• Filip Wahlberg

Bröllopsresan

Andreas och Filips resa till Australien och Nya Zeeland, med stopp i Singapore. Les mer
  • Christchurch och Quake City

18. november 2019, New Zealand ⋅ ☁️ 13 °C

Sydöns största stad, Christchurch, fick en helt ny identitet efter de båda stora jordbävningarna 2010 och 2011. Den första orsakade stor materiell skada men tog inga människoliv, medan den andra var ännu mer förödande och dessutom dödlig.
    80% av stadens bebyggelse förstördes i skalven!

För en nutida besökare är det omöjligt att missa spåren efter katastrofen. I varje kvarter finns utdömda övergivna hus med förbommade fönster bemålade med graffiti, eller gropar som på bilden, där en raserad byggnad stått. Mycket har hunnit byggas upp, och staden ger ett livfullt och hoppingivande intryck, men det kommer att ta 30 år att bli klar med återuppbyggnaden.

Ett fint museum som kallas Quake City har inrättats och förmedlar starka berättelser om de båda jordbävningarna, och dessutom en del fakta kring jordbävningar generellt, geologin bakom dem och ingenjörskonsten som ska övervinna dem.

• The Giant's House

18. november 2019, New Zealand ⋅ 🌧 9 °C

I staden Akaroa på Banks-halvön finns en udda sevärdhet. Huset som kallas The Giant's House byggdes 1880 av en bankman och var traktens pampigaste redan då men när konstnären Josie Martin flyttade in för 22 år sedan blev det, eller snarare dess trädgård, en riktig attraktion.

Josie är utbildad hortonom och konstnär, vilket förstås är en perfekt kombination. När hon började gräva för att få ordning på trädgården till sitt nya hus hittade hon mängder av krossat porslin som dumpats i gamla tider. Och på den vägen är det...

När vi tittat klart i trädgården och precis beställt varsin svalkande glass började det ösregna. Det var första gången på resan som det har regnat så att det märkts. Regnet tvingade in oss under samma parasoll som ett mycket trevligt äldre australiensiskt par som brukar resa till Nya Zeeland årligen (sista bilden).

• Arbetsfördelningen

18. november 2019, New Zealand ⋅ ⛅ 12 °C

Det är bara Andreas som fixat internationellt körkort, så det är alltid han som kör. Tur det, för Filip slocknar så snart bilen börjar rulla...

• På väg till Dunedin

18. november 2019, New Zealand ⋅ 🌧 11 °C

Efter Christchurch åkte vi mot Dunedin där vi bokat nästa boende på ett B&B. På vägen såg vi stora arealer bevattnas av denna typ av rullande anläggningar. Sådant ser man inte i Sverige, här gnäller bönderna i stället om det blir en torr sommar.Les mer

• Bokningsmiss - B&B i Dunedin

18. november 2019, New Zealand ⋅ ⛅ 9 °C

När vi i skymningen kom fram till vårt efterlängtade boende i en förort 20 minuter utanför Dunedin, som vi i vanlig ordning bokat bara några timmar innan, såg det oroväckande släckt och tyst ut. Brev hängde ut utanför brevlådan. På Booking.com stod det inte ens att det var ett B&B och inte ett hotell.

Efter att ha ringt värdparet visade det sig att de var bortresta och tydligen hade glömt att avaktivera bokningstjänsten. De erbjöd oss ändå att bo i gäststugan de hade, som de hade ställt i ordning till en annan gäst nästa dygn. Men när det visade sig att de inte kunde ta betalt i annat än kontanter eller internationella banköverföringar blev det för mycket krångel och vi drog oss ur. Snabbt letande efter annat boende!

Det blev ett mycket sunkigt hotell mitt i staden i stället. Inte kul att stå utan boende klockan nio på kvällen, när man dessutom inte hunnit äta middag!

Eftersom klockan var närmare tio när vi checkat in fanns det bara ett enda matställe öppet i hela centrala Dunedin - McDonalds. Och de visade sig ha ett uselt vegetariskt utbud. En hamburgare där biffen bytts ut mot ett ägg! (Bild 2) Detta i ett land där enligt uppgift 10% av befolkningen är vegetarianer.

