Xingping
9 novembre 2015, Cina ⋅ ⛅ 23 °C
Chinezen komen niet alleen, ze komen met bussen en hebben veel bamboobootjes nodig. Zwemmen in de Li river tot verbazing en interesse van de Chinese toerist. Voyeurs zijn 't; wel billen aanschouwen maar niet terugzwaaien.
Aan de wandel tussen de karstcreaties en ons verbazen over de decibellen die Chinezen uit zichzelf weten te persen. Op zijn Hollands op de fiets een dagje vertier. Honden worden hier gegeten en verhandeld op de markt. Lekker aan het pils en wat potjes pool voor ontspanning. Op naar de volgende bestemming. Liefs van ons.Leggi altro
Kunming (Red Land) I
18 novembre 2015, Cina ⋅ 🌬 17 °C
We gaan op weg naar Yunnan. Een van de armste provincies van China van weleer. Tegenwoordig is het een van de meest toeristische provincies van China. We zijn benieuwd wat de sprong voorwaarts voor dit gebied betekent. Yunnan is een zeer natuurrijke regio. Waar je jezelf kunt verliezen in transcendente uitzichten over exemplarisch gestapelde rijstvelden. Waar je kunt hiken op grote hoogte op smalle paden met diepe dodelijke valleien. Gaan we ervan genieten of worden we gek van de drukte?
We hebben Guilin, de karstcreaties en de onuitputtende stroom water uit de hemel achter ons gelaten en zitten weer eens in een nachttrein. De treinen in China zijn nadrukkelijk smeriger dan die in Rusland en Mongolië. Voor het eerst hebben we een vrouwen slaapvertrek. Dat is gunstig voor de slaaprust: mannen snurken alsof ze hevige gevechten aan het voeren zijn, wat een decibellen. Het enige dat erger kan zijn is een baby. Die hebben we nog niet gehad op onze 6 kubieke meter. Twee jonge knapen zitten in dezelfde wagon. Ook dat is een eerste keer. We zitten met mede blanca's in het treinstel. De knapen komen uit de Rijp. Noord Holland. Heerlijke gasten. Voor het eerst op reis. De tijd wat rekken met wat ze willen doen. Zoals veel reizigers de tijd voorbij laten strijken. Uitstellen met wat noodzakelijk is. Afzetten tegen orde. Structuur. Regelmaat. Praat ik nu ook tegen mezelf?
De trein stopt op een station. Zoals elk ritme van het station verlaten mensen de trein en betreden mensen de trein. Rijdende eetstalletjes proberen wat straatvoedsel aan de man te slijten en een passagier rookt buiten zijn sigaret.
'Denken jullie dat je dat ken eten?'
'Is dat wel te vertrouwen?'
De Rijp staat vanuit het niets bij onze slaapvertrekken en gooit dit met onvervalst plat Amsterdams accent onze kant op.
'Ja hoor dat kan je best vertrouwen,' retourneren we.
Tien minuten later komt de Rijp weer even buurten.
'Nou dat was lekker hoor.'
Het Amsterdams echoot door onze oren.
Hierdoor missen we thuis. Jullie. Amsterdam en Nederland zijn ineens dichtbij.
Aangekomen in Kunming wisselen we gegevens uit en helpen we De Rijp op weg. We zijn de opa en oma die worden opgezocht om onze ervaring te delen. Gretig te worden leeggezogen. Als De Rijp zijn weg kiest en we ze weg zien lopen voelt het vertederend en aandoenlijk. Die jonge gasten die binnen een paar dagen al aanzienlijk beter engels zijn gaan spreken. Zoals ze zelf voldaan en spontaan betoogden.
Wij gaan met de bus op zoek naar ons hostel. De komende dagen vullen zich met het aanvragen van een vietnamees visum, plannen maken wat te doen in en rondom Kunming, wat lezen in de zon (eindelijk weer eens zon) en de tijd doden met wat potjes pool. Het voelt zowaar als vakantie. Ons ritme in afdalen door China is hoog en voor dat we het weten lopen we als verdwaalde vermoeide backpackers rond. We nemen het er nu even van. Even niets.
We mijmeren al een tijdje om van de touristtrap te wijken. Via de Lonely Planet gaat dat niet lukken. Reizen is ook voortbewegen zonder doel. Wat komt er op je pad. Welke inspiratie en signalen gaan jou vinden en ga jij zien. Dit inspireert ons en zo vinden we via het hostel en tripadvisor: 'The Red Land.' Met wat karige informatie gaan we op pad. Zonder paspoort. Richting een gebied dat nu nog niet in de klauwen is gevallen van de toeristenbusiness. Althans dat doet de informatie ons geloven. Eerst nuttigen we ons ontbijt bij een islamitisch straatrestaurant. We zijn vol van de aanslagen in Parijs. We hebben het er samen tijdens de reis vaak over. Dat we ons veiliger voelen op reis. Dat we in oorlog zijn met IS. We zijn ook benieuwd of de Chinees weet wat er gebeurd is. Of dat de propaganda machine alles verhuld. Soms zijn we even stil en zien we hoe een jonge knul zeer kundig de noodles bereidt. Dezelfde noodles als op ons bord.
Het voelt goed om weer op pad te zijn. Naar hopelijk rauwe natuur. Naar stilte. De busreis is uitermate comfortabel en onze tussenstop is Dongchuan. Eerst nog een kleine lunch en dan met de minibus verder. De bergen in. Op het andere busstation, die we met behulp van het betere handen en voetenwerk weten te bereiken, spreekt niemand engels.
'To the Red Land'
'The Red land'
'No, to the Red Land'
Het enige dat we zien zijn pak hem beet twintig nieuwsgierige koppies die samen een ware kakofonie ontluiken om ons proberen te begrijpen. Zonder taal is begrijpen een weg van geduld en vertrouwen.
'To the Red Land'
Ons antwoord is enkel het schudden van hoofden met grote ogen.
Hier gaat het ons niet lukken. We schudden wat taxi sjacheraars van ons af en proberen een nieuw plan te bedenken. Laten we liften? We struinen wat door de straten, maken gebruik van wifi in een hotel, plegen een toiletbezoek (de darmen beginnen onrustig te worden) en struinen weer verder. Op het moment dat de moed in de schoenen dreigt te zakken worden we vanuit een winkeltje door een meisje aangesproken. Ze blijkt te studeren in Chengdu. Ze wil tolk worden en de Britse intonatie die onze oren in deint maakt ons warm en blij. Er is ook nog een neef en een zus. Met zijn drieën nemen ze ons op sleeptouw.
'Waarom zijn jullie hier?'
'Er is hier niets voor toeristen.'
'We willen naar The Red Land.'
'ah to the wild nature?'
'Yes if that what it is.'
'To the wild nature.'
Eerst op zoek naar een hotel. Goedkoop en schoon. Wat blijkt: zonder paspoort ook al heb je kopieën en foto's op je Ipad het is allemaal niet toereikend. Je kunt niet overnachten zonder fysiek paspoort. Okay dat is dus een dingetje. Hier dealen we later mee eerst bustickets regelen. Dat gaat allemaal zeer voorspoedig. Zonder onze tolk was het nooit gelukt. Blijkbaar komen antwoorden altijd op je pad. Het is enkel een kwestie van vertrouwen. We kopen zelfs al tickets voor terug bij de buschauffeur. Hij onthoudt onze gezichten wel. Is ook niet een lastige opgave lijkt ons. Enigszins voldaan vervolgt onze weg via de ouders en een islamitisch restaurant onze weg. Het meisje staat er op dat ze ons trakteert. Met zijn vijven eten we heerlijk. Onder andere de lokale specialiteit: gebakken aardappelen met chilipeper en koriander. De kleine zus is opgewonden omdat ze nog nooit met buitenladers heeft gesproken. We laten haar weten dat ze ons alles kan vragen. Op een vraag krijgen wij antwoord. De aanslagen in Parijs zijn vol in het nieuws. 'It is terrible.' Daar blijft het bij. We kletsen vermakelijk en eten ons buikje rond.
Na het diner moet er nog een oplossing komen voor het niet hebben van ons paspoort probleem. De oplossing is simpel. Willen jullie de hulp inschakelen van de politie? We kijken elkaar aan en denken hierover na. Het is niet altijd even verstandig om in een vreemd land naar de politie te gaan zonder paspoort en te vertrouwen op hun goede intenties. Intuïtief beslissen we om het te wagen. Het is inmiddels donker en een heus netwerk van onze tolk is voor ons aan het werk. De neef is duidelijk homoseksueel en staaft dat door te vragen wie onze popsterren zijn om vervolgens 'Shine bright like a diamond' in te zetten. Binnen tien minuten zitten we op een bank buiten naast het politiebureau. We zijn een attractie geworden. De politieagent vraagt om onze kopieën en kijkt ons indringend aan. Hij neemt ons duidelijk in zich op. Wie heeft hij voor zich? Is hun verhaal te vertrouwen? Wij laten het gedwee over ons heenkomen en na wat minuten van stilte en vele blikken is het antwoord positief: 'We mogen overnachten in Dongchuan zonder paspoort. Voor we het weten is de tolk, neef en zus verdwenen en zitten we bij een agent in de auto naar een hotel. Eenmaal aangekomen moeten we inchecken en tot onze verbazing krijg ik een telefoon tegen mijn oor gedrukt.
'Yes, this is Jandaan.'
'Hello, this is the policestation.'
'Hello.'
'Why dont you have your passport with you, you always have to carry your passport with you.'
'Do you know that.'
'Yes i know that.'
'We already went to the policestation and told them our passports are at the vietnamese embassy for our visa application.'
'It was okay, they told us.'
We need your passport?
Why don't you have your passport with you?
Dit wordt irritant en ik weet dat ik rustig moet blijven want onze positie is op dit moment niet al te sterk en overtuigend. Kalm leg ik nog meerdere malen uit wat er gebeurd is. Dat we al bij het politiestation zijn geweest. Dat zij het al hebben goedgekeurd. En dat keer op keer. Eindeloos.
'Okay, you spent the night in the hotel.'
'Only for this night.'
'Thnx we will.'
'Thank you very much.'
En weg is de politiedame aan de andere kant van de lijn. Welkom in China waar bureaucratie soms ondoorgrondelijk is. Geheel niet te begrijpen. Dat het gaat om het toepassen van de regel. Enkel het toepassen van de regel.
Vervolg Kunming (Red Land) 2Leggi altro

