• Svenssons Bravader

Camino 2022

En vandring mellan Frankrike och Portugal Weiterlesen
  • Fonfria

18. Oktober 2022 in Spanien ⋅ ☀️ 18 °C

30 kilometer på 8.5 timmar och mycket uppåt idag.

Hade en väldigt bra start på morgonen med bryggkaffe på boendet. Första kaffebryggaren jag sett här nere. Så jag kom inte iväg förrän 06:30. Så det blev till att följa en väg i en timme innan jag kom till ett café för kaffe. Efter ytterligare ett tag på platt mark innan stigningen över berget började. Från 700 meter över havet upp till 1300 meter. Hade ett fikastopp på vägen upp mot toppen innan man äntligen kom upp.

På toppen ändrade sig vädret och det börja blåsa ordentligt och det blev inte lika roligt att gå trots fin utsikt. Efter en sista stigning försvann lusten att gå fullständigt. Hade en 3 kilometer till nästa by och det var inga roliga kilometrar att gå. Kändes som evigheter innan jag kom fram. Funderade på om jag skulle gå vidare i byn men bestämde mig för att bo här inatt.

Har inte ens varit utanför dörren sen jag kom hit. Blåst och nu regn utanför så är det rätt skönt att sitta inomhus och bara vänta på maten.

Morgondagen verkar inte lika roligt med mycket regn i väderprognosen så det blir nog ingen vidare dag imorgon.

• Barbadelo

19. Oktober 2022 in Spanien ⋅ 🌧 15 °C

38 kilometer minst på 8.5 timmar och ett skitvädet utan dess like halva dagen.

Blåsten igår fortsatte under natten för varje gång man vaknade så kunde man höra vinden ute. Så när jag kom ut från rummet och kunde titta ut genom fönstret blev jag i alla fall glad för att det inte regnade. Kom iväg 06:30 och det blåste för jävligt rent ut sagt. Träden höll iallafall utan att gå av men det var mycket grenar på leden på väg ner från berget. Gick kanske en halvtimme och då började det blixtra runt mig på himmelen men jag hörde ingen åska men ville bara ner från berget.

Så gick genom någon minimal by och där gick jag fel för stigen blev mindre och mindre och slutade tillslut på en åker. Jag visste att det skulle vara brant ner i början så jag tänkte inte direkt på vilket håll jag gick för ner kom jag. Men när jag hamnat på åkern så insåg jag att detta inte var rätt så telefonen åkte fram. Var inte i närheten av leden nu men var däremot nära en väg jag kunde följa ner till nästa by som tur var. Så jag fick se lite nytt idag även om det inte var något särskilt att se i ljuset av en pannlampa... Så jag var extremt glad när jag äntligen kom fram till byn med café och kunde äta frukost.

Under frukosten ändrades dock vädret och det hade börjat ösregna under tiden så det blev på med alla regnkläder innan man kunde gå. Började gå och regnet bara öste ner. Hade fortfarande några kilometer att gå nerför berget så allt regn på den smala vägen ner gjorde att det var som att gå bredvid en fors. Till slut var det bara att ge upp att trampa där det var som torrast. Man blev blöt överallt hur man än gjorde..

Efter 3 timmars spöregn med endast någon enstaka paus under tak för att vrida ur vattnet ur strumporna så klarnade vädret äntligen upp samtidigt som som man hittade ett ställe för kaffe. När jag väl haft mitt kaffe kunde jag stoppa undan mina regnkläder och det blev åter shorts mössa och vantar på för det blåste fortfarande rejält innan man fortsatte gå igen.

Kom sen in till Sarria där alla startar som ska gå sista 10 milen på leden för att kunna få diplom. Men som tur var hade alla gått redan när jag kom in på eftermiddagen. Men lär möta horderna av människor imorgon. Handlade lite mat innan jag fortsatte 5 kilometer till byn jag är nu. Hade gått 38 kilometer och hade det inte funnits plats här hade jag fortsatt till nästa by för idag var det pigga ben. Väldigt fint ställe med leden utanför dörren men även en iskall pool. Även en hel del kor på leden idag precis utanför dörren som roade ett gäng danskar som var nere på resa här

Kan säga att man har sett många taxibilar idag för att köra pilgrimer. Många frusna blöta människor idag utan regnkläder med sig. Själv nästan blöt rätt igenom alla kläder men jag håller värmen då jag går fort. Men det var en dag att minnas. Hoppas bara man slipper uppleva den igen här nere. Blev inte så många kort idag då regnet satte stopp för det.