• Nature's Wonders

19. november 2019, New Zealand ⋅ ☁️ 13 °C

Perry och Tracey Reid driver en mycket ambitiös ekoturism längst ute på Otago-halvön där de, utan statligt stöd, försöker hålla skadedjur och störande turister borta från sina ägor till förmån för endemiska djur, bland annat pälssäl och den starkt hotade gulögda pingvinen (Megadyptes antipodes).
    Det är den mest sällsynta pingvinarten med runt 1.700 häckande par, varav 600 på Sydön. De är otroligt blyga och avbryter häckningen om en människa visar sig i närheten. Därför finns de inte på zoo, och därför får man även här titta på dem på mycket stort avstånd. På stranden där de häckar, bild 2, har ingen människa satt sin fot på över 20 år. Bild 3 visar en inzoomad gul pingvin som lurar i kanten mellan sand och buskage.
    Transporten runt på ägorna skedde via ett amfibiefordon med åttahjulsdrift (Argo) som hade en förvånansvärt god komfort på extremt ojämnt underlag (bild 4), och levde efter Tage Danielsons motto:

Bilarna borde ha avgasrören
    inte i aktern, utan i fören.
    Då blir det den som kör
    som dör.

Vi dog dock inte utan hade riktigt roligt trots tvåtakts-stanken och det extrema bullret.

• Toito Otago Settlers Museum

19. november 2019, New Zealand ⋅ ☁️ 16 °C

Efter naturturen på halvön besökte vi nybyggarmuseet som låg mittemot vårt gamla sunkiga hotell. Det beskrev Otago-regionens roll som brofäste för våg efter våg av invandrare, alltfrån maorierna från Söderhavet via amerikaner på guldjakt under 1700-talet till skottarna som kom och dominerade från 1848 och etablerade Dunedin som en av Nya Zeelands viktigaste universitetsstäder.Les mer

• Inställd tur igen

20. november 2019, New Zealand ⋅ ⛅ 5 °C

Vi tyckte att vi hade varit så smarta! I stället för att åka till Queenstown och bo där i de återstående tre nätterna innan avresan från Nya Zeeland kom vi på, ungefär 20 minuter innan vägskälet, att vi kunde bo första natten närmare Milford Sound, så blev det möjligt att köra dit och sedan till Queenstown samma dag. Queenstown-Milford Sound tar nästan 4 timmar enkel väg, och med Andreas som enda möjliga förare blir det helt enkelt för mycket. Men vi lyckades hitta ett boende utanför Te Anau, lika långt från Dunedin, men över två timmar närmre Milford Sound!

Men när vi kom fram hörde vi att vägen till Milford Sound var avstängd på grund av lavinrisk. Vår fjordtur i Milford Sound på förmiddagen hängde alltså löst men vi hade inget annat val än att invänta ny info som skulle komma 7:30 på morgonen, i tid för att hinna åka till vår bokade båttur klockan 11.

Tyvärr var beskedet att vägen skulle fortsätta vara stängd (bild 6). Vi fick hjälp av "stugvärden" att hitta sysselsättning under dagen (sista bilden) och bestämde oss för att ge oss ut på vandring i trakten, där en av landets ”Great walks” finns: Keplers track. Eftersom vägen troligen skulle öppna under kvällen bokade vi om båtturen till nästa dag. Vi skulle då missa första natten på boendet i Queenstown, som inte var återbetalningsbar, men vi ville samtidigt slippa fyra onödiga timmar i bil fram och tillbaka. Och en båttur på Milford Sound är liksom själva essensen av fjordlandskapet, den vill man inte missa när man är här.

• Keplers Track

20. november 2019, New Zealand ⋅ ⛅ 10 °C

Dagens improviserade äventyr blev alltså lite vandring. Skönt att få sträcka på benen efter en veckas intensivt bilåkande sedan vi kom till Nya Zeeland! Men vi hade inte planerat för strapatser och hade varken kängor eller ordentliga regnkläder med oss.

