• Katjusa Zajec

Malezija

A 44-day adventure by Katjusa Read more
  • KL➡️Ipoh

May 4, 2023 in Malaysia

Končno grem v Ipoh! Vmes je že kazalo, da ga bom spustila, pa se je le situacija že spet spreobrnila in sem na poti v Ipoh, mesto, ki je bil na mojem 'Must-see' seznamu že od samega začetka. Pridem na avtobusno postajo eno uro prej in me prijazen gospod usmeri do info pulta, češ da moram za to avtobusno agencijo s katero bom potovala, kupit karte nekje drugje. Ok, ni panike, po desetih minutah laufanja naokoli pult sicer najdem, ampak seveda je vseh 10 okenc zaprtih. Nikjer nikogar. Probam (ponovno) karto kupit po spletu pa ne gre. Pristopim do gospoda, ki dela za eno drugo agencijo, on misli, da so vsi na malici. Pride še security guard in mi pove, da sem na pravi lokaciji, da naj zunaj pred vrati počakam na avtobus, ki bo ziher prišel in da naj potem kupim karto gor pri vozniku. Malo sem skeptična, ker se spomnim od zadnjič, da je avtobusna postaja samo v pritličju, mi smo pa zdaj v tretjem nadstropju. Ampak mi zagotovi da je ziher prav in rečem, da počakam. Najhuje kar se lahko zgodi, je da grem na neko drugo avtobusno postajo 15km izven mesta, iz tam gre tudi en avtobus v Ipoh ob sedmih zvečer. Res se primajata dva avtobusa od moje agencije, noben baje ni taprav. Točno ob 17.20, uri odhoda in niti minuto prej, pride tretji avtobus, z njim gospa, ki samo zame odpre eno okence, da lahko kupim karto. Zahvalim se obema gospodoma, ki sta me pazila in me prenašala malo živčno. Ko sem na avtobusu se končno sprostim, pojem par prigrizkov, ki sem jih kupila za na pot.
    Na poti uživam v prečudovitem sončnem zahodu in že vem, da mi bo Ipoh ušeč!

• Barvit Ipoh

May 5, 2023 in Malaysia ⋅ ☁️ 29 °C

Jutranji sprehod čez center mesta mi pove, da se v Ipohu veliko dogaja! Mnogo trgovinc s sladkarijami in sadjem, veliko restavracij (znamenitost je piščanec:/), tudi prodajalci različnih drobnarij ob cesti. Jaz čisto ponesreci naletim na 'salad bar' in seveda moram probat. Za 10 ringgitov si sama izberem selekcijo (kumarice, čebula, rdeče zelje, ananas, mango, dragonfruit, paradižnik...) potem pa mi on vse to zmeša skupaj z neko posebno hrustljavo zeleno solato in prelivom. Vzamem jo sabo v park in tam preživim dobro uro, v tišini in svoji družbi. Skozi park teče reka, na enem koncu je zajezena v malo jezero, kjer najdeš veliko ribic in želv. Jaz sem celo videla enega ogromnega kuščarja, kako se je namakal🐢🦎🐟.Read more

• Nevihta na strehi

May 5, 2023 in Malaysia ⋅ 🌧 29 °C

Za kosilo najdem vege buffet, zraven je tržnica s svežo zelenjavo. V hostel se vrnem ravno ko začne liti. Ni bilo preveč opozoril tokrat, tako da sem bila kar ponosna na svoj timing. Pri sosedih za sabo naročim še eno kavo, ki pride v vrečki, potem pa se udobno namestim na strehi hostla in uživam v neurju. Mogoče moji sostanovalci ne vedno, da imamo veliko streho z norim razgledom, a se ne pritožujem, saj imam plac sama zase. Naštimam si muziko in uživam v trenutku. ☕🌬️⛈️
    Proti večeru grem še na en krajši sprehod, sprobat želim vegetarijansko restavracijo, ki sem jo našla na Happy Cow! Za priporočilo prosim natakarico, preseneti me z noodle soup, ki ima ene 4 različne sorte gobic... Presenetim sama sebe, da mi je jed v resnici prav všeč! Prelep sončni zahod za lahko noč. 🌄

• Exploring Old town

May 6, 2023 in Malaysia ⋅ 🌧 28 °C

Zjutraj se počasi sprehodim po mostu čez reko Kinta. Zavijem levo, v smer vegetarijanske restavracije, ki naj bi bila slavna po njihovi Curry Mee juhi. Ker je skleda tako velika jo jem počasi, vzamem si dobro uro in med tem se cela restavracija napolni; očitno je res popularna lokalna točka. Spijem mojo ledeno kavo in pokličem Grab. Bom šla prečekirat nekaj templjev v jamah, po čimer je Ipoh tako znan.Read more

