• Bente Roelofs

• Het begin van de reis
    30 december 2021

Keflavik

30 december 2021, IJsland ⋅ 🌙 -2 °C

Vandaag was het dan eindelijk toch echt zover, de reis naar IJsland zou gaan beginnen! Om kwart voor 4 s’ochtends brachten we rise en shine in praktijk en met de klassieke “ik ben toch iets later” was Rianne ietsjes voor 5 bij Bente om m’n spullen met de hare te verenigen in de koffer. Het was nog steeds onwerkelijk dat dit tijdens een strenge lockdown gewoon plaats kon vinden, dus durfde we eigenlijk nog steeds niet hardop uit te spreken dat we echt naar IJsland gingen. Zou je namelijk maar net zien dat je ineens wordt geweigerd bij de border, omdat je vaccinnatiebewijs niet in orde is. De reis verliep ook eng soepel en na 3 uur lang van een zonsopgang te hebben genoten, stonden we om 10 over 11 aan de grond in het prachtige IJsland.Meer informatie

• Fagradalsfjall

30 december 2021, IJsland ⋅ ☀️ -2 °C

Als eerste gingen we naar Fagradalsfjall, waar een lange en mooie hike ons te wachten stond langs een vulkaan, die pasgeleden nog was uitgebarsten. Een goede conditie was hierbij zeker geen overbodige luxe en anti slip schoenen ook niet, maar ondanks de misschien wat krakkemikkige weg naar boven, was het uitzicht echt adembenemend. Mede doordat de zon hier de hele dag niet echt overtuigend opkomt, kunnen we de hele dag genieten van een zonsopkomst/ zonsondergang, wat het allemaal toch nog wel een magisch randje geeft. Op onze afdaling terug naar de auto kwamen we een andere toerist tegen die hijgend en puffend vroeg hoe ver het nog was, helaas moesten we haar teleurstellen met het feit dat ze toch echt pas op hooguit 1/3e was, dus we hadden het ook wel met haar te doen dat het nu al zo zwaar was. Als echte ramptoeristen ook nog even gelopen over het recent gestolde magma, want zo vaak krijg je die kans natuurlijk niet.Meer informatie

• Krýsuvík

30 december 2021, IJsland ⋅ ☀️ -3 °C

Vervolgens reden we door naar Krysuvik, een geothermisch gebied. Wegrijden vanuit Fagradalsfjall was de eerste paar honderd meter bijzonder hobbelig, dus nadat onze darmen waren verplaatst richting onze longen, konden we soepel door reiden naar Krysuvik. Daar aangekomen bleek het gebied en wandelmogelijkheid kleiner te zijn dan in eerste instantie verwacht, maar zo erg was dat helemaal niet, want hoewel het fantastisch mooi was, was de zwavelgeur bijzonder dominant aanwezig.Meer informatie

• Hallgrímskirkja

30 december 2021, IJsland ⋅ 🌙 -4 °C

Na een korte stop zijn we dan dus ook doorgereden richting Reykjavik, waar wij de nacht door zouden brengen. In Reykjavik bleek onze tank toch heel wat leger te zijn dan die van de auto, dus wat boodschapjes en een appel verder, was het tijd voor een laatste avondwandeling langs de Hallgrímskirkja en het water. Onze dag begon heel vroeg en eindigde ook bijzonder vroeg, want hoewel om 8 uur slapen belachelijk vroeg lijkt, hadden we er toch al een goede en gevulde dag van 16 uur opzitten.Meer informatie