Det gjorde inget för vi gick bara en kort sträcka på drygt en och en halv timme, från Rainbow Reach till Motorau Hut, och sedan tillbaka, och vädret var hotfullt men nådigt. Det var mycket vackert och trolskt i den kyliga regnskogen.

• Ung på nytt - sovsal i Te Anau!

20. november 2019, New Zealand ⋅ ☀️ 10 °C

På kvällen visade det sig att Milford Road öppnas tidigast imorgon, med ny uppdatering 07:30 precis som dygnet innan. Eftersom det verkar så osäkert när vägen öppnar så bestämde vi oss för att avboka turen, så att vi åtminstone kan utnyttja alla nätter i Queenstown. Tyvärr gick inte turen att få återbetalad förrän det är definitivt att vägen inte öppnar. Efter en del velande och riskbedömning bestämde vi oss för att sova en natt till i Te Anau, men var?! Det är högt tryck på boende på orten, särskilt med alla som väntar på att vägen öppnas. Till slut hittade vi boende i 8-bäddars sovsal! Hoppas fjordturen blir av imorgon, annars förlorade vi en natt i Queenstown i onödan.

När vi klev in i köket så träffade vi på två svenskar (bild 2), och inte vilka svenskar som helst. Det visade sig vara föräldrarna till Mia i vår kör! De kände igen oss eftersom de ju går på varje konsert. De skulle också till Milford Sound och hade också behövt boende i väntan på att få åka dit. Märkligt sammanträffande att träffa på några ”fans” på andra sidan Jorden!

• På väg till Milford Sound

21. november 2019, New Zealand ⋅ ☁️ 4 °C

På morgonen kom beskedet att vägen till Milford Sound troligen skulle öppnas 8:30, efter att lavinen städats undan, dvs i tid för att vi skulle hinna till vår fjordtur. Nästa uppdatering av statusen skulle ske först efter att vi behövde åka från Te Anau, så vi begav oss mot Milford Sound. På vägen kom beskedet att vägen nu var öppen! (Bild 2)

Längs vägen fanns fina vyer av bergslandskapet. På en rastplats hittade vi fåglar av den hotade arten kea. Filip träffade på keor även förra gången han var till Milford Sound. Keor är smarta, men kan vara till problem, exempelvis genom att angripa får. Filip skrev en artikel i reseberättelsen den gången (bild 7) bland annat om att de delar befolkningen, lite som vargfrågan i Sverige.

I området kring den 1,2 km långa tunneln såg man laviner som gått och precis efter tunneln låg resterna av laviner intill vägen (sista bilden).

• Fjordtur i Milford Sound

21. november 2019, New Zealand ⋅ ☁️ 9 °C

Längst in i Milford Sound finns en terminalbyggnad där fem operatörer tävlar om besökarnas gunst. Man hade inte behövt förboka turen, åtminstone inte så här tidigt på dagen när Queenstown-bussarna inte hunnit fram.

Som synes var det regnigt, vilket inte är så konstigt eftersom området tar emot 7 meter regn per år! Fördelen är förstås alla fina vattenfall. Endast en handfull vattenfall är permanenta, men i det här vädret fanns det hundratals.

Efter att ha fått syn på resans tredje pingvinart i vilt tillstånd, fjordpingvin (Eudyptes pachyrhynchus) (bild 2) känns det som att vår reseberättelse faktiskt förtjänar att ligga på Findpenguins. Fjordpingvinen är sårbar, alltså inte lika hotad som den gulögda pingvinen men definitivt sällsynt och den finns bara här i de mest svårtillgängliga delarna av Sydöns ostkust och på den nästan obebodda Stewart Island (Nya Zeelands tredje ö).

Vi fick också se pälssälar (bild 3) även om vi inte kom lika nära denna gång.

Trädskred (bild 4) är den naturliga avslutningen på växtlighetens livscykel längs de karga bergssidorna. Efter ett skred lämnas berget naket och de första bosättarna blir mossor och lavar. När de har skapat grogrund kommer örter och försöker klamra sig fast, som sedan utgör substrat för buskar och sedan träd. Varje växt hänger ihop med sina grannar men knappt alls i de små sprickorna i bergssidan, så när träden blir för stora är slutet oundvikligt, och allt börjar om. På bilden kan man se vegetation i alla faserna.

