- Saturday, September 21, 2024 at 8:45 PM

- ☀️ 23 °C
- Altitude: 8 m
MozambiquePonta do Mar25°56’40” S 32°37’13” E
Onze reis is begonnen.

Meerdere keren had je tegen Joep gezegd dat je ons mee zou nemen op safari, de big five spotten,het stond nog bij pap op zijn budget lijst.
We dragen deze reis op aan jouw lieve schat💝
Na maanden van voorbereiden, super dankbaar zijn wij Rispa Boot ♥️ hiervoor dat zei het voor ons mogelijk heeft gemaakt dat wij deze bijzondere reis helemaal op maat kunnen maken.
Zondagochtend om 10.45 uur vertrokken we richting airport Brussel, van daaruit naar Lissabon gevlogen waar we een overstap hadden om daarna door te vliegen naar Maputo.
Wat een geluk vier stoelen naast elkaar voor ons tweetjes.
Na een lange maar rustige reis, zijn we vanochtend om 7.00 uur geland.
Johan Boerekamp stond al op ons te wachten op de luchthaven, om ons vervolgens via een omweg, naar het hotel te brengen zodat we al een gedeelte van Maputo konden zien, super lief dank je wel Johan.
Aangekomen in ons hotel, hebben we ontbeten en waren we ondanks we in het vliegtuig wel wat hebben kunnen slapen toch wel heel moe, lekker gedoucht en naar bed om even anderhalf uur te slapen.
Uitgerust zijn we de boel gaan verkennen langs het strand gewandeld en een terrasje gedaan.
Vroeg avond zijn we met de taxi naar het centrum gegaan om met Johan en zijn lieve dochter Indi een glaasje te gaan drinken in het centrum van Maputo, de auto’s rijden hier aan de linkerkant van de weg dat was wel even wennen. Johan heeft ons veel nuttige informatie gegeven en vertelde enthousiast, het was super gezellig, bijzonder mensen die je nog nooit gezien hebt je toch het gevoel geven alsof je elkaar al jaren kent, dat schept meteen een band.
Daarna hebben we met ons tweetjes nog een hapje gegeten, om vervolgens een taxi te pakken om naar het hotel te gaan, er stond 1 taxi, de chauffeur kende de weg naar ons hotel niet, toen hebben we maar aan twee agenten gevraagd of ze een taxi voor ons konden regelen, gelukkig waren ze heel behulpzaam en konden we snel terug naar ons hotel.
Vol van alle indrukken terug op de kamer om de dag samen door te nemen.Read more
- Day 3

- 🌙 21 °C
- Altitude: 7 m
MozambiquePonta do Mar25°56’41” S 32°37’12” E
Bezienswaardigheden Maputo

