...spet v Azijo...Singapur in Malezija...
 • Day17

  Selamat tinggal dan terima kasih

  August 24, 2019 in Malaysia ⋅ ⛅ 27 °C

  Pa je minilo tudi to potovanje. Po več kot 14 dnevih že razmišljaš o domači postelji, pa vendar, ko se ozreš nazaj, je minilo spet hitro. In kaj vse smo videli in doživeli v teh dnevih. Vsak dan je bil aktiven, ponosen sem na malo popotnico, ki je vso potovanje, s prtljago, nahrbtniki, celodnevno hojo, seljenje iz kraja v kraj, prevoze vmes in še kaj, oddelala več ali manj suvereno. V bistvu je že izkušena popotnica :)

  Singapur smo obiskali prvič in ob prebiranju vsega pred odhodom, bo držalo, da je država prepovedi. Cigarete, ki jih prineseš s seboj ocarinijo, tudi seznam zdravil je objavljen, kaj lahko in kaj ne prinesti v Singapur, ampak tega nam na meji niso pregledovali. V bistvu je Singapur res moderno mesto, vse jim štima, red je, čisto je, ljudje so prijazni. Samo cene so ne preveč prijazne, odvisno kako se znajdeš. Mi smo še dobro gospodarili, iskanje “western” hrane pa bi bilo polom za potovalni budget. Sicer pa sem prideš tudi zaradi hrane in food court izkušnje in okusi so vrhunski.

  Malezija je za nas že drugič. Približno smo vedeli kaj nas čaka, saj smo v letu 2017 oddelali že zahodno obalo. Letos torej, smo pa poleg Melake, ki se splača videt, šli pogledat še končno Redang in Perhentian otoke. Melaka in Kuala Lumpur sta proti vzhodni obali kar velik preskok. Kuala Terengganu na primer, praktično piva ne moreš dobiti, v letu 2017 so “reševali” to Kitajci, tukaj pa jih je občutno manj. Če vprašaš po pivu, te debelo ali skoraj zgroženo gledajo :) Redang je otok, ki smo ga videli, ampak priporočat ga odkrito ne morem preveč. Cene so kar visoke, hrana je draga in izbira odvisna, v kateri resort se pospravite. Za razliko od Perhentian otokov, ki pa jih lahko zelo priporočim, saj so cene več kot okusne, cela scena je, vsaj na Perhentian Besar (večjem otoku) tako fino sproščena, točijo celo cocktaile, pivo, ni da ni. In to za nizke cene, po dolgem času me je celotna scena spomnila, na kak Tajski otok, kjer so itak na veliko sproščeni. Perhentian torej, vsekakor.

  Kota Bharu pa je mesto, ki ima 93 % prebivalstva muslimanskega, ženske brez rute praktično ne vidiš, alkohol - kaj je to? Mesto, ki nam služi samo kot zadnji dna pred odhodom domov.

  Če bi kaj naredil drugače na tej poti, bi verjetno bil dan manj v Singapurju, iz KL bi letel direktno v Kota Bharu in šel samo na Perhentian otoke, Redang in Kuala Terengganu bi lahko spustil, zdaj ko vemo :)

  Malezijo torej smo več ali manj obdelali, ko doma umijemo popotniški prah in se spet navadimo na našo uro, pa bomo začeli razmišljati kam bomo šli delat spomine naslednjič. Adijo in hvala, Singapur in Malezija.
  Read more

 • Day16

  Pulau Perhentian Besar - Kota Bharu

  August 23, 2019 in Malaysia ⋅ ⛅ 28 °C

  In je prišel dan, ko moramo reči adijo našemu otoku. Po zajtrku še zmečemo skupaj prtljago in na pomol čakat naš prevoz. Po nas pride, kot dogovorjeno, ob 12 uri gliser, ki nas brez milosti, s polnim plinom odpelje stran od raja. Žal berem, da vsi ti koralni grebeni okoli Redanga in Perhentian otokov, rapidno ugašajo, zarad vremenskih sprememb, močnih neviht in tako naprej. Žal, ko smo se potapljali, smo tudi mi videli to umiranje koralnih grebenov.

  Perhentian Besar adijo in po morju glisiramo dobrih 40 minut, ko pristanemo v Kuala Besut. Tam nas pričaka na pomolu še gospa Zalizam iz agencije, ki nam je rihtala prevoz in potem nas nabulajo 11 ljudi s prtljago v kombi in nas peljejo v cca 70 km oddaljen Kota Bharu, kjer imamo še zadnjo noč. Tokrat malo bolj fin hotel, da se odpakiramo in pripravimo na pot. Na otokih smo imeli v sobi gekote, tudi enega ščurkota, ki je zalutal, smo poslali v nebesa, tukaj zdaj pa luksuz, za 46 EUR na noč z zajtrkom za nas tri.

