• Wendela Waller
  • Wendela Waller

Preden, HBL

De verwachtingen rond dit tripje zijn hooggespannen. We zijn toe aan vakantie, hebben zin in de roadtrip, in de natuur, het fietsen, wandelen, beestjes spotten,... en het vinden van een woning gaat wrs. ook wel lukken. Op naar het beloofde land! Читать далее
  • Начало поездки
    15 мая 2026 г.

En waarom Zweden?

13 мая, Нидерланды ⋅ ☁️ 12 °C

Dat vragen zóveel mensen aan me, als ik vertel over ons Zwedenplan.
    Ja, hoe startte dat eigenlijk? Wanneer werd de uit de handgelopen grap over wonen in de Scandinavische natuur, een serieus plan? Het moet ergens in september vorig jaar zijn geweest.

In de zomer van '25 waren Tijl en ik driekwart jaar bij elkaar, en dat ging zo supergoed en leuk dat we steeds vaker over toekomstplannen samen spraken. Mijn toch wat kostbare, eenpersoonshuisje in Utrecht Zuilen paste daar niet echt in. Daarnaast zat mijn werk me niet lekker. En toen ik mijn werkgever vroeg of ik wat minder uren kon gaan werken, voor een deeltijdmaster Klimaatpsychologie en -gedrag aan de Hogeschool van Amsterdam, op eigen kosten overigens, reageerden ze afhoudend.
    Terugkijkend was het eigenlijk een soort 'crossroads' moment, zo'n punt in je leven waarop het huidige pad niet meer goed voelt en een grote verandering ineens heel logisch, mogelijk èn haalbaar lijkt.

Ik had op het cv van een sollicitant bij mijn werk de studie Sustainable Communication in de Zweedse stad Jönköping zien staan. En toen ik Tijl daarover vertelde, en hoe cool me dat leek, was zijn antwoord: wist je dat je als EU-burger in Zweden gratis kunt studeren bij openbare bachelor- en masteropleidingen? Dus 1. je betaalt dus geen collegegeld daar, en 2. die master werd ook éénjarig aangeboden. Dus stelllll dat ik dat zou gaan doen, en dan 1 jaar geen inkomen zou hebben, zou ik dat financieel kunnen bolwerken? Tijl hielp me dit door te rekenen en samen kwamen we tot de conclusie dat het eigenlijk best haalbaar kon zijn. Met een paar mitsen en maren, maar haalbaar! Ook vanwege de huizenmarkt aldaar, die stukken betaalbaarder is in Zweden dan in Nederland, en zeker als we zouden samenwonen en ik niet meer die hypotheek zou dragen. Dat wist Tijl natuurlijk allang, aangezien hij regelmatig zat te gluren op Hemnet.se (het Zweedse Funda) om zich te verlekkeren bij de fantastische huizen met veel grond en natuur er omheen, voor onvergelijkbare prijzen als in Nederland.

Ik las me nog wat verder in op die studie (dat paste inderdaad helemaal bij mij) en de toelatingseisen, en in oktober '25 meldde ik mij aan. Ik moest een kopie van mijn getuigschrift plus een Engelse vertaling van het bachelordiploma toesturen, en aangezien De Haagse Hogeschool geen Engelstalige versie had moest ik die laten vertalen door een gecertificeerd vertaalbureau. Ook moest ik een Engelse taalvaardigheidstest doen (grappig genoeg via Duolingo, dat kennelijk vaker wordt gebruikt voor universitaire toelatingen), en ik schreef - eigenlijk vooral voor mijzelf - een motivatiebrief aan de opleiding. Samen pakten we Duolingo Zweeds op (waar we een dagelijkse ochtendroutine van maakten) maar ook schreven we ons in voor echte taalles: Zweeds voor beginners (dus niveau A1), bij Buro Zweeds Leren op de woensdagavond in Bunnik. En we begonnen voorzichtigaan familie en vrienden te informeren.

