Australien 2024 NT + WA

• 17.-19.2024 Wolfe Creek Meteorite Crater

24. lokakuuta 2024, Australia ⋅ ☀️ 26 °C

17. - 19.10. 2024
    Purnunulu NP - Halls Creek - Wolfe Creek Meteorite Crater NP

Die Rückfahrt aus dem Purnunulu NP war trotz des nächtlichen Regens gut verlaufen. Es war halt mehr Wasser in den Creeks, aber alles im grünen Bereich.
    Es kam auch zur Planänderung. Leider ist auf der Gib-River-Road wegen der kommenden Regenzeit bis auf kleine Ausnahmen fast alles geschlossen, vor allem wenn man von Kununurra kommt. So habe ich kurzerhand beschlossen, die “Gib” aus umgekehrter Richtung anzufahren, da dort noch einiges Sehenswertes geöffnet ist. (Übrigens, wir sind nicht die Einzigen, die so entschieden haben, wir haben mit 2 oder 3 Pärchen gesprochen, die sich auch so entschieden haben.
    Auf der Great Northern Hwy. Ging es nach Süden, nach Halls Creek, heute ein fast vergessenes Nest, aber seine Blütezeit war im 19. Jh., als in der Umgebung Goldfieber ausbrach, das allerdings nach etwa 2 Jahren schon wieder vorbei war. Heute ist der Ort geprägt durch Konflikte der Kultur der Aboriginals und der weißen Bevölkerung, welche sich nur langsam erledigen.
    In der Nähe des Ortes findet man eine “China Wall”, die zwar dem Original kein Wasser reichen kann, aber interessant anzusehen ist sie allemal. Die Mauer ist aus Quarz und ragt etwa 5 m senkrecht aus einem kleinen Hügel empor. Wir haben in der Nähe übernachtet und früh am Morgen ging es weiter, zum Wolfe Meteorit Crater NP.
    Nach mehr als 160 km Schotterpiste, (der Tanami Treck, eine Piste, die 1100 km lang ist und bis nach Alice Springs führt), die teilweise wirklich sehr schlecht war, haben wir nach über 5 Stunden fahrt den Wolfe Creek Meteorite Crater NP erreicht. Der Crater entstand etwa vor 300 Tausend Jahren durch den Aufprall eines riesen Meteorites, der sich etwa 120 m in die Tiefe gebohrt hat und einen Krater mit etwa 850 m Durchmesser entstanden war. Den Aboriginals war die Stelle schon immer bekannt. Unter den Touristen ist der Ort erst nach einem Hororrfilm, dr dort gedreht wurde, bekannt geworden. Von der Kraterrändern hat man fantastischen Blick über die fast Baumlose flache Landschaft.
    Wir haben dort auf dem Camp übernachtet und am nächsten Tag ging es wieder zurück. Dieses Mal wagte ich es viel schneller zu fahren, Auto blieb ganz, wir wurden ordentlich durchgeschüttet, und die ganze Strapaze hat 1 Stunde weniger in Anspruch genommen. Nach dem wir wieder die Great Northern Hwy. unter die Räder bekommen haben, ging es weitere 280 km, teils viele, viele km ohne einem Auto begegnet zu haben, nach Fitzroy Crossing.

17. - 19.10. 2024
    Purnunulu NP - Halls Creek - Wolfe Creek Meteorite Crater NP
    Jizda zpet z Purnululu NP i pres nocni dest probhla dobre. Vsude bylo vice vody jak pri jizde do NP, a zvladla jsem to dokonce i tak dobre, ze jsem si vydelala pochvalu od meho “Spujezdce” (jak se Paul nazyva). Lol.
    Bhuzel, na takovych cestach musi byt v rukavu Plan B, nebo i plan C, no a plan B prisel k nasazeni. Po navratu z toho NP jsem chtela jet po te, u turistu s patricnym autem velmi oblibenou streku zvanou Gib-River-Road. Puvodne to byla cesta na hnani krav smerem do pristavu v Derby, ale postupem doby se zmenilo pouziti. Je to nezpevnena cesta, dlouha skoro 700 km. Bohuzel, dozvedeli jsme se, ze jiz nyni konci sezona (pred destovym obdobi, ktery by melo zacit koncem listopadu, zacatkem prosince) a vetsina kempu a pristupu do strzi jsou jiz uzavreny. Protoze se jedna sice o NP, ktery je ale v rukou Aboriginals, nesmi se tam pres noc stat, kde ma clovek chut. Navrch je pry ten stav te silnice katastrofalni. Takze pri dojezdu zpet ke statni silnici (Hwy) jsme misto do prava odbocili do leva a jeli smerem na jih a skoncili v Halls Creek, jednom malem mestecku, ktere melo kratkou dobu, asi po 2 roky, mnoho obyvatel, protoze se tam naslo zlato. Jak rychle vse zacalo, ak rychle zase bylo vse ukonceno zbyly konflikty obou kultur, ktere nezmizely ani do dnesnich dnu.
    V blizkosti se nachazi mala geologicka rarita, “China Wall”, cinska zed v malem vydani. Jsou to zulove kvadry, ktere vycuhuji jako opravdova zed asi 5 m vysoko.
    Dalsi den rano jsme vyrazili k dalsi rarite, Wplfe Creek Meteorite Crater. Jedna se o diru po jednom meteoritu, co tam spadnul asi pred 300 tisici let. Tento krater ziskal na znamosti, kdyz se tam natacel nejaky horor film. Ty Aboriginals o te dire vedeli samozrejme hodne dlouho pred “importovanou civilizaci”. Krater meri 850 m v prumeru, hluboky byl 120 m, dens jiz jenom, diky usazeninam asi 50 m. Z okraje kratru je grandiozni pohled na nekonecnou krajinu.
    Cesta tam nam trvala pres 5 hodin, dlouha byla neco kolem 160 km. Stav te nezpevnene cesty, ktera nese jmeno “Tanami Treck” a vede z Halls Creek 1100 km do Alice Springs, uprostred Australie, byl hrozny. Hluboke ryhy (jak na valse), pisek, vysoke uschle ryhy blata. Protraslo nas to paradne. Ja mela strach, ze budu na konci cesty drzet v ruce jen volant a auto zusatlo kdovi kde. Hlavne, ze jsme nepichli, to by byla hruza, v tom prachu a pri 40°C menit kolo.
    Prenocovali jsme tam na kempu a dalsi rano jsme jeli zpet. Nyni jsem si troufla a jela o hodne rychleji a tak jsme na statni silnici dorazili o hodinu drive. Ona to totiz neni zadna sranda jet po tech hrbech rychle. Auto totiz reaguje jako na zmrzly silnici.
    Protoze byl jeste cas, pokracovali jsme dalsich 280 km az do Fitzroy Crossing, mista, ktere pri lonske destove sezone malem zmizelo z mapy. Voda strhla most a pres 3 mesice musely veskere naklady vozit s 3500 km dlouhou objizdkou. Asi v kvetnu zacali stavet novy most, ktery je dnes jiz skoro hotovy. V Nemecku by nebylo vydano jeste ani stavebni povoleni...
    Jizdy zde na severu po tech statnich Hwy jsou velmi unavny. Silnice vede 50 ci vice km jen rovne a v te dobe za tech 280 km nas predjely asi 3 auta a proti nam jich jelo ne vice jak 5-6. Neco takovyho se nenajde ani v USA, a ty jsou tez veliky.