• Þingvellir

31 december 2021, IJsland ⋅ ⛅ -5 °C

Onze dag begon vandaag met een Bente die zich doodschrok doordat er eenden begonnen te kwaken, wat gewoon mijn wekker was. Gelukkig hadden we deze nacht heel wat meer oplaaduren dan de nacht ervoor en konden we vol energie weer beginnen aan een nieuwe dag (voor zover energie en Rianne samengaan in de ochtend). De laatste dag van 2021 wilde we knallend afsluiten in Reykjavik met goed eten, prachtig vuurwerk en het liefst ook met noorderlicht. Dit klinkt natuurlijk als een droomafsluiter van het jaar en dat blijft het ook, want door een aankomende sneeuwstorm en onze wens om wel nog in Vik aan te komen, besloten we al een dag eerder naar Vik door te reizen en na de golden circle, die die dag gepland stond direct door te gaan naar Vik. Nadat we alles hadden ingepakt en een mini crime scene hadden achtergelaten (ik moet nog steeds leren hoe je niet doorlekt als je ongesteld bent), gingen we op weg naar Thingvellir. In dit nationale park hebben wij weer een aantal natuurwonderen kunnen aanschouwen, namelijk een weg tussen twee aardplaten en een prachtige waterval (Öxarárfoss), die haar functie als waterval niet meer volledig kon vervullen doordat ze deels bevroren was, wat het misschien nog wel mooier maakte.Meer informatie

• Strokkur & Geysir

31 december 2021, IJsland ⋅ ⛅ -4 °C

Hierna hebben wij onze reis vervolgd naar Geysir & Strokkur, wat geisers zijn. Onze hoop was dat onze reuk vandaag iets meer gespaard zou worden dan gister en dat was ook zeker zo! Hoewel zwavellucht natuurlijk onvermijdelijk is, leek het dit keer gelukkig niet alsof je in de stank liep van iemand die het rotte eieren dieet had gevolgd. Hier hebben we dan ook volop kunnen genieten van geiseruitbarstingen met waterspektakels en vervolgens zijn we omhooggeklommen voor wederom een prachtig uitzicht. Hoewel we ons hadden voorbereid op een klim waarbij conditie was een toproeier niet toereikend zou zijn, bleek te top eerder bereikt dan verwacht en konden we optimaal genieten van alles wat er te zien was.Meer informatie

• Gullfoss

31 december 2021, IJsland ⋅ ⛅ -5 °C

Als laatste stop van de dag reden we door naar Gullfoss, waar een indrukwekkend mooie waterval op ons stond te wachten. Hoewel we natuurlijk wisten dat er storm op komst was, bleek de wind nu ook al behoorlijk guur en koud te zijn, maar voor deze mooie waterval wilde wij onze tere handjes wel opofferen om een foto te maken, want zoals een wijs iemand ooit zei: “Mooier dan dit gaat het niet worden, maar wel warmer”. Het was ook een bliksembezoek, want nadat IJsland haar naam waar had gemaakt, hadden wij heel wat tijd met stoelverwarming en een warme auto nodig om weer te ontdooien. Gelukkig hadden we die tijd ook, want we hadden nog ongeveer 1,5 uur te rijden naar Vik.Meer informatie

• Strondin Pub

31 december 2021, IJsland ⋅ 🌧 1 °C

IJsland staat in de winter niet zozeer bekend om haar vele zonuren (en nee Bente ik heb echt geen zonnebril meegenomen) en onderweg werd het dan ook al redelijk snel donker. Met een tussenstop waarbij m’n autodeur er bijna uit werd geslagen door de wind, omdat die wappie achter ons toch wel lief bleek te seinen dat ons achterlicht nog aan moest, zijn we doorgereden naar Vik. Hier stond naast een sneeuwstorm ook een fantastisch bordje pasta op ons te wachten bij “Ströndin”, hoewel de naam nog niet heel smakelijk klonk was dit wel echt heel lekker.Meer informatie

• Austurvegur

31 december 2021, IJsland ⋅ 🌧 0 °C

Hierna zouden we in 10 min reiden aan moeten komen bij onze overnachting, maar met een sneeuwstorm, die toch al eerder de kop op bleek te steken dan verwacht, kwamen we 20 min en heel wat angstzweet later aan bij onze bestemming. Hier komen we dan waarschijnlijk komend etmaal ook niet meer weg, dus ons nieuwe jaar begint lekker warm in een kamer ergens bij Vik.Meer informatie