Vanochtend om 10.00 uur kwam Daniel, onze privé chauffeur en gids ons ophalen voor een city trip door Maputo, dit was ook onze eerste kennismaking met Daniel, de klik was er meteen en hij heeft ons de mooiste bezienswaardigheden van Maputo laten zien.
Als eerste kwamen we bij de Nederlandse Ambassade aan, een prachtig gebouw en goed bewaakt, de mensen die hier werken hebben veel voor ons betekent, in deze wijk zijn veel ambassades van over heel de wereld.
Onze rit werd vervolgd en kwamen we langs een prachtige kerk (IG Reja de Santo Antonia da Polanc) waar we even zijn uitgestapt om naar binnen te gaan om een kaars te branden voor onze Monika💖.
Weer terug in de auto om naar het museum de Hisorica Natural te gaan, helaas was deze gesloten, maar Daniel had meteen een andere invulling en liet ons een prachtig Fort zien.
Daarna zijn we naar een treinstation gereden, dit station staat in de top tien van mooiste stations in de wereld, tegen over het station stond een beeld van Lady Snake, het verhaal verteld dat ze deze slang die om haar heen hangt zelfstandig met blote hand gedood heeft.
Onze trip ging verder en we bezochten een markt waar we een heerlijke rijpe papaya hebben gekocht bij een lieve Mozambikaanse dame die maar al te graag met me op de foto wilde, ze deed zelfs haar schort uit om er zo mooi mogelijk uit te zien, met een dikke knuffel namen we afscheid.
Aan de overzijde van de markt was een stoffen winkel waar ze volgens Daniel prachtige stoffen verkopen tegen een lage prijs, hij had gelijk de stoffen waren heel kleurrijk.
Onze citytrip vervolgde en kwamen we aan bij een prachtige kathedraal van onze lieve vrouw van de onbevlekte ontvangenis, deze is door paus Johannes de tweede bezocht , de mantels die hij droeg waren tentoon gesteld.
We reden weer verder en kwamen bij een imposant beeld, dit beeld was van de eerste president van Maputo (Samora Moises Machel) hij was president van 1975 - 1986 en is nog steeds heel geliefd bij het volk.
Daniel liet ons daarna een ijzeren huis zien (Casa de Ferro) dat is ontworpen door dezelfde architect die ook de Eiffeltoren ontwierp, heel bijzonder om te zien.
Als afsluiting hebben we heerlijk in een botanische tuin gewandeld waar het krioelde van de vleermuizen, die druk in de weer waren.
Na deze ruim drie uur durende citytrip die heel educatief was terug naar het hotel om even te gaan slapen om de batterij weer te laden, want ja ook hier gaat long covid gewoon door.
Vanmiddag nog even op het strand geweest, vanavond vroeg slapen want morgen loopt de wekker vroeg af.Read more
- Day 4
- Wednesday, September 25, 2024 at 7:00 PM
- 🌙 29 °C
- Altitude: 298 m
South AfricaXimunyuweni24°58’35” S 31°28’52” E
Op naar Zuid-Afrika

Om zes uur liep onze wekker af, Daniel kwam ons om half acht ophalen om naar Zuid-Afrika te gaan, na anderhalf uur gereden te hebben kwamen we aan de grens van Mozambique/Zuid-Afrika, daar stond ons een grote verrassing te wachten een file van auto’s en rijen mensen om de juiste stempels te krijgen, maar dit mocht onze pret niet drukken, het was warm/snikheet maar we hebben vakantie dus geen haast.
Een maal de grens over, op naar het krugerpark, drie uur hebben we rondgereden en al heel wat prachtige dieren gezien, Johan en ik waren er een beetje stil van, wat zouden we graag de verhalen van onze Monika gehoord hebben, ze vond het hier ook fantastisch, we begrijpen nu waarom ze zo van dit land hield,
Aangekomen op onze eerste lodge, het Krugergate hotel daar stond ons weer een verrassing te wachten, een prachtige luxe Lodge, waar we nu heerlijk van gaan genieten.Read more
- Day 4

- 🌙 33 °C
- Altitude: 372 m
South AfricaBushbuckridge24°55’35” S 31°28’35” E
Op safari

Na een rustige en ontspannen avond en nacht werden we wakker gemaakt door het geluid van de apen.
Na het ontbijt zijn we gaan wandelen om de omgeving van de prachtige lodge te bewonderen, er liepen verschillende dieren rond en het aapje wilde met me spelen, hij ging op zijn ruggetje liggen en was met zijn handjes en voetjes aan het trappelen ik wilde wel maar ja rabies, dat wil je liever niet, vraag maar aan Jantje , aapjes bijten hè 🤣
Na onze wandeling zat er een grote aap op ons terras hij wilde graag naar binnen, maar wij waren sneller, zo grappig!
Wat een fantastische plek, graag hadden we wel nog wat langer gebleven.
Ons plan was om eerst in te gaan checken bij de volgende lodge en onze bagage te droppen, zo gezegd zo gedaan.
Samen weer in de auto en richting krugerpark, OP SAFARI, Daniel heeft ons vijf uur rond gereden en we hebben weer super veel dieren gezien.
Nu terug in onze volgende lodge een prachtige tent om de nacht door te brengen, zo dadelijk buiten eten, de temperatuur is hier nu om 19.00 uur nog 35 graden, ons hoor je niet klagen.
Tot morgen♥️Read more

- 🌙 27 °C
- Altitude: 392 m
South AfricaMaruleng24°5’6” S 30°59’19” E
Dieper zuid-Afrika in.