• Kek Look Tong pt.1

May 6, 2023 in Malaysia ⋅ 🌧 30 °C

Budistični tempelj Kek Look Tong🪷 me je pustil brez besed. Že pri vhodu nisem čisto verjela, kaj vidim. Visoke skale, poraščene z zelenjem se dvigajo visoko in ponujajo senčno zavetje. Vhod v jamo označi velik kip Bude, na njegovi desni je koi fish pond ki ga varuje Guan Yin, 'The goddess of Mercy'. Od zunaj jama ne zgleda tako velika, a takoj ko vstopim, začutim spremembo v temperaturi in zadane me, kako je vse veliko. Kamorkoli se ozrem so oltarji s kipi različnih bud, nekateri le par centimetrov veliki, drugi ogromozanski! Vse diši po dišečih palčkah, katerih dim polni jamo in zagotovi miren ambient. Po stopniščih, ki odvijejo desno ali levo, se lahko dvigneš pod strop jame, in z sklonjeno glavo opazuješ dogajanje spodaj. Ljudje molijo, pojejo, prižigajo svečke, ali pa tako kot jaz, zaprepadeni zrejo naokrog. Po krajšem sprehodu se jama na drugi strani odpre, v resnici bi lahko rekli, da je tunel! Zadnji vhod brani zlat kip vesele bude. Razgled je osupljiv. Pogled na jezero, obdano s travnikom, rožami in hribi. Okoli ribnika so v vrsti postavljene različne bude; moji najljubši so bili: Happy, Raised hand, Laughing Lion in Elephant Riding! Na spomeniku si za vsakega lahko našel kratek opis, iz kje je dobil takšno ime!Read more

• Kek Look Tong pt.2

May 6, 2023 in Malaysia ⋅ 🌧 31 °C

Grem na sprehod okoli jezera in ob rečici, kjer ponujajo najem ladjic za pol ure! Ker sem sama to ravno ni opcija, ampak se zabavam, ko gledam simpatične pare ali mlade družinice, kako poganjajo! Na travniku malo stran od ljudi najdem senco pod smreko in si vzamem eno uro v tišini, po doooolgem času naredim vodeno meditacijo💛.
    Sledi masaža stopal, imajo predel potke, za katerega piše, da moraš nujno brez obutev. Kamni so res malo neprijetni za hodit, vendar vem, da mi bodo stopala hvaležna.

• Qing Xin Ling Cultural village

May 6, 2023 in Malaysia ⋅ 🌧 31 °C

Na poti nazaj se ustavim še v turistični vasici, ki predstavlja kitajsko kulturno dediščino. Vse je barvito in kičasto, mešajo se religije, vendar prevladuje budizem. Ker se obeta slabo vreme večina turistov pobegne, ravno ko pridem, tako da imam celo vasico sama zase.
    Zelo luštna stvar za videt, bi bilo pa fajn, če bi imeli kakšno info tablo.

• Šetkanje

May 6, 2023 in Malaysia ⋅ 🌧 28 °C

Še malo sprehajanja po starem delu potem pa na večerjo. Kar nekaj časa iščem kavo, ko pa jo končno najdem pri malem cestnem štantu, mi dva gospoda pomahata, da se usedem k njima. Malo klepetamo, potem pa z menoj delita tele črne bombetke z ogljem. Noro dobre, vendar sem ševedno čisto sita od večerje, tako da že eno komaj pojem. No, za sladico se vedno najde prostor, še posebej če je le ta sladoled😅.Read more

• Sunday Flea Market!

May 7, 2023 in Malaysia ⋅ 🌧 26 °C

Starejši gospod, ki je je z mano v sobi v hostlu, mi pove, da ima Ipoh vsako nedeljo med 6 in 10 uro zjutraj bolšji trg! Jaz sem čisti sucker za take stvari, tako da v nedeljo zgodaj vstanem, da ujamem jutranji vrvež! Ulica Memory lane je polna pogrinjal, na njih antike! Prodajajo vse možno, kuhinjski pribor, nakit, šalčke, meče, žive ribice, nalepke, plišaste igrače, rabljene čevlje, torbice, rože, seveda pa tudi hrano, večinoma sadje in oreščki! Spominja me zelo na belgijske bolšjake, na katere me je (tudi naju z Ano) rada peljala Lenča.
    Vse je polno, ljudi je ogromno, jaz uspem najt par nalepk za na moj Kindle!