  Prvo seveda kopanje v bazenu, da se malo osvežimo po poti, potem pa gremo še to mesto pogledat. Ampak, mesto je prazno, zaprto vse, pridemo do tržnice, ki bi naj bila za videt, ampak dela morda 5 stojnic, vse ostalo prazno, zaprto. V trgovini preko ceste najdemo nov kovček, za dobro ceno, da lahko zamenjamo tistega, ki se nam je poti zlomil. Sprehodimo se še ob reki Kelantan pred hotelom in v sobi spakiramo vse kot je treba in si pripravimo stvari že za dolgo pot domov jutri. Jutri po zajtrku se še malo skopamo, po odjavi iz hotela pa bomo poklicali Grab taxi in od Kota Bharu letimo za Kuala Lumpur, ob 23 uri iz Kuala Lumpur do Istanbula in potem še iz Istanbula do Zagreba. Dolga pot bo, ampak naredili smo lepe spomine.
  Read more

 • Day15

  Pulau Perhentian Besar

  August 22, 2019 in Malaysia ⋅ ☁️ 29 °C

  ...zadnji dan na tem lepem otoku...danes se zbudimo v sonce in dan je pravi, da ga izkoristimo še preden se jutri odpravimo nazaj. Po zajtrku si uredimo gliser za prevoz na celino, ob 12 uri jutri krenemo proti Kuala Besut jetty in potem še zadnja noč v Kota Bharu. Danes pa gremo na jungle trekking po otoku. Pot, ki vodi mimo naše recepcije skozi džunglo na drugo stran otoka. Cca 2,1 km dolga pot, ki gre skozi travo, gozd, pragozd :)...gor in dol in z ogromno vlage. Dobre pol urce hoje in pridemo ven na drugi strani otoka, Perhentian Island resort. Veseli ugotovimo, da je naša plaža in vsa scena tukaj, kjer smo, boljša, cenejša in lepša.

  Po sprehodu skozi vlažno džunglico, se tukaj še skopamo v turkiznem morju, sprehodimo ob vroči obali in na koncu tega izleta po otoku, za 50 RM, vzamemo vodni taxi, ki nas dostavi na našo plažo. V “bazo” na kosilo in še malo namakanja, punce vidijo celo baby sharka in malega stingraya in tako se je dan prevesil že v drugo polovico.

  Zvečer še večerja in Carlosu in Wanu bomo pomahali v slovo. Za Perhentian otoke, lahko rečemo samo dobro, vsekakor zelo priporočamo.
  Read more

 • Day14

  Pulau Perhentian Besar

  August 21, 2019 in Malaysia ⋅ ⛅ 28 °C

  Prebudimo se v deževno jutro. Grmi, oblaki nič ne kažejo, da bi se skrili soncu. Kar pa se na koncu izkaže v bistvu kot super. Že včeraj smo rezervirali izlet s snorklanjem. Po zajtrku vprašamo sicer, glede na vreme, kaj to pomeni in seveda ne komplicirajo, izlet bo. Opremimo se samo za vodo več ali manj in že se peljemo okoli otoka, mimo manjšega otoka Perhentian Kecil, proti Pulau Rawa. Peljejo nas na štiri različne točke, kjer bi naj nad koralami in med njimi, bilo največ rib. Z malo sreče bi lahko videli tudi stingraye in še kaj. Morje je izredno toplo in današnje oblačno vreme je prav prijetno, da nas ne kuri to močno sonce.

  Kakor skočiš v vodo, te obdajo ribe, nič kaj sramežljivo plavajo okoli nas in vidimo tudi kakšen večji komad. Vmes se na Rawa beach sprehodimi tudi po mini peščeni plaži, kjer valijo jajca želve.

  Dobre tri ure traja izlet, ko se vrnemo nazaj. In že spet sije sonce, mi pa na kosilo v “bazo”, h Carlosu in Wanu, ki nas veselo že vse kličejo po imenih, vedo kaj pijemo in pojemo s tem čudovitim pogledom v turkizno modrino eno fino kosilo. 43 RM je kosilo za nas tri, s sadjem na koncu...cca 10 EUR. Zakon.

