September 2019
 • Day21

  Ziua 19: Aloha, orez și boabe de cafea

  October 9, 2019 in Indonesia ⋅ ⛅ 33 °C

  Abia am așteptat ziua de azi.
  A venit șoferul dimineața și ne-a dus la Aloha Swing Bali- e un loc plin de leagăne agățate de palmieri la zeci de metri deasupra pădurii sau a plantațiilor de orez, unde oamenii se bucura de peisaj și își fac poze pentru Instagram 😁😁😁
  Trebuie sa recunosc ca e cam ciudat sa stai la poze în astfel de locuri dar, imaginile de după merita efortul.
  Am mers pe urma la o plantație de arbori de cafea- Bali Pulina- care produce faimoasa cafea Kopi Luwak (Kopi=cafea, Luwak=o pisică ce seamănă cu o vulpe care mănâncă boabe de cafea).
  Am văzut tot procedeul (pisică a produs boabele în fata noastră) și ne-am așezat cuminți pe terasa.
  Am primit monstre din produsele lor, am mancat banane prăjite și înghețată de cocos. Delicioase! O cafea la filtru costa în jur de 15 lei, e foarte foarte aromata și te îndeamnă sa cumperi cât de putina sa ai amintire-e un loc pe care l-aș vizita cu drag în viitor.
  A doua oprire: Terasele de orez Tegallalang. Șoferul ne-a explicat cum se cultiva orezul, am stat și ne-am bucurat de peisajul verde și foarte îngrijit și am plecat sa vedem cascadele.
  Sunt multe cascade in zona Ubud dar din păcate, numărul mare de turiști nu te lasă să te bucuri pe deplin de ele. Noi am vizitat doua și ne-am întors spre casa.
  In drum spre casa ne-am oprit la o galerie de arta locala și ne-am cumpărat primul nostru tablou. Ce experienta minunata! Ne-am plimbat amândoi prin toate încăperile galeriei și l-am găsit. E pictat de un artist local a cărui lucrări ne-au atras atenția în toată galeria, pe care l-am negociat pe jumătate de preț (atâta ne-a fost bugetul). După ce l-am plătit, am fost chemați sa îl verificam și am așteptat sa îl împacheteze. Priveam de pe o bancuta de lemn, într-o încăpere din spatele galeriei ce dădea într-o cultura de orez cum doi balinezi grăsuți rulau cu atenție tabloul într-o țeavă de plastic lipita la capete cu scotch.
  Am plecat foarte fericiți spre hotel unde am făcut o baie în piscina și am ieșit la pizza.
  Minunata zi!
  Read more

 • Day19

  Ziua 18: Ubud și alte maimuțe

  October 7, 2019 in Indonesia ⋅ ⛅ 33 °C

  Ne-am trezit și am coborât la micul dejun.
  Restaurantul hotelului este orientat înspre partea din spate a proprietății care este minunata.
  A fost o dimineața perfecta (am participat la un curs de confecționat coșulețe pentru ofrande, unde Ionuț a fost cel mai priceput cursant 😉)
  După o porție bună de plaja și piscina, am plecat spre Pădurea Maimuțelor.
  Aceasta pădure e de fapt un parc mare, plin ochi cu maimuțe care nu sunt deloc prietenoase (noi am rămas cu sufletul la maimuțele argintii din Malaezia). Peisajul e frumos însă nu am avut neapărat un sentiment de siguranță în preajma lor asa ca, după vreo ora am ieșit și am decis sa exploram orașul.
  Ne-am bucurat sa găsim o magazine pline de obiecte frumoase. De la galerii de arta, la magazine cu bijuterii, Ubud e un loc în care poți face cumpărături deosebite, însă e foarte aglomerat. Trebuie tot timpul sa fi atent sa nu te lovească vreun scuter sau vreo mașina când ieși din magazin 🙄🙄🙄
  După o tura bună de shopping și iaurt înghețat cu bomboanele, a încheiat încă o zi frumoasă.
  Pe mâine 🖐️
  Read more

