Onderweg
23. heinäkuuta 2025, Italia ⋅ 🌙 24 °C
Je zou bijna vergeten dat ik intussen ook stap. Ik wou ook eens de èchte blogger uithangen. 😀😀
Nonnen en een blij weerzien
24. heinäkuuta 2025, Italia ⋅ ☁️ 23 °C
De tocht naar Montefiascone was niet zo moeilijk. Veel bergop maar nooit lang of technisch. Het was 11u30 als ik toekwam in het centrum. En ik was geeneens vroeg vertrokken. Zeker na de culturele belevenis in Bolsena gisteravond. Het feest van Santa Christina was gedenkwaardig. Een kolossaal beeld werd door 8 dragers door de stad gedragen. Op elk plein stond er podium gehuld in rode doeken. Als het beeld arriveerde gingen de doeken open en kreeg je een stilstaand tafereel te zien. Tientallen figuranten beeldden een stukje geschiedenis uit. Het publiek applaudisseerde lang om vervolgens het beeld te volgen naar het volgende podium. Heel eenvoudig en sterk.
Ik was nog maar net op het centrale plein in Montefiascone toegekomen als ik mijn Noorse vriend Odd eindelijk terug vond. Hij woont hier nu voor 4 maanden. We dronken iets en besloten om deze avond samen te dineren. Dat gaf mij de tijd om in te checken in het Ostello. Het bleek een actief nonnenklooster vol regels e. Met Spartaanse kamers voor 6 pelgrims. Geen sleutels. Wie binnen wil moet maar bellen. En om 21u gaat de deur op slot.
Super jammer want het etentje met Odd kwam zo onder tijdsdruk te staan. Ondertussen zonk de avondzon. Mijn aquarelboekje is vol ook. En mijn was is zo goed als droog. Het dorp kondigt op de meest indrukwekkende plaatsen aan dat het nog 100km is tot het graf van Petrus. En dat zij de claim leggen op de wijnen van Est! Est!! Est!!!.Lue lisää
In Viterbo
25. heinäkuuta 2025, Italia ⋅ ☁️ 31 °C
Ik was gisteravond om twee na negen in het ostello en mocht het uitleggen aan een non door een parlofoon. Ze liet me alsnog binnen. Ik sliep in een redelijk lege kamer met een Italiaanse fietser. Doorheen het raam hoorden we stemmen in de binnentuin. Een groep tieners zat in een cirkel op plastic tuinstoelen te praten met jonge paters in zwarte rokken. Over God en hun geloof. Een half uur later ging het praten over in prevelen. Dat mocht uiteraard wél na negenen. Maar een etentje met mijn vriend buiten de kloostermuren? Nope. De regels zijn de regels. De tieners sliepen in een aparte ruimte en zelfs aan het ontbijt aten ze aan een afgescheiden tafel. Na het uitgebreid ochtendgebed uiteraard. Zolang ze maar niet al te veel met die heidense of relativerende pelgrims in contact kwamen.
Het krioelt er hier van nu op de Via Francigena. Jeugdgroepen die met volwassen begeleiders ongeschonden in Rome dienen te raken. En het hangt een beetje mijn keel uit. Op de pauzeplekken praat ik wat met die gasten in het Engels. De enige die niet met me praten zijn de volwassenen. Ze fungeren als een soort schild De schapen in de katholieke stal houden. Ik walg van hun kortzichtigheid.
In Viterbo had ik een namiddag vrij te besteden en bezocht het historisch museum. De stad bleek heel lang belangrijk te zijn geweest in de conclaven in de Middeleeuwen. Er moesten bisschoppen en pausen gekozen worden en dat gebeurde hier. Vertegenwoordigers van de kerk kwamen samen in een soort bisschoppenconferentie om een verse kerkleider aan te duiden. Maar dat waren ware strategische veldslagen en de vetos vlogen heen en weer.
Om uiteindelijk een beslissing te forceren werden de bisschoppen opgesloten om invloeden van buitenaf te dwarsbomen. Maar de meeste bisschoppen waren te koppig waardoor na weken werd beslist om de stemgerechtigden op water en brood te zetten. In de jaren 1200 werd zelfs beslist om het dak van het gebouw te openen om de leden bloot te,stellen aan hitte, regen en ontij. En uiteindelijk volgde dan soms na lange maanden een geldige verkiezing. Democratie a la Belge?
