• Astrid van der Zouwen

Peru

Vervolg op Ecuador Meer informatie
  • 16-8 Museum Leymebamba

16 augustus 2018, Peru ⋅ ⛅ 13 °C

Ken je die van die fietsers die vandaag naar Revash zouden? Die gingen niet.
    Het hoost stort als ik wakker word. En blijft bij vlagen miezeren/regenen. Perfecte dag voor een museum. Dus we fietsen de 2,5 km (is 4 natuurlijk) bergop naar het museum. Alle uitleg alleen Spaans. Als troost krijgen we een langdradige film over de berging van de mummies in het Engels. En de suppoost probeert af en toe wat uit te leggen. Erg lief. Onze boodschap: het hoeft niet góéd, een papiertje met vertaling is ook fijn, komt echter denk ik niet aan. Toch een leuk museum.
    We gaan eten in het tentje tegenover het museum: ziljoen kolibries. Héél erg gaaf.
    We zouden ook nog naar 3 sites in de buurt kunnen. Klinkt erg gaaf om te zien, maar is wel heel veel gedoe met taxi's of eindeloos klimmen over een weg die nergens op staat. En kan je dan de site vinden? We weten het nog niet. Morgen eerst maar Revash. Dat is trouwens ook al gedoe.

• 17-8 Revash

17 augustus 2018, Peru ⋅ ⛅ 14 °C

Omdat het "fietspad" zo goed beviel, fietsen we het nog 2 keer vandaag.
    Nee hoor, maar anders moesten we om 5 uur vanochtend met een busje (want de weg wordt afgesloten) en konden we pas om 2 uur terug. (en volgens mij gaat die weg pas om 5 uur weer open.
    Dus zakken we zelf stroomafwaarts om half 10. Zoeken best lang naar een taxi en belanden uiteindelijk voor 60 soles in een vracht-tuctuc met wij op een plankje en de fietsen achter ons. 2 mensen hadden gezegd dat de weg prima te fietsen was, 1 gaf nog met zijn hand aan dat het wel slingerde, maar redelijk vlak was. Ik twijfelen. We hadden toch dik 800 hoogtemeters zien staan? Dus toch de tuctuc.
    Duh. Vlak? Zelfs de tuctuc explodeerde zowat en zie verder foto 5. We zijn om half 1 pas boven: 1 uur drie kwartier!
    We moeten een gids voor uitleg (spaans) en anders is het gevaarlijk. We willen niet en ik kom er onderuit door te zeggen dat ik eerst even naar de baños moet.
    Dan 20 minuten lopen (dus 30) naar Revash zelf. Dat is mooi, maar ik vind het toch afstandelijk. En waar is het gevaarlijk dan?
    Om 4 uur zijn we pas weer beneden en haasten ons enigszins over ons "fietspad".
    We zien het allebei niet meer zitten om de drie sites langs het nergens op staande weggetje te gaan proberen. De info varieert weer nogal. Nu proberen we ons morgen met de bus op 3600 meter te laten droppen. Moeten we wel al om 6 uur 's morgens instappen. Oeps.

• 18-8 Balsas, maar dat is het niet

18 augustus 2018, Peru ⋅ ☀️ 23 °C

Wat een fantastische bizarre dag. Om half 7 in de combibus, om 8 uur zijn we vlak over de pas en stappen we uit. 4,7 graden en windkracht veel. Maar wat ontzettend mooi. Het is zo net skiën, wel de lusten, niet de lasten. Wát een mooie vergezichten. En ook nog allemaal raten van ??.
    Na 37 km moesten we 30 meter trappen en na 50 nog een keer 5 meter. Poeh hé.
    Het dorp zou volgens de kaart Barclas moeten heten, maar heet anders.
    We gaan op weg naar Rancho Grand Chapperal, maar 2 meter er voor is een restaurant met een zwembad waar we mogen kamperen. Ondertussen is het bloedheet sinds we beneden zijn. Bizar. Maar daardoor is het zwembad lekker.
    De weg naar Cajamarca gaat van 900 naar 3600. Dus morgen proberen we dezelfde truc.