Intussen fantaseerden we al breeduit over de huisdieren die we zouden hebben daar, en de Volvo die ik daar zou gaan rijden, en de gravelroutes die we zouden gaan fietsen, wn het nieuwe leven dat we daar zouden gaan leven. Het laantje vlakbij huis waar we bijna dagelijks wandelen werd liefkozend mini-Zweden gedoopt. We startten met de taalles in Bunnik in januari '26. In diezelfde maand zette ik mijn huis te koop en kreeg ik een brief van de decaan van de Jönköping Universiteit dat ik was toegelaten.

En toen was het echt!

De vakantie naar Zweden werd vooral gepland onder het mom van huizen bezichtigen, maar de grote grap is ook dat ik voor het eerst in mijn leven nu naar Zweden ga. Ik ga vanaf nu zien en meemaken waar ik in de zomer van 2026 ga leven.

Ik heb er zin in!

• GeKielhaald

14 мая, Нидерланды ⋅ ☁️ 12 °C

Exact om 8:00 uur zijn we vertrokken, just to be on the safe side. Tijl had de Wolvo prachtig getetrist met onze mooie fietsen en diverse tassen. Onderweg zijn we inderdaad een paar keer stau om baustelle tegengekomen, alsook rijen voor de schijnbaar haperende wc-poortjes. Ondanks regen onderweg bracht Tijl ons veilig en wel naar Kiel. Waar we keurig om 15:15 uur in de volgende rij aansloten, voor we op de Tena Germanica in de laatste rij mochten aansluiten.Читать далее

• First stop: Wolvo Museum

15 мая, Швеция ⋅ ⛅ 10 °C

Mijn Wolvo-minnende man wilde Gothenburg niet overslaan zonder het World of Volvo museum te bezoeken. Dus in Nederland waren al toegangskaarten gekocht en Tijl zou Tijl niet zijn als we niet een half uur voor openingstijd al keurig zouden parkeren in een nagenoeg lege parkeergarage.

Binnen in het waanzinnig mooie, architectonisch vormgegeven unieke gebouw was een mix van geschiedenis, design en "interactieve experience" voor alle leeftijden te vinden. Je kon er als kind èn volwassen vrouw (see what I did there) in een vrachtwagencabine plaatsnemen, of een graafmachine besturen, of in een ruimte met koptelefoons luisteren naar... niks eigenlijk, want dat was het idee nou juist, dat er in Spitsbergen fluisterstille scheepsmotoren rondvaren. Verder werd er een collectie getoond van historische Volvo's, vrachtwagens, bussen, conceptauto's, brandweerwagens en raceauto's, en Tijl kon me dingen uitleggen over bougies en gasklephuizen en distributieriemen en electromotoren. En toen dat feest (vrij snel alweer) voorbij was, mochten we koffie in de schitterende bar op de tweede verdieping.

• Terraszitten: unieke ervaring in Sverige

15 мая, Швеция ⋅ ☁️ 13 °C

Tijl deed de suggestie om ten noorden van Gothenburg te gaan kijken, daar zou het mooi zijn. Hij prikte zijn vinger op de kaart en koos de plaats met de klinkende naam Oryst, waar het vast heel rustig zou zijn. Op de plaatjes was inderdaad prachtige natuur te zien en bovendien popte er een lunchplek met veel potentie op.

Met een omweg door een regenbui, over geweldig mooie wegen door heuvelachtig landschap en mooie bruggen met uitzicht, kwamen we terecht bij Sundsby Säteri op het eiland Tjörn. Dit is een historisch landgoed uit de 14e eeuw, met een iets te schattig restaurant (deed Brits aan) en bakkerij (met schepijs), een moestuin waarin een paar ouderen stonden te ploegen, en er omheen een prachtig natuurgebied met prima begaanbare paden. Eerst hebben we daar in de zon op het terras geluncht met zalm en aardappeltjes in dilleroomsaus, om vervolgens gewapend met 2 dikke ijzen (die Tijl moeiteloos in het Zweeds bestelde) een waanzinnig bospad te beklimmen. Mijn camera kon uit de tas, feest!