• Palas de Rei

20. Oktober 2022 in Spanien ⋅ 🌧 13 °C

44 kilometer på 11 timmar och skitväder på eftermiddagen.

Vaknade av mig själv redan 05:00 så jag låg där och väntade ett tag innan jag började packa ihop mina grejer. Blev sen en stadig frukost på 2 youghurt utanför rummet innan jag kom iväg 06:15. Fortfarande blåsigt idag men inget regn. Hade sen frukost efter 8 kilometer där jag stötte på en man från Canada som jag inte sett på några dar så det blev en bra frukost.

Fortsatte sen in till stan Portomarin efter 19 kilometer där det idag inte var något vatten i dammen idag. Så det är första gången jag såg den gamla bron. Häftigt att se men inte lika roligt att gå över den nya bron med sin smala gång att gå på. Det är väldigt högt utan vatten i dammen. Han sedan precis in på ett café innan det började spöregna. Var skönt att sitta inne och titta ut på regnet. Klarnade sen upp och jag gick vidare säkert en timme innan regnet kom igen. Gick rätt bra i början men sen blev det bara värre och värre.

Blev återigen att bara vrida ur vattnet ur strumporna och fortsätta gå när möjligheten fanns. Regnet började lätta runt 3 och helt plötsligt kom solen fram vilket inte var helt fel då man var blöt överallt. Men mängderna vatten som blir av allt regn här är otroligt. Som när jag kom ut från den smala stigen ni kan se i filmen och det bara forsar vatten. De som kom efter var nog inte lika roade. Där var det en fördel att gå med stavar att kunna stödja sig med.

Var sen fint väder hela vägen in till Palas de Rei men det gick sakta på slutet efter en lång dag. Men man kom fram torr i alla fall då man hann torka upp sista milen. Var inte framme förrän 17:15 och sen var det bara att ge sig ut på stan för att hitta en mataffär för att fylla på magen och lite till frukost. Gick sen hem och hade middag på boendet när helt plötsligt mannen från Canada också dök upp så vi hade middag ihop. Vi bokade även boende imorgon ihop så han har man inte sett för sista gången. En äldre herre som gått i pension men han har inga problem att gå långt och fort.

Med boendet bokat imorgon så blir det sovmorgon och sen bara ta det lugnt och komma fram utan stress.

• A Calle

21. Oktober 2022 in Spanien ⋅ 🌧 13 °C

37 kilometer på 9.5 timmar i bättre väder än de senaste dagarna.

Tog det lugnt på morgonen och kom väg klockan 7. För att vara en sån stor stad jag bodde i var jag förvånad hur lite folk det var på leden. Bara några enstaka här och där, Resten startar nog när det blivit ljust ute. Fick mitt kaffe efter en timme och fortsatte åter på breda stigar genom skogar fram tills staden Melide där det blev picknick med paj uppe på en höjd. Vet inte hur mycket paj jag har ätit här nere men försöker alltid ha en bit i ryggsäcken som man kan äta om man skulle bli akut hungrig.

Blev ytterligare en mil och tänke jag skulle stanna i byn för en paus på en parkbänk. Hann få av mig skorna innan jag kände hur regnet började komma så det var bara att snöra på skorna igen. Slank in på en restaurang och beställde lite att äta. Det var nog dagens bästa beslut för när jag åt så bara vräkte regnet ner utanför. Och när jag väl gick därifrån så sken solen igen.

Kom strax efter fram till nästa by men där började det regna men hade ponchon förberedd så det var bara att ta på sig. Var inne och handlade inför de sista 8 kilometrarna. Kom några regndroppar när jag lämnat affären men det slutade och klarade mig torr fram till byn jag är nu. Men de sista 3 kilometrarna var bara en plåga. Hade ingen lust att gå så det blev mycket kolla kartan och se hur långt man hade kvar. Inte var det några café öppna heller så här sent på dagen. De är bara öppna på morgonen när allt folk har lämnat de stora byarna.

