Camino Frances

April – October 2023
  • Roy Larsen
Camino Frances eller Jakobsveien er pilegrimsveien som leder fram til byen Santiago de Compostela i regionen Galicia i Spania. Santiago de Compostela er et av Europas viktigste pilegrimsmål Read more
  • Roy Larsen

• 370photos
  • 178likes
  • Logrono til Ventosa

April 21, 2023 in Spain ⋅ ☁️ 23 °C

En rolig tur på ca. 18 km. Det tok en times tid å komme ut av byen og inn i en flott park. I parken var det en eldre herremann som solgte diverse pilegrims remedier, drikke, frukt og bananer. Jeg fikk et pilegrims-stempel i pilegrims-passet mitt og betalte 1 euro for en banan. Jeg passerte en større sjø, med et rikt fugleliv og folk som forsøkte fiskelykken. Høydepunktet i parken var noen tamme ekorn, som gjorde seg til i bytte mot mat. Det tok et par timer til jeg var ute av parken og ute i det åpne landskapet. Det er flott med et åpent landskap, men det er lite skygge og varmt ble det - nærmere 30 grader i solen.

Det ble en lengre pause i Navarerete på et hyggelig torg foran kirken. Det er helt utrolig hvor utsmykket kirkene er, selv på mindre steder. Mye synd kanskje - hva vet jeg!

Turen gikk greit til jeg hadde et par km igjen til Ventosa. Da begynte det venstre kneet å skape seg. Jeg kom meg fram til hospitset, fant min seng og kunne hvile både meg og kneet. Det er mange folk på veien - ikke at det bryr meg - der jeg går i min egen boble. Utfordringen ligger i å finne et sted å sove, ikke for nærme og ikke for langt unna.
    Jeg vasket både meg og tøyet og satte meg ned for å reservere en seng/rom fremover. Letter sagt enn gjort. Jeg ble sittende med dette i flere timer og har klart å få til et puslespill fram til torsdag. Noen av strekningene er i lengste laget, og for de må jeg nok ty til en kort busstur, for å korte ned til noe som er greit for meg - rundt 22 km.
    Vi var flere som samlet seg til middag; tyskere, amerikanere, hollendere, med flere - og jeg da. En hyggelig middag, med god Rioja vin. Så ble det kveld og dag 12 var i vente.

• Ventosa til Ciruena

April 22, 2023 in Spain ⋅ 🌧 10 °C

Dagens strekning var på ca. 27 km, litt i lengste laget for meg. Den ble derfor kortet ned til ca. 18 km, med taxi fra Ventosa til den neste byen Najera.

Været var mindre hyggelig, surt, vindfullt og duskregn. Selv om landskapet var både åpent og flott, meldte tungsinnet seg etter hvert. Hvorfor gjør jeg dette og hva er hensikten. Hvorfor plage seg selv med vonde knær. Tanken om å avbryte og komme seg hjem meldte seg sterkere etter hvert som km ble lagt unna.
    Jeg stoppet for lunsj på et golfsted og hvem andre enn den koreanske familien traff jeg der. Det var veldig hyggelig og løftet litt av lokket på tungsinnet.
    Været bedret seg etter hver, noe som også lettet på tungsinnet. Jeg tror kanskje at noe av grunnen til tungsinnet er at det er mye styr med å finne seg en seng for nattet. Hver ettermiddag går til å bestille framover og det er vanskelig å få det til å stemme mht. hvor langt eller kort jeg kan gå. For kort og jeg kommer aldri i mål og for langt orker jeg ikke - et puslespill. Løsningen er for enkelte strekninger å kombinere buss og gange. Det setter imidlertid en demper på det hele - for mye planlegging og for lite i flytsonen.

Nå har jeg imidlertid kommet fram til Ciruena, ser fram til middag - i hyggelig selskap med bl.a. amerikanske Tim og hans datter Alexandra samt deres venner - ekteparet Janet og Ernest.
    Ps fant en camino kamerat i form av en snegle på veien. Kanskje jeg ser hen igjen…..

• Ciruena til Castildelgado

April 23, 2023 in Spain ⋅ ☁️ 11 °C

Turen i dag var på ca. 19 km, gjennom flere hyggelige landsbyer og et åpent og vakkert landskap. Etter 6 km ble det frokost i Santo Domingo de la Calzada - tortilla de poteta, kaffe og frisk appelsin juice. Etter nye 6,5 km var det tid for lunsj, sammen med amerikanske far og datter - Tim og Alexandra. Hyggelig. Det blir mye reprise på frokost og lunsj - en eller to tortillas, kaffe og juice. Smaker godt og mett blir jeg, så det er bra.
    Jeg trodde kanskje jeg hadde truffet den nye camino kameraten min - sneglen, men nei. Hen holder seg nok i skyggen. Eller skjedde det ikke så mye på turen. Humøret var bedre og motivasjonen til stede, spesielt etter et par Paracet mot et fortsatt kranglende venstre kne. De neste par dagene blir på rundt 20 km fram til Burgos. Der blir det hvile i to dager. Bildene viser turen og landskapet, med fjellene i det fjern. Jeg er fortsatt på Meseta platået, rundt 750 moh. I dag blir det fellesmiddag i Albergue Bideluze hvor jeg bor på sovesal med 5 andre - den kjekkeste gutten på sovesal A ……..