• 12 km wandeling rond het grote moeras

16 мая, Швеция ⋅ ☁️ 11 °C

Store Mosse Nationaal Park had ik al eerder op de kaart zien staan als een uniek natuurgebied nabij Jönköping. In tegenstelling tot wat je denkt bij het zien van deze naam, of als je de vegetatie ter plaatse ziet; het is dus géén stoer mos wat je hier vindt, ja ook, maar store mosse betekent: groot moeras. Het park herbergt het grootste veenmoeras van Zuid-Zweden, en op de plaatjes online zie je de vlonders waarover je er zowel omheen als doorheen kunt wandelen.

Wij wandelden hier vandaag dus ook, en wel over een kilometerslang pad, vaak voorzien van houten planken, waardoor je inderdaad over het drassige gebied kon lopen zonder een sopvoet te halen. En ook door prachtige, stille, gecombineerde loof- en naaldbossen over smalle paadjes met veel boomwortels en keien. Best uitdagend op onze loopsnelheid. We zijn ook een uitkijktorens beklommen in de hoop vogels te spotten, maar veel meer dan wat vinken zagen we niet, en naast een aantal hoorbare koekoeken en spechten hebben we alleen een gekke Ennio Morricone bird gehoord in de verte. Maar het motregende ook af en toe, dus de beestjes lieten zich niet echt zien (helaas dus geen kraanvogels, arenden, slobeenden of bokjes te zien). Maar het wandelen was fantastisch. Heerlijk om te balanceren op de planken, die soms veerden onder onze voeten en soms schuin lagen, en veel in het bos te zijn, en mooi grijsgroen baardmos te zien dat in losse, lange slierten en plukken vanaf de takken naar beneden hing, en dan weer weids uitzicht te hebben op een bijzonder landschap... En de temperatuur was top, en we hadden bovendien supergeluk met het weer want het regende vandaag vooral als we in de auto zaten.

• Zin in pizza

16 мая, Швеция ⋅ 🌧 9 °C

Soms heb je gewoon razende honger. Zoals na een wandeling van 12 kilometer. Dan is de dichtsbijzijnde kebabzaak cq. pizzatent gewoon een ultragoeie optie. Daarna is het nog slechts een kwestie van juiste keuze maken uit het uitgebreide aanbod.Читать далее

• De eerste bezichtiging

16 мая, Швеция ⋅ ☁️ 9 °C

Huurhuis Beth:

+ Spotgoedkoop
    + Ligging ten opzichte van Jönköping: ca. 30km/30 minuten rijden, 3 routes mogelijk, en ook per (e-)fiets te doen
    + 's-Winters wrs. een schone weg tot aan de deur
    + Aardige verhuurders, leeftijdsgenoten, waarvan de dame een Nederlandse is die 10 jaar geleden ook emigreerde, en dus precies de ervaringen heeft waar wij van kunnen leren/profiteren
    + Het huisje is half gemeubileerd, dus er is ruimte voor onze spullen en wat we niet meenemen of opslaan hebben zij beschikbaar om gebruik van te maken
    + De tuin is toegankelijk voor en te gebruiken door de huurders, ook voor eigen plantjes of plantenbakken
    + Katten en kippen op het terrein, en rondom veel vogels, konijnen, hazen en groot wild om te spotten

- Het huis is hun gastenhuisje en ligt direct naast de hoofdwoning - weinig privacy en al helemaal niet in de tuin, waar hun kinderen ook spelen
    - Er ligt een houtzagerij direct tegenover, waar op werkdagen van 7-16u boomstammen gezaagd worden en vrachtwagens achteruitrijdend alarmeren. So far voor de rust die we juist zoeken
    - Het huisje is vrij donker, met lage plafonds en net iets aan de eenvoudige kant, vooral de sanitaire voorzieningen. Niet zo'n ramp want de prijs is er ook naar, maar de vraag is of Tijl hier dag in, dag uit gelukkig wordt aangezien hij er ook thuiswerkt

Conclusie: alleen een optie voor tijdelijk, als de andere opties niet lukken.

