• Live the search

Trip around the world

Et 196-dagers eventyr av Live the search Les mer
  • Bagan

24. oktober 2016, Myanmar ⋅ ⛅ 17 °C

Vandaag de bus gepakt naar al weer de op één na laatste stop in Myanmar, Bagan. Hier zit ik in het Royal Bagan Hotel.

Bagan is de drukst bezochte toeristische stad van Myanmar. Dit komt doordat het groene heuvelachtige gebied rond Bagan vol staat met grote en minder grote tempels en ander soort gebedsplaatsen.

Vanwege de busrit 's avonds alleen wat gegeten met mijn Duitse kamergenote. Zij is nu al 2 1/2 jaar aan het reizen! Dan vallen mijn 6 maanden nog wel mee.

Morgenochtend vroeg de wekker gezet om ook de zonsopkomst mee te pakken.

• Temples of Bagan

25. oktober 2016, Myanmar ⋅ 🌙 8 °C

Voor sommige mensen De reden om naar Myanmar te komen. En dat is absoluut te begrijpen!

Echt een heel bijzonder gezicht om vanaf de verschillende tempels waar je op kunt klimmen, over het geweldige landschap van Bagan te kijken.

De namen van de verschillende tempels zal ik achterwege laten, onuitspreekbaar en niet heel interessant. Het gaat vooral om het uitzicht.

• More temples!

26. oktober 2016, Myanmar ⋅ ⛅ 23 °C

Ook vandaag weer een elektrische scooter gehuurd. Dat is veruit de beste manier om je hier te verplaatsen. Het is zo uitgestrekt dat fietsen niet echt handig is. Bovendien is het ook nog zo'n 30 graden, dus dat maakt het ook niet prettig om te fietsen.

Vandaag de oost-kant van het gebied bezocht. Ook hier weer enorm veel verschillende tempels en schitterende uitzichten. De foto's zeggen genoeg!

• Ngapali beach

27. oktober 2016, Myanmar ⋅ ☀️ 20 °C

Gisteren middag nog even per mail doorgekregen dat mijn vlucht van vandaag was gewijzigd. Ze waren er alleen even vergeten bij te zetten wat de wijziging inhield... was de vlucht vervroegd, vertraagd of helemaal gecancelled? Geen idee. Gelukkig kon ik via Nederland (Irene heeft gebeld met edreams) achter de juiste gegevens komen.

De vlucht bleek later te gaan en er was nu ook een tussenstop ipv een directe vlucht. Niet ideaal, maar ik was allang blij dat ik de wijziging wist en dat ik gewoon naar Ngapali kon.

Ngapali is mijn laatste stop in dit geweldige land. Hier is vooral een erg mooi breed en lang strand te vinden. En dat is precies wat ik deze laatste dagen in Myanmar wil. Voordat de reis verder gaat in China, even relaxen op het strand!

Na 2 soepel korte vluchten ingechecked in het Power Guesthouse. Hier kreeg ik als welkomstdrankje een vers opengemaakte kokosnoot!

• Missing a flight...

1. november 2016, Kina ⋅ ⛅ 11 °C

Nog nooit gebeurt, maar nu wel. Vanwege vertraging op de eerste vlucht miste ik mijn aansluitende vlucht. Totaal niet mijn fout maar wel irritant!

Nu zit ik op kosten van China Eastern een nacht in een hotel. Morgen om 7:00 uur moet ik mij weer op het vliegveld melden voor de vlucht van 9:00 uur.

Vanaf het vliegveld zat de bus die voor China Eastern naar het hotel reed volledig vol, ik was dus niet de enige!

Het enige voordeel is dan weer wel dat het een vier sterren hotel is. Deze kamer zal de meest luxe kamer zijn die ik deze zes maanden heb!

• Chengdu

2. november 2016, Kina ⋅ 🌫 17 °C

Nu dan eindelijk aangekomen in het Nova Travellers Lodge in Chengdu. De vlucht van vanochtend heb ik wel gehaald... In het hostel waren ze erg schappelijk door de nacht die ik gemist had, niet te rekenen.

Verder vandaag naar de kapper geweest. Altijd een uitdaging in een land waar je de taal niet spreekt!

Vanavond komt het visum voor Tibet binnen wat ik via het hostel heb laten organiseren. Dus vrijdag ga ik per trein naar Tibet. Wat toch wel echt een land in een land is.