Wat een geweldige spannende nacht in de tent, al die dierengeluiden het leek wel of ze allemaal wakker bleven, een hele ervaring.
Vanochtend na het ontbijt zijn we meteen vertrokken naar de volgende Lodge, deze lag een heel eind verder weg en na een prachtige toeristische route van dik vier uur, kwamen we aan bij Grietje Nature Reserve, de naam Grietje komt van een Berg die zo heet. Na een flinke paspoort en incheck papieren controle konden we eindelijk het reservaat in, de wegen in het reservaat zijn hobbelig, kuilen zand, veel olifanten poep🤣 eigenlijk was de auto van Daniel er niet voor bestand maar we hebben rustig aan gedaan, na wat zoeken in de middle of nowhere kwamen we terecht bij onze Lodge Ngalali Retreat echt schitterend.
Als we binnen rijden en het hek wordt achter ons gesloten komt er een kudde buffels aangelopen, de dame van de Lodge vertelde dat deze buffels een tijdje geleden voor hun hek een leeuw hebben gedood.
We werden warm ontvangen en er werd ons meteen een overheerlijke lunch aangeboden die bestond uit een verse salade met kip.
Tijd om even te relaxen en aan het zwembad te liggen, Whow wat een verrassing komt daar even heel op zijn gemakje een olifant aangelopen, wat een groot cadeau🐘
Nu lekker douche en weer eten, en genieten van onze avond.
Ow ja we kwamen langs het plaatsje Hoedspruit, daar waar Mirjam van B&B vol liefde een Lodge heeft, we hebben nog even overwogen om daar een kopje koffie te gaan drinken 🤣 nee hoor grapje🤣Read more
- Day 7
- Saturday, September 28, 2024 at 9:53 PM
- ⛅ 24 °C
- Altitude: 389 m
South AfricaMaruleng24°6’15” S 30°59’34” E
Bush walk & Game drive.

Gisteravond werden we uitgenodigd om vanochtend mee te gaan met een drie uur durende Bush walk, de gastvrouw zag de twijfel in mijn ogen en vroeg waarom ik twijfelde, eerlijk verteld dat mijn energie laag is door de long covid en dat ik niet zeker wist of ik dat wel vol zou houden, meteen zei de eigenaar, als je onderweg bent en je wilt terug dan kan de ranger me bellen en haal ik je met de jeep op, super lief.
Om vijf uur liep onze wekker af, om om zes uur te vertrekken, het was een hele interessante en leerzame hike, de ranger vertelde super veel, we weten nu alles over de poe 💩en de pie 🤣 en de footprints, veel informatie over hoe bv de neushoorn zich weer schoon schuurt na het nemen van een modderbad, ook vertelde hij veel over de bomen en struiken, we moesten in 1 lijn achter hem lopen, want zijn geweer zorgde voor onze veiligheid, we hebben super veel geleerd.
Terug op de Lodge hebben we samen ontbeten, en daarna ben ik toch even gaan slapen, het batterijtje was toch echt leeg.
Op naar de volgende Lodge, een prachtige tent met een rieten kap midden in de bush. na een rondleiding van een van de personeelsleden kregen we een heerlijke lunch aangeboden en daarna even chillen aan het zwembad waar we visite kregen van een prachtige Libelle 🩷
Om half vijf begon onze game drive in een groot gedeelte van het Grietje reservaat, in een robuuste jeep,
In het begin is het nog licht maar al snel valt de schemer en wordt het donker, onze ranger schijnt met een groot licht van links naar rechts om dieren te spotten, en ja hoor we hebben twee hyena’s in het vizier, prachtig echt een kippenvel momentje, daarna nog een kudde olifanten die heerlijk aan het eten zijn.
Terug op de Lodge gezellig samen met het andere koppel wat ook mee is geweest op safari en met Daniel genoten van een overheerlijk stoofpotje van impala vlees.
Samen nog even een glaasje gedronken en nu gezellig op bed even samen deze footprint schrijven en dadelijk snel onder de wol want morgenvroeg loopt onze wekker om 4.45 uur af om op een vroege ochtend safari te gaan.Read more
- Day 7

- Sunday, September 29, 2024 at 7:42 AM
- ☀️ 24 °C
- Altitude: 357 m
South AfricaSwartspruit24°6’51” S 31°1’17” E
Van Grietje naar Krugerpark.

