• Danyell Onbehauen-Frigge

Fryslân 2025

Een zesdaags tripje in het noorden van Nederland, Friesland dit keer. Een mooie studio geboekt in Wyns. Wandelen en leuke dingen bekijken, zin in! Baca lagi
  • Permulaan perjalanan
    15 Julai 2025
  • Ketelbrug

15 Julai, Belanda ⋅ ☀️ 21 °C

Vanmorgen ben ik niet zo heel vroeg vertrokken, ik moest eerst nog naar de pedicure en toen ik daarvan terugkwam was net Sabine gearriveerd en hebben we samen nog even een bakkie gedaan. Uiteindelijk ging ik rond 10 uur op pad.

Het eerste stuk tot Amersfoort ben ik gewoon linea recta via de snelweg gereden, maar vanaf daar heb ik Google Maps ingesteld op "vermijd snelwegen" en ben ik heerlijk over rustige wegen binnendoor gereden.

Het leukste hiervan vond ik nog wel de passage van de Ketelbrug. Normaal scheur je daar op de snelweg overheen, nu reed ik op een heel smalle ventweg waar ik op mijn gemakje kon stoppen om fotootjes van de brug te maken.

En dan het landschap! Zowel in Flevoland als later in Friesland heb ik daar zo enorm van genoten! Wijdse uitzichten met daarboven prachtige wolkenluchten, mijn tripje kon niet beter beginnen! Enige nadeel van binnendoor rijden was dat ik niet veel bemande tankstations tegen ben gekomen, dus ik kon nergens een latte halen. Uiteindelijk bij een Spar winkel in Nagele een ice coffee gekocht, ook lekker!

• Gastopstal

15 Julai, Belanda ⋅ ⛅ 22 °C

Het laatste stukje van mijn reis voerde me dwars over boerenland naar mijn logeeradresje Gastopstal. Daar aangekomen werd ik hartelijk welkom geheten door gastvrouw Fenna die me alles liet zien.

Je bent hier met recht gast op stal, want de B&B (of eigenlijk alleen B want ontbijt verzorgen ze niet) zit in een hele grote stal, die op Friese manier aan het woonhuis vastzit. Ik heb een grote studio op de begane grond, zit-, slaap- en eetkamer in één met een keukentje en natuurlijk toilet en douche.

Ik vind het weer helemaal geweldig, midden op het land, met uitzicht op de weilanden, de kerktoren van Wyns in de verte en de Dokkumer Ee die langs m'n achtertuin stroomt. Ik hou het hier wel een paar dagen uit!

• Ommetje in Wyns

15 Julai, Belanda ⋅ ☀️ 22 °C

Nadat ik me geïnstalleerd heb ben ik eerst even boodschappen wezen doen in een dorpje verderop. Daarna heb ik een klein ommetje naar Wyns gelopen. Leuk klein dorpje met een kerk, een veerpontje en een eetcafé. Het was uitgestorven maar volgens een paar locals "barst morgen de drukte weer los". We gaan het beleven!

Daarna ben ik een paar puzzels op gaan halen in Drachten en heb daar de plaatselijk Mac met een bezoekje vereerd. Vakantietraditie, minimaal één avond bij de Mac eten! Op de terugweg genoten van een mooie avondlucht en nu lekker aan de koffie.

• Rondje Paesens-Moddergat

16 Julai, Belanda ⋅ ☁️ 17 °C

Ik heb heerlijk geslapen vannacht en toen ik wakker werd scheen er zowaar een flauw zonnetje. Dat was beter dan verwacht! Helaas was dat maar van korte duur, toen ik aan het ontbijt zat begon het te regenen. Volgens buienradar zou het na 11 uur droog worden, dus ik heb een beetje getreuzeld en nog een extra bakkie genomen.

Maar tegen 10 uur werd ik het zat en ben gewoon maar op pad gegaan. Eerst een fotootje van het plaatsnaambord van het wereldberoemde Bartlehiem gemaakt en toen door enorme stortbuien naar Paesens-Moddergat gereden omdat ik daar een leuk rondje wilde lopen. Gearriveerd bij de kerk waar het startpunt was heb ik nog een kwartiertje in de auto zitten wachten tot het droog werd.

