• Astrid van der Zouwen

• Trip start
    July 7, 2018

7-7 Pimentel

July 7, 2018 in Peru ⋅ ⛅ 18 °C

Voorspoedige trip met de bus. Om 1 uur "s nachts door de douane. In Ecuador 6 man, aan de Peruaanse kant 2. En dan toch in 1 uur 4 bussen wegwerkenm respect.
    Voor die tijd geslapen, daarna weer geslapen, viel niets tegen.
    Keurig om 12 uur in Chiclayo, soles pinnen (kunnen er echt maar 400 per keer?), boodschappen en dan ri. zee voor de "camping", gevonden op onze nieuwe app I-overlander. Is een parkeerplaats inderdaad, maar we kunnen er staan.
    Daarna koffie, en een fles wijn in een tentje wat wél wifi heeft. Veel gegoogle, maar nu hebben we een plan voor de komende dagen. Spannend.

• 8-7 Sipan

July 8, 2018 in Peru ⋅ 🌙 17 °C

Ik slaap laat in omdat er aldoor mensen de parkeerplaats op blijven komen. Ik wil gewoon zo niet slapen, toch een klein knauwtje van ons vorige avontuur aan een kust. Om half elf gaat eindelijk de poort dicht (zou om 8 uur). Ik ben meteen onder zeil.
    Wel om 6 uur wakker helaas. Ik rek het nog een beetje en om 7 uur ga ik koffie zetten met mijn nieuwe omnilite. Hij doet het.
    Om 9.15 zijn wij bijna klaar om te vertrekken, de poort zou om 9 uur open gaan, maar niemand te zien. Met wat wrikken krijg ik hem zelf open en om half tien rijden we weg.
    Het begint met 18 km. vuilnisbelt, da's een beetje jammer, al ben ik blij dat we dit niet 200 km. hebben gedaan. De archeologische site waar we voor om gefietst zijn is een no have. Er zijn rechthoeken afgezet met licht zand en er staan borden met letters, maar dat kan net zo goed een test stuk zijn voor graan wat nog moet worden ingezaaid, of een a.s. Vinexwijk zoals we later zien.
    Nog een stukje door Chiclayo op zoek naar brood en beleg; lauw loene. Wel avond eten, we betalen iemand om op onze fietsen te letten terwijl wij shoppen. Toch een klein knauwtje......
    Daarna slaan we oost af, na een paar km. een restaurant met lekker eten en Wifi. Helemaal leuk.
    En daarna wordt het steeds mooier! Weg rustiger, minder afval, af en toe een bergje in zicht, akkertjes.
    We belanden zoals gepland met I-overlander, op het terrein van het museum in Sipan, waar we mogen kamperen, als we willen zelfs 2 nachten. De toiletten blijven open voor ons. De eerste persoon die ongevraagd uitlegt waarom ze ons paspoort wil zien, helemaal fijn. Uit eten naast het museum. Weer lekker (knoflook in de rijst doet wonderen).

• 9-7 Sipan rustdag

July 9, 2018 in Peru ⋅ ⛅ 24 °C

's Morgens het museum. Bijna alles ook in het Engels en de film is engels ondertiteld. Fijn, al ben ik nu al de naam kwijt van de cultuur waar het over ging (Mochica, stond op een foto). Een man-made pyramide, die nu helemaal geërodeerd is, en veel graven in een bouwwerk, plus alle mooie voorwerpen die meegegeven waren. De lunch bestaat uit macaronie omdat we geen brood hebben, mét vos! Daarna de pyramide en de tombes zelf. Indrukwekkend. Op de terugweg alvast oorbellen gescored! Daarna luieren bij de tent, het is hier heerlijk rustig, ondanks best wat bezoekers. En veel vogels, die vooral goed te horen zijn. Ondanks "winter" ('s middags is de zon weer doorgekomen, dus ik zit in de schaduw) alle bomen vol in blad. Toch leuk, het determineren lukt toch slecht.
    Avondeten is een happening: restaurant wat we wilden is dicht (oh bedoelde hij dat met "op reis"), we kopen een blikje vis voor bij de toastjes. Zijn we weer bij de ingang van het museum, fietst er iemand langs met een grote mand. Ik zeg voor de gein: die komt broodjes brengen. Die man ziet mij naar de mand kijken, komt terug: broodjes!
    We doen lekker dat kleine paprikaatje door de tonijn, alleen dat blijkt de heetste peper van de hele aardbol te zijn. Jemig.
    Op weg naar bed 2 holenuilen. Wauw.

