• Frank van der Schoot

• Trip start
    February 6, 2025

Schiphol

February 6 in the Netherlands ⋅ ☁️ 3 °C

Heerlijk relaxed aangekomen op Schiphol met de airport shuttle vanaf Bastion Hotel Amsterdam Airport.

Pleun was erg onder de indruk van de mega Nijntje en al die Nijntjes knuffels in de winkel.

Lekker ontbeten met verse koffie en thee en toen naar de gate met de transportband.

Nog even geregeld dat we een heel rijtje stoelen voor ons drieën hadden en wachten tot we konden boarden.

• In het vliegtuig

February 6 in South Africa ⋅ 🌙 22 °C

We hebben een lange vlucht voor de boeg: bijna 12 uur! Maar gelukkig hebben we bij de stewardess een rijtje van 3 stoelen voor ons samen kunnen regelen. Pleun heeft het super goed gedaan! Uiteindelijk heeft ze maar een uurtje geslapen. Maar we hebben ook nog gelezen, gegeten, filmpjes gekeken en in het vliegtuig rondgelopen. Nou ja het was meer dat Pleun rondgedragen wilde worden 🙃 Al met al een prima eerste keer vliegen met Pleun. En bij aankomst een stempel gescoord voor het paspoort 💪 Nu op naar ons guest house.Read more

• Stadswandeling Kaapstad

February 7 in South Africa ⋅ ☀️ 28 °C

Na een prima nachtrust en een voortreffelijk ontbijt staat meteen onze eerst excursie gepland. Een stadswandeling met een lokale gids. Anvers haalt ons op bij de guesthouse met zijn busje.

Startpunt van de wandeling is the castle of het fort. In het Nederlands in ieder geval: Kasteel de Goede Hoop. Volgens onze gids het begin van Kaapstad. Dit is namelijk het oudste gebouw. De rondleiding is een beetje hilarisch. Onze gids lijkt namelijk rond te doen alsof hij er voor het eerst is 😅 We kijken wat rond in de diverse ruimtes waar expo's zijn ingericht en lopen over de bovenkant een rondje met uitzicht op de stad en de Tafelberg.

We vervolgen onze route verder de stad in door verschillende straatjes, langs het uitgaansgebied, via een park waar we eekhoorns nootjes voeren naar de eindbestemming een traditionele Afrikaanse markt met lokaal gemaakte spulletjes. Pleun doet ondertussen een dutje in de buggy. Na ons rondje drinken we wat lekker kouds op het terras. Het is vandaag namelijk een van de warmste dagen. Tegen de 30 graden aan. Anvers pikt ons met zijn busje weer op en zet ons weer netjes af bij Toms Guesthouse.

• Lunch en speeltuin

February 7 in South Africa ⋅ ☀️ 30 °C

Na het inchecken bij David, de kersverse nieuwe eigenaar van Toms Guesthouse, gaan we lunchen. Na een tip van David komen we terecht bij het Deer Park Cafe. Een leuk tentje met een ommuurde speeltuin.

Verplaatsen doen we trouwens met een Uber. Dat is veilig en goedkoop.

We eten een curry, linzenballen en dahl met rijst met een Bos rooibos icetea met een smaakje. Pleun vermaakt zich op de schommel en de wip.

We nemen een Uber naar het winkelcentrum vlakbij de guesthouse. Lekker koel binnen. Een paar boodschappen zoals snacks voor het eten vanavond en dingen voor onderweg de komende dagen.

• Chillen in het zwembad & met wijn/snacks

February 7 in South Africa ⋅ ☀️ 28 °C

Even afkoelen na een warme dag. Pootje baden in het koele zwembad, even plonsen en daarna chillen in de patio. Pleun eet lekker couscous en druiven. Nu zij lekker ligt te slapen, zitten we relaxed aan een wijntje met wat snacks. Even de planning voor morgen doornemen.Read more

• Robben Island

February 8 in South Africa ⋅ ☁️ 18 °C

We gingen vroeg op pad want om 9:00 vertrekt de boot naar Robbeneiland. Zoals gebruikelijk inmiddels gingen we met een Uber.