Vandaag werd ik naar een commercieel hotel verwezen want alle Ostellos zijn hier volzet. De jeugdgroepen domineren, nu Rome zo dichtbij is. En de stad is te groot waardoor de pelgrims die al maanden onderweg zijn elkaar kwijt spelen. Jammer. De claim die het Vaticaan op de hele route legt is nu echt de bovenhand aan het nemen en dat is totaal onnodig. Zeker de omfloerstheid waarmee kerkelijken te werk gaan om iedereen in de katholieke pas te laten lopen stoort me mateloos. Zeker nu ik weet dat de Via Francigena al veel langer bestond dan het Christusverhaal. Het was een handelsroute waar voeding en handelswaar van noord naar zuid werden getransporteerd. En waar karren en paarden rustplaatsen vonden voor de nacht, veelal onder bescherming van militaire vestingen.Lue lisää

Matkaajahet kratermeer lijkt plaats te hebben gemaakt voor meer kater. katholieke kater
Klein paradijsje
26. heinäkuuta 2025, Italia ⋅ ☀️ 25 °C
Ok. Voor Viterbo had ik echt een paar dagen te kort. Een uit de kluiten gewassen stad die ook echt leeft. Geen toeristenhol, maar wel vol erfgoed. Een economische groeipool ook, en een middeleeuws kwartier vol smalle en in de avond donkere lugubere steegjes. Ik ging er ook kijken naar een openbare lezing. Het was een onderdeel van een heel filosofisch festival onder de noemer "Io so". Ik weet het, maar ik kan het niet bewijzen. Een leuk uitgangspunt om "meningen" aan bod te laten komen. Het publiek, in volle aperitivo-tijd, lustte het blijkbaar wel. Ik had het niet makkelijk om alles te begrijpen, maar het was een gesprek met een schrijver die een boek schreef over hoe vrij Imams hun Koranboodschap kunnen brengen, hoe streng de overheid dat moet controleren, en hoe bang Italianen daarvoor moeten zijn. Ik was plots helemaal in Avansa-modus.
s' Avonds dronk ik nog wat witte wijn in wat de meest drukke straat moet zijn geweest in het uitgaansleven. Hier geen Tomorowland, maar stevig werk van Led Zeppelin en Black Sabbath. Ik voelde me terug in mijn jonge jaren, en kon maar net aan de verleiding van de sigaret ontsnappen.
De weg naar Vetralla was weer rondom de 20 km maar deze keer was er weer behoorlijk klim en afdaalwerk. Ik maakte hoogte in een bos en was benieuwd naar het uitzicht dat ik te zien zou krijgen. Maar het bos bleef maar duren. Maar ik werd uiteindelijk toch beloond in een klein dorp.
Ik had een Ostello geboekt dat blijkbaar nog 2,5km voor Vetralla lag en was bang voor zwartrokken en voetwassingen. Maar het tegendeel is waar. Ik kom hier terecht in een klein paradijs. Midden in de landelijkheid runt een jong italiaans koppel een hypermoderne Ostello. Alles tiptop. Je trekt aan de bel en bestelt wat ijs of een koel wijntje. Perfect om te relaxen. Veel volk is er hier niet. Daarnet kwamen een paar Canadezen hier even uitrusten maar die hadden een hotelletje verderop geboekt. Vanavond laat zouden er nog twee extra Italianen bijkomen. We zien het wel. Naast me worden momenteel prachtige Romana-tomaten gepulpt tot passata. Terwijl de kippen uit zijn op het afval. Zalig hier.Lue lisää
Door de bossen naar Sutri
27. heinäkuuta 2025, Italia ⋅ ⛅ 27 °C
Het avondmaal in het Ostello was aangekondigd om 8u pas. En uiteraard werd dat naar Italiaanse gewoonte uiteindelijk 8u45 eer er eten op tafel kwam. Het was meer dan een maand geleden dat ik mijn fleece uit mijn rugzak had gehaald, maar het was nodig. Zalige koelte, perfect om goed in te slapen.
Ik zit te tellen. Nog 4 etappes. En deze was wat langer door de keuze van Ostello op den boerenbuiten. Maar de 27 km bleek goed verteerbaar. Dat had alles te maken met vriendelijke temperaturen en een parcours door bossen.
