- Day 1–2
- Altitude: 827 m
AustriaJohnsbach47°32’27” N 14°35’15” E
До друзів у Гезойзе
Aug 4–5 in Austria ⋅ ☁️ 14 °C
У передчутті нової подорожі та після святкування ювілею Марка ми спокійно зібрались, поснідали та виїхали із планом, що Альма спатиме в автокріслі.
У Альми були інші плани, вона давно вже так не засинала, тож довго пручалася, плакала, кілька разів просилася какі і молочко та заснула аж на 2 години пізніше за свій звичний час.
Вже після обіду ми дісталися до кемпінгу у Гезойзе. Ми вирішили зробити тут зупинку на 1-2 ночі, аби зустрітися із хорошими знайомими Штефаном, Доріс та їхньою маленькою донею Леєю.
Хто це такі? Секунду.
Два з половиною роки тому ми з Марком записалися на курс із проходження льодовика на Дахштайні.
Та вже за кілька місяців я дізналася, що вагітна і мені не варто підійматися вище 2800 м. Дахштайн вищий, тож я відмовилася, а Марка все ж відправила.
І саме там, у горах, він випадково зустрів старого однокурсника Штефана. Вони дружили ще в університеті, разом їздили в Угорщину фотографувати ромських дітей. Штефан був із дружиною Доріс, теж вагітною. Вони запросили нас на 4 серпня на святкування його дня народження в Гезойзе.
Марк розсміявся — адже кілька років тому того ж дня й у тому ж місці ми одружилися. А два дні до того – день народження Марка. На це вже розсміявся Штефан: їх із Доріс день розпису — 5 серпня. І теж у Гезойзе.
Торік ми зустрілися там уперше. Їхня донька на два місяці старша за Альму. Дівчатка тоді лише дивилися одна на одну й тикали пальчиками в щічки.
А сьогодні, рівно за рік, ми знову були тут. І шукали очима, де припаркований їхній бус. Доріс побачила нас перша, і показала, де вони стояли.
Марк приготував вечерю в новозбудованої висувної міні-кухні в бусі, а я носилася кемпінгом за Альмою.
Після дослідження околиць та вечері я заколисала Альму на сон. А Марк балакав з хлопцями. Я заснула разом з донею.Read more
- Day 2–3
- August 5, 2025 - August 6, 2025
- ☀️ 24 °C
- Altitude: 516 m
AustriaLandl47°39’17” N 14°44’4” E
Альмина яблуня
Aug 5–6 in Austria ⋅ ☀️ 24 °C
Легко прокинулись на кемпінгу разом із нашим любим будильником Альмою.
Після сніданку планували лишитись ще на кемпінгу та піти в похід усі разом із Штефаном, Доріс та малечею Леєю, та Доріс не виспалася і була не в силах йти у похід або гуляти, тож ми зібрались і розʼїхались кожен у свій бік: вони орендували десь номер аби відпочити, а ми поїхали до біо-ферми, де у травні минулого року, коли Альмі було ще 3 місяці, ми посадили її власну яблуню.
Фермер якраз повернувся додому, і ми лишилися у міні-кемпінгу, який вони за невеликі гроші надають на території ферми.
Альма заснула на денний сон, а з нею і ми усі разом.
Після сну ми зробили обід і дізнались, що увечері буде годування тварин. А їх на фермі немало: корови, коні, поні, віслючок, кози, вівці, декоративні свині, гуси, качки, перепілки, зайці, кілька видів курок, шість котів та черепаха.
Поки чекали на годування тварин, Альма самостійно залізла на болдер-стінку заввишки з Марка, і пострибала разом із нами у батуті.
Годування було феєричне: ми вдихали аромати гарячої скошеної для корів трави, що ферментувалася в стойлі, роздавали корм котам, годували з рук кіз, збирали яблука для свиней та гусей та груші для кіз. Груші куштували і самі, ті на смак були як мед.
Після цього фантастичного експіріенсу ми повечеряли, Альма побігала за качками, посиділа на горщику в траві та я її заколисала на сон в машині. Ми також позасинали із Марком.Read more
- Day 3–4
- August 6, 2025 - August 7, 2025
- ☁️ 19 °C
- Altitude: 1,085 m
AustriaBöckstein47°6’37” N 13°8’10” E
Бад Гаштайн, прибуття
Aug 6–7 in Austria ⋅ ☁️ 19 °C
Так добре спалося на фермі! Близько 8 ранку ми в кілька заходів розбудили доню. Я зробила зарядку, поки вона в ранкових променях сиділа на горщику в траві. Я так люблю літо за оцю босоногість, росу на ногах, фрукти, ягоди і легкість!
