• Wendela Waller

Bikepacking adventure Norway

En 35-dags äventyr från Wendela Läs mer
  • Kilometers vreten

19 juni 2023, Norge ⋅ ☁️ 16 °C

Het was vandaag de dag van de Nederlandse Climate Classic, die ik vorig jaar fietste tussen Breda en Utrecht (https://www.wendelawaller.nl/blog/carbon-commit… ). Met de fietsende klimaatdrammers thuis in gedachten, ondernamen wij vandaag ook een lange rit. Tussen Dovrefjell en de volgende kampeerplek stonden oorspronkelijk zo'n 140 km gepland, en dat leek in de eerste instantie best haalbaar omdat het grootste deel van de rit bergafwaarts was. Maar tijdens onze voorbereidingen hadden we dat plan al eens gewijzigd. Want misschien was het toch niet zo verstandig om op deze reis overmoedig of naïef te zijn. We hadden allerlei reisdoelen, een groot wensenlijstje, veel potentiële avonturen en een intensieve manier van reizen met maar weinig rustdagen op de planning. Dus het leek ons destijds beter om te eindigen in een hotel als we zoveel kilometers moesten overbruggen,. Die vonden we op iets meer dan 120 kilometer afstand. En naar Sunndalsøra zou het weliswaar zo'n 700 meter stijgen zijn, maar ook zo'n 1.600 meter afdalen. Dus dat hotel hadden we toen ook maar meteen geboekt, en het plan stond vast.

Die ochtend leek het een grijze, mogelijk zelfs regenachtige dag te worden, maar Matthijs had een Noorse weer-app die het tegendeel aangaf. Mooi! Verder waren er grote zorgen over de hoeveelheid schijfruimte op alle apparaten die we bij ons hadden. Het aantal foto's (vooral vanwege timelapses), filmpjes van de GoPro en camera's en geluidsopnames namen nu al bizarveel ruimte in beslag. Gelukkig lag op onze route het stadje Oppdal waar èn een elektronicawinkel zat (voor een grote USB-stick of extern schijfje?), èn een Intersport (voor instantmaaltijden/astronautenvoer en een nieuw, niet-lek hoofdkussentje voor Matthijs), èn een apotheek (voor die miljard muggenbeten die mij plaagden).

Na een uitgebreid ontbijt stapten we dus vol goede moed op de fiets. We sjeesden inderdaad snel naar beneden, over de autoweg (dus helmen op en lampjes aan), kwamen daarbij opnieuw langs Dovrefjell (goed kijken of je niet toch een kudde wilde rendieren ziet), stopten nog bij een rivier voor wat foto's op de brug, en voor we het wisten waren we in Oppdal. We reden zo tegen het winkelcentrum aan waar we al onze boodschappen vlot hadden gedaan en waar ik meteen op de dames-wc met de tube hydrocortison aan de slag kon. Daarna lunchten we uitgebreid en ondernamen we de 70 kilometer die we nog te gaan hadden.

• Bijna op bestemming

19 juni 2023, Norge ⋅ ☁️ 16 °C

Pas vlakbij Sunndalsøra werd het dal waar we al kilometerslang doorheen fietsten zo mooi als ons beloofd was door Matthew Norway (https://youtu.be/QgBVeJbXb9Y nummer 2 op zijn lijstje nota bene). Misschien ook omdat de zon doorbrak of omdat we de stal roken. Matthijs had last van zijn knie gekregen en ik had serieuze zadelpijn dus het was wel mooi geweest. Maar de omgeving, het zonlicht op de bergwand met waterval of de rivier met de visser waren te mooi om gewoon aan voorbij te fietsen.Läs mer

• Wasmachine gevonden!

19 juni 2023, Norge ⋅ ☁️ 16 °C

Het hotel was... niet wat we verwacht of gehoopt hadden. Van binnen leek het een soort bouwkeet, erg lelijk, alles was van plastic, het rook er naar mottenballen en we stonden bijna te kokhalzen bij het buffet in het restaurant. Tot overmaat van ramp was het krankzinnig duur in verhouding tot de kwaliteit. Maar: ze hadden een wasmachine en droger die we mochten gebruiken! Dat maakte iets goed. Verder ga ik er geen woorden aan vuil maken.

