SE Asia trip☀️

• 3,7kbilder
  • 948liker
  • Batak ljustvo

24. april, Indonesia ⋅ ☁️ 23 °C

Nastanitev imava v mestecu, ki se prikupno imenuje Tuk Tuk!
    Prvo jutro se sprehodiva do spota za zajtrk in sva oba prijetno presenečna nad prelepimi razgledi! 🌾
    Po zajtrku rentava motorčke in greva prečekirat en ‘cultural village’. Plac se imenuje Huta Siallagan in ima ‘modele’ tradicionalnih hišk prebivalcev teh krajev.
    Ljudstvo Batak je ena največjih avtohtonih etničnih skupin v Indoneziji, predvsem v Severni Sumatri, zlasti okoli jezera Toba, največjega vulkanskega jezera na svetu. Znani so po svoji bogati kulturni tradiciji, edinstveni arhitekturi in močnih sorodstvenih sistemih.
    (Sem si mal s Chat GPTjem pomagala, on lepše povzame 🤭).
    Tip hiše se imenuje Bolon in ljudje so v njih živeli in jih tudi uporabljali za religijske namene. Pogosto so ljudje del hiše namenili delavnici, kjer so ustvarjali tekstil ali pa izrezovali lesenino!
    Midva sva malo poklepetala s starejšim gospodom, ki se ukvarja z rokodelstvom lesenih figuric.
    Je bilo zanimivo vidit ta kraj, četudi so v resnici te hiše povsod! Ni bilo treba it prav v tale turistični ‘village’ saj lokalni ljudje še vedno živijo tako. In je tut zelo lepo vidit takšno unikatno arhitekturo😍.
    Kasneje sva obiskala lokalni market, katere fokus je bil 🌶️🌶️🌶️!
    Čili povsodd, rdeč, zelen, nekaj vmes! Najbolj fotogenična zelenjava če mene vprašaš…
    Nato sva se razdelila, Elias se je šel mal vozit okrog in jaz prečekirat nek drug market, ki je imel polno spominčkov. Sem si kupila eno lušno zapestnico v barvah Batak; ❤️ za življenje, pogum in moč, 🖤 za podzemlje, smrt, misterioznost in varstvo, ter 🤍 za čistočo, nebesa in spiritualno moč!

• Proti Lake Toba

23. april, Indonesia ⋅ 🌩️ 23 °C

10€ za shared vožnjo v avtu iz Berastagija do jezera Toba, ki je na sredini Sumatre.
    Poberejo naju ob dvanajstih, potem gremo iskat še en par iz Nizozemske in smo že na poti. Med vožnjo klepetamo, jaz še mal zadremam…
    Ko pot začne ornk vijugat in se dvigat, se tudi js predramim in srečam s prečudovitim razlgedom skozi okno😍. Kot da bi voznik bral moje misli ustavi na naslednjem ovinku, ki ina prečudovito razgledno točko. Privoščimo si kofe in vsi štirje ne moramo vrjet, kok je to res ogromno…
    Lake Toba je največje vulkansko jezero na svetu🌋! Nastal je po izbruhu vulkana circa 75.000 let nazaj, kar je smatran za nazadnji supervulkanski izbruh na svetu. Potem se je krater počasi skozi stoletja začel polnit z vodo in ustvaril jezero Toba, kot ga poznamo danes.
    Naš voznik nas je odložil v mestu Parapat, kjer smo morali počakat uro in pol na trajekt. Malo smo šli raziskat lokalno tržnico, si privoščili 🍍(cel za en evro…) in klepetali z gospodoma lokalne turistične agencije.
    Okrog pol petih, ravno ko smo se ukrcavali na ladjico⛴️ je začelo deževat. Dež je vrgel prav mističen vibe čez celo jezero, saj so se spustile tudi meglice in se je nebo stemnilo…

• Muce, tržnice, kartanje, hrana

22. april, Indonesia ⋅ ☁️ 23 °C

Tokrat naj kar fotke svoje povejo:)
    Berastagi je bil poln najbolj prikupnih muckov🐈 in najboljšega tempeja do sedaj!