• Pömmetje is here

17 мая, Швеция ⋅ ☁️ 10 °C

Kom je terug van hardlopen, staat er ineens een panter op je Wolvo

• Op de koffie bij John en Cecilia

17 мая, Швеция ⋅ ☁️ 9 °C

Het toeval wilde dat ons huidige vakantiehuis vlakbij onze Zweedselesvriend John was gevestigd. Ik laat even in het midden wie wie had uitgenodigd om op de koffie te komen, maar we hadden een date! En op slechts een kwartiertje rij-afstand arriveerden we vanochtend op de prachtige plek die zij daar hebben gecreëerd.

We werden warm ontvangen met heerlijke koffie en lekkers voor erbij. En omdat het zo gezellig was, en leuk om bij te praten met John, en zijn vrouw Cecilia en dochter Sofie te ontmoeten, werden we ook nog uitgenodigd om te blijven lunchen.

Was superleuk John, dank nogmaals!

• Maxizweden

17 мая, Швеция ⋅ ☁️ 12 °C

Tijl had gelijk, zoals gebruikelijk: het is hier echt schitterend.

We hebben echt een magische avondwandeling gemaakt, gewoon een rondje van ca. 6,5 kilometer vanuit ons vakantiehuis over grotendeels onverhard pad. Maar wel door naar hars geurend bos waarin nog steeds vogeltjes actief waren, langs weilanden met nieuwsgierige koeien, enthousiaste paarden, met ontelbaar veel konijnen in de velden en herten aan de bosranden, langs een meertje en kabbelend beekje en fotogenieke huizen waar het resultaat van heerlijk geurende haardvuurtjes uit de schoorstenen kwam, met overvliegende kraanvogels (!!!), fijne gesprekken over het heden en onze toekomst, een aantal foto's met m'n serieuze camera (maar ik had wel mijn telelens moeten meenemen) en tenslotte een prachtige zonsondergang die bezongen werd door de lijster. En dat dan gewoon vanuit je huis. Hier wil ik wel wonen.Читать далее

• Ons eerste bezoek aan Jönköping!

18 мая, Швеция ⋅ ☁️ 14 °C

Vanochtend brachten we een bezoek aan de plaats waar ik vanaf september vaak te vinden zal zijn: Jönköping [Uitspraak: juntjupping].

Wat highlights van dit bezoek en wetenswaardigheden over deze stad:

🎓 Jönköping University gezien! Van buiten althans. De campus ligt direct aan de oevers van het meer Munksjön. Het gele gebouw aan het water, dat al vanaf de overkant zichtbaar opdoemde, is de School of Engineering dat direct aan de kade staat. Loop je daar via de open "hoofdingang" naar binnen, dan vind je aan de binnenplaats drie andere faculteiten waaronder de School of Education and Communication. Daar zal ik vanaf september de masteropleiding Sustainable Communication gaan volgen, een unieke, Engelstalige opleiding die zich richt op het aanpakken van wereldwijde duurzaamheidsvraagstukken, de klimaatcrisis, sociale ongelijkheid en economische rechtvaardigheid, puur vanuit de sociale wetenschappen en communicatiewetenschappen.

☕ Koffie met wat lekkers bij Bernards Konditori; een klassieke, ouderwets aandoende, elegante luxe banketbakkerij met een groot assortiment aan zoetigheden, waar je zowel koffie "to go" kunt krijgen, als in de rustige ambiance kunt gaan zitten om je verfijnde, ambachtelijke patisserie of hartige lunch te nuttigen (aldus Google). Op loopafstand van de universiteit en met uitzicht op het stadspark Braheparken.

