Wellington
10 décembre 2025, Nouvelle-Zélande ⋅ ☀️ 23 °C
Helemaal volgepropt met een maaltijd, een brownie, en zelfs random snoepjes tijdens de vlucht (die maar drie uur duurde, dus had niet eens iets verwacht), ben ik dinsdag aangekomen in Wellington!
De vlucht had vertraging en de strenge biocontroles bij aankomst zorgden ervoor dat ik kwart voor twee snachts pas buiten stond. Ik had een Supershuttle geboekt, en ondanks wat zorgen dat die hem al gepeerd zou zijn, stond ie nog keurig voor de deur te wachten. Het idee van de shuttle is dat ie helemaal vol zit en dat je een voor een gedropt wordt op je adres, maar ik was vannacht de enige 🙃. De driver was niet veel ouder dan ik, en het was eigenlijk best gezellig. Ook heeft ie me onderweg veel tips gegeven, dat is altijd welkom.
Wellington is, ondanks dat het de hoofdstad van Nieuw-Zeeland is, niet extreem groot of bijzonder. Het heeft 200.000 inwoners (ongeveer zo groot als Groningen dus) en is de stad met de hoogste gemiddelde windsnelheid ter wereld! Na wat uitgeslapen te hebben ben ik door de stad naar de Te Ahumairangi Hill gelopen, waar je op de top een mooi uitzicht over de stad hebt. De stad is vrij modern, met wat oude gebouwen er doorheen gemixt. Omdat het aan het water ligt, ligt alles om de baai heen.
En dat geeft mooie uitzichten, met het helderblauwe water en de groene heuvels op de achtergrond! Het deed mij een beetje denken aan een stadje aan een Alpenmeer oid. Achter de 'skyline' is het wat heuvelachtiger en heel erg groen, wat me op de een of andere manier een beetje aan Zuid-Amerika deed denken. Smalle straatjes met veel haarspeldbochten.
Qua mensen lijken de Nieuw-Zeelanders wel wat anders dan de Australiërs (voor zover ik dat kan zeggen na twee dagen). Ze lijken wat diverser (misschien ook door het grote aantal inwoners van de Pacifische eilanden), en wat minder luid en stereotyperend. Wat direct opviel was de hoeveelheid Indigenous namen (straten, gebouwen etc) die worden gebruikt. Kia Ora, de Māori begroeting, wordt als normaal gebruikt hier, terwijl dat in Australië nooit gebeurde in een niet-Indigenous setting. Ook veel op straat staat zowel in het Engels als in Māori weergegeven. Beter dus! Voor de rest zijn er wel veel dezelfde winkels etc als in Australië, dus tegelijkertijd zijn er ook wel overeenkomsten.
Ook de tweede dag heb ik het rustig aangedaan, met een wandelingetje naar Mount Victoria, nog een uitzichtpunt, maar dan van de andere kant. Hier zijn ook een paar scenes uit The Lord Of The Rings opgenomen! Oh ja, en de 23 graden dat het hier is was heel erg welkom, veel beter dan de 40 in Sydney...En savoir plus
Interislander
11 décembre 2025, Nouvelle-Zélande ⋅ ⛅ 24 °C
Vandaag overgestapt naar het Zuidereiland van Nieuw-Zeeland! Er zijn twee manieren, ofwel door de lucht, ofwel over het water. Dat laatste is tien keer leuker en duizend keer mooier, dus ik ben voor die tweede optie gegaan. Er is één ferry tussen de twee eilanden, tussen Wellington en Picton. Mijn ferry had vertraging, dus om de tijd te doden heb ik een elektrische deelscooter gepakt en ben ik de heuvel opgevlogen.
De ferry duurde 3.5 uur, over de Cook Strait. Voornamelijk de tweede helft was prachtig, de foto's spreken voor zich! Het weer was even spannend, maar gelukkig was het zonnig genoeg om van de natuur te genieten. Prachtige groene heuvels (allemaal grote eilanden), hier en daar een schaap, en soms een zeldzaam huis. Wakker worden met dat uitzicht moet fantastisch zijn...En savoir plus
Picton - Dag 1
12 décembre 2025, Nouvelle-Zélande ⋅ ⛅ 22 °C
Het hostel waar ik in zit... is niet echt een hostel. Er lopen allemaal vage figuren rond, die hier vrij permanent lijken te wonen. De eigenaresse is wel super aardig, maar lijkt vooral achter alle 'bewoners' aan te lopen alsof ze de hoofdverpleegster is ofzo. Het interieur en de indeling lijkt overigens ook meer op een jaren 80 verzorgingstehuis met alleen maar schuifdeuren en de badkamers zijn alleen maar van die mega gehandicapten badkamers. Maar goed, ik heb een bed en een dak boven m'n hoofd, dus prima.
Vanuit Picton heb ik de Snout track gelopen, een wandeling met nog meer prachtige uitzichten! Ook veel mooie vogeltjes gespot, waarvan er een paar op beeld staan. Er was geweldig weer bij, al sloeg dat smiddags uit het niets om naar regen, gelukkig net nadat ik terug was in m'n verzorgingstehuis.
Picton zelf stelt overigens bijzonder weinig voor. Het is een klein doorreisdorp, wat samenhangt met havengebied (voornamelijk veel hout wordt hier getransporteerd) en klassieke motelletjes. Er is 1 supermarkt, en voor de rest zijn het vooral huizen, en daarbuiten puur natuur.En savoir plus
Picton - Dag 2
13 décembre 2025, Nouvelle-Zélande ⋅ ☀️ 26 °C
Helaas zit het in Picton niet zo in elkaar als in de Alpen oid. Weinig wandelpaden, de enige was eigenlijk die ik gisteren deed. Daarnaast komt natuurlijk ook het campervan avontuur dichterbij, dus 1+1 kwam snel tot de conclusie dat het het perfecte moment was om een autootje te huren. Een prachtig excuus vond ik zelf.
Na snel opgezocht te hebben welke verhuurbedrijf het goedkoopst is (vrijwel alles gebeurt hier met de auto, dus er waren er genoeg, en best goedkoop), kwam ik bij een Nieuw-Zeelandse tokkie familie terecht. Super aardig, ondanks de grote middelvinger tattoo die de vrouw om de arm had, met in dikgedrukte letters "FUCK" eronder getatoeëerd. Toen ik er naar vroeg, legde ze vrij simpel uit dat het haar favoriete gebaar en favoriete woord is. Nog een 1+1'tje.