Voor morgen heb ik een tour geboekt naar het Panda sanctuary. Chengdu staat namelijk bekend om dit bijzondere dier.

• Panda sanctuary

3. november 2016, Kina ⋅ ⛅ 19 °C

Chengdu heeft zo'n 10 miljoen inwoners, maar het voelt niet enorm druk aan. Genoeg ruimte op de straat en bijv. ook in de metro.

Het is dus vooral de stad van de reuzen panda. Vanochtend dan ook het Panda fokcentrum bezocht. Dit is vooral opgezet om deze bedreigde diersoort te behoeden voor uitsterven. Er leven nog maar een kleine 2000 panda's in het wild.

Het zijn wel hele bijzondere en vooral ook bijzonder luie dieren. Ze halen enorm weinig voedingsstoffen uit hun dieet (bamboe). Dus ze moeten erg zuinig omgaan met hun energie. Dat lukt aardig! Vrijwel de hele dag zitten of liggen ze aan bamboe te knagen of gewoon niks te doen.

Verder vandaag de Wen Shu Temple/monastry bezocht. Erg vergelijkbaar met Myanmar. Ook in China dus veel aanhangers van het Boeddhisme.

• Train to Lhasa

4. november 2016, Kina ⋅ ⛅ 22 °C

Vanochtend vroeg vanaf Chengdu de trein gepakt naar Chongqing. Hier ben ik overgestapt op de trein naar Lhasa, de hoofdstad van Tibet. De totale spoorlijn loopt van Beijing naar Lhasa over 2000 kilometer. De aanleg duurde van 1984 t/m 2005 en het hoogste punt is op 5076 meter. Daarmee is het de hoogst gelegen spoorlijn ter wereld. Het station Tanggula is met 5068 meter boven de zeespiegel het hoogst gelegen station ter wereld.

De rit gaat zo'n 44 uur duren, dus ik kom pas zondag ochtend aan.

In de trein deelde ik een slaapcoupé met 2 Chinese meiden en een wat oudere Chinese man. Die twee meiden konden een klein beetje Engels, maar die man geen woord. De coupé zelf was vergelijkbaar met die van de Trans Siberië Express. Vier bedden waarbij je op de onderste twee kunt zitten en de bovenste twee kunnen opgeklapt worden. Niet enorm ruim, maar goed te doen. En er is natuurlijk een wagon waar je eten en een biertje kan halen.

Onderweg zie je verschillende landschappen. Maar in de eerste uren ook vooral heel veel flats. Overal hoge flats! China is groot en er wonen enorm veel mensen, maar dat merk je pas goed als je hier door heen reist. Naast de vele gebouwen die er al staan, wordt er ook overal druk door gebouwd.

Op een gegeven moment hield de bewoonde wereld op en kwamen we in een bergachtig gebied terecht waar al vorst en lichte sneeuw op grondniveau was. We zaten toen dus al redelijk hoog.

Het eten in de trein (uiteraard met stokjes) bestond vooral uit rijst met een soort vlees. Niet super lekker, maar wel eetbaar.

De tweede avond kregen we een zuurstofslangetje. Deze kun je aansluiten zodat je extra zuurstof binnen krijgt indien je dit nodig heb vanwege de hoogte waarop we nu komen te zitten. Maar ik heb niemand het slangetje zien gebruiken.

• Lhasa

6. november 2016, Kina ⋅ ⛅ 22 °C

Na 2 dagen in de trein reden we zondag ochtend het Tibetaanse gebied binnen. Erg mooi om al die besneeuwde bergtoppen te zien.

Mooi op tijd (10:00 uur) kwamen we aan in Lhasa waar ik opgewacht werd door mijn gids voor de komende dagen. Als toerist mag je namelijk niet zelfstandig door Tibet reizen, dus heb ik via het hostel in Chengdu een tour geboekt.

Verder Lhasa al vast een beetje verkent. Het hotel zit midden in het centrum dus dat komt mooi uit. Morgen gaat de tour pas echt beginnen en ontmoet ik de anderen.

• Sightseeing Lhasa

7. november 2016, Kina ⋅ 🌙 5 °C

De andere drie personen in de groep waren een Amerikaanse familie. Aardige mensen waar ik de komende dagen dus mee te maken heb.