En toen op pad, via een leuk paadje de Waddendijk op klimmen en daar helemaal stil worden van het schitterende uitzicht. En wat nog mooier is: er loopt daar een pier het water in, wel anderhalve kilometer lang! Eerst loop je nog langs kwelders maar na een stukje loop je zó het wad op. Het lijkt op wadlopen, maar dan zonder natte voeten.

Onnodig te zeggen dat ik weer volop heb lopen genieten en de ene foto na de andere maakte. Ook de lucht was vandaag weer schitterend, zeker ook aan de kant waar die enorme regenbuien wegtrokken. En de wolken in de blauwe lucht boven het blauwe water van het wad maakten dat je bijna niet zag waar het water overging in de lucht. Op het uiterste puntje heb ik even met mijn voeten in de Waddenzee gestaan 😊

• 't Fiskershúske

16 Julai, Belanda ⋅ ☁️ 19 °C

Nadat ik de punt heen en terug gewandeld had, ben ik lang het wad een stuk westwaarts gelopen. Eigenlijk was het de bedoeling om helemaal door te lopen naar Wierum, maar omdat ik zo laat pas was begonnen met wandelen heb ik dat gecancelled. In plaats daarvan ben ik bij het Vissersmonument de dijk terug overgestoken en heb daar het museum 't Fiskershúske bezocht.

Daar was ik al eens met Rob geweest, in 2003 dacht ik, dus daar wist ik niet zo heel veel meet van. Veel in het museum en ook het vissersmonument staat in het teken van de grote stormramp van 1883, toen veel vissersschepen niet van zee terugkeerden. De namen bij het monument zijn indrukwekkend, halve families zijn toen omgekomen. Het was leuk om het museum terug te zien en ik heb een vuurtorentje als souvenir gekocht. Past mooi in de sfeer van mijn woonkamer deze zomer.

Na het museum ben ik op mijn gemakje door het tweelingdorp Paesens-Moddergat teruggewandeld en heb op het terras van de Zwarte Arend van een heerlijke cappuccino met appelgebak (met heel veel slagroom 😋) zitten genieten.

• De Zwarte Haan

16 Julai, Belanda ⋅ ☀️ 19 °C

Na mijn wandelingetje en het museumbezoek ben ik met behulp van een gewone papieren kaart en Google Maps met de auto verder op pad gegaan. Geen vast doel, maar gewoon door leuke dorpjes gereden en smalle weggetjes uitgezocht. Natuurlijk af en toe een rondje om een kerkje gemaakt en/of een dijk beklommen om van het uitzicht te genieten.

Het verste punt waar ik geweest ben was bij de Zwarte Haan, waar een monument van een slikwerker staat. Daar opnieuw schitterend uitzicht over het wad en doordat het zo helder was kon ik zonder problemen de Waddeneilanden zien liggen. Vanmorgen had ik al mooi zicht gehad op Schiermonnikoog, nu zag ik duidelijk Terschelling en Ameland liggen en volgens mij ontwaarde ik zelfs heel in de verte Vlieland.

Na dit laatste ommetje op.mijn gemakje terug gereden naar Gastopstal, waar ik voor vanavond verse broodjes kaas heb gemaakt. Voor de komende twee dagen heb ik maaltijdsalade gekocht.

• Knopenrondje Wergeaster Mar

17 Julai, Belanda ⋅ ☁️ 19 °C

Na die fantastische dag van gisteren was het vandaag wel heel anders! Dat begon vanmorgen al, ik werd vroeg wakker en zag vanuit het raam een zwaar bewolkte lucht. En wel zo'n lucht die erop lijkt dat er ieder moment een bui uit kan vallen. Gelukkig is dat laatste nogal meegevallen, verspreid over de dag heb ik maar een paar spetters gehad.

Ik had vandaag gekozen voor een knopenrondje vanuit Wergea van ca. 10 km. Google Maps bracht me zonder mankeren naar het beginpunt, maar daar bleek dat de track helemaal niet in mijn GPS stond! Gelukkig dat het een knopenrondje was, ik had een kaartje en de nummers van de knooppunten wel op papier bij me, dus het was toch wel goed te doen. Maar ik miste wel m'n vertrouwde rode lijntje!

De route was leuk, helemaal verhard, veel door weilanden en polders en door een paar kleine dorpjes. Op een paar mooie plekjes kon ik heerlijk van koffie uit de thermos genieten. Het weer was zoals al gezegd een stuk minder dan gisteren, erg bewolkt en er stond een stevige wind. Maar de temperatuur was wel prima!

