• Katjusa Zajec

Päättymätön seikkailu — Katjusa Lue lisää
  • Proti San Gilu

30. joulukuuta 2025, Kolumbia ⋅ ☁️ 21 °C

Travel dayyyy
    Iz Raquire se vrnem okrog dvanajstih, šibaam v hostel nafilat telefon in prepakirat par stvari. Potem pa že korakam nazaj do avtobusne, kjer ujamem že premikajoč avtobus do mesta Tunja.
    Med to vožnjo me voznik ful sprašuje in se tut sam razgovori o svojih planih za novo leto😅.
    Na ogromni avtobusni postaji me posvoji en prodajalec kart, mi zrihta mesto na avtobusu proti San Gilu in me osebno pospremi do tja. Celo na avtobus do mojega zica gre z mano in mi zaželi srečno vožnjo🥹.
    Razgledi so zelo lepi in 165km se razpotegne v celo popoldne.
    V San Gil prispemo ob osmih zvečer, kjer mene in še 4 francoske turiste pustijo sredi ceste kar daleč od centra mesta, kar je mal štorasto… prijazen lokalec se ustavi, upraša kam rabimo, mi povemo vsak svoje in ker sem edina, ki gre v isto smer, dobim privat prevoz do hostla😇. Odloži me čist pred vrati in zavrne moje dinarčke… danes me prijaznost kolumbijcev še bolj preseneča kot ostale dni…
    V hostlu me na recepciji pričaka nasmejan Diego, ki mi razloži vse kaj se dogaja na teh koncih😅in res je ogromno za počet!

• Ráquira 🏺

30. joulukuuta 2025, Kolumbia ⋅ ☁️ 15 °C

Dopoldanski izlet do sosednje vasičke po imenu Raquira.
    Ustanem zgodaj, pozajtrkujem in se na avtobusni postaji pojavim ob 7.30.
    Ujamem avtobus za proti Raquiri in se z ostalimi domačini stiskam na sedežih😌.
    Prispemo zgodaj, okoli 8.30 in takrat Kolumbija še ni zbujena 😝. Šetkam skozi prazno vasico v iskanju odprtega kafiča in po slabe pol ure ga najdem.
    Ob kavici opazujem, kako se mesto počasi prebuja. Trgovine se odprejo, prodajalci postavljajo pred svoja vrata artikle in nekatere obešajo na zunanje haklje🤗.
    Mal čez devet je večina zadev že v gibanju in jaz sem naudušena nad Raquiro😍.
    Tako barvito, tako polno življenja!
    Tole mestece je znano po svojih glinenih izdelkih, ki se iz generacije v generacijo prenašajo že stoletja.
    Nekatere šalčke so znamovito za Raquito pobarvane živih barv, druge ostajajo prijetne opečnate… sama sem si tudi kupila en mali obesek!
    Evo, tukaj so fotke part 1, še priložim, ker si jih tale vasica zasluži!

• Mirador de Cristo Ray

29. joulukuuta 2025, Kolumbia ⋅ ⛅ 20 °C

Cilj za dan; splezat do razgledne točke s kipom jezusa🫡…
    Po zajtrku, klicu z mojim avstrijskim prijateljem Eliasom in kavici, se okoli dvanajstih začnem vzpenjat…
    🧗‍♀️
    Matr… pozna se, da je pot res samo na gor in tudi, da smo na precej visokem višincu… skorej da tri tisoč!
    Se moram parkrat ustavit in nadihat🥵.
    Vendar pot je seveda vredna vsega truda in razgled na tole ‘zdaj-ne-tako-majhno’ vasico je prečudovit🥰.
    In očitno je dan za vadit mojo španščino, ker me ogovorijo prav vsi na poti. Najprej dva simpatična gospoda srednjih let, ki ju zanima moje potovanje in kaj delam tu na eni random gori😅.
    Potem na vrhu spoznam tri luštne posameznike, brata in sestro ki sta pol kolumbijca pol francoza in njuno nečakinjo, in tudi mi se uspešno pogovarjamo skor 20min🙏.
    Ralph je semi-professional fotograf (tako se sam poimenuje) in me vpraša, če lahko mal pofotka tudi mene! Seveda rečem ja, saj imam redko priliko za fotke sama sebe📸. In super pridejo, obvlada😝.
    No, na poti nazaj pa se zaletim v skupino petih, večinoma lokalcev, in tudi oni se zanimajo o mojih dosedanjih dogodivščinah in kam planiram it za novo leto!
    Uglavnem čist socialen ‘solo’ pohod🙌.