Van Grietje naar Krugerpark,
- Day 8
- Sunday, September 29, 2024 at 9:07 PM
- ☁️ 28 °C
- Altitude: 168 m
South AfricaKrokodilbrug25°21’51” S 31°53’42” E
Van Grietje naar het Kruger!

Vanochtend om 4.45 uur liep onze wekker af om vervolgens een game drive bij zonsopkomst te gaan doen, we waren nog maar net onderweg toen de ranger een melding kreeg op zijn radio door een collega ranger dat er in de buurt twee neushoors waren, onze jeep werd meteen gekeerd en volle gas erop af. Geweldig om te zien hoe deze twee grote imposante dieren stonden te grazen. Na het prachtige schouwspel ging onze rit verder, onderweg kwamen we veel giraffen en hertachtige tegen, opeens zagen we een kudde olifanten aanlopen onze richting uit, de grote Bull was wel heel nieuwsgierig en Johan kon hem bijna aanraken zo dichtbij kwam hij, de ranger vertelde dat hij heel ontspannen was en vooral heel nieuwsgierig, dan voel je je toch wel heel klein zo een gigantisch beest naast je, kippenvelmoment.
Na anderhalf uur even tijd voor een kopje mint thee met een koekje bij de Crocodile river, en ja hoor daar zwom of eigenlijk liep hij in de rivier, het was een gigantische krokodil.
Na deze korte break gingen we weer verder en zagen een kadaver liggen van een springbok die de dag daarvoor was opgegeten door de hyena’s.
Om half negen terug naar onze Lodge waar een heerlijk ontbijt voor ons klaar stond, lekker gegeten, backpack weer gepakt om onze reis voort te zetten richting krugerpark, dit was een flinke rit van drie en een half uur, waar ik mijn ogen even gesloten heb om mijn batterij weer op te laden.
Een maal in het Kruger park zien we Buffels, wilde honden, olifanten, wrattenzwijnen, giraffen, nijlpaarden, hyena’s, gnoe’s, apen en nog heel veel kleinere dieren,maar als hoogte punt werden we beloond met de koning van de jungle, Johan en ik hebben elkaar even in onze benen geknepen en zeiden tegen elkaar whow dit is echt, op vier verschillende plekken hebben we leeuwen gezien, deze stond bij Johan hoog op zijn lijstje, hij genoot hier enorm van en had een smile op zijn gezicht van oor tot oor, wat een geluk, vier van de vijf big five in hun eigen habitat mogen zien, hoe vet is dat!
Nu in onze laatste Lodge in Zuid-Afrika, morgen vliegen we met een binnenlandse vlucht naar Tofo in Mozambique, ons wekkertje loopt om zes uur weer af dus zo lekker slapen.Read more
- Day 9

- Day 9
- Monday, September 30, 2024 at 6:19 PM
- ☁️ 25 °C
Terug naar Mozambique✈️ Tofo

Vanochtend liep onze wekker om half zes af, lekker op tijd zodat we nog even van het uitzicht op olifant River vanuit ons bed konden genieten , en van de apen die maar weer al te graag bij ons binnen wilde, om vervolgens aan de lange rit naar Tofo te beginnen, na een uurtje of drie komen dan eindelijk aan op de luchthaven en kunnen we meteen onze backpack inchecken, het reizen met een backpack gaat ons steeds beter af🤣. O ja bij de douane ging het lekker vlot en weer wat stempels in ons paspoort erbij.
Even samen wat op de luchthaven gegeten, brrrrr frietjes als ontbijt🙈.
Dachten wij even rustig te kunnen reizen kwamen er ik denk zo een vijf en twintig peutertjes aan gehuppeld met hun leidsters, gelukkig vlogen ze niet met ons mee☺️.
Dan mogen we boarden, Johan zat me te plagen en zei we vliegen met een propeller vliegtuigje, ja dhuu dacht ik, het zal wel haha, maar hij had gelijk niet te doen😂
Na een uurtje vertraging konden we dan eindelijk de lucht in, en hadden we een tussen landing van een half uur, het vliegtuig uit en daarna er weer in om vervolgens door te vliegen naar Inhambane.
Onze taxichauffeur van het Mozambeat motel stond al op ons te wachten met een papier in zijn handen met daarop geschreven Joep en Monika, tja 😢😢😢
Hij brengt ons veilig naar ons motel, daar worden we met veel liefde en warmte ontvangen door het personeel, ze kennen uiteraard het verdrietige verhaal van onze Monika en we krijgen een heerlijke verse kokosnoot als welkom drankje.
Mouzinho laat ons foto’s zien van Joep en Monika, hij verteld dat hij met hun de excursie’s heeft gedaan, waarop ik natuurlijk heel hard moet huilen en hij huilt zachtjes met ons mee.
Daarna brengt hij ons naar onze Lodge, dit is dezelfde als waar Joep en Monika ook hebben geslapen. Hier ligt een lieve brief van Carlos voor ons klaar en een kaart met de namen van onze Monika en Joep, zo lief, zo verdrietig, gelukkig blijven we hier een paar dagen en kunnen we wat rust pakken.
Nu even samen een flinke borrel en dan dadelijk eten.Read more
- Day 10