Ми пішли в гостьовий дім фермерів на сніданок. Після нього Альма ще побігала за курками, полазила на дитячому майданчику та поїздила на усіх машинках, що були припарковані для дітей у дворі. Попрощавшись із фермером та тваринами, ми вирушили далі в бік Бад Гаштайну.
Знову Альма протестувала у автокріслі, але усе-ж таки заснула і поспала годинку. За цей час ми дістались кінцевої цілі.
Ідея поїхати у Бад Гаштайн зʼявилася завдяки запрошенню подруги дитинства Марка, яка винаймає тут маленьку кімнатку. Наразі вона на Сардинії, тож кімната порожня. Але в останній момент виявилося, що її тато приїжджає туди саме в той час, коли ми домовилися приїхати. Тож вона знайшла нам інший варіант – нижній поверх будинка свого колишнього «хлопця» (йому наразі 50+), де вона сама іноді зупиняється. Він був взагалі не проти, бо сам якраз був у відʼїзді.
Коли ми підʼїхали за вказаною адресою, я здивувалася сучасністю та стилем будинка: велика мінімалістична будівля з панорамними вікнами, обшита деревом. Марк дістав зі схованки ключі і відкрив дім. На першому поверсі була велика кімната із кухнею та ванною кімнатою. А також гараж і кімната зі спортивним оснащенням від сьорфів до лиж.
Ми занесли усі речі і взялися готувати обід, та не знайшли ані каструль, ані столового приладдя. Марк приніс із машини наше похідне газове оснащення для готування і запитав по телефону власника будинка, де знайти каструлі. Поки ми готували, він відповів, що усе на верхньому поверсі, двері відкриті – будь ласка, беріть усе що треба. І взагалі, він повернеться аж у середині серпня, тож ми можемо спокійно тусуватися нагорі.
І от ми пішли нагору. А там – простора дизайнерська студія як мінімум у 100 м2, із величезною терасою з видом на гори й льодовик. Завдяки вікнам у стелі увесь простір був залитий природнім світлом. По центру поверху був великий деревʼяний куб, всередині якого розмістилася ванна кімната зі скляною стелею, крізь яку також світило сонце. На терасі був гамак, блекроли та баланс-борди. Просто мій особистий рай!
Ми відчули, що потихеньку захворіємо, але у такому будинку хворіти було не так страшно)Read more
- Day 4–5
- August 7, 2025 - August 8, 2025
- ⛅ 23 °C
- Altitude: 1,085 m
AustriaBöckstein47°6’37” N 13°8’10” E
Бад Гаштайн, прогулянка вздовж водоспаду
Aug 7–8 in Austria ⋅ ⛅ 23 °C
Сьогодні ми активно лікувалися, прибирали в будинку та відпочивали на терасі.
Після денного сну Альми та ситного обіду ми вийшли прогулятися містом до водоспаду. Марк вже розвідав стежини, поки гуляв із Момо, і повів нас напряму до водоспаду.
Я давно вже хотіла побачити Бад Гаштайн і це феєричне поєднання стихії води та витонченої архітектури. Насправді, неповторне місто, затиснуте поміж гір, розташоване на урвистих схилах над потужним водоспадом. Така сила, Альма аплодувала цій красі.Read more
- Day 5–6
- August 8, 2025 - August 9, 2025
- ☀️ 28 °C
- Altitude: 838 m
AustriaAnger47°10’14” N 13°6’4” E
Бад Хофгаштайн, до тварин
Aug 8–9 in Austria ⋅ ☀️ 28 °C
Сьогодні вирішили не киснути більше вдома, а виїхати на якусь ферму, бо Альма весь час хотіла побачити овечок та казала Беее на овечу шкіру, що лежала на терасі.
Обрали за відгуками ферму у сусідньому містечку Бад Хофгаштейн, яка позиціонувала себе як гостьовий двір для дітей та малюків. Сумне враження склалося у нас від темної бетонної стайні, абияк розфарбованої яскравими фарбами. У тісних комірках у своїх екскрементах лежали свині, кролі та кури. А назовні на сонці лежали корови. Ми швидко вийшли звідти, і Альма попросилася на дитячий майданчик, що був на території гостьового двору.
Не встигли ми зайти на майданчик, як до нас гукнула жінка з балкону, що нам туди заборонено, бо майданчик лише для гостів двору. Спантеличені та роздратовані, ми виїхали звідти. Я знайшла біо-ферму на сусідній вулиці, і ми поїхали туди.
Це була зовсім інша справа. На просторій галявині під деревами стояли коні, у садочку під кущами та деревами відпочивали курки та півень. А ще подалі була галявина для корів. Вдосталь надивившись на тварин, ми вирішили шукати майданчик, на якому Альма могла б нарешті погратися.