• 19-8 Toch niet verder: Chacanto

19 augustus 2018, Peru ⋅ ☀️ 27 °C

Gisteren 5 keer gevraagd, bus kwam om 11 uur. Omdat ze gemiddeld een half uur te laat zijn, zijn we "maar" 10 min. te vroeg, zodat we ook nog wat boodschappen kunnen doen.
    Om kwart voor twaalf worden we wat onrustig. Karin gaat vragen. Is de bus al om 10 uur langs gekomen. En die mevrouw die ons een uur ziet zitten, daar hebben we gisteren de bustijden aan gevraagd. Dat snap ik dan niet, dat ze niet even komt zeggen dat de bus al weg is. Taxi's zijn ook niet beschikbaar, dus om half 1 keren we terug naar onze camping. Het is allemaal geen ramp, maar we zijn bijna door ons geld heen en we kunnen aldoor niet pinnen. Morgen proberen we het weer. Komt ie volgens zeggen ook om 11 uur, dus we zitten er al om kwart voor tien🤢. Zal 'ie wel om half twaalf komen. 🙁
    Karin heeft erg last van de midgets, ik niet hoor (foto 3)

• 20-8 Cajamarca

20 augustus 2018, Peru ⋅ 🌙 10 °C

Om kwart voor zes wordt ik wakker van gepraat. Er brandt al een vuurtje. Even later luid gekrijs van het gisteren aangekomen varken. Dat duurt maar heel even. Einde varken.
    Om kwart voor tien zitten wij weer in het "park". De combi komt keurig om 10.50. Omdat wij zo veel zooi hebben vertrekt hij om 11.05. Vlak voordat we instappen wordt ik in mijn lip gestoken. Wordt het toch een dikke-lippen-bus.
    Bloedstollende tocht over een 1-persoons weg, super steile afgronden, geen vangrail, wel tegenliggers. Ze zijn het gelukkig gewend en het is niet super druk. In Celendin moeten we helaas overstappen, maar de bus gaat redelijk snel weer door. We worden keurig op de pas er weer uit gezet. We fietsen pas om kwart voor drie. Minder specta aan deze kant, maar een hoogvlakte is ook leuk. Veel mensen met grote witte hoeden en vrouwen in klederdracht. Sommige lopen te spinnen. Ik was lekker naar beneden aan het racen (de weg is hier weer goed, en tweebaans) dus geen foto. Stom.
    We moeten nog een stukje klimmen en een heel stuk vlak. Laatste stuk gelukkig weer naar beneden, we zijn om kwart over vijf bij de Baños del Inca. Hoeven we niet weer naar terug. Hostel zoeken heeft wat voeten in de aarde, zodat we pas met donker aankomen. Wel leuk, met een binnentuin. In de koffiebar treffen we Pim, de Nederlandse eigenaar van Heladeria Holanda. We worden uitgenodigd. Leuk.