Kennismaking met Sietske & Raymond
- Day 10
- Tuesday, October 1, 2024 at 11:35 PM
Kennismaking met Sieske & Raymond

Na een onrustige nacht, in de Rai charles kamer Lodge nummer zes toch uitgerust wakker geworden onze wekker liep pas om half negen af dus heerlijk uitgeslapen.
Onderweg naar ons ontbijt kwamen we Carlos tegen en hebben we kennis met hem gemaakt, hij vertelde dat hij onze Monika een lieve, vrolijke en behulpzame vrouw vond en haar in zijn hart heeft gesloten, hij was zichtbaar onder de indruk, hij vouwde zijn handen ineen en bracht ze naar zijn hart waarbij hij stilletjes huilde, zo bijzonder om te zien, hoe de mensen hier hun empathie tonen en verdrietig zijn om het verlies van onze lieve Monika.
Carlos gaat voor ons de excursie regelen die Joep en Monika ook gedaan hebben.
Na het ontbijt gaan we terug naar onze Lodge en horen opeens veel geluid bij het zwembad, dit zijn kinderen uit de buurt die hier zwemles krijgen, dit herkennen we meteen uit de foto’s die onze Monika ons stuurde, ze kon hier zo van genieten en wij ook.
Een tijdje hebben we genoten van deze kinderen die ons aankeken en lief zwaaide.
Van Carlos hebben we een plattegrond gekregen om te gaan wandelen, na een minuut of twintig komen we aan bij de Indische oceaan, kippenvel, zo mooi, azuurblauw.
Er staat een stevig wind maar gelukkig hebben we de wind in onze rug, eenmaal de bocht om komen we uit in een baai, met veel restaurantjes, we kiezen er een uit, en gaan heerlijk lunchen op het strand.
We vervolgen onze wandeling door het dorpje waar de locale bevolking woont en komen uiteindelijk terug bij ons motel.
Even uitrusten en onze batterij weer opladen, daarna samen een spelletje yahtzee gespeeld en zijn we samen gaan dineren.
Om acht uur hebben we afgesproken met Sietske en Raymond, dit zijn de eigenaars van het mozam beat motel.
Ik zag er een beetje tegen op, maar toen ze arriveerde en we een dikke knuffel kregen was ook meteen het ijs gebroken, onze ontmoeting was intens, liefdevol en warm.
Deze mensen hebben zoveel voor ons gedaan en betekent, ongekend, ze hebben er voor gezorgd dat Joep de allerbeste zorg heeft gekregen en dat er met onze Monika haar lichaam respectvol is omgegaan, dank je wel
hiervoor, dit is in woorden niet uit te drukken.
Het was een intense avond met misschien ietsiepietie te veel wijntjes en biertjes.
Dank je wel Sietske en Raymond voor alles wat jullie voor ons, Monika, Joep en de ouders van Joep hebben gedaan en betekend hebben, ook speciaal uit naam van onze Jan duizend maal dank.
Een stukje van onze puzzel is compleet!
♥️♥️Read more

TravelerWat een emoties, helemaal begrijpelijk. Wat fijn dat iedereen daar zo empathisch en lief is voor jullie ♥️

Nikki SpoorenbergHeel veel emoties inderdaad... heel mooi dat jullie deze mensen ontmoeten❤

TravelerWat hartverwarmend al die mensen die zo met jullie meeleven. Wat dankbaar❤️
- Day 11
- Wednesday, October 2, 2024 at 8:14 PM
MozambiqueTofinho23°51’55” S 35°32’37” E
Onverwacht een dagje rust.