• 10-7 Pacora; rancho Santana

July 10, 2018 in Peru ⋅ ⛅ 22 °C

Lange tocht waarbij we ook nog af en toe verkeerd rijden. Veel archeologische siten waar helaas alleen een bord is te zien. Alles zit nog onder de grond of zo?
    De weg wordt onverhard en we rijden een kilometer of dertig langs een irrigatiekanaal. Ik vind het mooi, al die akkers, bergen vlakbij, vriendelijke mensen onderweg. En zo'n soort weg, daar heb ik mijn fiets op gekocht. Ik heb ook minder pijn aan mijn kont dan na 60 km asfalt (?).
    Helaas kunnen we steeds maar 400 soles pinnen, dat is maar ruim 100 euro en helaas is niet alles 4 keer zo goedkoop als bij ons.
    Na Tumbes nog een een paar km drukke weg. Hopelijk wordt die verder van de kust rustiger, want dat is onze a.s. fietsroute. De ranch is enigszins anders dan ik me voorgesteld had, maar eigenlijk wel prima, er is mooi gras voor onze tent. En weer een uil, onderweg ook al.

• 11-7 Pacora: Lambayeque

July 11, 2018 in Peru ⋅ 🌙 19 °C

Tot 8 uur geslapen! We mogen de wasmachine hier gebruiken, super fijn.
    Daarna met de "bus" naar Lambayeque. "Bus" is hier een soort grote bestelbus met ramen waar 18 mensen in kunnen zitten en 2 voorin. 1 chauffeur en 1 bijrijder die over het geld gaat (net als in Ecuador trouwens) en passagiers ronselt door te roepen. We kopen nog meer muggenspray en pilletjes tegen de jeuk van alle bulten van gisteren.
    Museum is een soort vervolg op Sipan, met een heel aantal voorwerpen die daar gevonden zijn. Mooie dingen. Helaas stopt de Engelse uitleg na de eerste verdieping. We vragen daarom de helft van ons geld terug, omdat we maar de helft begrepen hebben. Lukt ook nog! Bij bcb kun je 700 soles pinnen.
    Na de warme lunch in Lambayeque, dineren we met brood en eigen gemaakte guacemole, met witte wijn, onder de melkweg.

• 12-7 Pagora: Tucumbe

July 12, 2018 in Peru ⋅ ⛅ 19 °C

Geholpen met 3 paarden poetsen en goed spieken met opzadelen. Het is heel ander tuig dan bij ons. Te paard naar een pyramide van Tucumbe. Het zijn pasopaarden, die lopen in telgang. Had ik het in Ecuador toch goed gezien. Maar dat zit lekker zeg! Dat we die andere paarden nog aanhouden snap ik niets van. Bovenop en rond de pyramide liggen gewoon allemaal scherven van 1500 jaar geleden. Bizar. We hebben ze aangeraakt!
    Waarschijnlijk zijn we ook door het "petryfied forest" gekomen, maar geen fossiel gezien, wel veel dode bomen. En onze holenuil is inderdaad een holenuil en we hebben nu gezien waarom ze zo heten! Supergaaf. Niet heel veel foto"s want ik zat nog op Geronimo en die was aan het draaien.
    's Middags luieren bij de tent na almuerzo in het dorp.

• 13-7 3 km verderop bij de dierentuin

July 13, 2018 in Peru ⋅ ⛅ 23 °C

Op aangeven van I-overlander stoppen we na 3 km. alweer, want daar kan je kamperen bij een zwembad. Omdat het vrijdag de dertiende is, beginnen we met een miezertje en is het fris.
    Wát een complex, en waarom hier?
    Maar goed, in het zwembad zoeken we naar de gaatjes in onze matrasjes, Karin met succes, ik tevergeefs. Daarna gaat Karin zwemmen, ik vind het te koud.
    Daarna de dierentuin. Mwah, wel grote hokken maar ook een aapje alleen. De zon breekt door en de glijbaan gaat open. Zo zwemmen!
    Tegen de tijd dat ik er in lag stond de glijbaan al weer uit😣
    Eind van de middag naar het dorp waar we *eindelijk" weer een frietje vinden, ik kreeg ontwenningsverschijnselen. Ik geniet van het gedoe en alle tuctucs. We vinden ook negerzoenen!
    's Avonds rum-cola onder weer zo'n mooie sterrenhemel met een mega aanhalige kat.