• Mount Sibayak🗻

22. april, Indonesia ⋅ ☁️ 17 °C

Pohod na Mount Sibayak ob sedmih zjutraj!
    Vstala sva kar zgodaj in se z motorčki odpeljala do štarta treka🌴.
    Vožnja je bila pol poti res zelo prijetna, skozi gozd in jutranje meglice😌.
    Potem pa se je spremenilo v cel obstacle course, beton je izginil in z motorčki sva se kar ornk namatrala preplezat zadnjih par metrov višinske. Je pa plus, da prideš že zelo visoko, tako da sva imela hoje samo eno dobro uro🧗‍♀️.
    Pot je bila nekaj posebnega, najprej ornk strma, skozi neko posebno grmovje, ki je spominjal na mix med palmo in kaktusom!
    Je razraslo čez celo pot in skrilo sonce pred nama, je bil tist del poti skozi naravno temo!
    Potem se je nebo spet odprlo in narava je bila izredno lepa, nizko grmovje, kaktusi… 🌵
    20min kasneje sva pa že stala na robu vulkana🌋! Mount Sibayak je non-active vulkan, ki je popularna hiking destinacija za tako turiste kot lokalce. Mnogi splezajo gor sredi noči za sončni vzhod, vendar midva se zaradi oblačnega večera (in ustajanja pred četrto zjutraj) za to nisva odločila. Sva šla raje zgodaj zjutraj, gor priplezala mal pred deveto in počakala, da se je jutranja megla razkadila. Ob srkanju kavice iz tetrapaka se je v dveh minutah megla skoraj povsem umaknila in pogled se nama je odprl na gaaavno atrakcijo Berastagija, še aktiven vulkan, Sinabung! Ta je zadnjič izbruhnil leta 2010 in je plezanje nanj strogo prepovedano… ga je pa lepo opazovat tako na daleč😇.
    Pohod je bil za naju tudi čisto unique zaradi vsega sulfida, ki je pihal iz špranj v tleh! 💨
    Zrak je imel tudi izrazit vonj, vendar ni zares smrdelo… ko sva šla mimo, je zrak postal ful vroč in enako tudi tla! Res nekaj posebnega….
    Lep lep pohod, lep lep izlet🌵🌋🤘!

• Medan -> Berastagi

21. april, Indonesia ⋅ ☁️ 27 °C

Kratek ‘layover’ v Medanu. Da sva oprala perilo, spila dobro kavico, in imela dober počitek v enem udobnem apartmajčku😌. V ponedeljek nadaljujeva proti mestu Berastagi, na pol poti do jezera Toba. Kraj je znan po višji elevaciji, aktivnem vulkanu in gorovju, ki ga obkroža. 🗻🌋
    Dve uri precej hektične ovinkaste vožnje kasneje prispeva popoldne v Berastagi.
    S skuterčki greva mal raziskovat mesto, pojest pozno kosilo in prečekirat lokalno tržnico. Najdeva jackpot; passion fruit in mangosteen😍.
    Pot nazaj nama polepšal čudovit sončni zahodek!

• Odhod iz Bukit Lawanga🥹

19. april, Indonesia ⋅ 🌧 27 °C

Adiiiijo Bukit Lawang!
    🌴💛🌸☀️
    Ena najlepsih destinacij tega izleta, polna super spominov!
    Ko sta naju zvečer najina vodiča prijazno zapeljala do najine nastanitve 10 min stran, mi je vodič Bobbi (na mojo prošnjo) pustil vozit njegov dirtbike😝. Unforgettable, sem ob enajstih zvečer vozila svojega vodiča okrog male vasice v Indoneziji 🏍️🤘!
    Bi mogli vidit reakcije starih gospodov v lokalnih Pubih…. Mi je nabilo adrenalin in ego do amena🤭!
    Naslednji dan sva se ob osmih napotila nazaj v Medan… je blo kar težko it, ko sem se mela tako lepo… novim dogodivščinam naproti I guess:)