Bij de boot hadden we geluk want er lagen zeeleeuwen te luieren en onderweg zagen we meteen een hoop dolfijnen! Pleun had vooral oog voor de vogels.

Aangekomen op het eiland stapten we in een bus en werden we welkom geheten door Craig. Hij vertelde vol passie over de geschiedenis van Robbeneiland en over apartheid. En tussendoor had hij ook nog gevoel voor humor. Pleun vond het verhaal minder interessant maar hield zich redelijk stil.

Na de bustour over het eiland mochten we ook nog de gevangenis in met als gids een oud-gevangene. Sipho had 5 jaar vastgezeten voor het lid zijn van een politieke partij. Indrukwekkend om van iemand die het heeft meegemaakt te horen hoe het leven daar was.

Al met al een hele ontspannen ochtend, met mooie indrukwekkende verhalen en een klein meisje die gewoon lekker rondstapte en naar de vogels wees. En op de terugweg viel ze lekker in slaap. Wij zaten iets minder ontspannen want de boot zou ruim een uur later aankomen dan gepland en we hadden tickets voor de rugby wedstrijd van 14:00. Zouden we de start halen…?

• Rugby DHL Stormers vs VODACOM bulls

February 8 in South Africa ⋅ ☀️ 21 °C

Helaas niet op tijd in het stadion aangekomen. 🙁 Om 14.10 zaten we op onze plek. We hadden de goede ingang en konden meteen rechtdoor lopen de tribune op.

Mooie plekken, wel midden in de zon. Dus 2x smeren en petjes op. In de rust even de schaduw opzoeken.

Wat een geweldig energieke pot rugby! Twee topteams tegen elkaar. Het uiterste Noorden tegen het uiterste Zuiden. Het ging op en neer en bleef spannend tot de laatste minuut. De Stormers stonden achter en maakten nog een try in de laatste minuut. Helaas misten ze de conversion waardoor de Bulls met 1 puntje verschil gewonnen hebben. 32 - 33 einduitslag. Knap hoe ze het vol hielden in deze warmte.

Super sfeer met 47.000 mensen in het stadion, broodje hotdog en frietjes als lunch. Daarna in de schaduw even uitpuffen voor we verder gingen.

• Whisky en eten

February 8 in South Africa ⋅ ☀️ 23 °C

We hadden gelezen over een heuse whiskybar in Kaapstad. Ook die zit in het gebied van het hippe Waterfront. De plek vlakbij de haven waar de tour naar Robben Island vertrek en waar twee bruggetjes verder het DHL Stadium ligt. Daarom na de wedstrijd meteen dit leuke stukje Kaapstad verkend.

Na een pint lokaal bier op het terras van de oysterbar op naar de whiskybar Bascule van het Cape Grace hotel. De whiskey menukaart was dikker dan de gewone kaart 😅

We proberen twee verschillende Zuid Afrikaanse whiskys. Een Three Ships 10 jaar oude malt whisky. Deze fabrikant valt onder het Heineken concern. De andere is een grain whisky met meer vanille tonen. De Bain's Cape Mountain. Beide prima om zo een keer te drinken.

We verkennen de craft market in een omgebouwde industriële hal die een beetje doet denken aan de wagenmakerij in de Spoorzone in Tilburg.
    In nog zo'n hal zit een foodmarket waar we uiteindelijk een hapje eten. Een mix van divers streetfood aanbod met voldoende keus. Lekker gegeten. Daarna weer naar het guesthouse. Net op tijd want de batterij van Pleun is leeg. Ze heeft het super goed volgehouden vandaag maar slaapt alweer lekker in haar bedje.

• Botanische tuin en levering huurauto

February 9 in South Africa ⋅ ☀️ 22 °C

Vandaag doen we rustig aan en hebben we eigenlijk nog geen plan voor vandaag.