Oké, één dingetje dan: mocht je ooit van plan zijn om 120 kilometer naar Sunndalsøra te fietsen, boek dan NIET bij Trædal Hotell.

• De start van de 1.200m klim

20 juni 2023, Norge ⋅ ☁️ 14 °C

Deze dag startte meteen met een uitdagende klim die zou leiden naar een prachtige hoogvlakte, over een weg genaamd de Aursjøvegen. In het dal nog over een slingerend asfaltweggetje langs een stroompje en bermen vol bloemen, vanaf de slagboom (die open stond) en het onbezette betaalhuisje (fietsers mogen hier sowieso overal gratis heen) ongeveer gravel, maar afgewisseld met asfalt op de steilste stukjes.Läs mer

• De Aursjøvegen bergweg op

20 juni 2023, Norge ⋅ ☁️ 14 °C

Alles is mooi hier, gewoon de héle tijd. De variatie, de watervallen overal... En de combinatie van kleuren: de bergtoppen met spierwitte vlakken sneeuw erop, lichtblauwe beken, donkerblauwe meren, rotsen langs de waterkant met lichtgroene, witte en zwarte korstmossen erop, al het groen dat hier groeit en bloeit, de gele bloemetjes die de berm opfleuren.... we stopten regelmatig om het allemaal in ons op te nemen. Af en toe reden er andere mensen langs ons op de motor of in personenauto's. Campers niet, de weg is daarvoor op sommige stukken simpelweg te steil en smal. Afhankelijk van de snelheid waait er een grote of kleinere stofwolk achter zo'n passant. Het is hier dan ook uitzonderlijk droog voor de tijd van het jaar.Läs mer

• Elke haarspeldbocht een mooier uitzicht

20 juni 2023, Norge ⋅ ☁️ 15 °C

We waren op tweederde van de klim dat het bij mij z'n tol begon te eisen. Ook al hadden we gisteren voornamelijk afgedaald, de 120 kilometer voelde ik wel in de benen, not to mention alle fiets- en wandelkilometers van de dagen hiervoor. Matthijs was alweer vooruit gegaan, met zijn tomeloze energie, en over de vangrail geklommen voor een filmprojectje in de beek, maar ik moest hier toch echt even tot rust komen met mijn achterwerk op het asfalt.Läs mer

• Héél veel waterkracht in dit land

20 juni 2023, Norge ⋅ ☁️ 16 °C

De hoogvlakte die hierna volgde was fenomenaal, maar ik kan het niet bewijzen want de foto's zijn niet gelukt. 😭 Lang verhaal kort: voor de foto's en trouwens ook voor dit landschap moeten we nog eens terugkomen hier.Läs mer

• Bier en chipjes bij de Aursjøen stuwdam

20 juni 2023, Norge ⋅ ☁️ 17 °C

De eigenaar van deze DNT vond ons zó cool dat we de klim hier naartoe hadden gedaan op de fiets, dat hij een foto van ons heeft gemaakt die hij op de Facebookpagina van de Aursjøhytta zou zetten. Als iemand met een Facebookaccount eens zou willen kijken? Ik ben wel benieuwd naar die foto!Läs mer

• Geen tijd om te schrijven!

20 juni 2023, Norge ⋅ ⛅ 15 °C

Na onze borrel zouden we nog een klein stukje doorfietsen de wildernis in, achter de stuwdam. Daar moesten we een vlak stukje voor de tent vinden. Dat bleek nog niet zo makkelijk. Het pad kronkelende en bobbelde en we daalden licht af om vervolgens weer steile heuveltjes op te gaan, en we kwamen maar barweinig stukjes vlak gras of mos of desnoods een platte rots tegen waar de tent waterpas en droog zou kunnen staan en tegelijkertijd bij stromend water in de buurt en/of ver genoeg weg van zo'n (onbewoond?) houten huisje. Even dachten we iets te hebben gevonden, maar daar was ook stilstaand water en we waren nog niet afgestapt of een leger muggen kwam alweer de aanval inzetten. Nog maar een stukje door!