Eerst door een soort Vlaamsbrabants beukenbos. Daarna door enorm uitgestrekte plantages van hazelaars. Ik wist plots weer dat Nutella in Italië wordt gemaakt. De passage doorheen Capranica was schitterend. Dramatisch gelegen op een hoogte en eigenlijk een opwarmer voor wat nog komen zou. Ik bewonderde indrukwekkende frescos uit de 13e eeuw in een kerk met nog oudere muren.
De laatste bospassage deed wat Zuidamerikaans aan. Een jungle als het ware. En toen kwam in een seconde de blik op Sutri vanachter een boom. Waw. Een schitterende finale. Een een marktpleintje waar momenteel een coverbandje staat te soundchecken. Dat belooft een avondje te worden.
Nog een 66-tal kilometer en we zijn er.Lue lisää
Van de drop in de regen
28. heinäkuuta 2025, Italia ⋅ ⛅ 23 °C
Ik werd na een onverhoopt tof concert in Sutri deze morgen wakker van gerommel in de lucht. Het zou een onweerachtige dag worden. Ach ja. Ik ken dat ondertussen hier. Het is niet omdat een wolk er dreigend en inktblauw uitziet dat er daarom regen valt. En de norse madam van het fawlty towers hotel in Sutri verzekerde me dat het niet zou regenen.
En toen ik om zeven uur terug de tekens begon te volgen was het lekker koel en inderdaad droog. Ook al bleef het af en toe rommelen. Na wat inspanningen stonden mijn armen weer nat. Maar deze keer niet van het zweet, maar van de klamme luchtvochtigheid.
De hazelnotenteelt is enorm hier. Geen idee waarom ze die hier zo massaal telen. De tred zat er weer goed in. Ik stap de laatste weken altijd makkelijk meer dan 5 km per uur. Zeker als er niet te veel klimmen en dalen in het parcours zit. Tegen 10u voelde ik kleine druppeltjes vallen en daar maakte ik me absoluut niet druk om. Het deed zelfs goed.
Je kan af en toe voelen dat de grootstad Rome dichterbij komt. Een golfterrein met internationale allure, enkele bedrijven met ren- en springpaarden, de rijke mens moet buiten de stad gepast vertier vinden. Ik at wat onderweg en daarna begon het weer te druppelen. Schermutselingen. Geen reden tot regenjas. Maar tegen elven was het menens. Mijn t-shirt werd iets te nat en ik nam mijn regenjas. Dat was echt weken geleden. En nog wat verder werd het zowaar een echte Belgische bui. Ik spreidde mijn paraplu en voelde me prinsheerlijk voorzien tegen dit soort weder. De Italiaanse groepen liepen er armtierig bij. Sommigen met natte sokken in stoffige sandalen, anderen moesten kiezen tussen een nat lijf of natte rugzak wegens veel te klein zeil.
Ik moet ergens het "nog 50km" punt geruisloos zijn gepasseerd tot ik hoog boven me mijn bestemming ontwaarde. Campagnano di Roma. Alweer een oud dorp op een dramatische hoge ligging. Ik kom hier terecht in een minihostel voor 2 personen die vandaag voor mij alleen is. Ik ga eens koken. Een zalige pasta is het plan. Morgen zou de zon weer schijnen.Lue lisää
De laatste etappe door de natuur
29. heinäkuuta 2025, Italia ⋅ ☀️ 26 °C
Wat had ik een zalige nacht in mijn privé-ostello in Campagnano di Roma. De sfeer en de zorg voor het uiterlijke is duidelijk zuidelijker hier in Lazio. Niet meer de netheid van Aosta of de kwaliteit van Toscane. Hier is wat oud is ook echt versleten. Huizen bladderen af, auto's stinken naar hun grijsblauwe uitlaatgas, en het parkeerbeleid is geen beleid. Eerder een recht van de sterkste.
Men had me verwittigd dat de laatste twee etappes voorgeborchte waren van de grootstad Rome. Maar dat viel zeker nog mee vandaag. Voor en na het stadje Formello doorkruiste ik het nationaal park van Veio. Een klein riviertje dat enorm diepe sneden maakt in het landschap.