🚆 Station Jönköping ligt pal aan het water, direct aan de zuidoever van het Vättern, het op één na grootste meer van Zweden. Er zijn geen poortjes om het perron op te komen, en je wandelt ook zonder toegangsbewijs door de busterminal langs hoge, glazen wanden, parallel aan het spoor, wat zorgt voor veel natuurlijk licht en een weids uitzicht op zowel het meer aan de ene kant als de stad aan de andere kant. Het busstation is een echt knooppunt, want een van de belangrijkste en drukste overstappunten voor intercitybussen die door heel Zweden rijden. Wat treinverkeer betreft heeft het station wat minder te bieden, want Jönköping CS is een zogenaamd kopstation. Treinen rijden via een zijtak van de hoofdlijn naar binnen en moeten in dezelfde richting weer vertrekken. En er komt dus geen directe hogesnelheidstrein naar bijvoorbeeld Stockholm en Malmö/Kopenhagen. Dan moet je eerst naar het nabijgelegen knooppunt Nässjö.

🏬 Het stadscentrum van Jönköping doet opvallend rustig aan. Best opmerkelijk als je de drukte van een stad als Amersfoort (wat qua grootte goed overeenkomt met Jönköping) gewend bent. Het was weliswaar een maandagochtend, dus misschien omdat het een werkdag was? Maar ondanks dat de zon scheen en het droog was, zagen we nagenoeg lege terrassen, zelfs rond lunchtijd, en zat er niemand op de mooie schone stadsbankjes. Nergens waren ook zwervers te bekennen, en nergens hingen mensen doelloos rond. Oké, er was wel een ogenschijnlijke lanterfanter op het station te zien, maar misschien was die daadwerkelijk aan het wachten op een openbaar vervoermiddel (Tijl heeft hier natuurlijk beter oog voor). Er liepen wel veel groepjes jongeren rond, middelbare scholieren denk ik die een rondje gingen lopen tijdens de pauze. Maar ik zag geen afval liggen, noch rook ik stank van wildplas of was er veel resultaat van vandalisme te zien, er was geen sirene te horen, geen wietlucht te ruiken, geen gehaaste verkeersdeelnemers op de wegen te bekennen.

🛍️ In de charmante straatjes in de wijk Öster troffen we historische panden, luxe winkels en speciaalzaken, cafés en restaurants, een museum, een prachtige kringloopwinkel en een sportschool. En een galactische muurschildering 'from otter space'.

🌳 Op een hoge heuvel aan de westkant van de stad, vonden we een uitgestrekt, meer dan 100 jaar oud natuurpark. Dit stadspark van Jönköping biedt een spectaculair panoramisch uitzicht over het stadscentrum, de naastgelegen plaats Huskvarna en het gigantische Vättern-meer.

• Bordjes lezen om de taal te oefenen

18 мая, Швеция ⋅ ☁️ 15 °C

Geen onaardige plek voor taalles. Naast Duolingo kijken we nu ook elke avond het Zweedse journaal in eenvoudiger Zweeds, met ondertiteling en de pauzeknop bij de hand. Zo leerden we gisteren dat de extreme droogte in Zuid-Zweden, met name in Skåne (waar Tijls vriend Henrik woont), zorgen veroorzaakt voor de koolzaadteelt.

Maar goed, op dit bordje stond dus een tekst over het uitzicht over de stad, en we konden het samen al aardig vertalen en begrijpen! Toch leuk om te merken dat je vooruit gaat.

• Wandelscore 100

18 мая, Швеция ⋅ ☁️ 15 °C

Want ik fotografeerde 2 kraanvogels èn een hert tegelijkertijd!! Filmpje schoot Tijl voor het geluid van die kraanvogels (die man is ook 💯)

• Ennnn weer inspannen

19 мая, Швеция ⋅ ☁️ 16 °C

Met een dikke boerenomelet achter de kiezen en verse lucht in de bandjes stapten we rond 12:30u op de fiets. Best heuvelachtig hier! En de zon zat inmiddels achter de wolken, dus de vingers moesten ook een paar kleurschakeringen door voordat m'n bloedsomloop weer helemaal normaal verliep. Maar ja, er is dan ook nog veel ruimte voor verbetering bij mij, conditie-wise.