Natuurlijk vonden we uiteindelijk toch een prachtig stukje gras naast een beek, iets van het pad af waardoor we met de fietsen door de bosjes moesten. Daar installeerden we de Dikke Agnes, wasten we ons in de beek, poetste Matthijs het stof van onze fietsen en kookten we water voor de instantmaaltijden. We doken tenslotte vroeg in onze slaapzakken onder voorbehoud van een mogelijk schitterende zonsopkomst rond een uurtje of 4.

• Nog wat fotografie in de achtertuin

21 juni 2023, Norge ⋅ ☁️ 16 °C

Stel, je wordt wakker, doet de gordijnen open en dit is je uitzicht. Dat was wat wij nu meemaakten. Dit landschap moest natuurlijk op de foto. Dus na het ochtendritueel van koffie, ontbijt, wassen en ook maar alvast alles inpakken gingen we erop uit om de hele omgeving nog eventjes uitgebreid vast te leggen. Van bergtoppen in de verte met wolkpartijen er omheen tot macrofoto's van prachtige korstmossen op de rotsen en minibloemetjes tussen het gras. Het was allemaal zo mooi.Läs mer

• Kijkje nemen bij fameuze base jump cliff

21 juni 2023, Norge ⋅ ☁️ 17 °C

Pas in de middag vertrokken we van de plek waar we geslapen en daarna gefotografeerd hadden. Fietsen weer door de bosjes naar boven duwen, het stoffige gravelpad op, en dan kan je weer op het zadel met het gevoelige zitvlak. De Aursjøvegen duurde nog even voort en daar was ik blij om want het was zo'n geweldig mooie omgeving!

We stopten bij de Aurstaupet, een klif waar base jumpers gebruik van maken voor hun volkomen onvoorstelbare hobby. De man van de DNT had er al over verteld. We wandelden richting het informatiebordje en daarna de rand van de klif, en bibberden bij de gedachte alleen al. Zo'n waanzinnige afgrond van vele honderden meters recht naar beneden is, afgezien van het prachtige uitzicht over Eikesdalen, duizelingwekkend.

Na wat shotjes met alle filmapparatuur vervolgden we onze weg. Hierna zou er nog een tunnel komen die zou duidelijkmaken dat je hier echt niet met een auto - en al helemaal niet met caravan of camper zou kunnen komen. We hadden de lampjes alvast op de fietsen gemonteerd, maar reden eerst nog verder over het gravelpad dat inmiddels in haarspeldbochten naar beneden aan het kronkelen was, en stopten nog enkele keren voor foto's van de Aurstaupet rotsformatie. Tot daar ineens die donkere tunnel opdoemde. Het was eigenlijk meer een soort grot waar je in reed. De weg, vol kuilen en grote stenen, nattigheid en modder, liep in een cirkel de berg in, en er waren geen lichtbronnen in de tunnel. De spiraalvorm de donkerte in was een hele belevenis, en tegelijkertijd was het heel snel weer voorbij. Helemaal opgewonden reden we er weer uit. Wat een bizarre ervaring was dit!

• Foto van internet

21 juni 2023, Norge ⋅ ☁️ 18 °C

De afdaling was bijna volledig gravel. Pas helemaal onderaan werd het einde van de briljante Aursjøvegen gemarkeerd door de overgang naar asfalt. Daar was ook een brug over het water dat uit de bergen kwam stromen, er stonden wat cabins en boerderijen en er was een openbaar toilet waar ik dankbaar gebruik van maakte. Echt weer een andere omgeving dus.

We hadden wel zin in een kop thee of iets anders, maar er volgden alleen nog twee campings op deze route en daar leek alles nogal verlaten en leeg. Misschien was alles vandaag gesloten vanwege de midzomerfeesten? Overigens was de weg zelf ook nogal saai, zeker vergeleken met de fenomenale Aursjøvegen. Ik had tijdens het plannen van de route een spectaculaire weg verwacht, hier langs het 20 kilometerlange Eikesdalsvatnet, en Matthijs zei nog dat hier een waanzinnige waterval zou zitten. Maar die zagen we niet en de weg was gewoon heuvelachtig asfalt langs een bergwand. De weg was ook nagenoeg leeg, op een enkele auto na waren wij de enige weggebruikers hier. We zouden hier ergens aan het water, bijna aan het einde van het meer, een strandje vinden waar we de tent konden opzetten. Vlak voor dat puntje op de kaart (nog 4 kilometer te gaan) reden we een lange tunnel is. Daar ben ik niet zo dol op, maar ook nu waren we helemaal alleen, dus dat was niet zo eng gelukkig.