• Milford Sound, vattenfall

20. november 2019, Tasman Sea ⋅ ☁️ 9 °C

Ett av vattenfallen stack båten in nosen i, så det gick bra att ta sig en dusch. Enligt legenden skulle man vakna upp nästa morgon och känna sig tio år yngre, så det var ju för väl att det inte var några barn framme och provade på.Les mer

• The Chasm

21. november 2019, New Zealand ⋅ ☁️ 11 °C

När man ändå tagit sig till Milford Sound är ett besök i The Chasm ("klyftan") obligatoriskt och något jag minns från förra resan. En flod har karvat ut mängder av sammanhängande jättegrytor i alla möjliga storlekar, vilket skapar ett mäktigt och nästan utomjordiskt landskap.

Jag är ju förtjust i stereofotografi och det här är definitivt ett motiv som gör sig bäst i stereo. Jag tror att jag knäppte ett 20-tal stereofoton här.

• Mirror lakes

21. november 2019, New Zealand ⋅ ☁️ 9 °C

Spegelsjöarna som också ligger längs Milford Road var inte så spegelblanka, dels beroende på det blåsiga vädret och dels på grund av igenväxning (bild 2).

Vattnet var dock tillräckligt klart för att vi skulle kunna följa nyazeelanddykanden (Aythya novaeseelandiae) under vattnet (bild 3)!Les mer

• Äntligen i Queenstown

21. november 2019, New Zealand ⋅ ⛅ 11 °C

På vägen från Milford Sound till Queenstown var vi rätt slitna. En natt i sovsal, tidig uppstigning, resa till Milford och en upplevelserik fjordtur tog ut sin rätt. Bilresan till Queenstown tar cirka fyra timmar, med fin utsikt över Wakatipu-sjön. På bild 2 skymtar staden i fjärran.

Vi tog tre sovpauser längs vägen och kom sedan fram till boendet en kvart innan receptionen stängde. Puh!

Väl framme hade vi den bästa rumsutsikten på resan (bild 3), med sjö- och bergsutsikt. På kvällen letade vi aktiviteter för vår korta tid i Queenstown. (Mindre än ett dygn senare går planet till Australien.) Queenstown är full av olika aktivitetsförsäljare med snarlika utbud. Vi gick runt till olika återförsäljare och resonerade om vad som skulle passa oss. Vi var inte riktigt överens om hur vågade aktiviteter vi skulle göra. När Filip väl hade fått igenom att vi skulle åka zipline med inledande fritt fall, så var den enda möjliga turen upptagen... En jetboat-tur i floderna blev i alla fall bokad.

• Jetboat mm i Queenstown

22. november 2019, New Zealand ⋅ ☁️ 16 °C

Vår jetboat-tur började mer dramatiskt än den nog brukar. Det gick riktigt höga vågor på Wakatipu-sjön och kajen, som saknar vågbrytare, är formad som ett horn så där blev de ännu större och slog över kanten. Vi fick kliva på båten en bit bort från ordinarie brygga för att det skulle gå lättare att komma ombord. Det stänkte rejält när båten tog oss ut på sjön med en riktig berg-och-dal-bana på vågorna. De skrikande unga asiatiska tjejerna som satt intill gjorde det än mer underhållande!

Sedan bar det av upp på floderna Kawarau och Shotover där vattnet var betydligt lugnare. Hög fart med slalom mellan träd, brofundament och sandbankar. Dessutom med några 180-graderssvängar. Båten kunde verkligen svänga på en femöring - och det snabbt.

De olika operatörerna har delat upp floden mellan sig, och Kjet som vi åkte med hade den nedersta delen, därav möjligheten att åka båt ända från Queenstown. Längre upp är floden mer dramatisk, smalare och med stupande bergsväggar, men vill man uppleva det får man välja en annan jetbåtsfirma eller ge sig ut på forspaddling.