Voor vandaag stond eigenlijke een excursie gepland, in combinatie met snorkelen en op zoek gaan naar zeesterren, de wind is deze week heel krachtig waardoor de golven te hoog zijn en we niet kunnen uitvaren, deze trip verzetten we naar volgende week.
Vanochtend geregeld dat we morgen naar Xai-Xai kunnen.
Voor het ontbijt kwam Carlos met een mevrouw naar ons toe Carlos had verteld dat wij de ouders van Monika zijn, deze dame is van de huishoudelijke dienst en had de Lodge van Monika en joep gepoetst tijdens hun verblijf, deze mevrouw wilde ons graag ontmoeten maar stond wat verlegen lief tegen ons te glimlachen toen ik naar haar toeliep en haar een dikke knuffel gaf sloeg ze haar handen ineen en de tranen stonden in haar ogen, Carlos vertelde dat deze mevrouw het heel moeilijk heeft gehad na dat ze het verschrikkelijke bericht kreeg, Carlos vertaalde voor haar en zei dat ze dankbaar was voor deze ontmoeting, wat heeft onze Monika veel achtergelaten, ik ben zo super trots op haar♥️
We zijn heerlijk gaan wandelen even ons hoofd leegmaken en onderweg kwam er een klein meisje naar me toe gerend, en sprong heel spontaan in mijn armen, ik kreeg een dikke knuffel, SMELT, ik zou haar zo mee naar huis willen nemen. In januari kan ik heerlijk met mijn eigen kleinzoontje knuffelen😍
Doorgelopen naar zee en even heerlijk door de branding gelopen, toen ik daar stond moest ik denken aan wat we tegen elkaar zeiden dat we ooit samen nog eens zouden gaan duiken in een warme zee, deze zee lieverd zou er perfect voor geweest zijn, ik heb met mezelf afgesproken dat ik nooit meer ga duiken. 😢
Er stond veel wind en er waren hoge golven, prachtig om te zien, na een tijdje besloten we terug te gaan naar ons Motel om even te gaan zwemmen even onze spieren trainen, en een boek te lezen, ik had tenslotte van Willie een goed boek gekregen en meegenomen naar Afrika, Johan keek op zijn tablet een film, heerlijk even ontspannen.
Rond de klok van zes uur zijn we naar het strand gelopen om daar een hapje te eten, onderweg daar naartoe hebben we nog wat kinderen blij gemaakt met speelgoed en armbandjes die Johan had meegenomen, een heerlijk moment om die blije snoetjes te zien, wederom een koester momentje.
Na het eten terug naar het motel, onderweg kwamen we twee Mozambikaanse jongens samen op een fiets tegen die de helling niet konden halen, natuurlijk was Johan behulpzaam en gaf de jongens een duwtje omhoog, super grappig was dit en we hebben er hartelijk om moet lachen, het was een super leuke interactie en de jongens waren blij.
Eenmaal terug op ons motel hebben we nog even met Jan gefacetimed helaas was de verbinding slecht, maar het was fijn om zijn stem even te horen.
Vanavond op tijd naar bed want onze wekker loopt om vier uur af.Read more
- Day 11
- Wednesday, October 2, 2024 at 8:39 PM
MozambiqueTofinho23°51’55” S 35°32’37” E
Onverwacht een dagje rust.

- Day 12
- Thursday, October 3, 2024 at 6:08 PM
Een donkere vakantiedag.