Vandaag gingen we twee kloosters bezoeken, Drepung en Sera monastery. Als eerste gingen we naar Drepung. Dit is een enorm groot klooster waar vroeger zo'n 10.000 monniken leefden. Nu wonen er nog maar ongeveer 600. Dit heeft vooral te maken met het beleid vanuit Peking dat het een stuk lastiger maakt om monnik te worden. Het is nu aan veel meer regels gebonden dan voor de Chinese bemoeienis met Tibet.

De monniken waren ook aan het debatteren. Dit doen ze dagelijks. Dit gaat met veel geschreeuw en armgebaren. Een mooi spektakel om te zien!

Na de lunch met jakvlees en boterthee (lokale specialiteiten) gingen we naar het Sera klooster.
    Ook hier waren de monniken druk aan het debatteren.

• Sightseeing Lhasa 2

9. november 2016, Kina ⋅ 🌙 0 °C

Ook vandaag gingen we twee plekken bezoeken. Als eerste het Potala paleis. Dit enorme gebouw bestaat uit een religieus gedeelte en een politiek gedeelte. Het is het winter paleis van de Dalai Lama. Alleen kan hij er dus geen gebruik van maken aangezien hij naar India is gevlucht.

In het paleis zelf mag je geen foto's maken maar het bestaat uit een grote hoeveelheid ruimtes en het staat uiteraard vol met Boeddha's. Ook liggen hier, op een aantal na (1,2,3 en 6 niet) alle overleden Dalai Lama's begraven. Een aantal van deze tombes hebben we kunnen zien.

Na de lunch gingen we vervolgens naar de Jokhang tempel. Dit is de oudste boeddhistische tempel van Tibet. In het gebouw staat het meest vereerde voorwerp van het Tibetaanse boeddhisme, de Jowo Shakyamuni. Dit is een standbeeld van Gautama Boeddha (een spiritueel leider) op 12 jarige leeftijd.

Om de tempel lopen vele Tibetanen een ronde van 1 kilometer door Barkhor straat. Dit is de kortste van de drie pelgrimspaden in/om Lhasa. De meeste gelovigen lopen, maar sommige gaan glijdend door de straten. Ze hebben dan een soort metalen handschoenen en een kniebescherming en laten zich dan naar voren vallen. Velen hebben ook een gebedswieltje bij zich en een kralenketting.

's avonds nog even terug gegaan naar het Potala paleis voor een avond foto.

• Busride to Shigatse

9. november 2016, Kina ⋅ ⛅ 4 °C

Er stond een redelijk drukke reisdag op het programma richting het westen van Tibet, Shigatse.

De eerste stop was bij een mooi uitzichtpunt over de Nyangchu vallei. Vervolgens reden we naar een van de vier heilige meren, het Yamdro-tso Lake. Super mooi helder blauw water met op de achtergrond de bergen met besneeuwde toppen! Erg indrukwekkend.

Na de lunch reden we naar de Karo-la gletsjer. Deze gletsjer zit op bijna 5000 meter hoogte en is zelf ook nog eens zo'n 2000 meter hoog. Compleet met vele gebedsvlaggetjes was dit het echte Tibet! Er stond wel een gure koude wind en vanwege de hoogte merkte je ook goed het gebrek aan zuurstof in de lucht.

De op een na laatste stop was bij een dam. Ook hier veel gebedsvlaggetjes en dus mooie plaatjes.

We reden daarna door naar het plaatsje Gyantse. Hier bezochten we het Kubum klooster. Zeker in combinatie met Myanmar, heb ik nu zoveel kloosters gezien dat ze allemaal wel erg op elkaar gaan lijken. Voor 10 Yuan (€ 1,25) mocht je hier wel foto's maken.

Daarna reden we door naar Shigatse waar we één overnachting hadden.

• Back to Lhasa

10. november 2016, Kina ⋅ ⛅ 21 °C

Op weg terug naar Lhasa maakten we eerst nog één stop bij wederom een klooster, het Tashilunpo monastery in Shigatse.

Dit is het grootste klooster van west-Tibet en heeft verschillende grote en kleinere kapellen. In de grootste kapel staat de grootste Future Boeddha ter wereld. Ondanks de vele boeddha's was deze dan toch wel weer indrukwekkend.

Daarna reden we in een keer terug naar Lhasa waar we rond 16:30 uur aankwamen.

's avonds ipv weer rijst een keer de KFC bezocht. Ook wel eens lekker.