Het links rijden zelf was niet zo moeilijk, dat voelt inmiddels wel als normaal na Sydney. Het wennen was alleen dat alles in de auto gespiegeld is. Richtingaanwijzer zit niet meer links, maar rechts; daar zit nu de ruitenwisser. Richtingaanwijzer naar beneden is niet meer richting naar links, maar naar rechts. Ook de versnellingspook zit niet meer rechts, maar links. Dus mijn gemiddelde afslag ging een beetje zoals dit... Eerst ruitenwisser aan, snel weer uit, dan richtingaanwijzer naar links, oh nee, toch naar rechts, m'n rechterhand keihard tegen de autodeur aanslaan, snel rechterhand terug op het stuur, linkerhand op de pook, afslaan, ruitenwisser weer aan, weer uit, en eindelijk de richtingaanwijzer uit. Duurt even, maar dan kom je ook ergens. Namelijk, de Queen Charlotte track. Een wandeling die in totaal vier dagen duurt, maar ik heb gewoon een stuk op en neer gewandeld. Wederom fantastische uitzichten! Na nog naar een ander uitzichtpunt gereden te hebben, kwam ik weer terug in m'n favoriete verzorgingstehuis.En savoir plus

VoyageurWie weet parkeer ik hem ooit nog op een terras en peer ik hem om geld te wisselen...
Christchurch
16 décembre 2025, Nouvelle-Zélande ⋅ ⛅ 25 °C
Na ruim een uur met een Nederlandse (natuurlijk...) in het park te hebben gebabbeld, vertrok ik zondagmiddag vanuit Picton naar Christchurch. Een busrit van zes uur, maar met prachtige uitzichten!
In Christchurch zit ik gelukkig in een normaal hostel. Maar Christchurch als stad... ik verwachtte niet veel, maar deze stad is wel heel sfeerloos 🙃. Het is sowieso niet groot, maar het centrum is super modern, waardoor het echt nul ambiance heeft. En elk gebouw met enige potentie staat in de steigers (zelfs de halve botanische tuinen). En zet je één stap buiten het centrum (dat misschien een paar straten bij een paar straten is) is het vooral veel industrie; veel lelijke kantoorpanden en autodealers vooral.
Dinsdag nog wel een mooie wandeling vlakbij gemaakt!En savoir plus
Arthur's Pass
18 décembre 2025, Nouvelle-Zélande ⋅ ☁️ 14 °C
Woensdag was een chaotische dag. Ik zou om 11:00 het busje ophalen, maar kreeg een bericht van de man waarvan ik hem huur dat ie hem nog niet klaar had. Hij runt een autodealership, dus om de tijd te doden mocht een Prius pakken om waar dan ook naartoe te gaan. Na twee mooie parken te hebben gezien vlak buiten de stad en alvast boodschappen te hebben gedaan, kwam ik om 15:00 terug bij de autozaak. En... de bus stond nog bij de inspectie. Was ie vergeten te doen in alle drukte, dus het zou nog twee uurtjes langer duren.
Terwijl ik in de stad aan de koffie zat, kreeg ik een telefoontje van hem dat de bus niet door de keuring is gekomen 🙃. Iets met het evenwicht dat niet goed was, dus deze bus ging niet door... Na een kwartiertje kwam ie me ophalen met de auto, en reden we naar z'n huis aan de rand van de stad, waar een andere bus stond die hij ook verhuurd. Deze is recent nog verhuurd en door de inspectie gegaan, dus deze was in orde. Normaal is deze duurder om te huren (hij is wat hoger, dus je hebt iets meer ruimte om te staan (al sta je alsnog niet rechtop), en het is een automaat, de andere was een schakel), maar ik kreeg hem natuurlijk voor dezelfde prijs mee als de andere. En, omdat hij geen tijd had om hem op en top schoon en klaar te maken, kreeg ik er nog een goeie korting bovenop. En, omdat hij zich zo schuldig voelde dat ie me zo lang had laten wachten en een dag van de reis had afgesnoept, had hij onderweg nog snel een sixpackje bier voor me gekocht :).
Om 18:30 was het dan alsnog tijd om te vertrekken! Niet met Wally, maar met Big John. Stiekem is het ook wel lekker dat het een automaat is, maar je merkt ook dat het een oud kreng is (hij komt uit 1995). Maar, hij rijdt, en alles zit erin wat ik nodig heb!
In het donker kwam ik uiteindelijk aan op de Klondyke Corner Campsite, midden in de Arthur's Pass, een gebergte midden op het Zuidereiland. Zoals de verwachting al was, is het weer niet geweldig. Het waait hard, en de lucht is constant grijs (toevallig niet op de eerste video, maar dat was een kort moment van blauwe lucht helaas). Een beetje jammer voor tijdens de eerste wandeling die ik deed (Temple Basin Track), want als het een heldere hemel is, kan je alle prachtige besneeuwde bergtoppen om je heen zien, en vandaag waren die allemaal verstopt in donkere wolken...
Voor morgen had ik net zo'n wandeling in gedachten, maar die wil ik heel graag doen met mooi weer. Mocht dat morgen niet zijn, dan rijd ik een stuk verder richting de westkust, en kan ik altijd nog een keer terug komen voor die wandeling! Toch het voordeel van lang de tijd hebben en zo flexibel zijn op de weg!En savoir plus
Punakaiki
19 décembre 2025, Nouvelle-Zélande ⋅ 🌧 15 °C
Vandaag was het regen, regen, en nog eens regen. Vanaf sochtends vroeg kwam het al met pijpenstelen de lucht uit vallen, en dat ging voorlopig ook niet stoppen. Daarom ben ik maar de bus ingestapt, kijken waar ik uit zou komen. Leuk, maar het liefst zat ik natuurlijk ergens in de zon in de bergen te wandelen.
De eerste stop was in Moana, een dorpje aan Lake Brunner. Een wat vlakker landschap met veel landbouw land. Na een lunch en een grappig gesprekje met twee oudere Nieuw-Zeelanders die aan het strooien waren met plekken die ik zeker wel moet zien terwijl ik hier ben, heb ik een klein wandelingetje gemaakt door een regenwoudachtig aan het meer. Niet veel later reed ik door Greymouth, een dorp van een wat groter formaat, wat direct te zien is aan de talloze tankstations en garages. Na wat boodschappen te hebben gedaan, reed ik nog een stukje door naar Punakaiki, waar ik vannacht op een vrije kampeerplek sta (het enige verschil met de camping van gisteren was eigenlijk alleen dat er geen hokje is met een gat in de grond (lees: wc)). Omdat ik er op tijd was kon ik nog mooi een plekje bemachtigen, want waar ik voor 18:00 de enige was, stond het om 19:00 vol. De kampeerplek ligt direct aan een heel lang, donkerkleurig strand. Na heel veel gekloot met m'n gastoestelletje kon ik uiteindelijk ook nog genieten van een warme pasta maaltijd 😊. Savonds begon het weer nog iets op te klaren, dus laten we hopen dat dat doorzet!En savoir plus
Punakaiki River
20 décembre 2025, Nouvelle-Zélande ⋅ ⛅ 18 °C
Vandaag was het wat wisselend weer, maar goed genoeg voor een wandeling! Na de kampeerplek aan het strand te hebben verlaten, parkeerde ik hem weer een paar kilometer verder, aan het begin van de Punakaiki River Track, een wandeling, jawel, langs de Punakaiki River. Een rivier met super helder water, en twee natte groene rotswanden aan beide zijden. Omdat het niet zo'n lange wandeling is, heb ik hem verlengd met de Inland Pack Track.