• Dagje in The Barn tijdens sneeuwstorm

1 januari 2022, IJsland ⋅ 🌧 1 °C

Dit was ons wel een spetterend begin van een nieuw jaar hoor. Daar waar anderen vol aan de zuip met leuke mensen en prachtig vuurwerk het nieuwe jaar ingingen, hadden wij ook een onvergetelijk begin van een nieuw jaar, maar wel op een iets andere manier. Door de sneeuwstorm was het bijzonder onmogelijk om nog weg te gaan naar een andere plek om vuurwerk te aanschouwen (voor zover dat er überhaupt was met deze storm), dus hebben wij een livestream aangezet van vuurwerk in Reykjavik waarna wij moe en voldaan in een diepe slaap zijn gevallen. Vanmorgen werden wij dan gelukkig wel weer goed opgeladen wakker en na een ontbijtje vonden wij het hoog tijd om in ieder geval even buiten de sneeuwstorm te trotseren. Ingepakt alsof we op expeditie gingen naar de Noordpool, hebben wij een heldhaftige 10 min buiten staan glibberen en glijden in de sneeuw door de wind. Zoals Bente al zei: “Dit is zo’n slecht idee, maar zo leuk”, en dat was wel de beste samenvatting, die ik kan geven van dit uitstapje. Het begin van een nieuw jaar betekent voor veel mensen het begin van een beter leven. Hoewel wij hier vandaag natuurlijk nog even vastzitten, is deze eerste dag van het nieuwe jaar er wel eentje om grenzen te verleggen. Aangezien er geen mogelijkheid is om voedzaam eten in te kopen, ga ik vandaag voor de eerste keer sinds tijden weer pizza eten, omdat er simpelweg niks anders te eten is en dat is al de eerste overwinning van 2022, die binnen is! Natuurlijk is het ergens ook wel jammer dat we vandaag even een stapje terug moeten doen en niet de hele dag op stap kunnen om meer te zien van dit sprookjesland, maar als we de apps mogen geloven is er wel een kans dat we vannacht tussen 3 en 4 het noorderlicht kunnen zien! Als dat ook daadwerkelijk lukt ben ik oprecht het meest gelukkige mens op aarde en is deze mini quarantaine ook weer meer dan goedgemaakt. Wel ben ik heel blij met het feit dat we hebben besloten om door te reizen naar Vik en niet nog langer in Reykjavik te blijven, want the Barn waar wij nu zitten, is echt een hele fijne plek met mega keuken, bar en superfijne douches. Deze dag komen wij dan ook prima door met spelletjes, studeersessies en warme chocolademelk (weer een overwinnig WHOOPWHOOP). Vandaag lekker opladen en dan vannacht en morgen er hopelijk weer vol tegenaan!Meer informatie

• Op weg naar Reynisfjara

2 januari 2022, IJsland ⋅ 🌙 -4 °C

Vannacht was dan eindelijk het moment dat we misschien het noorderlicht konden gaan zien! Om 3 uur begonnen de eenden weer te kwaken en alsof we ons hadden verslapen schoten we uit bed om een prachtige donkere lucht te zien zonder sterren of noorderlicht helaas. Door deze tegenslag laten wij ons echter allesbehalve tegenhouden om alsnog zo veel mogelijk van dit prachtige land te bezichtigen en toen Bente mij vanmorgen wakker maakte met de vraag: “Ri, zullen we de zonsopgang bekijken op Reynisfjara (a.k.a Black Sand Beach), kon ik natuurlijk alleen maar volmondig “ja” zeggen. Dit strand bevond zich op een schamele 40 min lopen vanaf ons hostel, dus zagen wij dit als een kans voor een fantastische ochtendwandeling. Wel is het raadzaam om volgende keer te windvoorspelling even te controleren voordat we enthousiast langere stukken gaan lopen, want hoewel ons hostel niet meer heen en weer bewoog door de wind, was het bijzonder niet windstil. Na een wandeling die iets langer duurde dan 40 min, mede veroorzaakt door windvlagen waarbij Rianne was weggevlogen als ze nog een echte lichte roeier zou zijn en het verlies van de muts van Bente, kwamen wij aan op Reynisfjara.Meer informatie