Corine van der RijstWat een belevingen weer! Wanneer staat Vietnam op het programma?! Xx
Kunming (Red Land) II
18 novembre 2015, Cina ⋅ ⛅ 18 °C
's Ochtends zitten we in de bus naar The Red Land. The Red Land bestaat niet als subject voor locals. Het is een toeristenterm. De verbaasde en verwarde blikken van de chinezen bij het busstation begrijpen we nu beter. In hun ogen waren we twee lange blanke vreemd sprekende dieren die iets wilden maar wat ze onmogelijk konden ontcijferen. Glimlachend hobbelen en slingeren we de bergen in. We worden na anderhalf uur ergens op een top in een klein dorpje afgezet. Als we terug gaan moeten we ook hier weer zijn. Zo maken we op van de buschauffeur. Om 13.40 uur. Het is nu net tien uur en we staan in een soort van middle of nowhere. Waar gaan we tukken? Gaan we iets makkelijks vinden? Er is een absentie aan engels. Ook nu worden we verrast dat er 1 chinees is die ons in het engels aanspreekt. Een toerist in eigen land. Ze werkt en woont in Shenzen. Tegen Hongkong aan en werkt bij een bedrijf dat computeronderdelen verkoopt. De voertaal is engels. Soms is alle geluk aan je zijde.
Het landschap is overweldigend. De stilte heeft een enorme dichtheid. Zo een die zelfs pijn aan je oren kan doen. De wind waait stevig. Er zijn wat huisjes. Hotels met eetgelegenheid. Niet veel maar genoeg. Vrachtwagens zijn er ook. Veel van hen. Er wordt hier blijkbaar veel erts gewonnen. Op en af rijden ze. Kabaal. Roet. En veel warmte. Luidruchtige monsters zijn het. In het dorpje negeren we ze. We eten wat en gaan op zoek naar een slaapplek. Tijdens het verkennen van de omgeving worden we getrakteerd op schitterende vergezichten, rode en groene lappen die als terrassen tegen elkaar aanliggen. Het rood en het groen zijn samen een magisch duo. Eindeloze velden met lieve witte bloemen, een blauwe hemel zichtbaar tussen een grauwe deken van wolken maakt deze plek uniek. Helaas wordt dit spektakel danig verstoord door opspelende darmen die niet tot nauwelijks te controleren zijn.
Landschap als dit katalyseert zonder te ontkomen direct het contact met jezelf. Er is geen afleiding en bent enkel afhankelijk van je eigen fysiek, geestelijke toestand en elkaar. De rode stilte reflecteert en bezint. De stad zorgt voor afleiding. In een stad is het zelf afwezig. Het individu wordt vermaakt. Gevoed met prikkels die het zelf overstemmen. Leeg consumeren zonder diepgang. Die optreden als een barrière. Wat gebeurt er als die barrière verdwijnt? Wat laat zich dan zien? Wat voel je? Wie ben je?
Duisternis daalt af en onze dag was indrukwekkend. Het ongerepte. De duidelijke gecultiveerde grond voor landbouw. Die paradox. Hoe anders wordt dag twee. Volkomen uitgeschakeld zijn we gedoemd om de dag te spenderen in onze kamer. Een kamer waar kosten en moeite gespaard is. Enkel een tv. De chinees kan niet zonder tv. Waar hebben we dit opgelopen? Een arsenaal aan wilde geluiden resoneren keer op keer vanuit de badkamer. Het leidt zelfs tot hilariteit. Romantiek is je partner aanhoren met een niet te sluiten badkamerdeur. Tranen rollen over onze wangen. Meligheid maakt zich van ons meester tussen de lamlendigheid door. Een kleine wandeling ontaard in een fysieke veldslag. De zon is heftig. De wind schuurt hard in ons gezicht. Een oude herder met een verweerde kop en een lange grijze sik stuurt zijn geiten langs ons. Het is tijd voor ons bed. Tijd dat de dag voorbij trekt. Zoals de geiten. Dat de bacteriën verdwijnen.
De nacht verloopt voorspoedig en nu is het tijd om weder te keren naar Kunming. Een lange dag van wachten en busreizen ligt voor ons. Rond acht uur 's avonds arriveren we op een vertrouwde plek. De plek waar we kunnen relaxen en bijkomen. Waar de vietnam visa's en backpacks op ons liggen te wachten.
'Hello, we are back again?'
'Hi, i see it.'
'Do you have a double room for us?'
'With or without a bathroom?'
'Without please.'
'We only have one.'
'Can we see the room?'
De kamer is de eerste kamer dicht bij de gemeenschappelijke ruimte en bar. Reisgidsen waarschuwen voor lawaai en adviseren om zo ver weg mogelijk een kamer te bemachtigen.
'We take it'
'Okay, can you give me your passport?'
'You already have our information because we already spent three nights here.'
Yes, I know, but i need your passport.'
We don't have a passport, it is with the vietnamese embassy.'
'Sorry, then we don't have a room.'
'But you have already everything in your system!'
'You already saw our passports when we checked in.'
'Yes i know but i have to see your passport.'
Mijn geduld raakt op. Mijn verstand heeft kortsluiting. Wat gebeurt er nu? Hoe is dit mogelijk?Het gaat om de regel resoneert in mij hoofd. Dit keer is boef pragmatischer. We zijn een goed team. We vullen elkaar aan wanneer het moet. Gelukkig maar.
'If you sent us away we have a big problem.'
'There is no place to stay.'
'You could help us a lot, please will you?'
De baas moet worden gebeld. De drie zijn hevig in conclaaf. Ons bewijs, dat onze paspoorten bij de ambassade zijn, wordt nauwgezet bestudeerd. Er is even geen contact. Ze zijn drukdoende om te bepalen of de gegevens in het systeem corresponderen met onze kopieën. Dat onze backpacks wel degelijk ons toebehoren in de opbergruimte. Er wordt veel in de computer gekeken en nieuwe gegevens toegevoegd.
'It is okay.'
'For one night?'
'Yes for one night.'
'Tomorrow you have to show us your passport?'
'But we leave tomorrow and we dont come back.'
Het meisje achter de balie is flexibel. Ze is de meest klantvriendelijke en begrijpt duidelijk onze situatie. Ze beslist voor ons. Ze gunt ons de kamer.
'Okay'
'Sorry for this.'
'It is the rule.'
'And we have to follow the rule.'Leggi altro

Nel van der RijstPrachtig verhaal, maar ook wel een beetje erg spannend. Ik ben blij dat het goed afgelopen is.