Cauky, my 2!

• Wolfe Creek Crater NP - Derby

24. lokakuuta 2024, Australia ⋅ ☀️ 26 °C

19.10.2024

Wolfe Creek - Fitzroy Crossing - Geiki Gorge NP - Derby
    Bis Fitzroy Crossing geschah nichts außergewöhnliches. Man fährt und fährt, die Hwy ist leer, alle 10 km kommt ein Auto entgegen. Überholt waren wir auf der ganzen 280 km langen Strecke max. 5x
    Der kleine Ort Fitzroy Crossing war bei der letzten Regenzeit von außergewöhnlich hoher Flut überrannt worden. Die Flut hat sogar die den Fitzroy River überquerende Brücke mitgerissen, sodass der Ort einige Zeit von der Welt getrennt war, bis eine Pontonbrücke gebaut wurde. Danach ging alles sehr schnell und heute, einige Monate später ist eine neue, höhere und wahrscheinlich auch größere Brücke fast fertig.
    Auch dieser Ort ist geprägt durch das Zusammenleben den beiden Kulturen.
    Wie das reale Leben der Aborigines läuft, lässt sich für einen Touristen schwer beurteilen. Auf jeden Fall ist der äußere Eindruck sehr beklemmend. Armut, Alkohol, wahrscheinlich auch Drogen sind wohl täglicher Begleiter.
    Von Fitzroy x ging es am nächsten Tag erst zur Geiki Gorge NP. Auchdort ist die Saison zu Ende, so sind wir dort ein kleines Stück gelaufen, mit der Sonne gekämpft und ins Auto zurück, und weiter ging es, bis Derby.
    Kurz vor Derby haben wir bei dem riesigen Baobab Tree, der früher als Gefängnis benutzt wurde, angehalten. Kein schöner Blick in die Geschichte zurück, wenn man sich vor den Augen vorstellt, wie die Farmer und Landeroberer mit den Aboriginals umgegangen waren. Gleich neben dem Baum kann man angeblich die längste Kuh-Tränke auf der südlichen Halbkugel beobachten.
    In Derby selbst war auch schon alles "ausser Betrieb", so waren wir froh, dass wenigstens ein Camp noch geöffnet war und dort haben wir auch die Nacht verbracht.

Wolfe Creek NP - Fotzroy Crossing - Geiki Gorge NP - Derby

Na te, 280 km dlouhe ceste od vjezdu na tuto Hwy. Z te Tanami Road se neudalo nic, co by nas zmatlo. Silnice vede prevazne rovne, tak asi kazdou pulhodinu jelo v protismeru nejaky auto a za celou dobu jizdy nas jich predjelo tak asi 5 aut.
    To male misto jmenem Fitzroy Crossing bylo pri lonskem resp. Letosni destovou sezonou odriznuto totalne od sveta. Ty zaplavy byly ohromne. Mimo jine voda strhla stavajici most a zhrube 2 mesice bylo to misto dostupne jen vrtulnikem. Nekdy v unoru byl postaveny pontonovy most a asi zacatkem kvetna zacala stavba noveho a vetsiho mostu, ktera je nyni, koncem rijna skoro hotova.
    I toto mestecko stale jeste “bojuje” s obema kulturami. Zde jsou jiz o neco pokrocilejsi, rika se, ze zde ti “bili obyvatele” znaji vsechny domorodce s jejich plnym jmenem a umeji ta jmena i vyslovovat a si je zapamatovat. To neni vubec jednoduchy, je to o zlomeni jazyka.
    Jaka ta situace tech Aboriginals ve skutecnosti je, to turista nemuze posoudit. Co je ale viditelny jsou, chudoba, alkohol a drogy.

Dalsi den jsme napred jeli k Geiki Gorge NP, ale i zde bylo jiz posezone. Moc dlouho jsme se tim padem nezdrzeli, a po kratke vychazce a boji se sluncem jsme byli radi, ze opet sedime v aute a jeli jsme dal az do Derby.
    Asi 7 km pred mesteckem se nachazi veliky Baoab Tree (strom), ktery kdysi slouzil byvalym farmarum jako vezeni pro Aboriginals. Kdyz se jeden nad celou tou situaci a historii zamysli, bezi mi mraz po zadech. Hned vedle se nachazi pry nejdelsi koryto na piti pro kravy na jizni polokouli.
    V Derby jsme byli radi, ze alespon jeden kemp byl jeste otevreny a tam jsme prenocovali.

