...spet v Azijo...Singapur in Malezija... Read more
 • 18footprints
 • 4countries
 • 18days
 • 108photos
 • 0videos
 • 20.1kkilometers
 • 19.0kkilometers
 • Day 1

  Zagreb - Istanbul

  August 8, 2019 in Croatia ⋅ ⛅ 24 °C

  ...in smo končno dočakali dan odhoda na letošnje potovanje...dolga pot je pred nami, prvo dveurni let iz Zagreba v Istanbul, potem pa še nočni let v Singapur. Turkish airlines je letos izbira prevoznika...cca 600 eur karta na osebo, s tem da letimo nazaj iz Kuala Lumpurja.

  Prvi let, je treba dati priznanje Turkish Airlinesu, korektna večerja, govedina polpeti z rižem in čičeriko s paradižnikom, čoko mousse, stročji fižol s smetano, topel kruhek, strežejo gin tonic, whisky, kar srce poželi in to na samo dveurnem letu. Res lepo od njih, da se človek segreje malo pred dolgim letom :)

  Priletimo na novo letališče v Istanbul. To moderno čudo s 6 terminali je res ogromno, saj se po pristanku dobrih 20 minut vozimo po stezah do parkirnega mesta. Letališče še pa niti nima vse kapacitet zapolnjenih, kar se trgovske ponudbe tiče. Impresivno je in bo.

  Drugi let pa traja dobrih deset ur. Čakamo na številko vrat...
  Read more

 • Day 1

  Istanbul - Singapur

  August 8, 2019 in Turkey ⋅ ⛅ 23 °C

  Gate F15, boarding ob 1 ponoči...upam, da nas dajo spat, ker smo malo utrujeni. O gastro - pivski ponudbi bom napisal kaj več kasneje, ob 2 zjutraj spet naprej.

  Malo so nas spet lepo nahranili, poskusili smo tudi s spanjem, vsaj mali popotnici je to najbolj uspelo, še ura in pol in pristali bomo na letališču Changi in potem se končno začne pestrih 15 dni.Read more

 • Day 2

  Singapur

  August 9, 2019 in Singapore ⋅ ⛅ 30 °C

  In smo tukaj...končno. Lagal bi, če bi rekel, da se je fino z letalom tako dolgo voziti, sploh, ko je prostor izredno omejen. Preden smo pristali, smo še malo krožili in potem končno, z 10 minutno zamudo, varno prispeli. Oddaja prstnih odtisov in carina, vse lepo mimo. Dejstvo je, da je Singapur država prepovedi. Na primer, če imaš s seboj svoje cigarete in jih ne prijaviš, so kazni hude. 500 SGD ! Sicer pa če prijaviš, stehtajo koliko imaš tobaka in to scarinijo. Enako velja za alkohol in še kaj. Pod črto, bolje je, če je res treba, cigarete kupiti tukaj. Cene pa so...hja, L&M so npr. 11,50 SGD. Marlboro 14 SGD. Vsekakor dražje kot pri nas. Sicer je 1 SGD - 0,65 EUR

  In za občutek, kaj vse naj bi bilo potrebno paziti:

  1. Stati na LEVI strani na stopnicah, desna je za hitro
  2. Ne JESTI IN PITI Na postajah
  3. VEDNO potrditi kartice za prevoz javni, ob vstopu in izstopu
  4. NE KADITI V JAVNOSTI (razen tam ko je jasno, da lahko)
  5. NIKJER NE metati smeti
  6. NE HRANITI GOLOBOV oz. KATERIHKOLI ŽIVALI !
  7. NE ŽVEČITI ČIGUMIJEV, NE PLJUVATI
  8. NOBENIH DROG (smrtna kazen)
  9. NIKOLI SE USESTI NA REZERVIRAN SEDEŽ ZA INVALIDE, iTD !
  10. NE UNIČUJ NIČESAR

  Red je red :)

  Utrujeni si privoščimo do naše nastanitve kar taxi, 22 SGD. Če bi uporabili GRAB, kar je tukajšnja različica Uberja, bi bilo cca 15 SGD. Ampak vse ok, pridemo hitro, soba čista, klima dela, tuš teče in voda je super, wifi dela vrhunsko, za res dobro ceno za Singapur. (198 EUR za 4 noči).