• Castildelg til Espinosa del Camin

April 24, 2023 in Spain ⋅ ☁️ 19 °C

Dagen ble som dagen i går, gjennom landsbyer og et åpent jordbrukslandskap - en rundt 22 km tur i varierende terreng , dvs bakke opp og bakke ned. Landsbyene ligger fortsatt på høyder og for å forsere disse må jeg opp til- og ned i den andre enden. I en av landsbyene på veien, Villamayor del Rio, ble det frokost - av det samme slaget - tortilla de poteta, juice og kaffe. Til lunsj sper jeg på med en kald cola. Det gir hurtig energi og med etterfylling med en banan går kroppen resten av dagen. Banan er sikringskost og kjekt å ha i sekken om en går tom. Jeg går stort sett med 1 liter vann, fordelt på 2 flasker.
    I Belrado ble det tid for lunsj, fra en «food truck», sammen med Tim og Alexandra - som jeg har gått med de siste dagene. Dagen endte i Castildelgado i Albergue Bideluze. Hyggelig sted med ok mat. Ved 9-tiden fant jeg sengen, med en serie på NRK. Ingen spor av caminosneglekompisen min i dag heller.
    Ps. Venstre kne er vondt og begge hovne etter dagens dont. Jeg vurderer om jeg skal bryte, ta hjem og heller ta det opp i igjen til høsten, etter laksesesongen. Dagen i morgen vi avgjøre.

• Espinosa del Camino til Atapuerca

April 25, 2023 in Spain ⋅ ☁️ 10 °C

Etter en god frokost, kaffe og omelett, startet jeg på dagens 22 km. Kroppen føltes bra og jeg var snart oppe i en god marsjfart. Neste by var Villafranca Montes, hvor mine amerikanske caminovenner hadde overnattet. Ut av Villafranca og opp noen monsterbakker. Jeg forserte i, for meg, et bra tempo. Ble i grunn ganske så imponert over meg selv. På toppen ble det vann og banan. Foran meg ventet en nedoverbakke av det bratte slaget, huff og gru. Bakken ble forsert sidelengs, baklengs og i alle andre former som kunne spare knærne. Til tross for alle hensyn ble knærne hovmodige og hovne og var slett ikke fornøyd. Fanden til knær. Kanskje har jeg fart ille med dem tidligere og dette var takk for sist. Jeg traff Tim på veien og han, som de fleste sliter med sine bein. Mye prat om bein etter dagens gange.
    Fram til neste by var det ca. 12 km i varierende terreng. Der traff jeg på el Toros, en vakker sommerfugl og min caminosneglevenn - denne gangen uten hus. Hen har sikker blitt kastet ut. Ja, slik går tankene når man vandrer alene. Så ble det lunsj, med Tim og Alexandra og en hyggelig dame fra Australia. Resten av turen til Atapuerca gikk greit, men knærne er et stigende problem. De er både hovene og vonde, så jeg har besluttet å avbryte i Burgos.
    I morgen blir min siste dag på leden. Får jeg orden på knærne vil jeg ta opp igjen turen til høsten.
    Etter at vi hadde sjekket inn på La Plazuela Verde, en Albergue med veldig mange køyesenger, ble det middag med amerikanerene. Hyggelig mennesker som det er lett å være sammen med.

• Atapuerca til Burgos

April 26, 2023 in Spain ⋅ ☁️ 9 °C

I Atapuerca finnes flere større kalksteins-grotter hvor etterlatenskaper fra de første menneskene i Europa har blitt funnet, blant annet benrester av mennesker og steinverktøy som kan dateres til mellom 780 000 og en million år siden.
    Utgravninger som startet på 1900-talle førte til funn av ulike menneske arter og deres etterlatenskaper, Homo erectus, Homo Heidelbergensis, og den mer nylig identifiserte arten Homo antecessor.
    Men, jeg er nå meg, homo sapiens, og vandrer videre til Burgos - ca. 21 km. Den første delen er gjennom et åpent jordbrukslandskap, men den siste delen er langs en flyplass og forstedene til Burgos. Det er en alternativ rute, som er et par km lenger, og som som går gjennom en stor park. Vi, Tim, Alexandra og jeg, valgte den ruten inn til Burgos. Et godt valg. Turen ble langt hyggeligere en gjennom industri- og forstadsområder, som var det andre alternativet.