De huurauto wordt om 9.30 uur geleverd op de locatie. We ontbijten op ons gemak en nemen daarna de sleutel van ons vervoer voor de komende dagen in ontvangst. Het is een witte Hyundai Venue. Een prima auto blijkt als we besluiten om naar de Kirstenbosch National Botanical Garden te gaan. Het waait namelijk zo hard dat de kabelbaan naar de Tafelberg gesloten is. Omdat het alleen maar harder gaat waaien, gaat dat die dag sowieso niet meer lukken.

De botanische tuin kent een aardig hoogteverschil maar over de verharde paden kunnen we met de buggy goed uit de voeten. Soms even een stukje omlopen. Niet alleen vanwege de paden maar ook vanwege de voorbereidingen van een zonsondergang concert. Die hebben ze hier gedurende de zomermaanden vrijwel elk weekend. We krijgen de generale repetitie met vlagen mee. Leuk is een boomkronen pad dat over een kronkelend pad loopt dat een soort slang voorstelt die door de bomen gaat. Mooie uitzichten. Sowieso mooie doorkijkjes in de verschillende gethematiaeerde delen van de tuin. Van dichtbegroeide plekken tot open grasveld met ruimte om te picknicken. Wij eten een hapje in de theesalon. Prima lunch.

Thuisgekomen, wachten we eerst even tot Pleun wakker is en besluiten we om pizza en pasta af te halen. Daarna nog even douchen. Pleun gaat slapen en wij kijken nog even 'Wie is de Mol' terug op de iPad en gaan daarna ook lekker slapen. Morgen alweer de laatste dag in Kaapstad en reisdag naar onze volgende bestemming.

• Cape Town Aikido

February 10 in South Africa ⋅ ☀️ 19 °C

De ochtend gestart met een uurtje aikido van 7-8 uur. Via internet gevonden en via E-mail contact gelegd. https://www.aiki.co.za/ Er was ook nog een Duitse aikidoka die afgelopen week een stage had verzorgd. Leuke groep.

We begonnen met tenchi nage en daarna steeds een andere techniek voor het geval je vast zou lopen. Achtereenvolgens kaiten nage, sankyo, twee verschillende kokyu nages en uiteindelijk koshi nage. Die mocht ik natuurlijk mee voordoen 😅.

Was een prima uurtje om de dag mee te beginnen en toch leuk om ff te aikido-en tijdens de vakantie. 🥋

• Table mountain

February 10 in South Africa ⋅ ☀️ 21 °C

Na gisteren met de harde wind hadden we niet gedacht dat de kabelbaan vandaag open zou zijn. Op de website stond 'open'. Dus na het ontbijt spullen ingepakt en uitgecheckt. Gelukkig konden we alles wel laten staan om deze in de middag pas weer op te halen voordat we met de auto naar onze volgende accomodatie gingen rijden. Nog een keer gekeken voordat we een Uber bestelden naar het grondstation. 'open' dus gaan! Prima ritje van drieeneenhalve minuut. Boven gekomen vrij zicht naar alle kanten. Wat een mazzel! De afgelopen dagen hebben we regelmatig een scheikundig proefje met stikstof tafereel gezien over de top van de Tafelberg. Wolken die steeds de top omringden. Maar niet vandaag dus. Na een heerlijk tijd boven, beetje wind maar niet koud, wat rondwandelen, foto's maken en een ijsje eten weer naar beneden. Dat we echt geluk hebben gehad, bleek maar weer tijdens het eten van een broodje. Daar hoorden we ineens dat de kabelbaan was stilgelegd vanwege de weersomstandigheden. Mooie afsluiter van onze laatste dag in Kaapstad.Read more

• Reis naar Doolhof Wine Estate

February 10 in South Africa ⋅ ☀️ 28 °C

Met Pleun in dromenland laten we de drukke stad achter ons. In de file de stad uit en de wijnvelden in. We zetten koers naar Wellington. Of precieser het Doolhof Wine Estate. Daar gaan we twee dagen 'camperen' in een glamping tent van Africamps. Pleun voelt zich helemaal thuis en trekt meteen alle keukenkastjes open én leeg 😂

Helaas is er wat misgegaan met het regelen van ons 'braai' pakket dus doen we onderweg boodschappen. De BBQ steken we morgen wel aan.