Omdat het morgen mooi weer lijkt te worden, heb ik Big John aan Lake Brunner gezet om te overnachten, weer op een vrije kampeerplaats. Dit is halverwege richting Arthur's Pass, dus dat scheelt morgen weer! Nadeel van deze plek was de ongelooflijke hoeveelheid muggen (maar echt wel extreem veel), dus al vrij snel zat ik met alle ramen en deuren dicht in de bus.En savoir plus
Avalanche Peak
21 décembre 2025, Nouvelle-Zélande ⋅ ☀️ 21 °C
Het weer klaarde op, dus vroeg opgestaan en terug naar Arthur's Pass gereden! En dat was het heel, heel erg waard. Eindelijk kon ik de Avalanche Peak and Scott's Track doen.
Deze wandeling was vrij pittig. De wandeling wordt aangemerkt als "Strenuous", de hoogste moeilijkheidsgraad. Ook werd aanbevolen eerst bij het visitor's centre in het dorpje te vragen of de wandeling te doen is op het moment. De man in het visitor's centre zei dat vandaag eigenlijk de enige dag is deze week dat het weer goed genoeg gaat zijn, dus ik ging ervoor!
De wandeling is niet bepaald lang, ietsje meer dan 8 kilometer. Maar de hoogtemeters maakte de wandeling lastig: 1100 hoogtemeters in 3 kilometer afstand. Het was dus in een rechte lijn de berg op met veel klimmen. Omdat je in rap tempo de hoogte in gaat, kwamen de uitzichten al snel tevoorschijn! En die waren waanzinnig. Onderweg kwam ik nog twee Britten tegen, dus het laatste stuk zijn we met z'n drieën omhoog gegaan. Na 2,5 uur dachten we de top bereikt te hebben, maar dit was maar half het geval.
Het was bijna de top, het laatste stukje ging over een hele smalle richel naar de echte top van de berg. En vanaf daar... was het uitzicht nog duizend keer mooier. Omdat het daadwerkelijk de top van deze berg was, kon je 360 graden om je heen kijken. Overal om je heen kon je besneeuwde bergtoppen zien, al waren er een paar verstopt in de bewolking. De richel terug ging toch wel een beetje met knikkende knietjes. Op de heenweg heb je de adrenaline en de top in zicht, en de weg terug ga je toch opeens wat meer om je heen kijken.
Het pad was niet veel breder dan ikzelf, aan beide zijden een hele leuke afgrond van rotsen. Op twee plekjes moest je ook nog half over wat rotsen klimmen. Maar, in alle rust en met alle tijd, en met twee Britten achter me aan (niet dat zij iets hadden kunnen betekenen als ik viel, maar toch voelt het veiliger), weer terug gekomen. En wat alles nog ietsje specialer maakte waren de twee Kea's die op de top aan het relaxen waren. Volgens mij heb ik al eerder een foto van een Kea gedeeld, maar het is papagaaiensoort van bijna een halve meter, 48 centimeter. Hij is olijf groen en de onderkant van z'n vleugels zijn fel oranje. Hij leeft alleen op het zuidereiland van Nieuw-Zeeland, en er zijn er nog maar zo'n 7000 van in het wild. En... ze zijn dus heel nieuwsgierig, hongerig, en bovenal heel intelligent. Ze weten precies hoe ze tassen open moeten maken, en zelfs dakkoffers blijken niet veilig.
Het meest legendarische verhaal kwam van de man in het visitor's centre, die vertelde hoe een Kea iemand van buitenaf had opgesloten op de wc van een berghut, om zonder gestoord te worden door zijn tassen te graaien. Ook tijdens deze wandeling was iemand slachtoffer geworden, want een Kea had een gat in z'n tas gepikt en er een crackertje uit gehaald 🙃. Behalve dat zijn ze voornamelijk erg mooi, en konden ze mooi poseren op de bergtop! Via Scott's Track gingen we weer naar beneden, omdat die route iets minder steil is dan de weg omhoog, en dus iets makkelijker afdalen. Desondanks duurde de terugweg even lang als de heenweg. Na deze lonende wandeling stond ik op de Avalanche Creek Campsite, recht tegenover het begin van de wandeling.En savoir plus
Bealey Spur Track
22 décembre 2025, Nouvelle-Zélande ⋅ ⛅ 22 °C
Vanochtend zou het ook nog mooi weer zijn, dus ook vandaag weer een mooie wandeling! Na een kwartiertje rijden stond ik aan de voet van de Bealey Spur Track, een wandeling waarbij je prachtig uitzicht hebt over de Waimakariri River, en de samenkomst met de Bealey River. En natuurlijk ook weer fantastische bergen erbij :).
Begin van de middag begon het inderdaad harder te waaien, kwam de bewolking terug, en in de bus kwamen de eerste druppels weer naar beneden. In Hokitika ben ik gestopt voor wat boodschappen en een volle tank, want ondanks dat het een klein dorpje is (met veeeeel te brede wegen), zijn hier wel de laatste goede voorzieningen voordat je Franz Josef ingaat. Tien kilometer verderop was m'n overnachtingsplek, Lake Mahinapua. Hier was zowaar een douche aanwezig, dus na 5 dagen kon ik weer eens douchen! Ijs en ijskoud weliswaar, maar toch heel fijn. Het vogelnestje recht boven de douche waar pa en ma vogel in alle drukte voedsel kwamen brengen voor de kleintjes, zorgde voor wat goede afleiding van de kou.
Het begrip snelweg wordt hier iets anders begrepen dan in Nederland. Er zijn vrijwel alleen maar eenbaans snelwegen, State Highways, en die zitten vol scherpe bochten en verrassend veel eenrichtings bruggetjes, waardoor de maximum snelheid soms op zelfs 25 zit, en je regelmatig stilstaat te wachten tot de brug vrij is (en die kunnen lang zijn). Omdat het éénbaans is, is het ook vaak in een treintje rijden achter een vrachtwagen, of achter een Toyota uit 1995 die het moeilijk vindt om de berg op te komen (oeps). Het rijden vergt dus enige concentratie en het oog wordt getraind op het spotten van plekjes om verkeer in te laten halen.En savoir plus
Hokitika Gorge en Canavans Knob
23 décembre 2025, Nouvelle-Zélande ⋅ ☁️ 19 °C
Vanochtend had ik het last minute plan om naar de Hokitika Gorge te gaan, een kloof met heel helderblauw water wat er doorheen stroomt. Door de regen was het helderblauwe water een soort donkere modderkleur geworden, maar het was alsnog een mooie kloof :)
Daarna vervolgde ik m'n weg richting Franz Josef, een klein dorpje vlakbij de gelijknamige gletsjer. Regen en zonneschijn wisselden elkaar af, al met al een mooie rit. Na nog de korte Canavans Knob Track te hebben gelopen, was het tijd om te settelen op m'n
overnachtingsplaats, de Otto/MacDonalds Campsite. Deze ligt aan het Lake Mapourika, waar het eind van de middag opeens heel aantrekkelijk werd om een duik in te nemen! Het was koud, maar heerlijk.