• Villa de Leyva

28. joulukuuta 2025, Kolumbia ⋅ ☀️ 19 °C

Prekrasno simpatično malo mestece. 🧡
    Ker sem prispela v golden hour, je bilo na mojem večernem sprehodu vse v oranžnih barvah😌.
    Sprehodila sem se po glavni ulici, čez mestni trg, ki je največji v Kolumbiji!
    Tam se tako nasmejni domačini kot tursti zbirajo na kamnitih tleh, nekateri občudujejo cerkvico in ostale hiške, drugi spuščajo papirnate zmaje.
    Naokoli je polno simpatičnih trgovinc, z lokalnimi cunjami, spominčki, hrano, sladicami…
    Po prelepem sončnem zahodu 🌅, začne malo deževat in se skrijem v en lokal na kofetk.. potem pot nazaj v prekrasnih lučkah, ki mi osvetljujejo vsak korak✨.
    Ker imam super kuhinjo, jo izkoristim za domače tortilije.

• -> Villa de Leyva

28. joulukuuta 2025, Kolumbia ⋅ ☀️ 20 °C

Se vračam nazaj vzgodno, v isto smer iz katere sem se pred božičem vračala😌.
    A tokrat pičim proti Villi de Leyva, mali vasici obkroženi z lepimi hribčki⛰️.
    Z manjšimi zapleti (avtobusov popoldne očitno ni) grem na pot z enim dnem zamude, na sončno nedeljsko jutro☀️.
    Vožnja je luštna , razgledi se res začnejo, ko odvijemo malo severno iz glavne ceste!
    Prispem pozno popoldne, v izredno topel dan, v izredno lušten hostel, kjer me simpatična lastnica sprejme z velikim nasmeškom in mi v španščini razloži vse o temle kraju.
    Baje so znani po eni tradicionalni sladici in parih čokoladarnicah. In baje so tu tudi našli mnoge fosile, in je slavno arheološko najdišče🦖.

• Čau Bogota

28. joulukuuta 2025, Kolumbia ⋅ ☀️ 14 °C

Evo, grem raziskovat nove konce… Bogota je bila a breath of fresh air, sonček in toplo vreme sta me spremljala čist vsak dan☀️.
    In tudi prijateljčke sem si našla!
    Zadnje pripenjam en video ki v manj kot minuti povzame 4 dni v Bogoti😝 Santiago me je predstavil tej aplikaciji in moram rečt da mi je ful všeč… slika z mal retro filmom in naredi compilation fotk v parih sekundah. Zgleda, kot da je zadaj nek hud montage zadaj pa sem sam dva gumba kliknila😅. Enjoy, hitro gre, mogoče bo dvakrat za pogledat…Lue lisää

• Live Salsa 💃 Night

26. joulukuuta 2025, Kolumbia ⋅ ☁️ 11 °C

Z družbico, Mieckom, Santiagom in njegovo sestrično Marcelo gremo na Salsa Night❤️. V resnici smo mislili da je Jazz bar, tako je pisalo online, pa nismo bili nic razocarani, ko smo se srečali z Live bendom in kupom plesočih ljudi💃🕺.
    Zelo luštno, smo se fajn naplesali in vzdušje je bilo res fenomenalno… tele latinski americani se res znajo zabavat (in vrtet)🤗