  Ko se raztovorimo, je treba it jest. Na sosednji ulici najdemo “food court”, z Tajsko, Vietnamsko, itd hrano. Porcija med 5 in 6 SGD. Fino. Hrana, odlično, samo pivo je drago :) (7SGD). Ob okušanju vseh dobrot, se še malo pomenimo z lokalci, prinesejo nam še sadja, nam pokažejo kako se lupi rambutan in še kaj...v trgovino po vodo in počasi spat. Upam, da bomo uspešno to noč prestali to prestavitev ure za 6 ur naprej.

  Jutri nas že čaka Singapurski živalski vrt in še kaj.
  Read more

 • Day 3

  Singapore zoo - Gardens by the bay...

  August 10, 2019 in Singapore ⋅ ⛅ 29 °C

  Kakšen dan ! Časovno razliko smo relativno dobro premagali, z eno manjšo krizico sredi noči. Zbudimo se ob 8 zjutraj in dan se je začel na zajtrku, v lokalnem “food courtu”, 30m stran. Vse vegeterijansko, ampak fino. Vzamemo vsega po malem, da probamo, domačini pa že kot opazujemo, za zajtrk po nudlih in čili preko. Nekaj kar moram jutri probat :).

  Po zajtrku, 500m peš do metro postaje Aljunied, kupimo EZ link kartice, da se lahko mirno vozimo povsod in proti živalskem vrtu. Singapur sploh ni mali, saj pot traja skoraj uro in pol. Prva linija metroja, potem presedanje na drugo, potem pa še na bus, ki stoji točno pred Singapore zoo. Fino je, da smo karte kupili že doma in preskočimo čakalno vrsto in samo vstopimo. Kupili smo tudi karto za “vlakec”, kar pa ni bila tako dobra ideja, saj te navučejo, ampak je vse možno prehodit, na ta prevoz pa ljudje čakajo v vrstah, da pridejo na vrsto, skratka...ne bi bilo potrebno.

  Singapore zooje baje eden izmed top 5 živalskih vrtov na svetu. In res je urejen v nulo, vse čisto, kadi se nikjer, začnemo seveda pri največji želji mle popotnice, beli tigri, ki še spijo in gremo naprej. Vidimo pavijane, slone, leoparda, leve (speče), žirafe, pelikane, zebre, nosoroge, šimpanze, celo vrsto reptilov, ptic, skratka, 4 - 5 ur mine hitro. In je kaj videti. Obljubljeno se na koncu še vrnemo k belim tigrom in vsaj eden je bil buden, otrok vesel, novi pliško beli tiger na poti domov.

  Dan še nismo zaključili in z busom in metrojem se odpeljemo do Gardens by the bay. Krasen botanični vrt, z “umetnimi palmami”, prvo,se najemo v Satay by the bay, kar je praktično food court. Fino, samo malo pivo je 8 SGD, huh. Sprehodimo se med “umetnimi krošnjami” in ker se čutimo še dodatno navdahnjene, še oddelamo hotel, gremo na pijačo na vrh, na 57 nadstropje, 340 m cca nad tlemi in uživamo v Singapore slim cocktailu (odlično), Mojito (dobro, lepo močnega nardijo) in coca cola za malo popotnico.

  Ura neusmiljeno teče in skozi ta vrhunski in fancy hotel, gremo na metro (mimo trgovin Rolex, Omega, itd...), ter se vrnemo do sobice. Na večerjo še tja, kjer smo bili včeraj...ljudje nas očitno niso pozabili, Eva je spet dobila sadje, preden sem se se usedel, sem od kelnarce že imel pivo na mizi, Azija pač...vedno simpatična in nepozabna izkušnja.

  Po 22.000+ korakih, gremo spat. Jutri pa Universal tematski park in Sentosa otok....
  Read more

 • Day 4

  Universal Studios Singapore (Sentosa)

  August 11, 2019 in Singapore ⋅ ⛅ 30 °C

  Danes je dan bolečine :) Boleče so noge, pa malo boli izkušnja. Zabaviščni park Universal Studios je bila sicer dobra ideja, ne ravno poceni (cca 140 EUR), vse lepo in prav. Zjutraj z metrojem brez težav do postaje Harbourfront, tam kar kot vsi ostali zajtrk v nakupovalnem centru, potem pa na Sentosa island. Prvo smo mislili z gondolo, kar odpade, ker sprve bi bilo cca 100 EUR, potem z monorailom Sentosa Express, kar je spet odpadlo, ker je bilo najmanj 30 minut za čakat. Torej smo šli kar peš po Sentosa boardwalk, kar se je izkazalo sicer kot super ideja. Je zastonj, pa še lušten sprehod je preko, imajo vmes celo tekoče trakove, kot na letališčih, kar pomaga pri hoji in še hitreje je.