• Lunch in Eagum

17 Julai, Belanda ⋅ ☁️ 22 °C

Toen ik na precies 10 km weer terug was van het knopenrondje kon ik geen geopende horeca vinden dus heb ik bij een supermarktje twee croissantjes en een ijskoffie gekocht om later ergens op een bankje soldaat te maken.

Dat bankje vond ik in het gehuchtje Eagum, vlakbij een oud kerkje en een mooi stil watertje. En terwijl ik daar van mijn croissantjes zat te genieten hoorde ik opeens een kabaal van links komen. Bleken ze een kudde koeien te verplaatsen, over de weg, pal achter mijn bankje langs! De boerin verzekerde me dat ik veilig stond zolang ik maar achter het bankje bleef. Geweldig zoals die koeien vlak langs me heen kuierden, ze waren wel nieuwsgierig maar kwamen niet echt dichtbij. Wat een leuke dingen maak je soms toch mee, hè!

• Mummies in Wiuwert

17 Julai, Belanda ⋅ ☁️ 21 °C

Mijn volgende doel was de Terp van de Toekomst, maar onderweg daarnaartoe kwam ik langs Wiuwert. O ja, dat is die kerk met die mummies in de kelder! En dus schoot ik rechts uit de flank en heb voor 4 eurootjes lekker staan griezelen tussen de eeuwenoude mummies. Bewaard door een combinatie van luchtstroom en straling, heel bijzonder! Ooit waren er 11 mummies, maar zodra ze uit de kelder gehaald worden voor onderzoek vervallen ze tot stof. Nu zijn er nog 4 over. Er was ook een tentoonstelling over een sekte van eeuwen geleden, de Labadisten. Erg interessant en met die moderne sekten is er dus niets nieuws onder de zon!Baca lagi

• Terp van de Toekomst

17 Julai, Belanda ⋅ 🌬 19 °C

En dan op naar de Terp van de Toekomst. Ik had uitgevonden dat je tot anderhalve kilometer met de auto kon komen en daar loodste Google Maps me dan ook netjes naar toe. Over een schapendijkje, bezaaid met schapen en keutels, ik vroeg me serieus af of ik daar wel mocht komen met de auto....... Vanaf daar zie je de terp al liggen en dus ging ik op pad, wind vol van voren, dus de belofte van wind in de rug op de terugweg.

En eerlijk gezegd viel die terp me erg tegen. Ik had toch op z'n minst wat informatieborden met uitleg verwacht, maar er stond dus alleen een groot houten geraamte met hier en daar wat gezegden erop. Dus alleen maar een paar fotootjes gemaakt en weer op de terugweg. Beetje jammer, maar toch blij dat ik gegaan ben. Er schijnt een informatiecentrum in Hegebeintum te zijn, misschien kan ik daar nog wat uitleg vinden. Vandaag was ik daar te laat voor.

Nu zit ik weer gewassen en gestreken in Gastopstal, was een leuke dag, maar niet zo geweldig als gisteren!

• Buitenpost

18 Julai, Belanda ⋅ ☁️ 18 °C

Vandaag was ook weer qua weer heel anders dan de vorige dagen! Was het gisteren donkergrijs met de dreiging van buien, vandaag was het een heel rustige dag, lichtgekleurde bewolking, helemaal windstil en heerlijk fris. Uitstekend weer voor een wandelingetje, en dat is dan ook precies wat ik vanmorgen dus weer gedaan heb!

Na een kopje koffie en een hapje ontbijt ben ik op pad gegaan naar Buitenpost, daar had ik weer een knopenrondje uitgezocht. Onderweg bekende plaatsnamen tegengekomen, Walterswald (daar liep ik mijn laatste Kennedymars) en Kootstertille waar ik Timmie uit het asiel heb gehaald. In Buitenpost kwam ik terecht op een uitgestorven parkeerplaats bij het station. Gelukkig stond de route van vandaag wel in mijn GPS en ik had al gauw het rode lijntje te pakken.

Net als het weer was ook de route vandaag rustig, geen echt spectaculaire dingen onderweg, maar ach, de dingen die je onderweg ziet maken voor mij iedere route spectaculair! Ik kon weer mooie foto's van bloemen maken (want windstil), ik heb met koeien gebabbeld, ben in het Paradyske geweest en kon mezelf weer met een nummer 17 vereeuwigen.

