• Esther de Cooker
  • Robbert de Cooker

USA 2024

Met een tussenstop in Yellowstone naar Las Vegas, om vanuit daar onze rondreis langs de Nationale Parken van Utah en Arizona te starten.
Uiteraard met auto en daktent om ook kamperend te genieten van de mooie omgeving 😄
  • Start på rejsen
    9. maj 2024

Naar Seattle en rondje Puget Sound

9. maj 2024, Forenede Stater ⋅ ☀️ 23 °C

We vliegen deze vakantie eerst rechtstreeks naar Seattle met een A330neo van Delta. De vlucht van 9.30 uur gaat snel voorbij, dit is andere koek dan 13 uur vliegen. Groenland ligt er prachtig bij en via Canada landen we te vroeg op Sea-Tac. De bagage ligt al op de band en we hebben ons vooraf aangemeld voor het nieuwe MPC programma, waarbij je snel door immigration kan. Dat is ook zo, met 5 minuten staan we buiten.

We halen bij Hertz onze huurauto op en eten dan een snelle lunch bij de McDonalds. Welkom in de VS 😊. Het is prachtig weer vandaag en warm voor de tijd van het jaar. We gaan een rondje rijden en varen met de iconische veerboten van de Washington State Ferries. In Fauntleroy is het druk bij de veerboot, na een half uur kunnen we aan boord. De overtocht duurt 40 minuten, we stoppen onderweg op Vashon Island. Daar moeten de vrachtwagens achteruit de boot op rijden.

We varen verder naar Southworth, met de imposante vulkaan Mt. Rainier als plaatje aan de horizon. Eenmaal terug op de weg zie je goed dat het lente is, alles is groen en de bren bloeit uitbundig. Het is niet ver naar Bremerton, een stadje waar de Marine een basis heeft. Daar hebben we wat tijd te doden voordat de veerboot ons naar Seattle brengt. We lopen wat over de promenade en zitten aan het water in een mooi parkje.

De overtocht duurt ditmaal een uur, we varen eerst tussendoor een aantal eilanden en dan open water op. Het waait ontzettend hard, dus het is tegen de wind in hangen. De skyline van Seattle komt steeds dichterbij, met de iconische Space Needle van de wereldtentoonstelling van 19XX als hoogtepunt. In Seattle is het druk op de weg en we rijden naar ons hotel tegenover het vliegveld. Esther gaat alvast naar bed, ik maak gebruik van het mooie weer om nog even te spotten.

• Yellowstone: Mammoth Hot Springs

10. maj 2024, Forenede Stater ⋅ ☀️ 18 °C

We staan vroeg op voor onze vlucht met Alaska Airlines naar Bozeman. Inchecken hebben we online gedaan, bij een automaat kun je zelf je bagage label printen en afgeven. Op deze manier gaat het zeer efficiënt en sta je niet in de rij. We kunnen daarna online een tijdslot bij security bemachtigen en zijn daar ook met 5 minuten door.

We hebben hierdoor veel tijd over, wat voor mij mooi is, zo kan ik nog even spotten. De vlucht naar Bozeman wordt uitgevoerd met een Embraer 175 van Horizon Air. Na het opstijgen hebben we uitzicht op de besneeuwde vulkaantoppen van o.a. Mt. Rainier, St. Helens en Adams.

In Bozeman heeft het gisteren nog gesneeuwd, dus we landen in een Winter Wonderland. De key van onze RAV4 doet het niet, dus we krijgen in de plaats een splinternieuwe RAV4 met 3 mijl op de teller 😎. De dame aan de balie geloofde mij niet, maar dacht vast, deze sukkel krijgt een nieuwe auto, daar kan niets aan mis zijn.

We stoppen bij de Walmart om wat boodschappen te doen en zetten dan koers richting het oosten op de Interstate. Aan kleine auto's doen ze hier niet, je ziet vooral pickups en SUVs. Door alle sneeuw ziet het landschap er schitterend uit. Bij Livingston halen we bij de Subway een broodje, die we een half uur verderop bij een picknickplaats aan een riviertje opeten. Het is schitterend weer en in de zon heerlijk.

Bij de ingang van Yellowstone kopen we een National Parks Pass, waarmee je toegang hebt tot alle parken in de VS. Al slingerend gaat de weg omhoog, we worden begroet door een kleine kudde bizons.

In Mammoth Hot Springs checken we in bij het hotel waar we een cabin hebben geboekt en rijden daarna door naar de hot springs. Ik moet zeggen dat in vergelijking met 20 jaar geleden ze minder actief zijn en daardoor een beetje tegenvallen. Er zijn nog een paar geel wit gekleurde terassen waar water naar beneden stroomt, maar veel liggen er bleek en droog bij.