Jeg starter ved 7 tiden og var framme ved halv to tiden. En grei dagsmarsj. Jeg fant hotellet, sjekket inn og etter en dusj var det vasking av tøy. Denne gangen på et selvbetjent vaskeri.
    Mens vaskemaskinen holdt på med sitt, besøkte jeg Burgos katedralen - Catedral de Burgos - en gotisk katedral som er dedikert til jomfru Maria, og er berømt for sin enorme størrelse og unike arkitektur. Katedralen ble påbegynte i 1221 i fransk-gotiske stil. Katedralen inneholder flere viktige kunstverk, statuer og malerier, bl.a. maleriet av Maria Magdalena. Maleriet er mest sannsynlig malt av en elev av Leonardo da Vinci, Giampietrino, selv om noen spekulerer i om det er malt av mesteren selv. Du verden for et sted.

Så var det middag med pilegrims venner, fra USA, England, Australia og Holland. En hyggelig kveld og en vemodig avskjed.

• Bilbao

April 26, 2023 in Norway ⋅ ☁️ 5 °C

Knærne satte punktum for min pilegrimsreise i denne omgangen og hjemreisen gikk med buss Fra Burgos til Bilbao og fly fra Bilbao og hjem, lørdag 29. april . Fredag 28. april ble det tid til en byvandring i Bilbao - Guggenheim Museet, inn i den gamle del av Bilbao og til domkirken. Jeg fikk også med meg en kunstutstilling på Fine Arts museum.Read more

• Burgos

September 14, 2023 in Norway ⋅ ☁️ 14 °C

Da er jeg tilbake i Burgos, for å fortsette min pilegrimsvandring til Santiago de Compostela. Jeg er spent på hvordan knærne oppfører seg denne gangene. Jeg har trent bra, satt PRP- og Hyalorunsyre injeksjon i begge knærne og er høyst motivert, så muligheten til å nå Santiago de Compostela er den beste..
    Bildene er fra de siste dagene i Burgos, onsdag 26. til fredag 28. april.

• Burgos til Hornillos del Camino

September 16, 2023 in Spain ⋅ ☁️ 14 °C

Del to av Camino Frances startet i dag fra Burgos til Hornillos del Camino, 22 km gjennom et relativt flatt kulturlandskap, vakkert, men skjemt av for mange vindturbiner. Turen ur av Burgos var flott i grålysningen. Etter 10km tok jeg en pause i Tardajos; kaffe cola og potetomelett.
    Etter nye 7 km kom jeg til en spesiell plass - Rabe de las Calzadas med en liten kirke, med en eldre nonne og en hjelper, som velsignet de som ønsket det. Jeg lot meg velsigne av nonnen. Hun så meg dypt inn i øyne - vennlige øyne - for et øyeblikk følte jeg et stort velbehag. Det var som om bare vi to eksisterte og tiden stod for et øyeblikk stille. Veldig gripende og emosjonelt.

Etter noe flere timer langs veien kunne jeg se Hornillos der i det fjerne. Ved ett- tiden var jeg framme på Herberget i Hornillos. Trett, men fattet, og knærne har fungert rimelig bra. Vask av tøy, en dusj, hvile og middag sammen med nye pilegrimsvenner. En ny dag venter i morgen

• Hornillos de Camino til Catrojeritz

September 17, 2023 in Spain ⋅ ⛅ 20 °C

I dag ble det en tidlig start, allerede kl. 6 var jeg på veien fra Hornillos del Camino til Castrojeritz. Nok en 20 km vandring gjennom et flatt kulturlandskap.
    Etter 2,5 time kom jeg fram til en mindre landsby - Hontanas. Der ble det brunsj og som før, potetomlegg, cola og kaffe, men i dag i hyggelig selskap med to damer, en fra Irland og den andre fra Australia, som jeg spiste middag med i går.

Ut av Hontanas og etter et par timers gange kom jeg til noen klosterruiner. Klosterruiner fra 12-hundre tallet, som inkluderte kirke, hospital og overnattingssted for pilegrimer. Klosteret ble drevet av hospitalerne av St. Antonianos orden, som på et tidspunkt hadde 360 slike steder, som var til for pilegrimer.
    De mange epidemiene under middelalderen tok livet av mange ordensbrødre og ordenen døde etter hvert ut ved 17-hundre tallets slutt. Et spesielt sted, hvor en også i dag kan overnatte.

Til Castrojeriz var det bare noen få km og kl. 12 var jeg framme ved Albergue Orion - et hyggelig sted. Svette klær ble vasket. Denne gangen med maskin og tørketrommel - ren luksus. Som for de fleste Albergue - overnatting i sovesal med 4 køyesenger - 8 personer.