• Feanklaster

18 Julai, Belanda ⋅ ☁️ 20 °C

Hoewel het knopenrondje start en finisht in Buitenpost is het genoemd naar een plaatsje waar je doorheen komt, Feanklaster (Veenklooster). Daar is ook een mooie state, State Fogelsangh. Ik had die graag willen bezoeken maar hij ging pas om 13.00 open. Ik had wel een rondje door het aangelegen bos kunnen doen (ondanks dat je daar eigenlijk een euro voor moest betalen was het gewoon opengesteld) maar de route van vandaag zat al zo'n beetje aan mijn max, dus dat heb ik achterwege gelaten. Wel even een bankjesrust ingelast.

Wat verderop kwam ik bij Hanenburgh langs een weiland waar twee paardjes stonden. Ze waren al van een klein ras, maar ze hadden ook nog eens allebei een veulentje bij zich 🥰 Nou, die waren helemaal ieniemienie! Eentje was zo jong dat hij nog wat wankel op zijn beentjes stond, de andere was zo te zien al een beetje in de puberteit 😂 Kijk de foto's maar!

Verderop ben ik net als gisteren helemaal verdwaald, vandaag kwam ik in Egypte terecht 🤣 Ik had even zin om te gaan "walken like an Egyptian", maar ik heb me ingehouden 😁 Iets verderop ging de route een fietspad op en de bossen in.

• De Pingoruïne

18 Julai, Belanda ⋅ ☁️ 21 °C

En dan kom ik bij wat je wel een highlight van deze route kunt noemen: een pingoruïne! Dat is een overblijfsel van een pingo, een soort ijsheuvel die in de laatste ijstijd is ontstaan in gebieden met permafrost. Een pingo ontstaat als ondergronds ijs zich ophoopt en de grond erboven omhoog duwt tot een heuvel. Als het ijs in de loop der tijd smelt, zakt de heuvel in en blijft er een komvormige laagte over met vaak een natte bodem. Dát is een pingoruïne.

De Hamstrapoel waar deze route langs komt is een klassiek voorbeeld van een pingoruïne: mooi rond, nat in het midden, en omgeven door hoger terrein. Een geologisch litteken uit de ijstijd, verstopt in het Friese landschap.

Na de pingoruïne gaat de route verder door het bos, ik spot nog wat schaapjes en zelfs ooievaars en dan ben ik terug in Buitenpost. Bij een streekwinkeltje geniet ik van een havermelklatte met wat lekkers erbij en dan de laatste metertjes terug naar het station. Het was een mooie wandeling 😊

• Hegebeintum

18 Julai, Belanda ⋅ ☁️ 23 °C

Na mijn knopenrondje ben ik even boodschappen gaan doen en ben ik ook in een leuke kringloopwinkel terechtgekomen. Resultaat: 3 legpuzzels voor 5 euro (ik had nog maar zo weinig legpuzzels🙈)

Daarna naar Hegebeintum gereden, dat is de hoogste terp van Friesland en daar op zoek gegaan naar het verhaal van de Terp fan de Takomst van gisteren. Verder dan deze tekst ben ik niet gekomen: een bijzondere belevingsplek die mensen naar het dorp (Blije) en de waddenkust trekt, waar oude verhalen verteld kunnen worden en nieuwe verhalen gemaakt.

Natuurlijk heb ik de terp Hegebeintum aansluitend even beklommen en genoten van het uitzicht over er de inmiddels zonnige wereld en nu lekker chillen in mijn honk 😊

• Zonsondergang

18 Julai, Belanda ⋅ ☁️ 19 °C

En toen ik zo lekker zat te chillen zag ik de avond steeds mooier worden en impulsief pakte ik de auto om van de zonsondergang in Paesens te gaan genieten. Ik had het idee dat de zon daar mooi achter die paaltjes in de Waddenzee zou zakken En dat deed ie ook! 🌞Baca lagi

• Stadswandeling Sneek I

19 Julai, Belanda ⋅ ⛅ 21 °C

Het zou vandaag een erg warme dag worden, dus ik was van plan om weer vroeg op pad te gaan. Een van de wandelingen die ik gepland had was een stadswandeling door Sneek. Daar ben ik weliswaar geweest tijdens de 11Stedentocht, maar doordat het toen de eerste dag regende heb ik daar niet veel herinneringen aan. Ook vond ik het altijd jammer dat ik toen het plaatsnaambord niet was tegengekomen. Nou, dat heb ik vandaag allebei goed gemaakt!