• 14-7 Jayanca: Túcume

July 14, 2018 in Peru ⋅ ⛅ 20 °C

Karin wil graag nog een dag blijven, ik heb geen zin om een hele dag bij de tent te hangen, dus fiets ik naar Túcume. Dank je wel Karin: bijna het mooiste wat ik gezien heb: een opgegraven piramide met muurversieringen. Práchtig! Best een stukje lopen erheen, schoot niet op vanwege de fantastische vogels😊. Een kolibrie, volgens mij met een knalrode kop, maar het ging zó snel. Gaaf.
    De schoolklas die achter mij begon toen ik het laatste bord aan het lezen was (jawel: Engelse vertaling!) stond al weer buiten voordat ik klaar was met lezen.
    En toen heb ik nog een rondje gedaan, voor het betere nagenieten.
    Op de weg terug zie ik een paadje naar rechts, loop ik tussen piramides die ze nog aan het opgraven zijn. Bleek alleen niet de bedoeling. Ik werd op een veel plezieriger manier terug gefloten dan in Guayaquil. Toch leuk wat gezien.
    Op zoek naar smeerkaas vind ik bruine broodjes. Gelukkig maar, want het ontbijt van vanochtend was een foutje. We vonden het al raar, kamperen met ontbijt.
    's Middags staan de glijbanen aan, ik ben 2 keer van de blauwe geweest en veel van de gele. Ook samen met Karin, ging knetterhard. Lachen!
    Daarna vogels zoeken met de poster die ik bij de piramide heb gekregen.

• De ene vogel is de andere niet

July 15, 2018 in Peru ⋅ ⛅ 20 °C

Denken wij aldoor dezelfde vogels te zien, is de één mét oogstreep en de ander zonder. En de één lacht je uit terwijl zijn toonhoogte zakt, de ander blijft op toon. Allebei ovenvogels, dat dan weer wel.
    Wij hoorden alleen dat we uitgelachen werden.
    De andere vogels moet ik nog zoeken.

• 15-7 Olmos

July 15, 2018 in Peru ⋅ ⛅ 20 °C

Na het afscheid van de volgende leuke hond (lompie, omdat het nog zo'n puber is) en helaas niet van de leuke kat die gisteravond de hele tijd op schoot heeft liggen spinnen, volgen we de Panamerican naar het noordoosten. Hij wordt gelukkig steeds rustiger. Apart hoor, door zo'n woestijn, droge rivieren, dichter bij de bergen af en toe pas een beetje water. Het fietst lekker, ondanks wind tegen en vaag klimmen. Alleen na tweeën wordt het ff erg warm. Dan ook net de enige klim van 5%. Goed te doen dus. Alles is ook dichterbij dan gedacht, voor de verandering best leuk.
    Hotel is schoon en de douche zalig.
    Olmos is 1 grote markt, gelukkig smeerkaas gevonden. Met de chocoladepasta gaat het niet goed aflopen, maar ananasjam is ook lekker. Let ff op het stoplicht bij de laatste foto 😁

• 16-7 Onderweg naar Tambo.

July 16, 2018 in Peru ⋅ ☀️ 22 °C

Van het ontbijt zijn de eieren erg lekker. De koffie had ik graag wat heter gewild en met meer koffie. Ze zetten hier koffie extract, dat krijg je dan in een kannetje, en een beker "heet" water. Nou zat mijn beker al zo vol dat er niets meer bij kon, en heet is anders.
    Nog extra macaronie want waar we heen gaan staat helemaal niets op de kaart behalve de weg.
    De petroglyphen zijn moeilijk te vinden, toch gelukt. Gaaf idee; 4 tot 6 duizend jaar oud!
    Daarna klimt het gestaag, maar fietsable voor de verandering. Wel redelijk warm al heeft Karin er meer last van dan ik.
    Daarom stoppen we eerder dan we van plan waren. Naast een restaurant, er is een douche, een kraan en een wc. We douchen met mijn waterzak (warm😊) want we hebben veel water meegezeuld, want hier was niets volgens google maps. Huh.

• 17-7 Limon de Porcuya

July 17, 2018 in Peru ⋅ ⛅ 23 °C

We vertrekken retevroeg om de hitte voor te zijn, om half zes al wakker. Van onze kampeerplek klimmen we 750 hoogtemeters in 15,4 km. Gaat net lekker, al overweegt Karin om een stuk te bussen. Die rijden hier alleen niet zo veel. In Limon de Porcuya zien we een hospedaye. Dan toch maar stoppen al is het pas 12 uur. Hierna komen nog 500 hoogtemeters en over 49 km is een wildkampeerplek bij een meertje. Dat is net leuk voor morgen.
    De mevrouw met de sleutel is moeilijk te vinden, om half 3 kunnen we er in, met zijn tweeën 1 kamer met 1 bed want meer is er niet. Er blijkt geen water te zijn, alleen 's morgens om 8 uur. Nou snap ik dat er in droge streken soms een waterprobleem is, maar 15 km terug stonden ze om de 500 meter trucks te douchen. En nou snap ik het dus niet meer. Gelukkig had ik nog water in mijn douche-zak.
    Ik hoop dat het dorp zo sneu is nu vanwege de siësta, dit is zelfs voor mijn maatstaven naatje.