Het enige nadeel is, net als m'n overnachting bij Lake Brunner, zijn de Sandflies. Sandflies zijn kleine vliegjes die prikken, en de bultjes die ontstaan jeuken echt enorm. Omdat ze bij het water leven, komen met z'n allen direct op je af, waar je ook gaat. En ze zijn echt met velen, soms zweeft er een hele zwerm om je heen. De bulten van Lake Brunner waren nog niet weg, maar de volgende hoop komt er al bij! Dus gebeurde wat ik niet had verwacht wat zou gebeuren deze reis... de lange broek ging aan.En savoir plus
Alex Knob Track (Franz Josef Glacier)
24 décembre 2025, Nouvelle-Zélande ⋅ ☁️ 19 °C
Ondanks dat er de hele dag regen voorspeld stond en ik er een hard hoofd in had om de Alex Knob Track te lopen, een vrij lange wandeling, werd ik wakker met een lekker ochtendzonnetje. Genoeg reden om als een malle de motor aan te zwengelen en naar de wandeling te rijden!
De track is 16 kilometer, en heeft ruim 1200 hoogtemeters, van 87 naar 1303 meter hoogte. De eerste helft ging door super groen bos, waar echt elk stukje begroeid was met mos of planten. Daarna brak het wat open, en kon je de eerste glimpen van de Franz Josef gletsjer zien! Eenmaal bovenop kwam ik letterlijk in de wolken terecht. Onder me zag ik de wolken ontstaan, en langzaamaan kwamen die op ooghoogte en boven me. Hopend op een heldere lucht heb ik nog geluncht met een Fransman die later ook nog de top bereikte. Wat het bijzondere aan deze plek was, vond ik voornamelijk hoe dicht deze bergen bij de zee liggen. Op de top van Alex Knob kon je rechts de zee zien, en links de bergen met de gletsjer; hemelsbreed is het maar 20 kilometer! De gletsjer zelf is 12 kilometer lang, en is vernoemd naar de gelijknamige eerste keizer van Oostenrijk, door een Oostenrijkse geoloog (die om z'n eigen ego nog wat te boosten een dorp zo'n 100 kilometer verderop naar zichzelf heeft genoemd (Haast)). De Maori benaming is Kā Roimata o Hine Hukatere, de tranen van Hine Hukatere. Hine Hukatere hield van bergbeklimmen en haalde haar geliefde Tuawe over om mee te gaan, maar een lawine sleurde hem van de bergtop, waarna hij stierf. Omdat iedereen in de gemeenschap om hem rouwde, stroomden vele tranen de berg af. Rangi, de Hemelvader, kreeg medelijden en bevroor de tranen, waardoor de gletsjer ontstond. Gratis stukkie cultuur van mij.
Inmiddels jeuken m'n benen trouwens non-stop. Ze zitten vol met Sandflies beten, en het jeukt als een malle.En savoir plus
On the road
26 décembre 2025, Nouvelle-Zélande ⋅ 🌧 17 °C
Donderdag had ik een dag op de weg. Het gaat de komende dagen nog hard regenen in de bergen hier, dus heb ik besloten de gletsjers achter me te laten. Jammer, want er was nog een mooie wandeling bij de Fox Glacier, maar dat is niet te doen in de stromende regen. Dus heb ik wat kilometertjes gemaakt, 225 kilometer naar het zuiden. Het eerste stuk ging langs de kust, waar het natuurlijk wel droog was en de zon scheen. Na een paar stops kwam ik in het 'dorpje' Haast. Naast een tankstation, een paar boerderijen en een paar motels stelde dit eigenlijk niks voor. Ik gok dat het tankstation de enige reden is dat hier wat staat, wat naar het noorden was er voor ruim 80 kilometer geen tankstation, en naar het zuiden 120 kilometer (dit stond aangegeven op bordjes). Ook ik heb voor de zekerheid maar wat in Big John gegooid.
Nadat ik van de kust afweek, kwam ik in de Haast Pass. Een prachtige pas waar de Haast River doorheen stroomt, met aan beide zijden groene bergen met besneeuwde en rotsachtige toppen. Langs de weg zijn er echt ongelooflijk veel watervallen. Omdat er bij de meeste geen mogelijkheid is om te stoppen, rijd je er voorbij, denk je, oh leuk, een waterval, en rijd je verder.
Op zaterdag regende het tegen de verwachting in nog steeds heel erg veel en hard, dus heb ik een klein tourtje gemaakt en gestopt bij de paar watervallen die je wel kon bekijken (omdat er ruimte is voor een parkeerplaatsje). Omdat de regen maar niet stopte, ben ik nog naar het eerstvolgende gehucht gereden, Makarora. Wederom alleen maar een tankstation en een motelletje, maar deze keer ook een cafeetje. Hier heb ik een heerlijke pie gegeten (schijnt dé Nieuw-Zeelandse snack te zijn, al vond ik ze in Ampersand lekkerder 😬) en gekeken wat de komende dagen te doen.
Smiddags weer teruggekeerd naar Cameron Flat Campsite, waarvandaan je een mooi zicht hebt op de kleine vallei. Savonds klaarde het wat op, en toen zag ik pas wat ik de afgelopen 1,5 dag heb gemist qua uitzicht! In de verte een prachtige, hele witte berg, die morgen hopelijk nog even helemaal tevoorschijn komt :)En savoir plus
Isthmus Peak
27 décembre 2025, Nouvelle-Zélande ⋅ ⛅ 15 °C
Het mooie weer laat waar ik zit nog even op zich wachten. Ik wilde eigenlijk een wandeling naar de sneeuw maken die vlakbij begint. Vroeg opgestaan stond ik om 7 uur bij het begin van het pad, waar allerlei waarschuwingsbordjes stonden. Het was toch echt onverstandig om de wandeling vandaag te doen: door de regen zou het pad extreem glad zijn, zou je niet meer de rivier terug over kunnen steken, en daarnaast zou je geen hol zien onderweg.
Dus met enige teleurstelling (was niet nodig, bleek) ben ik een uurtje verderop een wandeling gaan doen. Isthmus Peak ligt op "The Neck", een smal stuk land dat Lake Wānaka scheidt van Lake Hāwea. Een wandeling van ruim 16 kilometer met bijna 1200 hoogtemeters. Het pad is een 'normaal' pad, een waar ook een quad of 4wd overheen zou kunnen. Technisch was het daarom niet moeilijk, het was simpelweg in bochtjes omhoog lopen. Maar, de uitzichten hoefden er niet om te lijden! Bovenop was er een prachtig 360 graden uitzicht, soms met een beetje timing met de wolken. Ik kwam namelijk midden in een wolk aan.