 • Day18

  Ziua 17: Temple, orez și Ubud

  October 6, 2019 in Indonesia ⋅ ⛅ 29 °C

  Am plecat din Seminiac.
  Azi am închiriat o mașină cu un sofer tânăr, bun vorbitor al limbii engleze, care ne-a povestit despre cultura lor.
  Am aflat ca:
  Balinezii sunt majoritatea hinduși, însă religia lor este diferita de cea a indienilor lăsând loc ca, fiecare om sa aibă libertatea propriilor credințe. Asta o face cam greu de înțeles. Ce am priceput este ca, toți se roagă la un singur zeu, împărțit în 3 alte zeități: un zeu al apei, altul al vântului și altul al focului. Se roagă de 3 ori pe zi prin meditație, incantatii și ofrande, și au zile libere doar la sărbători.
  E o religie complicata cu multe multe ramificații dar în spatele ei, credința este una orientata înspre bine, respect și comunitate.
  Oamenii cred în Karma și reincarnare iar prin asta sunt motivați sa facă bine și sa se ajute reciproc.
  Din păcate, sunt un popor sărac și muncitor care se bazează pe turism ca să supraviețuiască. În continuare cultiva orez pentru consum propriu și comerț dar câștiga foarte puțin, ceea ce ii obliga sa lucreze multe ore pe zi, fără zile libere.
  Cu cât aflam mai multe despre ei, cu atât ii apreciem mai tare.
  Prima oprire: Pura Besakih- Mother Temple - este cel mai mare templu din Bali, templu la care se roagă toată lumea cel puțin o data pe an. Am plătit intrarea și am fost transportați pe scutere pana aproape de templu. Ghidul pe care l-am avut ne-a explicat semnificația fiecarui templu în parte și ne-a învățat sa ne rugam.
  Plini de flori în par și pe după urechi am pornit mai departe.
  In drum spre Templul Tirta Gangga ne-am oprit sa admiram plantațiile de orez și sa mâncăm la un restaurant deschis pe o astfel de plantație. Mâncare bună, priveliște frumoasa-începem sa ne bucuram de liniște și ieșim din aglomerație.
  Templul Tirta Gangga e unul ridicat pentru a marca locul unde izvorăște apa. E un loc plin de flori și de pești enormi (pești coi hrăniți tot timpul de turiști) unde am făcut o grămadă de poze și ne-am pornit spre Ubud.

  Ubud e un orășel dichisit din Bali, cam la o ora de condus de la malul marii, înconjurat de plantații de orez. Am ajuns aici seara, după ore bune în trafic și ne-am cazat.
  Hotelul este minunat. Întrarea în receptie se face prin restaurant, unde era muzica live, am fost primiți cu zâmbetul pe buze iar în camera am găsit tort și petale de trandafiri, frumos pregătite pentru a ne ura "luna de miere fericita" (au complotat cu soțul meu 😊)
  Abia aștept ziua de mâine sa putem explora.
  Read more

 • Day16

  Ziua 15: Bali-hai sa exploram

  October 4, 2019 in Indonesia ⋅ ⛅ 34 °C

  Azi am decis sa vedem împrejurimile. Ne-am închiriat mașină cu șofer (suna foarte pompos dar e destul de comun sa faci asta prin zona, pentru ca prețul este foarte accesibil) și am plecat pe la 9 dimineața.
  Prima oprire: Tanah Lot-un templu cocoțat pe o piatra, la care poți ajunge doar la reflux.
  Înainte sa ne apropiem de el am fost rugați sa ne curatam: ne-am spălat pe mâini în izvorul sacru, ne-au pus flori la ureche și orez în frunte și asa am încheiat vizita. Se pare ca nu putem vizita templele fără aprobare speciala de rugăciune 🙄 Asta e 🤷‍♂️ Ne vom bucura de ele de afara.
  In drum spre Bali Zoo am oprit la un restaurant specific balinez, unde Ionuț mănâncă un fel de mâncare locala cu carne de porc foarte foarte picanta. Eu m-am abținut 🤭
  E frumoasa gradina lor zoologica. Poți face baie elefanților iar o parte dintre animale sunt lasate libere pe aleile grădinii. Ai chiar un loc special unde te poți juca cu lemurienii! 😏
  Am finalizat ziua cu o cina cu fructe de mare pe malul oceanului
  A fost o zi frumoasa!
  Read more