Kom äntligen fram till byn och glädjen kom tillbaka. Gick förbi stället med alla ölflaskor och därefter till boendet. Mannen från Canada hade ringt och avbokat sin plats så det blir bara nya ansikten ikväll. Mötte han innan idag och då hade han ont i knät så förstår att han inte fortsatte hit.

Kom sen ur duschen och ser att det spöregnar ute så man har verkligen lyckats undvika regnet idag.

Imorgon blir det Santiago 31 kilometer dit.

• Santiago de Compostela

22. Oktober 2022 in Spanien ⋅ 🌧 12 °C

31 kilometer på 7 timmar och ett antal kilometer i Santiago på det.

För en gång skull var det inte jag som var först uppe. Vaknade 05:30 och då höll de flesta på rummet redan på att packa så idag kunde man tända lampan när man skulle packa ihop istället för att göra det i mörker. Så det blev en snabb start idag och kom iväg redan 06:15. Hade sen 12 kilometer med endast ett fåtal i sällskap till ett kaffe ställe.

Se började cirkusen in till Santiago. Folk överallt stora klungor som gick många i bredd som knappt ville släppa förbi mig. Det konstigaste var nog när en herre försökte stoppa alla på leden för att hans fru behövde göra ett toalettbesök mitt på leden. Tydligen dög inte skogen på bägge sidor leden...

Hade sen ett drickapaus innan Santiago bara för att få sitta ner och vila fötterna lite. Sen blev det att gå till boendet jag hade bokat för att lämna ryggsäcken innan jag fortsatte till katedralen i centrum och sen lite inköp och besök på ett kebab ställe för lite mat. Klarade mig nästan fram till boendet utan regnkläder men sen när jag gick på stan så kom det väldiga regnskurar ibland. Som bilden när jag står ensam framför katedralen i ösregn. Så fort regnet stoppar så är hela torget fullt av folk.

Gick sen tillbaka till boendet för att duscha och då hade även mannen från Canada kommit hit. Vi hade bokat detta boende ihop men trodde han inte skulle orka gå hit idag. Det visade sig att han inte hade stannat där jag bodde igår utan hade fortsatt ännu längre så han hade gjort över 40 kilometer igår och hade därför en kort dag idag. Så ikväll ska vi ha en sista middag ihop innan vi drar på varsitt håll imorgon.

Jag går vidare söderut imorgon på nya äventyr.

Märkligast idag var nog mannen som stog och slipade knivar på en liten gata där alla ska gå. Han hade en liten mobil verkstad på hjul drivet av ett elverk så direkt diskret var han inte..

• Padron

23. Oktober 2022 in Spanien ⋅ 🌧 16 °C

26 kilometer på på 6.5 timmar och väldigt mycket hälsande på folk idag.

Har nu börjat gå söderöver på leden som går till Lissabon. Ska dock bara gå till Porto för att flyga därifrån.

Efter gårdagens firande av ankomsten till Santiago så blev det väldigt sent i säng. Klockan 23 var jag hemma så fick det bli sovmorgon till 7 innan jag packade ihop mina grejer. Visste också att jag inte ville gå ut från Santiago i mörker så hade ingen brådska iväg. Hitta också ett ställe där man kunde få en skinksmörgås till frukost istället för söta kakor som verkar vara spanjorernas frukost. Så 08:30 lämnade jag Santiago mätt och belåten.

Sen började det roliga när jag skulle följa leden från Lissabon i motsatt riktning. Det är bara gula pilar till Santiago inte på andra hållet så nu skulle man hitta några blå pilar men det var inte många av dem i början. Och gå med telefonen i handen hela tiden funkade inte heller då det ösregnade ute. Var betydligt enklare när man kommit ut från Santiago och det gick någorlunda att följa pilarna.