Direct na de tunnel was onze beoogde kampeerplek. De afslag reden we bijna voorbij want we moesten er bijna rechtsomkeert voor maken. Het leek de oude weg die waarschijnlijk tot enkele jaren geleden in gebruik was, tot de tunnel werd gegraven. Er was een soort veehek dat we eerst open moesten maken en daarachter liepen schapen met bellen. Ze begonnen natuurlijk voor ons uit te rennen tot een beek cq. waterval waar zij overheen wegvluchtten en wij niet verder konden met de fietsen. Maar dat was eigenlijk helemaal prima, want er was hier een vlak stukje gras naast het verweerde asfalt, perfect voor de tent. Er moesten alleen wat droge schapendrollen weggeschopt worden, en daarna konden we ons huisje opzetten.

Matthijs wilde per se een dipje doen in het Eikesdalsvatnet. Ik waste me in de beek en vulde daar de bidons voor de instantmaaltijden. Bizar om naast je naar een enorme berg omhoog te kijken en je dan te realiseren dat je daar net nog doorheen reed. Want de tunnel liep daar.

• Goeiemórgen wat een uitzicht!

22 juni 2023, Norge ⋅ ☁️ 12 °C

Het had vannacht geregend, maar ongeveer toen de wekker ging was de wolk overgedreven en dat was mooi, want dan kon de tent nog drogen voordat hij zou worden ingepakt.

• Als de tent al is ingepakt nog één foto

22 juni 2023, Norge ⋅ ⛅ 14 °C

Deze ochtend kreeg ik een ongelukje, dat ik pas 2 weken later beschrijf vanwege eventuele bezorgde moeders die meelezen. Dus mam, disclaimer: niks aan de hand!

Maar toen ik voor de zoveelste keer naar de beek ging voor stromend water deze ochtend, nu om bidons te vullen, en ik - echt voorzichtig! - op handen en voeten nota bene terugklom, bleek een enorm groot rotsblok dat ik losjes vasthield ineens los te liggen. Hij rolde weg en verbrijzelde bijna mijn voet/enkel/onderbeen die daar onder stond. Maar... bijna is niet helemaal en ik heb echt vreselijk veel geluk gehad. Dit rotsblok was namelijk gigantisch, en goddank rolde hij niet door maar kwam hij in een nieuw evenwicht te liggen. Ik begrijp nog steeds niet goed hoe, maar in elk geval hield ik er alleen een paar schaafwonden en blauwe plekken aan hand en knie aan over. Wel lag mijn hiel helemaal open, net onder de achillespees. Ik trok mijn been namelijk weg. Hierdoor lag het vel er tot op het bot af en misschien is het hielbeen ook wat beschadigd geraakt. In elk geval was de achterkant van mijn stevige, leren wandelschoen helemaal omgevouwen en afgeschaafd binnenstebuiten gekeerd, dus er heeft wel wat kracht op gestaan. Maar goed, het vel was ook in grote mate afgeschaafd. Niet mijn beste moment.

Maar: zoals ik al schreef heb ik veel geluk gehad dat dat rotsblok niet verder rolde. En Matthijs was er snel bij om te helpen met de wondverzorging. Ik moest er wel even bij gaan zitten want je schrikt je natuurlijk rot en die gapende wond was ook redelijk indrukwekkend. Matthijs daarentegen was superheldhaftig met al dat bloed en die losse vellen en hield me daarna goed in de gaten of ik niet alsnog zou omstorten van de schrik. Maar het viel uiteindelijk allemaal mee. Lopen was niet zo fijn, maar fietsen ging gelukkig prima. En van verbrijzelde enkeltjes geen sprake dus! Gelukkig maar want ik moet natuurlijk wel nog op spitzen kunnen.