• Yellowstone: Wildlife safari

10. maj 2024, Forenede Stater ⋅ ☀️ 16 °C

Na een paar wandelingen te hebben gemaakt eten we een schepijsje op de veranda dan onze cabin. De Amerikaanse portie ijs is gigantisch, maar zo lekker dat we alles opeten 😋. De hamburger in het restaurant smaakt ook prima, waarna we nog een ritje oostwaarts maken om hopelijk wat dieren te zien. Dat gaat boven verwachting, want we stuiten gelijk op een kudde bizons met kalfjes. Een grote bizon staat de weg te blokkeren en blijft daar 10 minuten stoïcijns staan, maar gaat dan toch eindelijk aan de kant.

Met de laagstaande zon, de besneeuwde bergen en mooie valleien is het een prachtige rit. Halverwege zien we een hoop auto's en telelenzen staan, dus er is iets moois te zien. En jawel, beneden bij het water is een mama grizzlybeer met 2 jongen aan het eten van een bizonkarkas. We blijven een tijdlang kijken en rijden dan nog een stukje door en zien nog elanden en verschillende bizonkudde's. Al met al dus een zeer geslaagde wildlife safari.

• Yellowstone: Norris Geyser Basin

11. maj 2024, Forenede Stater ⋅ ☀️ 20 °C

We worden wakker met weer een strakblauwe lucht, dus het belooft een prachtige dag te worden. Het ontbijtbuffet heeft alle Amerikaanse klassiekers en smaakt prima. Daarna zetten we koers richting het zuiden. We klimmen over een bergpas en komen dan in een vallei met besneeuwde pieken op de achtergrond. We rijden door bossen, afgewisseld met meren en af en toe een hete bron. Bij Roaring Mountain komt op veel plekken stoom uit de wand van de heuvel.

We zijn nu de caldera van Yellowstone ingereden, dit vulkanische gebied is ca 70 bij 45 kilometer groot en behoort tot de grootste ter wereld. Eigenlijk is Yellowstone een grote supervulkaan die eens per 600.000 jaar uitbarst. Dat lijkt niet vaak, maar we zitten nu op ongeveer die periode na de laatste uitbarsting. Mocht dit gebeuren, dan komt er zoveel stof in de atmosfeer dat de zon 2 jaar niet te zien zal zijn, met alle gevolgen van dien.

Maar goed, eerst maar eens genieten van al het schoon wat het park te bieden heeft 😊. We wandelen eerst door het Porcelain Basin bij Norris Geyser. Op deze vlakte komt op verschillende plekken stoom uit de grond. Nu het nog koud is net wat extra. Ook borrelt er op verschillende plekken water omhoog, wat vervolgens over het basin naar beneden stroomt. In het warme water groeien groene algen en op andere plekken kleurt het oranje door micro organismen. Het is mooi om op het boardwalk over en langs de vele hete bronnen te wandelen. In tegenstelling tot andere plekken met hete bronnen in Yellowstone vormt dit een geheel en is daardoor nog indrukwekkender.

We wandelen hierna een loop langs verschillende geysers en warme bronnen. Sommige geysers pruttelen of spuwen wat water de lucht in, andere barsten maar eens in de 5-50 jaar uit.

• Yellowstone: Canyon en West Thumb

11. maj 2024, Forenede Stater ⋅ ☀️ 14 °C

Na Norris rijden we een stuk van west naar oost. Hier ligt nog veel sneeuw en zijn kleine meren bevroren. We komen uiteindelijk uit bij de Grand Canyon of the Yellowstone. Hier stort de Yellowstone River in twee etappes naar beneden. We rijden eerst naar de Lower Falls, welke 94 meter hoog is en in een canyon stort die voornamelijk uit geel gesteente bestaat (dus naamgever van het park). Het geheel is indrukwekkend om te zien, dat vinden ook de vele Aziatische bustoeristen. Als een van de trail afwijkt wordt hij meteen door de parkranger teruggefloten.

De Upper Falls zijn een stuk kleiner, maar ook hier stort het water met veel geweld naar beneden. Hierna rijden we verder langs de Yellowstone Rivier en komen uiteindelijk op een vlakte uit waar wat bizons grazen. De sneeuw is hier nog maar net gesmolten. Vogelaars genieten wat wat eenden die in de meren zwemmen. Bij de Mud Vulcano borrelt er modder met hoge kracht omhoog, wat een onheilspellend geluid maakt. Een deel van de trail is dicht wegens beren gevaar.

We vervolgens onze weg naar het Yellowstone Lake, dat nog helemaal bevroren is. De besneeuwde bergen op de achtergrond doen denken dat het hartje winter is. De temperatuur van 18 graden zegt wat anders. Bij West Thumb wandelen we langs de vele heetwaterbronnen die in het meer liggen, of net op land.