• Perak Cave Temple

May 7, 2023 in Malaysia

Oblačno popoldne zapolnim z obiskom še enega budističnega templja, Perak Cave Temple. Znova me preseneti občutek verskega kraja znotraj jame. Stene in stropi so porisani s čudovitimi tematskimi slikami, kipi bud so si med seboj različni, nekateri so prav scary (na osmi sliki dve budi stojita na ljudeh).
    Začne deževati in jaz si najdem zavetrje v majhnem paviljonu, s prečudovitim pogledom na deževni Ipoh. Oblaki zakrijejo skale in hribe, ki obdajajo to čudovito mesto. ⛰️🏞️🌧️

• Še par utrinkov dneva

May 7, 2023 in Malaysia ⋅ 🌧 29 °C

Slikice:
    1&2. Moje prečudovito kosilo, Curry Mee, ki si zasluži kar dve sliki.
    3. Katjuša med rožicami
    4. Vse najboljše Babi💛
    5. Moj Kindle z novimi nalepkami
    6. Projekt: Nareži dragonfruit in probaj NE pobarvati celih rok roza
    7. Luškano drevesce
    8. Zajtrk v najbolj busy indijski restavraciji (skupaj s kavo je stalo manj kot en evro)
    9. Večerne barve neba
    10. Me res zanima, kam me popelje svet🥰

• Najudobnejša vožnja😌

May 8, 2023 in Malaysia ⋅ ☁️ 27 °C

Adijo Ipoh!
    Zjutraj spokam in na avtobusni postaji kupim karto do moje končne postojanke, Georgetown, Penang. Nabavim si prigrizke za na pot in sem presrečna, ko najdem en iced oatmilk latte😇.
    Avtobus malo zamuja, nakoncu ga skoraj zamudim, ker čakam, da me gospod za karte pokliče, pa je pozabil name.
    Vse se dobro konča, ko vstopim v dvonadstropni avtobus in vidim, da sem skorajda sama (mislim, da nas je bilo vse skupaj ene 6) izberem zic in se razkomotim.
    Sedež se da spustiti čisto dol, ima celo za dvigniti noge. Kot da to ni dovolj, po desetih minutah ugotovim, da so sedeži masažni!!! Saj ne moram verjet, Malezija, pogrešala te bom in tvoj javni prevoz 🥹🫰.
    Vožnja je čudovita in čisto prekratka, dve uri mineta prehitro, sploh ko imaš skozi okno takšen pogled😍.

• S trajektom čez morje

May 8, 2023 in Malaysia ⋅ ☁️ 31 °C

Avtobus nas odloži čisto zraven ferry pristanišča⚓⛴️. Samo po stopnicah gor, čez most in nazaj dol, pa si tam. Cena za prečkanje je 1,20 Ringgit (25 centov). Ker sem zgodnja in bo trajekt šele ob enih, čez slabo uro, si pri zelo prijazni gospe vzamem zgodnje kosilo. Všeč mi je, kako ima že napisan znak za vegetarijansko hrano🤗. Kupim ene rezance, curry žepke in ledeni čaj! Ko se usedem in začnem jest mi prinese še ekstra zelenjave za k nudlom, bless her heart!
    Deset minut do ene se začnemo vkrcavati, kolona je noro dolga a nas vse uspejo zbasat na mali trajekt. Vožnja je hitra, približno 10 min, a dovolj da se mi od zibanja začne kinkat.😴
    Prispemo v vroč Georgetown, najprej mislim poklicat taksi, a bi rabila čakat 15min. Brezveze, se sprehodim do avtobusne, kjer avtobus pelje na vsake 5 minut, pa še zastonj je!
    Do hostla rabim samo še prečkati cesto, ko v kotu oči zaznam gibanje. Pogledam, in preseneti me velik azijski water monitor kuščar!!! Najprej sem mislila, da je kimono zmaj, vendar mi je stric Google povedal drugače. Revežu je najbrž čisto prevroče in se je želel malo ohladit v zelo šibkem potočku civilizacijskega sistem. Ujamem super video, kjer se vidi, kako veliki so zares tele kuščarji.🐊🦎

• Prvi vtisi

May 8, 2023 in Malaysia ⋅ ☁️ 31 °C

Po zasluženem počitku v zelo mrzli air-conditioned sobi se sprehodim do večerje, vegi bifeja. Ornk se najem in se odločim poležat hrano v želodčku s počasnim sprehodom po okolici. Najdem prelep razgled, vendar do plaže pridejo lahko le ribiči. Sprehodim se po kamnitem robu, a spet nemorem ravno daleč, saj je to last privat hotelov. Grem malo naokrog in najdem simpatičen food market ob obali, naročim si en iced lemon tea in dva kosa lubenice!!🥤🍉
    Opazujem, kako se nebo spreminja z zahajajočim soncem. Tudi ponoči Georgetown bedi, vse je osvetljeno, ljudje se sprehajajo in uživajo v dobrem street foodu.