• Derby - Windjana Gorge - Broome

26. lokakuuta 2024, Australia ⋅ ☀️ 21 °C

Derby - Windjana Gorge NP - Broome

In Derby endet die begehrte Strecke der Gibb - River - Road. Da habe ich mir überlegt, dass wir am nächsten Tag wenigsten einen Teil der Strecke fahren könnten, bis zu Windjana Gorge NP. Es sind etwa 160 km dorthin zu kommen, davon nur etwas über 20 km unbefestigte Piste.
    Am nächsten Morgen ging es zeitig los. Die Windjana Gorge NP haben wir kurz vor Mittag erreicht, was natürlich sehr suboptimal für eine Wanderung durch die Schlucht war. Da ich nicht dort auf dem Camp übernachten wollte, mussten wir zu dieser schlechten Zeit die Schlucht besuchen. Es war wunderschön dort, trotz Hitze haben wir die Blicke auf die Felsenwände und den Fluß (Reste vom Fluß) wirklich genossen. Leider waren vor Ort keine Krokos mehr zu sehen.
    Warum ich dort nicht übernachten wollte, obwohl es bestimmt wunderschön wäre? Einfach nur wegen Sorge, dass es in der Nacht Regen geben könnte und die Piste wäre am nächsten Tag nicht zu bewältigen.
    In der Nähe der Schlucht befindet sich der Tunnelcreek NP. Ein, etwa 700 m langer Tunnel durch Felsen. Dorthin wollten wir nicht mehr. Ich mag solche dunkle Tunnel oder ähnliches nicht, und Paul war durch die Hitze nach der Wanderung so fertig, sodass nichts mehr zu machen war.
    So sind wir zurück nach Derby zum Nachtanken gefahren, und weil es doch noch nicht zu spät war, ging es weiter, Richtung Brome. In die Stadt zu gelangen haben wir nicht mehr geschafft und haben etwa 100 km davor auf einem 24 Stunden Parkplatz zusammen mit einigen anderen Reisenden übernachtet und am nächsten Morgen sind wir in Broome angekommen.
    --------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Derby je tez zacatek, ci konec te zhruba 700 km dlouhe Gibb-River-Road, kterou jsme meli jet, ale i na teto strece je jiz skoro vse uzavreno, tudiz jsme zmenili program. Kdyz uz jsme v Derby, tak bychom meli ale alespon kousek te “Gibb” ujet.
    Dalsi den jsme vyrazili do Windjana Gorge NP. Z tech asi 160 km smerem ke strzi jsou dnes jiz kolem 150 km asfaltovanych. My po 140 km sjeli na nezpevnenou silnici a tech poslednich jen 20 km jsme zvladli, i kdyz cesta byla jako vetsina techto cest na konci sezony, jiz velmi spatna.
    Ke strzi jsme dojeli kolem poledne, samozrejme opet v nejnehodnejsi dobe na turu. Ale nedalo se nic delat, na vedlejsim kempu jsem prenocovat z duvodu strachu z deste nechtela. Dest by z te cesty vytvoril blative klouzave a nezdolatelne zrcadlo.
    Strz se nam moc libila, i kdyz na konci strze jiz zadne krokodylove nebyli. Ti tam totiz normalne byvaji.
    Nedaleko teto strze se nachazi dalsi NP, jmenuje se Tunnel Creek NP. Je opravdu uplne beze svetla asi 700 m dlouhy tunel a je v nem voda, jejiz hloubka se neda odhadnout. Ja neco takovyho “cernyho” nemiluju a Paul byl po te prvni ture uplne hotovy (diky slunicku a jeho zimniho obleceni - nosi totiz dlouhe rukavy ci dnes mel na sobe dokonce bundu, v tom vedru - vse ochrana proti moucham, ktere jsou vsude). Tak jsem rozhodla, ze ten dalsi NP jiz nenavstivime.
    Po navratu k autu jsme tedy odfrceli zpet do Derby, kde jsme natankovali a protoze byl jeste cas, vyrazili jsme smerem do Broome, k pobrezi. Asi 100 km pred mestem jsme prenocovali na jednom parkovisti, kde se smi zustat stat 24 hodin, kde jsou popelnice na odpadky, zachody a voda a pod strechou umisteny lavice a stoly. Dalsi rano jsme dorazili do Broome.

• Broome und Umgebung / Broome a okoli

26. lokakuuta 2024, Australia ⋅ ☀️ 21 °C

Broome und Umgebung

In Broome, ein noch kleines, aber aufstrebendes Nest, sind wir früh am Morgen angekommen.
    Für 09:00 Uhr habe ich in der Apollo Station einen Termin ausgemacht. Somit war noch genug Zeit, irgendwo zu frühstücken und vielleicht noch zu unternehmen.
    So haben wir uns entschieden, zu dem Gantheaume Lookout zu fahren, dort zu frühstücken und einiges zu bestaunen. Aus dem Frühstück wurde nichts, da wir die Rechnung ohne die nationale Plage (für mich die Nr. 1) gemacht haben, ohne die Fliegen / Mücken. Wenn kein Frühstück, dann sollten wir wenigstens etwas umschauen.
    Der Lookout ist vor allem bekannt, dass man bei Ebbe unten fast im Meer, Dinosaurier Abdrücke suchen und finden kann. Das ist natürlich einfach geschrieben als getan, die Wenigsten finden auch etwas, sollten sie sich runter zu gehen wagen. Deshalb hat man oben auf dem sichereren Boden 3 Abdrücke der damaligen Spezies in Beton gegossen und zur Schau ausgestellt. Wir waren auf diesem Lookout 2x. An diesem Morgen, da herrscht immer Ebbe und dann nochmals, genau zu bleiben zwischen 13:30 - 14:15 Uhr, da war dort die Flut. Beides war interessant, aber bei der Flut kamen die verschiedenen Orange gefärbte Felsen super zur Geltung, noch dazu im Kontrast zu dem weißen Sand des gegenüber liegenden Strand, dem Cable Beach.
    Dann haben wir uns in dem Örtchen etwas umgesehen, was aber bei Hitze keinen Spaß macht, Glück gehabt bei dem uralten Kino, wo uns es möglich war, so früh am Morgen schnell rein zu schauen. Den Japanischen Friedhof haben wir auch besucht und noch einige Lookout angefahren, von denen aber am Vormittag nichts außergewöhnliches wegen Wassernebel u sehen war.
    Den Cape Leveque, wo die Straße nun vollständig asphaltiert ist haben wir doch noch besucht, leider nur unsinnig hin und her gefahren, da mein Mann nicht durch die Sandpisten zum Ufer, (naja, gut und gerne um die 40 km lang) nicht befahren wolle und auch einige Camps geschlossen waren. Kurz und knackig: das hätte ich mir sparen können, den ganzen Tag nur am Steuer zu sitzen.
    Nach insgesamt 3 Übernachtungen ging es weiter.
    Noch zum Vermieter: In Broome ist es, nach Aussage des Angestellten die kleinste Station in Australien. Wir bekamen die Bettwäsche gewechselt. Das Problem mit der Tür, Auf- und Zuschließen wurde den Möglichkeiten nach etwas ausgebessert, ganz behoben konnte es nicht werden, da müsste eine Werkstatt dran, es geht aber leichter. Den “Fuel Filter” haben sie leer gemacht, jetzt funktioniert wieder alles normal. Na dann, wir wünschen uns selbst weiterhin gute Fahrt! :)