Het waait ook hier flink en de wind giert om de tent. Het is hier trouwens een stuk warmer als in de stad aan de kust. Morgen de omgeving maar eens goed verkennen.

• River Walk

February 11 in South Africa ⋅ ☀️ 30 °C

Na het ontbijt wat in een kistje aan de tent bezorgd is, vertrekken we voor een korte wandeling. Kort want het wordt 37 graden vanmiddag en dan willen we niet in het open veld met de zon op ons bolletje staan.

We kruisen verschillende routes waaronder de vineyard walk. We wandelen tussen de verschillende druivenrassen die netjes per veld aangeduid staan. Natuurlijk even proeven. Pleun heeft de smaak te pakken en geeft letterlijk betekenis aan het feit dat je laaghangend fruit eerst moet plukken 😅 Het zijn vooral heerlijk zoete blauwe druiven die we proeven.

Pleun wandelt zelf heel wat af. Lekker stenen en takjes oppakken. Halverwege zit ze al lekker onder het oranje zand en plakvinhers van het druivensap. Vlakbij het eind is ze moe en dragen we haar in de sling. Het duurt nog geen 5 minuten en ze is vertrokken. Op naar de tent met airco en hottub die we maar als verkoeling gebruiken.

• Hottub cooling down

February 11 in South Africa ⋅ ☀️ 35 °C

Na de wandeling en het slaapje van Pleun toch maar even de 'hottub' in. Eline heeft al een paar keer met de peddel geroerd. Warm stoken is niet nodig. Heerlijk om ff af te koelen in het frisse maar warm genoeg water. Helaas geen foto's van Frank want de telefoon was te warm geworden. 37 graden 🥵Read more

• Wine tasting Doolhof

February 11 in South Africa ⋅ ☀️ 35 °C

Natuurlijk maken we gebruik van de complementary wine tasting. We mogen per persoon 5 verschillende wijnen kiezen. We kiezen samen 10 verschillende om zo de verschillende druiven en de goedkope en dure wijnen te vergelijken. Eline's favoriet is de Mountain Range Pinotage. Die van Frank is de Single Vineyard Cabernet Franc.

Pleun vermaakt zich met het wijnbestelformulier en het potlood, 'de eitjes' en gedroogde druiven (rozijntjes). We kletsen nog even met de camping beheerder en lopen terug naar de tent voor het avondeten.

• Braai

February 11 in South Africa ⋅ ☀️ 34 °C

Het langverwachte braai pakket wordt rond 17:00 bij de tent gebracht. Frank steekt het vuurtje aan en niet lang daarna kunnen we lekker braaien, oftewel barbecueën. Frank en Pleun hebben een steak en worstje, Pleun een kleinere portie, en Eline heeft groenten. Er zit ook nog pasta salade, groene salade en brood bij. We hebben heerlijk gegeten. Voor Pleun hadden we het restant erwtjes gekookt en die heeft ze bijna helemaal op. Als toetje hadden we marshmallows. En Pleun ook nog yoghurt, want dat kan op elk moment van de dag.

En dan is het tijd om spullen in te pakken want morgen gaan we weer op pad naar de volgende plek. Maar niet voordat we nog even genieten van het mooie rode licht op de bergen.

• De langste autorit

February 12 in South Africa ⋅ ☀️ 28 °C

Vandaag staat de langste autorit van onze reis op de planning. We willen om 14:00 bij de volgende plek zijn zodat we om 15:00 mee kunnen met de safari! Daarom vertrekken we op tijd.