Nel van der RijstHopelijk knappen jullie lekker op voor jullie reis naar Vietnam. dikke kus, mam.
Pugaolao
24 novembre 2015, Cina ⋅ ☀️ 21 °C
Onze laatste stop voor Vietnam brengt ons bij de Hani en hun indrukwekkende rijstterrassen waar zij al 2000 jaar aan werken. Chinezen lijken hier niet op Chinezen.
Prachtige klederdracht. Leven met de natuur. Varkens, waterbuffels en kippen. Verweerde koppen en woeste arbeid op het land. Veel dezelfde noodles. Onverwacht lunchen met locals. Een waardig afscheid van China. Proost.Leggi altro
Reisstatistieken voor de bovenstromers
26 novembre 2015, Vietnam ⋅ ☁️ 18 °C
Reisstatistieken voor de bovenstromers onder ons.
Bovenstromers - ook wel bekend als: strategisch consultants, bèta's, excelnerds, dashboard koningen, 'leuke-feitjes'-delers, rationele beslissers, Delftenaren.
Dagen onderweg: 103
Landen: 5 (die ene nacht in Vietnam meegeteld)
Bedden beslapen: 45
Laagste temperatuur: gevoelstemperatuur -9 in Ulaanbaatar Mongolië
Hoogste temperatuur: 32 in Hong Kong
Dagen met sneeuw: 3
Opvallend veel voorkomend verschijnsel: fietsende Franse stellen in Mongolië (überhaupt veel Fransen in Azië)
Treinreizen: 16
Langste treinreis: 52 uur (Tyumen - Irkutsk, Rusland)
Hoogste snelheid in trein: 295 km per uur
Keren rat gegeten die als kip werd verkocht: onbekend
Keren nepeieren gegeten: idem (komt beide voor in China)
Gewicht backpacks: 12 kg (eigenlijk te zwaar, Marleen hoopt binnen drie maanden door voorraad crème heen te zijn)
Paar schoenen: 3 per persoon (waarvan voor Jandaan geldt: 1 paar blaren gevende sandalen, gympen met losse zolen, warme kolossale bergschoenen)
Ziektes: 3 (gebroken heiligbeen en lichte voedselvergiftiging voor zowel JD als Marleen)
Tussenstand poolen: 20 - 1 voor Jandaan
Duurste overnachting: €42,- in Hong Kong (5 vierkante meter incl badkamer, zonder raam)
Goedkoopste overnachting: €7,- in Guilin, China
Keren contact gelegd met babies, peuters en kinderen, omdat zij toegankelijker en spontaner zijn dan hun ouders en/of als manier om contact te maken met diezelfde ouders met wie wij geen taal delen: 107
Kattensnoepjes uitgedeeld: 34
Keren ruzie: 1 (in een propvolle metro in Beijing, meegenietende Chinezen: 300)
Keren ruzie met locals: 2 (Marleen die uit haar plaat gaat wanneer local €0,50 'exit' heft bij verlaten Chinese muur; pissig op treinstationbewakers die zakmes en spuitdeodorant afpakken als bedreiging van de veiligheid in de bullettrain)
Bedrijfsbezoeken: 2 (de whiteboards van Sam Creative in Tianjin en de schepen(onderdelen) van IHC Merwede in Guangzhou)
Dagen zonder Facebook, Google en YouTube: 41 (even ademhalen in Hong Kong tussendoor)
Keren gevraagd om op de foto te gaan: 25
Keren stiekem gefotografeerd: 88 (100% in China)
Meer statistieken op verzoek :-)
Hello Vietnam!!Leggi altro

Corine van der RijstWat een fijne lijst om de dag mee te starten! Overigens mis ik nijn in de statistieken en ik zie nog graag een ondersteunende grafiek;) xx