• Drivin' around

May 9, 2023 in Malaysia ⋅ ☁️ 33 °C

Po kosilu, odličnih nudlih s tofujem in nujno potrebnim ledenim čajom, se peljeva skozi predel tropskega gozda. Moj sopotnik je neki živčen zaradi ovinkov in se ponudim, da ta del poti peljem jaz. Zakaj pa ne? Slabo uro vožnje nato prevozim jaz in počutim se super, res mi je všeč tole prevažanje z motorčkom🫣. Na bencinski se ustaviva za mrzlo vodo in jaz posvojim enega malega mucka, me mika, da bi ga kar dala v mojo torbico in vzela sabo!
    Vrneva se okoli petih in priznam, da sem zmatrana... Včasih izbereš super družbo, včasih pa malo prepozno vidiš, da ti nekdo res ne paše. Sva bila na čisto različnih valovnih in jaz sem rabila cel večer v tišini in sama, da sem si odpočila😌.
    Ampak sem vsaj videla dele otoka, do katerih bi sama veliko težje prilezla!

• Večerja+sprehod

May 9, 2023 in Malaysia ⋅ ☁️ 31 °C

Zavijem za vogal do vegetarijanske restavracije, kjer za priporočilo vprašam redno stranko. Zame naroči Jawa noodle, Indonezijsko specialiteto. Hrana je dobra in nasitna, zanimiva je tekstura omake, saj je narejena iz krompirja. Nekaj novega uglavnem! Najbolj mi je všeč izbira chopsticks, koliko različnih barv imajo😆. Rabim nekaj sladkega, tako da se sprehodim do sladoledarne ob obali. Častim si en mango sorbet in tako zaključim današnji dan😌.Read more

• Malo naokoli

May 10, 2023 in Malaysia ⋅ ☁️ 29 °C

Ko se zbudim grem direkt do Vegetatian Wan Tan Noodle štanta.🍜 Tam se takoj zaklepetam z Richardom, katerega nečak je lastnik restavracije. Predlaga mi en kup stvari za pogledat če Penangu, seveda pa tudi vegi restavracije tu naokoli. Po odličnem zajtrku se sprehodim po lokalni jutranji tržnici. Naletim na Bao bun lokal in si privoščim breakfast number 2. Zeleni Bao bunsi so polnjeni s sladkim kokosom, ledena kava noro paše v tej vročini; Georgetown ima nek heatwave, po 11ti uri je zunaj skoraj nemogoče biti. Ponavadi se gremo vsi šetkat bolj zgodaj zjutraj in se vrnemo za vmesnih par urc v zelo mrzel hostel, malo brat, klepetat, ali pa kar odležat.🥵Read more

• Vroče kosilo

May 10, 2023 in Malaysia ⋅ ☁️ 33 °C

Okoli dveh se po vročini odvlečem nekaj pojest, ker se želodcek tako odloči. Namen imam iti v Little India predel mesta, a na poti slučajno najdem vegi štant z različnimi noodle juhami. Gospo prosim za njenega favorita in mi prinese Claypot noodles! Ko jih položi na mizo župica še brbota!!! Čisto prevroče je za takšno kosilo, vendar kljub temu vse popapam, ker je res dobro!! Sploh tofu😋!Read more

• Prva slovenka 🇸🇮!!