• La Candelaria

26. joulukuuta 2025, Kolumbia ⋅ ⛅ 19 °C

Skupaj z novima prijateljema, Maciekom in Santiagom gremo na sprehod, raziskovat okolico. 😇
    La candelaria je varen predel predel Bogote, ob velikem parku.
    Veliko sten in strani stavb je okrašenih z grafitiji, ki popestrijo ulice. 🎨
    Ko se sonce počasi zac začne poslavljat na našem balkonu spijemo kofe in začnemo s kuhanjem večerje🙏pašta, miljon zelenjave in pa tradicionalni riž Colombian style, ki nam ga zrihta Santiago!

• Bogota🌆

25. joulukuuta 2025, Kolumbia ⋅ ☁️ 13 °C

Sem se znašla v zelo luštni varni soseski Bogote, na skrajnem vzhodu mesta.
    Me je prijetno presenetilo mesto in tudi tale hostel v katerem sem, je eden najlepših do sedaj. Z odprtimi skupnimi prostori, prelepim velikim balkonom, super čisto kuhinjo in best part, kava in čaj sta na voljo at any part of the day😌☕️.
    Je tudi fuuuul vegan friendly! V 5min walking distance imam vec kot 4 vegan friendly restavracije z odlično hrano res!
    Prvič sem probala tamalase, ki so v bananov listu kuhane zadeve. Tale vegi, ki sem jo probala za zajtrk en dan, je imela koruzno moko, riž, gobice, bučke in en kup odličnih dišečih začimb.

• Feliz navidad

25. joulukuuta 2025, Kolumbia ⋅ ☁️ 18 °C

Hvaležna za svojo družinco… pa za tole priložnost, da lahko raziskujem ta naš velik lep svet.
    Sem si počastila darilo za božič… grem na koncert pevca Bad Bunny🥹🥹🥹. Njegove pesmi imam na repeatu že cel mesec in pol in ko sem včeraj zvedla, da ima koncert konec januarja v Medellinu, sem se kar impulzivno odločila, da grem✨.
    Moje avtobusne vožnje in sprehode stalno spremljajo pesmi tegale albuma DtMF (Debí tirat mas fotos; I should have taken more photos)…

• Zadnje jahanje🥹

23. joulukuuta 2025, Kolumbia ⋅ ⛅ 15 °C

Sem vesela, da sem nakoncu ostala še za tole torkovo dopoldne, in imela prečudovito zadnje jahanje na tak lep sončni dopoldne☀️🐴!
    Diegotu sem pomagala nazaj na goro spravit najina dva konjička, kjer bosta skupaj z ostalimi osmimi prijatelji preživela praznike😅!
    Me je pohvalil Diego, da sem zdaj prvi expert in kaubojc, ker sem sama spravila dva konja gor! On se je zadaj pripeljal z avtom, zadnjo četrtinko poti pa sva pregalopirala skupaj!
    Vmes sem še povadila španščino s prikupno malo sosedovo punčko, je moj nivo lih prav, da sva se meli za pogovarjat🥰😅… mi je pa na dušo popihal njen dedi, ki je Diega vprašal “Ella es Colombiana?” 💪
    Prelep zaključek moje izkušnje v Toquilli✨
    Kljub vsemu je bila res prelepa dogodivščina, ki je nebo nikoli za pozabit🐎❤️