Blev ännu enklare att hitta när man gått någon timme och man började möta folk som skulle till Santiago. Mycket folk som går sista 10 milen på denna led så det att hälsa på väldigt många idag. Nån blev glad när jag sa jag skulle söderut, några undrade nog var det var för konstig människa som går på fel håll och en dam tycke jag gick på fel håll och tycke jag skulle vända om.

Men jag kom fram till Padron någorlunda torr med. Mycket regn och vind på morgonen och lite bättre senare på dan. Men det är skönt det inte är så varmt för nu kan man gå i regnkläder utan att svettas. Men luvan på jackan har åkt av och på många gånger idag. Uppehåll några minuter sen en regnskur på det sen solsken några minuter sen regn igen. I väntan på att boendet skulle öppna så kom det en dam med en kebab och det kunde ju vara ett gott mellanmål. Men jag avstod när jag tittade in i lokalen senare. Ägaren satt med sin telefon och inga gäster. Däremot hade han 3 duvor på golvet i lokalen så jag hoppade det.

Men tyckte det var dåligt med kaffeställen i början för det tog 15 kilometer innan man hittade ett öppet ställe. Och det är väldigt många som går här. Inte heller har jag sett någon som går på samma håll som mig. Imorgon blir det mer hälsande på folk och nu när man vet lite hur det fungerar med pilarna så blir det åter en tidig morgon.

Även en bild på ett ställe där man kunde få sitt pilgrimspass stämplat. Väldigt speciell inrett. Annars knappt några bilder idag pga vädret.

• Pontevedra

24. Oktober 2022 in Spanien ⋅ 🌧 16 °C

41 kilometer på 10.5 timmar och någorlunda väder med.

Kom iväg 06:20 och hade en trevlig timme ut ur stan i ljummet väder. Sen började regnet komma och det bara vräkte ner i en timme och det var inte lika roligt att gå i mörkret. Särskilt inte när man skulle följa en stig i skogen. Det blev inte mycket man såg framför sig möta människor igen och hälsandet började. Hade några små stopp längs vägen bland annat ett ställe i garaget på ett hus. Populärt var det.

Ju längre dagen gick ju bättre blev vädret så på slutet var det shorts och t-shirt som gällde. Var några dagar sen man kunde ha det. Bokade ett boende på vägen in till Pontevedra för att slippa leta boende när man väl kom fram efter en lång dag. Hade inte koll på hur stor stan skulle vara så när jag var på väg till mataffären så insåg jag att detta var en storstad så det kan nog bli spännande att hitta ut imorgon. Så det fick bli en hamburgare till mat ikväll. För hitta en restaurang som har öppet innan 20 lär bli svårt och lusten att ut och leta restaurang saknas efter allt man gått idag.

• Mos

25. Oktober 2022 in Spanien ⋅ 🌧 18 °C

31 kilometer på 9 timmar och mycket pauser för skyfall.

Tog det väldigt lugnt på morgonen och åt frukost på boendet så jag kom inte iväg förrän 07:30. Gick rätt bra ut ur stan och vädret var hyfsat med. Nåt regnstänk ibland men annars lungt och varmt ute så det blev snabbt shorts på. Blev sen rätt mycket i skogen så efter 2 timmar och i behov av en paus så började det regna så jag provade en ny taktik idag och provade att vänta ut regnet sittandes under ett träd och ponchon över hela kroppen även skorna. Så när skuren väl var över var det bara att fortsätta gå torr och glad. Passerade även ett stort vägbygge i skogen.

Kom sen fram till en liten trevlig by vid vattnet där det blev en andra frukost. Sen blev det en timme innan man åter skulle pröva taktiken att pausa för regnet under ett träd. Satt där nog en halvtimme och väntade. Tänkte jag skulle filma regnet när jag satt där och då kom 2 och vandra förbi och frågade om jag mådde bra. Så det blev en bra film. Helt oplanerat. När jag sen tröttnade på att vänta så gav jag mig av i regnet och det tog väl inte många minuter innan regnet slutade. Blev lite väl många skurar på eftermiddagen för att min taktik skulle hålla helt. Men det var nog inte så dumt att vänta ut regnet.