May 10, 2023 in Malaysia ⋅ ☁️ 32 °C

Kako je svet majhen!! V našo osemnajst posteljno sobo pride nova punca in njena postelja je nad mano. Jaz nekaj študiram na telefonu in me vpraša, če kaj vem, kje si lahko zrihta sim kartico. Svetujem ji, naj gre v 7-eleven ali pa kakšno podobno štacuno. Potem se par ur ne vidiva, ko jo spet vidim, jo uprasam, če je zrihtala. Malo klepetava in prideva do vprašanja, 'Where are you from', ko na moj odgovor 'Slovenia' odgovori 'Pa ne me hecat!!!! Prva Slovenka si, ki sem jo spoznala na poti!' Jaz tudi rabim par sekund, da sprocesiram. Kakšno naključje! Sva bunk buddies, torej si dve Slovenki deliva en pograd🤗🇸🇮×2!!
    Greva v skupne prostore in klepetava par ur, ime ji je Ariana, stara je 24 let in potuje že tri mesece in nima plana nič kmalu nehati. Pravi, 'Doklet mi je zmanjka denarja, potem si pa najdem nek job, me sploh ne skrbi'. Svojo pot je začela po Evropi, potem pa hitro videla, da jo Azija zelo mika. Kupila je dvosmerno karto do Indije, pa se odločila, da ne bo šla več domov. Iz Indije je pičila v Vietnam, nato Cambodia in Tajska, zdaj je tu. Super punca, sva se ful dobro razumeli in preživeli en popoldne in en dopoldne skupaj!
    Zvečer sva šli do enega jointa, mala trgovina z alkoholom, ki je znana, da imajo svetovna piva po ugodni ceni. Izgleda precej sketcy, prideš, kupiš, potem pa si na vogalu na ulici postaviš stole in mizico in skupinsko piješ z lokalci! 🍻

• Umirjeno dopoldne

May 11, 2023 in Malaysia ⋅ ☁️ 29 °C

Zjutraj z Adriano malo prej odrineva iz hostla, da imava še čas za en zajtrk preden gre ona na avtobus in v Ipoh. Greva na street market, si privoščiva eno kavico in opazujeva lokalce. Za na pot si vzameva Bao bunse in Ari kupi nekaj banan. Posloviva se in sva veseli, da sva se srečali! Za kosilo se pridtužim Chrisu in Thomasu, ki me peljeta v najboljšo indijsko restavracijo v Georgetown po njuni presoji in jaz se strinjam. Vegi bife je ogromen, nadevam si čisto preveč, ker vse izgleda tako dobro🤤.
    Thomas si za sladico vzame še neke klasične indijske slaščice, jaz pa imam želodček tako poln, da fizično ne bi mogla vanj nič več zbasat. Bom prišla enkrat drugič samo po sladko!

• Po okolici

May 12, 2023 in Malaysia ⋅ ☀️ 31 °C

Jutranji sprehod do Little Indije, za zajtrk spet Wan Tan nudli, za sladico pomelo sorbet! Med šetanjem srečam par luštnih muc in začnem malo pogrešati mandija...se kmalu stisneva🥰.

• Izlet na Penang Hill

May 12, 2023 in Malaysia ⋅ ☀️ 33 °C

Pri zajtrku mi je Richard predlagal, naj popoldne krenem z avtobusom do Penang Hilla, kjer se z vzpenjačo povzpneš na najvišji vrh Penanga.
    Avtobus je stal cca 0,50€ za eno urno vožnjo, v družbi lokalcev sem se počasi premikala po notranjost otoka. Od avtobusne postaje še slabih 10 min hoje skozi malo vasico do male gondole. Zaračunali so mi ceno za turiste, a sem jo vesela plačala. Počakali smo do polne ure, potem pa so nas spustili, da smo se vkrcali. Vožnja je bila kratka, v ene slabih petih minutah smo se povzpeli kar zelo visoko, s stalnim prečudovitim pogledom na spodnje mesto.Read more

• Penang hill 2

May 12, 2023 in Malaysia ⋅ ⛅ 28 °C

Ko nas izpustijo iz gondolce, se nam pojavi široka izbira šoferjov za po vrhu hriba. Najlažje bi opisala, kot da je na vrhu Penang hilla en park, prepleten s sprehajalnimi potkami in dvema cestama, ki v glavnem peljeta od A do B. B je zelo lušten kafic, ki mi ga je priporočal Richard, sama sem se do njega raje odpravila peš namesto z overpriced golf vozičkom. Turns out da je eno urni sprehod prečudovit, se mi je zdelo kot da sem spet nazaj v tropskem gozdu samo z urejeno peš potjo! Na določenih koncih so imeli celo urejene mini arboretume.
    V kafiču sem si res privoščila french press kavico in pa se pregrešila s kosom tortice meta-bazilika!
    Za nazaj do glavne ploščade z razgledno točko sem skupaj z nekaj lokalci skočila v prtljažnik pick-upa, ki nas je nabasane brez plačila zapeljal proti sončnemu zahodu. Želela sem poslikati najlepši plac for sunset, ki je bil slučajno za prelepim hindu templjem. Najprej sem čičkala čisto sama v družbi igrivih opic, nato pa so super spot izvohali še ostali turisti. Zahod je bil kjub temu prečudovit, kako se je sonček počasi skril za visokimi drevesi. 🌄