragen, dat is rustig. En we waren als tweede koppel aan het restaurant dus,opdracht geslaagd. Gelukkig waren er enkele tafeltjes voor twee.
  Het is een gevarieerd gezelschap, veel koppels van ronde de 50 schat ik maar ook dertigers,helemaal niet zoals op de Rijncruise van 2011 waar wij bij de jongsten waren, en hier zijn deze keer géén rollators!
  We kregen een soort creditkaart die ons toegang geeft tot de kajuit wat uitleg en een lekker middagmaal:
  Wortel gembersoep met koriander
  Gebraden varkensvlees met witbiersaus, vichyworteltjes en gebakken aardappeltjes
  Vanille-ijs met franbozencompote
  Koffie
  Na ons souper zijn we vrij om Koblenz te bezoeken, het is stralend weer, nochtans was het schip hier niet gemakkelijk geraakt door de mist. Je ziet maar hoe het weer kan veranderen.
  Dirk heeft pijn aan zijn hiel en ik wil percé nog langs enkele plaatsen gaan die we in 2011 bezocht hebben dus aan de kerstmarkt splitsen we, ik stap door en Dirk doet het wat langzamer. We zien elkaar terug op het schip en kunnen weeral wat vertellen omdat we beiden iets anders zagen.
  Normaal zou het schip afvaren om 18 u maar door een panne aan de ophaalbrug blijft het te lang duren en het wordt toch zo donker dat we van de afvaart niets meer zouden zien, trouwens de hotel director verwacht ons voor de welkomsreceptie, en die mogen we niet missen omdat er de veiligheidsinstructies worden uitgelegd in geval van onheil.
  Daarna gaan we dineren, eens te meer het vermelden waard:
  Courgette auberginesalade met belsamicodressing en mozzarella (heel novelle cuisine ->weinig)
  Heldere tomatensoep met vermicelli
  Kalkoensnitsel met Bourgondische saus (Dirk) en voor mij bloemkoolstrudel met roquefortsaus
  Kerststollenparfaut met sinaasappelsalade in Grand Marnierdressing.
  Koffie
  Allemaal heel lekker en voor ons genoeg, aan de tafel naast ons had men niet genoeg, en zij kregen de raad om in de toekomst op voorhand aardappelen bij te vragen.
  Ruim een uur te laat, om 9,15 u, legden we aan in Boppard maar we gingen toch nog even het stadje in al was het maar om ons eten le laten zakken.
  Read more