Annars var det mycket kuperad och fint idag. Mycket upp och ner. Lyckades även gå fel på slutet men då stannade en bil och pekade vart jag skulle gå, funkar inte alltid att hitta dessa blåa pilar så det var bara att gå tillbaka 200 meter till rätt avfart. Ännu svårare är vad man ska ha på sig när solen skiner det regnar och är varmt. Tar man av sig så kommer det garanterat en skur eller går solen i moln och man fryser. Ponchon kan man alltid ta av och på men regnjackan är inte lika lätt att få av utan att ta av ryggsäcken.

Idag är sista natten i Spanien imorgon blir det Portugal. Är ca 2 mil till gränsen. Vad kläder och skoaffären sötkatt jag gick förbi hade för anknytning till Sverige vet jag inte, var stängt för siesta men lite förvånad blir man över namnet för tror inte spanjorer kan uttala detta och så många svenskar går det inte förbi här.

• Valenca

26. Oktober 2022 in Portugal ⋅ ☁️ 20 °C

26 kilometer på 8.5 timmar och äntligen lite bra väder på slutet.

Kom iväg 06:40 efter en bananfrukost och gick på småvägar i väldigt behaglig värme till utkanten av nästa stora stad. Där blev det till att följa rutten i telefonen för några blå pilar fanns knappt. Men rutten i telefonen stämde inte med hur leden gick idag för jag kom fram till en järnväg man skulle gå över men där var stängsel idag så jag fick ett hål att ta mig igenom för att fortsätta. Kom tillslut tillbaka på leden in till stan där det blev kaffe.

Vägen ut ur stan var inte alls lika rolig. Lång raksträcka med massa trafik sedan över en järnväg till nästa raksträcka i ett industriområde. 3 kilometer bara rätt fram och inget att titta på. Efter raksträckan blev det några svängar innan regnet kom och jag pausade i en busshållplats under tak. Hade ingen brådska därifrån då jag tänke vänta ut allt regn idag. Så jag gick vidare genom en skog och väl ute därifrån började regnet igen och i brist på tak att stå under så hittade jag en lekplats och klättrade upp i en rutschkana och satt där som ett fån undan regnet. Var inte många som vandra förbi som tur var.

Nästa regnskur blev på ett café där det blev mat. Efter det så blev det inte mer regn så sista biten in till Tui, sista staden i Spanien så blev det shorts och t-shirt och livet kändes bra igen efter allt regn. Var väl egentligen onödigt att gå in till centrum av Tui inte mycket att se och inget öppet så fortsatte mot Portugal. Så jag gick över bron till Portugal och strax därefter ligger Valencia så det blev inte många metrar in i Portugal.

Bor nu på ett riktigt fint ställe mitt i byn, särskilt om man gillar osb skivor. Misstaget man gjorde när jag skulle gå till boendet som öppnade 3 var att det inte var öppet då. Sen läste man på dörren portugisisk tid och då vaknade huvudet igen. Så jag fick en extra timme idag. Får se hur det går med språket här för portugisiska kan jag inte alls.

• Labruja

27. Oktober 2022 in Portugal ⋅ 🌧 19 °C

25 kilometer på 8 timmar och svårnavigerat.

Tog ännu en lugn morgon och var iväg 07:00. Följde pilarna jag hade sett igår när jag var i mataffären, så det gick lätt. Läste sen på en skylt och insåg att jag var på fel led. Var på leden som går till Porto via kusten så det var bara att vända om till den rätta leden men det blev väl en kilometer i onödan.

Tillbaka på rätt led så började regnet också, men fortsatt ljummet ute. Blev mycket upp med telefonen för att se vilket håll man skulle ut ur stan. Hamnade sen på en lång och dålig skogsväg vilket inte blev roligare av regnandet. Kom sen fram till en liten by efter 2.5 timmar och hittade ett öppet café. Igår märkte jag inte av att det skulle vara billigt i Portugal men idag märkte man skillnaden. Idag fick man kaffe och någon kaka eller pirog som jag hade på nästa stopp för ca 20 kr. I Spanien låg detta på ca 30 kr.

