• Corte med dets gamle fæstning
    Pasquale Paoli på torvet i CorteCorteCorteOg dagens profil - en korsikansk kat med sin scooter!

Corte. Hviledag. Lidt historie

October 18, 2022 in France ⋅ 🌙 18 °C

Vi tog en stille dag. Kørte til Corte, som er den eneste større by på Korsika, der ikke ligger ude ved kysten. Den ligger nærmest midt på øen (i den nordlige ende), og var hovedstad på øen i den korte tid (fra 1755 til 1769) hvor Korsika var en selvstændig nation. I årene før var det italienere (fra Genova), der havde regeret på øen, og efter 1769 overtog franskmændene. Det var Korsikas store helt Pasquale Paoli, der i 1755 sammen med sine guerillaer drev italienerne ud langs kysten. Han grundlagde universitet i Corte og den korsikanske grundlov, og blev også betragtet som en liberal og demokratisk helt af resten af Europa. Men i 1769 blev den franske overmagt for stor, og Pasquale gik i eksil i England.

I dag er der på Korsika, ligesom i f.eks. Bretagne og det franske Baskerland, en del af befolkningen der ønske selvstændighed og kæmper for deres sprog (det korsikanske sprog er meget inspireret af italiensk). Man ser graffiti på murene med ord som “befri Korsika”, og jeg har lidt en fornemmelse af, at nogle franskmænd har det lidt blandet med Korsikanere. Lige nu, uden for hovedsæsonen, er vi nærmest kun udenlandske turister her, og måske er det netop lidt lettere at være udenlandsk turist her, end i resten af Frankrig?

Vi er søgt ind på en campingplads i dag lige uden for Corte ved indgangen til dalen Restonica. I dalen løber en lille vej, som vi ikke må køre på, men vi skal forsøge at komme lidt derindad i morgen, for der skulle være nogle flotte søer og bjerge. Det er et meget besøgt sted om sommeren, men heldigvis er vi ikke så mange nu.