Broome a okoli

Do mestecka jsme dorazili brzy rano, ja mela sjednany termin na opravu zamku dveri na 09:00 hod. Co delat v 07:00 rano? Snidat. Rozhdla jsem, ze zajedeme na jedno oblibeny vyhlidkovy misto - Gantheaume. Ze snidane nic nebylo, zdejsi mouchy, ktere jsou po cely Australii bych rekla nepritel cislo 1, nam chut zkazili. Tak jsme se poohledli, Pri nizkem stavu vody se na dne daji najit stopy dinosauriu. No a protoze se malokdo dostane pri odlivu az dolu, obtisky odlili a zabetonovali je na pristupnem miste. Myslim ale, ze mezi tolika kameny ty stopy moc turistu ani tam neobjevi. Paul je ale nasel!!! Byli jsme se tam podivat jeste jednou pri prilivu. Ty kontarsty tech oranzovych barev oproti modre barve oceanu a v dali proti se nachazejici Cabel Beach s tim proslulym bilym piskem, byly fantasticky.
    Navstivili jsme stary japonsky hrbitov. Japonci tam jiz v 19. Stoleti pracovali jako lovci perel, perlami je Broome znamy a pri tom zahynuli. Koukli js,e se na historicky kino, stare vice jak 100 let a meli stesti, zrivna tam bl nekdo a ten nas pustil i dovnitr. Potom jsme objeli jeste par Lookoutu, ty byly ale nezajjimavy, protoze dopoledne lezi nad oceanem jiz mlha ci para.
    K nasemu pronsjemci auta jsme tez cestu nasli. Tam nam vymeninili rucniky a povleceni a pokusili se opravit ty dvere. Trochu vse zlepsili, to bylo vse. Tez jeste vyprazdnili te filter na diesel, nyni je vse ok.

• Broome - Karratha

28. lokakuuta 2024, Australia ⋅ 🌙 22 °C

Broome bis Karratha

Broome - Eighty Mile Beach - Port Hedland - Karratha

Long - long was the way! Unendlich lang zogen sich die Kilometer durch die Pilbara. Es gehört auch zu Australien, aber schöne Landschaft sieht nunmal anders aus.
    Der erste Abschnitt führte uns bis Ende des Eighty Mile Beach, wo wir uns einen schönen Sunset angesehen haben. Schwimmen soll man dort nicht, zumindest wurde es am Beachzugang angezeigt. Als Beilage gab es übertausende Mücken.
    So ging es am nächsten Morgen wieder hinter Steuer. Das Ziel war nicht festgelegt worden, aber in der Hitze hat uns es im Port Hedland gereicht und wir haben uns nach einem Camp umgesehen. Es ist kein schöner Ort, für uns “Außenstehenden” mit dem Hafen und den vielen Road Trains die das Erz bringen aber interessant. Dort sind so viele breite zweispurige Highways, für so wenig Autos. So fanden wir es zumindest.
    Überhaupt Straßen: Bis jetzt, eagl welche Hwy wir befahren haben, alles waren im Tipp-Top Zustand. Der Belag ist sehr rauh, dafür bekommt man nirgendwo asphaltierte Schuhsohlen. Vielleicht wäre es Wert, unsere Straßenbauer hierher zur Hospitation zu schicken???
    Die “Show must go on”... Also, am nächsten Morgen ging es erneut weiter, bis Karratha. Was uns aufgefallen ist, dass schon lange vor Port Hedland auf den Parkplätzen überall Abfalleimer aufgestellt wurden. Ich glaube, die stehen noch nicht lange überall, notwendig waren sie auf jeden Fall. Durch die vielen Touristen, die jetzt mehr und mehr auf Achse sind. Gut, nicht nur Touristen, einfach allgemein , der Mensch kann sich oft nicht benehmen.
    Ziel des Tages war Karratha. Vorher haben wir aber den Umweg über den Point Samson genommen. In Roebourne wollten wir uns das alte Gefängnis anschauen, leider war es wegen Saisonende geschlossen. Hier wurde ich persönlich nämlich sehr nachdenklich. Warum? Im Reisebuch habe ich über die Behandlung der Aboriginals gelesen und war erneut, wenn auch nicht ganz überrascht, sehr traurig gestimmt. Vor 17 Jahren, bei unserem ersten Besuch hier in DownUnder haben wir in Cairns das Aboriginal Centrum besucht, wo man ein sehr beindruckenden Film gezeigt bekommt, über die Eroberung dieses Kontinents durch die Weißen. Mitten im Film habe ich damals angefangen zu heulen und 2 Stunden später habe ich immer noch nicht den Schock, was ich gesehen habe, verarbeitet. Daran habe ich bis heute zu knabbern, das kann mir jeder glauben.
    In Karratha haben wir uns für 2 Nächte eingebucht. Erstens hat das Visitor Center am Sonntag und Montag geschlossen, und zweitens wollte ich die Dampier Peninsula erkunden, samt des Murujunga NP. Geschockt waren wir durch die vielen Gasanlagen.
    Hier, auf der Peninsula sollten es sehr viel Felsen Malereien geben, außerdem wurden hier alte Werkzeuge, die auf 30 -35 Tausend Jahre alt geschätzt wurden, gefunden. Von den Malereien ist, trotz einem schönen Zugang, nicht viel zu sehen, und Fantasie braucht man auch etwas dazu. Ansonsten ist die Peninsula in der Hauptsaison bestimmt gut besucht, in dieser Zeit herrscht schon tote Hose, wie man so schön sagt. Gut für uns, überall sind Parkplätze frei!

Z Broome do Karratha

Broome - Eighty Mile Beach - Port Hedland - Karratha

Ty kilometry byly nekonecny, kazdy den se to tahlo jak zvykacka. Akorat ty “Road Trains”, coz prelozeno znamena silnicni vlaky mi to rizeni obcas zpestrily. Tyto nakladaky maji az 4 vleky a jsou pres 50 m dlouhy. Oproti vlakum to jsou ale jenom male mysky. Vlaky jsou vetsinou pres 2 km dlouhy.
    Po skoro 400 km byla pro tento den v Eighty Mile Beach konecna. To je skutecne pres 300 km dlouha plaz. Dokonce se po ni smi jezdit, ale jen v urcitych mistech. Pro nas je to tabu, to je zakazany. Vsak to neni sranda, kdyz se propasne cas a najednou prijde priliv, ktery je zde kolem 8 m vysoky. Krome hezkyho zapadu slunce a tisicu much se nic neprihodilo. Koupani se nedoporucuje.

Dalsi den jsme pokracovali do pristavniho mestecka Port Hedland. Svazi se sem zelezna ruda, co se tezi v okoli a naklada se na lode. Mimo jiny se zde tezi z more i sul. Krome vedra, velice dobrych silnic, po kterych mimo nakladaku a sluzebnich aut jinak nic moc nejezdi. Ale silnice stavet umeji. Nikde ani dira, ani po skoro 6000 km, ktery mame ujetych, a podrazky od asfaltu si tez nikdo domu nedonese. Jak to michaji a co tam pridavaji, to by mohli patentovat v cely Evrope.