• Reynisfjara & Reynisdrangar

2 januari 2022, IJsland ⋅ ☀️ -3 °C

Door het prachtige uitzicht, de bizar hoge en mooie golven en de zonsopkomst waren wij al snel de barre tocht erheen vergeten. Nadat Bente haar handen had opgeofferd voor een groepsfoto van andere toeristen was het echter wel hoogtijd voor warme chocolademelk om weer wat meer mens te worden. Hoewel wij onszelf zien als redelijk fit en vitaal, wilden wij het toch liever niet riskeren om op de terugweg weg te waaien of onderkoeld te raken door ons eigen onderschattingsvermogen, dus vroegen wij twee bizar lieve Italianen of zij ons toevallig terug wilden brengen naar ons hostel. Het was op alle vlakken een heel gezellige rit, aangezien de auto eigenlijk geschikt was voor niet meer dan 3 personen en de leukste reistips werden uitgewisseld. Het weer was dan misschien nog steeds niet echt goed, maar we konden wel eindelijk weer naar buiten, dus hier moesten en zouden we zeker gebruik van maken.Meer informatie

• Poging om Gígjagjá te bereiken

2 januari 2022, IJsland ⋅ ☀️ -4 °C

Na de auto van de Italianen weer omgewisseld te hebben voor onze eigen auto, gingen we op weg naar Gígjagjá, een grot die ook wel Yoda cave wordt genoemd. Onderweg was het af en toe even zoeken waar de weg nou eigenlijk liep, maar we zijn een heel aardig eind gekomen richting Gígjagjá. Helaas was het laatste stukje vandaag toch niet echt te doen, wat een auto voor ons had bewezen door daar vast te komen zitten, dus besloten we maar terug te gaan en boodschappen te doen en te tanken.Meer informatie

• Black Sand Beach

2 januari 2022, IJsland ⋅ ☀️ -3 °C

We hadden echter nog niet genoeg van Black Sand Beach gezien, dus gingen we naar een ander deel van dit strand in Vik. Het duurde even voordat Rianne de auto uitkwam doordat de wind de autodeur met man en macht dicht wilde blazen, maar ze was sterker en na een korte strijd was de autodeur open. Verkleed alsof we op expeditie gingen naar de maan, wisten wij het een indrukwekkende 3 minuten buiten uit te houden voordat we niet meer konden functioneren van de kou. Black Sand Beach was hier net zo indrukwekkend als het gedeelde waar wij vanmorgen waren, maar wel iets minder zwart door de gigantische windvlagen, die het strand wit wist te kleuren door opgeblazen sneeuw.Meer informatie

• Dyrhólaey Lighthouse & viewpoint

2 januari 2022, IJsland ⋅ ☀️ -2 °C

Kou is gelukkig maar een emotie, die je uit kan zetten door stoelverwarming en een warme auto, dus gingen wij vrolijk verder na dit utstapje naar Dyrhólaey Lighthouse& viewpoint. Hier brachten wij onze trip naar een hoger niveau en aanschouwden wij dit prachtige land vanaf een bergtop. Doordat het vandaag een super heldere dag was, mochten wij alles bekijken met een zonsopkomst/zonsondergang en vanaf deze berg gaf dat toch wel een magisch randje aan alles wat er te zien was. Nadat wij hier na 10 minuten weer zo onderkoeld waren geraakt dat het toch wel weer tijd was om terug te gaan naar de auto ondanks dat we verkleed waren alsof we een overval gingen plegen, was het tijd om weer terug te gaan naar het hostel.Meer informatie