 • Day14

  Ziua 13 și 14 Bali și oceanul

  October 2, 2019 in Indonesia ⋅ ⛅ 31 °C

  Am ajuns în Bali. Îmi doream de mult sa vad acest ținut prietenos și fotogenic (văzusem sute de poze minunate pe Instagram cu locul acesta)
  In aeroport ne așteaptă transportul spre hotel. Pe noi și pe încă vreo 100 de oameni :))
  Tot timpul mi-am dorit sa ma aștepte cineva în aeroport cu hârtie scrisa cu numele meu, problema e ca aici, toți oamenii sunt așteptați asa, e o adevărată aventura sa îți găsești șoferul.
  L-am găsit, am ajuns la hotel și încet am încheiat ziua. Am adormit cu sunetul valurilor în fundal... De când așteptăm ziua asta.
  Primele doua zile le-am petrecut la piscina de lângă plaja, ne-am odihnit, am băut apa din nuca de cocos, am citit și am explorat stațiunile de prin zona. Aveam mare nevoie de asta.

  Ajung sa înțeleg de ce oamenii se îndrăgostesc de Bali. În ciuda aglomerației și a miilor de scutere și tarabe înșirate haotic peste tot, se simte bunătatea și calmul locuitorilor. Întâlnim peste tot oameni cu zâmbetul de buze, îmbrăcați colorat și întotdeauna gata sa te ajute. La fiecare intrare găsești cel puțin un cosulet cu flori pe care îl așează pentru noroc și bunăstare. În magazine îți vorbesc frumos si de conving călduros sa cumperi câte ceva, păstrând respectul și bunul simt.
  Au o cultura a frumosului. Bijuteriile, hainele, florile colorate pe care le găsești peste tot îți încântă ochii și simțurile.
  Mai stam câteva zile la mare, apoi pornim sa exploram culturile de orez și satele din zona.
  Read more

 • Day13

  Ziua 12: Sky Mirror, maimuțe și Bali

  October 1, 2019 ⋅ ⛅ 30 °C

  Ultima zi în Malaezia ne decidem sa o petrecem tot în Kuala Selangor.
  Dis de dimineață pornim cu barca spre un banc de nisip în mijlocul marii unde, imaginea se reflecta în apa asemenea unei oglinzi.
  Pot spune ca am fost un pic dezamăgiți. Multa pregătire pentru câteva poze dar, măcar am văzut multi mulți mulți crabi mici (și am făcut un pic de insolație).
  Obiectivul nr. 2: maimuțele!
  De data asta am mers pregătiți. Cu o seara înainte am mers în supermarket și am cumpărat alune, ceva frunze ca de spanac, am păstrat cojile de la mango și papaya (de la cina de aseară) și am așteptat sa apară.
  Ionuț a fost ataaat de fericit sa le hrănească. Veneau cuminți și i se așezau pe umăr sau isi așteptau rândul în fata lui. Mici sau mari, cu puiuții agățați de ele, erau asa de cuminți și de frumoase ca nu am mai fi plecat de acolo.
  Tot drumul spre aeroport am vorbit despre ele. Ce sentiment frumos! Astfel de momente ne vor rămâne în minte mult timp de acum înainte.
  In aeroport, am împărțit o înghețată delicioasa și ne-am pornit spre Bali.
  Read more