Bar sen iväg utan regn uppför ett berg och telefonen fick upp flera gånger för att se vilket håll man skulle. Och nerför på andra sidan blev det ännu värre. En smal brant dålig stig genom skogen. Väldigt dåligt skyltat på mitt håll. Jag var glad att det inte regnade när man skulle ner där. Kom sen till byn jag är nu och funderade på om jag skulle fortsätta eller inte. Inte sugen på att gå en mil till klockan 3. Hade jag fortsatt så hade även ett speciellt boende jag fått rekomenderat inte blivit av imorgon. Så jag stannade och har 22 kilometer att gå imorgon. Har sen regnat en del sedan jag kom hit så det var skönt att stanna.

Så nu bor vi 5 stycken här på boendet och ägaren pratar bara portugisiska, jag begriper ingenting men vi ska nog få mat vid 7 i alla fall. Fin utsikt från boendet är det med.

• Vitorino dos Piães

28. Oktober 2022 in Portugal ⋅ 🌧 18 °C

22 kilometer på 7 timmar och mycket blött.

Efter frukost på boendet kom jag iväg 07:30. Hade det behagligt i den ljumma luften i några minuter innan regnet började komma och det blev skyfall av det hela. Var bara att glömma att hålla sig torr utan bara fortsätta gå. Vattet bara forsade fram på stigen. När jag sedan närmade mig nästa stad efter en mil blev det ännu värre. Skulle följa en stig med murar på sidorna så man kunde inte undvika vattenpölarna utan det var bara att gå på och hoppas på de inte var så djupa. Tillslut försvann fötterna under vattenytan. Hade nog 20 cm vatten över stigen att vada igenom.

Kom sen över bron in till stan och såg hur mycket floden var högre än normalt. Mycket översvämmat och vattnet bara forsade fram över gatorna. Blev en kaffe och kaka på en uteservering under tak. Trodde regnet skulle minska någon gång men inte. Bara att ta på sig grejerna och gå igenom. Kom då fram till en park man skulle gått igenom men som nu var avstängd så det blev till att hitta en väg runt denna innan man äntligen var på rätt väg igen.

Blev sen några timmar utan regn nästan ända fram till där jag bor idag. För när jag hade 2 kilometer kvar och var nästan torr så blev det skyfall igen så man var dyngsur när man äntligen kom fram. Så nu bor man på stället med bäst recensioner på hela leden. Väldigt trevlig och endast 10 bäddar. Ingen lyx bara hemtrevligt. Hade bland annat flamberad korv till förrätt och en trevlig middag. Nu åskar det med här på kvällen och morgondagen lovar ännu mer regn så vi får se hur långt det blir då.

• Barcelos

29. Oktober 2022 in Portugal ⋅ 🌧 17 °C

21 kilometer på 5.5 timmar och ännu blötare.

Hade siktat på att komma iväg tidigt idag men när klockan ringde så hörde jag bara skyfall utanför trots öronproppar så jag bestämde att jag lika gärna kunde äta frukost på boendet vid 08 så jag kom iväg 08:30 i uppehåll men det dröjde inte länge förrän regnet kom igen. Var bara vanligt regn så det var inte så farligt.

Hade sen gått 2 timmar när jag kom till några åkrar där vattnet forsade fram och gick över en liten bro där problemet började. Fullt av vatten så jag mötte några som tog av sig skorna för att gå igenom allt vatten. Hade inte lust att ta av mig skorna så jag lyckades balansera över på muren och vidare på grinden och över stenarna med hjälp av stavarna så jag kom förbi torr. Det blev jackpott när jag kommit förbi med för där låg en 10 euro sedel på marken troligtvis tappad av nån som tagit av sig skorna. Ingen ide att ropa på dem för de var redan långt förbi och klättra tillbaka och springa ifatt var inte att tänka på. Så fikat strax därefter blev billigt idag. Förlorade dock en gummiplopp till min ena stav under klättringen så nu ska man lyssna på detta irriterande ljud varje gång man sätter ner staven.

Efter fikat var det slut med det roliga för då började skyfallen igen och det blev en blöt promenad in till barcelos. Så jag följde de fina blå pilarna innan stan och när man sen kollade var man var så var man inte ens i närheten av rutten jag har i telefonen. Det gjorde inte humöret bättre. Stod sen och letade boende när jag kom till stan och hittade ett ställe och gick dit. Helstängt så det var bara att kolla var nästa låg och det blev att gå tillbaka igen en bit innan man äntligen kunde få sig en säng.