Ik was eerder terug op de campsite dan gedacht, dus heb ik nog een avondwandelingetje naar de Blue Pools gemaakt, wat tegenover de campsite is. En warempel, ook hier scheen de zon savonds, dus voor het eerst sinds ik rondtour, kon ik savonds heerlijk buiten zitten in de zon!En savoir plus
Brewster Hut Track
28 décembre 2025, Nouvelle-Zélande ⋅ ⛅ 20 °C
Vroeg wakker geworden in de zon, dus poging twee voor de Brewster Hut Track!
Het was ijskoud vannacht en vanochtend, met enkel een paar graden boven nul. De eerste stap van de wandeling was om de rivier over te steken... en dat was nog veel, en veel kouder. Het water kwam tot kniehoogte, en ook al duurde het een halve minuut voordat ik aan de overkant was, waren m'n tenen en de rest van m'n voeten gevoelloos. Het was echt ijskoud. Na wat warmte erin gewreven te hebben met een handdoekje kon het echte werk beginnen.
De wandeling gaat in eerste instantie tot de Brewster Hut. Een tocht van maar iets meer dan 3 kilometer, maar daar zitten meer dan 1000 hoogtemeters in. Het was dus een hele steile trip, met veel klimmen en klauteren. Het pad was nog glad van de regen, dus dat zal gisteren nog erger zijn geweest. Blij dus dat ik gisteren niet ben gegaan. Eenmaal uit de bossen kwam er een prachtig uitzicht tevoorschijn: besneeuwde bergen, en ik zelf uiteindelijk ook in de sneeuw!
Het was echt fantastisch daarboven, kan niet anders zeggen. Het pad gaat nog naar Brewster Lake, een klein en helderblauw bergmeertje nog wat verder weg en hogerop. Omdat er geen officieel pad is, ben je daarom afhankelijk van een offline kaart op de telefoon, en de gebaande weg van voorgangers. Maar, zei een Fransman die toevallig net naar beneden kwam, die weg was er niet omdat het gisteren heeft gesneeuwd. Daarnaast werd het ook wat bewolkter. Samen met wat anderen besloten we dat het vrij dom zou zijn om verder te gaan. Jammer, maar we mochten zeker niet klagen over het uitzicht wat we al hadden!
Terug naar beneden ging traag door het gladde pad, bijna net zo lang als de weg omhoog. Beneden was het druk met mensen, omdat er ook een waterval is en je makkelijk bij de rivier komt. Omdat het niet direct duidelijk is dat er een pad loopt aan de andere kant, kwam ik als een soort Mariaverschijning uit het bos aan de rand van de rivier, wat vele mensen gek deed opkeken 🙃. Omdat ik ruim op tijd weer bij Big John was, heb ik een last minute plan gemaakt voor m'n overnachtingsplek. En dat was een goede zet! Ik wilde richting Queenstown, maar besloot in Wānaka, een enorm toeristisch dorp aan Lake Wānaka, een afslag te nemen. De weg zelf was fantastisch. Dwars door een super groene vallei, waar schapen los rondlopen, dus ook over de weg. Aan beide kanten mooie bergen met hier en daar wat sneeuw en een lange waterval. Op een gegeven moment werd de weg onverhard. Op het laatste stuk liep het zelfs door beekjes, dus Big John moest even aan de bak. Maar, met een slakkengang kwam ik dan toch aan op Raspberry Flat, het alleruiterste van deze weg, in the middle of nowhere. En wowie wowie, wat was het hier mooi. Direct aan de rivier, met uitzicht over de groene bergen met watervallen, maar ook op Mount Aspiring, waarnaar een groot nationaal park is vernoemd (Haast Pass lag daar ook in trouwens). Savonds nog een duik in de ijskoude rivier, en daarna tukken.En savoir plus
Rob Roy Glacier
29 décembre 2025, Nouvelle-Zélande ⋅ ☀️ 26 °C
Na een heerlijk nacht met de rivier achter me, stond ik weer vroeg op om de Rob Roy Glacier Track te lopen. Veel bergen/Gletsjers hebben hier mooie namen, maar hier was de inspiratie even op denk ik... Vraag is wie Rob en Roy zijn.
Het was 7 uur sochtends, en de zon zat nog verstopt achter een van de vele bergen. Terwijl er nog helemaal niemand was, begon ik aan de wandeling die niet heel moeilijk is, 10 kilometer en 450 hoogtemeters. Bijna de hele route loopt door het bos, naast een soort rivier/waterval combinatie. En dan, eenmaal boven, kwam de gletsjer tevoorschijn, één van de meer dan honderd gletsjers in het Aspiring National Park! Samen met de vele watervallen en de zon die achter de berg achter mij tevoorschijn kwam, was het een mooi geheel! En hier zijn trouwens ook een deel van de Misty Mountains in The Lord of the Rings gefilmd.
Om vroeg te gaan was zeker de moeite waard. Ik ben niemand tegengekomen, de vogeltjes floten er op los, en er sprong nog een haas voorbij. Na een klein uurtje rondturen kwamen de eerste andere mensen boven, en besloot ik weer terug naar beneden te gaan, waar het heel druk werd voor de wandeling. Na een duik in de rivier en wat eten ben ik de helse weg terug gegaan, en na een boodschappen stop in Queenstown stond ik op de Lake Sylvan Campsite.En savoir plus
Earnslaw Burn Track
30 décembre 2025, Nouvelle-Zélande ⋅ ☀️ 20 °C
De wandeling van vandaag stond al lang op m'n lijstje, de Earnslaw Burn Track. Eigenlijk wilde ik hem later doen, maar vandaag is voorlopig de laatste dag met zulk mooi weer, dus ben ik weer vroeg op pad gegaan. De wandeling is ruim 26 kilometer, met zo'n 1000 hoogtemeters. En, eerlijk is eerlijk, het begin viel nogal tegen. De eerste 8 kilometer (en daarmee ook de laatste 8, de wandeling was heen en weer) ging door het bos. Niet echt het regenwoudachtige bos, maar een vrij 'Nederlands' bos. Daarnaast was het ongelooflijk modderig en glad, dus ging het heel traag, met nauwelijks uitzicht. De vele watervalletjes waar het pad overheen ging was wel mooi, maar wat was het ook wel. Op een gegeven moment twijfelde ik of ik niet om zou keren, ook omdat het zo'n lange wandeling is, maar dat heb ik uiteindelijk niet gedaan. En dat was de goede beslissing! Want eenmaal uit het bos was de natuur fenomenaal. Het pad liep een kleine vallei in met een helderblauwe rivier door het midden, aan beide zijden watervallen, en aan het einde Mount Earnslaw, een prachtige gletsjer. Omdat de vallei onderaan de gletsjer stopte en je nergens verder kon, voelde het alsof je aan het einde van wereld stond. Een grote muur van steen, ijs, en sneeuw, waar alles ophield. En het mooie was dat je daar ook kon komen, je kon helemaal tot onderaan de gletsjer gaan.