  Pridemo lepo do vhoda, karte kupljene doma štimajo, dobimo celo obljubljeni darilci, potem pa... :) prva atrakcija Madagscar, čakanje 50 minut...za 8 minut vožnje. Ugotovimo, da to tako ne bo šlo in se odločimo, da bomo šli le tisto, kar bi res šli. Imeli smo na izbiro Shrekov grad, Jurassic world, Battlestar Galactica, in še...no, problem je ker so bile povsod čakalne dobe za vožnjo med 55 - 120 minut ! No, dve uri stati v vrsti, da bom se malo peljal pa je res mazohizem in ni šanse. Poskušamo tudi opcijo, da bi dokupili “prority” dostop, da lahko greš mimo vrste redne...no tudi to ni šlo, ker je bil upgrade cca 140 SGD na osebo!, pa tudi če bi to požrli, bi namesto 85 minut, še vedno čakali 30 minut. Skratka...obupna gužva, žal je tako in nauk je...ne bomo to več počeli.

  Ko se odločimo zapustiti vročino, glasnost parka, se vmes še vseeno udeležimo dveh predstav, potem pa kar nazaj, na kosilo v food court v Vivocity centru. Nakupovanje očitno res je Sinagpurski neuradni nacionalni šport, saj to, kaj smo danes bili priča, nedelja in takšna gneča povsod, to je noro. Pa še primerjalno, je vse dražje kot lahko kupim v EU ali doma. Brž proti sobi. Počitek in zvečer še na večerjo v “bazo” za vogalom :)

  Jutri pa bolj na easy dan, Chinatown, Clarke Quay in Merlion...
  Read more

 • Day 5

  Merlion, Chinatown in Clarks Quay

  August 12, 2019 in Singapore ⋅ ⛅ 30 °C

  Zadnji dan v Singapurju. Kar smo hoteli smo videli, danes nam je ostalo samo še znameniti lev, simbol Singapurja, sprehod po Chinatown in še po nabrežju, Clarks Quay.

  Lepo na metro v jutranjem soncu, vročini in sopari, 5 postaj in kmalu smo že v Merlion park, kjer se bohoti mogočni lev. (v bistvu je pol morska deklica, pol lev). Pogleduje proti zalivu, proti Marina Bay Sands hotelu, pljuva vodo, okoli pa mrgoli ljudi, ki se slikajo. Podobno kot v Pisi, tam ravnajo stolp, tu pa nastavljajo usta, da jim kao lev vodo not pljuva. Ok, gremo dalje.

  Potem pa počasi peš skozi betonsko mesto, ogromnih stolpnic, ki je danes zelo prazno, saj imajo spet praznik. Mnogo lokalov je zaprtih, ampak to ni nič slabega, saj gneče praktično danes ni bilo od leva nikjer več. Pridemo do Chinatown in se spehodimo skozi stojnice in trgovine. Cene kar višje kot v našem “firtlu”, pivo je recimo 12 SGD in tako naprej. Tudi kupovali nismo kaj, ker je vse relativno drago in bomo te užitke pustili kar za Malezijo, kjer bo zagotovo ceneje.

  Kar iz Chinatown na metro do Clarks Quay, center s trgovinami in nabrežje z gostilnami med pisanimi barvimi hiškami. Slikovito, cene pa v nebo. Hamburger recimo 14 SGD, mesna plošča 98 SGD in tako naprej. V bistvu smo izjemno dobro živeli na budgetu, vozili se z metrojem, celo 16 SGD smo dobili nazaj, ker nismo porabili. Jedli pa smo v povprečju s pijačo za cca 20-30 SGD, kar je za Singapur poceni bi rekel, glede na videno.

  Singapur je za videt, je zanimiv, ampak drag. Povprečno plačo imajo baje cca 5.600 SGD in to na nek način pojasnjuje ta standard. Impresionirani smo zaradi reda, dejansko, ko sem se zaradi žeje spozabil enkrat na metroju in pozabil, naredil požirek vode, sem bil takoj opozorjen, da se to ne sme. Res je čisto, vsepovsod kamere, prepovedano pitje alkohola v javnosti, kajenje samo in izključno na določenih mestih, red !

