- Afficher le voyage
- Ajouter à ma liste de choses à faireSupprimer de ma liste de choses à faire
- 29 avr. 2025, 18:51
- ☁️ 18 °C
- Altitude: 1 440 m
États UnisMohave County36°1’58” N 113°49’30” W
Kanion jaki jest każdy widzi

Widok, który każdy zna z książek, filmów i zdjęć. A jednak, w naturze, imponujący i przejmująco piękny. Żadne zdjęcie ani nawet film, nie odda skali i potęgi tak wyraźnie (chyba że Sir David’s Attenborough, ale na to jeszcze musimy popracować). Tym niemniej, oczywiście próbujemy, uchwycić rzeźbę skalną nakładających się na siebie ścian odnóg, barwę pasm, i światłocienie w zachodzącym słońcu. I oczywiście rzeki Kolorado, która uparcie kryje się w załomach i w głębinach wąwozu.
Wymyśliliśmy sobie w dodatku, że koniecznie chcemy zobaczyć w kanionie zachód a może i wschód słońca, dlatego zatrzymaliśmy się u Indian Hualapai, w zachodniej części kanionu, w obozie rozłożonym pod samymi ścianami zewnętrznymi kanionu.
I być może tym wzruszyliśmy wszechświat na tyle, że udało się nam zwiedzić Kanion w zasadzie w trybie prywatnym. Poza nami było może z 10 osób, z czego do samego zachodu słońca zostało pięć. Może to kwestia pory roku, może dnia tygodnia a może uszanowaliśmy lokalne bóstwa - nie sposób stwierdzić.
Darowanemu kanionowi w żeby się nie zagląda ( tu nawet byłoby troszkę niebezpiecznie!).
A teraz trochę krytyki, żeby nie wyszło na to, że wszystkim się tylko zachwycamy. Eagle point jest po prostu słaby, pewnie dlatego zwiedza się go jako pierwszy. I pewnie dlatego wszyscy kupują wejście na skywalk (my też, jasna sprawa, dobre choć tyle że też w trybie prywatnym, kasę dla nas musieli od nowa uruchamiać) choć wartość dodana jest mała, a do tego zdjęć nie można robić.
Guano point, mimo nazwy, jest dużo dużo piękniejszy.
Do tego, o ile przy Eagle wszędzie są barierki i sznury, przy Guano po prostu wbili tabliczki - lepiej nie podchodź za blisko. Można swobodnie chodzić brzegiem kanionu, a nawet wspinać się na skały i kamienie odtwarzające góry guana nietoperzowego od których pochodzi nazwa miejsca. I które w pierwszej połowie XX wieku stanowiło nieprawdopodobne bogactwo naturalne, eksploatowano je więc bez zawahania, mimo, ze jaskinia wypełniona guanem położona była na dnie kanionu. Do jaskini zjechać się nie da (zresztą, czy byśmy chcieli???), ale są pozostałości wyciągu którym zjeżdżali hmmm górnicy.
Z punktu widzenia turysty nonszalancja vs komercja 10:0.En savoir plus
Voyageur
I love the light and shadows.
4 x 8 nog ♥️