Na konec jsme jeli dale, do Karratha. Pred tim mesteckem jsme uhnuli a zajeli na Simsonovu vyhlidku, 50 km neni zde zadna velka zalezitost. Pri ceste zpet jsem chtela zastavit u jedne stare veznice, kde se drive veznili vetsinou domorodci, Zde to bylo kvuli silenym podminkam prosluly. Na stesti pro me, jiz bylo zavrino, sezona je u konce. Proc na stesti pro me? Kdyz jsme zde pred 17ti lety byli poprve, navstivili jsme v Cairns, coz lezi hodne vysoko v Qeenslandu Aboriginal Center. Mimo jinych informacnich zajimavosti jsme se mohli podivat na film, ktery jednal o tom, jak bili kolonizatori tento kontitent osidlovali. Zhruba po jedne tretine filmu jsem dostala takovy zachvat place, ktery trval jeste vice jak 2 hodiny po opusteni tohoto parku. Jak tenkrat, predevsim Anglicani, ale nejenom ti s temi domorodci zachazeli, to nemuzu do dnes popsat. V podstate to bylo na celym svete stejny, kam vkrocila bila noha, tam prislo nasili a utiskovani.
    Zde v Karratha jsme zustali 2 noci, zitra jedeme dal. Dnes jsem se chtela podivat asi 20 km nedaleko odtud na jeden polostrov. Drive patril domorodcum, dnes je na mene jak tretine zrizen jeden Narodni Park, kde se nachazeji nejpocestnejsi obrazky na skalach, bohuzel hodne jich je znicenych. Te se zde nasly nastroje, ktere puozivali domorodci asi pred 30ti az 35ti tisici let. Dnes se na prevaznem uzemi tezi plyn, nachazi se tam obrovske koncerny. Domorodci se pry po prohranych soudech nechali odskodnit a vzniknul ten nar. Park ktery se jmenuje Murujunga.
    Nyni se na par dnu odmlcime, zitra jedeme do 2 nar. Parku, kde neni zadny prijem. Ale o tom “dobrodruzstvi az priste.
    Lue lisää

• Millstream-Chichester NP (Teil / cast 1)

1. marraskuuta 2024, Australia ⋅ ☁️ 18 °C

Millstream-Chichester NP - Teil 1

Der Tag war nur langsam in die Gänge gekommen. Wir mussten auf die Öffnung des Visitors Center warten, da wir Informationen zu den beiden angehenden Besuchen der NPs. gebraucht haben. Es ist schon nach der Saison, so sind die Öffnungszeiten begrenzt, Öffnung erst ab 10:00 Uhr. Findig wurde ich dort nicht unbedingt, wenigstens hat mich die Angestellte um 20 Min. Früher reingelassen. Dann habe ich erfahren, dass sie mein Anliegen nicht erledigen kann, und ich soll in die städtische Bibliothek fahren, dort wird mir geholfen.
    Im VC habe ich lediglich eine Brochüre in die Hand gedrückt, meine Fragen zu erklären, dazu hatte sie wenig Lust. Um was ging es?
    Es ging nicht nur darum, welche Camps sind noch geöffnet, sondern, in die zwei NpPs zu gelangen, braucht man eine Genehmigung des Konzerns Rio Tinto, weil man auf seinen privaten Straßen fahren muss. Dazu muss man sich einen Film anschauen, und danach einige Fragen richtig beantworten. Ein Quiz, so zu sagen. Für mich war es alles, bloß nicht einfach, ich mache solche Sachen nie, also kenne ich auch nicht den Aufbau der Fragen und überhaupt... In der Bibliothek hat man für eine Stunde Internet Zugang. Ich brauchte eine Ewigkeit, um alles zu verstehen (in australischem Englisch, versteht sich), dann war die Seite noch abgestürzt. Am Ende habe ich es doch noch geschafft, alle Fragen richtig zu beantworten, zugegeben. Mit kräftiger Unterstützung der jungen Angestellten dort. Am End hatte ich mein Permitt, und sie hatte sich eine Schokolade (von Lindt) verdient, und diese auch bekommen. Gefreut hat sie sich auf jeden Fall! (Für außergewöhnliche Ereignisse nehme ich immer aus DE meistens gute Schoki oder Pralinen mit).
    Danach konnten wir endlich losfahren. Die Straße führt fast parallel mit den Bahnschienen. Auf den fahren unendlich lange Züge mit dem abgebauten Eisenerz und bringen das Zeug in den Hafen zum Verschiffen. Dazu fahren dort noch viele der sogenannten Road Trains, die allerdings neben den Zügen ganz mickrig aussehen
    Der Weg war nicht lang, nach etwa 140 km haben wir den Camp erreicht, wo wir übernachten wollten. Allerdings, wegen den vielen Fotos “meines persönlichen Fotografen”, habe ich eine Abfahrt zu einem besonders schönen Pool verpasst. Morgen muss ich schauen, ob der Sprit bis zur nächsten Tankstelle reicht, um dorthin zurück zu fahren. Immerhin sind es fast 100 km Umweg.

PS: Wer erkennt am letzten Bild ein Gesicht? ;( Paul hat ein Gesicht gesehen, deswegen das Foto...

Millstream-Chichester NP cast 1

Dnesni den zacal pomalu, rano se tahlo jak zvykacka.
    My byli vzhuru jiz tradicne zde po pate hodine rano. Problem ale byl, ze my museli do Informaci a tam se otvira nyni, po sezone, az v 10:00 hodin. Ta pani tam byla jiz driv a pustila me dovnitr. Na zodpovedeni otazek chut moc nemela. Dala mi jednu brozuru a rekla, ze kdyz do tech dvou NPs chceme, ze musime mit povoleni pouzivat silnice koncernu “Rio Tinto”, ktere jsou v jeho majetku. To bylo vse a poslala nas do mistni knihovny, kde jsme se meli podivat (povinne) na poucny film od teto firmy a na konci udelat kviz a zodpovedet 10 otazek. Jednalo se o bezpecnost, ale takovy debilismus.... Prehaneji to az hruza. S tim kvizem jsem si moc rady nevedela, nic takovyho jsem do tedka na PC nikdy nedelala (ta mladez to zna, pouziva se to pry pri pohovorech prijmuti do zamestnani. Nojo, me uz nikdo nikam prijimat nebude, jedine TEN tam nahore, ale na to nepospicham). Vse samozrejme v australsky anglictine.
    Konec dobry, vsechno dobry, s pomoci te mlade zamestnankyne jsem to nakonec zvladla, ja dostala certifikat s tim povolenim a prvni cokolada z mych zasob pro takove pripady zmenila majitelku! Ona mela radost a ja taky.
    Pak jsme vyrazili. Cesta dlouha nebyla, ale presto trvala dost dlouho. Silnice vede skoro rovnobezne s kolejmi, kde jezdi nekonecne dlouhe vlaky s vagony plnymi zelezne rudy a vozi to do pristavu. Obcas ale silnice kolejnice krizuje, tak jsme u zavor stravili nejakou tu minutu. A muj “dvorni fotograf” samozrejme vse a vsude fotil. Tez jsme potkali hodne tech velikanskych nakladaku “Road Train”, ty ale oproti tem vlakum vypadaji jak male mysicky.
    Pro samy foceni jsem minula jedno odboceni k “bazenu” ve skalach. Tam a zpet by to bylo jen 80 km, zitra me to bude stat pres 100 km za volantem.