 • Day12

  Ziua 11: Elefanți, maimuțe și...licurici

  September 30, 2019 in Malaysia ⋅ ⛅ 29 °C

  Ne îndreptăm spre Kuala Selangor.
  In drum Ionuț îmi promite ca ma duce sa vad elefanții.
  E o mica rezervație de elefanți salvați de care angajații au grija pana sunt suficient de puternici sa revină în mediul lor natural (elefantelul pe care îl hrănesc eu are un picior în atele 😔). E un moment tare emotionant. Găsim acolo și 4 pisicuțe blânde pe care greu m-am abținut sa nu le bag în bagaj 😁
  Următoarea oprire: un parc pliiiin de maimuțe.
  Ne cumpăram frunze și banane de la un vânzător ambulant și pornim încrezători spre ele. Greșit ☺️ ne-au furat toate frunzele și s-au cățărat pe noi pana am cedat aproape tot ce le cumpărasem de mâncare 😂😂😂
  Am schimbat strategia și pana la urma am ajuns la o intelegere: le-am înșirat în șir indian și fiecare își lua porția pe rand 😁-am decis sa venim și mâine pe la ele, de data asta vom merge pregătiți!
  Al treilea moment al zilei e unul magic: mii de licurici și-au etalat spectacolul de lumini în fata noastră în seara aceasta. A fost nemaipomenit!
  Ionuț a făcut rezervare la 7 jumătate sa mergem sa ii vedem. Chiar dacă la început am fost sceptica (seara, pe râu într-o barca în ploaie), odată ajunși acolo am fost fascinata de ei. Mici și silențiosi, luminau arborii de pe malul apei mai tare decât luminițele de Crăciun.
  Odată ajunși în camera de hotel ne-am pregătit o salata de mango zemosi și papaya și am incheiat încă o zi frumoasa.
  Read more

 • Day11

  Ziua 10: Taman Negara-in inima junglei

  September 29, 2019 in Malaysia ⋅ ☁️ 31 °C

  Taman Negara e un parc național, o jungla de 24 ori cât suprafața orașului Cluj-Napoca care adăpostește o populație de aproximativ 300 de tigrii și mii de alte vietăți.
  După mic dejun, ne luam șosete lungi și pornim amândoi sa exploram jungla.
  Ne propunem sa ajungem la Canopy Walkway, dar podul printre copaci e închis, asa ca, decidem sa mai urcam pentru a vedea peisajul. Tot traseul l-am parcurs în vreo ora și jumătate-e de necrezut cât de frumoasa poate fi natura. În jungla auzi toate sunetele posibile, e o zarva continua și totuși simți cum se liniștește mintea.
  Ne întoarcem la hotel pentru a începe călătoria cu barca.
  O barcuta îngustă, de 6 locuri, condusa pe râu cu dibăcie de localnici, ne duce sa vedem minunile zonei: un copac înalt de abia în surprinzi cu privirea, o zona cu pești grași pe care ne lasă 5 min să îi hrănim și o cascada pietroasa unde apa e perfecta pentru baie.
  Pe drum ne prinde o ploaie zdravănă dar nu reușește sa ne strice experienta.
  Totul e parca rupt din documentarele de pe Discovery Channel, dar sentimentul pe care l-am trăit, nu îl pot exprima în cuvinte.
  Ne încheiem seara cu peste gătit la aburi și salata de castraveți cu ardei iute și ananas.
  Perfect! ❤️
  Read more

 • Day10

  Ziua 9: Taman Negara și minunata jungla

  September 28, 2019 in Malaysia ⋅ ⛅ 30 °C

  Pornim spre Taman Negara.
  Ne așteptăm la un drum lung și obositor dar, spre surprinderea noastră nu a fost asa. După ce am trecut de autostrada, în fata noastră au început sa se întindă nesfârșite plantații de palmieri cât vezi cu ochii. Ne delectam papilele gustative cu fructe proaspete și ajungem la destinație.
  Un sat mic și sărăcăcios, cu doua restaurante plutitoare pe râu și multe bărci care, pentru 1 bănuț te duc pe cealaltă parte.
  Cand ajungem la resort... Nu mi-a venit sa cred.
  Căsuțe împletite printre copaci în mijlocul junglei, alei aranjate și zeci de maimuțe printre turiști.
  Ne lăsăm bagajele și pornim la o scurta plimbare nocturna prin jungla (cu ghid) unde vedem scorpioni, șerpi și miriapode în mediul lor natural..
  Minunat!
  Read more