• 18-7 Voorbij Tambo aan stuwmeer

July 18, 2018 in Peru ⋅ ⛅ 20 °C

Het was kikken om de pas fietsend te halen, en nog snel ook. Heb staan stoeien met mijn buf, omdat er zo veel zweet in mijn ogen liep. Uiteindelijk kwamen we op Tasmaanse Smurf. Karin lag in een deuk. Van een passerende bus kregen we een flesje heel koud water. Tof.
    Vlak voor de pas begon het keihard te waaien. Normaal houdt dat ook weer op, maar vandaag niet. Gingen we met onze warme kleren aan naar beneden! Helaas wind tegen, zodat we na de zalige afdaling stroomafwaarts bij moesten trappen. Ook hier wat meer in de bergen blijven de dorpjes een husje blokjes met op de muur reclame voor een alcalde. En óf er zijn 15 restaurantjes met dezelfde kaart en plastic stoelen, óf het hele dorp is dicht.
    Onze hele mooie rustige wildkampeerplek van I-Overlander is een grintafgraving aan een stuwmeer wat te vies is om aan te pakken. Dat maakt het minder erg dat het niet zulk zwemweer is, maar ik had me er iets anders bij voorgesteld. Geen vogel te bekennen ook.

• 19-7 Pucará

July 19, 2018 in Peru ⋅ ⛅ 20 °C

Onrustige nacht, waarbij ik nog stormlijnen aan mijn fiets heb gebonden, omdat haringen in dit zand met daar onder rots, niet zo veel nut hebben. Bovendien heeft Karin er 6 te leen dus ik had ook niet zo veel meer. Verder plassen natuurlijk en regenbuitjes die niets voorstellen maar indrukwekkend klinken, dus tent dicht, open. Ook loopt mijn matje nu sneller leeg (hopelijk kan ik dan ooit het gaatje vinden) dus 4 keer bijblazen en dan toch op de grond wakker worden. Warm, koud, slipje slaapzak, weer te warm etc. etc.
    Nee echt uitgeslapen ben ik niet.
    Mooie tocht, kleine klimmetjes en stroomaf waardoor we 36 km. plezier hebben van 200 meter dalen. Rijstvelden, cactussen, mooie rotsen, vogels. Tof.
    Stadje is weer stoffig met mini winkeltjes. Hostel is o.k. met WiFi. Onze was mag in de wasmachine, het stonk echt. Ze hoeft er niet eens iets voor te hebben. We bezinnen ons op Nieuw Zeeland. Nog 9 maanden alleen smeerkaas is toch wat jammer.

• Zinloze bordjes

July 20, 2018 in Peru ⋅ ⛅ 22 °C

Als die "geen vissen opblazen" net zo veel effect heeft als "geen afval in de berm gooien", dan heeft het geen effect.
    En als extraatje een gotspe.

• 20-7 Voor Chamaya aan de rivier

July 20, 2018 in Peru ⋅ ⛅ 21 °C

Volgens mij niet geslapen, maar in coma gelegen of zo. Jemig.
    Met WiFi weer aan de praat krijgen, bellen en broodjes kopen zijn we pas na tienen onderweg. Weer mooi, weer veel foto's. Het is best warm (36) maar gelukkig af en toe wolken. In de middag keihard wind tegen. Koelt wel enigszins af, maar je moet ook veel harder trappen helaas.
    Met wat heuen aan het eind van de middag halen we de kampeerplek aan de rivier. Veel muggen, dus vroeg de tent in. Het wil helaas nog niet zo afkoelen en dan is een tent best heet. (28,8).

• 21-7 Bagua grande

July 21, 2018 in Peru ⋅ ⛅ 22 °C

Na alweer een onrustige nacht (ons verlaten plekje bleek bewoond door een geestelijk gehandicapt persoon en zijn dronken vader) vertrekken we ri. de "atractie" baños thermales El Almunral". Tsja, de 20 graden blijken 65-70 te zijn zodat we vooral naar de belletjes hebben zitten kijken. Er was ook geen eten en badderen in de rivier ging ook niet echt.
    Dus ipv daar de halve dag doorbrengen, fietsen we om 1 uur door richting volgend dorp voor eten. O.k; crioles smaakt ook hetzelfde helaas.
    Vervolgens op de pedalen om Bagua Grande te halen. Lukt ondanks diverse klimmetjes en een klotsende buik van de kokosmelk. Weer een gotspe: bocht vd hoop: zie foto daarna.
    We trakteren onszelf op een 3sterren hotel vanwege het zwembad.
    Eten smaakt helaas nog steeds hetzelfde.