• The Barn

2 januari 2022, IJsland ⋅ ☀️ -3 °C

In The Barn konden wij weer lekker opwarmen en opladen en na een douchbeurt zo lang en heet dat al m’n veganistische acties te niet gedaan zijn, konden wij als tevreden mensen denken over alle avonturen, die we nog willen gaan beleven de komende dagen. First on the list: vannacht het noorderlicht.Meer informatie

• Noorderlicht

3 januari 2022, IJsland ⋅ 🌙 -4 °C

Ons eerste gewenste avontuur kwam eerder dan verwacht. Na dagenlang alle aurora apps nauwlettend in de gaten te hebben gehouden, kwam Bente gisteravond ineens met het goede nieuws dat het NOORDERLICHT te zien was! Als kinderen zo blij renden we naar buiten met onze camera, omdat wij uit betrouwbare bronnen hadden gehoord dat je het met de camera nog beter kan zien dan met het blote oog en wat was het ontzettend gaaf. Om dit fantastische natuurspektakel nog beter te kunnen zien besloten we naar een donkere plek te rijden zodat geen lichtvervuiling ons nog tegen kon houden. Niks hield ons meer tegen en ook het yoghurtje dat net klaar was moest maar even wachten, want wij gingen op avontuur. Hoewel het vastleggen met camera’s wat kuren vertoonde op deze donkere verlaten plek langs de weg, was het wel een heel helder en overtuigend natuurwonder. Na dit nachtelijke avontuur konden wij vredig slapen en om 4 uur in de morgen pakten wij nog onze laatste kans om van deze groene gloed te genieten.Meer informatie

• Foto stop

3 januari 2022, IJsland ⋅ 🌙 -2 °C

Een paar uur later waren wij weer fris en fruitig klaar voor een nieuwe dag, terwijl wij ook nog lekker aan het nagenieten waren van het noorderlicht. Na alle spullen te hebben gepakt en afscheid te hebben genomen van ons derde huis (aangezien Asopos eigenlijk al ons tweede huis is), gingen wij op weg naar Gígjagjá. Met een prachtige zonsopkomst reden we weer richting deze zogenoemde Yoda Cave en vandaag waren wij niet meer te stoppen om deze grot te gaan aanschouwen. Het enige wat ons helaas wel kon stoppen was de onbegaanbare ijzige weg die ernaartoe leidde, dus deze grot stellen we wederom uit voor de terugweg en dan maar hopen dat drie keer scheepsrecht is. Maar niet getreurd. Er stond nog veel meer gaafs op de planning vandaag. Voordat we bij onze volgende bestemming aankwamen stopten we nog snel onderweg om wat mooie foto's te maken van de roze gloed die door de zonsopkomst de te zien was.Meer informatie

• Fjaðrárgljúfur Canyon

3 januari 2022, IJsland ⋅ 🌬 -4 °C

Fangirl (dus niet, want door JB was de vallei lang dicht :'( ) Bente zou namelijk ook eindelijk de Justin Bieber vallei gaan zien vandaag. Na wekenlang te hebben gehoord hoe graag ze hier wel niet heen wilde was het duidelijk dat deze Belieber niet te stoppen was om hier heen te gaan. Met piepende banden reden we richting Fjadrárgljufur, zoals de Justin Bieber vallei ook wel heet. Daar aangekomen sprintte Bente de berg op en geen windvlaag die haar tegen kon houden. Het tempo lag hoog, maar als wedstrijdroeier kon ik mij natuurlijk niet laten kennen dus vloog ik erachteraan. Buitenadem en doorgewaaid kwamen wij boven aan, waar wij werden beloond met een prachtig uitzicht over de vallei. Hoewel het gister niet langer dan 10 minuten buiten uit te houden was zonder te bevriezen, hebben wij het hier een goede 20 minuten uitgehouden en is ons evenwicht ook weer goed op de proef gesteld door de wind.Meer informatie