• Čistilna akcija

21. joulukuuta 2025, Kolumbia ⋅ ⛅ 12 °C

Sobota je očitno svetovno znana kot dan za generalko🧹🫧.
    Midva z Diegotom se lotiva cele bajte, zacneva v zgornjem štuku, kjer sta dve sobi, kopalnica in velika dnevna soba, končava spodaj kjer je razpored podoben + kuhinja.
    Zgoraj je res ful luštno in svetlo, vse je iz lesa in tudi bolj toplo kot spodaj, kjer je večinoma beton!
    Muziko imava iz treh koncev🎶; dva zvočnika vsak v enem štuku in en zunaj, v zunanji pralnici😜seveda pa vsak špila drugačne pesmi!
    Vse pometeva, pomijeva, zdrgneva… res je vse tipi topi.
    Popoldne grem jaz po pobegla konja, ki sta ušla čez edino luknjo v ograji in se podala na šetnjo. Ju sicer dohitim ampak se mi brihtno izmikata. Brez Diegotove pomoči bi najbrž še vedno hodili…
    Greva jahat 🐎 in ker je kar pozno popoldne in imava samo dobro uro svetlobe, jaz predlagam eno hitro turo. Najprej se Diego strinja, a se po dobre pol ure ustaviva na hribu pri novemu bratrancu, katerega žena nama ponudi kavico in kruh. ☕️
    Small talk s prikupnim parčkom, medtem ko se zunaj skos bolj temni🙃…dokler niso na črnem nebu že zvezdice, midva pa ene 4km of doma…
    Nočno jahanje domov, brez kakršnih koli ‘cestnih svetilk’ seveda😣…
    Prvi del je še okej, ker je čist temno in od nikjer nikogar in gremo lepo počasi. Ko pa pridemo do mal širše ceste pa rata meni precej neprijetno, saj nam nasproti vcasih pridejo vozila z dolgimi lučmi, ki ne le, da povsem oslepijo, vendar tudi zelo prestrašijo najina konja😔… dvakrat je bilo kar blizu, da bi en od naju skor dol cmoknil.
    Uglavnem, jahanja ponoči brez kakršnih koli luči in s plašnimi konji nebi priporočala😅Drugače pa lušten dan.

• Po zdravila💊🐎

20. joulukuuta 2025, Kolumbia ⋅ ☁️ 15 °C

Ker sm se kar ornk prehladila, sem po dveh dneh matranja brez medicinskih pripomočkov le prepričala Diega, da greva do štacune🙏.
    Do tja sva šla s Pedritom in Texasom in prve pol ure je bilo kar intense, saj sem bila jaz na Texasu, ki je zelo mlad in zelo zelo boječ. Posebaj avtomobilov in motorjev.
    Po pol ure sva se zamenjala in potem sem se bolj sprostila😌.
    V lokalni restavraciji/trgovini/avtobusni postaji sem si kupila lekadole, neke napitke proti gripi in tri različne sorte bombonov za grlo. 🫣Hope it helps…
    Na poti nazaj sva šla končke zlaufat, ker sta bila polna energije. Ubrala sva pot na goro, da sta mogla gonit v klanec😄.
    Prečkala sva tudi manjšo rekico…
    Ustavila sva se pri Diegotovemu bratrancu, ki s svojimi konjički pobira nagrade vseh lokalnih in včasih celo regionalnih tekmovanj. Nisem čist razumela, v čem se tekmuje, ampak jasno je bilo, da so njegovi konji zmagovalci🎖️.