• Yellowstone: Old Faithful

11. maj 2024, Forenede Stater ⋅ ☀️ 19 °C

Vanuit West Thumb klimt de weg over een bergpas, sneeuwschuivers hebben bergen sneeuw in de berm geschoven. Bij Old Faithful checken we in bij de Old Faithful lodge, wat heeeel traag gaat, aangezien ze net open zijn voor het seizoen en het nieuwe personeel de systemen nog moet leren. De cabins zijn klein, maar netjes.

We slapen naast de gelijknamige Geyser, die trouw iedere 90 minuten uitbarst. Sinds de oprichting van Yellowstone in de 19e eeuw komen reizigers naar deze plek om de Geyser zijn werk te zien doen. Iets te laat begint het te borrelen en niet veel later spuit de Geyser water tientallen meters de lucht in. Lang duurt het niet, maar het is indrukwekkend om te zien.

Hierna wandelen we door een stuk van het Lower Geyser Basin, waar vele bronnen borrelen en kleine geysers wild spuiten. We willen nog een geyser zien welke zeer hoog moet gaan, maar helaas ging deze veel te vroeg, dus die missen we net. Het is prachtig zoveel activiteit bij elkaar te zien.

Op de weg terug stoppen we nog een keer bij de Old Faithful en aanschouwen de uitbarsting nogmaals, samen met nog een paar honderd man.

• Yellowstone: Het borrelt overal

12. maj 2024, Forenede Stater ⋅ ☀️ 19 °C

De volgende ochtend ontbijten we in de Old Faithful Inn, het oudste hotel van het park. Service in het restaurant gaat op hiërarchie, eerst krijg je van iemand water, de volgende neemt je bestelling op en serveert uit. Er loopt ook nog iemand rond die de leiding heeft. We moeten lang wachten voor we ons ontbijt van het buffet kunnen halen. Het ontbijt is een kopie van gisteren en doet ons goed smaken. Daarna rijden we naar het Black Sand Basin, waar een kleine geysers constant water een paar meter de lucht in spuit. Water stroomt over geel, oranje gekleurde ritsen de rivier in.

We vervolgen onze weg naar de Great Spring, daar verspert ogenschijnlijk een bison het wandelpad. Dat blijkt mee te vallen, iedereen durft gewoon niet. De bison doet zijn ding en wij ook, dus van gevaar is geen sprake. Deze bron is een van de grootste ter wereld en heeft azuurblauw water, met oranje randen door algvorming. Het zicht wordt wat belemmerd door de vele stoom die de warmwaterbron produceert, maar het is een indrukwekkend gezicht.

Bij de Fountain Paint Pots borrelen roze modderpoelen en zien we de laatste geysers van ons bezoek aan Yellowstone. Op de vlakte beneden graast een kudde bisons.

• Bozeman

12. maj 2024, Forenede Stater ⋅ ☀️ 20 °C

Vanuit Yellowstone rijden we door een bergachtig gebied naar Bozeman toe. Onderweg stoppen we voor een picknick aan een riviertje. Ook vandaag is het weer goed toeven in de zon. Eenmaal uit de bergen komen we in de Big Sky Country van Montana. Uitgestrekte weidevelden en akkers, met daarachter besneeuwde bergtoppen. De sneeuw van een paar dagen geleden is grotendeels gesmolten.

We checken in bij het Sapphire Motel, welke in jaren 50 stijl is ingericht en super nette kamers heeft. In het oude centrum van Bozeman eten we een hamburger. We gaan vroeg naar bed voor onze vlucht naar Las Vegas van morgen.

• Van Bozeman naar Las Vegas

13. maj 2024, Forenede Stater ⋅ ☀️ 12 °C

De wekker gaat al vroeg om onze vlucht van 7:15 uur naar Las Vegas te halen. Na een snel ontbijtje rijden we de 20 minuten naar Bozeman Airport. Als we om 5:20 uur de auto in de parkeergarage parkeren, merken we tot onze schrik dat we een tas vergeten zijn in het motel. En laat dat nu net de tas met onze paspoorten en creditcard zijn....

Met gepaste spoed rijden we terug naar de stad. Onderweg proberen we de security van het motel te bellen, het motel heeft geen 24 uurs receptie en tot 7 uur is er niemand aanwezig. Maar met onze sim-kaart lukt het niet om een connectie te maken. Bij het motel aangekomen lijkt de boel uitgestorven, maar gelukkig stapt er net een vrouw naar buiten om haar hond uit te laten. We mogen haar telefoon gebruiken en krijgen iemand te pakken, na een aantal controle vragen wordt er gezegd dat er iemand aankomt. Nog voordat we kunnen vragen hoe lang dit zal duren, is de verbinding verbroken.
    Er zit niets anders op dan te wachten, in het ergste geval missen we onze vlucht en moeten we voor later op de dag een nieuw ticket boeken. Een andere optie is dat Robbert alleen vliegt, wanneer we de bagage niet meer tijdig kunnen afgeven, en dat ik later kom. Dan kan hij in ieder geval de auto ophalen.