• 22-7 Midden in de nacht

July 22, 2018 in Peru ⋅ ⛅ 20 °C

Twee uur 's nachts, dorst, dus wakker. Karin ook wakker. Mega muziek van buiten. Klinkt als square met callen en andere muziek uiteraard. We willen gaan kijken, toch wakker en echt héél veel herrie.
    Mega traliehek voor de poort van de parkeerplaats.
    Twee bezorgde hotelmedewerkers achter ons aan.
    Het is gevaarlijk om nu naar buiten te gaan.
    Vroeger had ik dat niet geloofd.
    Nu wel.
    We gaan niet.
    Er is iets veranderd, ik ben in Ecuador iets anders kwijt geraakt dan mijn tas.
    Ik mis het.

• 22-7 Bagua Grande rustdag

July 22, 2018 in Peru ⋅ ⛅ 21 °C

De dag kenmerkt zich door veel herrie, pardon, muziek, waardoor bij het zwembad liggen wat aan aantrekkelijkheid verliest. "s Middags naar het dorp waar de meneer van de copiën naar de oplader kijkt en er niets voor wil hebben. Het mannetje waar we naar verwezen worden kijjkt ons echt super verbaasd aan: hoezo kan dit niet gerepareerd? We hadden het pas 20 keer eerder gevraagd.
    We lunchen met taart omdat de rijst ons neus uit komt. Geen succes. De foto is voor Barbara.
    En inderdaad kunnen we na zessen een gerepareerde oplader ophalen. Daarna pizza a la Peru. Lekker.
    In het donker terug, gelukkig doet het licht van Karin het weer al snapt niemand waarom (of waarom het het eerst niet deed).

• 23-7 Onderweg naar Pedro Ruiz

July 23, 2018 in Peru ⋅ ⛅ 19 °C

Nog voor het ontbijt staan wij met onze matjes in het zwembad: gisteren helemaal vergeten om nog een keer naar de gaatjes te zoeken. En niet voor niets: gevonden bij allebei de matjes, ze zijn zo klein dat je echt nog extra moet knijpen.
    We krijgen korting van het hotel vanwege het lawaai. Toch lief.
    We rijden stroomopwaarts, maar goed te doen, af en toe toch even naar beneden. Moet je ook wel meer klimmen, maar ff "afkoelen" is bij 35 graden en 90% vochtigheid best lekker. We nemen een "shortcut", blijkt maar een klein stukje echt slecht. We moesten wel met zijn tweeën de fietsen door een das-pech-weg-weg duwen. Maar het scheelde wel 500 meter klimmen. Onderweg mooie vogels, weer die valk en nog veel meer wat zich slecht liet fotograferen. Alleen de inkagaai is fotogeniek.
    We zijn om 3 uur ongeveer bij restaurant La Choza waar we mogen kamperen. Er is zelfs gras! We smeren lijm in onze gaatjes. Hopelijk werkt dat, want veel meer reparatiemogelijkheden hebben we niet.
    We eten 's avonds bij het restaurant. Gebakken schoenzool voor Karin, en voor mij 3 meervalletjes (?) waar ik tussen de graten (ook zijn vel is graat!) de vis niet zie. Wel geen muziek aan, fijn.

• 24-7 Pedro Ruiz

July 24, 2018 in Peru ⋅ ⛅ 20 °C

Tot onze verbazing gaat er 's morgens muziek aan in het restaurant. Wel beter te nakken dan die aan het zwembad.
    Het is al vroeg snikheet, maar al vogels spottend, watervallen kijkend, 1 koud drankje (meer was er niet onderweg) en volop genietend van een prachtig, steeds smaller en steiler wordend dal, halen we toch Pedro Ruiz al best vroeg. We blijven omdat we naar het natuurreservaat met de kolibries willen. Het hotel zou goede WiFi hebben, maar dat valt tegen. Dat is moeilijk voor een footprintjunk. Gelukkig lukt het me om de footprint van gisteren te uploaden, al ijsberend in de gang, want dat werkt het best lijkt het.
    We eten een hamburger met friet, Karin helemaal blij.