• Toquilla

19. joulukuuta 2025, Kolumbia ⋅ 🌫 13 °C

Trenutki, ujeti v fotkah.
    Priznam, tole je en najlepših krajev, ki sem jih skozi svoja popotovanja videla. Mislim, da celo pride med top 3. 💚
    Si pa stalno želim, da bi lahko ta kraj s kom delila. Z ostalimi radovednimi popotniki, novimi prijatelji, ali pa starimi; z mojo družinco.
    Tale prečudovit kraj me na trenutke spravlja v žalost. Ker bi želela spomine, ki jih tu ustvarjam, delit z nekom. Da bi se lahko nekega dne spominjala za nazaj skozi pogovor z osebo, ki je skozi svoje oči videla isto… in ne le skozi svoj album, poln prečudovitih slik.
    Hecno potovanje, tako pač pride. Sem neizmerno vesela, da me je pot pripeljala sem, pa tudi stalno nestrpna in čustvena. Pogrešam svoj krog, moja popotniška starša, mojo navdihujočo sestro, moj job in moje prijatelje. Pa pogrešam tudi neznane ljudi, ki sem si jih sama izmislila, da me bodo čakali tu. Moje izmišljene prijatelje, ki sem si jih v mislih tako jasno narisala teden dni nazaj. Kako bomo skupaj jahali, se skupaj učili. Čez dan kofetkali s prelepim razgledom in zvečer ob svečkah kartali in se smejali. Skupaj kuhali in odkrivali nove kotičke tega konca Kolumbije.
    Zdaj s prelepim razgledom kofetkam sama; kuham sama, odkrivam nove kotičke sama.
    Pa mi je hecno, da se me tokrat to toliko dotakne. Ker sem rada sama in sem tega že navajena. Je velik del potovanja in ga sprejemam z odprtimi rokami.
    Ampak prav za ta kotiček Kolumbije sem si pa želela družbo… in zdaj ko je ni, sem kar malo žalostna. Mislim, da je velik del vsega dejstvo, da sem poslušala zgodbice prijateljice Trish, ki je bila tu mesec dni nazaj in imela vedno družbo. In sem si sama narisala isto zgodbo zase… ampak seveda ima vsaj svojo izkušnjo in to je pač moja:)
    Kljub vsemu objemam Toquillo in sem ji hvaležna. Res je lepo. Delim z vami par fotografij, če ne drugega imam le svoje zveste Pingvinčkarje 😇🐧❤️.

• Segunda día🐴🌵🏜️

16. joulukuuta 2025, Kolumbia ⋅ ☀️ 10 °C

Z Leo greva do sosedov po našega konjička.
    Lokacija soseda zmede tako naju kot Google Maps😅 kaže nekje sredi polja in nakoncu je to tudi prav, samo mimo ene milijon ograd, stezic in travnikov.
    Za en del se morava razdelit in jaz in Pedrito obereva levo pot, kjer morava prečkat malo reko🫠. Bogi revež se čist ustraši in se odloči ne nadaljevat. Hodi rikverc, močno suva z glavo. Grem dol in ga mal pobožam, sprehodim nazaj v isto smer in nazaj gor. Spet isto. Po tretjem poskusu sem že jaz nervozna in nakoncu nama le rata čez s pomočjo enega soseda😅
    Ampak Pedrito je ševedno živčen in tudi jaz sem se mal ustrašila in greva rajs peš.
    Ko uspešno pridobiva Texasa se vrneva domov na kosilo😇 in kratek počitek.
    Popoldne probava še enkrat in greva s konjičkoma na izlet do razgledne točke na vrhu bližnjega hriba!
    Do gor rabiva eno uro in razgledi so ves čas res prečudoviti🥹.
    Na vrhu pa se srečava z razgledom na bližnje jezero, Lagk de Tota, okoli naju pa ena najbolj odpuljenih pokrajin, kar sem jih do sedaj videla! Čudni a lepi kaktusi, ki izgledajo kot neke rožice🌵. Baje se tej sorti rastline reče “frailejones”, rastejo na visokih nadmorskih višinah na območju gorovja Andes, najbolj pogosto pa so nadene v Kolumbiji!
    To z višino je kar smiselno, saj je Toquilla na nadmorski višini približno 3,4000m ⛰️!
    Nazaj grade naju prvo polovico spremljajo lepe barve zahajajočega sonca, drugo pa tema😄.
    Zrihtava si dobro večerjo s home made tortiljami (oz nekemu približku, fotke žal nimam) in obe zmatrani od dolgega dneva popadava spat ob rosni deveti uri zvečer😴.
    Lue lisää