De route gaat langs Bain's Kloof met mooie uitzichten en slingerende wegen. Pleun lijkt zich in eerste instantie prima te vermaken met een boekje en Panda, maar helaas gaat het toch niet zo lekker. Ze wordt misselijk en gooit haar hele ontbijt eruit. We poetsen zo goed en kwaad als het gaat alles schoon en rijden verder. Gelukkig blijft alles verder rustig.

Dat is niet te zeggen van het verkeer want er zijn wegwerkzaamheden. Hierdoor wordt de aankomsttijd steeds later... Als we het maar redden!

Onderweg zien we nog grote rookwolken van akkers die platgebrand worden. Het laatste stukje is een gravel weg, wat ook weer anders rijden is. Het was een heel avontuur.

• Onze 4 Safaris door elkaar met de gps tracker

Botlierskop wild reservaat safaris

Feb 12–14 in South Africa ⋅ ☀️ 30 °C

De plek waar we op safari gaan is Botlierskop, een privé reservaat, en een van de weinige plekken waar hele jonge kinderen mee mogen. Het is een super de luxe kamer en onze badkamer is net zo groot als onze slaapkamer thuis.

We hebben 4 safari's van ongeveer drie uur op de planning staan en de eerste start om 15:00. Om 14:50 komen we aan, tekenen gauw de waiver dat we snappen dat wilde dieren gevaarlijk zijn en stappen in de auto. Gehaald! Alle 4 de safari's waren geweldig en uniek. Hier in een paar woorden de indrukken.

Safari 1: Warm, mooi, indrukwekkend, gin & tonic, hele fanatieke gids Richard, lang op zoek naar de leeuwen, gevonden!, gezellig met een NL stel op huwelijksreis, veel te laat terug (2 uur later), avondeten op de kamer bezorgd, yoghurt voor Pleun.

Safari 2: Vroeg (ochtend safir vertrekt om 6.30 uur), nat, koud, maar dat mag de pret niet drukken, veel giraffen, veel neushoorns, glibberige wegen, Richard bedwingt ze allemaal, uitkijken voor takken, Pleun slaapt op de meest hobbelige wegen, koffie pauze in de buurt van de leeuwen, yoghurt voor Pleun.

Safari 3: Alleen met z'n drieën, ideaal weer, meer kijken en minder foto's maken, de buffel kudde zoeken, tussen de buffels rijden, leeuw spotten van ver, weer gin & tonic, deze keer wel op tijd terug. Village village village village come in.

Safari 4: Eerst muffins eten en dan vertrekken, andere gids andere ervaring, lekker ontspannen, cheetahs zoeken en volgen, genieten van de zon, Pleun valt weer in slaap en snurkt, we kennen al bijna de weg.

• Diertjes kijken met Pleun

Feb 12–14 in South Africa ⋅ 🌬 26 °C

Een speciale fotoprint voor de safari met Pleun. Ze heeft het weer super goed gedaan! Gezellig gekletst, dieren uitgezwaaid, gezongen en op de meest hobbelige wegen een dutje gedaan.

We gingen dus diertjes kijken, en dat leek ze zowat te begrijpen.

Pleun heeft zo haar eigen benamingen voor de dieren:
    - ertje (impala, springbok of vergelijkbaar dier)
    - zeba (zebra)
    - sjaf (giraf)
    - poesje (cheetah)
    - jowe (leeuw)
    - neusjehoorn 😂
    Alle dieren werden keurig benoemd, hard of zacht, en uitgezwaaid. En we moesten natuurlijk kijken wat ze aan het doen waren: sjopen (lopen), gras eten of sjapen (slapen).

Maar het mooiste vond Pleun toch wel alle bomen, die ze vol verwonding overal ontdekte. Bomen mama! Bomen papa!

Tijdens de snack stops hadden we Pleun voorop de auto gezet en daar liet ze zich prima bedienen met chips, gedroogde mango en sap uit een pakje.