We hoeven gelukkig niet al te lang te wachten, na iets meer dan 10 minuten komt de security voorrijden. Wederom wat vragen en dan maakt hij de deur van onze kamer open en kunnen we de tas pakken. Na een snel bedankje rijden we weer vliegensvlug richting het vliegveld. Gelukkig was er nergens een snehlheidscontrole. Onderweg zet ik beide ruimbagage stukken op mijn naam, zodat ik deze hopelijk nog net op tijd kan inchecken. Om 6:15 uur zet Robbert me voor de balie van Southwest af en kan ik op de valreep onze tassen afgeven.
    Ondertussen levert Robbert de auto in en ontmoeten we elkaar bij de security, hier is het gelukkig niet druk en zo zijn we toch nog net op tijd om onze vlucht naar Las Vegas te halen.

Boarden gaat bij Southwest op volgorde van nummer, wij gaan bijna als laatste, maar het vliegtuig zit niet vol. Je kan nog steeds zoals vroeger zelf je plek uitzoeken. Het is een kort vluchtje van 1u40 over de bergen en woestijnen van Idaho en Utah.

• Las Vegas: organiseren voor onze reis

13. maj 2024, Forenede Stater ⋅ ☀️ 33 °C

We winnen vandaag weer een uurtje, dus om 8:20 uur landen we in Las Vegas. Je merkt gelijk dat dit de gokhoofdstad is, want het vliegveld staat vol met slot machines. Veel gespeeld wordt er op dit tijdstip echter niet.

We nemen een Lyft naar het adres wat we van de verhuurder Jackie, hebben doorgekregen. Onze Ford Bronco Sport uit 2022 hebben we gehuurd via de website Outdoorsy, hier kunnen particulieren hun voertuig te huur aanbieden. Ze staan al op ons te wachten en na een snelle introductie van de auto kunnen we op pad. Naast de daktent is er in de kofferbak een elektrische koelbox, twee jerrycans met water en een batterij ingebouwd. Een pan, bestek, borden en een gasbrander maken de inventaris compleet.

Eerste stop de Walmart voor de meeste boodschappen die we de komende weken nodig denken te hebben. In zo'n 2 uur lopen we de winkel door en werken we het grootste gedeelte van de boodschappenlijst af. We kopen nog wat extra caminggas en een paar plastic bakken om ons etenswaar in op te bergen, de auto heeft maar beperkte opbergruimte dus we moeten creatief zijn.
    Met wat passen en meten hebben we alles in de auto en is het hoogste tijd voor de lunch.

Volgende stop is de Amazon locker om thuis bestelde pakketjes af te halen, hierin zit onder andere wat trekkers voedsel wat altijd van os komt als we weinig tijd of zin hebben om te koken en er geen restaurant in de buurt is.

En dan is het de hoogste tijd om in te checken in het Paris Hotel.

• Las Vegas: The Strip

13. maj 2024, Forenede Stater ⋅ 🌙 25 °C

Onze hotelkamer in Las Vegas kijkt uit over de Eiffeltoren van het Paris hotel. Nadat we ons hebben opgefrist is het tijd om ons geluk te beproeven in het casino. Het casino van het Horseshoe hotel staat vol met verschillende slotmachines. We proberen er twee, met weinig succes en lopen vervolgens door naar het aangrenzende Paris hotel. De Franse sfeer is goed opengetrokken met een beschilderd plafond en bistro's. Hier staan nog veel meer machines, dus een nieuwe poging, maar wederom geen winst 😅

We lopen over de Strip naar een restaurant van de Denny's keten en nemen daar een old time favoriet, namelijk Chicken tenders. Volgens Robbert nog net zo lekker als vroeger. Denny's staat nog steeds voor veel, goedkoop en lekker eten. Ondertussen begint het donker te worden en gaat alle verlichting buiten aan. De Coca Cola winkel ligt vol met leuke spullen van de soft drink merken, we moeten ons inhouden niet te veel te kopen.

We doen een rondje langs de bekende hotels zoals het MGM, Excalibur, New York, New York en wat nieuwe, futuristische gebouwen en eindigen bij het Bellagio voor de beroemde fontein show. Samen met honderden andere mensen bekijken we het spectakel. Ook de binnenkant van het hotel is indrukwekkend, zo is er een zaal met Alice in Wonderlandachtige taferelen en heel veel verse bloemen en planten. In de lobby hangen tientallen glazen paraplu's aan het plafond.