Daar eenmaal gekomen werd de rust nog wel even verstoord door een helikopter die kwam landen en een rijke familie die even uitstapte om wat fotootjes te maken, maar voor de rest was het een heus paradijs :). Na een half uurtje wat gegeten te hebben met dit perfecte uitzicht werd het tijd om terug te gaan, want ik moest natuurlijk nog weer terug. Uiteindelijk duurde de hele tocht bijna 10 uur...
Ook de route naar dit gebied was supermooi overigens! Recht langs het blauwe Lake Wakatipu, met hele mooie bergjes in de verte, waar ik nu dus in zit. Onderweg stak er nog een wilde kat over, die je ook nog wel is dood op de weg ziet liggen. Sowieso liggen er trouwens veel dode dieren op de weg overal waar ik ben geweest. Heel veel opossums, maar ook wel is wilde katten of konijnen/hazen. Al vinden ze dat hier niet heel erg denk ik, want ze worden hier als plaag gezien. Ze leefden hier oorspronkelijk niet, en vreten sinds ze hier zijn alleen maar de inheemse en zeldzame dieren op. Overal waar je komt, ook in de bergen, worden actief vallen geplaatst om ze te doden, er zijn vaak zelfs hele community strategieën om de dieren uit de regio te roeien. Ook had ik onderweg nog een lifter mee! Na het liftavontuur van een paar jaar geleden kon ik eindelijk zelf iemand een stuk verder helpen. Het was een Australische meid die een uur verderop afgezet wilde worden voor een helikopter vlucht. Ze vertelde dat ze in Milford Sound werkt en dat het bedrijf waar ze voor werkt organiseert ook helikoptervluchten, en ze kreeg een appje dat er een plek vrij was terug naar Milford Sound. Scheelde haar weer 5 uur rijden, en zo kon ze ook voor het eerst in een helikopter zitten. En als dank voor de hulp heb ik een gratis cruise tochtje te pakken voor als ik zelf in Milford Sound ben!En savoir plus
Lake Diamond/Monowai/Manapouri
3 janvier, Nouvelle-Zélande ⋅ 🌧 19 °C
De afgelopen dagen heb ik een beetje van alles gedaan. Vanaf oudjaarsdag werd het weer slechter weer, dus werd het weer even afkicken van het wandelen. Omdat ik twee nachten op Lake Sylvan Campsite stond, vond ik dat toch ook even dat Lake Sylvan gezien moest hebben, dus dat heb ik oudejaarsochtend gedaan. Na een heerlijke pie te hebben gegeten in Glenorchy die smaakte naar een appelflap, ben ik teruggegaan naar de camping. De jaarwisseling stelde weinig voor. Geen vuurwerk in zicht, en ook de paar andere busjes om me heen bleven stil. Had eigenlijk ook niet veel anders verwacht zo in de natuur, ver weg van enig dorpje. Vlak voor dat ik ging slapen hoorde ik iemand nog gapend "happy new year" zeggen, en dat was het dan ook wel. Nieuwjaarsdag was het nog iets beter weer, dus na goed uitgeslapen te hebben ben ik nog wat dieper de bergen in gereden. Off road weer, en weer door beekjes. Doet ie toch goed, die inmiddels van het stof grijs worden Big John. In dit gebied, "Paradise" genoemd, zijn verschillende stukken uit The Lord of the Rings opgenomen, en was erg mooi. Er waren alleen geen echte wandelingen te doen.
De tweede ben ik op pad gegaan. Eerst naar Queenstown (een toeristische chaos) om een grote was te draaien, en een vervangende benzinedop te halen. Die bleek ik een aantal dagen terug vergeten te zijn op een tankstation 😬. Smiddags heb ik veel kilometers gemaakt, en kwam ik via een pie in Lumsden terecht in Monowai terecht. Ik ben een grindweggetje ingeslagen om ergens te overnachten. Zo dicht mogelijk bij een lange wandeling die ik de volgende dag wilde gaan doen, want het leek weer mooi weer te worden! Maar... het werd geen mooi weer. De bewolking hing superlaag en het regende wat, dus ben ik de zon maar op gaan zoeken. Wat noordelijker bleek die iets aanweziger te zijn, dus kwam ik in Manapouri terecht.
Aan de overkant van het water in Manapouri's haven, Pearl Harbour, was een mooie wandeling te doen, Circle Track, dus kwam ik terecht bij een man met een bootje die af en toe wat mensen naar de overkant brengt. Dus daar zat ik opeens, met een oude Nieuw-Zeelander en een Braziliaans koppel, in een klein bootje. In een geïmproviseerd tabelletje hield hij bij wie hij naar de overkant had gebracht, en hoe laat hij ze zou ophalen. Omdat de zon toch ook hier wat tegenviel, was het geen spetterende wandeling zoals ik ze hier stiekem toch al wel een beetje gewend ben. Toch was het goed om weer aan de wandel te zijn, en het uitzicht viel toch ook niet tegen. Savonds stond in voor een nachtje op een betaalde camping, om van de eerste warme douche in ruim twee weken te kunnen genieten!
En oh ja, de sandflies zijn ronduit verschrikkelijk. Ze komen in zwermen op je af, en omdat ik mezelf zoveel mogelijk in pak, zijn ze maar overgestapt naar het leegprikken van m'n handen. Met tientallen van die vliegjes die om je heen kloten is het geen pretje meer om lekker te koken en te eten, dus ik sluit me vaak al snel op in de bus. En dat doet iedereen ook overigens...En savoir plus
Routeburn Track: Lake Mackenzie
4 janvier, Nouvelle-Zélande ⋅ ☁️ 16 °C
Vandaag werd het dan toch echt weer beter weer, dus konden de wandelschoenen weer aan. Na nog een stuk naar het noorden te hebben gereden, dieper de fjordlanden in, kwam ik aan het begin van de Routeburn Track aan. Een naam die me enigszins bekend voorkwam. Wat blijkt, dit is een 3-4 daagse Track die eindigt bij, jawel, Lake Sylvan Campsite, waar ik de 29ste en de 30ste overnachtte. Ondanks dat de afstand tussen dit begin van de wandeling en die camping met de auto 322 kilometer is, is het hemelsbreed maar 19 kilometer. En dat is dus de wandelroute! Toch een gek idee dat ik zo lang heb gereden om 19 kilometer verderop te eindigen, maar goed.