• 21-8 Cajamarca: ijsfabriek en citytour

21 augustus 2018, Peru ⋅ ⛅ 17 °C

We lopen na het ontbijt met ons kleine wasje (bijna al onze kleren) op zoek naar een lavanderia, Pim tegen het lijf. "Loop maar mee, mijn auto staat bij de lavanderia voor de deur, kunnen jullie meteen mee naar de fabriek als je wilt". Top natuurlijk.
    Leuk hoor, uitleg over ijsmaken, over de doven die hij in dienst heeft, de stichting voor educatie van doven, Venezolanen. Bere interessant allemaal. Foto van de fabriek mag niet op internet.
    Om 12 uur zijn we weer "thuis". We gaan op zoek naar een city tour voor vanmiddag en een tour naar het indianendorp morgen. Dat laatste lukt niet, gaan we nu naar Cumbaya of zoiets. City tour "met goed Engels sprekende gids" lukt wel. Van 4 tot 7. Omdat we in Cuenca alles met de bus deden, hadden we dat plaatje weer in ons hoofd. Stom. Hier nog geen bus gezien.
    Ik versta de naam van onze gids tot 3 keer toe al niet. Carlos met een extra lettergreep. We lopen van kerk naar museum, worstelend om van Engels met vervoegingen van bijwoorden, b ipv v, klemtonen verkeerd etc, nog iets begrijpelijks te maken. Om 5 uur kijk ik op mijn horloge en denk: "oh help, we moeten nog 2 uur."
    Zegt de gids: we gaan nu de heuvel beklimmen, 300 treden of een taxi. Wij vragen wat er dan is op de heuvel. "Uitzicht op Cajamarca". Geen heuvel dan.
    Is de tour klaar! Ik een Brigitte Kaandorp gedachte: "daar kom ik dan makkelijk vanaf."
    Wel gelachen, maar ik hoop dat morgen leuker is.
    Vinden jullie ook niet dat het hoofd op het ziekenhuis voor vrouwen (foto 7) erg op de god op de tempel in Kuelap lijkt?

• 22-8 Cajamarca: Cumbe Mayo

22 augustus 2018, Peru ⋅ ⛅ 16 °C

Het ontbijt valt al niet zo lekker. We gaan de was een uur eerder halen dan ze zei: gelukt, kunnen we iig een lange broek aan. Met een tour naar Cumbe Mayo. Op de weg naar boven uitzicht op Cajamarca. Helemaal in een deuk dat we gisteren niet naar boven geklommen zijn, al bleek dat naar een lagere heuvel geweest te zijn.
    Cumbe Mayo is Cajamarca cultuur: 1000 VC tot 1200 NC. Krijgen we er nog een mooie rotspartij bij cadeau (ze noemen het stenen woud, maar da's niet waar.)
    Eerst een offer plek met petroglyphen, dan een nauwe tunnel door, stenen woud, en dan het kanaal met weer petroglyphen. Gaaf. De brug is nieuw.
    In de bus terug merken we dat we niet zo veel energie hebben. We besluiten een uurtje te slapen en dan kijken of we nog naar de vensters van Otuzco willen.
    Nee dus, we zijn allebei gewoon een beetje ziek. In/op bed, dat is het wel. Gaat het ook nog regenen😊. Goed besluit.

• 22-8 Mooie mensen

22 augustus 2018, Peru ⋅ ⛅ 16 °C

Het gebit van foto 2 is nog goed vergeleken met de meeste mensen hier, alhebben ze vaak goud of anderszins in hun mond. Dat ík dat niet mooi vind wil niet zeggen dat ze geen aandacht aan hun gebit hebben geschonken.
    Voor die met die lammetjes hebben we een sole betaald.
    Had ze wel wat blijer mogen kijken eigenlijk.