In Formello kocht ik een winkeltje een broodje voor de middaglunch. Wat ga ik ze missen, die kleine kruideniertjes met al hun minigesprekjes en hun neus voor lokale kwaliteit. De man in Formello had redelijk luid Elton John in zijn winkeltje opstaan en bediende me in strohoed, zwarte vlinderdas en smetteloos wit hemd. Hij overtuigende me om salami te combineren met smeerbare geitenkaas. Hij wilde weten waar ik vandaan kwam en gokte dat ik in België een dokter was. En dan volgde een hele litanie over vakantie nemen in strak Italiaans. Ik knikte en zag de fierheid waarmee deze man zijn vak beheerste. En zijn klanten wist te vertroetelen. Heerlijk.
Ik trok verder naar La Storta via een mooie maar kunstmatige waterval. En toen ik verweg in het oosten de hoge bergen zag droomde ik weg naar vroegere avonturen in Abruzzo. Een vliegtuig dat opsteeg maakte me wakker. Overmorgen vlieg ik terug. Ik hou van weemoed en nostalgie. Ik zette wat muziek op van Illuminine en liet het niet aan mijn hart komen. Morgen naar Rome. Basta.Lue lisää
Aankomst in Rome
30. heinäkuuta 2025, Italia ⋅ ☀️ 30 °C
De finale van gemengde gevoelens
30. heinäkuuta 2025, Italia ⋅ 🌙 23 °C
De dag begon strontvervelend. Het dorp La Storta had me al teleurgesteld gisteravond. Geen gezellige piazza. Geen andere pelgrims. Enkel een Cassia met een eindeloze stroom van verkeer en bijhorend lawaai en getoeter.
Op de koop toe begon deze laatste etappe met 7 kilometer langs deze supergevaarlijke 'steenweg'. Op de koop toe zaten er korte stukjes tussen zonder voetpaden. Gewoonweg crazy. Als meer dan 2000 pelgrims per jaar dit traject afleggen.... ik snap het echt niet.
Maar daarna daalde de route, en dus ook ikzelf af in een dal met een natuurgebied. Heel raar maar op minder dan 7 km van de grootste stad van Italië voel ik me midden de natuur. Er zijn buiten de Via ook geen andere wandelingen uitgezet en ik kom geen kat tegen. Afgezien van een jong meisje op pad met 7 verschillende honden waarvan slechts één aan de leiband.
Toen volgde bruusk de hoofdstad. Wijken op heuvels en nog maar een keer door een uitgebreid park. Tot ik uiteindelijk op dat fameuze uitkijkpunt stond. Nooit gedacht dat ik hier alleen zou zijn. Ik zie een wegwijzer terug naar Lausanne en mijn gemoed schiet vol. Ik zie onder me de koepel van Sint-Pieter en het Vaticaan. Een Italiaanse pelgrim begrijpt me en heeft ook last van de 'ultimo kilometro'.
Rome zit tsjokvol. Meer dan 200.000 jongeren(groepen) houden er bijeenkomst omwille van het jaartal 2025. Een 'jubileu' voor de kerk en dat zullen we geweten hebben. Ik zie hopen mensen, gelovigen, die enthousiast liederen zingen en naïeve cirkeldansjes inzetten. Ze dragen vlaggen mee van hun land, waardoor het songfestivalgevoel wel heel dichtbij komt. Ik probeer op het plein te geraken maar dat kost me meer dan een uur. Ach ja. Veel katholieker ben ik niet geworden op deze tocht.
Wat me veel dierbaarder is, is mijn afspraak met Marc en Brigitte. We treffen elkaar na 10 dagen opnieuw en begroeten elkaar als vrienden van vroeger. We maakten samen zoveel mee en delen al onze ervaringen.
En dan wordt het avond. Ik zet me op een levendig Romeins terras. Alleen. En ik voel dat ik op mijn smartphone banden aanhaal in Vlaanderen. Ik raak niet meer geconnecteerd hier. Het is duidelijk tijd om te gaan slapen. En om morgen teug te keren.Lue lisää

MatkaajaHet monotone geluid van het stappen. Het is je beste vriend. Zo alleen onderweg. Hij gaat gelukkig met je mee, naar huis en voor altijd...
MatkaajaHet is daar stil blijkbaar.