• Prvi dan na novem prostovoljstvu

15. joulukuuta 2025, Kolumbia ⋅ ☀️ 13 °C

Ob 7.30 se z Leo dobiva v dnevni sobi in odkorakava v sončno jutro nafutrat vse živalca… Hecno, nikjer nobenega. Ona pravi, da se to v dveh tednih še ni zgodilo!
    Psov ni, konjev seveda ni ker so spuščeni, ovce najbrž pri sosedih, edin mucke pri bajti🤭… tako da nimava veliko posameznikov za nahrant.
    Si uštimava svoj zajtrk in kofe in se potem mal čez osem podava iskat konja Pedritota!
    Texasa smo za en dan posodili sosedom…
    Midve mava plan it danes jahat, tako da morava najprej najdit našega konja, potem pa si od drugih sosedov sposodit enega čist tretjega konja za par urc, da greva lahko midve na izlet😅…
    Jaz mislim, da bova Pedritota ziher hitro našli… pa ni lih tako🥹
    Začneva s hribom za hišo, ker baje rad gre tam gor do razgledne točke. Družbo nama dela muca Rumi🤭. Po 20min prideva do vrha in konja niker, maček zmatran, midve pa tut mal. Nadaljujeva in prehodiva cel hrib, konja nikjer. Se po drugi zaraščeni strani vrneva nazaj dol, seveda z manjšimi zapleti, ker zdaj muci po eni uri ni bilo več tok zabavno 😄. Malo jo neseva ampak to ji ni najbolj vseč, ona bi počivala v grmovju…
    Se le vrneva nazaj do hiše in ubereva drugo pot iskanja Pedrita. Tudi v to smer ni sreče, a iz visoke višine na drugi strani reki vidiva enega rjavega konja in spet zamenjava smer… ko ga le doseževa to sicer ni bil najin, a se najin skriva zraven v senci pod drevesom! Končno🙏 po skoraj treh urah ga zrihtava za jahanje, lea mi pokaže cel proces.
    Potem se podava peš 20 min do soseda, ki nama zrihta prelepega pisanega konjička.
    Do travnika, kjer so ostali konjički, rabiva dobro uro jahanja. 🏇
    Večinoma greva počasi, saj je to zame prvič na konju po zelo dolgem času, Lea je pa na novem konju ki ga ne pozna.
    Vmes malo kasa, celo en kratek galop🤭.
    Vreme imava super, prijetno sončno, mal piha.
    Konje na koncu na vrhu gore priveževa in ju pustiva na kratki malici, midve pa peš dol do kotlince in pozdravit ostale konjičke! Niso čisto vsi, najdeva 4 in zelo so veseli soli, ki sva jim jo prinesli😋.
    Pot nazaj greva počasi saj gre navzdol in večinoma je makedamska…
    Very eventful first day indeed😌💚

• Prihod v Toquillo

14. joulukuuta 2025, Kolumbia ⋅ ☁️ 13 °C

Prispem okrog treh, v sončno popolne☀️. Takoj ko stopim iz avtobusa me tam pričakajo trije veseli kužki in francozinja Lea😇.
    Odložim stvari v svoji novi prikupni sobici in potem mi Lea mal razkaže naokoli😌.
    Cabaña je na odmaknjeni lokaciji pod enim hribčkom, s prečudovitim razgledom na dolino in vse gore, ki jo obdajajo. 😍Noro lepo… in srečo imam z vremenom, ker baje je bilo zadnjih 10 dni bolj oblačno in deževno…
    Spoznam vse kosatince, res jih je veliko🥰 Dve notranji muci, Rumi in Roma, tri nepoimenovane zunaj, trije kužki, Jordan, Sweetie pa Campana. 🫶
    Prvi večer spoznam dva od konjičkov, Pedrito in Texas🤭.
    Lepo je… se veselim kaj naslednji dnevi prinesejo🙌