We wagen ons vanavond niet meer aan gokje, misschien op de terugweg nog 😉.

• Valley of Fire

14. maj 2024, Forenede Stater ⋅ ☀️ 30 °C

Om de warmte een beetje voor te zijn gaan we vroeg op pad richting de Valley of Fire. Dit State Park ligt op ongeveer een uur rijden vanaf Las Vegas en hier zijn mooie kleurschakelingen in de rotsen te bewonderen. Vandaag is de laatste dag dat je hier een aantal wandelingen kan maken, vanaf morgen zijn deze trails gesloten. Dit zou zijn om het wildlife te beschermen, maar de hitte zal hier zeker iets mee van doen hebben.

We maken een aantal stops bij uitzichtpunten over de rode rotspartijem die het park rijk is en klimmen dan tussen de rotsen door omhoog de eigenlijke vallei in. Daar staan de rotsen letterlijk in vuur en vlam met witte, gele, rode en paarse kleuren. We beginnen aan een wandeling van 3.5 kilometer, die eerst over de rotsen gaat en zien dan de naamgever van het park. Schitterende rood gekleurde lijnen in de rotsen, inderdaad net vlammen. We lopen verder een slotcanyon in, waar na regenbuien het water zich doorheen perst. Ook hier is het een kleuren spectakel. In de schaduw drinken en eten we wat, we worden vergezeld door twee Fransen die niet echt weten waar ze aan het wandelen zijn en hoe ver het rondje is. We verwijzen ze naar een shortcut richting de auto's en vervolgen onze wandeling door een andere canyon naar de White Dome, waar de rotspartijen wit/geel zijn.

De omgeving is schitterend, maar met een temperatuur van 30 graden en een strak blauwe lucht is het ook een pittige wandeling. We zijn dan ook blij om de auto te zien en in de airco weer wat af te kunnen koelen.

• Onze daktent wordt een vliegend tapijt

14. maj 2024, Forenede Stater ⋅ ☀️ 30 °C

Vanuit de Valley of Fire rijden we terug naar de Interstate 15 en vervolgen onze weg noordwaarts over de US93. De weg voert door een lange vallei die is begroeid met kleine bomen en Joshua Trees. Nevada bestaat voor een groot deel uit uitgestrekte bergketens die noord-zuid lopen. Het is een drukke truck route en op een gegeven moment komt ons een oversized transport tegemoet met een half huis op. We rijden net allebei naar beneden toe en ik hoor Esther zeggen dat onze daktent over de weg stuitert.

Blijkbaar is er een soort vacuüm ontstaan door het volume en snelheid van de truck, wat de steunen van de dakdragers niet aankonden. Gelukkig reed er niemand anders op de weg en vliegt de daktent de berm in. Wonder boven wonder is er niemand gewond geraakt. We nemen foto's, leggen alles goed in de berm en rijden terug naar de Interstate waar we bereik hebben. We spreken met de verhuurder, ikzelf leg hem mijn plan voor, want we willen verder. Hij heeft nog eenzelfde Ford Bronco Sport die morgen verhuurd is. Ik haal hem over die te brengen en onze auto te fixen voor de huur van morgen.

Het duurt lang, maar tegen 18 uur komt hij met de auto aanzetten en laden we alles over. Een uur later zijn we weer onderweg, de beoogde kampeerplek halen we niet meer voor het donker. Tegen de schemering komen we langs een meer waar kampeerplekken zijn en daar is gelukkig nog plaats. We eten een van onze trekking maaltijden op, die we bij hebben voor zulke situaties en met alleen kokend water te maken zijn. De Mexicaanse bonen/rijstschotel smaakt heerlijk 😊. Het was ontzettend schrikken vanmiddag, maar we zullen maar zeggen eind goed, al goed.

• Cathedral Gorge State Park

15. maj 2024, Forenede Stater ⋅ ⛅ 25 °C

De volgende ochtend worden we gewekt door ganzen die op het meer aan het dobberen zijn. Grote bomen staan aan de oevers. We ontbijten, organiseren onze nieuwe auto en gaan dan op pad. We rijden door twee kleine plaatsen en klimmen dan over een pas de volgende vallei in. De weg trekt een lange, rechte streep. Links en rechts zijn bergkammen, een opgedroogd meer en we rijden door een groot bos van Joshua Trees. De weg klimt daarna weer behoorlijk en we rijden door bossen, waarna we door een canyon afdalen.