• Weer zo'n rustplek met gratis schone wc

22 juni 2023, Norge ⋅ ⛅ 13 °C

Een paar kilometer verwijderd van onze kampeerspot vonden we alweer zo'n brandschoon openbaar toilet. Dat doet Noorwegen echt goed! Sowieso is dit een heel prettig land. Alles is gewoon zo goed geregeld hier. Overal dus wc's, gratis en schoon en met genoeg papier. Ook vind je op de meest briljante plekken picknicktafels, nooit vernield of beklad. En er staat altijd wel ergens een vuilnisbak die kennelijk regelmatig geleegd wordt, want het puilt nooit uit, er ligt nooit wat naast en je ziet ook maar weinig zwerfafval liggen in de berm. Fietsers worden overal gratis toegelaten, wij hoeven nergens tol te betalen en je voelt je echt welkom als fietser. Zelfs op de autoweg, waar vrachtwagenchauffeurs en automobilisten met overdreven grote bogen om je heen rijden. En je betaalt hier bij voorkeur elektronisch, of dat nou aan boord is van een 100 jaar oud bootje of in de plaatselijke buurtsuper (het schijnt dat ze hier al een tijdje overwegen om helemaal geen contant geld meer te gebruiken, omdat dat ook de zwarte markt zou bemoeilijken. Ik begrijp in elk geval niet hoe er nog zoveel Noorse Kronen in de Nierstichtingcollecte terechtkomen). Daarnaast hebben we bijna overal uitstekend mobiel bereik en 4G-verbinding, en wifi is in alle horeca gewoon openbaar en gratis. En de mensen zijn ook ontzettend vriendelijk en gastvrij, ik herken totaal niet de stugge, afstandelijke houding waar ik van tevoren over had gelezen.

Er was zelfs een stopcontact in het wc-gebouwtje en mijn telefoon hadden we niet goed kunnen opladen met Matthijs' mobiele zonnepaneeltje, omdat de zon nog niet achter de berg tevoorschijn was gekomen die ochtend tijdens het inpakken. Dus terwijl we koffie zetten met de Jetboil aan een picknicktafel, lag mijn telefoon in de plee te laden, zodat we de volgende fietsetappe weer goed zouden kunnen tracken.

• Motors, oldtimers, campers en 2 fietsers

22 juni 2023, Norge ⋅ ⛅ 14 °C

Op deze weg werden fietsers door de Noren stil aangemoedigd met dit soort felgekleurde fietsen in de berm. Toch waren er naast de vele motorfietsen, camperbussen en oldtimers maar 2 rijdende fietsen te zien hier en dat waren die van ons.Läs mer

• Drop op de top

22 juni 2023, Norge ⋅ ⛅ 15 °C

Na een nogal hete beklimming met veel zonnebrandcrème, een grappige ontmoeting met een jong Nederlands stel in een campertje bij de picknicktafels langs de kant van de weg, een hele hoop passerende oldtimers en nog meer lastigvallende vliegen op onze bezwete lijven, mochten we drop op de top. En welke drop is dan beter dan de beste drop ooit van Klepper&Klepper (retorische vraag natuurlijk). Daarna waren we in no time beneden en daar troffen we een kleine, rommelige supermarkt waar ze gelukkig hele mooie, grote, waterdichte gaasverbandpleisters verkochten voor mijn hiel. Na nog een plens water over die wond en het even laten drogen in zon, werd dat een prachtig pakketje in mijn sok.

In de supermarkt hadden we ook wat lunch gekocht waaronder lefse med kanelfyll, oftewel een soort opgevouwen pannenkoeken met kaneelvulling. Die had Matthijs tijdens zijn vorige reis gekregen van jongens die hij onderweg was tegengekomen en die vonden dat hij wel wat calorieën kon gebruiken. Dit aten wij nu ook in de zon voor het supermarktje, terwijl we getuige waren van de Noorse ANWB die een Nederlander met een achterlijk grote doch kapotte SUV kwam helpen.

Wij fietsten daarna heerlijk weg.

• Pizza op de camping

22 juni 2023, Norge ⋅ ☁️ 14 °C

We hoopten op deze camping in een cabin te kunnen slapen, wat we niet hadden geboekt, dus op hoop van zegen naar de campingbaas dan maar. Een beetje een viezige man ontving ons uitermate vriendelijk. Er was nog wel een hutje beschikbaar! Wel zonder stromend water, voor sanitair en de keuken kon je in gemeenschappelijke ruimtes terecht. Maar wij vonden het allemaal best. Als wij onze kleren konden wassen en in een echt bed konden slapen was waren wij allang blij.