De stadswandeling (een Groene Wissel) begon op het station en ging het eerste stuk door het Wilhelminapark waar het zo vroeg op de ochtend heerlijk vertoeven was. Ik heb zelfs even op een bankje van wat koffie zitten genieten, hoewel dat wel erg vroeg op de dag was dus!

• Stadswandeling Sneek II

19 Julai, Belanda ⋅ ☁️ 23 °C

Na het Wilhelminapark ging de route het centrum in en dat was met dit mooie weer natuurlijk volop genieten! Mooie gebouwen gezien, door smalle steegjes en langs grachten gewandeld, koffie gedronken op een beschaduwd terras, een souvenirtje gekocht en een mooie rode kater op de foto gezet.

Het werd wel steeds warmer en im heb zoveel mogelijk de schaduw opgezocht en hoewel het geen lange afstand was (7 km) ging het op het laatst toch met hangen en wurgen. Ik kan nou eenmaal niet zo goed tegen de warmte. Maar goed voor de rest van de dag stonden er koele dingen op de planning!

• State Fogelsangh

19 Julai, Belanda ⋅ ☁️ 27 °C

Gisteren was ik tijdens mijn wandeling langs State Fogelsangh gekomen, maar was daar veel te vroeg om binnen een kijkje te kunnen nemen. Ik wilde het toch wel graag zien dus na mijn stadswandeling in Sneek ben ik heerlijk in Kiaatje met de airco aan over leuke binnendoorweggetjes naar Feanklaster gekrummeld.

Ik kwam net aan toen ze de boel aan het opengooien waren en ik had de mazzel dat er geen andere mensen waren. Ik heb in mijn eentje door de hele state kunnen wandelen. En dat was echt heel erg leuk, want je mocht overal vrij rondlopen. Er waren nergens draadjes gespannen en er was geen verplichte looprichting. In alle kamers lagen geplastificeerde A4tjes met veel toelichting erop en vaak heel leuke weetjes. Het gaat te ver om die hier allemaal op te noemen, maar ik heb ervan genoten! En KOEL dat het er was, heerlijk! 🥶

• State Fogelsangh in het bos

19 Julai, Belanda ⋅ ☁️ 27 °C

Bij de state hoort een behoorlijk groot bos, met vijvers, leuke bruggetjes, een ijskelder, een hertenkamp en een grote heuvel, de modderberg genoemd. Tot de afsluiting van de Lauwerszee was dit zelfs het meest noordelijke bos van Nederland!

En omdat een bos lekker veel schaduw heeft heb ik daar nog even een rondje gemaakt van bijna 3 km. Was toch nog wel warm hoor, en aan het eind was ik zo afgepeigerd dat ik het koetshuis en de tuinmanswoning niet meer bekeken heb. Ik ben vlug weer met de airco aan verder gereden, want er stond nog één dingetje op het programma!

• St. Maartenskerk Boazum

19 Julai, Belanda ⋅ ☁️ 27 °C

Toen ik in de kerk in Wiuwert was kreeg ik daar de tip om ook eens in de kerk van Boazum te gaan kijken omdat daar tijdens een restauratie prachtige oude muurschilderingen ontdekt waren. Veel kerken hier doen mee aan het "kerkepaad" en zijn op zaterdag geopend. Tot 5 uur, dat moest ik nog wel redden na mijn bezoekje aan de State!

En ja, ik was mooi op tijd in Boazum en ook daar was het heel rustig en kreeg ik een privé rondleiding. Mooie middeleeuwse kerk met inderdaad bijzondere schilderingen (hoewel je wel goed moet kijken) en een juweel van een orgel! Als extraatje was er een expositie van merklappen en omdat ik vroeger zelf heel veel geborduurd heb sprak dat me wel aan. Jammer dat het orgel niet bespeeld werd, maar voor de rest was ook dit bezoekje de moeite waard!

• Rap Rondje Oentsjerk

20 Julai, Belanda ⋅ ☁️ 21 °C

Ik was gisteravond echt helemaal gaar van de warmte en de best wel inspannende dag. En ik was heel blij dat ik een ventilator had meegenomen, kon ik heerlijk even afkoelen en ook vannacht heb ik die naast mijn bed gehad. Ik was dan ook eigenlijk niet van plan om vandaag nog veel te doen, ik dacht er aan om even naar het Planetarium inFraneker te gaan, daar ben ik wel vaker geweest maar ik vind het altijd leuk om daar rond te kijken. Dus had ik geen wekker gezet, ik zou wel zien!