Napred musim ale zjistit, kollik mame v nadrzi, aby nam to stacilo az k pristi pumpe. Ta byla totiz avizovana po 350 km a dohromady s tou zaizdkou rano to musim spocitat. Sice mame vzadu 2 kanystry, kazdy na 20 Litru, ale Paul odmitnul je naplnit, protoze jsou pak tezky a ta nadrz je umistena dost vysoko a on pry jiz tu silu nema, coz mu verim.

PS: Kdo vidi na poslednim obrazku nejaky oblicej? Paul ho videl, proto to nafotil ;(!

• Millstream - Chichester NP - Teil 2

8. marraskuuta 2024, Australia ⋅ ☁️ 19 °C

Millstream - Chichester NP - Teil 2

Wir sind die 100 km tatsächlich zusätzlich gefahren und den Python Pool besucht.
    Es hat sich wirklich gelohnt. Die Gegend in dem Chichester Range Teil war total unterschiedlich als in dem ersten Teil. Einfach nur sagenhaft, wie mein Mann sagte. Leider war es zum wandern sehr heiß, sodass wir uns nur mit Stopps und dem Besuch des Python Pools zufrieden gegeben haben.
    Selbst der Weg war voll gut zu fahren, sodass wir nicht ganz so viel durchgeschüttet wurden.

Millstream - Chichester NP - cast 2

My jsme tu zajizdku o 100 km skutecne jeli a byli jsme nadseni a radi, ze jsme tu navstevu toho Python Pool nevynechali.
    Tato cast NP je uplne jina, kopcovita, s mnoha strzemi. Paul byl totalne nedseny a ja taky.
    Dokonce i ta cesta byla v dobrem stavu a my nemuseli trpet otresama. Zato ta dalsi cast jizdy vse vynahradila, ale o tom zase az priste. Mam co dohanet!

• Weg zum Karijini NP

8. marraskuuta 2024, Australia ⋅ ☁️ 20 °C

Weg zum Kariniji NP - Tom Price und Hamersley Gorge

Von dem Python Pool im Millstream-Chichester NP ging es zurück und weiter Richtung Tom Price. Unterwegs, wo die Asphaltierte Straße endet und die unbefestigte anfängt hat uns eine Straßenkontrolle angehalten und uns empfohlen, die private Rio Tinto Straße zu benutzen, da dieser offiziele Weg in einem sehr schlechtem Zusatnd wäre.
    Nanu, warum nicht, zumal gute 30 km am Asphalt zu fahren waren. Danach war es nicht mehr ganz so lustig, aber alles hielt sich in Grenzen, nur zog sich alles wieder wie ein Kaugummi. Als wir am Nachmittag beim Abzwang zur Hamersley Gorge angekommen waren, haben wir entschieden, diese erst am nächsten Tag zu besuchen, da ich schon recht müde war. Eine gute Entscheidung, wie es sich gezeigt hat.
    In Tom Price haben wir erst das Visitor Center aufgesucht, wo uns eine hilfsbereite Angestellte die Camps im Kariniji NP online gebucht hat und weitere Infos gegeben hat. Danach haben wir uns für 2x Übernachten auf dem dortigen Camp eingebucht.
    Am nächsten Morgen fuhren wir dann, gut ausgeruht zu der Hamersley Schlucht. Diese gehört schon zum Kariniji NP, liegt aber etwas außerhalb.
    Es war noch genug Wasser vorhanden, sodass ich ein ausgiebiges Bad genossen habe. Allerdings, zu dem oberen Pool sind wir nicht gekommen. Dahin muss man etwas klettern, was nicht schlimm an sich wäre. Was schlimm war, die Hitze, und durch die Hitze die heißen Felsen, an den wir uns nicht halten hätten können, ohne sich die Handflächen zu verbrennen. Na gut, es war auch so schön, dann halt irgendwann beim nächsten Besuch!
    ------------------------------------------------------------------------------

Cesta do Karijini NP

Tom Price a Hamersley Gorge (Schlucht)

Od toho Python Poolu jsme vyrazili do Karijini NP. Cesta byla dlouha a tahla se jak zvykacka. Kdyz jsme dorazili na konec asfaltky a meli pokracovat po nezpevnene ceste dalsich asi 180 km, zastavila nas silnicni kontrola a doporucila nam, nepokracovat po teto ceste, ale pouzit tu privatni silnici firmy Rio Tinto. Nojo, proc ne, vzdyt mam i to povoleni! A ke vsemu bylo tech prvnich 30 km asfalovanych. Ten zbytek ne, ale vse bylo v docela dobrem stavu, dokonce byla cast, kde bylo povoleno i 110 km/h, jako na normalni silnici.

Po nekoklika hodinach jizdy jsme dojelo k odbocce do te Hamersley Strze. Po kratke porade jsme rozhodli jet dal a vratit se do ni az dalsi den.
    K veceru jsme dorazili do maleho mestecka kde se vsude v okoli tezi zel. ruda, Tom Price. Jmeno dostalo po nekom, ale uz jsem to zapomela po kom a kdo to chce vedet presne, strejda google vi vsechno. Hned jsme zajeli k informacim, kde nam ochotna pani dokonce online objednala oba kempy v tom Kariniji NP, dostali dalsi infos a jeli jsme na mistni kemp, kde jsme zusatli 2 noci. Zde se musi vsechny kempy v narodnich parcich predem objednat online, coz je utrpeni, protoze to nefunguje jak by melo.

Pristi rano, odpocati, jsme jeli jeste jednou zpet k te strzi. Vody tam byl dostatek, tak jsme se radne vyplavcila. K tomu hezkemu Poolu, co se nachazi spatne pristupny o neco vyse jsme se nedostali. Musi se tam lezt po skalach a ty byly jiz tak horky, ze se na ne nedalo sahnout, aniz bychom si spalili dlane. Takze jsme tuto navsevu odlozili na priste... (Lol)

• Karijini NP - Dales Gorge

8. marraskuuta 2024, Australia ⋅ ☀️ 21 °C

Karijini NP - Dales Gorge

Am Vormittag haben wir, wie immer bei wärmender Temperatur von +40°C den Dales Campground bei Dales Gorge im Karijini NP erreicht.