Nel van der RijstIk ben geen bovenstromer maar vind het wel erg leuk om deze statistieken te bekijken. Maar 1x ruzie? ;)
Vrouwengluurder
28 novembre 2015, Vietnam ⋅ ⛅ 24 °C
Ik ben een heuse vrouwengluurder geworden. En nee, het is niet Jandaan die dit schrijft.
De fascinatie begon zo ergens rond Zuid-China. Het begon onschuldig. In het hotel in de rijstvelden werd mijn blik keer op keer getrokken naar het diepblauwe fluweel van het pakje van de schoonmaakster. Wat zag ze er mooi uit, met haar trotse hoofd en de hardroze bodywarmer in contrast.
In de bus richting de Vietnamese grens kon ik mijn geluk niet op. De vrouw naast mij had dezelfde kleding aan, met een kobaltblauwe hoofddoek om het af te maken. Keer op keer keek ik even naast me, ook al keek ze niet zo aardig terug.
In het noorden van Vietnam werd het woord vrouwengluurder op mij van toepassing. Op de markten krioelt het van de vrouwen in kleurrijke klederdracht. Verschillende etnische groepen zijn te herkennen aan hun kleuren en borduursels. Hani, Hmong, Dzao. Ik ben gek op hun verschijning. Het kijken moet een beetje ingetogen gebeuren. Ik moet opletten om Jandaan genoeg aandacht te blijven geven.
De mannen vallen met hun grijze uiterlijk in het niet naast de vrouwen. En zijn overigens ook niet vaak bij hun vrouwen in de buurt te vinden. Op de markt zijn de mannen of bezig met hun waterbuffels en zeer geliefde vogeltjes in houten kooitjes. Of hard aan de zuip met de zelfgebrouwen heftige goedjes. De vrouwen nemen de verkoop van groente en het vlees voor hun rekening. Evenals in het dagelijks leven de stenen sjouwen, stenen bikken en nog meer sjouwen. Veel tijd van de mannen gaat naar het pamperen van de vogeltjes.
Ik begrijp mannen nu beter. Het is erg lastig wanneer je naar vrouwen kijkt, het te laten lijken dat je ze echt alleen maar in de ogen kijkt. Helemaal lastig wordt het om te kijken, als er eigenlijk geen sprake is van enig vorm van contact. Maar een fascinatie en aantrekkingskracht zijn zo hardnekkig, dat niet kijken ook geen optie is. Een goede manier - die niet doorgaat als schaamteloos - heb ik helaas nog niet gevonden. Ik houd me aanbevolen.Leggi altro
On the road in Vietnam
5 dicembre 2015, Vietnam ⋅ ⛅ 12 °C
Tussen al het vrouwengluren door is er uiteraard nog genoeg te begluren in Vietnam. Vietnam is na duizend jaar Chinese onderdrukking en, pak en beet, vijfenzeventig door de Fransen en nog eens twintig door de Amerikanen sinds 1976 pas een min of meer onafhankelijk land. In het noorden huisvesten voornamelijk minorities, die bespied worden, en in het zuiden meer de kapitalisten. Overwegend zie je overal socialistische en communistische sporen en die twee moeten zich op de evenwichtsbalk verenigen met het op Amerikaans model gestoelde zuiden. Dat gaat niet altijd even gemakkelijk en er rust nog steeds een gevoelige haat, minachting van het noorden tegen het zuiden. Het sympathiseren tijdens de Amerika oorlog (Vietnam oorlog) is men nog steeds niet vergeten.
Ons plan is om het land met een kustlijn van ongeveer 3500km van noord naar zuid af te dalen. Inmiddels zijn we al aardig op weg en gaan wij, jullie onze trouwe lezers, voorzien van wat anekdotes en avonturen.
Eenmaal de grens overgestoken kiezen we ervoor om direct op de kaart rechtsaf te slaan en het afgelegen gebied ten noordoosten per motorbike te gaan doorkruisen. Wat ons direct opvalt ten opzichte van China zijn de enorme oplichtpraktijken die de Vietnamezen er op na houden ten opzichte van toeristen. Dubbel, triple overvragen is de normaalste zaak van de wereld en dat gaat gepaard met de nodige dosis theater en pathetisch gegesticuleer. Schreeuwen en intimidatie hoort daar als vanzelfsprekend ook bij. Wij laten ons niet gek maken en gaan dit gevecht graag aan. Later hierover meer. Een cultuurhistorische duiding kan gevonden worden in de duizend jaar Chinese onderdrukking: 'if you can't beat them, cheat them!' Dit is een soort ingebakken gen dat niet enkel de toeristen in de val laat lopen maar doodleuk ook het eigen volk.
De trip op de motorbike was er 1 van extreme uitersten. Van euforie door waanzinnig uitzicht gelardeerd met krankzinnige karstformaties. Tot diepe nederigheid en respect voor minorities die zwaar werk leveren in erbarmelijke omstandigheden. Onrustige gezondheid die ons in de nek blijft hijgen. Kou die we niet hadden voorzien ( gemiddeld 2500 meter hoogte) in de mist op een scooter is niet aan te raden. Heerlijke Vietnamese koffies lurken in Dong Van en de specialiteit klaargemaakt zien worden buiten aan een doorlopende weg: hond. Slapen bij twee verschillende families in hun huis en onderhandelen over motorbike voorwaarden. Waarbij we leren dat als je lastige vragen stelt waarop enigszins geagiteerd op wordt gereageerd vooral geen zaken met deze sjaggeraars te doen. De vrouwengluurder heeft tijdens deze vijfdaagse trip haar ogen rijk de kost kunnen geven.
De kou achter ons latend zijn we in bombastisch Hanoi aan onze culinaire trekken gekomen (zie hiervoor de culipost).
Via Hanoi zijn we op bezoek gegaan bij Ruben, marktplaatskoper, die eigenlijk Rudy heet in Ninh Binh. Toevallig woont Rudy met Vietnamese vriendin hier. Dat is dus een bezoekje waard. De reis naar Rudy is een treinreis van ongeveer twee uur. Met afstand de kortste reis die we tot op heden hebben gemaakt. Tegelijkertijd was het de ranzigste. De kakkerlakken liepen over de stoelen, de muren, over benen, de grond, boef d'r voet en over mijn armleuningen. Het was een smerige hel waar we ook wel van moesten bijkomen. Voor ons in ieder geval even geen trein. In plaats daarvan hebben we twee keer met super de luxe slaapbussen grote sprongen door het land gemaakt. Spik en span zijn we horizontaal door de nacht heen gehobbeld. De snelweg behoort weliswaar tot de langste ter wereld je kruipt er met een slakkentempo van gemiddeld 50 km/uur doorheen. De stoelen zijn eigenlijk bedden. Daarvan zijn er drie rijen en twee verdiepingen. Ideaal!
Een stop tussen de bussen door was Hoi An. Dit is een charmant vissersdorp waar nog authentieke koloniale architectuur te bewonderen is. Verder is dit dorp een culinair paradijs. Aldus de voorinformatie. Eenmaal aangekomen worden we ondergedompeld in de nadelen van toeristische overconsumptie. De mensen zijn niet vriendelijk. Volledig gecorrumpeerd door dollars. Niet hartelijk en enkel aan het sellen. Sellen en nog eens sellen. Inmiddels weten we daar makkelijk aan te ontsnappen. Alleen het gevoel in een volledig commercieel nepdorp te zijn beland voelt Truman show achtig aan. In Hoi An hebben we heerlijk de stilte gevonden, hebben we een stranddagje gepakt en top lokaal, cheap, cheap, cheap, gegeten. Ook hebben we hier een mooi experiment uitgevoerd. Het gevecht om een normale behandeling te krijgen en niet te worden gediscrimineerd als toerist zijn we aangegaan in het gevecht van de grenzen verkennen en rekken.
De situatie is als volgt. Volgens normaal Vietnamees gebruik licht je elke blanca op. Voor werkelijk alles. Zelfs water in supermarkten is onderhandelbaar. Zo ook op de pond naar een nabijgelegen eiland. De prijzen staan duidelijk en prominent gedrukt op een bord gespijkerd tegen een boom. Toch moet je alles uit de kast halen om die prijs te krijgen. De heenreis is het ons niet gelukt. Toerist vs vietnamees. 0 vs 1. De terugreis moest anders. Dat was het plan. Dat is het plan. Vol vastberadenheid is onze strategie uiteen gezet. Zitten. Niet blikken en of blozen. Gewoon het exacte bedrag geven. En dan kijken wat er gebeurt. De andere pontman wees ons met stom geslagen ogen direct de wal. We mochten niet mee. Nu had ik daar geen zin in en ging het dierlijke gevecht aan met welke aap zit het sterkst op de rots. De pontman werd verbaal agressief en ging aan mijn mouw sjorren. Gesticuleren en harder schreeuwen dat de wal niet was waar wij zaten. De boef keek stoïcijns voor zich uit en voelde zich duidelijk niet prettig. Ik hield voet bij stuk. Liet me niet intimideren en keek hem met mijn meest dierlijke agressie aan. De pontman liet t lopen. Gaf geen blik. Wilde uiteindelijk geeneens geld. Tot grote hilariteit van marktvrouwen aan de overzijde. Zelfs toen ik hem het geld aanbood weigerde hij het aan te nemen. Toerist vs vietnamees. 1 vs 1. Bij het verlaten van Hoi An uiteraard dezelfde uitdaging in de bus. Zelfde tactiek alleen nu vanuit rust. Dit spektakel eindigt met de boef die minutenlang keurig het juiste bedrag boven haar schouder houdt en ineens uit het niets snoept de jager het aas uit de vingers. Wederom geen contact. Enkel stilte en afstand. Toerist vs vietnamees. 2 vs 1.
Vietnam is tot nu toe een gave aaneenschakeling van diverse ontmoetingen en avonturen. Met ons gaat het uitstekend en de gezondheid zit al een tijdje mee. Inmiddels zijn we alweer verder op geschoten. Op naar de volgende anekdotes.
Voor de bovenstromers. Vietnam in en Vietnam uit voor vier weken met twee personen kost ons vermoedelijk €930,-. Een uitstekende budget prestatie. Alles gedaan. Niets gelaten. En ja de inschrijvingen voor de workshops 2017 zijn bij deze geopend.
Weltrusten trouwe lezers vanuit Phan Thiet.Leggi altro
Mmm Hanoi
8 dicembre 2015, Vietnam ⋅ ☀️ 17 °C
Stad van het heerlijke eten
Alles proeven
Van maaltijd naar maaltijd
Snackje tussendoor
Banana flower salade
Bamboescheuten met pork
Koffie met yoghurt, koffie met ei; als koffie met een advocaatje
Ontbijten met seafood noodlesoep
Verse limoen, munt en peper erbij
Op een plastic kruk in het doolhof van steegjes
Rijstlimonade
Pepernoten (dank je Lex)
Gebakken noodle met rund & munt
Pomelo met kokosmelk
Springrolls met garnaal
Mmm Hanoi!Leggi altro
Hanoi II
9 dicembre 2015, Vietnam ⋅ ⛅ 18 °C
Oh ja, Hanoi is meer dan alleen eten :-)
Missen
13 dicembre 2015, Vietnam ⋅ ⛅ 30 °C
Een van de mooie dingen van onze reis vind ik dat we een spoor over de wereld trekken. (Bijna) alles over land. We zien het landschap, de omgeving en de mensen geleidelijk veranderen. Iets minder geleidelijk wanneer we een grens oversteken.
In een paar weken tijd door een land reizen, zorgt er niet voor dat we maar in de buurt komen van het land ècht leren kennen. Maar flarden van wat we zien en ervaren, en verhalen die we horen, blijven ons bij en vormen het beeld.
Ik lig achterin de ultramoderne nachtbus richting Hoi An te mijmeren over Vietnam, en als vanzelf denk ik ook terug aan China. De verschillen tussen landen helpen een land beter te begrijpen. Terugkijken vanuit een 'nieuw' land op een 'oud' land en ervaren wat er nu niet meer is. Met terugwerkende kracht ontdek ik daardoor nieuwe dingen in het land waar we al niet meer zijn.
Het gesteggel en de oplichterspraktijken van de sjacheraars in de vervoers- en toerismebranche in Vietnam, doen me beseffen dat het in China erg relaxed reizen was. Niet continu op je hoede zijn.
De schrik die we ervaren bij het zien van de hordes witte toeristen in Vietnam, doet realiseren dat we op de straten in China geen Westerse toeristen tegenkwamen. (En wat een jonge koppies in de backpackersstraten van Hanoi! Zijn wij ècht backpackende dertigers?)
China, ik mis / "mis" je ... :
blote billen van baby's en peuters in broekjes met handige gaten op de achterkant;
25 dezelfde appelkraampjes langs de weg naast elkaar;
Hypocrisie en controleerdrang. Facebook is verboden en geblokkeerd maar iedereen weet dat elke handige persoon er via een simpele omweg op kan;
Groepen domestic toeristen met gidsen met verschillende kleuren vlaggetjes en allemaal hetzelfde t-shirt aan;
Discipline. In een kaarsrechte rij wachten op het verlaten station;
Opdringerigheid. Overal films kijken op luid volume. Heb ik dan nergens rust? Zelfs niet in onze kamer met wandjes alsof ze er eigenlijk niet zijn?
Organisatievermogen. Niets wordt aan het toeval overgelaten. Voorsorteervakken voor passagiers op het busstation;
Lopendebandwerk. Bussen die me a la minute oppikken om me naar mijn bestemming te brengen alsof ik op een festival ben. De wachttijd is maximaal een paar minuten;
Grote bouwprojecten, indrukwekkende tunnels en bruggen. De auto en trein gaan niet om de natuurlijke obstakels heen, maar er recht doorheen en overheen;
Salesvrouwen die staan te tetteren voor hun winkel. Headset op, en klanten lokken met geschreeuw of verleidelijke praatjes;
Dansende vrouwen op het plein. In formatie elke avond dezelfde routines;
Ouderen die Mahjong spelen op straat;
Intensiteit van steden en uitlaatgassen die mij een vertrouwde diepe hoofdpijn geven;
Halve liters uit fles. Aan het eind van de dag bijkomen met dorstlessende 3% pils in een noodle-tentje;
Efficiency. Treinen die met 300 km per uur door het grote land zoeven.
Dat hebben we niet in Vietnam. Maar daarvoor is in de plek gekomen ... :
Een land met een wijdverspreide koffiecultuur;
Branieschoppers en machomannetjes. Expressieve koppen hebben de Vietnamezen;
Duizenden motorbikes die de straten vullen;
Kakkerlakken in de trein;
Een overzichtelijke hoofdsnelweg van noord naar zuid (van Hanoi naar Ho Chi Minh City, 2063 km lang) die aandoet als een provinciale achterafweg. Je moet rekenen op met 50 km per uur door het land trekken;
Tapbier drinken op plastic krukjes in kleine cafés. Het bier Bia Hoi bevat geen conserveringsmiddelen en wordt dagdagelijks (wist je dat dit woord gekozen is tot 1 van de meest gehate woorden van 2015?) gebrouwen en aangevoerd.
...
Op meer manieren kan ik Vietnam nu niet duiden.
Het spoor wordt vervolgd. We gaan kerstliedjes zingen naast de kerstboom op Koh Kut, het nieuwe jaar inluiden in Bangkok, en dan op naar Myanmar.
Straks zie ik Vietnam vast scherper. Je weet pas wat je had als het er niet meer is.
http://nos.nl/l/2076687Leggi altro