Bruut worden we om vier uur gewekt door onze wekker en een tropische storm, het weer past zich aan, aan hoe we ons voelen.
Snel buiten douche in de storm om zo de onrustige nacht van ons af te spoelen.
Om vijf uur vertrekken we met Carlos en de chauffeur richting Xai-Xai naar de plaats van het ongeluk.
Na een half uurtje rijden ziet Johan een prachtige regenboog aan de hemel en na anderhalf uur zie ik er ook een.
Een regenboog zien is een teken van hoop, vrede, troost en belofte na een storm of moeilijke tijd.
Het symboliseert dat er na regen altijd zonneschijn komt. Dit kan ons eraan herinneren dat we zelfs in donkere tijden hoop moeten blijven houden en ons moeten concentreren op de positieve dingen die nog moeten komen.
Het is een lange rit van drie en een half uur naar Xai-Xai, ik voel me verdrietig, m’n hart is gebroken en Johan heeft het ook zwaar, hoe dichterbij we komen hoe harder ons hart begint te kloppen, we houden elkaar stevig vast.
Als we aankomen staan de getuige van het ongeluk en de eigenaar van het land al op ons te wachten.
We maken kennis en lopen samen richting de boom waar nog brokstukken van de auto liggen, hier breken we en laten alle emotie los.
De getuige van het ongeluk begint van A tot Z te vertellen wat hij heeft gezien, ik zal jullie de details besparen.😢😢😢
De eigenaar van het land is aanwezig omdat hij toestemming moet geven voor de spullen die we achterlaten.
Voordat we beginnen gaat Carlos ons voor in het gebed, vervolgens laten we onze spulletjes aan de eigenaar zien die we willen achterlaten om onze lieve Monika te eren.
Hij vind alles goed behalve de libellen met solar verlichting dit kan afleiden voor het passerende verkeer in de avond, dat respecteren we natuurlijk.
Als alles een mooi plekje heeft gekregen wordt er een moment van stilte ingelast, daarna worden er foto’s gemaakt, zelfs door de locale bevolking die is komen kijken.
We stoppen de getuige en eigenaar wat geld in de handen als dank.
Met veel liefde zijn de ornamentjes gemaakt die we achterlaten.
Onze Jan heeft het messing plaatje gemaakt en de tekst van de Dragonfly in het Portugees laten laseren, dank je wel lieverd♥️
Vriendin Michelle heeft een prachtige ketting zelf gemaakt, onwijs lief ♥️
De kleine Dragonfly heeft Ellen meegeven, dank je wel♥️
Johan heeft het houten Libelle mobiel gemaakt, ik hou van je ♥️
In het dorre veld zie ik een prachtige bloem ik loop er naar toe om deze bloem goed in me op te nemen.
De mooiste bloemen worden het eerst geplukt, Lieve schat jij bent zo een bloem😢
Na een ongeveer een uur rijden we weer terug naar ons Mozambeat Motel, moe, uitgeput en leeg.
Weer een stukje van onze puzzel, ik ben er achter gekomen dat onze puzzel nooit meer compleet zal worden, we missen een heel groot puzzelstuk en dat ben jij lieverd, we missen je enorm, het doet zo ondraaglijk veel pijn, het is zo oneerlijk!Read more
- Day 12
- Thursday, October 3, 2024 at 6:55 PM
Een donkere vakantiedag.

- Day 13
- Friday, October 4, 2024 at 8:07 PM
- Altitude: 31 m
MozambiqueTofinho23°51’55” S 35°32’36” E
Laatste dag op het Mozambeatmotel.