När vi tog oss tillbaka till Queenstown så fick vi lägga till vid en brygga i en lugnare del av sjön för att sedan bussas till vanliga hamnen. De hade väl insett hur riskabel deras vanliga hamn hade blivit, vilket också illustrerades av en privatbåt som spolats upp på land.

Sedan strosade vi runt lite innan avfärd till flygplatsen, bland annat i en park med fåglar som hävdade sina revir både mot varandra och människor.

• Tillbaka till Australien

22. november 2019, Tasman Sea ⋅ ⛅ 33 °C

Efter alldeles för kort tid i Nya Zeeland (11 dagar) måste vi åka tillbaka till Australien. De internationella flygningarna var det enda vi hade köpt innan vi for, eftersom man måste visa att man har en resa ut ur landet för att få resa in.

På Melbournes flygplats fick vi en ny, ännu större, hyrbil och åkte in till första nattens boende i stadens centrum, där vi checkade in vid niotiden på kvällen och inte mäktade med mer än en pizza på rummet innan vi slocknade.

• Melbourne

23. november 2019, Australia ⋅ ⛅ 17 °C

Vi hade en dag i Melbourne eftersom vi bokat nästa boende bara 40 minuters bilresa bort. Den tillbringade vi med att gå runt i staden och även åka gratis museispårvagn (sista bilden).

Melbourne är mäkta stolt över sin "street art", dvs graffiti i trånga gränder. Lonely Planets stadsvandringsrutt tog oss igenom den ena skumma gränden efter den andra. Vi fick även se några fina gallerior från förra sekelskiftet som påminde om Sturegallerian i estetik och butiksutbud.

Stadspromenaden piffades upp ytterligare av att ett stort event pågick där folk gick omkring med en app som gav cluedo-liknande gåtor och tydligen skulle man vara utklädd till sin favoritdetektiv (eller nästan vad som helst annat, visade det sig).

• National Gallery of Victoria

23. november 2019, Australia ⋅ ⛅ 20 °C

På ett av Melbournes gratismuseer stiftade vi bekantskap med "kroppsarkitekten" Lucy McRae som utforskade framtidens möjligheter till kroppsförbättringar. Knasigt och intressant.

Bild 2 kommer från den lite äldre samlingen och visar en triptyk över ett par australiensiska nybyggare i tre faser av etableringen. Man ser direkt på den vänstra vems idé det var att emigrera, precis som hos Vilhelm Moberg!Les mer

• Royal Botanic Gardens, och tillbaka

23. november 2019, Australia ⋅ ⛅ 21 °C

Som vanligt när vi är i städer så gick vi till en botanisk trädgård, denna gång en kunglig sådan. Där promenerade vi runt och tog en tupplur. I trädgården var det förberett för två stycken bröllop (bild 3). På vägen tillbaka till hotellet, där vi skulle hämta bilen, så gick vi förbi stadens roddklubbar. Det fanns flera hundra kanoter i klubbarnas "garage" och lastade på släp för dagens övningar (bild 5 och 6).Les mer

• Filip och cirkusen

23. november 2019, Australia ⋅ ⛅ 17 °C

Filip klagade på att Melbourne inte levde upp till vad bl a hotellreceptionen berättat om hur mycket gatuartister det finns på stan. Vi hade bara hittat en panflöjtist. När Andreas sedan kom tillbaka från toan hade Filip själv blivit gatuartist 😆, eller i alla fall blivit delaktig i ett cirkusnummer.Les mer

• Geelong

23. november 2019, Australia ⋅ ⛅ 14 °C

Vi hade bara bokat en natt i Melbourne, men ville hinna se staden ordentligt, så nästa boende blev i närbelägna Geelong, bara 40 minuter bort. I efterhand borde vi nog ha stannat en natt till i Melbourne, för det fanns absolut inget att göra i Geelong mer än att titta på deras fula julgran (bild 2) och springa och handla frukostmat fem minuter innan sista butiken stängde klockan 20!

Dyrt och bullrigt var motellet också.