• Cykeltur i Averole-dalen

September 13 in France ⋅ 🌧 14 °C

Vi er sluppet nådigt med regnen i dag. Det er først nu til aften, at det er begyndt, så vi fik cyklet en god tur fra Bonneval-sur-Arc ned til Bessans og videre ind i Averole-dalen, helt til den lille samling af huse; Hameau d’Averole. Vi har været derinde én gang før med Passepartout, og vandret en lang tur helt ind til slutningen af dalen, hvor den ender i et pas til Italien.

I år gik vi bare lidt rundt mellem de fine stenhuse, og Jacky faldt selvfølgelig i snak med et par, der stod udenfor et hus. Hun var fra Modane, manden fra Bessans. Huset var gået i arv gennem mange generationer. Hans bedsteforældre havde boet der fast hele året rundt og levet af landbruget der. De sidste fastboende var flyttet i 1960erne. De to her havde brugt 10 år på at sætte huset i stand, og de ville gerne vise det frem! Der var virkelig flot og hyggeligt indenfor. Husene er som regel i to eller tre etager, hvor den øverste sal har været brugt til hø, og den mellemste til beboelse og den nederste til køer. Her var det bare to etager, og den nederste havde altså været til både køer og mennesker. Manden fortalte, at på hans bedsteforældres tid, kunne der nemt være perioder på 2-3 uger om vinteren, hvor man slet ikke kom ud af huset! Averole ligger i 2000 meters højde, og dalen er meget smal og udsat for sneskred om vinteren, så det har også været et barskt liv dengang.

Om eftermiddagen kørte vi videre fra Bonneval ned af dalen langs med floden l’Arc. Vi gjorde et lille stop i Termignon (Val Cenis) hvor Bodil og Peder har booket overnatning til om et par dage. Gik en lille rundtur der, og faldt i snak med den lokale barmand. Han ville også gerne snakke. Var tidligere bonde i området, og da Jacky fortalte, at han som ung havde solgt ost på markedet i Modane, og at manden med ostestanden ved siden af havde været fra Termignon, viste det sig, at det var barmandens far! Verden er altså ikke ret stor her i Maurienne-dalen! Vi møder hvert år nye mennesker, som Jacky på en eller anden måde har en forbindelse med eller fælles bekendte med. Nå, men vi lovede at komme forbi igen om nogle dage!

Og nu regner det rigtigt. Vi holder lidt uden for Bramans og planlægger en vandredag i morgen, hvis vejret arter sig.