• Stjórnarfoss

3 januari 2022, IJsland ⋅ 🌬 -4 °C

Als voorproefje voor Svartifoss waar wij vervolgens heen gingen, pakten wij onderweg Stjórnarfoss even mee. Deze waterval liet weinig water nog vallen doordat hij nagenoeg volledig bevroren was, maar het was wel even een mooie tussenstop. Sowieso was het autorijden vandaag weer een feestje, want alles had weer een magisch randje door de constante zonsopkomst/zonsondergang en dit prachtige landschap.Meer informatie

• Svartifoss & Hundafoss

3 januari 2022, IJsland ⋅ ☀️ -5 °C

Eenmaal aangekomen bij Svartifoss, konden wij ons geluk niet op, want eindelijk leek de wind heel erg mee te vallen en hierdoor leek de hike van 2 km naar de waterval ook wel goed te doen. Doordat het een pittige klim omhoog was naar Svartifoss, was een goede conditie weer eens geen overbodige luxe net zoals goede antislip schoenen. Het laatste stukje waagden wij ons namelijk over een smal besneeuwd en be-ijst bergpaadje vlak langs een afgrond en nadat Riannes leven een paar keer aan haar voorbij was geflitst doordat ze weggleed, kwamen wij veilig en ongedeerd aan bij Svartifoss. Deze waterval was weer zo mooi dat je de lijdensweg erheen meteen weer vergeten bent. Terug hadden wij nog niet genoeg van avontuurlijke routes, dus kozen wij ervoor een weg terug te nemen, die anderen niet veel hadden genomen aan de verse sneeuw te zien. Na het testen van onze enkelsterkte, beenspieren en evenwicht kwamen wij weer veilig beneden aan.Meer informatie

• Cafe Vatnajökull

3 januari 2022, IJsland ⋅ 🌙 0 °C

Na deze lange wandeling, gingen wij moe en voldaan door naar Hali, waar wij komende nacht gaan overnachten, maar natuurlijk niet zonder onszelf onderweg nog even op te laden met de lekkerste warme choco tot nu toe.Meer informatie

• Diamond Beach

4 januari 2022, IJsland ⋅ 🌙 -4 °C

Gister hadden wij onze accu goed leeg gemaakt, dus na een oplaadbeurt van bijna 12 uur slaap, was het weer tijd om de dag te beginnen. Als verwende Europeanen hadden wij er echter geen rekening mee gehouden dat boodschappen doen niet zo eenvoudig was in Hali aangezien de dichtstbijzijnde supermarkt ruim 50km verderop lag. Gelukkig hadden wij het geniale plan om gezellig uit ontbijten te gaan in het country hotel, maar ontbijten was ons nog niet echt gegund, want het country hotel was bijzonder gesloten. Ons criterium voor het ontbijt was inmiddels behoorlijk gedaald, dus wij waren intens gelukkig toen wij bij een wegwinkeltje een houdbare muffin en yoghurtje konden scoren. Helemaal voldaan en gelukkig begonnen wij aan onze ochtendwandeling op Diamond Beach. Er was een prachtige zonsopkomst te zien, waardoor de ijsblokken op het strand net zo rood kleurden als onze handen, want hoewel de wind al veel milder was dan afgelopen dagen, was het nog allesbehalve warm.Meer informatie

• Jökullsárlón

4 januari 2022, IJsland ⋅ 🌙 -4 °C

Een korte rit verder arriveerden we bij Jökullsárlón, waar wij ijskoude kunstwerken in het water hebben bewonderd. Ook hier wisten wij het een indrukwekkende 5 minuten buiten uit te houden voordat onze handen het opgaven van de kou. Gelukkig stond er een autorit van ruim 2 uur op ons te wachten met stoelverwarming waarvan onze konten nog net geen vlam vatten naar Vik om lekker op te warmen.Meer informatie