  Med 16-18 imajo pavzo, mi pa tudi, zvečer pa spet gremo na sprehod, tokrat na drugo stran otoka, nazaj grede pa na večerjo, žar spet...luštno in dobro, za male pare. Jutri še zadnji dan uživanja.
  Read more

 • Day13

  Pulau Redang - Pulau Perhentian Besar

  August 20, 2019 in Malaysia ⋅ ☁️ 29 °C

  Prebudimo se v dež na otoku Redang, kar vzbudi malo skrbi, zaradi prevoza na drugi otok. Morje tu pač, ob njihovih čolnih ni hec. Ampak do našega odhoda se umiri in delno razjasni in po zajtrku spet poberemo kovčke in nahrbtnike in spravijo nas do pomola. Tam nas že čaka prevoz, samo za nas tri. Anjung holidays je agencija, s katero smo rezervirali direkten prevoz iz Redanga na Perhentian. To je bila namreč, kljub relativno dražji ceni, najboljša varianta. Alternativa bi bila nazaj s trajektom na celino, taksi do Kuala Besut jetty in tam gliser na Perhentian. To bi nas prišlo malenkost ceneje, samo bi trajalo cca 5 ur. Mi pa smo se usedli v gliser in lepo odglisirali do Perhentiana. Dobrih 30 minut je trajalo skakanje po morju s polnim gasom, morje mirno k sreči in že nas odložijo na malem in edinem pomolčku v tropskem raju. Bela mivka, palme in turkizno morje.

  Spimo v Samudra Beach Chalet, cena za nas tri 122 EUR za tri noči, čisto je, imamo svojo kočico pred plažo, klima dela. Cene tukaj so dva do trikrat nižje kot na Redangu, izbira hrane je velika in zelo okusno. Tudi pivo je, čeprav ne na menujih, prodajajo ga pa, kot tudi cocktaile in ni da ni. Pivo je samo 10 RM, ceneje ga na tem potovanju še ni bilo.

  Sprehodimo se po dolgi beli plaži, skopamo v skoraj pretoplem morju, ogledamo lokale ob plaži, ki ob 18 uri zaživijo in vsepovsod ponujajo žar ponudbo in tako naprej. Preden gremo,na večerjo se sprehodimo po plaži, zanimivo kako močna oseka je tukaj, saj je pomol na katerem smo danes pristali suh, čolni počivajo na mivki. Tu je še neokrnjena narava, kar je res lepo, žal ob obali vidimo vse preveč smeti, ki jih mečemo ljudje in ko to vidiš, ta raj in smeti in plastiko, se malo zamisliš kako res uničujemo naš planetek.

  Potem pa večerja....noro...velikanski škampi ( 3 komadi 600 g), Red snapper riba (600 g)...cena....144 RM, kar je cca 30 EUR, tako večerjo bi pri nas ali na Hrvaškem plačal krepko preko 100 EUR. Gin tonic je 3,5 EUR, ne žar ponudba, iz menuja so med 9 in 11 RM, ker je cca 2 do 3 EUR. Dolgo, res dolgo me nobena destinacija ni tako navdušila, sploh ko z nogami v mivki, ob vetriču iz morja, ješ dobrote za taki mali denar. Cela scena je vrhunska in to je res vrhunec te poti. Jutri izlet s čolnom, zdaj pa nabrat novih moči.
  Read more

 • Day12

  Pulau Redang

  August 19, 2019 in Malaysia ⋅ ⛅ 28 °C

  Danes je dan za sladko brezdelje. Soliden zajtrk in potem 3 ure bazena. Danes smo srečali tudi opice, niso najbolj prijazne :) Ob 14.30 pa gremo na naš zastonj izlet z ladjico in sicer na sosednji otok, kjer je Redang Marine park. Otoček, kjer želve valijo jajca in mali koralni greben, z mnogo bele mivke. Mala popotnica se nauči snorklanja, čeprav z mero trme, ampak to je odraščanje.

  Skoraj dve uri snorklamo po koralnem grebenčku, vidimo par lepih rib, ko se vrnemo nazaj in preživimo še dve uri na bazenu. Večerja in potem spakirat in spat. Poceni Redang ravno ni, hrana je cca 22-36 EUR za nas tri obrok, malo pivo pa kar 4 EUR. Za videti je, se pa sem ne bi vračal, ker si ne predstavljam, kaj bi delal tukaj več kot dva dni :)

  Jutri ob 11 uri plujemo naprej, gremo na otok Perhentian Besar, bojda raj na zemlji. Za lep zaključek našega potovanja še tri dni morja.
  Read more

 • Day11

  Kuala Terengganu - Pulau Redang

  August 18, 2019 in Malaysia ⋅ ⛅ 28 °C

  Končno gremo na morje in stran od mesta brez piva :) Z kovčki in nahrbtniki gremo proti Shahbandar jetty, kupimo karte za eno smer, 140 RM za nas tri, potem še je treba kupiti karto za morski bio park, 75 RM in po malo čakanja se lahko končno vkrcamo na trajekt. Vzor varne plovbe to verjetno ne more biti, lifejackete imajo kar ob strani na stropu navešene, ampak nimam kaj rečt, pod črto ura in 40 minut mine hitro, potujemo udobno.