We installeerden ons, douchten heerlijk, wasten inderdaad een hele berg kleding en hingen de was voor ons huisje aan de waslijn. Fingers crossed dat het zou drogen, want de zon was wel een beetje achter de wolken verdwenen inmiddels. Verder had Matthijs weer 'ns een briljante ingeving, namelijk dat er wellicht een oven in de gemeenschappelijke keuken was en zo ja, dat we daar misschien wel diepvriespizza's uit het 24‐uurswinkeltje aan de overkant van de straat in konden gooien. Hij had gelijk, regelde de boodschappen en die avond aten we pizza met broccoli. Wat een feest!

• Zintuigen op scherp

23 juni 2023, Norge ⋅ ☁️ 11 °C

Vanochtend pakten we de grotendeels nog vochtige kleding in, en na nog een bezoek aan het winkeltje aan de overkant reden we om 10:30 uur weg. Er stond een harde wind (tegen) die de geur van zeewier en het geluid van krijsende zeemeeuwen in onze gezichten blies. Op de rotsen aan de waterkant zag ik een eenzame scholekster zitten en in de verte hoorde je wulpen en tureluurs roepen. Ja, zo'n fjord is onmiskenbaar de zee! Misschien wel het belangrijkste verschil met de Noordzee was dat dit water op de ondiepe stukken helderblauw van kleur was. Midden op het fjord waren wel veel diepgrijze golven te zien, maar goed, het waaide ook wel erg hard en de lucht was grijs - hoewel aan de overkant de zon op de groene, bosrijke helling scheen.

Het was 13 graden en dat was voelbaar. We droegen vanochtend drie laagjes (waarvan 1 shirt nog vochtig, dus brrr) en ik ook maar handschoenen. Het was wel zomers, maar dan vooral vanwege alles dat groeide en bloeide langs de weg. Paarse, roze en witte lupine vol zoemende hommels, fluitenkruid, geel met oranje wilde orchideetjes, uitgebloeide paardenbloemen, zachtroze klaver, gele en witte boterbloemen, lila campanulaklokjes en vingerhoedskruid dat ook zonder de zon erop felroze kleurde...

We moesten een heel eind kustlijn van verschillende fjorden volgen naar de volgende bestemming. Grotendeels over een relatief drukke autoweg waar niet altijd b-weggetjes te vinden zijn. Maar dat was niet erg. Het was namelijk een prachtige weg met af en toe schitterend uitzichten over het fjord, het was een klein beetje heuvelachtig maar, met veel bochten waardoor je af en toe de wind weer mee had en over geweldig glad asfalt bovendien. Best lekker voor de beurse zitbotten. En eenmaal de eerste serieuze hobbel over konden de trui en handschoenen alweer uit. Er reed hier wel best veel verkeer, maar zodra het even autoluw was kon je een hoop vogeltjes horen fluiten. Vooral het krrr-krrr-krrr van de kramsvogel, of de witte kwikstaart die overal te zien is, of de vinkenslag of, waar meer loofbomen stonden, het zomerse geluid van de chifchaf. Draaide de weg even van het fjord af, dan rook je het zoete dennenhout van het bos waar af en toe het geruis van een beek hoorbaar was, of passeerde je weilanden vol bloeiende veldbloemen. En ging je dan iets langzamer, in een klim omhoog zonder de wind in de oren, dan kon je zelfs het gegraas van een koe horen of... zomaar een groene specht voor je fiets langs zien wegvliegen! Draaide de weg weer terug naar het water, soms via korte tunneltjes (lampjes aan), dan was daar weer de zilte zeelucht.