Ik ging natuurlijk niet die 3-4 dagen naar Lake Sylvan wandelen, dus ben ik gewoon gestart en besloot ik onderweg wanneer het tijd was om om te draaien. Ik vertrok weer vrij vroeg, en ondanks dat het grotendeels zonnig was overal, was precies dit stuk nog dik in de wolken. Maar, die verdwenen uiteindelijk gedeeltelijk waardoor er toch mooie uitzichten kwamen. Na Lake Howden kwamen de Earland Falls, en daarna het mooiste van de wandeling, Lake Mackenzie. Een prachtig groenkleurig meer (de bodem is vrijwel allemaal gras), tussen de bergen. Ik had de smaak weer helemaal te pakken, dus ben ik nog wat verder gegaan naar een uitzichtpunt. Het uitzicht over het meer was erg mooi, maar de bewolking (ik denk het meest voorkomende woord hier tot nu toe haha) stak hier toch een stokje voor. Na bijna ruim 8 uur, 30 kilometer, en tegen de 1300 hoogtemeters was ik weer veilig terug beneden. Moe, maar voldaan.En savoir plus
Gertrude Saddle Route
5 janvier, Nouvelle-Zélande ⋅ ☀️ 26 °C
Een van de meest epische, vermakelijke, en mooiste wandelingen! Ik wist dat ie mooi ging worden, maar ik wist niet dat ie ook zo leuk ging worden.
De Gertrude Saddle Route is eentje van zo'n 9 kilometer en tegen de 800 hoogtemeters aan. Maar, hij was lastig! Het eerste stuk ging door een kleine vallei, maar op een gegeven moment stuitte ik tegen de berg op. Vanaf dan ging de wandeling steil omhoog, door de sneeuw, en een stuk met een ketting omhoog.
Langzaam maar zeker, glibberend en klimmend, kwam ik aan bij het Black Lake, een supermooi meertje wat verstopt achter de helling lag. Vanaf daar kon je nog verder naar de top van de wandeling, Gertrude Saddle. Maar, het eerste stuk was een lang stuk extreem steil omhoog met een ketting, waarna je een lang stuk door de sneeuw/het ijs moest, ook steil omhoog. Ik twijfelde, maar samen met twee Tsjechen ben ik ervoor gegaan. Het was pittig en duurde lang, maar de uitzichten, het avontuur, en de top waren fantastisch.
Bovenop kon je namelijk achter je de rotsachtige en besneeuwde bergwand met het meer zien, en aan de andere kant iets heel anders, een heel groen fjordlandschap!
Het was een geweldige wandeling, maar heel eerlijk gezegd ook wel weer blij om heelhuids beneden te zijn (met hele pijnlijke knieën van het afdalen).En savoir plus

VoyageurWat weer een avontuur Bram! Prachtig man. En een mooi ritje in Big John 😊
Milford Sound
6 janvier, Nouvelle-Zélande ⋅ ☀️ 27 °C
Vandaag was het tijd voor de Milford Sound cruise! Gisteren ben ik na Gertrude Saddle dichtbij het haventje gaan staan met Big John om sochtends op tijd te kunnen parkeren. Niet de meest legale plek, maar goed.
Vanochtend om 7 uur stond ik op de parkeerplaats, en om 8:45 vertrok ik met de boot. Een tochtje van twee uur, een rondje door de Sound. Heerlijk buiten gezeten en rondgekeken, terwijl de schipper door een speaker rustig wat feitjes aan het vertellen was. Watervallen van bijna ruim 150 meter hoog, mooie groene bergen, super helder water, en nog wat zeehonden. Alleen de jonge mannetjes waren er, om uit de buurt van de volwassen mannenzeehonden te blijven 🙃
En natuurlijk zijn ook hier verschillende scenes uit The Hobbit en The Lord of the Rings gefilmd, maar ook Wolverine, Mission Impossible en Narnia!
Na de boottocht ben ik op pad gegaan naar de Lake Marian Track. Een wandeling van zo'n drie uur naar een mooi meer. Nog niet genoeg water gezien, dus hup, weer omhoog gewandeld (en langs lopende Deet sticks gekomen, sommige mensen baden erin lijkt het wel). Omdat er genoeg mooie foto's waren van de cruise komen de foto's van Lake Marian in de volgende :)En savoir plus
Lake Marian
6 janvier, Nouvelle-Zélande ⋅ ⛅ 22 °C
Zoals gezegd, de foto's van Lake Marian! Na deze wandeling heb ik nog een duik genomen in het diepe Lake Gunn, en ben ik op Upper Eglinton Campsite geëindigd, wat ook zeker geen verkeerde plek was! Voor de rest nog wat foto's van onderweg :)En savoir plus
On the road en Lake Alta
7 janvier, Nouvelle-Zélande ⋅ ☁️ 20 °C
Na een heerlijk nachtje op de Upper Eglinton Campsite heb ik de fiordlanden weer verlaten. Zelfde weg terug ben ik via de hooglanden, waar schapen en koeien in overvloede leven en ze in kuddes over zijweggetjes werden gedreven met quads and border collies, naar Kingston gereden. Als tussenstop had ik koffie en natuurlijk een pie in het doorweekte Te Anau, om de laptop tevoorschijn te halen en ook administratief de Exchange in Sydney af te ronden (Transcript of Records was binnen, dus nu mag Wageningen weer aan de bak) Een lange zit, maar een mooi vrij kampeerplekje aan en een frisse duik in Lake Wakatipu maakte het weer helemaal waard.
De volgende dag stond regen op de planning, behalve een droge periode sochtends. En dus ben ik weer vroeg uit de veren gekropen om naar Lake Alta te gaan, vlakbij Queenstown. Na een steile weg omhoog was het geen lange wandeling in dit skigebied. Veel wind, mooie uitzichten, en weer een prachtig meertje!
Na boodschappen gedaan te hebben in Cromwell, parkeerde ik Big John aan Lake Dunstan.En savoir plus
Skydiven
9 janvier, Nouvelle-Zélande ⋅ ☀️ 22 °C
Huh, wat? Vanaf Lake Dunstan reed ik een half uurtje naar het vliegveldje van Wānaka. Na de veiligheidsinstructies en het aantrekken van een overall, harnas, en maf leren hoedje, was het wachten op het vliegtuigje. Ondertussen ontmoette ik Benny Lux, m'n instructor. Benny doet dit al tien jaar en heeft dit vele duizenden keren gedaan, dus ik was in veilige handen! En dan was het ook nog eens prachtig weer.
Toen het vliegtuigje aankwam was het tijd om in te stappen. Alleen de vlucht was al mooi. In bochtjes klommen we omhoog, met mooie uitzichten. En op het moment dat ik dacht, "zou dit dan ongeveer de hoogte zijn dat we springen?", zei Ben dat we op 6000 voet zaten. Nog 9000 verder te gaan dus 😮.