• Train to Xi'an

12. november 2016, Kina ⋅ ☀️ 14 °C

In China wordt echt overal alles gecontroleerd. Iedere trein, metro, toeristische attractie, overal gaat je tas door een scanner. Tot nu steeds zonder problemen maar ineens moest ik nu twee spuitbussen afgeven (scheerschuim en insectenspray) en ook mijn kleine zakmes mocht ineens niet mee de trein in.

Beetje jammer maar tegelijkertijd ook niks aan te doen. Engels kennen ze amper, dus het enige wat ze zeiden was 'no'.

Verder wel een soepele reis gehad. Hij was gelukkig ook een stuk korter dan de vorige treinreis, deze duurde maar 33 uur! Zelfs de tv werkte, dus heb ik wat oude James Bond films kunnen kijken. En ze hadden Koem Bo Kai in de trein! Dat smaakte gewoon net zo goed als bij Wong 😁.

Het hostel heet het Shuyuan party hostel en dit bleek niet voor niks... In de kelder hebben ze gewoon een enorme discotheek. Compleet met verschillende acts (een band, een zanger, dansers, danseressen). Ik kreeg van een groep Chinezen wat te drinken aangeboden, dus bleef ik maar ff zitten, het was tenslotte toch ook gewoon zaterdag avond!

• Sightseeing Xi'an

13. november 2016, Kina ⋅ 🌫 7 °C

Xi'an staat vooral bekend om de enorme stadsmuur en het Terracotta leger. Morgen ga ik naar het Terracotta leger, dus vandaag de stadsmuur.

Eerst liep ik langs twee torens, de Bell tower en de Drum tower. Bij de Drum tower ben ik even naar binnen geweest. Leuk om te zien, maar verder niet heel bijzonder.

Vlak bij deze torens is een Moslim wijk. Hier hebben ze dagelijks een markt waar je veel eten en drinken kunt kopen. Vooral het eten is er erg bijzonder, de bebloede karkassen hangen gewoon buiten!

Een stukje verder ben ik de stadsmuur opgelopen. De muur is 14 kilometer lang en overal zo'n 15 meter breed. Uiteraard is de stad enorm gegroeid en staat deze muur dus nu midden in de stad ipv er om heen. Ik ben van de Noordkant naar de Zuidkant gelopen, dus 7 kilometer. Er zijn ook genoeg mensen die over de muur fietsen. Vooral toen het donker werd en de verlichting aan ging, was het erg mooi.

• Terra-cotta army

14. november 2016, Kina ⋅ ☀️ 15 °C

De eerste keizer van China, keizer Qin Shi Huang regeerde van 220 tot 210 voor Christus. Daarvoor was hij koning van het gebied Qin.

Tijdens zijn bewind als koning lukte het hem om door middel van oorlogen China tot één groot land te maken ipv zes kleinere landen. Nadat dit gelukt was benoemde hij zichzelf tot keizer van China. Hij was ook de man die de Chinese muur liet bouwen.

Gedurende zijn leven was hij al erg bezig met zijn after-live. Hij liet namelijk een enorme grafheuvel (de laatste foto) en een compleet Terracotta leger maken. Dit leger moest hem na zijn dood beschermen.

Meer dan 2000 jaar heeft dit leger begraven gelegen onder meters aarde totdat een boer in 1974 een waterput ging graven. Tijdens het graven stuitte hij vervolgens op een Terracotta pop.

Men vermoedt dat er zo'n 8000 soldaten en bijna 700 paarden in de huidige 3 locaties liggen. Maar ze verwachten nog vele jaren bezig te zijn met het volledig uitgraven. Bovendien is de grafheuvel 1,5 kilometer verderop. Dus het is goed mogelijk dat er meer nog onontdekte plekken zijn tussen de heuvel en de huidige opgravingen.

• Back in Chongqing

16. november 2016, Kina ⋅ 🌫 18 °C

Na een soepele treinreis (van slechts 12 uur), terug in Chongqing (waar ik eerder de trein pakte naar Lhasa).

Vandaag een Yangtze River cruise geboekt. Deze start vrijdag en duurt drie dagen. De Yangtze River schijnt erg mooi te zijn. Bovendien is het in de richting van de volgende bestemming, Zhangjiajie NP. Dus komt het zo alleen maar mooi uit.Les mer

• Ralaxing day

17. november 2016, Kina ⋅ ⛅ 18 °C

Vandaag niet enorm veel gedaan. 's ochtends alleen met de nodige taal problemen wat trein kaartjes om geboekt. Gelukkig kon er in ieder geval een medewerkster een beetje Engels, anders had ik daar nu nog gestaan.