Toch genoten van dit tochtje. En de beloning: een douche, en dan met een kopje thee op de bank, is dan helemaal heerlijk.

• Isabergwandelhike

20 мая, Швеция ⋅ ☀️ 15 °C

Even waren we bang dat het "outdoorparadijs" Isaberg Mountain Resort (op een half uurtje rij-afstand van ons huidige onderkomen) een echte tourist trap zou zijn. Want als je erlangs rijdt, wat we al diverse keren deden, zie je vanuit de auto al een klimpark, als ook het enorme restaurant met grote parkeerplaats voor de deur, en ook mensen met fietshelmen die er waarschijnlijk mountainbikes hebben gehuurd. En ook volgens het internet is dit zowel 's-winters als 's-zomers dè ultieme bestemming voor actieve gezinnen en natuurliefhebbers. Want er zijn mountainbiketrails, een fietscrossbaan, boulderrots, grote trampolines, sportvelden, midgetgolf, een rodelbaan, skipistes, vakantiehuizenverhuur, en natuurlijk meren om in te zwemmen en varen. Tijl vond online ook wandelroutes die je door de dichte bossen en over de heuvels leiden, waaronder eentje van 12,5 kilometer die hem wel wat leek. Dus ondanks onze vrees voor drukte, kozen we deze activiteit voor de beloofde zonnige ochtend.

Mijn knappe, fantastische superman had het niet beter kunnen verzinnen weer. Want wat een heerlijke wandeling was dit zeg. Door heerlijk naar hars geurend bos, in het zonnetje, perfecte temperatuur, enigzins klimmend maar niet al te uitdagend, langs meertjes, over een plateau met een dorpje, langs een buitengym, en dwars over skipistes.

Opvallend, als je het vergelijkt met wandelen in Nederland: we zijn tijdens deze hele wandeling (van uiteindelijk 13,5 km) slechts één keer andere mensen tegenkomen. En die waren eigenlijk niet op ons pad, maar een pad dat we kruisten. Pas helemaal aan het einde van deze wandeling, richting de parkeerplaats, zagen we al dat andere vermaak, met wat kinderen in het klimbos (en hun ouders onderaan de bomen), wat groepjes middelbare scholieren uit een leeggelopen touringcar (bus uit Denemarken) en een niet veel voller parkeerterrein dan toen we hier rond 9:30 uur aankwamen. En toegegeven, het is een gewone woensdag vandaag, en op de ijsjesverkoop stond dat 'ie alleen geopend is op donderdag, vrijdag en zaterdag... Maar toch: wat een heerlijk rustig land is het hier zeg.

• Lunchen in Ulricehamn

21 мая, Швеция ⋅ 🌧 13 °C

...en daarna wat sightseeing gedaan bij landgoederen rondom het Åsunden meer. Lekker lui en droog vanuit de auto, en toch weer heel mooi ondanks het druilerige weer. Want door een idyllisch landschap, langs het meer, over kringelende weggetjes door dichte bossen, en natuurlijk langs prachtige historische statige panden, waaronder het 17e-eeuwse Källebacka Säteri, het op een landtong gelegen Hofsnäs Herrgård en het middeleeuwse stenen kasteel Torpa Stenhus, maar ook andere smaakvolle huizen op oogverblindende locaties. Weinig foto's van genomen dus jullie moeten het verhaal maar gewoon van me aannemen.Читать далее

• Stukje rije

21 мая, Швеция ⋅ ☁️ 14 °C

Twee filmpjes om het thuisfront een indruk te geven

• Pöm de spinnekop

21 мая, Швеция ⋅ 🌧 14 °C

Pömmetjepanterpoes kwam nog één keer naar ons terugmauwen en over Tijls laptop heen wandelen en dikke koppen geven en hard spinnend in onze benen deegkneden met z'n grote klauwen. Na een slaapje op een schoot was het tijd voor afscheid. Helaas. Wat een heerlijk beest.Читать далее