• 23-8 Vlak na Matara

23 augustus 2018, Peru ⋅ 🌙 15 °C

We staan allebei op met koppijn en niet zo lekker voelen. Toch willen we verder. Er zijn diverse plekken waar we kunnen stoppen, dus we gaan. Eerst 16 km met een half procentje afdaling, lekker hoor. Ik denk nog: het is ook zulk lekker fris weer. 29,5 graden. Hahaha.
    Dan moeten we echt klimmen al valt de stijlte erg mee. Ik heb het zelfs best naar mijn zin. Karin niet. Ik probeer nog een archeologische site, vlakbij de weg. Helaas alleen bereikbaar via een breek-je-nek-voorzichtig-paadje. Dan maar van onderaf.
    Na 40 km komen we langs een restaurant campestre. Mogen we kamperen voor 15 soles. Jammer van de jengelmuziek die je overal hoort. We gaan door naar Matara, daar is een hotel van de gemeente waar Overlanders op de fiets gratis geslapen hebben. Helaas voor Karin weer klimmen. Hotel kost 25 soles. Prima, ik wilde ook betalen. Warm water doet het niet, sterker nog, er is helemaal geen water, geen WiFi ook natuurlijk. Is het 25 soles pp. Ja doei. Karin helemaal over de zeik. Dus we vertrekken naar de hospedaje die Karin gezien heeft....... en waar alleen het bord nog van bestaat helaas. Dan door naar de wildkampeerplek. Wéér klimmen. Dus onze eigen plek maar verzonnen. Helaas heeft de ezel alle vlakke stukjes in bezit, dus we proppen ons onder het afdakje. Is in ieder geval lekker vlak. Mooi uitzicht, geen lawaai op wat blaffende honden, een balkende ezel en af en toe een auto na. Het is bijna volle maan, bijna jammer want het is hier verder stikdonker maar zo zie je nog niet zo veel sterren.
    Ik vind het heerlijk. Mooie vogels als bonus.
    En ter herinnering/verbazing: alle foto's van vandaag zijn genomen tussen de 2600 en 3000 meter hoogte. Bizar hѐ?

• 24-8 Agua caliente

24 augustus 2018, Peru ⋅ ☀️ 23 °C

Weer zo'n lekkere tocht. Minder specta, maar lekker afdalen, en dan helaas ook weer klimmen, maar het is goed te doen. Het ruikt overal naar eucalyptus, zalig. Al helpt het nog niet zo tegen het hoesten. Om 1 uur of zo staat de tent in Agua Caliente. We doen het zwembad. Lekker, maar niet zo veel sfeer als in Baños. Maar dat zal wel nooit meer.
    Om een uur of vijf vertrekken we naar de rivier (300 meter of zo). Geen badpak mee, we gaan alleen met onze voeten er in.
    NOT. Dan maar in ons ondergoed.
    Wat leuk, en wat een aardige mensen. Ze moesten om mijn grapje lachen! Heet water onder de rots vandaan. Afhankelijk van waar je gaat zitten is het (te) heet, of lekker. De rivier zelf is een beetje lauw. Hoogtepunt vd dag.

• 25-8 Huamachuco

25 augustus 2018, Peru ⋅ 🌙 6 °C

Aan het ontbijt besluiten we weer te bussen. Daarom eerst nog maar eens badderen in de rivier. Lekkerder plekje, maar minder gezellig. Toch fijn. We kunnen bij de brug met de bus. Er komen best wat combibusjes langs, maar die zijn afgeladen vol. Daarom wapperen we ook naar wat andere voertuigen, zonder veel hoop.
    En de derde of zo stopt al! Kunnen we mee met een vrachtwagen, alles achterin, wij op een soort uitkijkplankje achter de cabine. Beetje spannend in het begin (vooral om er te komen) maar super leuk.
    We worden keurig bij de combi's afgezet naar Huamachuco, alleen dat staat er wel, maar ze zijn er niet. Heel ff fietsen en we zijn bij de terminal terrestre. Busje staat al klaar, vertrekt over half uur. Gelukkig, want we zijn slap van de honger. Kwartiertje later zijn we terug. Hebben ze op ons gewacht want we rijden gelijk weg!
    1 uur en 3 kwartier later zijn we in Huamachuco en 1000 meter hoger dan vanochtend. En we kunnen eindelijk weer eens 700 soles pinnen. Na een rondje om het plein dealen we een hotelkamer voor 50 soles. Wel een raam, maar aan een binnenplaats. Lekker.
    Bij een rondje over een wandelstraat zien we nog een hostel met een práchtige binnentuin, 35 soles. Helaas te laat dus.