Onze bestemming is Cathedral Gorge State Park. Ooit onderdeel van een binnenzee, waardoor er kleiafzettingen zijn achtergebleven. Deze vormen nu trapsgewijs zuilen van tientallen meters hoog. Wind en regen hebben hier smalle gangen/slot canyons in uitgesleten. Het leuke dat je door deze smalle zuilen kan klimmen, klauteren en wandelen. Sommige paden zijn kort, andere gaan tot diep in de heuvel. De Cathedraal achtige gangen geven ook de naam aan het park.

Willekeurig kiezen we er een paar uit en we verdwijnen tussen de heuvels. Soms zijn de gangen zo smal dat je er nauwelijks doorheen kan lopen. Als je naar boven kijkt strekken de muren van klei zich metershoog boven je uit.

• Kamperen in de Red Mountain Wildernis

15. maj 2024, Forenede Stater ⋅ ☀️ 25 °C

Vanuit Cathedral Gorge voert de weg door de heuvels oostwaarts en brengt ons over de grens met Utah. Hier rijden we door een vallei met veel akkerbouw naar de Interstate 15 en tanken eerst onze Ford vol. Benzine is nog steeds erg goedkoop, omgerekend varieert de prijs van 0.90 tot 1.07 euro per liter. We rijden een stuk zuidwaarts tot net voor Saint George en gaan dan verder over een onverharde weg een wildernisgebied in. We klimmen snel omhoog en hebben prachtig uitzicht over de valleien beneden en de berg zich boven ons bevindt.

We slaan ons kamp op naast een diepe canyon. In de VS is wildkamperen officieel niet toegestaan, maar wordt op publiek land zoals nationaal bos en land van de overheid veelal toegestaan. We zoeken de schaduw op, genieten van het uitzicht en de stilte. Af en toe komt er een auto langs, verder is er hier helemaal niets.

• Zion N.P.

16. maj 2024, Forenede Stater ⋅ ☀️ 24 °C

We worden vroeg gewekt door de zon die in onze tent schijnt. We ontbijten en rijden dan weer naar beneden en naar het Zion N.P. We hebben al gelezen dat het ontzettend druk kan zijn en niets is minder waar. Het park bestaat uit een canyon waar je tegenwoordig alleen met shuttlebussen in mag. In het plaatsje net voor het park stikt het van de mensen en auto's en de parkeerplaats bij het visitor center is helemaal vol. Om zo van de natuur te genieten is niet ons ding, dus we besluiten de canyon over te slaan en onze weg door een ander gedeelte van het park te vervolgen.

De weg klimt via haarspeldbochten omhoog, waarbij we een prachtig uitzicht hebben over het begin van Zion Canyon. Via een tunnel komen we op een plateau uit welke bestaat uit heuvels van zandsteen. Daarmee bedoel ik niet rotsen van zandsteen, maar complete heuvels van honderden meters hoog, welke rood, oranje en wit gekleurd zijn. Het is werkelijk een ongelofelijk, maar prachtig landschap.

We besluiten een wandeling doen die de Many Pools Trail heet. Op de parkeerplaats staan veel auto's, maar we zien tijdens de wandeling niemand anders. Er is geen pad, je loopt en klautert zelf een weg omhoog door een droge rivierbedding en over zandsteen. Soms stroomt hier veel water, maar nu staat er alleen in kleine poelen nog water. Bijzonder is dat struiken en bomen op allerlei plaatsen uit het zandsteen groeien. We stoppen als het te steil wordt en rusten uit voordat we weer naar beneden wandelen. Bijzonder dat in de canyon beneden het krioelt van de mensen en hier niemand is.

We vervolgen onze weg tussen de zandstenen heuvels door en niet ver buiten het park zoeken we een kampeerplek in een bos, met uitzicht op zandstenen kliffen in de verte. Wat koken betreft maken we het ons deze vakantie erg makkelijk. We hebben een beperkte koelruimte, dus voor veel vers is er geen ruimte. Gelukkig staan de supermarkten vol met ingeblikte groenten en vlees. In combinatie met een zakje kruiden of saus is een maaltijd snel gemaakt.

• Bryce Canyon: wandelen tussen de hoodoos

17. maj 2024, Forenede Stater ⋅ ☁️ 22 °C

De volgende ochtend worden we gewekt door de warme zon die in onze daktent schijnt. We rijden in ruim een uur naar Bryce Canyon toe. Dit nationale park is eigenlijk geen canyon zoals de naam doet vermoeden, maar een hoogvlakte waarvan de randen door erosie zijn uitgesleten. Aarde en zand zijn weggespoeld door wind en regen, waardoor alleen het hardere gesteente in de vorm van hoodoos blijven staan.