Corine van der RijstWat een heerlijke samenvatting! Voor een paar minuten had ik even het gevoel er ook te zijn. En jullie hebben gelijk, soms weet je pas wat je had als het er niet is.. 😘
Reizen is opnieuw beginnen
18 dicembre 2015, Vietnam ⋅ 🌧 16 °C
We worden uit de nachtbus gezet rond de respectabele tijd van half vijf in de morgen. Het is donker en langzaam zien we de hemel oplichten. We zijn op weg naar de zee. Eindelijk strand en zilte lucht. Golven om als klein kind urenlang in te spelen. Waarbij de zee in je verdwijnt en die tot laat in de avond gestructureerd uit je neus druppelt.
Eenmaal aan de wandel in de badplaats Phan Tieth valt ons op dat er vibe van de stad heel relaxed is. Overal koffietentjes en klein bedrijvigheid. Ook sporten mensen op straat. Er wordt gebadmintonden, gevoetbald en hardgelopen. Tussen de sporten door zien we een schol locals in de zee. Het is nog steeds vroeg. Rond zes uur. Boef wil zwemmen. En hup daar sta ik in mijn boxer, tussen de locals, de ene na de andere golf te overleven. Waanzinnig sterke stroming en golven, surfers zouden jaloers zijn, vormen het decor van vertier. Dit spektakel zorgt voor andere plannen. We blijven. Het voelt goed. Open staan voor plotseling aangediende kansen is de meest absolute vorm van leven voor mij.
Een nieuw ritme dient zich aan. 06.00 uur de wekker, zwemmen met locals (we hadden een vaste groep oudere dames waar we ons bij aansloten), aan een plastic kabouterkruk en tafel een bun thit bo verorberen, slenteren en naar bed. Er is hier bar weinig te doen, weinig tot geen blanca's, en daarom is de plek zo vol leven.
Tussendoor hebben we Mui Ne aangedaan. Een opgeslokt resort paradijs door Russen. Ogenschijnlijk was dit een hemels plekje. Echter de gecorumpeerde toeristenmachine heeft dit paradijs ook tot zich genomen. Met de motorbike zigzaggen als een bijtje door het verkeer was wederom een genot.
Langzaam veranderen we in een soort zwervers. We geven weinig geld uit. Zoeken steeds meer naar avontuur. Zitten waar we kunnen zitten en genieten daar maximaal van. Wat is het fijn en voelen we ons rijk met zo bar weinig om handen. We besluiten in deze hernieuwde energie te gaan liften. Target:'americain big truck!' Waarom? Omdat het gewoon supervet is.
Goed voorbereid lopen we met kartonnen bord door de stad waarop xin xe HCM staat geschreven. Neem me mee naar Ho Chi Minh. Als je de taal niet machtig bent verander je in de gebiedende wijs. Wat ons overkwam is nauwelijks te beschrijven. De zorgzaam- en behulpzaamheid van bezorgde vietnamezen was hartverwarmend. In Vietnam kennen ze niet een woord voor liften. Dat gezegd hebbende geloven Vietnamezen ook niet dat je meegenomen kunt worden. Enkel dat er iets vreselijks met je staat te gebeuren is wat zij geloven. Dat gelardeerd met een flinke dosis -'ik vind jullie zo zielig en ik ga je helpen mentaliteit'- wordt ons eerst geld aangeboden en daarna krijgen we een lunchpakket en wordt er een bus aangehouden die iemand voor ons wil betalen. Realiseer je dat enkel proaktiviteit is van de Vietnamees. Wij hebben hier geen invloed op. Behalve om proberen uit te leggen dat het niet hoeft. Deze gebaren leren ons ook dat je hulp niet hoeft af te slaan enkel omdat dit onze eigen keus is en dus de consequenties voor ons helder zijn. Het draait niet om een balans die altijd moet blijven kloppen. Soms kan je nemen zonder te 'moeten' geven. Wij geven de hulpaanbieders ook rust bij het accepteren van die hulp. Aangezien ze zich serieus ernstige zorgen maken.
Na het afslaan van deze overvloed aan liefde vervolgen wij te voet ons liftavontuur. Eenmaal aangekomen bij de snelweg. Die hele lange waar je gemiddeld maar 50 km per uur rijdt. Worden we binnen vijf minuten opgepikt. Daar staat het monster. Wat een prachtig stuk Amerikaans vakmanschaft: 'the american truck!' Een man gebaart ons binnen te komen. Een ander ligt te tukken op bed gelegen achter de voorstoelen. Wij ontdoen ons van onze schoenen, organiseren de tassen, de slapende man schuift naar voren en binnen luttele seconden rijden we richting HCM. Communiceren lukt niet. Enkel met google translate. Dat leidde overigens tot hilarische quotes als: 'I am lost!' Dat leek ons onwaarschijnlijk op de enige snelweg richting HCM of Saigon. Tussendoor hebben we samen gelunched (op kosten van chauffeurs), zijn we meerdere malen weggedoken voor de politie, is de vrachtwagen door vijf jonge knullen gewassen onder toeziend oog van de senior van de twee, terwijl de dertiger in de hangmat lag te relaxen. Het laatste uur stuiteren we met flinke decibellen HCM tegemoet en worden we gedropt op een busstation naast de snelweg. Het intieme contact wat je opbouwt in zes uur samengepakt zitten verdwijnt in een fractie van een seconde.Leggi altro
Couchsurfing
22 dicembre 2015, Vietnam ⋅ ⛅ 28 °C
Als je open staat voor de wereld buiten jezelf sta je verstelt wat de wereld jou kan geven.
Ho Chi Minh city of Saigon is de drukste stad van Vietnam. Wij zitten in de backpackerbarstreet voor 1 nacht. Het is hier een verschrikkelijke hel. De prijzen voor kamers zijn voor ons Hollanders en budgetteizigers veel te hoog en dus belanden we in een dorm met nog acht anderen. Een mengelmoes van budgetters uit alle windstreken. Die Hollander is blijkbaar toch niet de enige die op zijn duiten past.
De barstreet kenmerkt zich door agressief proppen voor drank en eten. Tussendoor wordt je nog een apotheek aan drugs aangeboden. De meiden die werken in de barren zijn allemaal sexy gekleed. Het voelt raar maar dit zal wel een cultuurding zijn probeer ik mezelf nog voor te houden. Later leer ik dat bijna al die meiden debt bondage meiden zijn. Jonge meisjes die uit de Mekong delta worden geplukt en uiteraard een mooie fortuinlijke toekomst wordt voorgehouden. Eenmaal in Saigon wordt hun paspoort afgepakt, wordt ze verteld dat ze een schuld hebben van 500 dollar en dat ze dat terug moeten verdienen. Juist. Op de barstreet in backpackertown. Het lijkt onschuldig maar dieper kijken laat de gruwlijkheden duidelijk zien. Na 1 bier houden we het voor gezien en trekken we ons terug naar ons slaapvertrek.
Elke dag is een nieuw avontuur. Met nieuwe kansen en signalen om je te laten leiden wat het leven te bieden heeft. Overgeven. Dat is het ingredient.
Voor ons betekent dit couchsurfen. Voor mijzelf de eerste keer. We belanden bij Audrey. Ze is een ondernemer aan de rand van Saigon en heeft een kindergarden met ongeveer 100 kiddo's. Van de leeftijd 18 maanden tot 6 jaar. De kindergarden is aan huis dus wij springen in een avontuur van huilen, lachen, schreeuwen, zeuren, spelen en alles wat een kind een kind maakt. Hiervoor heeft Audrey nog twee businesses gehad maar op een gegeven moment leerde ze dat werken alleen niet voldoende was voor haar. De tijd bij Audrey is onvergetelijk. Ze is een inspirerende sterke vrouw die alleen een kind opvoedt nadat ze haar Amerikaanse vent heeft verlaten. Wat ik van Audrey heb geleerd is dat ze alles uitbesteedt aan derden. Een huiswerklerares voor haar dochter, hulp in de huishouding, twee damesch in de keuken voor de kindergarden en zichzelf. Ze is druk en toch heeft ze tijd en zin om ongeveer elke avond ook nog eens wildvreemden in haar nabije omgeving te laten. Die ze vervolgens in de avond ook overal mee naartoe neemt. Wat een energie en wat een fijn mens. En waarom? Omdat ze na een reis van zichzelf realiseerde dat open blikken, open geesten, andere culturen haar verrijken en daarom opent ze haar deuren voor reizigers. Om verhalen te delen en te leren van elkaar.
Tijdens ons verblijf zijn boef en ik getransformeerd tot een perfect santa claus duo. Twee ochtenden zijn we samen volledig santa verkleed de trap afgelopen en hebben ons volledig gestort in de bewondering van al die kiddo's. We hebben gedanst, gelachen en gezongen en dat in het midden van ogen en handjes die ons vol met bewondering bleven bekijken en betasten. Het is een onwaarschijnlijk vreugdevol gevoel om je ten dienst te stellen aan het plezier van zoveel kinderen, ouders, Audrey en haar werknemers. Twee ochtenden zijn we met elk kind op de foto geweest. Ochtend nummer twee met kinderen die ook allemaal op hun kerstbest verkleed waren. De ouders vonden het zo leuk dat we op herhaling moesten. Aangezien het nogal heet is gutste het zweet over mijn rug, gezicht, armen, buik en benen. Totaal doorweekt zeggen we gedag tegen al die nieuwsgierige blikken.
Aan alles komt een einde ook aan onze tijd bij Audrey. We worden afgezet in de stad. We staan met zijn drieen wat gedwee te dralen. Wij zeggen gedag en draaien ons om. Soms is het beter om gewoon te gaan.Leggi altro
Merry Christmas!
25 dicembre 2015, Tailandia ⋅ 🌙 29 °C