• 26-8 Huamachuco: Marka Huamachuco

26 augustus 2018, Peru ⋅ ⛅ 17 °C

We ontbijten op de kamer met cereal. Ik vertrek op de fiets voor 9 km klimmen. Valt uiteindelijk nog mee, al is het hoger dan ik dacht en iets verder. De weg is echt kl... het laatste stukje, maar vooruit maar.
    Loop je in bijna je eentje, gratis (!) door een oudere en net zo grote stad als Machu Pichu. Erg gaaf. Ik heb 30 foto's, kiezen was moeilijk.

• 27-8 Op een berg ri. Trujillo

27 augustus 2018, Peru ⋅ ⛅ 9 °C

De "natural" yoghurt is zo walchelijk zoet, dat we na het ontbijt nog even de tijd nemen om de rest terug te brengen. We hebben er gisteren 10 soles voor betaald. Grrr.
    Daarna op zoek naar een bus(je). Dat wordt een kastje naar de muur verhaal, helaas met een vette helling. Dus wapperen we maar weer eens wat, en in dit geval wordt het een pick-up taxi. Kost wat, maar dan hebbie wat. En 60 soles is nog maar 8 euro p.p.
    We worden keurig bij het Lago Cruz Chiquita afgezet, helaas net nadat de bijrijder de buitenkant van de auto onderkotst.
    De omgeving is niet mega inspirerend, het waait keihard, al is het niet zo koud als ingecalculeerd. We gaan fietsen.
    De paar hellinkjes die we moeten klimmen zijn klein en niet stijl, maar we hebben allebei onze warmste broek aan, dat fietst niet fijn. Na 23 km. stoppen we bij een huis met een wc. gebouwtje. Dat hebben ze hier allemaal. Alleen ze doen het niet en zijn op slot. 🙁
    Toch een leuk plekje.

• 28-8 Shiran

28 augustus 2018, Peru ⋅ ☀️ 14 °C

Helemaal in mijn zak vannacht, capuchon op, alleen niet stijf aangetrokken. Klopt ook: er staat ijs op de tent. En jemig, wat warmt het dan snel op als de zon over de berg komt. We moeten in het begin nog best wat klimmen, vooral na allerlei haarspelden naar beneden. We negeren een bord "Trujillo linksaf". Leve de electronische navigatie. Dat bord sloeg nergens op.....
    En daarna dik 30 km naar beneden. Erg fijn. Een vlak stukje vinden voor de tent lukt niet want het dal is best smal. Komen we toch langs een restaurant campestre. Een paradijsje achter de stoffige hoofdstraat. En voor 20 soles mogen we er kamperen. Het ploft er van de vogels. Wat heerlijk. Heeft ie ook nog Cuscueña. Wat wil een mens nog meer.

• 29-8 Trujillo

29 augustus 2018, Peru ⋅ ☁️ 17 °C

Ik sta op met zulke natte mist, dat mijn tent drupt.
    Nadat we hebben ontbeten met trigo, die ook na koken naar zaagsel blijft smaken helaas, worden we uitgenodigd voor het ontbijt door Jorge (George). Hartstikke lief, dus we drinken koffie en eten een broodje kipsalade.
    Daarna helling af naar Trujillo. 1% naar beneden ongeveer, wat de windkracht 8 tegen weer opheft.
    Vlak voor de echte stad zien we een bord naar de piramides. Vooruit maar, het is nog vroeg. Het is de Moche route en inderdaad is naast het museum ons Moche hotel, wat we bij Gocta hadden gezien en waarvan we het adres nog niet wisten. Hoera! We kunnen er eigenlijk alleen in met een reservering. Wij veinzen onbegrip en zo lukt het toch. De hele middag verder geen andere gast gezien! We hebben een junior suite. Inderdaad een beetje behelpen (not).
    We storten ons direct in tickets boeken. Te duur voor mijn betaal-app, maar gelukkig denkt Karin aan de visa, voordat ik mijn vader echt uit bed bel voor het betaalapparaat. Kost 22 euro extra, maar nu hebben we wel de tickets die we hebben willen. Wát en gestress vind ik dat altijd. Raar idee, 4 september vlieg ik naar Nieuw Zeeland!
    Voor het zwembad is het ondertussen eigenlijk al iets te koud, al doen we het toch.
    We eten zalig in het restaurant hier.