Марк знайшов великий муніципальний майданчик біля автовокзалу, і він був те, що треба. Альма лазила звідусіль, гралася з водою, зʼїжджала з гірки та була просто супер щасливою дитиною. Коли вона награлася досхочу, ми повернулися до нашої люксус-хютте, повечеряли та повкладалися спати.Read more
- Day 6–7
- August 9, 2025 - August 10, 2025
- ☀️ 21 °C
- Altitude: 2,189 m
AustriaBad Gastein47°6’0” N 13°10’0” E
Бад Гаштайн, похід до озера Пальфнер
Aug 9–10 in Austria ⋅ ☀️ 21 °C
Останні дні ми з Марком ніби починали захворювати, а Альма одну ніч мала температуру. Сьогодні ж нам стало відчутно краще, і ми вирішили вибратися із будинку на гору.
Обрали ту, що була найближче до нас, і вирішили заїхати трохи вище на парковку на горі. Таким чином зекономили 200 м висоти і півгодини ходьби асфальтованою дорогою.
Нагору Марк ніс Альму у рюкзаку на спині, а я її розважала квітами, фруктами та печивом без цукру. Згодом доня стомилася, і я взяла її у ергорюкзак до себе. Біля потужного водоспаду вона заснула і ми попрямували далі до озера Пальфнер вже зі сплячою Альмою. А коли вона прокинулася, ми почали вирішувати, як нам бути надалі.
На шляху не було жодної хютте, де можна було б пообідати. Наші снеки були обмежені двома яблуками та одним бананом. Єдина можливість пообідати була – це пройти ще 1,5-2 години до станції ліфта, там був гірський ресторанчик. Але ліфт крісельний, і, скоріш за усе, Момо туди не пустять. І тоді я з Альмою спущуся ліфтом, а Марку доведеться з Момо бігти увесь шлях вниз, назад до машини. Мені не дуже подобався такий план, бо це був довгий шлях, ми йшли більше 3,5 годин. Але Марк мене завірив, що усе буде гаразд і для нього це не проблема.
Ми пройшли повз велике озеро далі спекотним шляхом крізь сосновий ліс до станції ліфта. На місці виявилося, що вони взагалі не мають нічого проти собаки, і ми можемо усі разом спуститись донизу. Радісні, ми завернули до ресторанчику пообідати. Взяли нам класичний альпійський обід із засмаженого тіста зі старого хліба, а для Альми – кефір із червоною смородиною. Оперативно пообідали, Альма погралася у крижаній воді з джерела, і ми пішли на ліфт. Марк скрутив із повідця Момо свого роду упряж навколо усього торсу, і ми пішли на ліфт. Я з Альмою в ергорюкзаку в одне крісло, Марк із Момо в наступне, а наші рюкзаки у третє. На диво, Момо досить спокійно пережив політ у кріслі над гірським лісом. А от Альма була в ударі: весь час шукала тата, хотіла вилізти із ергобейбі, сісти поруч зі мною, облизувати поручні крісла і мала ще мільйон інших бажань.
Ми вийшли на проміжній станції ліфта, бо вона була ближче до парковки, де ми лишили нашу машину. Тут я випустила доню з ергорюкзака, і вона, віджавши у тата одну паличку, радісно побігла лісовою дорогою. За якийсь час, міняючись, хто і як нестиме Альму, ми дісталися до машини.
Стомлені й задоволені, ми попрямували до нашого місцевого дому. Зробили вдома легку вечерю, після якої я вклала Альму. А ми з Марком ще теревенили якийсь час нагорі. Гарний день, так добре було вийти на гору. І хвороба помітно відступає.Read more
- Day 7–8
- August 10, 2025 - August 11, 2025
- ☀️ 23 °C
- Altitude: 1,858 m
AustriaBad Gastein47°4’27” N 13°3’40” E
Шпорт Гаштайн, похід до озера з драконом
Aug 10–11 in Austria ⋅ ☀️ 23 °C
Прокинулись, швиденько поснідали підготовленим заздалегідь сніданком, зібрали їжу з собою та вирушили із ночівлею в гори.
Дорогою зупинились ще докупити снеків у супермаркеті. Поки їхали (15 хвилин), усвідомили, що хютте, в якій ми планували ночувати, стоїть на висоті 2470 м. А дітям до 3 років не бажано навіть підійматися на 2500, не те, щоби ночувати. Доїхали до парковки, сіли, почитали, зважили усі за і проти, і відмінили ночівлю.
Перезібрали речі, і пішли до озера Бокхарт, в якому за місцевою легендою колись жив змій-дракон. Марк ніс Альму в похідному рюкзаку, доки вона не захотіла спати. Тоді я її взяла до себе в ергорюкзак. Шлях був не складний, але досить крутий. За кілька хвилин доня заснула, і ми якраз дістались до хютте біля озера.