Ron van der Rijst
Onder de maretak ... een vroeger vruchtbaarheidssymbool ..de takken staan symbool voor liefde en vrede !
Een liefdevol en avontuurlijk 2016!
1 gennaio 2016, Tailandia ⋅ 🌙 25 °C

Gelukkig en vooral een gezond 2016 , je vader. Ik had ook via de app van alles geschreven maar hoorde van Raymond dat je telefoon kapot is.
Ontboezeming
4 gennaio 2016, Tailandia ⋅ ⛅ 34 °C
Op de valreep in 2015 horen wij nu ook bij die categorie stellen die in dezelfde outfits lopen. Maar wees gerust, het zijn (nog) geen rode outdoorjassen.

Bart SteenmeijerNikes, hulde! Een paar matchende maxen zou helemaal het toppunt zijn.

Jiren DijkersHahaha! Gelukkig zijn de veters onderscheidend, je zou maar de verkeerde pakken JD!
Myanmar
6 gennaio 2016, Myanmar ⋅ ☀️ 4 °C
Het voelt weer goed om naar 'moeilijker' gebied te reizen. Letterlijk zijn we net als naar Vietnam over een brug Myanmar in gewandeld. Ook hier zijn er direct verschillen zichtbaar. Auto's rijden weer rechts. Mannen kauwen op paan, rood goedje voor ranzige tanden. Nieuwe valuta. Moeizamere wegen. Mannen dragen rokken (wellicht hijs ik me er ook in, voelt vast heerlijk vrij). Betalen kan ook in dollars.
Zal reizen gaan vervelen? Myanmar voelt nu al als een plek om ons in te verliezen. Alles op te slurpen.
Nu live nog vliegtickets closen, een eetlocatie spotten, myanmars bier proeven en heerlijk gaan tukken.
Liefs vanuit een plek waar Kipling en George Orwell hun sporen voor ons al hebben getrokken.Leggi altro
Onze eerste stapjes in Myanmar
9 gennaio 2016, Myanmar ⋅ ⛅ 15 °C
Het is een feest om in Mawlamyine rond te lopen. Iedereen groet en lacht ons toe. De vrouwen met wit besmeurde gezichten. Zij wassen zich op straat met een kom water gehuld in een "douchejurk". Niets privacy nodig of beschikbaar.
We drinken thee met vijf mannen bij hun vaste ontmoetingsstek. Indiase, Bengaalse, Pakistaanse en Birmese achtergronden bij elkaar aan tafel. Ook zij stellen de drie vaste vragen. "Waar kom je vandaan? Hoe oud ben je? Zijn jullie getrouwd?" En antwoord op de laatste vraag - ondanks de indruk die ons kerstkaartje wekte - is nee.
Zoals veel mannen in Myanmar kauwen zij op kaan en hebben daardoor rode monden. In Nederland zou geen vrouw ze willen zoenen.
Bovenop de berg bij de pagode is de lucht vol van spiritualiteit en rust. Myanmar voelt als een spiritueel land na het verderfelijke Bangkok waar alles mag maar vooral gebeurt. De zon gaat onder in de brede rivier. Ik denk met verwondering terug aan een paar uur geleden. Aan hoe druk ik me maakte over het boeken van vliegtickets naar Nieuw Zeeland (!). Aantekening in het hoofdstuk voornemens voor 2016: me niet meer opwinden over alle zaken die extra zijn. De ereader die kapot is.. Het ticket dat duurder wordt.. Het bezit van de zaak is het einde van het vermaak zei een wijs collega eens.
De dag erna zitten we schuddend in een achtbaan naar een op het oog meer commerciële dan spirituele bedevaartsplek. Jaren geleden was het offer om de heilige gouden rots te bereiken 12 mijl bergopwaarts lopen in de brandende zon. Nu vechten kenauvrouwen voor hun leven om in de laadbak van een van de tientallen monstertrucks te raken. De mannen springen via de sluiproute als voorste haantjes het zitdek op. De oude vrouw met de stok moet maar zien hoe ze het redt. Het hele laadproces neemt door het gedrang en geschreeuw aardig wat tijd in beslag. Aanhangers van de KLM smart boarding methode zouden vol afgrijzen toekijken naar dit boarding proces.
In karavaan scheuren de trucks de berg op. Ruim vijftig man in rijen van zes in de banken in de laadbak tegen elkaar aangeperst. Knie in de rug en eigen knie tegen een anoniem achterwerk. Wij zitten in een echte winnaar die het voor elkaar krijgt drie andere trucks in te halen tussen de haarspeldbochten door. In Myanmar heerst het recht van de sterkste openlijk.
Onderweg zijn ziet eruit als een balletje zijn in een keten van 'mannetjes' die jou aan elkaar doortikken voor commissie en dienst- en wederdienst. Voor eten, slapen, winkelen en vervoer. Met droge ogen verdraaien zij op sympathieke manier glashard de waarheid. Door verhalen te combineren kom je een beetje in de buurt van hoe het werkelijk zit.
De gewiekste beinvloeders en transporterende mannen zijn super bezorgd. Met paniek in zijn stem vraagt de motorbike-taxichauffeur mij om vooral op dezelfde plek te blijven tot hij Jandaan opgepikt heeft. Staand achterop de trucktaxi krijgt Jandaan steeds een bemoederend handje op zijn rug. Ik word er op gewezen dat ik mijn losse handen toch echt om de reling moet klemmen, met een typisch Indiase headnoddle als reactie op mijn dankbare blik.
De mannen dragen bijna allemaal geknoopte doeken als lange rok. Tijdens het potje voetvolley stropen ze de rok op tot luier om geen last te hebben van het ding. De echte fanatiekelingen, of exhibitionisten of ijdeltuiten - het is maar hoe je het wilt zien - gaan zelfs voor de blote billen variant. Van vrouwengluurder ben ik mannengluurder geworden.
Op straat komen we bijna geen toerist tegen maar hotels zijn een grote blankenenclave. Gevuld met reizigers die reisfeitjes uitwisselen. Hier gelukkig geen feestende tieners maar reizigers bij wie we ons jeugdig voelen. De 56-jarige sarcastische Brit op sabbatical die vannacht een crisis doormaakte en nu wil leren mediteren in een nabij klooster. Hij lijkt zo weggelopen te zijn uit de cast van The Best Exotic Marigold Hotel. Veertiger Lorraine uit Ierland die werkt als filmanimator en zoveel mogelijk probeert te reizen van het geld dat ze verdient.
De benedenverdieping is dmv dunne houten schotjes in piepkleine kamers verdeeld om de boel een beetje betaalbaar te houden. Van de zeven dollar per persoon per nacht gaat een aanzienlijk deel naar de overheid. Ze worden slapend rijk van alle inkomsten die hotels afdragen. En entreegelden speciaal voor foreigners ook overigens. De oordoppen houden de geluiden van scheten, boeren, gesnurk en nachtelijk Brits gebel met hulp van een diepe slaap net (niet) tegen.
De eigenaren van de guesthouse zijn twee mannen van rond de 70. Ooit was de sociale functionaris van het duo 30 dagen monnik in India. Dat was de gelukkigste tijd in zijn leven. Nu is hij moe. Tegenwoordig ontvangt hij 50 foreigners per nacht waar dat er tien jaar geleden nog 15 waren.
Het land heet nu open te zijn, maar dat valt stiekem toch tegen. Toeristen maken hetzelfde rondje en erbuiten gaan vraagt heel veel permit-rompslomp en honderden dollars per dag op tafel leggen. Die dollars mag overigens niets mankeren. Bij een klein kreukje worden ze niet aangenomen uit angst ze nooit meer kwijt te raken.
Ps onze telefoon en dus whatsapp is tijdelijk uit de lucht. Wel gewoon bereikbaar via mail, facebook (messenger) en Skype. Kijken zoals altijd weer uit naar al jullie leuke berichtjes :)Leggi altro