Unterwegs haben wir auf einem Lookout etwas außergewöhnliches gesehen. Der ganze Platz war mit kleinen Steinhaufen gesäumt, die schön geschmückt waren. Bei neherem Betrachten konnten wir sehen, dass es wie kleine Grabsteine ausgesehen hat. Vielleicht, damit die verstorbenen eine schöne Aussicht genießen konnten? Wer weiß es schon! Auf jeden Fall war zu sehen, dass alles gepflegt wurde.

Am Programm standen die Fortescue Falls mit Baden. Gleich ging es los. Zu den Wasserfällen führt eine imposante Treppenkonstruktion mit insgesamt 287 Stufen. Schon der Blick aus der Aussichtspaltform war sehr schön. Dann nichts wie runter! Unten angekommen, war es etwas knifflig zum Einstieg ins Wasser zu gelangen. Danach ging`s so weiter. Ins Wasser zu kommen, das war eine sehr glitschige Angelegenheit, verglichen mit einer Schlittenfahrt, nur ins Wasser. Das Wasser hatte eine erfrischende Temperatur, und ich habe das ganze sehr genossen, einschließend einen kleinen small talk im Wasser mit 2 Girls aus Argentinien, die in ihrem Work & Travel Jahr gerade unterwegs waren.
    Danach kam der Ausstieg aus dem Wasser, der gar nicht mehr lustig war. Am Ende bin ich dann doch ausgerutscht und auf den flachen Rand gefallen. Zum Glück war nichts passiert...

Am nächsten Morgen sind wir ohne Frühstück um 06:00 Uhr früh direkt vom Campingplatz los gelaufen. Es ging entlang der Schlucht, ein richtig schöner Spaziergang, wir ganz alleine. Am Cirkel Pool vorbei, den wir uns nur von oben angesehen haben, danach wurde der Weg endlich etwas anspruchsvoller und wir gelangen zu der Aussichtsplattform auf die Fortescue Falls. Danach schnell die Treppen runter und weiter ging es zum Oberen Pool. Dort ist alles mit einer Plattform für die Touris gemacht, um dort das Bad genießen zu können. Auch ich habe das Nasse genutzt. Danach sind wir gemütlich zurück zum Camp gelaufen.
    Noch eine Übernachtung hier, und Morgen geht`s weiter.

Eigentlich hätte auch eine Übernachtung gereicht, und nach der Wanderung weiter zu fahren, zum nächsten Camp, dem Eco Retreat, aber so war es auch schön. Das als Bemerkung für diejenigen, die nur 4 Wochen Zeit haben.

Was Signal betrifft, auf dem Dales Gorge Camp war die Verbindung zum Octopus vorhanden, aber nicht zu Telstra. Beide waren erst auf dem Eco Retreat Camp vorhanden. Überhaupt hat Telstra recht große Lücken, was den Empfang betrifft. Vielleicht empfinde ich es nur so.
    ---------------------------------------------------------------------------

Karijini NP - Dales Gorge (Strz)

Dopoledne, pri hrejicim horku kolem +40°C jsme dorazili do tohoto NP, cast Dales Gorge se stejnojmenym kempem.

Cestou jsme se zastavli na jednom Lookout a byli jsme prekvapeni, co jsme videli. Mimo vyhlidky do udoli bylo cele misto ohraniceno necim jako pomnicky. Bylo videt, ze se o to lidi staraji. Asi aby jejich pozustali meli hezky vyhled do udoli, odkud pochazeli. Kdo to vi, at odpovi...!

Hned jsme se vypravili k te strzi, kde na nas cekal vodopad se jmenem Fortescue Falls. Dokonce mel ten vodopad i stale dost vody. Z te vyhlidky byl prvni pohled na vodopad moc hezky. Tak nic , jak supky dupky tech 287 schodu smerem dolu. Ta konstrukce tech schodu je skutecne impozantni. Ti co ten NP vedou si to nechali neco stat. Ale bez tech schodu by to bylo skoro nemozny, dostat az k vode.
    Do ve strzi jsme se probojovali k vode, (jo jo, nic neni zadarmo, museli jsme opet trochu kraxlovat po skale). Pristup do vody byl, kdyz to srovnam, neco jako jizda na sankach. Vse desne klouzavy. Dolu to vody to slo, ale nahoru zpet to nebylo nic jednoduchyho. Alespon to zaplavani si bylo bezva osvezeni, vcetne maleho pokecu se dvema zabama z Argentiny, ktere maji na rok to Work & travel vizum. Napred pracuji a neco si vydelavaji a potom cestuji. Je to pro mlady lidi do 30ti let. Skoda, ze za naseho mladi nic takovyho mozny nebylo. Neva, treba jsme zazili neco jineho, tez dobrodruznyho, co nam ostatni muzou trosku zavidet.

Druhy den rano jsme vyrazili, v 06:00 rano, bez snidane, na hezkou turu. Napred jsme sli podel te strze az jsme dorazili k vyhlidce na Circular Pool. Potom zacala byt stezka konecne trochu narocnejsi a my dorazili k vyhlidce na ty vodopady ze vcerejska. Tam jsme se moc nezdrzeli a sli rovnou dal, opet dolu po schodech. Na dne strze jsme pokracovali k dalsimu Poolu, kde se da koupat. Jsou tam hezy udelany terasy jak k pristupu do vody, tak k odpocinuti. Odtamtud se musi zase zpet a my se vratili zpet do kempu, kde jsme dohonili, v prave poledne, tu snidani, ci obed??
    Dalsi den jsme jeli na druhy konec tohoto NP, ale o tom az priste.

• Karijini NP - ECO Retreat

11. marraskuuta 2024, Australia ⋅ 🌬 22 °C

Karijini NP - ECO Reatreat

Heute wechseln wir in den zweiten Teil des Karijini NP. Der Weg ist nicht weit, die Straße komplett geteert, es lässt sich gut fahren. Im schlimmen Zustand sind die Zufahrten zu den Lookouts, aber unser “Anton” meistert verlässlich jede, noch so tiefe Bodenwelle oder einen Schlagloch.

Die Lookouts auf die Joffre Gorge und Knox Gorge waren überwältigend und enttäuschend zusammen. Wir sind leider zu spät, es fließt selten Wasser in den verschiedenen Falls.

Auf dem ECO Retreat Camp haben wir uns für 3x übernachten eingebucht. Die Fliegen haben uns erneut in Massen-Attacken begrüßt, aber da muss man in Australien durch.