Аби її не розбудити гомоном гостей будинка, ми пішли далі вздовж озера до перевалу. Піднялися ще трохи вгору понад озером. І коли Альма прокинулась, сіли на галявині перекусити. Гарно було сидіти із видом на гори, льодовики та озеро, та насувалися грозові хмари, тож ми зібралися та пішли вниз до хютте біля озера.
Дорогою я дивилася на льодовики і дякувала своєму життю за те, що я можу ще їх побачити і що доня наша стала ще їхнім свідком. Хто знає, чи будуть вони ще тут, коли вона підросте.
В будиночку ми легко пообідали, Альма поганяла навколо будинка і полазила вздовж барною стійки всередині, і ми спустились вниз. Шляхом я збирала лохину і годувала нею доню і Момо. Але більше доню)
Вдома малеча швидко заснула, а ми з Марком ще посиділи на другом поверсі, балакаючи і дивлячись на те, як ніч спускається на гори.Read more
- Day 11–12
- August 14, 2025 at 9:09 AM - August 15, 2025
- ☀️ 20 °C
- Altitude: 1,088 m
AustriaBöckstein47°6’38” N 13°8’10” E
Понад Аттерзее
Aug 14–15 in Austria ⋅ ☀️ 20 °C
Зранку у розміреному темпі ми поприбирали у будинку та дозбирали речі, і після сніданку попрощалися із нашою люксус-хютте.
Нашою ціллю на сьогодні було Аттерзее та гостинний двір Schöberinger Hof на пагорбі над озером. Власники двору надають місця для кемперів взамін за вечерю в їхній корчмі.
Ми не без проблем запаркували машину недалеко від крихітного громадського пляжу, який вчора підібрав Марк. На ньому ми і розмістилися, в тіні величезного дерева. Людей було небагато, безпосередньо за нашими спинами проходила дорога, якою з ревом пролітали машини, а перед нами плюскотіла бірюзова вода Аттерзее.
Був якраз час вкладати Альму, тож я взяла її у ергорюкзак та почала заколисувати. Незважаючи на гуркіт машин, доня заснула і проспала майже годину. За цей час Марк поплавав русалкою перед нами у кришталевій воді озера. Коли Альма прокинулась, Марк взяв її на себе, і у воду пішла я. Несподівано, вона була настільки охолоджуючою, що мені аж шкіра боліла, коли я потроху заходила у воду. Але одразу після повного занурення прийшло таке полегшення і освіжаюче відчуття, чистий кайф.
Близько четвертої ми зібралися і вирушили до гостинного двору, де обрали місце у саду під величезним горіховим деревом із видом на величезне озеро, пагорби навколо та гори вдалині. Тут же у саду був дитячий майданчик із гойдалками, лазалками та пісочницею. Поки Марк розгортав ліжко та готував машину до ночівлі, я супроводжувала Альму, яка нарешті дорвалася до майданчику. Облазивши усе, вона із задоволенням всілася у пісочницю і більше півгодини пересипала пісок у різні форми. Я за цей час трошки пойожилася поруч із нею.
Марк закінчив із нашим лігвом, і ми пішли вечеряти до корчми. Безмʼясних варіантів було аж два: овочеві пляцки із салатом або із булками у вигляді бургера. На додаток до цього розмаїття ми замовили ще салат капрезе із буратти.
Під час вечері Альма була в такому ударі, що їсти ми могли лише почергово. Один із нас мав носитися за кричащою дитиною по всій території закладу.
Після вечері я була упевнена, що вона просто вирубиться, та не усе сталося як чекалося. Моє монотонне читання її не заколисало, вона була переповнена енергією. А ще під вечір прибула величезна кількість інших кемперів із дітьми, стільцями, ліхтарями, мʼячами та іншими неймовірно цікавими для Альми речима. І вона просто не мала права заснути, коли навколо стільки дійства було. Тож я знову взяла її у ергорюкзак, і пішла у темні поля її колисати.
За півгодини я повернулася зі сплячою донею, і мені навіть вдалося її без пробуджень викласти на ліжко в бусі. Марк вже лежав, тож я виповзла з машини на галявину, аби поробити вечірню йогу. Яке це неперевершене відчуття – займатися босою на вологій вечірній траві, під зірковим небом. Як це незабутньо звільнююче – лежати після практики у шавасані, і відчувати, як під тобою ворушаться комашки у траві, а над тобою світяться зорі. І лежиш отак на такій самій зірці для когось, хто дивиться у небо з іншого боку. Незабутній досвід. Треба частіше таке робити.
Набувшись на живій землі, я залізла назад до моїх любих, і заснула. Така була чудова ніч із відкритими вікнами й дверями. Навіть незважаючи на комарів)Read more