  Skratka, Singapur odkljukan, jutri pa naprej...z busom v Melako, Malezija. Baje bo zanimiva izkušnja 4-5 ur na busu in vmes še meja. Še malo lokane hrane, pakiranje in spat...jutri v Malezijo.
  Read more

 • Day 6

  Singapur - Melaka (Malezija)

  August 13, 2019 in Malaysia ⋅ ⛅ 28 °C

  Danes pa smo rekli Singapurju adijo. Zjutraj smo si preko Grab aplikacije naročili taxi, 4 minute in že je bil pred vrati. Na avtobusno postajo, se checkirali, potem še na zajtrk in ob 10.15 smo zapustili Singapur. Res je hecno, da smo se eno uro vozili iz Singapurja in eno uro smo gledali samo stolpnice, nakar prideš do meje. Postopek je relativno hiter, na Singapurski strani dol iz avtobusa, skozi mejo, skeniraš prstne odtise, nazaj na avtobus. Preko mosta in smo že v Maleziji, kjer beton in stolpnice zamenja narava in palme. Na meji v Maleziji gremo dol iz busa in moramo vzeti prtljago zraven, skozi carino in nazaj s prtljago na bus. Čemu to mi ni jasno, ker prtljage sploh pogledajo ne.

  Vožnja do mesta Melaka je trajala dobre štiri ure, ampak relativno hitro mine, saj je avtobus udoben, vmes malo zaspimo celo, vsaj odrasli člani ekipe :) Po vročini od mesta, kjer nas odloži avtobus gremo cca 10 min peš. Preznojeni pridemo v našo nastanitev, praktično 100 m od centra. Odlično, soba s celo steno v steklu, s pogledom na bazen, odštekano, res fino in čisto. Ko končno se raztovorimo, sledi obvezen skok v bazen in po osvežitvi v center do Christ church Melaka. Tam scena odštekana, rikše vse barv, obložene z Hello Kitty, Moj mali poni, Pikachu in vse kar si zamisliš, vozijo po mestu z glasno glasbo zraven :), za 25 RM (1 EUR - 4,5 RM). Privoščimo si ta imeniten prevoz do ostankov trdnjave La Famosa, in potem nazaj. Dobro je ded moral gonit z mano gor :)

  Za tem pa sprehod po Jonker Street, trgovine, hrana, ni da ni, glavna ulica tukajšnjega Chinatowna, slikovito in pisano. Potem še pravi čas ujamemo ladjico za vožnjo po reki skozi stari del Melake, fino ker smo videli vse, pred mrakom in potem še nočni del, ker je cela pot osvetljena. Res kul mesto in ko se vrnemo še gremo na nabrežje na eno fino večerjo in pred spanjem še nočno kopanje.

  Cene v Maleziji niso nizke, so pa recimo pol manjše kot v Singapurju. Veliko pivo je še vedno cca 4,5 EUR, hrana pa je občutno cenejša, med 3-4 EUR fini obrok, da se tudi ceneje, kar bomo raziskovali jutri, ko bomo po kopanju jutranjem, raziskali staro mesto.
  Read more

 • Day 7

  Melaka

  August 14, 2019 in Malaysia ⋅ ⛅ 28 °C

  Danes pa dan za počitek in “laganini”. Pred zajtrkom kopanje in par dolžin bazena, potem pa na zajtrk, ki ga imamo tukaj kar v hotelu. Čisto kul in dovolj, čez dan pa imamo še na voljo cel dan gratis kavo, limetino vodo, res prijetno. Zatem se odpravimo še malo raziskovat, Jonker street je destinacija seveda in trgovine. Ko punce shoppingirajo ni enostavno stat v tej vročini in vlagi, bomo se mi tud v lokal usedli, pa da one čakajo mene :)

  Opravimo nakupe in gremo še na nabrežje reke v lokalček na lahko kosilo (Mama fried je izbira hrane- odlično). Malo posedimo, mala popotnica še opali sadno solato, starši pa cocktail, nakar nam je dosti in gremo v hotel na počitek in kopanje v bazenu. Soba in cela scena tukaj je res tako fino in sproščeno, da enostavno uživamo. Zvečer še na sprehod po Melaki in večerjo ob reki, jutri pa že naprej po zajtrku...Kuala Lumpur.
  Read more