De andere vier mensen sprongen er op 12000 voet uit. Vanaf dat moment bleven wij over met de piloot, en werd ik aan de zuurstof gezet vanwege de hoogte. En niet veel later was daar het moment. We schoven naar de achterkant van het vliegtuig, en gingen voor het rolluikje zitten. Ben rolde hem open, en daar zaten we dan. We schoven verder naar de opening, tot alleen Ben nog in het vliegtuigje zat, ik hing er al half buiten. En dan is 15000 voet (4572 meter) toch best hoog haha. De wolken in de verte lagen beneden ons...
Na een kort moment van "waarom spring ik hier ook alweer uit?", vielen we naar beneden. Eerst was het wennen aan de wind die vol in je gezicht blaast. Maar na het schouderklopje van Ben, het signaal dat ik m'n harnas los mocht laten, kon ik een beetje om me heen kijken en de adrenaline door m'n lijf laten gieren. Het was een fantastisch gevoel, om met maar liefst 250 kilometer per uur naar beneden te donderen!
Na die 55 seconden ging de parachute open, en gleden we rustig door de lucht, met iets meer ruimte om echt van het uitzicht te genieten. Beneden wat landbouw, en verderop Lake Wānaka en Lake Hāwea, en de besneeuwde bergen waar ik eerder nog gewandeld heb. En voor ik het wist gleden we alweer over de grond en stond ik weer met beide benen op de grond.
Een fantastische ervaring, iets wat ik zeker niet had willen missen! En ja, er zijn foto's (en een video) 🙃En savoir plus
Mount Cook en Lake Ōhau
10 janvier, Nouvelle-Zélande ⋅ 🌧 28 °C
Na het skydiven waren het een paar rare dagen. Het weer was prachtig, dus heb ik aan Lake Hāwea heerlijk wat gegeten en een duik genomen in het water. Het plan was om naar Mount Cook te gaan, maar daar werd voor de komende dagen alleen maar regen voorspeld. Toch ben ik uiteindelijk die kant op gegaan; als het inderdaad regende kon ik altijd nog wel een plan B maken. Na een mooie route door de Lindis Pass bleek dat het ook daar prachtig weer was! Dus langs een van de mooiste wegen van Nieuw Zeeland, langs Lake Pukaki, met Mount Cook in de verte, ben ik die kant opgegaan. Voor de komende nachten had ik al heel op tijd (toen ik nog in Sydney zat) een plek gereserveerd op de White Horse Hill Campsite, praktisch de enige mogelijke kampeerplek langs die hele weg, en vlak onder de bergen! En dat op tijd boeken bleek een goeie zet, want de eerstvolgende beschikbare plek nu is 15 februari.
Maar, terwijl ik de wandelingen voor de komende dagen uitzocht, sloeg het weer opeens om. Het begon hard te waaien, de enige echte Northwesterly, die berucht schijnt te zien in deze regio, Canterbury, ook wel de Nor'wester zo leerde ik in een cafeetje vandaag. De Northwesterly is een harde wind die vanuit de bergen in het noordwesten getunneld door de vallei het oosten binnen komt waaien. De wind is zo warm dat het binnen een uur 10 tot 15 graden warmer kan worden, maar neemt doordat het door een droge vallei waait heel veel stof mee, dus dat waaide vrijdag ook met vlagen van zo'n 100 kilometer per uur Big John in. De Nor'wester schijnt daarnaast ook berucht te zijn vanwege de impact die het heeft op het humeur van de mensen hier. Mensen zeggen dat ze er hoofdpijn van krijgen en er zelfs agressief van worden.
En helaas is het feest nog niet afgelopen, want deze winden worden vaak gevolgd door stortregen, en dat kwam snachts als toetje aanzetten. Het kwam met bakken uit de hemel, terwijl de bus lekker heen en weer schudde van de wind. Ondanks dat, of misschien wel juist dankzij dat?, heb ik heerlijk geslapen. Maar, ook zaterdag zou dit nog de hele dag doorgaan, en Big John bevond zich inmiddels ook in een grote plas regen. Ook de campsite was erg leeg, dus ik ook ik ging er maar vandoor.
Plan B werd gesmeed in The Musterers Hut Cafe in Twizel, onder het genot van thee en een Apple, Pork, and Jalapeno pie. Hier was het droog en warm, tegen de 30 graden aan zelfs. Omdat ook de rest van de vallei zo droog en kaal is, wist ik niet zo goed wat ik moest gaan doen. Ik gooide m'n kansen op Lake Ōhau, een meer niet zo ver weg. Ik kon er weinig over vinden, maar wat had ik te verliezen?
En warempel, net als Raspberry Flat bleek dit last-minute plan b een meer dan goede keuze! Eenmaal bij het meer stuitte ik weer op heel helderblauw water met bergen aan beide zijden, een groot contrast met de droge heuvels waar je doorheen rijdt op de weg naar het meer toe. Behalve wat boeren, heel veel schapen, en wat grote pick-up trucks met vishengels achterop, was er niemand te vinden. Beter had een plan B niet kunnen zijn!
Het asfalt veranderde in een gravel road, dus Big John werd weer even getest, maar met een beloning. Een prachtig uitzicht over het meer en de bergen, op een heel mooi plekje langs een beekje! En dan kwam ook de zon nog tevoorschijn. Toen het donker was was er in de verste verte geen licht of geluid te bekennen, behalve het beekje! En dat maakte tot een van de mooiste sterrenhemels tot nu toe. De hele lucht vol met fantastische (vallende) sterren. Maar, in de hoogte starend ontrafelde zich toch nog een verdacht herkenbaar tafereel... Terwijl ik de wandeling van morgen uitzocht, werd het wat donkerder, en het begon wat harder te waaien. Zeker weten wel, de good ol Nor'west Arch.
Even de weersvoorspelling opgezocht, en dit zou uitdraaien op windvlagen van 130 kilometer per uur, stortregen, met als bonus wat onweer. En dat kwam ook. Snachts werd ik constant wakker van lichtflitsen en de bus die nogal hevig heen en weer schudde. Het voelde een beetje als turbulentie in het vliegtuig. Rond vier uur ging de wind eindelijk wat liggen, en kon ik nog een paar uur goed slapen.
Omdat het ook zondag zowel hier als bij Mount Cook de hele dag zou gaan regenen, zat een wandeling er wederom niet in, en taaide ik weer af naar The Musterers Hut Cafe voor een thee en Apple, Pork, and Jalapeno pie. Deze keer regende het ook hier de hele dag door. Plan B werd dus niksen in Big John, en thee/koffie drinken. Ik vond er maar niks aan, maar goed, er zat niks anders op.
Na een paar hoofdstukken uit m'n boek, een paar Netflix afleveringen, en een paar koetjes en kalfjes besproken te hebben met mensen in het cafe, ben ik teruggekeerd naar White Horse Hill Campsite, waar de regen minder zou worden, en het morgen droog zou moeten blijven. Fingers Crossed!En savoir plus

Voyageur😍😍😍
VoyageurOok daar lijkt het wel aangenaam te vertoeven Bram!
Voyageur
Wat een mooie lucht!