• Jungle trekking, day 3

19. april, Indonesia ⋅ ⛅ 26 °C

Zadnji dan se je naša skupinica za dopoldne razdelila. Jorje in Maria sta želela ostati v kempu in uživat ob mirni reki, ostali štirje pa smo rekli, da gremo še na en 2-3 urni hike 🥾.
    Ustanemo ob osmih, umivanje zobk ob reki sredi jungle 🪥, potem zajtrk in kofe.😌
    Zaštartamo okrog pol desetih in Bobbi pravi, da bo začetek najtežji… in res je bil.
    45min v oster klanec, po skalah in mokrih koreninah. Niti pet minut preden sem bila cela prešvicana. Smo se ustavili ene parkrat za water break in da smo prišli do sape🥵.
    Na vrhu smo se čičnili na eno podrto deblo in v tišini počakali, da se nam srčki umirijo… najtežji pohod celih treh dni, deloma zaradi strmine in delom zaradi soparnega zraka po dežju prejšnjega večera…
    Vendar smo za svoj trud hitro nagrajeni. Slabih petnajst minut po ravnem, po vrhu hribčka, potem še en kratek vzpon in smo na enem najlepših viewpointov!! ⛰️🏞️🌴
    Tam občudujemo razgled in smo si hvaležni, da smo prilezli do sem:).
    Na poti nazaj imamo ponovno srečo! Slišimo glasne krike Gibonsov in vidimo dva, ki skačeta med krošnjami🙉!
    In čist mal kasneje vidimo še dva ptiča Hornbilla!!! Pozabila sem omenit, da smo jih videli tudi on day 2, in da je bil to direkt za velikim orangutanom moj najljubši del dneva, saj so mi teli veliki tropski ptiči res fascinantni🐧(emoji pingvinčka še najbližje pride hahah, prilagam google fotko).
    Na eni točki žal moramo it nazaj in obrnemo proti našemu kempu. Ko smo le metre stran, Bobbi reče, da je škoda, da danes nismo vidli orangutanov… no, kot da bi jih s tem priklical, ko se vrnemo do naše družbe nas v krošnjah najbližjega drevesa čaka mamica orangutanka z maaaalim malim bejbijem🦧🥹…vodiči so rekli, da je najbrž okoli dva tedna star!
    Unbelievable luck! 🍀
    Švic gremo sprat dol v reki in med kopanjem opazujemo orangutane v krošnjah… what is life really….
    Po osvežitvi nas že čaka odlično kosilo in še boljši fruit platter🍉🍍!
    Nazaj do Bukit Lawanga? Po reki!
    Pol urce vožnje v ogromnih napihljivih obročih🤭! Ker smo morali vse stvari zapakirat v waterproof vreče žal od tega dela dneva nimam nobene fotke, je bilo pa izjemno zabavno💦🛟…
    Po brzicah, vse okoli nas jungla… izjemen konec izleta, ki je čisto prehitro minil🫶🫶🫶!
    Ko prispemo nazaj v civilizacijo si naša ekipica takoj privošči osvežitev; lokalni Bintang 🍺 in kavico zame☕️!

• Camping spot v srcu tropskega gozda

18. april, Indonesia ⋅ ☁️ 27 °C

Od zadnjega viewpointa je pot sledila strmo navzdol! Na določenih točkah smo si z vrvjo pomagali v rikverc pomikat počasi dol🧗‍♀️🫣…
    Eno uro nas je poleg zvoka jungle spremljajo tudi grmenje in Bobbi nas je priganljal, da pohitimo, da se izognemo dežju… valda nas je 10min pred koncem poti le dohitela nevihta⛈️… in to taka prava tropska, tako da smo bili premočeni celi! Vendar še vedno z velikimi nasmehi na obrazu, da smo tudi to doživeli! Prispemo v naš ‘camp’ se samo preoblečemo iz mokrih cunj v kopalke in šibamo v reko!
    Tale kraj je bil preprosto osupljiv… kot iz dokumentarcev o tropskem gozdu!
    B e a u t i f u l 🌴🦦
    Definitivno en najlepših in najbol special krajev mojega izleta!
    Namakamo se in čofotamo ziher eno urco in medtem se dež že umiri. Naša the best ekipca nam zrihta kavico in posladek, ki napolni želodčke do večerje☕️.
    Po večerjici nam Badu pokaže par magic trikov, ki nam vsem polepšajo večer🫶🃏.
    Po videih še par fotk našega velikana🦧 in mene hihi.

• Jungle trekking, day 2

18. april, Indonesia ⋅ ☁️ 27 °C

Drugi dan, what a day!!!😱🦧
    Po odličnem zajtrku (meni so posebaj pripravili oatmeal) in kavici, zaštartamo trek drugega dneva. Kmalu se srečamo z novo sorto opice, Gibbons!
    Te zabavne žvalce imajo noro dolge roke in so tudi izjemno hitre. Oglašajo se z glasnimi kriki, ki lahko odmevajo tudi do dva kilometra daleč! 🔊🐒 Je pa ful lušten zvok… v prvem videu primer!
    Videli smo jih, kako so hopsali med visokimi krošnjami, vendar jih moj telefon ni uspel ujet. Na srečo sta bila v bližini dva fotografa, ki sta dobila odlične fotke🤭📸!
    Kmalu za tem se nam sreča ponovno nasmehne, na sredi poti se srečamo z orngutanko mamico in mladičem. Vsi smo čist hepi in ne registriramo, da nam vodič reče, da je mal naprej velik samec.
    No, highlight dneva…. Ko se mamica hitro umakne med drevesa, se samec postavi direkt pred nas! Niti vodič ni vedel, da je tako blizu! Hitro se začnemo umikat, saj moraš po pravilih nacionalnega parka spoštljivo držati razdaljo min. 7-10m med živalmi in seboj. Alfa orangutan pa nam začne slediti in mi skorajda bežat😅🦧! Dobrih pet minut se mu umikamo in vsi nemoramo vrjet, kaj se dogaja! Ogromen divji orangutan nas zasleduje, sicer zelo mirno samo je le ogromen in vodič tudi zgleda mal prestrašen…
    Na eni točki se pot mal razdeli in se mu umaknemo, da gre lahko mimo nas naokoli. Vsi smo čist iz sebe, veseli, mal nabiti adrenalina! Ma le okrog 100kil odrasel samec…
    Uglavnem, to bo ziher highlight Indonezije😍being chased by an orangutan!
    Po temu dogodku imamo ornk zasluženo kosilo in sadje… narava je seveda osupljiva cel dan😱!
    (Večer bo opisan v drugem postu, mam preveč fotk)