Deze manier van reizen is zo fijn! Al die zintuigelijke ervaringen had je in de auto niet gehad. Het heeft natuurlijk ook nadelen. De uitlaatgassen van passerend verkeer zijn soms niet te harden. Wind tegen is nooit fijn, maar zeker als je vermoeide benen hebt en dan ook nog een heuvel te slechten hebt. Het langdurig windgeruis in de oren kan soms ook wat irritant worden, dat zijn namelijk best veel decibellen. En de blootstelling aan insecten die in je gezicht vliegen (waarom belanden die altijd in je mond??) en pollen die je hooikoorts aanwakkeren is ook niet je-van-het. Maar goed. Het weegt allemaal niet op tegen de voordelen.

• Groetjes uit trollenland

23 juni 2023, Norge ⋅ ⛅ 12 °C

Waar we nu waren beland... op de bovenverdieping van het sanitair- en keukenblok van een grote camping waar overal gigantische (lelijke) beelden van trollen staan. Ongeveer elke bezoeker behalve wij liep hier over het terrein foto's van die trollenbeelden te nemen, met zo'n mobiel met uitklapflapje en ik zag zelfs een kerel met een 2 meter lange selfiesstick met zo'n afschuwelijk beeld in de weer. Ja, ik begrijp dat elk land zo z'n folklore kent en de Noorse mythologie heeft trollen voortgebracht. Maar hier wordt het als een soort attractie voor de toeristen volledig uitgebuit. Waar wij molens, tulpen en klompen hebben voor toeristen die zich graag simpel laten vermaken, hebben ze hier trollen. In de souvenirwinkels koop je koelkastmagneten, t-shirts, sleutelhangers en andere troep met trollen erop. Die enorme beelden hier doen het terrein lijken op de Efteling, maar in plaats van het Volk van Laaf (remember hoe dat ineens een hype werd en mensen hun tuinkabouters massaal gingen vervangen voor Laven uit de Xenos) zie je hier afzichtelijke, metershoge trollen staan. Sorry, dat is echt niet aan mij besteed.

Deze camping zelf zou normaal gesproken ook niet onze keuze zijn geweest, en oorspronkelijk stond dan ook een wildkampeerplek op de planning. Maar deze camping was het dichtst bij de populaire Trollstigen (ook wel: de Trollenladder), een iconische bergweg van ongeveer 21 kilometer lang die we morgenochtend wilden gaan beklimmen. En we verwachtten een enorme toeristenstroom op die route. Om die voor te zijn zouden we voor dag en dauw op moeten, en dan is het nog moeten inpakken van de tent en slaapzakken etc. niet handig, dat duurt veel te lang. Bovendien zou de klim ook inspannend worden en dan was een goed bed wel fijn. Onze lijven moesten hier goed voor uitgerust zijn, en we hadden vandaag toch ook wel weer een redelijk inspannende rit gereden. En tenslotte hadden we nog natte was bij ons, dat we waarschijnlijk niet droog hadden gekregen in de tent maar wel in een cabin. Dus we besloten toch maar eens navraag te doen bij de receptie.

Er was hier geen cabin meer beschikbaar. Maar wel een kamer op de eerste verdieping van de 'service building' dus. En dat bleek een gouden vondst. Er stonden hier (4!) uitstekende bedden, een ronde eettafel met 4 stoelen er omheen, er was een ijskastje en zelfs een balkon met tuinstoelen. Het gebouw werd verwarmd en geventileerd met een warmtepomp-achtige installatie, ontdekten we achter een schuifdeur op de overloop. Liep je de trap af naar buiten, dan was de eerstvolgende deur aan de linkerzijde die van een ruime wc met douche, en aan de rechterzijde zat de keuken. Ideaal dus eigenlijk. Deze kamer namen we, zonder twijfel.

Ik spande een waslijn om alle gewassen kleding over uit te hangen en daarna dronken we een biertje op het balkon. Dit stemde allemaal wel tevreden. Zo tevreden zelfs dat Matthijs ineens zin kreeg om de fietsen te wassen. Nadat hij daarmee klaar was kookten we met Matthijs' minicampinggasstelletje op het balkon water voor 2 instantmaaltijden. En tenslotte kwam mijn geweldige man ook nog met het briljante idee om als toet een softijsje te gaan scoren. Die verkochten ze namelijk in het souvenirwinkeltje; trollenijs (zucht). Maar met Daim-dip (OMG). Prachtige boerenzwaluwtjes vlogen daar rond op en bij het terras waar wij zwijgzaam onze ijsjes opaten.