• Dieren

Feb 12–14 in South Africa ⋅ ☀️ 31 °C

Vier game drives in drie dagen met honderden foto's. We moesten even een selectie maken. Daarom een aantal posts met foto's van de afgelopen dagen.

• Le petit karoo

Feb 14–16 in South Africa ⋅ ☀️ 25 °C

Na een korte rit van ongeveer anderhalf uur rijden komen we aan in Oudtshoorn. We tanken voor het eerst en droppen de was bij een wasserette. Morgen schoon ophalen. We rijden verder en een stukje buiten Oudtshoorn ligt onze volgende accommodatie: Le petit karoo. Na het inchecken trotseren we het koude zwembad. Toch wel lekker als je er doorheen bent. Daarna weer opwarmen in de late middagzon, douchen en eten.

De twee dames die deze business hebben overgenomen een paar maanden geleden, koken ook elke dag een driegangen maaltijd. De meeste mensen eten hier, ze hebben op ons gerekend. Als voorgerecht krijgen we in een krokant jasje gefrituurde jalepinos gevuld met kaas op een salade van komkommer en tomaat. Pleun krijgt een broccoli, rijst met kaas menuutje. Ze is echter zo moe dat ze niet echt meer eet maar lekker wil gaan slapen. Omdat het hoofdgerecht nog even op zich laat wachten, kunnen we haar eerst in bed leggen. Ze is zo vertrokken. We maken een WhatsApp videoverbinding tussen onze twee mobieltjes van de kamer naar het restaurant. Dat werkt prima met de WiFi. We deden dit al eerder bij de vorige accomodatie. Als hoofdgerecht eten we vanavond struisvogel biefstuk met aardappelpuree, flespompoen en broccoli. Eline krijgt ravioli met spinazie en kaas en een tomatensaus. We drinken er een lokaal wijntje bij. Heerlijk gegeten.

De volgende dag ontbijten en op pad. In de tuin hadden ze trouwens springbokken zitten. Hieronder eentje op de foto. 🐐

De tweede avond is er een braai. We eten heerlijke steak, kotelet en kuduvlees op een spiesje. Dat smaakt ook heerlijk overigens. Pleun is die avond helemaal happy met haar tomaatjes 😊

We spelen nog een potje pool en gaan daarna slapen morgen weer een reisdag.

• Swartberg Pass

February 15 in South Africa ⋅ ☀️ 20 °C

Vandaag gaan we een stukje rijden over de Swartberg Pass, wat een mooie route schijnt te zijn. Eerst halen we nog even de was op.

De weg gaat mooi tussen de bergen door en af en toe vraag je je af waar de weg naartoe gaat.

We stoppen ook nog bij een waterval waar een aantal waaghalzen de sprong wagen. Pleun doet wat powernapjes onderweg. Maar eerst even kiekeboe bij het toiletgebouw. Die zijn hier 9 van de 10 keer super netjes 👌

We lunchen in het plaatsje Prins Albert bij de Lazy Lizard. Het eten is heerlijk, de service een beetje lazy...

De laatste etappe is de meest spectaculaire, over een gravel weg. Het gaat soms stijl omhoog en we hopen maar dat er geen tegenliggers komen 😅 Op de hele route slechts 7 auto's 4 motorrijders en 1 busje. Ook zien we wat apen over de weg wandelen.

Bovenop is het uitzicht prachtig! Ruige bergen aan de ene kant en meer glooiende bergen aan de andere kant.

• Roadtrip via Prince Alfred's Pass

February 16 in South Africa ⋅ ☀️ 25 °C

Na het ontbijt vertrekken we naar Plettenberg baai. Daar zit onze volgende accomodatie. De kortste route is via de kust. Die nemen we niet omdat we dan door Wilderness gaan waar we daarna naar toe gaan. En een route twee keer rijden als je voor het eerst in Zuid Afrika bent is zonde 😊 We kiezen daarom voor een route die 30 minuten langer rijden is via de Noordkant. Deze route gaat eerst door een relatief woestijn achtig dal om daarna over te gaan in weer zo'n avontuurlijk gravelpad door de bergen: Prince Alfred's Pass. De auto was wit toen we hem meekregen maar ondertussen zit er een dikke laag stof en aarde op. Voornamelijk rood van kleur. We stoppen onderweg op een mooi plekje in de schaduw van een grote boom. Heerlijk ff lunch snacken en weer door. Owja, bijna vergeten. Onderweg zien we vanalles. O.a. apen (baboons) vaak midden op de weg of net er naast in de schaduw en reeën van een of ander soort. Maar ook een plaatsje dat Avontuur heet, hoe toepasselijk!