• 30-8 Trujillo: boodschappen

30 augustus 2018, Peru ⋅ ☁️ 19 °C

Omdat we het boeken via internet hier niet vertrouwen, en de receptionist hier dat beaamt, vertrekken we na het lekkere ontbijt naar Trujillo voor transporte Linea.
    We rijden iets om, maar wel geinig. Tot het busstation gaat het wel. De man daar bezorgt ons nog een hartverknettering door te zeggen dat er helemaal geen kaartjes meer zijn behalve morgen. Blijkt niet zo te zijn, dus voor 30 soles pp en 20 per fiets gaan wij zondag naar Lima.
    En dan fietshoezen scoren. Wát een klereherrie overal. Gelukkig zijn we op de fiets, anders stonden we nu nog vast. Ik word er nier goed van. Gelukkig wel gelukt om een héle grote tas te kopen voor de fietstassen, en 2 fietshoezen te laten stikken van ongeveer hetzelfde spul als de hoezen die je thuis voor veel geld koopt.
    Om 1 uur een frietje. Ik eet er maar 10 of zo, zó vet. Ga er een kwartier later alsnog bijna van over mijn nek. Bah.
    Blij dat we snel weer in onze Sactuary Lodge zijn, waar we alsnog o.a. een nieuwe kolibrie scoren.
    P. S. : die piramide is de piramide niet, da's "gewoon" een berg.

• 31-8 Trujillo: tempel vd maan

31 augustus 2018, Peru ⋅ ☁️ 16 °C

De ochtend vliegt voorbij met soppen: footprint, zakjes, tassen, sandalen, brander etc. Valt tegen.
    Met lunchtijd vertrekken we naar de buren: het museum. Daar is niets te eten, maar we kopen wel kaartjes voor de Engelse rondleiding van half drie. Ik snap nog steeds niet waarom, want we hadden Tucumé al gesaan, en deze piramide zag er ongeveer hetzelfde uit.
    Wat een mazzel.
    Wát gaaf. Zie een mini selectie van 36 foto's. Was ik in Tucumé al blij met figuren op de muren, dit is met originele kleuren! Super. 5 tempels als een matroesjka over elkaar heen gebouwd. We konden dus maar een klein stukje van 3 en 4 zien, anders stort 5 in.
    Daarna zouden we aan het zwembad met een drankje, maar alle stoelen zijn bezet. Ons eigen stulpje is ook fijn en we vullen de tijd met een hotel in Lima boeken.

• Dubbel gevoel

1 september 2018, Peru ⋅ ☁️ 18 °C

Raar dat we bijna allebei onze eigen kant uit vliegen.
    Raar dat je 4 maanden met iemand kan optrekken die je nauwelijks kende.
    Wat hebben we gevloekt, gehuild en wat hebben we gelachen.
    Ik heb zin in Nieuw Zeeland, in iets meer fietsen, in veel meer kamperen. Ik zie er tegen op om alles weer in mijn eentje te moeten doen, maar eerlijk gezegd heb ik er ook een beetje zin in om weer even mijn eigen liederlijke gang te kunnen gaan.
    Ik hoop dat Karin een goede tijd heeft straks.
    En ik ook.

• 1-9 Trujillo: museum

1 september 2018, Peru ⋅ ⛅ 16 °C

Nog meer soppen: binnen-en buitentent, tassen, waterzak en -filter, veel hoesjes. Ticket Nieuw Zeeland uit boeken. Beh.
    's Middags naar het museum. Wat een gave (letterlijk!) en mooie dingen zijn er gevonden. Foto's mocht niet helaas. We eten weer lekker en drinken de tweede helft van onze merlot. We betalen in soles, dollars en visa. Alles kan, heel fijn.Meer informatie