 • Day 8

  Melaka - Kuala Lumpur

  August 15, 2019 in Malaysia ⋅ ⛅ 25 °C

  Na zajtrku smo prvi in po mukah z wifijem, nam na recepciji naročijo taxi do avtobusne postaje Melaka Sentral, od koder gremo na bus za Kuala Lumpur. Avtobusi na sekundo točno vozijo, mi pa se lepo namestimo na drugo nadstropje in celo za kako urco zaspimo. Dobri dve urci traja vožnja do mega mesta Kuala Lumpur. Pa smo nazaj, na postaji TBS, Grab taxi in za 21 RM se pripeljemo še do nastanitve, Parkview Residence. To je v bistvu ogromna stolpnica, kjer imajo tudi nastanitve, apartmaje tudiza turiste. Imamo manjši zaplet s ključi, saj so nam vmes sporočili, da so nam zaradi nekega puščanja vode zamenjali sobo. Prvo ni bilo ključa od druge sobe, bil pa je od prve, ki so nam jo zamenjali. Skratka, vzeli smo ključ prve sobe, tam na wifiju skomunicirali za menjavo in da so nam dostavili ključ za drugo sobo, potem smo v drugi sobi iskali tretje ležišče in rjuhe...vse v vsemu, malo te zmatra tak stresek “sem ter tja”, brez wifija in sistem “znajdi se”. Za znižanje pritiska smo si na 33 nadstropju šli pogledat še bazen, punce sta se skopali med nebotičniki, s pogledom na KL Tower in vmes tudi na enega od Petronasovih dvojčkov.

  No, potem pa se je še vlilo, konkretno, kot se zna tukaj. In ni in ni nehalo. Kako urco smo še vedrili in čakali v sobi (drugi, ta pravi), potem pa se kljub temu opremili in odločili do Petronas stolpov stopiti peš. Imamo jih dobesedno za vogalom, 500 m stran. Niti ne preveč mokri smo prišli pod streho Suria KLCC shopping centra in končno okoli 18 ure le prišli do prve konkretne hrane danes po zajtrku. Potem pa, glede na vreme, shopping :) Ni da ni, Gucci, Louis Vuitton, Prada...tja nismo šli, smo pa šli pogledat Under Armour, kjer sta se opremili punci, zame nimajo nič, pa niti številk ne. Potem sem našel moj Oakley trgovino, ki je čisto razočaranje, saj nimajo nič pametnega, pa še mnogo ceneje dobim v EU...manjši nakup za malo popotnico smo opravili v Mi Shopu, pa mala popotnica si je zbrala nov nahrbtnik in bidon, turkizne barve seveda.

  Zatem pa je že nehalo deževat, bila je že tema in priložnost za poslikati stolpe ponoči, osvetljene je bila tukaj. Lepo je, na strani, kjer je park, smo letos končno videli tudi show z vodo in lučmi, lepo, pa spili najdražja dva piva in sok iz lubenice. Potem pa brž nazaj in še nočno kopanje med nebotičniki, z nočno osvetljenim KL Towerjem in tako naprej. Ni kaj, je lepo to doživetje.

  Zmatrani gremo spat...jutri bo baje dež, KL akvarij morda in več ali manj na easy, kolikor se bo dalo.
  Read more

 • Day 9

  Kuala Lumpur

  August 16, 2019 in Malaysia ⋅ ⛅ 31 °C

  Še en dan v prestolnici, KL...po prebujanju na jutranje kopanje, zatem zajtrk v apartmaju. Potem pa smo se le okoli 11 ure spravili malo na teren :) Šli smo v park zraven Petronas Twin towerjev, kjer se je mala popotnica že leta 2017 kopala. Park še vedno čist, lepo, urejeno. Osvežitev malo popotnico naredi lačno in gremo na kosilo. Danes nismo nobene trgovine niti pogledali :)

  Po kosilu smo šli na ogled KL Aquaria, ki je sicer ne prevelik in ogromen, ima pa zanimiv 90 m dolg tunel, ki je pod vodo in vsi stingrayi, morski psi, želve in vse ostalo plava okoli in nad nami. Je doživetje, samo predog, kupite karte pred tem online s telefonom, saj smo tako privarčevali cca 20 EUR, pa še v vrsti nismo rabili stati.

  Po akvariju pa še nakup hrane za jutri, saj gremo jutri naprej, pa se srečali smo se s staro mojo prijateljico, sosošolko iz osnovne šole, Alenko. Svet je res mali, ko se tako srečaš na drugem koncu sveta :)

  Proti večeru smo se vrnili v začasno domovanje, se še enkrat skopali na 34 nadstropju, šli na večerjo na lokalne stojnice tu blizu, jedli za 35 RM vsi trije z pijačo, kar je bila cena enapega cocktaila pri Petronasih, 500 m stran. Svet je res posrečen.

  Spakirano imamo, jutri zgodaj na pot proti letališču in proti Kuala Terengganu.
  Read more