Am nächsten Morgen sind wir zu dem Parkplatz der Weano Gorge gefahren. Geplant war, die Schlut durchzuwandern, aber wie immer: es kommt immer anders, zweitens......
    Als wir den “Boden” der Schlucht erreicht haben, wurde unsere Neugier zu dem Weg in die Handrail Gorge gelenkt. Es wurde nicht lange überlegt, und wir sind zu erst dorthin gewandert. Der Weg war der entsprechenden Bezeichnung schwierig, (als Class 5), aber machbar. Am Ende angekommen gab es ein schöner Anblick für uns. Runter zum Pool habe zumindest ich es gewagt, aber die letzte Stufe war für mich zu hoch. Es waren junge Leute dort, die mir helfen wollten, ich habe aber unter der Prämisse ihre Hilfe abgelehnt, dass ich auch wieder hoch kommen muss. Dafür reichte meine Kraft aber nicht mehr, das habe ich gespürt. Trotzdem, es war Klasse dorthin zu kommen, und die Sicherheit geht vor. Man kann auf einem Schild übre das Verhalten bei wandern lesen, dass Hilfe schon Mal länger als 8 Stunden brauchen kann, bis sie vor Ort kommt.

Zurück bei dem Abzwang angekommen, sind wir die Weano Schlucht weiter gelaufen. Das war nicht mehr ganz so spektakulär, aber anstrengend auch genug, da die Sonne schon wieder ganz hoch stand.

Am nächsten Morgen ging es nochmals in die gleiche Richtung. Dieses Mal wollten wir versuchen, die Hancock Gorge und den Kermits Pool zu erreichen. Der Weg in die Schlucht war überraschend einfach, da es dort neue Hilfe in Form von Eisentreppen gibt. Nur 2 Teile sind Treppen frei und etwas schwierig zu bewältigen. Unten ging es dann, wiederum als Class 5 bezeichneter Weg, Richtung Kermits Pool weiter. Viel Wasser war in der Schlucht nicht, sodass wir gut voran kamen. In dem Kermits Pool war aber Wasser genug, und somit für uns das Ende der Wanderung.

Zufrieden und müde genug fuhren wir zurück zu unserer Camp Site, wo wir gemütlich Kaffee trinken wollten. Da es sehr heiß war, und kein Schatten da, haben wir unsere Markise wieder mal ausgepackt. Hätten wir besser nicht gemacht, aber... Wie aus dem nichts kam eine richtig strake Windböe. Bis wir überhaupt reagieren konnten, “klebte die Markise umgedreht am Camper. Bei näherer Betrachtung haben wir gesehen, dass das eine Rohr, was die Markise waagerecht unterstützt, gebrochen war. Da war uns die Kaffee-Laune natürlich reichlich vermiest, leider, passiert ist passiert.
    Wenigstens ist in diesem Teil des Nps auch für Telstra Empfang. Ich habe dem THL den Schaden gemailt. Sie haben sich in Kürze gemeldet und es wurde ein Termin in Exmouth, wo unsere nächste Destination war, in einem RV Geschäft organisiert. Tun konnten sie dort für uns was die Markise betrifft zwar nichts, haben uns aber eine Art von Gartenzelt für den Schatten ausgehändigt. Nagel neu. Dazu wurde noch ein Scharnier anstandslos repariert, und das Türschloss wurde ausgetauscht und jetzt funktioniert es endlich ganz gut.

Karijini NP - ECO Retreat

Dnes jsme zmenili stanoviste, asi o 60 km dale je dalsi kemp, kde jsme meli na 3 noci zaplaceny pobyt.Cestou tam jsme navstivili vsechny Lookouty, kde se nam naskytl pohled do strzi. Bohuzel, jsme na ceste pozde v roce, kratce by mela zacit “mokra sezona” a tak je vetsina vodopadu jiz sucha.

Dalsi rano jsme vyrazili na centralni parkoviste, odkud vedou cesty do ruznych strzi.

My se rozhodli Pro Weano strz. Cesta dolu na dno je klasifikovana jako “trida 5”, coz je zde nejobtiznejsi zarazeni. Na dne strze se nam otevrela moznost jit napred do prava a sice do Handrail strze. Cesta byla obtizna, ale na konci jsme byli odmeneni pohledy, ktere jsou nezapomenutelny. Ja chtela sestoupit az dolu k vode. Vedly tam ve skale vytesany schody a drzadlo. Na poslednim schode jsem zjistila, ze ten schod je moc vysoky ci moje nohy moc kratky, a ze musim zase jeste splhat zpet a to jsem citila, ze by mi sila asi nestacila. Hrstka mladych lidi mi chtela podporit. Ale to jsem jim nechtela doprat, aby mi potom museli na ten zebrik zvedat, sama bych tam nevylezla, nojo a ma osobni vaha ke vsemu nejakymu tomu idealu tez neodpovida. Tak jsem lezla zase zpet a citila, ze to bylo dobry rozhodnuti. Kdyby se mi neco stalo, na pomoc se ceka vice jak 8 hodin, vse je moc daleko.
    Zpet na krizovatce, jsme nelezli rovnou zpet, ale pokracovali tou Weano strzi dalsi 2 hodinky. Ja cestou stihla po hlave spadnout do botaniky, zasekla se mi noha ve spaltu. Na stesti tam zadny had schovany nebyl. Ti jsou v Australii totiz vetsinou jedovaty. Sice jsme od pronajmce auta dostali signalni knoflik, pro pripad ustknuti, ale knoflik lezel “dobre chraneny” v aute. Krome dvou odrenin na holeni kosti jsem vyvazla dobre.

Druhy den jsme tam na to parkoviste jeli znova a namirili si to do Hancock Strze.
    Cesta dolu byla az na dve problemovy mista velmi dobra. Postavili tam totiz tez zelezny schody. Sice i ty jsou namahavy, ale lepsi, nezli balvany a skaly.
    V te strzi bylo jako vsude vody malo a tak jsme se bez problemu dostali az k Termits Pool. Ten mel vody dost, abychom se dostali do dalsi casti strze, bychom museli vodou, takze jsme se otocili a vandrovali zpet.

Na kempu jsme si udelali kafco a chteli odpocivat. Protoze slunicko palilo az moc, vytahli jsme markyzu. To jsme ale delat asi nemeli. Najednou prisla vetrna vlna, tu markyzu nadzvedla a primo “prilepila” na auto. Skoda byla totalni. Jedna vodorovna trubka byla zlomena.
    Tak mi nezbylo nic jineho, nezli poslat zpravu o skode pronajemci. Ti se ozvali opravdu vcas a domluvili jsme termin v nejaky dilne v Exmouth, v nasem pristim cili.
    Predejdu vysledku. Markyzu nam opravit nemohli, objednat novou by trvalo a tak nam dali neco jako zahradni altanek, uplne novy. Navrch nam opravili jeden sarnyr u dvirek a vymenili ten zamek u vchodovych dveri do nasi “loznice”. Alespon tohle ted funguje docela dobre.