We komen mooi op tijd aan bij de locatie. We slapen hier in een supermooi rond stenen huisje met een rieten puntdak. Zie volgende footprint 😊

• Bella Manga Country Escape

Feb 16–18 in South Africa ⋅ ⛅ 25 °C

Onze locatie heet Bella Manga Country Escape en ligt op zo'n 20 minuten rijden van de stad. We slapen in een super schattig rond huisje. Nog even lekker douchen met z'n allen en dan gaan we eten.

Op advies van de eigenaar gaan we naar restaurant The Fat Fish waar we nog net een tafeltje konden reserveren om 17.45 uur. Het blijkt een superleuk en inderdaad volgeboekt restaurant. Heerlijk eten. Fishnuggets met gestoomde groenten voor Pleun, Eline eet een heerlijke selectie Sushi en Frank gaat voor de gestoomde thai lime fish met rijst. Smullen 😋 Na het eten lopen we nog even het strand op. Heerlijk nog in de avondzon. En speciaal voor Pleun de boom vol met witte vogels op de foto gezet. De informele, vrijwillige parkeerwacht hoeven we trouwens niet te betalen. Die werd voor onze neus in een politiebusjes geladen. Geen idee wat er mis was. Wij rijden in ieder geval rustig naar huis en leggen Pleun in bed en gaan daarna zelf ook op tijd slapen.

De tweede avond gaan we eten bij Barringtons. Een mooie locatie die een eigen bierbrouwerij heeft, een klein hotel en een groot restaurant. We eten er weer heerlijk en rijden daarna met een vermoeide Pleun weer naar ons ronde huisje.

2e dag weer een heerlijk ontbijt onder de prachtige overkapping met aan meerdere kanten uitzicht over de super mooie tuin.

• Wandeling Robberg Nature Reserve

February 17 in South Africa ⋅ ☀️ 22 °C

Deze locatie staat bekend om de veelzijdige natuur. Eerste idee was om naar het Tsitsikamma park te gaan. Die is bekend om een hangbrug over de zee en over de rivier. Op advies van de eigenaar kiezen we echter voor een ander park: Robberg. Dit park ligt op een soort schiereiland net aan de andere kant van Plettenberg baai. Zo'n 30 minuten rijden.

Je kunt er drie routes wandelen. Een klein ommetje van 2 km, een middelgrote van 5,5 km en een lange van 9 km. We kiezen voor de middelste route gezien het aardige hoogteverschil en het af en toe flink klauteren over de stenen en gemaakte trapjes. Pleun gaat in de draagzak op de rug en dat gaat ook prima. Op het strand kan ze even zelf lopen en daar geniet ze volop van.

Onze inspanningen worden beloond met diverse mooie uitzichten. De locatie doet zijn naam eer aan met de honderden zeehonden die voor de kust liggen te dobberen. In het filmpje kun je ze ook horen. Naast veel vogels zagen we ook een enorme sprinkhaan zo groot als een hand!

Verder is er rustige en ruige zee, rotspartijen, grotten, natuurlijk bomen en een flinke berg zand. We snacken druiven, chips en nootjes en komen moe maar voldaan weer terug op de parkeerplaats.

Even opfrissen en dan in de buurt maar meteen gaan eten. Het is al 17.00 uur en op en neer rijden kost teveel tijd. Na het eten nog maar even douchen met al dat zand dat overal zit.