León
3 Juni 2014, Spanyol ⋅ ☀️ 18 °C
... in Villar de Mazarife
3 Juni 2014, Spanyol ⋅ ☀️ 18 °C
Pierwszy dzień i pierwszy nocleg. Ruszamy ze schroniska parę chwilę po brzasku, śpiewając na całe miasto Kiedy ranne wstają zorze i O Pani, ufność nasza. Wybaczcie nam leonici! W następnieBaca selengkapnya
... in Astorga
4 Juni 2014, Spanyol ⋅ ⛅ 15 °C
Jeśli do tej pory ktoś miał wątpliwości co do sensowności zabierania ciepłych ubrań na wakacje w Hiszpanii, pierwsze 2 godziny marszu skutecznie z nich leczą. Jest naprawdę zimno, a do tegoBaca selengkapnya
... in Rabanal del Camino
5 Juni 2014, Spanyol ⋅ ⛅ 13 °C
Julie Andrews opowiadała w jednym z wywiadów o tym, jak kręcono kultową scenę otwierającą "Dźwięki muzyki". Szerokie ujęcie, panorama Alp. Kamera zjeżdża w dół i zbliża się do łąki,Baca selengkapnya
... in Ponferrada
6 Juni 2014, Spanyol ⋅ ⛅ 20 °C
Najpiękniejszy odcinek naszej pielgrzymki. Zaczynamy w całkowitych ciemnościach i po omacku, jeden za drugim wdrapujemy się w stronę przełęczy Cruz de Ferro. Tam odmawiamy jutrznię o wschodzieBaca selengkapnya
... in Villafranca del Bierzo
7 Juni 2014, Spanyol ⋅ ⛅ 14 °C
Dzień rozpoczyna totalne zamieszenia. Dzielimy się na mniejsze grupki i wszyscy gubimy szlak w mieście. W efekcie ostatni zostają pierwszymi. Do pierwszego postoju udaje nam się jednak szybkoBaca selengkapnya
... in O Cebreiro
8 Juni 2014, Spanyol ⋅ ⛅ 13 °C
Jeden z tych dni, które okazuje się dłuższe, niż się wydawało. Najpierw kilometry wzdłuż monotonnie ciągnących się ogromnych wiaduktów autostrady. Następnie upragnione zejście na szlakBaca selengkapnya
... in Samos
9 Juni 2014, Spanyol ⋅ ☁️ 13 °C
Galicja wita nas deszczami. Od pewnego momentu wszystko mamy mokre. Spontanicznie zatrzymujemy się w kawiarni, żeby nieco się ogrzać. Korzystamy z zaproszenia rodzeństwa z Meksyku. Następnie wBaca selengkapnya
... in Portomarín
10 Juni 2014, Spanyol ⋅ ⛅ 16 °C
Najtrudniejszy dzień. Po piętnastu kilometrach musimy wzywać pogotowie do jednej z dziewczyn. Dla mnie to koniec pielgrzymki na ten dzień. Jadę za karetką do szpitala. Na nocleg do PortomarinBaca selengkapnya
... in Palas de Rei
11 Juni 2014, Spanyol ⋅ ⛅ 16 °C
Spokojny odcinek od pagórka do dolinki, od dolinki do pagórka. Dużo małych postojów po drodze. W pewnym momencie ogarnia nas stan prawdziwej głupawki. Śmiejemy się jak głupi. I w ten sposóbBaca selengkapnya
...in Ribadiso do Baixo
12 Juni 2014, Spanyol ⋅ ☀️ 24 °C
Dzień podobny do poprzedniego. Nocujemy w urokliwym, kamiennym schronisku położonym nad strumykiem. Nieużywana przez nikogo kuchnia (w której nie ma dosłownie niczego do gotowania, za to maBaca selengkapnya
... in Monte do Gozo
13 Juni 2014, Spanyol ⋅ ☀️ 25 °C
Najdłuższy odcinek. Rzutem na taśmę robimy tak naprawdę odległość dwóch dni, aby ominąć najbardziej zatłoczone schroniska. Do ósmej, dziewiątej idzie się jeszcze w miarę spokojnie.Baca selengkapnya
Santiago de Compostela
14 Juni 2014, Spanyol ⋅ ⛅ 21 °C
Wchodzimy. Ten króciutki, godzinny odcinek pokonujemy na spokojnie, wszyscy razem. Razem zaczynaliśmy i razem wchodzimy na plac przed katedrą. Potem jeszcze wizyta w biurze pielgrzyma, zostawiamyBaca selengkapnya