Corine van der RijstWat een belevenissen weer! Die truck was niks voor mij geweest, wordt in de bus al kriebelig van ongewenst dij tegen dij contact! 😳

Conja hier. Marleen, je (be)schrijft ook al zo goed! Jullie kunnen samen boeken schrijven, een soort echtelijke reisverhalengids. Wat is waar voor wie interessant en wat mag de een wel en de ander niet en vice vers. Wellicht een nwe markt? X

Dick KamerlingHet blijft leuk met die mooie verhalen en foto's om jullie reis zo te volgen.
Mountain Kyaiktiyo - golden rock
16 gennaio 2016, Myanmar ⋅ 🌙 8 °C
Pin Oo Lwin
20 gennaio 2016, Myanmar ⋅ ☀️ 17 °C

Viaggiatore
Indrukwekkend is het zeker, maar ik krijg zo al kriebels in mijn buik..! :)
Mingalabar I (hallo)
23 gennaio 2016, Myanmar ⋅ ⛅ 24 °C
Voordat Boef en ik Myanmar alweer gaan verlaten geven wij uiteraard gehoor aan de rooksignalen dat het op dit moment wat stil is op findpenguins. Myanmar is voor ons exponentieel voorbij gevlogen. De tijd gaat plotseling heel snel. De theorie gebaseerd op hoe meer diversiteit en actie je toelaat in je leven des de trager de tand des tijds is op dit moment niet toereikend. De variabelen voor traagheid kloppen maar de tijd spuit ons voorbij. Myanmar is 1 van de armste landen ter wereld. Ook hier geldt dat de armsten, degenen die het minst kunnen delen, het meest geven. In fysieke zaken maar vooral in warme groeten, hartelijke grimassen, eeuwig optimisme en er is altijd ruimte voor een extra bord aan tafel. Hoe weinig eten er ook mag zijn in sommige gevallen. De paradox is wel dat wij in Myanmar de duurste nachten tot nu toe moeten betalen. Gemiddeld denk ik zo'n 18 dollar per kamer. Met het gegeven dat Myanmar tot een van de armste landen ter wereld is benoemd, voelt dat vreemd. Een land waar je voor 5 dollar met twee personen vorstelijk de hele dag kunt eten afzetten tegen de dure overnachtingen klopt gevoelsmatig niet met het armste land ter wereld. De reden is schrijnend doch simpel. Het enige waar de overheid zich mee bezigt in Myanmar is zelfverrijking. Iedereen in de toeristenbranche vloeit ruime aantallen dollars naar de zakken van gulzige ambtenaren. De rijken zitten er warm, luxe en voldaan bij en de ruggengraat van de maatschappij ligt krom om te overleven. De inspiratie die ik hierin vind, is dat diezelfde ruggengraat de wereld met opgeheven hoofd, warm en gul tegemoet treedt. Het enige dat de locals die wij spreken hierover zeggen is: 'Our country is no good. We need change.' Het noodlot van deze hoop rust op de schouders van een dappere vrouw die, in een militair politiek gedomineerd landschap, de nodige weerstand ondervindt van de zittende macht. Macht moet groeien, nooit delen.
De reden dat er al enige tijd wat stilte is op de onlinepenguins is dat de 'wifi' beschikbaarheid in Myanmar per plek danig verschilt. Eerder gaf ik aan dat het heerlijk is om weer eens in een moeilijker land te reizen. Deze stoute verwachting blijkt niet helemaal te kloppen. Het vervoer is prima geregeld. Overal is warm water. Eten is overal te koop en locals spreken prima engels. Wat jammer is aan reizen in Myanmar is dat wij toeristen bijna verplicht zijn om ongeveer dezelfde route af te leggen. Het land is wel open maar ook weer niet. Wil je verder reiken dan de normale paden dan liggen moeizame permits en vele dollars in het verschiet. Dat is min of meer de reden dat wij ervoor kiezen om de 'loop' tegen de klok in te doen. Waarschijnlijk heeft dit wat recalcitrants van aard. De ronde tegen de wijzers in brengt ons wel op mooie, bijzondere plekken. Zoals bijvoorbeeld Bagan. Een gebied van 5 vierkante kilometer met duizenden tempels en stupa's. De reden voor deze enorme hoeveelheid geconcentreerde spiritualiteit is nog steeds niet ontrafeld.
Myanmar is ook een land waar je kunt hiken door glooiend bergachtig landschap tussen verschillende minorities door met een puber die de evenknie kan zijn van Justin Bieber. Zijn neuriën op verschillende biebers blijkt de evenknie te staven. Zijn naam is Biu Biu (fonetisch Pjoe Pjoe) een dappere ontwapende goedlachse knaap waar we drie dagen mee door wat ongerepter gebied hebben gewandeld. Tijd die je doorbrengt, met wie dan ook, zorgt voor een connectie. Een verdieping in samenzijn. Op dag twee onthult Biu Biu dat twee maanden daarvoor zijn beste vriend is omgekomen bij een scooterongeluk. De dader is doorgereden. Hij is verdrietig en boos. We voelen ons beiden verbonden aan het lot van die jonge knaap; rouwen en doorzetten. Die ons heeft gekozen om ervoor het eerst met mensen over te praten. Wat rest is een empatische stilte. Dat wordt opgeschrikt door een kudde koeien die ineens in galop de hoek om komen gespurt. Biu Biu was een fijne gids. Het was meer een vriend waarmee je op pad bent of zelfs waan je je wel een ouder die met vertederende blik hem waarneemt in al zijn levenslust. Grappig aan Biu Biu was dat hij bang was voor van alles. Kraaiende hanen. Paarden. Blaffende honden. Koeien. Niet echt een handige eigenschap voor een gids. We hebben ons er kostelijk om vermaakt. Het wandelen door de Shan regio leerde ons ook dat de Burmees in zijn eigen land verschillende talen kent. Voor elke regio klinkt dat niet zo raar. Maar binnen een regio diverse talen vijf kilometer van elkaar verwijdert en elkaar dus niet verstaan is voor ons denk ik niet te begrijpen. De families waar we hebben gegeten en overnacht hebben allemaal 1 ding gemeen en dat is hartverwarmende gastvrijheid. Bij de tweede familie zijn we zelfs getuige van een televisiedoop. Die avond keken zij en buren voor het eerst naar dat kleine beeld. Een blauwe streep aan de zijkant van het scherm deerde de toegewijde blikken niets in het opslurpen van die eerste keer. Het maakt mij stil en ik overpeins mijn tevredenheid met wat ik heb. Schrikbarend en opgelucht voor deze reflectie kan ik van dit moment veel leren. Boef ervaart die avond ook wat leven in de wildernis nog meer betekent; Een dode kakkerlak in haar soep. Doodleuk worden er gebaren gemaakt dat het beest pardoes van het plafond waarschijnlijk in de soep is gevallen. We weten beter en schuiven de soep subtiel doch resoluut opzij. Biu Biu gaf boef hiervoor een bemoedigende knik.Leggi altro
Mingalabar II
27 gennaio 2016, Myanmar ⋅ ⛅ 18 °C
De bus in Myanmar is op wonderbaarlijke wijze altijd zo georganiseerd dat je rond vijf uur 's ochtends aankomt op de bestemming waar je moet zijn. Waarom niet twee uur later vertrekken? Dit antwoord zullen we nooit krijgen. Ook niet waarom ze de airconditioning laten dalen tot 14 graden. Je waant jezelf als een dichtgepakte eskimo naar binnen en twaalf uur later waggel je er als een iglo uit. De trein is een heel ander avontuur. Hij is traag en je stuitert voor ongeveer gemiddeld 10 uur naar je volgende bestemming. We passeren ook de langste brug in Myanmar. Die naar het blijkt al sinds 1995 niet meer wordt onderhouden. Stapvoets glijden we over staal dat piept, huilt en lacht bij elke meter dat we voortschrijden op een hoogte van 100 meter. Uit het open raam kijk je met wat doemscenario zo je dood tegemoet.
Myanmar zorgt er ook voor, door al haar heerlijke Indiase invloeden, dat onze liefde voor haar wordt aangewakkerd en we beslissen om toch naar India te gaan. De liefde zit diep en eenmaal geactiveerd is er geen negeren meer aan. De fantastische streetfood curry in Mandalay, de OCD rigide slavendrijver en zijn charmante, mysterieuze, overbezorgde blikken en tafelbezoekjes: 'Everything Okay?', toveren een lach op ons gezicht en is eens en temeer een teken dat india toch op ons spoor is gekomen.