  Prispemo na otok Redang, kjer prvo izkrcajo del gostov na delu otoka brez ceste, potem pa še nas na glavnem pomolu Redanga. Na mostu nas že čakajo z kombijem in nas lepo in prijazno dostavijo do recepcije, počakajo, da vse uredimo in nas še s kombijem s prtljago dostavijo pred vrata. Soba čista, lepa, mali balkonček s pogledom na morje in zaliv pod nami...na morju smo.

  Ne čakamo dolgo in prvo je preizkus bazena, kjer je topla voda, skoraj vroča, ampak najlepše od vsega, nobene gneče ni nikjer. Vse je lepo počasi, na easy in ja, tudi pivo se dobi :)

  Gibanje je tukaj zelo omejeno, saj je na celem otoku cest za morda 6 km vse skupaj, vmes pa ena res mala, skromna vasica in sami resorti in hoteli po obali naokoli celega otoka. Nam nudijo tudi trikrat na dan zastonj prevoz na drugo stran otoka, do peščene plaže, in to ob 17.30 tudi naredimo. Peljemo se na drugo stran, sprehodimo dobrih deset minut in že smo na veliki lepi beli peščeni plaži. Mivka in toplo morje, obala pa z kolibami s kokosi, pijačo, hrano, maskami in kanuji na izposojo...lepo.

  Ker je zadnji prevoz nazaj ob 19 uri, je nas čas danes bolj na kratko odmerjen, ampak vsaj videli smo, skopali smo se in po vrnitvi v hotel še eno kopanje v bazenu. Voda je vroča in skoraj bi rekel, da je zunaj bolj hladno, kot v bazenu.

  Po večerji nas čaka spanje, jutri pa še malo raziskovanja, izlet s čolnom v Marine park (ki nam ga tudi nudijo gratis in v ceni) in dejansko uživanje v tem tropskem ambientu.
  Read more

 • Day10

  Kuala Lumpur - Kuala Terengganu

  August 17, 2019 in Malaysia ⋅ ⛅ 29 °C

  Dan se je danes začel zgodaj, vstali ob 7 uri zjutraj, pojedli zajtrk iz 7Eleven in si poklicali Grab taxi. Od Kuala Lumpurja do letališča KLIA2 je to bilo 83 RM, za cca dobrih 50 km, kar je cca 18 EUR. Ni hudo, za taki denar bi se iz Sl.Konjic vozil s taksijem ko bi šel na čago v MB. :)

  Tam opravimo vse formalnosti, let mine hitro, slaba ura in pristanemo na severozahodni obali Malezije, Kuala Terengganu. Bral sem dosti o tem, da so tukaj malo bolj “strogi”, kar se tiče alkohola itd., da pa je tak, pa si nisem mislil :) Cel čas se po zvočnikih sliši molitev več ali manj, nikjer praktično ne moreš kupiti piva, kaj šele kaj drugega. Edina rešitev je Chinatown in Kitajci, ki pa tudi danes niso imeli odprto več kot dve gostilni in vse polno. Torej ti ponujajo povsod sladkor v obliki Coca Cole, Sprita in ostalega. Pa taka vlaga in se človek še normalno shidrirat ne more na dopustu :)

  Preden so nam pripravili lepo in veliko sobo smo še šli do pomola, s katerega jutri gremo na otok Redang. Da smo zapolnili popoldne tega postanka, saj zaradi urnika trajektov danes nismo mogli na otok, smo si vzeli taksi in si šli ogledat Kristalno mošejo. Vsa v steklu, res lepo in to je za videt. Nazaj grede smo pa še opravili sprehod po praktično praznem mestu, spili Coka colo in spat.