We rijden naar Sunset Point waar de parkeerplaats vol is, gelukkig vinden we iets verderop wel een parkeerplek. Bryce Canyon is prachtig vanaf de uitzichtpunten, maar nog mooier als je te voet de canyon verkent. Dit vereist wel een flinke afdaling, die we via Wall Street doen. Het pad gaat via haarspeldbochten steil naar beneden. Boven ons uit torenen enorme zuilen van steen die een beetje toen denken aan de wolkenkrabbers van Manhattan. Eenmaal beneden lopen we door een smalle doorgang en dan verder tussen de hoodoos.

Op een splitsing van wandelpaden eten we onze sandwich van de Subway op. Knabbel en Babbel zijn ook van de partij, de kleine grondeekhoorns dartelen om ons heen (in de DD wonen ze in bomen, maar dat klopt niet). We besluiten om via een andere weg terug te wandelen. Dit blijkt niet alleen veel geleidelijker te gaan, maar ook een prachtige route te zijn. Afwisselend lopen we tussen de vele roze en oranje hoodoos door, maar hebben ook veel uitzicht over de omliggende canyons en daarachter gelegen bergen. Na 5.5 km staan we weer boven op het plateau. Het was een inspannende wandeling, mede door het hoogteverschil van 200 meter, maar ook de hoogte van het park. We zitten op ca. 2400 meter.

• Bryce Canyon: vergezichten alom

17. maj 2024, Forenede Stater ⋅ ☁️ 20 °C

Na onze wandeling vervolgens we onze weg door het park. De weg gaat steeds hoger en we stoppen bij enkele uitzichtpunten over de gekleurde hoodoos van Bryce Canyon. De weg stopt bij Rainbow Point op bijna 2800 meter. Het is vrij helder en je kunt tot ver in Utah en Arizona kijken. Op de weg terug stoppen we bij misschien wel het mooiste uitzichtpunt van het park, namelijk Bryce Point. Hier kijk je uit over verschillende canyons die in het zachtere licht van de namiddag mooi roze, oranje en wit kleuren.

We zoeken in het aangrenzende Dixie National Forest een kampeerplek. Hier zijn verspreid in het bos vaste plaatsen waar je gratis mag staan.

• Grand Staircase Escalante: Devils Garden

18. maj 2024, Forenede Stater ⋅ ☀️ 25 °C

Vanuit Bryce Canyon dalen we af naar een vallei en doen in Topic een paar boodschappen. Daarna klimt de weg naar een uitzichtpunt over Bryce Canyon in het westen en voor ons de kliffen van Powell Point. We duiken daarna een canyon in om vervolgens bij de plaats Escalante van de hoofdweg te gaan de Hole in the Rock road op. Deze weg loopt 60 mijl zuidwaarts naar Lake Powell. Aan het eind is Hole in the Rock, waar pioniers de Colorado Rivier zijn overgestoken en letterlijk een gat in het zandsteen hebben geblazen om verder te kunnen dit gebied in.

De weg voert door een vallei, rechts van ons bevinden zich hoge kliffen. We stoppen bij Devils Garden, waar rood wit gekleurde rotspartijen boven het landschap uitsteken. Er hebben hier zich ook twee natuurlijke bogen gevormd.

• Grand Staircase: 20 mile dino tracks

18. maj 2024, Forenede Stater ⋅ ☀️ 26 °C

Een eindje verderop stoppen we bij de Twentymile Dinosaur Trackway. Hier klauteren we de rotsen op om op zoek te gaan naar dinosaurus sporen van twee planten etende soorten. Na wat speuren zien we hoe we ze makkelijk kunnen herkennen en zijn ze overal op de rotsen aanwezig. De rondvormige pootafdrukken staan als het ware op de rotsen en zijn grijs van kleur. Het is bijzonder om te zien dat zoiets van 65 miljoen jaar oud zo goed bewaard is gebleven.

Hierna zoeken we een kampeerplek tussen de bomen niet ver van de hoofdweg. Doordat we op het Colorado Plateau zitten en dat altijd boven de 1500 meter ligt, is de zon fel en moeten we oppassen niet te verbranden. Het is dus zaak om goed te smeren en de schaduw op te zoeken. Ons dagritme is veelal gelijk aan die van de zon. We worden wakker als de zon opgaat en gaan naar bed als hij ondergaat.