• Travel day🚌✈️

14. joulukuuta 2025, Kolumbia ⋅ ⛅ 10 °C

Ob polnoči iz 13. na 14.ga grem z Uberjem, do avtobusne postaje za transport do letališča. Ko ga vprašam če vozijo ob tej uri reče ne, ampak da me bo odložil na drugem vogalu, kjer imajo shared taxi shuttle za cca 5€. Super🙏
    Na letališču sem ob enih, valda čist prezgodaj za moj 4.39 let🫣… plopnem se na tla z vsemi ostalimi in pogledam eno epizodo Housa ob eni kavi, potem pa počasi le odprejo luggage drop off😅.
    Izpred Gejta pokličem starša in s čvekanjem mi prijetno krajšata čas❤️.
    V mrzlo Bogoto pristanemo ob 5.20, tam čakam na avtobus ki naj bi me peljal direkt do centralne avtobusne postaje, nakar me ugrabi dobro-mišlječa družina 5ih, naj grem na en drug avtobus z njimi in mi bodo oni vse razložil. No, čist so ni zakvačkal in podaljšal pot, in sem nakoncu rabila še Uber🫠🫠ampak kljub temu cenila njihovo prijaznost.
    Na avtobusni kupim karto do mesta Sogamoso, za ob osmih, in grem na zaslužen zajtrk in kavico.
    Večino vožnje 🚍 poskušam zatiskat oči, pa me konstantna sprememba temperature na busu in glasbi YT videi soseda stalno budijo.
    Po 4ih urah prispemo v mesto Sogamoso, hitro pičim do druge avtobusne postaje, iz kjer me čaka zadnji stretch poti, enourna vožnja proti Toquilli😌.
    Peljemo se mimo jezera, skozi gozdove in nazadnje skozi prečudovito dolino polno kaktusov in suhe trave, ki je obdana s sivimi griči in hribi. Prelepo je, prvič vidim nekaj takega😍.
    Ko voznik opazi, da slikam skozi okno, me prijazno povabi sedet spredaj🤗.

• Še mal Medellína

13. joulukuuta 2025, Kolumbia ⋅ ⛅ 17 °C

Kratek povzetek treh in 1/2 dni v Medellínu;
    Vrnila sem se na druženje in iskanje novih zanimivih kotičkov tega mesta, in oboje sem tudi dobila!
    Vsak dan sem se ujela s Trish, za kavico, sprehod, kosilce, druženje… večeri so bili raznoliki a glasbeno usmerjeni, enkrat učne ure salse, enkrat lokalni koncert v zelo luštnem lokalnem spotu! 🎷💃
    V soboto nabaševa na bolšji sejem, kjer sredi parka prodajajo vse mogoče. Določene stojnice pa sobotno gužvo izkoristijo tudi za prodajo svojih izdelkov, vse od nakita, hippy oblačil, do veggi hamburgerjev, tradicionalnih sladic in velik drugega. 🤭
    S Trish se na moj zadnji dan odpraviva iskat Arvi park, nek ogromen park na strmini nad samim mestom, do katerega prideš z gondolco.🚠
    Žal do parka ne prideva, ker se zakvačkava z navigacijo in končava na čist drugem koncu mesta…ampak gondolo pa dobiva in sva srečni (ker sva uresnici šli prav za to)😝.
    Pogled je prelep, z višine imaš ptičji pogled na vse male soseske in hiške pod teboj.
    Medellin ma gondole oz ‘cable cars’ kot del navadnega mestnega transportnega sistema, ista cena za vožnjo kot za avtobus, metro, subway ali tram. Seveda z možnostjo prestopov vmes.
    Nasplošno je Medellin simpatično in živo mesto🌆🏘️, vendar moram priznat, da sem se zadnji dan že zelo veselila svojega pobega nazaj v naravo. 🙏
    Je le ogromno mesto in to ima tudi svoj down side. Velik vidik je varnost, oz pomanjkanje prav te. Moraš bit skos pozoren, telefon na varnem mestu, torbico ali ruzak pred seboj na bizi območjih in pa najpomembnejše, nikoli sam ponoči po praznih ulicah.
    Dva predela mesta sta znana za zelo varna, El Poblado in Laureles, kjer sem tudi sama preživljala večino časa. 🙌
    Glavni ‘center center’ pa se je za izogibat ponoči, saj se iz dnevne živahne tržnice čez noč preobrazi v zbiralno točko mnogih narkomanov in brezdomcev…
    Seveda je teh tudi čez dan ogromno, žal jih včasih obhodiš kar na ulici ali na postaji za vlak, vendar navadno takrat niso problematični…🤷‍♀️
    Glede kraje telefonov pa je treba bit res pozoren, sama sem zdaj slišala že za dva popotnika, ki so jima v barih/klubih iz žepov v hlačah sunili telefončiče📱…
    Tako da, bit pozoren in poslušat svoje instinkte, ponoči okrog hodit z ljudmi, ki jim zaupaš in pa hkrati ne pustit strahu, da prevlada, ker je konec koncev mesto res lepo in simpatično in si zasluži to dokazat vsakemu turistu✨!