Var i alla fall uppehåll när jag gick till affären som låg bredvid Burger King så det blev även ett stopp där. Trött efter en dags vandring så gick man in för lite mat och naturligtvis skulle det vara barnkalas samtidigt så det blev ingen lugn måltid.

Hade egentligen tänkt vara i Porto imorgon men nu blir det på måndag istället. Har inte längre lust att gå långa sträckor i detta väder. Har nu 54 kilometer kvar till Porto.

Varför det är mycket tuppar och figurer i barcelos vet jag inte. Hade även en stor tupp i en rondell jag såg på håll

• Vairao

30. Oktober 2022 in Portugal ⋅ ⛅ 18 °C

30 kilometer på 7.5 timmar och inget regn, bara sol.

Ingen stress idag heller utan åt min egna frukost på boendet och kom iväg 07:30 i dimma men inget regn. Blev sen bara bättre och bättre och dimman försvann och en blå himmel dök upp vilket var länge sedan. Sund bara att det inte var så mycket intressant att titta på nu när det äntligen var bra väder men humöret var på topp.

Kom sen lite närmre dagens slutmål och när jag tittade genom en trasig mur kunde jag se havet i fjärran och förstod att nu är det inte långt till porto. Gick sen över en gammal bro från 1200 talet innan man hamnade i en liten by där så klart alla affärer var stängda så det var bara att gå vidare in en skog vilket kändes lite konstigt. Ett jäkla skrikande av herrar lite här och var. Funderade först på att vända men sen dök ett gäng brandmän upp som hade någon form av övning i skogen. Hälsade gjorde de med.

Så nu är man här på något gammalt kloster och sover sista natten innan Porto imorgon. 25 kilometer kvar och med tanke på solen idag så gör det inget om det skulle regna imorgon.

• Porto

31. Oktober 2022 in Portugal ⋅ ⛅ 16 °C

Hade 25 kilometer att gå idag men valde att gå längs kusten så det blev 35 kilometer istället, väl framme visade det sig att boendet låg 3 kilometer åt ett annat håll så slutade på 38 kilometer och 9 timmar.

Var iväg 07:15 i fint väder och gick en timme innan man hittade ett öppet café. Satt där och funderade över vilken väg jag skulle ta till Porto, direkt in eller följa kusten. Massa trafik eller lungt längs kusten. Vädret skulle bli hyfsat med regnskurar på förmiddagen och sol ju längre dagen gick så det var bara att försöka hitta en väg ut till kusten i telefonen. Gick rätt enkelt att komma ut till kusten och där var det ingen trängsel.

Var sen bara att följa stranden vilket var något nytt och inga pilar att följa. Men det blev rätt enformigt i längden att gå och inte se någon större skillnad. Hus till vänster och strand till höger. Enda jag visste var att det skulle komma ett oljeraffinaderi närmre porto för då hade jag lite koll på var man var. Har varit här med jobbet. Hade också några rejäla skurar med regn från sidan emellanåt. Mötte nog en 25 personer som var på väg mot Santiago. Men att gå längs med kusten en vecka med regn från sidan och vind på det hade inte varit något för mig.

Blev sen bättre på eftermiddagen och man närmade sig centrala Porto. Mycket turister i rörelse som säkert undrade vad jag var för konstig människa som gick med stavar och lite kläder när alla andra var fullt påklädda. Kom sen in till den gamla bron i Porto och där var helt fullt med folk. Letade upp katedralen men den var ingenting i jämförelse med Santiago så det blev inget långt besök där. Tog reda på vart mitt boende var och insåg att jag skulle följa leden mot Santiago 3 kilometer så det var bara att gå vidare dit.

Så nu har jag gått ca 103 mil och det får räcka för denna gång

Imorgon blir det bara lite turistande och inköp av rena kläder för en del luktar inte hallon efter en månad.

Blir bara bilder in mot Porto här. Lägger bilder från centrala Porto på eget inlägg

• Ende der Reise
    2. November 2022