Maar ja, ik ben nou eenmaal een vroege vogel dus was ik toch weer bijtijds wakker en zowaar helemaal uitgerust. En toen leek het Rappe Rondje Oentsjerk wat nog in mijn GPS stond toch wel aanlokkelijk. Dus alsnog de wandelplunje aangetrokken, de B&B opgeruimd en gedaggezwaaid en op naar Oentsjerk! Dat ligt maar 4 km verderop, dus ik was er zo. Kiaatje geparkeerd en op pad voor mijn laatste rondje van deze vakantie.

En ik moet zeggen dat het een heel leuke route was! Over de landgoederen Staniastate en Heemstrastate en langs de oude Mariakerk. Het had vannacht behoorlijk geregend, er lagen veel plassen en op sommige plekjes was het behoorlijk glad, maar ik ben gelukkig nergens onderuit gegaan. Wel was het erg benauwd en ik heb dan ook rustig aan gedaan en tot 3x toe een bankjesrust ingelast.

De uitsmijter van vandaag zat aan het eind van de route, toe ik alweer op de Staniastate was: een bruggetje dat overging in een trap een heuveltje op met prachtig uitzicht op de state. Direct daarna was ik terug op de parkeerplaats, het was geen lang rondje, maar deze 7 km heb ik mooi nog even meegepikt!

• Waddencenter Afsluitdijk

20 Julai, Belanda ⋅ ⛅ 22 °C

Op de heenweg ben ik via Utrecht, Amersfoort en door Flevoland gereden, vanaf Amersfoort via binnendoorwegen. Ik vind het nooit zo leuk om de terugweg precies hetzelfde te rijden, dus vandaag ben ik via de Afsluitdijk terug gereden. En daar heb ik bij Kornwerderzand het nieuwe Wadden Center bezocht.

Een erg leuke expositie met een paar mooie films en veel interessante verhalen. Vooral een film waar je in 3 minuten van een relaxed boottochtje in een razende storm terechtkomt vond ik geweldig! Maar ook een film waarin je als een vogel langs de randen van het IJsselmeer vloog was prachtig. Aansluitend heb ik een lekkere latte gedronken, eerst in een glazen serre, maar daar werd het al gauw veel te heet, dus vluchtte iedereen naar binnen!

• Monument

20 Julai, Belanda ⋅ ☁️ 22 °C

Tja, en dan rijd je over de Afsluitdijk en dan kom je bij het monument en dan kan jechet toch niet laten om even de parkeerplaats op te rijden om een kijkje te nemen! Aan het monument wordt nog gewerkt, dus daar kan je niet komen, maar een foto is zo gemaakt natuurlijk. En even de stenenlegger gekiekt. Tot slot een kijkje genomen bij het nieuwe fietspad en daar de stenen op de foto gezet die ik net in het Wadden Center in het klein had gezien.

En daarna in één ruk doorgereden naar huis gereden, wat oponthoud doordat de brug in de Afsluitdijk open stond. En bij Amsterdam in een enorme hoosbui terechtgekomen, precies op de plek waar het verkeer wegens wegwerkzaamheden van 5 naar 3 rijbanen moet. Was even hectisch maar ook dat heb ik overleefd.

• Thuis!

20 Julai, Belanda ⋅ 🌧 20 °C

Thuis gekomen zag ik dat ze flink gevorderd zijn met de nieuwe bestrating in de straat, maar ik moest nu nog "binnendoor" naar mijn parkeerplaats rijden. Binnen kwam een enthousiaste Timmie aangestormd om kopjes te geven. Samen met Sabine nog even nagekletst en eten van de Chinees laten bezorgen. De taxi was netjes op tijd en rond 19.00 was ook Sabine weer op was naar huis. Net een appje gekregen dat ze veilig thuis is gekomen.

En nee, ik heb dit keer geen berg souvenirs om uit te stallen, maar voor de verandering 5 legpuzzels! Daar ga ik veel plezier mee beleven, samen met de napret van dit korte reisje. Want het was weliswaar kort, maar wel erg leuk, daar in Fryslân!

Tamat perjalanan
    20 Julai 2025