• Nazaj v Medellinu🌆

10. joulukuuta 2025, Kolumbia ⋅ ☁️ 25 °C

Evo, back to the big cityyy☺️.
    Imam rano uro za avtobus, štartamo ob 6.30, vožnja traja cca 4 ure (brez postojanke za wc🫣)…
    V Hostel Wandering Paisa prispem okrog dvanajstih in se tam ponovno srečam s Trish, mojo kolegico iz prvega prostovoljnega projekta!
    Greva na dolg sprehod po novi soseski in čvekava o vsem, kaj se je zgodilo v zadnjih dveh tednih😝. Umes usekava še kosilce za 27pesosov za obe, slabih pet evrov…
    Zvečer imava cooking night v kuhinji od hostla, tam spoznava dve ful simpatični Američanki in skupaj se zmenimo za naslednji dan, da bomo šle na free walking tour!
    In res, the next day, se ob desetih na glavnem trgu zbere naša ekipica, me 4 in 3je nizozemci, pa naš prikupen guide Ale🫶!
    Naslednje tri ure so namenjene zgodovini Medellina in zanimivim dogodkom preteklih let.
    Za zvečer nam Ale priporoča lokalni dance class, kjer naj bi imeli ob osmih zastonj Salsa class💃!
    Seveda gremo in se imamo fuuuul fajn!
    Naš energetičen plesni inštruktor vse komentira v španščini, učimo se hitro, vajo pokaže max dvakrat potem pa se pleše!
    Partnerje menjamo, ker je punc premalo🤭tu lokalni fantje radi hodijo plesat očitno…
    (Žal od dejanskega učenja nimam nobenih posnetkov ker so vsi to vzeli zelo resno!)

• Šetnja med plantažami kave☕️

9. joulukuuta 2025, Kolumbia ⋅ ☁️ 20 °C

Zadnji dan v Jardinu izkoristim za krožno šetnjo po bližnjih hribčkih⛰️.
    Nasadi kave in banan mi delajo družbo na vsakem koraku!
    Vmes malo porosi in si privoščim kavico pri nasmejani gospe!
    Na poti nazaj grem mimo glasbe reke, ob kateri se ustavim kar za dobre pol ure in poslušam žlobudranje😌.

• Še malo Jardína💕

9. joulukuuta 2025, Kolumbia ⋅ ☁️ 20 °C

Še par utrinkov Jardína, mesteca, ki se mi je zapisalo v srcek!
    🌸🌻💐🌺🌼🌹
    Fun fact: ulice so poimenovane po rožicah☺️☺️☺️
    Bilo je res res res lepo😍. Sonček, toplo, jutranje kofetkanje skupaj z lokalnimi señori… deljenje zgodb zvečer v hostlu z ostalimi popotniki…
    Pohodi, sprehodi, razgledne točke, konjički, letenje po zraku, rožice, prijazni nasmejani ljudje…