's middags een museum bezocht. Niet heel spectaculair, maar dat had ik ook niet verwacht.

De voornaamste reden om Chongqing te bezoeken is de boottochten op de Yangtze River. Deze driedaagse tocht op het water ga ik dus vanaf morgen doen.

• Yangtze River cruise, day 1

18. november 2016, Kina ⋅ ☀️ 28 °C

Vandaag rond 13:00 in de bus gestapt (als enige niet-Chinees) op weg naar Wanzhou, de opstap locatie van de cruise. Dit bleek nog een flink stuk rijden te zijn want we kwamen daar pas om 19:30 aan! Afstanden in China zijn iets anders dan we in Nederland gewend zijn.

Tussendoor zijn we nog wel gestopt om een oud stadje te bezoeken en ook nog een keer om wat te eten. Dat eten bestond voor mij uit een pannenkoek met een gebakken ei en een in hete pepers gerolde worstje! Dit geheel kreeg je dan als een wrap aangeboden. Klinkt als een vreemde combi en dat was het ook! Maar het was nog best lekker.

Ik zat met drie anderen in een hut, maar uiteraard kon geen van die drie ook maar een woord Engels. De boot waar ik op terecht kwam, was niet de allernieuwste, niet bepaald een 'cruise boot'!

• Yangtze River cruise, day 2

19. november 2016, Kina ⋅ ☁️ 14 °C

Na een redelijke nachtrust (niet volledig snurkvrij) meerden we 's ochtends vroeg aan in Fengjie. Als je een visje wilde kopen, kon dat heel makkelijk. Ze kwamen direct met kleine bootjes naar onze boot om te verkopen.

Je kon 's ochtends met een tour mee naar een tempel, maar ik heb voorlopig wel even genoeg tempels gezien. Ik liep dus zelf de kade op voor een paar foto's.

Later op de ochtend zat ik in een gemeenschappelijke ruimte op de boot toen er een aantal Chinezen bij mij kwam zitten. Ze gingen thee drinken en boden mij ook een kopje aan. Ze hadden ook een soort takjes met bessen, Yang en Floss cake. Het is een bijzonder volk, maar op zich zijn ze niet onaardig.

Rond een uur of 12:30 kwamen we door de eerste kloof, de Qutang Gorge. Erg mooi om aan beide zijden de bergen uit het water te zien verrijzen. Ik kwam alleen amper toe aan het maken van foto's... ze wilden allemaal met mij op de foto!

Een uurtje later gingen we onder een brug door, de tweede kloof in. Dit was de Wu Gorge. Dit keer ging ik op de boeg van het schip staan. Wederom erg mooi om door heen te varen.

's avonds aan de praat geraakt met de enige andere Westerling aan boord van dit schip. Zij was een Russische (Marina) die als au-pair voor 6 maanden in China werkt.

• Yangtze River cruise, day 3

20. november 2016, Kina ⋅ ☀️ 14 °C

Om 7:30 uur gingen we al van boord. Maar voordat de trip echt tot een einde kwam, bezochten we eerst nog de Three Gorges dam project.

Dit gebied bestaat uit een tempel, een flink aantal sluizen en uiteraard een enorme dam. De dam is bijna 2,5 kilometer lang en het hoogste punt is 181 meter. Uiteraard zorgt dit gevaarte voor een grote hoeveelheid elektriciteit (85 miljard kilowattuur per jaar). Het is dan ook de grootste waterkrachtcentrale en dam ter wereld. Om deze dam te bouwen moesten alleen wel zo'n 1,3 - 2 miljoen mensen gedwongen verhuizen...

Na het bezoek aan de dam, reden we met de bus naar het plaatsje Yichang. Hier heb ik één overnachting geboekt. Morgen met de trein in 5 uur naar Zhangjiajie NP (National Park).

Het hostel was meer een slaapkamer bij een gezin thuis. Op de elfde verdieping van een torenflat hadden ze blijkbaar besloten om een paar stapelbedden in een kamer te ze zetten en deze te verhuren. Zojuist werd ik uitgenodigd om met het gezin mee te eten. Altijd leuk!