• Jungle trekking, day 1

17. april, Indonesia ⋅ ☁️ 30 °C

Zaštartamo ob osmih, iz agencije naju pridejo pobrat do najine nastanitve in odpeljejo do njihove začetne točke.
    Tam dobimo zajtrk in se spoznamo z ekipo. Nas je 6; midva z Eliasom, par iz Españe in parček Nico in Laurie, on iz Amsterdama ona iz Toulusa!
    Naša dva vodiča sta najbol simpatična mlada fanta, Bobbi je ta glavni tour guide (star le 23 s petimi leti izkušenj v jungli🤯) in njegova desna roka oz. naš konec verige zadaj, Badu, vedno nasmejan!
    Zašartamo s prečkanjem lokalne reke in iz mostu imamo lep pogled na Bukit Lawang.
    Potem zelo kratek sprehod skozi lokalen gozd, nasad Rubber dreves, do vstopa v nacionalnega parka Gunung Leuser. 🏞️
    Vendar lucky ussss, svoje prve orangutane vidimo že pred dejanskim nacionalim parkom, manj kot 20min v naš hike😱🥹!
    Prve triiii opazimo v krošnjah dreves, mlado samico in malo naprej en par, velik samec in mala samica!
    Kakšna sreča😍 Na prvi fotki lahko vidite, kako Nico fotka prvega orangutana, ki se je prav nastavil za fotoshoot🦧🥰.
    V temu nacionalnem parku imajo divje in semi-divje orangutans. Semi divji so tisti, ki so bili cca 20 let nazaj izpuščeni v naravo iz rehabilitacije enote (orangutani iz živalskih vrtov ali huje, če so jih imeli kot ljubljenčke… tam so jih navajali za divjino in jih vse uspešno izpustili, facility se je zaprl 2002) !
    Mnogi od teh so najverjetneje že poginili, se pa seveda navade prenašajo iz generacije v generacijo. Tako da če so prvotne samice svoje mlade učile, da se ni treba bat ljudi, so prav te tudi manj sramežljivi!
    To je bil primer s prvimi petimi orangutani, saj smo le pet minut kasneje našli nov par; mamico in malega mladiča! Video kaže njega, kako se premika po veji levo🤭.
    Crazyyyy, vsi smo bili totalno navdušeni in veseli❤️. Nadaljujemo pot in začne se dejanski hike, mal gor mal dol, počasi v srce goste jungle.
    Srečamo se z novimi opicami, Thomas leaf monkeys, ki so najdene baje samo na Sumatri! (Fotka 12)
    Čas je za fruit brake in naša najboljša vodiča nam pripravita celo pojedino! Na bananovih listih prečudovit aranžma lubenic, pasijonke, banan, mandarin in dragon fruita! V posodici sta sabo nosila celo rožice🌺🌼🥹!
    Jemo in uživamo…
    Sledi še mal hoje in opazovanja narave in potem en krajši vzpon do view pointa. Tam imamo kosilo, zame odličen fried rice s tofujem in tempehjem… in seveda rožico!
    Za sladico nam vodiča zrihtata ananas s pasijonko, n o r a kombinacija🫣.
    Še mal hoje kasneje, pa smo že v kempu za to noč🏕️.
    Stuširamo se ob prikupni mali rekici in osvežimo s kavico, ki nas že čaka na pladenčku! Ko se stemni ob svečkah kartamo do večerje, ki je ponovno cela pojedina🤭.
    Riž, veggy curry, tempeh, sveža zelenjava, za ostale tudi riba in piščanec!
    Hrana je odlična in presega vsa pričakovanja za ‘overnight hiking’!
    Prvi dan je bil daaaaleč od uspešnega! Videli smo 7 orangutanov, par ostalih sort opic in polno narave. Bjutiful🫶!