Mandalay is ook de paradox uitvergroot tussen arm en rijk. Of beter gesteld rijkdom gefocust in dollars of geen dollars. De slums van mandalay zijn een grote vijver van vreugde, vriendelijkheid en optimisme. Spelende en lachende kinderen zijn overal om ons heen te vinden. Blikken die je stoppen en begroeten met de warmste glimlach die ik ooit heb ontmoet. Drie kilometer verderop verdwijnt deze energie en worden de blikken leger, bozer en afstandelijker. De mensen zijn gefocust op geld, dollars en meer daarvan. De transitie is wonderbaarlijk. Vanuit Mandalay hebben we ook vervoersmiddel nummer drie ondervonden: 'De slowboat naar Bagan.' Ookal betalen we zeven keer meer dan de locals het is de moeite meer dan waard. Vijftien uur dobberen over de Irrawaddy river waar toeristen op een stoel zich zetelen en de locals op een matje op de grond. Een ware glimps in het verleden. Ons blanke koloniale verleden. Vertrektijd 0530. Stervenskoud overleven tot de zon. De locals liggen op het dek gezwachteld in verscheidene warme dekens. Zij hebben het duidelijker beter bekeken. Uiteraard bij elke stop die we aandoen zwerven verkopers als georganiseerde misdaad over de boot om hun waar te slijten. Het lukt ons om de localprijs voor de maiskolven te bemachtigen maar de samosa's blijken twee keer zo duur te zijn, zo gezegd door een stoïcijns, stoere vrouw die ons had uitgenodigd bij haar op haar mat te komen zitten. Blijkbaar is niets de mens vreemd om een goede prijs te bemachtigen en zo ontluikt zich een geanimeerd gesprek over het verschil, uiteraard met handen en voeten, tussen toeristen- en local prijzen. De stoere madam oppert om onze lunch te halen. Zo vormen we een tegenbende die de georganiseerde misdaad een koekje van eigen deeg wil bezorgen. Dit ontaardt in, we worden gesnapt met lunch en zonder toeristenprijs in de handjes van de misdaad, een kanonnade van getier en gebrul van de verkoopster. Waar onze held stoïcijns haar schouders voor ophaalt en gesteund door onze local handlangers verdwijnt het geraas en neemt een lach haar plaats langzaam in.
Er zijn twee topattracties in Myanmar die de meeste toeristen aanzuigt. 1 daarvan is Bagan. Waar we nu zijn en die we vanavond weer gaan verlaten. De ander is Inle Lake. Het dorpje tegen het meer aan is een ontplofte toeristenplek dat overal ter wereld kan liggen. Het geeft wel aan dat de nieuwe werkelijkheid van Myanmar ook bestaat uit geldwolven die zich enkel bekommeren om geld verdienen en massa's toeristen die allemaal het meer op worden genomen onder een geluidvervuilende dieselmotor. Op het meer kom je langs de 'authentieke' sigarenrollers, zilversmeders, wevers en monniken die katten trainen om door hoepels te springen. Dit allemaal natuurlijk binnen de wetten van de commissie pyramide. De plek was voor ons prima omdat het de plek was van de ontmoetingen. Eerst kwamen Niels en Annemare mijzelf ziek in bed aanschouwen en de dag erna kwamen David en Bee weer op ons pad. Een Kiwi en een Duiste Brit die onze harten hebben gestolen. Wat ik leer op reis is dat je tussen alle ontmoetingen door waakzaam en alert moet zijn op de pareltjes die voorbij komen. David en Bee zijn pareltjes die we tussen alle oppervlakkige ditjes en datjes niet door onze vingers hebben laten glippen.Leggi altro
Aung San Suu Kyi in Yangon
30 gennaio 2016, Myanmar ⋅ ☀️ 28 °C
Helaas zijn we ten tijde van deze historische gebeurtenis net het land uit. Twee dagen voordat het nieuwe parlement voor het eerst sinds de verkiezingsoverwinning in november samenkomt, vliegen we van Yangon naar Bangkok.
Een grote meerderheid van de Birmezen heeft alle hoop gevestigd op hun heldin Aung San Suu Kyi als het gaat om hervormingen in het land. En aan dat gegeven is ook voor ons geen ontkomen aan. Haar prent is te bewonderen aan muren van restaurants en hotels. Haar gezicht vult de voorpagina's van de kranten.
De mensen houden van haar en willen graag over haar vertellen. Een Birmese Indiër spreekt ons aan als we vroeg in de ochtend door de straten van oud down town dwalen. Zijn grootvader kwam naar Myanmar voor een beter leven, op een boot die twee maanden nodig had voor de oversteek. Nu is hij zelfstandig ondernemer en heeft hij elf mensen in dienst die op dit moment overuren draaien voor de productie van Valentijnsprullaria. Hij vertelt trots dat zijn vader een politieke persoonlijke kennis is van Suu Kyi en bij haar over de vloer komt. Hij helaas zelf niet. Maar hij schat onze kans als buitenlander hoger in. "You have to go to Universal Avenue 54 today, and you might meet her!" De dag erna is ze namelijk alweer vertrokken naar de in 2005 uit de grond gestampte nieuwe hoofdstad Nay Pyi Taw. Waar naar het schijnt geen leven op straat is, maar vast wel in de wandelgangen van de regeringsgebouwen.
De taxichauffeur die ons maar het vliegveld rijdt begint ook over de beroemde politica. Tijdens de protesten van jaren geleden bivakkeerde hij twee weken lang in haar huis. En sprak hij meerdere keren met haar. Iedereen lijkt haar wel persoonlijk te kennen, of is anders zeer goed op de hoogte van de via-via link. Hij vertelt dat zijn landgenoten van vreugde huilden toen afgelopen november duidelijk werd dat de oppositieleider met ruim 80% van de stemmen gewonnen had. Ook hij pinkte een traantje weg.
Haar huis ligt met een klein beetje omrijden op weg naar het vliegveld, zegt onze chauffeur. Hij kan ons er wel even langs rijden.
http://nos.nl/l/2084243Leggi altro
De plastic zak
4 febbraio 2016, Tailandia ⋅ ☀️ 32 °C
Er is geen ontkomen aan in Azië. De plastic zak. Werkelijk alles verdwijnt in dit plastic multifunctionele ding.
Zonder gek te doen verzamel ik hier zo'n 15 tasjes per dag. Een flesje water? Rietje erbij en in een tasje. Takeaway voedsel: elk ingrediënt verdwijnt in een ander plastic zakje, tot aan de twee bijkomende sauzen aan toe. Dit alles verpakt in een plastic zak. De tas is ook handig voor de vele wagenzieke Birmezen en toeristen in de slingerende nachtbussen.
Het is een hele investering in tijd en energie om het plastic tasje te vermijden tijdens een aankoop. Met handgebaren probeer ik duidelijk te maken dat de appel niet los verpakt hoeft te worden, of zelfs weer uitgepakt mag worden. Het duurt even voordat dit rare verzoek begrepen wordt. En het levert me een verbaasd lachje op.
Handig om nog een keer iets in te verpakken. Maar dan is het leven van de tas zeker voorbij. Al dat plastic moet ergens naar toe. Bijvoorbeeld naar een grote afvalberg tussen de honderden pagoda's bij Bagan. Ook handig is het om het verzamelde plastic te verbranden in het dagelijkse vuur. Wel goed opletten hoe de wind staat bij het verwarmen van de handen.
Het is ook effectief om het plastic afval tijdens het autorijden de berm in te slingeren. De pakketkoerier waar wij een lift van kregen in Vietnam was zo vriendelijk mijn zorgvuldig bij elkaar gespaarde afval in een klap door het raam te lozen. Met de begeleidende woorden: "No problem in Vietnam".
De zee werkt ook goed als dumpplek. Onze Nieuw Zeelandse vriend Butch vertelde laatst met frustratie in de ogen hoe hij in Indonesië zag dat een bemanningslid van een ferry de door de passagiers gevulde kliko zo in het water leegde.
Ik las dat een Engelse supermarkt haar klanten sinds kort plastic tasjes zonder handvat meegeeft om de nieuwe wetgeving - verplichte betaling van 5 penny per tasje - te omzeilen. De liefde voor de plastic zak zit diep. Tasje erbij?
http://nos.nl/op3/artikel/2083483-plastic-tas-z…Leggi altro

Stefanie Van den boschZoals jullie wellicht weten moet je hier in NL tegenwoordig betalen voor alle plastic zakjes. Goeie stap die daar dus nog niet doorgedrongen is helaas.

Stefanie Van den boschIk heb jullie blog weer gevonden lieverds, fijn om weer te lezen en te zien wat jullie meemaken. Liefs uit Nijmegen

ada bogaardslieve alle twee Het is nog steeds genieten van de prachtige foto's en de kleurrijke verslagen!

Annelies Peters
Wat een leuk spartelend waternimfje!
Corine van der Rijst
Waaaaauw wat een plaat!