  Torej, Rezerviran imamo prostor na trajektu in jutri končno po vseh metropolah, betonu, gremo na tropske rajske plaže. Upam, da se tam dobi kakšno pivce :)
  Read more

 • Day9

  Kuala Lumpur

  August 16, 2019 in Malaysia ⋅ ⛅ 31 °C

  Še en dan v prestolnici, KL...po prebujanju na jutranje kopanje, zatem zajtrk v apartmaju. Potem pa smo se le okoli 11 ure spravili malo na teren :) Šli smo v park zraven Petronas Twin towerjev, kjer se je mala popotnica že leta 2017 kopala. Park še vedno čist, lepo, urejeno. Osvežitev malo popotnico naredi lačno in gremo na kosilo. Danes nismo nobene trgovine niti pogledali :)

  Po kosilu smo šli na ogled KL Aquaria, ki je sicer ne prevelik in ogromen, ima pa zanimiv 90 m dolg tunel, ki je pod vodo in vsi stingrayi, morski psi, želve in vse ostalo plava okoli in nad nami. Je doživetje, samo predog, kupite karte pred tem online s telefonom, saj smo tako privarčevali cca 20 EUR, pa še v vrsti nismo rabili stati.

  Po akvariju pa še nakup hrane za jutri, saj gremo jutri naprej, pa se srečali smo se s staro mojo prijateljico, sosošolko iz osnovne šole, Alenko. Svet je res mali, ko se tako srečaš na drugem koncu sveta :)

  Proti večeru smo se vrnili v začasno domovanje, se še enkrat skopali na 34 nadstropju, šli na večerjo na lokalne stojnice tu blizu, jedli za 35 RM vsi trije z pijačo, kar je bila cena enapega cocktaila pri Petronasih, 500 m stran. Svet je res posrečen.

  Spakirano imamo, jutri zgodaj na pot proti letališču in proti Kuala Terengganu.
  Read more

 • Day8

  Melaka - Kuala Lumpur

  August 15, 2019 in Malaysia ⋅ ⛅ 25 °C

  Na zajtrku smo prvi in po mukah z wifijem, nam na recepciji naročijo taxi do avtobusne postaje Melaka Sentral, od koder gremo na bus za Kuala Lumpur. Avtobusi na sekundo točno vozijo, mi pa se lepo namestimo na drugo nadstropje in celo za kako urco zaspimo. Dobri dve urci traja vožnja do mega mesta Kuala Lumpur. Pa smo nazaj, na postaji TBS, Grab taxi in za 21 RM se pripeljemo še do nastanitve, Parkview Residence. To je v bistvu ogromna stolpnica, kjer imajo tudi nastanitve, apartmaje tudiza turiste. Imamo manjši zaplet s ključi, saj so nam vmes sporočili, da so nam zaradi nekega puščanja vode zamenjali sobo. Prvo ni bilo ključa od druge sobe, bil pa je od prve, ki so nam jo zamenjali. Skratka, vzeli smo ključ prve sobe, tam na wifiju skomunicirali za menjavo in da so nam dostavili ključ za drugo sobo, potem smo v drugi sobi iskali tretje ležišče in rjuhe...vse v vsemu, malo te zmatra tak stresek “sem ter tja”, brez wifija in sistem “znajdi se”. Za znižanje pritiska smo si na 33 nadstropju šli pogledat še bazen, punce sta se skopali med nebotičniki, s pogledom na KL Tower in vmes tudi na enega od Petronasovih dvojčkov.

  No, potem pa se je še vlilo, konkretno, kot se zna tukaj. In ni in ni nehalo. Kako urco smo še vedrili in čakali v sobi (drugi, ta pravi), potem pa se kljub temu opremili in odločili do Petronas stolpov stopiti peš. Imamo jih dobesedno za vogalom, 500 m stran. Niti ne preveč mokri smo prišli pod streho Suria KLCC shopping centra in končno okoli 18 ure le prišli do prve konkretne hrane danes po zajtrku. Potem pa, glede na vreme, shopping :) Ni da ni, Gucci, Louis Vuitton, Prada...tja nismo šli, smo pa šli pogledat Under Armour, kjer sta se opremili punci, zame nimajo nič, pa niti številk ne. Potem sem našel moj Oakley trgovino, ki je čisto razočaranje, saj nimajo nič pametnega, pa še mnogo ceneje dobim v EU...manjši nakup za malo popotnico smo opravili v Mi Shopu, pa mala popotnica si je zbrala nov nahrbtnik in bidon, turkizne barve seveda.

  Zatem pa je že nehalo deževat, bila je že tema in priložnost za poslikati stolpe ponoči, osvetljene je bila tukaj. Lepo je, na strani, kjer je park, smo letos končno videli tudi show z vodo in lučmi, lepo, pa spili najdražja dva piva in sok iz lubenice. Potem pa brž nazaj in še nočno kopanje med nebotičniki, z nočno osvetljenim KL Towerjem in tako naprej. Ni kaj, je lepo to doživetje.

  Zmatrani gremo spat...jutri bo baje dež, KL akvarij morda in več ali manj na easy, kolikor se bo dalo.
  Read more