Even een terug blik op gister, na ons zelf weer opgepakt te hebben besloten we om wat kinderen blij te maken met wat cadeautjes, stiekem hoopte ik dat ik mijn kleine vriendinnetje van de dag ervoor weer zou zien, jammer was ze er niet maar we hebben wel andere kinderen heel blij kunnen maken, hier worden we allebei zo gelukkig van.
We liepen verder en kwamen uit bij wat markt achtige winkeltjes, Johan wilde nog graag een armbandje voor zichzelf als herinnering aan Mozambique, na even wat shoppen zag hij precies wat hij wilde, na wat afdingen kwamen ze tot een mooie prijs ( veel te duur betaald natuurlijk 😂)
We besloten dat we zin hadden in pizza, internet liet ons in de steek dus maar even aan een local gevraagd, hij wilde ons maar al te graag de weg wijzen, deze meneer bedankt met een leuke tip.
Hij had ons naar een echt Afrikaans tentje gebracht en we hebben heerlijk gegeten .
Een maal weer terug in ons Motel, samen nog een glaasje gedronken en ze kwamen de schone was brengen die ik een paar dagen eerder vies had ingeleverd, zo fijn hebben we weer schone onderbroekjes 😃 ik was tenslotte mijn gum vergeten😂😂
Vanochtend na het ontbijt waaide het hard en besloten we nog even terug naar bed te gaan, Johan keek een film en ik dook in mijn boek, na twee bladzijdes lezen werden mij ogen zwaar en viel ik in een diepe slaap, Johan wekte me om half één 🙈, de zon stond hoog aan de hemel en we besloten om naar zee te gaan,
Als kleine kinderen hebben we in de branding gespeeld, en zo moeten lachen om elkaar, de golven waren hoog en krachtig, dat bracht een hilarisch tafereel, we hadden het strand voor ons alleen, maar goed ook🤣
Even later komen er nog twee agenten langs om de boel te inspecteren, gelukkig lagen wij toen weer keurig op onze handdoek te zonnen🙈
Na een uurtje of twee besluiten we terug te lopen naar ons motel om aan het zwembad te gaan liggen, na even een versnapering te hebben genuttigd steekt de wind weer op en besluiten we samen op bed een filmpje te kijken, deze keer was het Johan die de film aan de binnenkant van zijn ogen zag.
We besluiten om niet meer naar het dorp te lopen maar hier in ons motel te dineren.
Nu samen even een glaasje aan de bar, morgen pakken we onze bag packs weer in om verder te reizen.Read more
- Day 13
- Friday, October 4, 2024 at 9:15 PM
- 🌬 19 °C
MozambiqueTofinho23°51’54” S 35°32’37” E
Laatste dag op het Mozambeatmotel.

- Day 14
- Saturday, October 5, 2024 at 11:13 AM
- 🌬 24 °C
MozambiqueTofinho23°51’54” S 35°32’37” E
Kort ritje na de volgende bestemming.

- Day 14
- Saturday, October 5, 2024 at 8:42 PM
- 🌙 22 °C
- Altitude: 9 m
MozambiquePonta Tofo23°51’17” S 35°32’55” E
Kort ritje, naar de volgende bestemming.

Vanochtend na het ontbijt, afscheid genomen van het Mozambeat Motel, foto’s en nog een laatste dikke knuffel, het was hier fijn, hartverwarmend en oprecht, maar het is goed om door te gaan naar een plaats waar ze ons niet kennen.
De volgende locatie ligt lekker dichtbij, maar net te ver om de lopen met onze bagage, na een minuut of tien met de taxi komen we aan de andere kant van de baai, we kunnen nog niet inchecken dus besluiten we om een strandwandeling te maken, we genieten van de prachtige gekleurde schelpjes op strand, om vervolgens te gaan lunchen aan zee.
Vanaf twee uur kunnen we inchecken en worden ontvangen met een heerlijk glas wijn/bier,
We krijgen alle informatie en krijgen een rondleiding waar we kunnen ontbijten, zwemmen en onze Lodge, onze bagage hadden ze al in onze kamer gelegd.
Bij het aankomen van onze Lodge vallen we allebei toch wel even stil, adembenemend, prachtig een paradijsje, de badkamer is nog mooier dan de allerduurste spa, we kijken elkaar aan zeggen tegelijkertijd hier willen we niet weg, alleen om te eten en in zee te zwemmen maar hier zullen we de komen vier dagen veel zijn.
Als we dan ook heerlijk van het uitzicht genieten komen er opeens Libelles aangevlogen wel vijf stuks, ze vlogen op en neer in en boven ons terras alsof ze dansten in de lucht, wat bijzonder weer, wat een groot cadeau, we maken foto’s en filmpjes en zijn wederom weer onder de indruk.
Om zeven uur wandelen we naar het centrum hier vlakbij om wat te gaan eten, Johan besteld een
T-bone steak en ik een kreeft. Weet je nog Moon hoe we samen altijd heerlijk van een kreeft konden genieten, vanavond heb ik het alleen gegeten, hij was heerlijk en jij was bij me in gedachten.
Na super lekker gegeten te hebben snel terug naar ons eigen paradijsje om van de avond en het geluid van de golven te genieten.Read more
Traveler
Veel plezier samen, hopelijk brengt het jullie de rust die jullie zo verdienen.
Heel veel plezier samen.👌😊 [Martin]
TravelerMaak er een mooie reis van!