• De woestijn zit vol met leven

18. maj 2024, Forenede Stater ⋅ 🌙 22 °C

Wie denkt dat de semi-woestijnen van de VS kaal, dir en levenloos zijn geeft het mis . Zeker nu in de lente is de grond bedekt met groen gras, bloeit er vanalles en als je naar de grond kijkt loopt en kruipt er vanalles, van torren, duizendpoten en slangen tot hoevigen en katachtigen. We laten de foto's voor zich spreken.Læs mere

• Grand Staircase: Zebra Slotcanyon

19. maj 2024, Forenede Stater ⋅ ☀️ 20 °C

We staan vroeg op om vandaag de warmte voor te zijn en rijden een stukje terug over de Hole in the Rock road. Rond 8 uur beginnen we aan een wandeling van 11 kilometer. We lopen eerst door wat heuvels en een kleine canyon die vervolgens overgaat in zandstenen heuvels. We zijn de eerste wandelaars, het pad staat vol sporen van salamanders, slangen, vogels en ook katachtigen, welke vannacht ook gebruik hebben gemaakt van het pad. Overal staan cactussen en andere planten in bloei.

Na een paar kilometer komen we in een grote wash uit, dit is een droge rivierbedding die alleen water bevat als het hard regent of sneeuwt smelt. We ploeteren een tijdje door het zand, overal om ons heen zijn prachtig gevormde heuvels van zandsteen, welke afsteken tegen de strakblauwe lucht.

Dit gebied heet Grand Staircase Escalante net een reden. Ten eerste refereert de naam naar de Escalante rivier, die vele canyons heeft uitgesleten en naar Lake Powell stroomt. De Staircase wijst naar het landschap, welke van noord naar zuid een trap vormt, waarbij in verschillende trappen het can hoog naar laag gaat tot aan de grens met Arizona.

We staan inmiddels voor de opening van een van de vele slotcanyons die het gebied rijk is. De canyons worden uitgesleten door water welke soms met hoge snelheid na onweersbuien naar beneden komt stromen. Sommige slots zijn breed, andere net breed genoeg om je doorheen te wurmen. Zebra begint vrij breed, maar wordt dan ontzettend smal. Ik pas er na 10 meter nog nauwelijks door, en moet vervolgens met benen en rug geklemd tegen de rotswand verder wurmen. Na een paar meter kan ik weer staan en kom dan in het mooiste gedeelte van de canyon. De wanden golven zich een weg naar boven toe. Verder kom je helaas niet, want de rotswand gaat opeens meters omhoog.

Er zit niets anders op dan terug lopen en klauteren. Ik ben blij dat er nog niemand anders is, want dan zou je elkaar letterlijk in de weg zitten.

• Grand Staircase: Tunnel Slot Canyon

19. maj 2024, Forenede Stater ⋅ ☀️ 23 °C

Eenmaal terug uit Zebra klauteren we via een smalle canyon over vele rotsblokken omhoog. Een slang schiet voor ons uit over het pad, we wachten even totdat hij uit het zicht is. We komen uit bovenop de zandstenen heuvels en volgen deze een tijdje. Bovenop ligt het vol met ronde stenen die bestaan uit een harde buitenkant en binnenin gevuld zijn met zand, heel bijzonder. Je kan er goed mee knikkeren 🤣.

Na een tijdje moeten we steil afdalen een canyon in en komen dan uit bij Tunnel Slotcanyon. Deze is in tegenstelling tot de vorige wel breed en zoals de naam al zegt een tunnel door de heuvels heen. Aan de andere kant banen we ons een weg door groen struikgewas en lopen dan kilometers door een wash terug naar waar het wandelpad weer begint. Onderweg komen we twee Amerikanen tegen van in de zestig die de wandeling andersom maken en we maken even een praatje.

• Burr Trail

19. maj 2024, Forenede Stater ⋅ ⛅ 23 °C

Vanaf de slotcanyons rijden we terug naar Highway 12, waar we bij een uitzichtpunt komen, uitkijkend over zandstenen heuvels onder ons met daarachter verschillende bergketens. De weg daalt vervolgens snel naar Escalante Canyon, waar katoenbomen aan de oevers van de Escalante rivier staan. We klimmen daarvan de canyon uit en rijden over een heuvelrug naar Boulder. Hier begint de Burr Trail, die vorige eeuw dienst deed om vee van de Colorado Rivier naar Boulder te vervoeren.

We rijden eerst een tijd lang tussen de zandstenen heuvels door en dalen dan af in een canyon. De rode muren van de canyon toren boven ons uit. Plotseling houdt de canyon op en beneden ons is een brede vallei, waar de weg vervolgens in afdaalt. We rijden de vallei door en stuiten dan op de Waterpocket Fold, een rif welke van noord naar zuid door het Capitol Reef NP loopt. We slaan ons kamp net voor het rif op. Zoals wel vaker waait het best hard, wat soms erg irritant is. We mogen niet klagen, want we kamperen weer op een prachtige plek. Tegen de avond lopen we naar een heuveltop en hebben een schitterend uitzicht over de Fold, de vallei, kliffen en Henry Mountains erachter. Je kan zelfs Navajo Mountain in het noorden van Arizona zien liggen.