Christchurch och Quake City

Sydöns största stad, Christchurch, fick en helt ny identitet efter de båda stora jordbävningarna 2010 och 2011. Den första orsakade stor materiell skada men tog inga människoliv, medan den andra Czytaj więcej
Banks peninsula

Knoppen som man ser på Sydön utanför Christchurch heter Banks och bjuder på väldigt fina vyer. Vi åkte ut för att titta på dem, den lilla staden Akaroa och Giant's House.
The Giant's House

I staden Akaroa på Banks-halvön finns en udda sevärdhet. Huset som kallas The Giant's House byggdes 1880 av en bankman och var traktens pampigaste redan då men när konstnären Josie Martin Czytaj więcej
Arbetsfördelningen

Det är bara Andreas som fixat internationellt körkort, så det är alltid han som kör. Tur det, för Filip slocknar så snart bilen börjar rulla...
På väg till Dunedin

Efter Christchurch åkte vi mot Dunedin där vi bokat nästa boende på ett B&B. På vägen såg vi stora arealer bevattnas av denna typ av rullande anläggningar. Sådant ser man inte i Sverige, här Czytaj więcej
Bokningsmiss - B&B i Dunedin

När vi i skymningen kom fram till vårt efterlängtade boende i en förort 20 minuter utanför Dunedin, som vi i vanlig ordning bokat bara några timmar innan, såg det oroväckande släckt och tyst Czytaj więcej
Nature's Wonders

Perry och Tracey Reid driver en mycket ambitiös ekoturism längst ute på Otago-halvön där de, utan statligt stöd, försöker hålla skadedjur och störande turister borta från sina ägor till Czytaj więcej
Otago-halvön

På vägen till och från Nature’s Wonders åkte vi en slingrig bergsväg med fina vyer.
Toito Otago Settlers Museum

Efter naturturen på halvön besökte vi nybyggarmuseet som låg mittemot vårt gamla sunkiga hotell. Det beskrev Otago-regionens roll som brofäste för våg efter våg av invandrare, alltfrån Czytaj więcej
Inställd tur igen

Vi tyckte att vi hade varit så smarta! I stället för att åka till Queenstown och bo där i de återstående tre nätterna innan avresan från Nya Zeeland kom vi på, ungefär 20 minuter innan Czytaj więcej
Keplers Track

Dagens improviserade äventyr blev alltså lite vandring. Skönt att få sträcka på benen efter en veckas intensivt bilåkande sedan vi kom till Nya Zeeland! Men vi hade inte planerat för Czytaj więcej
Ung på nytt - sovsal i Te Anau!

På kvällen visade det sig att Milford Road öppnas tidigast imorgon, med ny uppdatering 07:30 precis som dygnet innan. Eftersom det verkar så osäkert när vägen öppnar så bestämde vi oss för Czytaj więcej
På väg till Milford Sound

På morgonen kom beskedet att vägen till Milford Sound troligen skulle öppnas 8:30, efter att lavinen städats undan, dvs i tid för att vi skulle hinna till vår fjordtur. Nästa uppdatering av Czytaj więcej
Fjordtur i Milford Sound

Längst in i Milford Sound finns en terminalbyggnad där fem operatörer tävlar om besökarnas gunst. Man hade inte behövt förboka turen, åtminstone inte så här tidigt på dagen när Czytaj więcej
Milford Sound, vattenfall

Ett av vattenfallen stack båten in nosen i, så det gick bra att ta sig en dusch. Enligt legenden skulle man vakna upp nästa morgon och känna sig tio år yngre, så det var ju för väl att det Czytaj więcej
The Chasm

När man ändå tagit sig till Milford Sound är ett besök i The Chasm ("klyftan") obligatoriskt och något jag minns från förra resan. En flod har karvat ut mängder av sammanhängande Czytaj więcej
Mirror lakes

Spegelsjöarna som också ligger längs Milford Road var inte så spegelblanka, dels beroende på det blåsiga vädret och dels på grund av igenväxning (bild 2).
Vattnet var dock tillräckligt Czytaj więcej
Äntligen i Queenstown

På vägen från Milford Sound till Queenstown var vi rätt slitna. En natt i sovsal, tidig uppstigning, resa till Milford och en upplevelserik fjordtur tog ut sin rätt. Bilresan till Queenstown tar Czytaj więcej
Jetboat mm i Queenstown

Vår jetboat-tur började mer dramatiskt än den nog brukar. Det gick riktigt höga vågor på Wakatipu-sjön och kajen, som saknar vågbrytare, är formad som ett horn så där blev de ännu större Czytaj więcej
Tillbaka till Australien

Efter alldeles för kort tid i Nya Zeeland (11 dagar) måste vi åka tillbaka till Australien. De internationella flygningarna var det enda vi hade köpt innan vi for, eftersom man måste visa att man Czytaj więcej
Melbourne

Vi hade en dag i Melbourne eftersom vi bokat nästa boende bara 40 minuters bilresa bort. Den tillbringade vi med att gå runt i staden och även åka gratis museispårvagn (sista bilden).
Melbourne Czytaj więcej
National Gallery of Victoria

På ett av Melbournes gratismuseer stiftade vi bekantskap med "kroppsarkitekten" Lucy McRae som utforskade framtidens möjligheter till kroppsförbättringar. Knasigt och intressant.
Bild 2 kommer Czytaj więcej
Royal Botanic Gardens, och tillbaka

Som vanligt när vi är i städer så gick vi till en botanisk trädgård, denna gång en kunglig sådan. Där promenerade vi runt och tog en tupplur. I trädgården var det förberett för två Czytaj więcej
Filip och cirkusen

Filip klagade på att Melbourne inte levde upp till vad bl a hotellreceptionen berättat om hur mycket gatuartister det finns på stan. Vi hade bara hittat en panflöjtist. När Andreas sedan kom Czytaj więcej
Geelong

Vi hade bara bokat en natt i Melbourne, men ville hinna se staden ordentligt, så nästa boende blev i närbelägna Geelong, bara 40 minuter bort. I efterhand borde vi nog ha stannat en natt till i Czytaj więcej
Podróżnik
Det kan inte vara lätt som kristen att behålla sin tro när man ser vad Gud gör med sitt hus och sina trognaste undersåtar i en stad som dessutom heter Christchurch...
Ojojoj! Och Christchurch som var en så fin och mysig stad! /Anna B
PodróżnikJa, sorgligt. Men som sagt, de visar stark kämpaglöd så det blir nog fint igen. Och stabilare.